Proces verbal din 02.06.2016

Proces-verbal al şedinţei de îndată din 02.06.2016

ROMANIA

JUDETUL TIMIS

MUNICIPIUL TIMISOARA

CONSILILUL LOCAL

PROCES-VERBAL

incheiat astazi 02-06-2016 cu ocazia sedintei de indata a Consiliului Local al Municipiului Timisoara

Președinte de ședință - Cons. ALFRED SIMONIS

Din cei de 26 de consilieri au fost prezenți 21;

Au absentat: Ciuhandu, Herzog, Mateescu, Orza si Wolf.

Din partea executivului participă: domnul Primar Nicolae Robu, domnul viceprimar Dan Diaconu si pentru secretar Dragoi Simona.

Ședința a fost convocată prin Dispoziția Primarului nr. 677 din 01 .06.2016

  • 1. Proiect de hotarare privind aprobarea Normelor Financiare pentru activitatea Sport Club Municipal Timisoara

ANEXĂ LA ORDINEA DE ZI DIN DATA DE 02.06.2016

  • 1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Studiului de fezabilitate privind înființarea/realizarea investiției ”Institut de Cercetări în Sisteme Inteligente de Transport Timișoara”.

  • 2. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2016.

  • 3. Proiect de hotărâre privind însușirea documentațiilor de dezmembrare imobile înscrise în CF nr. 404772 Timișoara și Cf. Nr. 409149 Timișoara.

  • 4. Proiect de hotărâre privind recompensarea performanței participării echipei de handbal masculin SCM CH CSU Politehnica Timișoara în cupa europeană EHF MASCULIN 2016/2017.

Dl. SIMONIS: Buna ziua! Avem proiecte suplimentare. Cine este pentru ordinea de zi suplimentara?

- 19 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

Cine este pentru ordinea de zi cu proiectele suplimentare ?

- 19 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

PUNCTUL 4 ANEXA

Proiect de hotărâre privind recompensarea performanței participării echipei de handbal masculin SCM CH CSU Politehnica Timișoara în cupa europeană EHF MASCULIN 2016/2017.

DL.TOANCA: Imi cer scuze, desi nu eu sunt initiatorul acestui proiect, ci un grup de consilieri carora le multumesc. Imi cer scuze ca v-a parvenit atat de tarziu acest material extrem de important pentru handbalul din Timisoara, dar cu cinci minute inainte de plen abia am primit acea Nota de la Juridic si a durat multiplicarea. Este o solutie, ce s-a scris in Nota de la Juridic, ca suma alocata de 900.000 sau, cat veti considera de cuviinta, sa vina in bugetul SCM si de acolo sa recompensam performanta calificarii dupa 25 de ani in a doua cupa din Europa. Insa, sunt cateva capcane. D-voastra aveti la punctul 1 al ordinei de zi normele financiare dupa care functioneaza S.C.M.-ul. Dar acele norme financiare, in proportie de 99,99% sunt conforme cu H.G.1447 care are foarte bine precizate plafoanele in ce priveste sumele acordate catre sportivi. Acesta ar fi primul semn de intrebare. Al doilea semn de intrebare vizeaza faptul ca sportul municipal Timisoara este la zi cu plata acestor sportivi. Astazi le-a intrat diferenta de bani pentru medalia de bronz. Dar, exista riscul ca, daca vine cineva si se uita cu atentie la aceasta dubla premiere, sa spuna ca bronzul echivaleaza cu Europa si ca am platit pentru aceeasi performanta de doua ori. A treia problema, d-nul profesor Chis care a vorbit la Ministerul Educatiei, club de care tine CSU, cu care noi suntem in consortiu, a spus ca, daca plenul Consiliului Local voteaza un asemenea proiect de hotarare, se poate indeplini, conform Legii 215 si Legii 69, vointa plenului. Astea erau argumentele pentru care noi am pledat, consilierii, care si-au asumat aceasta initiativa, carora le multumesc, aceasta modalitate de lucru. Daca plenul hotaraste ca acesti bani, asta inseamna sa votati la punctul 2 rectificarea de buget si mandateaza, conform Anexei care va este prezentata, ca S.C.M., apartinand Consiliului Local, sa dea primele respective, sigur, cu riscurile de rigoare si cu ingradirile de rigoare si cu suspiciunile de rigoare. Am o hotarare pe care ati votat-o in noiembrie 2015, nr.430 din 16.10.2015, privind aprobarea categoriilor de premii si modul de acordare a acestora la “Gala Excelentei”. Temeiul este legea 215. Este vointa Consiliului Local de a recompensa Excelenta in sport. Este o modalitate prin care nu mai intram sub alte normative restrictive. Sustin ambele modalitati de a salva echipa de handbal.

DL.IDOLU: Ma intriga aprecierea d-lui Toanca ca niste consilieri au sustinut si le multumeste. Foarte bine, consilierii dau voturi de oportunitate, sustin proiecte, dar responsabilitatea administrativa este a C.S.M.-ului. Ati facut o greseala de exprimare cand spuneti „suspiciuni, acuze”, eu nu cred ca despre acestea este vorba. Trebuie sa fi liber de orice prejudecati, dar sa votam legal si cu raspunderea administratorului, nu a Consiliului Local. Cred ca au fost greseli de exprimare, datorita emotiilor, d-le Toanca.

D-NA SARACAN: Am citit Nota de la Juridic, imi cer scuze, nu prea inteleg ce a vrut sa zica. Un aviz juridic ar trebui sa ne spuna clar daca e legal sau nu. Juristul spune ca se face in conformitate cu legea. Nu stiu cum e posibil ca un jurist sa nu spuna clar, este legal proiectul supus avizarii sau nu este.

DL.SIMONIS: Serviciul Juridic al Primariei, chiar si neclar, in interpretarea mea, aceasta modalitate nu este legala. Noi ar trebui sa ne bazam pe ce spune Serviciul Juridic al Primariei, indiferent cat de multumiti sau nemultumiti suntem de el. Toate alocarile care s-au facut pana acum catre C.S.M. au fost facute in urmatoarea forma: am alocat clubului sportiv, iar acesta, incadrandu-se in plafoane si norme, a distribuit banii dupa cum a considerat de cuviinta si dupa merit, banuiesc. Vrem sa gasim o cale de mijloc. Vazand avizul juridic sau avizul negativ din partea Biroului Juridic, probabil ca nu ar trebui sa votam acest proiect de hotarare. Noi ne-am strans astazi aici pentru a gasi o formula care presupune salvarea handbalului masculin din Timisoara. Haideti, d-le Toanca sa gasim formula de mijloc, sa finantam catre C.S.M., sa facem o rectificare bugetara. As vrea sa mentin amendamentul, modificarea titlului proiectului de hotarare: „Proiect de hotarare privind alocarea unei sume de bani privind recompensarea performantei catre

S.C.M.” Acesta va fi titlul proiectului de hotarare.

D-NA OLTEANU: Art.2, suma aprobata la alin.1 va fi virata catre C.S.U.Politehnica Timisoara sau catre S.C.M.?

DL.FOLICA: Acest proiect trebuia sa parcurga normal toate comisiile de specialitate. Mai sunt 36 de ore si se va schimba administratia. Nu este normal sa votam un proiect care nu a parcurs toate comisiile, acest proiect va privi urmatoarea administratie. Va rog frumos sa intrerupeti aceasta sedinta.

DL.SIMONIS: D-le Folica, saptamana trecuta cereati, tot pe final de mandat, un sediu pentru partidul d-voastra. Ajutarea sportivilor timisoreni este tot o prioritate. DL.FOLICA: Dar nu pe ultima suta de metri, domnilor. Nu puneti sportivii de performanta intr-o situatie penibila. Este ilegal ceea ce faceti.

DL.SIMONIS: Nu va intelegem nici unul dintre noi.

DL.TOANCA: Aceasta sedinta are un caracter exceptional. In mod normal, va puteati intruni inainte pe comisii, pe de o parte, pe de alta parte, abia saptamana trecuta echipa de handbal a luat medalie de bronz.

DL.SIMONIS: Raspundeti d-lui Folica, am inteles de ce, noi suntem convinsi de ce este urgent sa votam acest proiect.

DL.TOANCA: Daca se merge pe formula SCM, am doua rugaminti, nu am absolut nimic impotriva, dar aveti la punctul urmator rectificare. Va face d-nul Ruset un amendament si dati posibilitatea S.C.M-ului, pentru ca noi acolo am fost extrem de rigurosi si am aplicat H.G.1447, ca in cadrul unui consortiu sa faca premieri. Degeaba dati acesti bani pe care noi nu ii putem da mai departe si salva echipa. Daca pana luni nu anuntam noua formula a echipei, formula juridica, nu are rost sa ne inscriem in cea de a doua competitie. Imi cer inca o data scuze, desi nu este vina mea pentru faptul ca v-ati intalnit cu 72 de ore inainte de scrutin.

DL.PRIMAR: Sigur ca este o situatie delicata si noi nu ne-am fi intalnit in aceasta sedinta daca nu ar fi existat acest pericol despre care d-nul Toanca a vorbit, pericolul ca echipa care a ocupat locul trei in campionatul national, dupa ce, urmare a acelei decizii profund incorecte a Curtii de Conturi, era aproape de retrogradare. Pericolul este ca aceasta echipa sa nu se mai poata inscrie mai departe in competitii si sa se desfiinteze. De aici deriva toata urgenta. D-nul Toanca a explicat ca saptamana trecuta s-a incheiat campionatul si ne-am situat pe locul trei. Dincolo de jocurile politice, Primaria a facut toate platile la timp catre clubul infiintat si catre vechea structura si nu exista nicio restanta de plata. Dar acum se pune problema de a se face o plata sau nu si de a da vina pe cineva pentru aceste discutii in care fiecare exprima un punct de vedere, de buna credinta. Eu sunt preocupat ca tot ce se intampla sa fie corect si legal.

De vina este legislatia execrabila, cu ambiguitati, cu inadecvari care creeaza confuzii si care permite atitudini abuzive ale unor organe de control. In mod normal, daca s-ar respecta constitutia care prevede printre altele autonomia decizionala a consiliilor locale pe banii bugetului local, atunci nu ar trebui sa mai existe cramponari de 1447 si mai stiu eu ce alte Hotarari de Guvern care nici macar nu au fost emise cu referire la banii administratiei publice locale si au fost emise pentru a reglementa modul de cheltuire a banilor in structuri guvernamentale, ale statului.

In pofida demersurilor pe care le-am facut personal de corectare a legislatiei, tocmai pentru a nu se ajunge la astfel de situatii, din pacate nici unul dintre parlamentarii nostri nu au facut nimic pentru a se corecta aceasta situatie creatoare de mari probleme. Avem un parlament mare si prost. Trebuie sa constientizam ca pe de o parte avem bani, avem prevederi bugetare, am avea posibilitatea sa platim imediat sume importante daca Consiliul Local decide ca este oportun .Pe de alta parte sa constientizam consecintele neplatii. Este libera optiune a fiecaruia, realitatea este confuza si din aceasta ambiguitate a legislatiei rezulta aceste sedinte lungi ale noastre.

Dl. SIMONIS: Va supun la vot amendamentul cu privire la modificarea titlului proiectului de hotarare. Cine este pentru ?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

DL. IDOLU: Urmatorul amendament este sa dispara cu totul art. 2 care face trimitere la anexa la proiectul de hotarare in care sunt nominal nume , prenume si suma.

Dl. SIMONIS: Supun la vot eliminarea art. 2 din proiect. Cine este pentru ?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

De asemenea se mai impune un amendament, cum spunea si colega mea d-na Olteanu. Modificarea art. 1: „ se aproba alocarea sumei de 900 000 lei catre S.C. din bugetul local, cap. 67.02.- cultura , recreere si religie, respectiv subcapitolul 67.02.05.01 - servicii recreative si sportive, sport.”

Cine este pentru acest amendament ?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

Cine este pentru acest proiect in integritate?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

Dl. IDOLU: Performanta este a acestor sportivi si este pacat ca s-a ajuns la asemenea discutii cand trebuia sa decurga totul firesc si corect.

Dl. BONCEA: Vreau sa-i multumesc domnului

Chis ca ne-a dat aceste medalii dar eu as dori sa o dau inapoi domniei sale, sunt medaliile care au fost castigate de jucatorii de handbal pe teren si cred ca ei ar trebui sa le aiba.

Dl. FOLICA: Eu am fost sportiv de performanta si sunt antrenor. Nu este normal ca in campanie electorala, tovarasul Nicolae Robu sa- si faca campanie pe bani publici.

De un an de zile suntem numai pe stare de avarie, primind proiectele in plen ceea ce este ilegal.

PUNCTUL 2 ANEXA

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2016.

DL. SIMONIS: Aici inteleg ca s-a revenit cu acea refinantare la Casa de Cultura.Inainte as propune amendamentul pe care mi l-a sugerat executivul.Pentru a intra in concordanta cu ceea ce am votat: „ se diminueaza cap. 67-02-05-01, Biroului Sport -Cultura cu suma de 900 lei si se suplimentează cu aceeași suma bunetul SCM Timisoara.” Cine este pentru ?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere

D-na TUNDREA: As fi avut o intrebare. Se cere rectificarea dar nu se spune ce tipuri de proiect vor fi finantate?

Daca citim pe pagina a doua , spune:” ca urmare a intalnirii din data de... dintre reprezentantii... si operatori cultural-independenti solicitam suplimentarea finantarilor. „ Nu avem nimic impotriva, eu personal sustin cultura, dar sa stim si noi ce votam”

Dl. PRIMAR: Am explicat data trecuta cand acest proiect a fost pe ordinea de zi. A avut loc o competitie de proiecte la care au participat organizatii, asociatii care promoveaza cultura si organizeaza evenimente culturale. Aceste asociatii au primit un punctaj din parte unei comisii de experti independenti asa cum sunt regulile dar fondurile care le-au fost alocate sunt departe de ceea ce asociatiile in speta au propus prin acele proiecte si s-a ajuns la situatii absurde in care , de ex. o asociatie pentru un anumit proiect a primit punctajul integral, 100% iar bugetul redus la 20% din cat a fost propunerea initiala. O asemenea asociatie, cu un asemenea proiect, cu o asemenea finantare nu poate sa faca nimic. Este o eroare. Pentru a se corecta acele erori propunerea de suplimentare a bugetului local.. nu e vorba de nici un proiect nou..

D-na TUNDREA: Deci, nu este vorba de nici un proiect nou?

Dl. PRIMAR: Nu. Sunt proiecte care au fost trecute prin procesul de evaluare siacuma se pune problema sa le marim bugetul in functie de punctajul de atunci . Intr-o alta sedinta de consiliu va trebui sa se aprobe punctual cat este bugetul pentru fiecare. Ca sa se poata face pasul urmator este nevoie de o prevedere bugetara. de aceea este propusa acum rectificarea pentru a se sti de cat se dispune. Nu mai revizuieste nimeni punctajele.

Dl. SIMONIS; Grupul PSD va vota acest proiect de hotarare chiar daca avem nemultumiri legate de modul in care suntem tratati in relatia cu Casa de Cultura.

Supun la vot proiectul in integralitate, impreuna cu amendamentul votat. Cine este pentru ?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

PUNCTUL 1 ANEXA

Proiect de hotărâre pentru aprobarea Studiului de fezabilitate privind înființarea/realizarea investiției ”Institut de Cercetări în Sisteme Inteligente de Transport Timișoara”.

D-na TUNDREA: As fi vrut sa stiu care e costul acestui studiu?

Dl. SIMONIS: Este trecut in anexa costul. Cine este pentru acest proiect de hotarare?

- 20 voturi pentru

- 1 abtinere (Folica)

Dl. PRIMAR: Noi am mai discutat acest aspect. Politehnica a realizat S.F.-ul, noi trebuie sa-l aprobam pentru a putea face pasul urmator cu implicarea noastra ca la studiu nu am participat. Valoarea totala a investitiei este estimata la 25 milioane lei. cat va fi exact se va vedea pentru ca urmeaza celelalte etape pe care le presupune o investitie. Dupa un studiu de fezabilitate nu ai decat valori estimate, nu ai valori precise

PUNCTUL 3 ANEXA

Proiect de hotărâre privind însușirea documentațiilor de dezmembrare imobile înscrise în CF nr. 404772 Timișoara și Cf. Nr. 409149 Timișoara.

Dl. SIMONIS; Cine este pentru ?

-20 voturi pentru

- 1 vot impotriva (Folica)

PUNCTUL 1 AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotarare privind aprobarea Normelor Financiare pentru activitatea Sport Club Municipal Timisoara

DL. RUSET: As avea niste amendamente pe regulament.

La Cap. 2 - Cheltuieli de cazare , se elimina punctele a si b care spun despre caminele studentesti, internate, ramane punctul c care devine a- locuinte inchiriate in conditiile legii, si punctul d devine b - in orice structuri de cazare , cu tarifele pana la nivelul corespunzator categoriei hotelurilor de 3 stele.

Sunt insirate moteluri, campinguri si hoteluri si de ex. nu intra pensiunile acolo si de aceea am facut amendamentul ca sa fie larg: -in orice structuri de cazare.

Dl. SIMONIS: Supun la vot primul amendament al domnului Ruset. Cine este pentru ?

  • -  20 voturi pentru

  • -  1 abtinere (Folica)

Dl. RUSET: La Cap. 3 - premieri, punctul I - calificare in cupe europene, intercluburi in fazele superioare, in loc de calificare in faze superioare.

Dl. SIMONIS: Cine este pentru ?

  • -  20 voturi pentru

  • -  - 1 abtinere (Folica)

Al treilea amendament : tot la Cap. 3 - premii , introducerea punctului 9 : „ In mod exceptional suma alocata suplimentar catre SCM, de 900 000 lei se poate acorda in functie de deciziile consortiului SCM -CSU.

Dl. BONCEA: Nu este OK ca vorbim aici de normele financiare cu privire la activitatea CSM-ului.

D-na DRAGOI: Trebuie sa se incadreza in H.G. in plafoanele acelea.

Dl. TOANCA: In H.G. 1447, cea la care facem referire , desi nu se refera la cluburile sportive locale de performanta, dar alte norme financiare privind sportul de performanta nu exista. In mod exceptional exista un punct care premiaza, spune prin derogare un H.G. si domnul Ruset a facut acest amendament. Prin derogare guvernul premiaza participantele Romaniei la Campionatele Romaniei la Gimnastica de la Bruxelles din anul 2015.

Domnul Ruset si-a asumat acest amendament pentru ca daca nu este formulat in acest fel, suma pe care a primit-o SCM -ul la primul punct nu salveaza situatia din handbalul timisorean. Daca nu reusim sa dam SCM -ului un instrument exceptional si CSU -ului acel consortiu pe baza caruia a functionat echipa si pe baza caruia va merge in Europa, un instrument exceptional de a da acesti bani, noi, dupa aceasta sedinta suntem in divizia B.

D-na DRAGOI: Noi nu putem sa aprobam la modul general un consortiu. Cand va fi cazul , venim cu un material in sensul acesta si se verifica.

Dl. TOANCA: Eu faceam referire la acea H.G. ca inclusiv intr-o H.G. cu norme, legiuitorul si-a asumat un caz particular si prin analogie nu vad de ce Consiliul Local, tot in mod exceptional nu si-ar asuma un caz particular?

Dl. FOLICA: Va avertizez ca acest proiect nu a parcurs pasii legali si Curtea de Conturi nu o data v-a avertizat.Eu ma abtin de la acest vot.

Dl. BONCEA: Nu mi se pare normal ca acest articol sa-l bagam in normele financiare. Amendamentul pe care l-a facut domnul Ruset poate sa fie chiar art. 2 din proiectul de hotarare.

Dl. RUSET: Asa este . Aveti dreptate. Renunt la propunerea mea, ramane amendamentul domnului consilier, pe proiect nu in norme.

„In mod exceptional suma alocata suplimentar de 900 000 de roni se poate acorda in functie de decizia consortiului SCM - CSU” sa nu fie contint in regulament ci in proiectul de hotarare.

D-na OLTEANU: De ce trebuie specificata aceasta suma in norme? Suma nu se specifica.

Dl. RUSET: In mod exceptional, sumele alocate SCM-ului pe criterii de performanta se acorda in functie de deciziile consortiilor respective.

D-na SARACAN: Asa cum remarcati si dumneavoastra, colegii pleaca rand pe rand, tocmai pentru aceste balbe de finantare in handbal. Consiliul Local isi asuma jumatate, consortiul jumatate. Juristii nu vor sa-si asume in nici un fel legalitatea... Dl. PRIMAR: Si eu cred ca nu este bine sa se faca precizari concrete referitoare la aceasta suma. E vorba despre norme generale care trebuie sa functioneze in orice imprejurare. Ce se poate adauga, generic, ca e dreptul consiliului de administratie al clubului sa utilizeze fondurile si altfel de cum exista precizarile, cu respectarea legii. Se mai pot face interventii si pe filierele sportive, la nivel de guvern, pentru ca acea HG Nr.1447 nu e biblia sa nu se poata schimba.

Dl. RUSET: Am un amendament care l-am pregatit la dispozitii finale, Cap.4 : „ se introduce alin. 5 - SCM poate incheia cu alte structuri sportive de drept public sau privat protocoale de colaborare sau asocieri de tip consortiu pentru punerea in comun a resurselor financiare, materiale si umane si a palmaresurilor sportive detinute de catre fiecare in parte pentru sustinerea sub orice forma a echipelor in competitii nationale si internationale de seniori si pentru derularea unor proiecte nationale si internationale de juniori si tineret pentru dezvoltarea sportului de performanta.

Dl. PRIMAR: Cu respectarea legii.

Dl. SIMONIS: Supun la vot acest amendament. Cine este pentru ?

-15 voturi pentru

Cine este pentru acest proiect?

- 14 voturi pentru

- 1 abtinere (Simonis)

Iata-ne la ultima sedinta din acest mandat le multumesc colegilor care nu mai candideaza pentru un nou mandat, le urez succes colegilor care candideaza.

Dl. PRIMAR: La finele acestui prim mandat doresc sa-mi exprim multumirea pentru realizarile numeroase si extrem de importante obtinute in acesti 4 ani pentru Timisoara si vreau sa multumesc celor care au pus umarul pentru obtinerea acestor realizari si vreau sa va multumesc tuturor pentru colaborare si ca ati mers in acest ritm.

Sunt nemultumit ca nu intotdeauna au venit documentele aferente in timp util dar pana la urma este important ca am inteles cu totii sa optam pentru raul cel mai mic, in loc sa tinem Timisoara pe loc am mers inainte chiar daca ar fi fost bine sa existe documente conexe puse la dispozitie cu mai mult timp inainte.

PRESEDINTE DE SEDINTA


p.SECRETAR


Cons. ALFRED SIMONIS


SIMONA DRAGOI