Proces verbal din 01.07.2016

Proces-verbal al şedinţei extraordinare din 01.07.2016

ROMANIA

JUDETUL TIMIS

MUNICIPIUL TIMISOARA

CONSILILUL LOCAL

PROCES-VERBAL

incheiat astazi 01-07-2016 cu ocazia sedintei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timisoara

Președinte de ședință -Cons. SANDU CONSTANTIN

Din cei de 27 de consilieri au fost prezenți 25;

Au absentat: Dl. cons. Dan Idolu si dl. cons. Ioan Mateescu;

Din partea executivului participa domnul Primar Nicolae Robu, domnul viceprimar Dan Diaconu, domnul viceprimar Farkas Imre si domnul secretar Ioan Cojocari;

Sedinta a fost convocata prin Dispozitia Primarului Nr. 765/28.06.2016

ORDINEA DE ZI:

 • 1. Prezentarea rezultatului validarii alegerii Primarului

 • 2. Depunerea juramantului de catre Primar

 • 3. Proiect de hotarare privind organizarea Comisiilor pe domenii de specialitate ale Consiliului Local in principalele domenii de activitate.

Dl. SANDU: Buna ziua! Vom incepe lucrarile sedintei extraordinare din data de 01-07-2016 cu intonarea Imnului de Stat. Supun la vot ordinea de zi a sedintei de astazi. Cine este pentru ?

- 25 voturi pentru (Unanimitate)

Dau cuvantul domnului judecator Cepes Mihai.

PUNCTUL I AL ORDINEI DE ZI

Prezentarea rezultatului validarii alegerii Primarului

Dl. JUDECATOR CEPES MIHAI: Buna ziua! Conform dispozitiilor si a Legii 115/2015 si a legii 334/2006 o sa dau citire dispozitivului incheierii civile nr. 7584 pronuntata in sedinta camerei de consiliu a Judecatoriei Timisoara din data de 2406-2016 de catre doamna judecator Adina Toma privind validarea alegerilor pentru functia de primar al municipiului Timisoara.

Pentru motivele care au fost expuse in incheiere, in numele legii instanta a hotarat sa valideze alegerea domnului Robu Nicolae in funtia de primar al municipiului Timisoara, judetul Timis. Hotararea se poate ataca cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea caii de atac se depune la Judecatoria Timisoara. Hotararea este executorie si a fost pronunata in sedinta publica din data de 24-06-2016. Felicitari domnului primar! Felicitari consilierilor locali!

Va urez mult succes in activitatea dumneavoastra!

Dl. SANDU: Procedurile legate de punctul 1 de pe ordinea de zi fiind indeplinite, propun trecerea la punctul 2, depunerea juramantului de catre primar. Il invit pe domnul primar a carui alegere a fost validata sa depuna in fata Consiliului Local juramantul prevazut de art. 32, alin.1 din Legea nr. 215/2001.

PUNCTUL 2 AL ORDINEI DE ZI Depunerea juramantului de catre Primar

Dl.PRIMAR: “Jur sa respect constitutia si legile tarii si sa fac cu buna credinta tot ceea ce imi sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Timisoara! Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”

Trebuia sa tin mana pe biblie si constitutie dar nu mi-ati spus!

Repet. Un angajament in plus nu strica niciodata.

Jur sa respect constitutia si legile tarii si sa fac cu buna credinta tot ceea ce imi sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Timisoara! Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”

Dl. PRIMAR: Dupa cum ati putut remarca , am avut emotii pentru ca asa este structura mea launtrica, de om cu emotie, de om care pune suflet in tot ceea ce face.

Vreau sa multumesc cetatenilor Timisoarei care au apreciat zbaterea mea pe parcursul celor 4 ani in care am avut mandatul lor pentru a exercita functia de primar al municipiului Timisoara si au apreciat rezultatele pentru ca asta conteaza dincolo de munca. Eu consider ca am avut ce sa raportez in termeni de rezultate dupa cei 4 ani de mandat si consider ca acesta este si motivul pentru care am reusit sa obtin votul a mai mult de jumatate din cetatenii Timisoarei. reiterez si ceea ce am spus ca pozitie personala data trecuta. Faptul ca as vrea sa lasam la o parte disputele, chiar si atunci cand au fost calomnii, din perioada electorala si sa conlucram incat sa ne indeplinim misiunea. Eu sunt un om foarte tolerant dar in egala masura sunt un luptator .

Inchei aici promitand cetatenilor Timisoarei care si-au pus sperante ca voi rezona prin ceea ce voi face in functia de primar, nu de unul singur. Va multumesc!

PUNCTUL 3 AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotarare privind organizarea Comisiilor pe domenii de specialitate ale Consiliului Local in principalele domenii de activitate.

Dl. SANDU: Voi da citire proiectului care contine propunerile pentru componenta comisiilor de specialitate.

COMISIA I - pentru studii, prognoze, economie, buget, finanțe, impozite și taxe - în următoarea componență:

 • 1. CSOKANY PETRONELA MIHAELA - U.D.M.R.

 • 2. DIMECA RADU DRAGOȘ - P.N.L.

 • 3. MIHOK CIPRIAN - ȘTEFAN - P.N.L.

 • 4. POPOVICI GABRIELA - P.S.D.

COMISIA II - pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului și patrimoniu -în următoarea componență:

 • 1. CĂ LDĂ RARU LUCIAN - P.N.L.

 • 2. IDOLU IULIAN DANIEL - P.S.D.

 • 3. KRISTOF ROBERT - P.N.L.

 • 4. SANDU CONSTANTIN - ȘTEFAN - P.N.L.

 • 5. SZATMARI IOAN - ȘTEFAN - P.S.D.

 • 6. DUGULESCU MARIUS - P.M.P.

COMISIA III - pentru administrarea domeniului public și privat, servicii publice și comerț, regii autonome și societăți comerciale - în următoarea componență:

 • 1. BARABAS LORENZO - FLAVIUS - P.N.L.

 • 2. LULCIUC ADRIAN - RĂZVAN - P.N.L.

 • 3. MARIȘ DANIELA - MIRELA - P.N.L.

 • 4. ORZA ADRIAN - ROMIȚĂ - independent

 • 5. SIMONIS ALFRED - ROBERT - P.S.D.

 • 6. IONESCU SORIN - P.S.D.

COMISIA IV - pentru administrație locală, juridică, ordine publică, drepturile omului și probleme ale minorităților - în următoarea componență:

 • 1. TAROPA LUCIAN - DOREL - P.S.D.

 • 2. ȚUNDREA LUMINIȚA - P.S.D.

COMISIA V - pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, ecologie, sport și culte - în următoarea componență:

 • 1. GRIGOROIU GRIGORE - P.N.L.

 • 2. IEREMIA ION - ARDEAL - P.S.D.

 • 3. MATEESCU IOAN - P.S.D.

 • 4. MOȘIU SIMION - P.N.L.

 • 5. TÎRZIU ADELINA - LARISSA - P.N.L.

 • 6. POPESCU RALUCA IOANA - P.M.P.

 • 7. BORDEASU ILARE - A.L.D.E.

Asta e componenta care apare in proiectul de hotarare. daca sunt modificari..

Dl. SIMONIS: Voi citi eu eventualele modificari care s-au facut pana acum.

De la Comisia nr. 2 se retrage domnul Dugulescu Marius si se inscrie pentru Comisia nr. 4;

De la Comisia nr. 3 se retrage domnul Ionescu Sorin care se inscrie tot pentru Comisia nr. 4;

De la Comisia nr. 5 se retrage domnisoara Popescu Raluca Ioana si se inscrie tot in Comisia nr. 4;

Prin urmare, singura comisie unde sunt inscrisi mai multi consilieri decat locuri disponibile este Comisia 5 si un loc liber la Comisia 1.

Dl. SANDU: Avem 5 membri in Comisia 4, 5 membri in Comisia 3, 5 membri in Comisia 2 , 4 membri in comisia 1, 6 membri in Comisia 5. Pentru a putea definitiva ar fi ideal ca o persoana din componenta actuala a Comisiei 5 sa se inscrie in Comisia 1.

Dl. PRIMAR: Daca nu se poate rezolva prin discutii amiabile, vom trece la vot.

Dl. SANDU: Pentru a desemna componenta Comisiei 5 propun sa mergem printr-un vot deschis. Cine este pentru ?

- 25 voturi pentru (Unanimitate)

Vom avea un vot uninominal penrtu fiecare pozitie in parte si vom nota numarul de voturi primite pentru a intra in componenta Comisiei 5. Primul nume: Grigore Grogoroiu. Cine este pentru ca domnul Grigoroiu sa faca parte din componenta Comisiei 5?

Dl. BORDEASU: Fiind nou, am o curiozitate. vad ca e bataie pe Comisia de Cultura. Eu, personal m-am dus acolo pentru ca sunt om de stiinta, lucrez in invatamant, aceasta comisie mi se potriveste pentru ca am crezut ca e bine sa mergi acolo unde esti bun si poti sa faci ceva pentru oameni. Am curiozitatea, pentru ca nu-i cunosc chiar pe toti, daca si ceilalti care sunt cu mine in comisie au acest profil si au pregatirea si competenta sa lucram in interesul cetatenilor. Prin vot se va stabili cine va ramane in aceasta comisie.

Dl. SECRETAR: Domnule Bordeasu, daca imi permiteti sa fiu pentru 2 minute consilirul dumneavoastra. Din experienta mea cea mai tare comisie din toate este Comisia nr.1 - comisia de buget-finante, face strategia primăriei.

Sfatul meu esta, ca vad ca deja ati prins esenta democratiei, sa acceptati Comisia 1.

Dl. BORDEASU: Sa se stabileasca prin vot.

Dl. SANDU: Ceea ce ati afirmat dumneavoastra este perfect indreptatit insa daca la urma urmei de buna voie niciunul dintre consilieri nu doreste sa faca parte din comisia 1, singura procedura democratica ramane votul.

Dl. PRIMAR: Eu vreau sa va dezvalui strategia grupului PNL-UDMR.Noi am stabilit, evident ca votam oamenii conform cu aspiratiile lor. In ceea ce-i priveste pe consilierii locali din partea altor partide, respectam ordinea din lista.

Dl. SANDU: Ramane sa continuam cu votul. Cine este pentru domnul Grigoroiu ?

- 14 voturi pentru

- 11 abtineri

Cine este pentru doamna Adelina Tarziu ?

- 14 voturi pentru

- 11 abtineri

Cine este pentru domnul Simion Mosiu?

- 14 voturi pentru

- 11 abtineri

Cine este pentru domnul Ieremia Ion-Ardeal?

- 25 voturi pentru

Cine este pentru domnul Ioan Mateescu?

- 18 voturi pentru

- 7 abtineri

Cine este pentru domnul Bordeasu Ilare?

- 11 voturi pentru

- 14 abtineri

In urma exercitarii votului, domnul Grigoroiu, doamna Tarziu, domnul Mosiu, domnul Ieremia si domnul Mateescu raman cei 5 membri ai Comisiei nr. 5 si pentru domnul Bordeasu avem o oferta la Comisia nr.1

Dl. BORDEASU: Este obligatoriu sa o accept? Asa e in democrație...

Dl. PRIMAR: Nu este obligatoriu sa accepte Comisia 1 ca nu au fost votate celelalte. Daca apareti pe pozitia 6 la celelalte comisii, grupul PSD nu o sa voteze, nu ca ar avea ceva cu dumneavoastra ci ca si-a stabilit aceasta linie de conduita. respecta optiunea opozitiei.

Dl. SANDU: Domnule Bordeasu, agreati posibilitatea de a fi in Comisia nr.1 ?

Daca acceptati se inchide intreaga discutie referitoare la comisii si putem trece a votul final.

Dl. BORDEASU: Accept.

Dl. SANDU: Dau citire componentei finale a comisiilor de specialitate:

COMISIA I - pentru studii, prognoze, economie, buget, finanțe, impozite și taxe - în următoarea componență:

 • 1. BORDEAȘU ILARE - A.L.D.E.

 • 2. CSOKANY PETRONELA MIHAELA - U.D.M.R.

 • 3. DIMECA RADU DRAGOȘ - P.N.L.

 • 4. MIHOK CIPRIAN - ȘTEFAN - P.N.L.

 • 5. POPOVICI GABRIELA - P.S.D.

COMISIA II - pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului și patrimoniu -în următoarea componență:

 • 1. CĂLDĂRARU LUCIAN - P.N.L.

 • 2. IDOLU IULIAN DANIEL - P.S.D.

 • 3. KRISTOF ROBERT - P.N.L.

 • 4. SANDU CONSTANTIN - ȘTEFAN - P.N.L.

 • 5. SZATMARI IOAN - ȘTEFAN - P.S.D.

COMISIA III - pentru administrarea domeniului public și privat, servicii publice și comerț, regii autonome și societăți comerciale - în următoarea componență:

 • 1. BARABAS LORENZO - FLAVIUS - P.N.L.

 • 2. LULCIUC ADRIAN - RĂZVAN - P.N.L.

 • 3. MARIȘ DANIELA - MIRELA - P.N.L.

 • 4. ORZA ADRIAN - ROMIȚĂ - independent

 • 5. SIMONIS ALFRED - ROBERT - P.S.D.

COMISIA IV - pentru administrație locală, juridică, ordine publică, drepturile omului și probleme ale minorităților - în următoarea componență:

 • 1. DUGULESCU MARIUS - CRISTINEL - P.M.P.

 • 2. IONESCU SORIN GABRIEL - P.S.D.

 • 3. POPESCU RALUCA IOANA - P.M.P.

 • 4. TAROPA LUCIAN - DOREL - P.S.D.

 • 5. ȚUNDREA LUMINIȚA - P.S.D.

COMISIA V - pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, ecologie, sport și culte - în următoarea componență:

 • 1. GRIGOROIU GRIGORE - P.N.L.

 • 2. IEREMIA ION - ARDEAL - P.S.D.

 • 3. MATEESCU IOAN - P.S.D.

 • 4. MOȘIU SIMION - P.N.L.

 • 5. TÎRZIU ADELINA - LARISSA - P.N.L.

Cine este pentru componenta comisiilor in aceasta forma?

 • -  24 voturi pentru

 • -  1 vot impotriva

In continuare urmeaza ca fiecare comisie in parte sa-si aleaga presedintele si secretarul si sa ia deciziile cele mai potrivite in domeniile pentru care sunt raspunzatori. Cu acestea am epuizat ordinea de zi si dau cuvantul doamnei Tundrea.

D-na TUNDREA: Domnule Robu, era doar o rugaminte mai ales ca cu totii ne-am adunat aici sa lucram pentru binele orasului si pentru v-ati exprimat verbal de mai multe ori aceasta intentie, pentru considerente de ordin practic eu va fac urmatoarea propunere: va propun sa infiintati un grup de lucru cu caracter ocazional pentru consilierii locali. Noi venim cu propriile noastre proiecte care au si aspecte de ordin tehnic la care noi nu ne pricepem. Avem nevoie sa colaboram. Domnul Diaconu a facut propunerea care mi mi s-a parut foarte pertinenta de a infiinta un grup de lucru, un grup de persoane din cadrul primariei cu care noi stim ca putem colabora daca avem un proiect concret.

Dl. PRIMAR: Asta a functionat si pana acum. Au fost proiecte initiate de dumneavoastra, de opozitie si au fost sustinute de mine personal. Asta se va intampla si de acum inainte, indiferent cine este initiatorul. Nu putem sa punem oameni dedicati special pentru asta pentru ca oamenii au diverse atributii dar in functie de tematica proiectelor veti putea sa relationati si veti avea tot suportul pe care eu vi-l garantez acum cu cei de specialitate.

Dl. SECRETAR: In art. 24 din regulamentul dumneavoastra care este in vigoare spune asa: in cadrul Consiliului Local al municipiului Timisoara va functiona o comisie consultativa compusa din primar, viceprimar, presedintii comisiilor de domenii, secretarul, sefii de directii si de servici a primariei. Aceasta comisie stabileste prioritatile de ordin legislativ si executiv la nivel local pe termen scurt, mediu si lung si se va intruni trimestrial sau de cate ori este nevoie.

Dl. PRIMAR: Orice initiativa imi aduceti la cunostinta si dau dispozitia la aparatul de specialitate sa coleboreze cu dumneavoastra penrtu ca ea sa fie materializat intr-un proiect de hotarare asa cum trebuie el sa fie.

V-as ruga sa veniti marti la comisii, mai intai va alegeti presedintii si apoi veti avea si de lucru si pentru joia viitoare v-as ruga sa raspundeti provocarii la o sedinta extraordinara de consiliu local. Avem proiecte care trebuie discutate si transpuse in hotarare.

Dl. SANDU: Deci, prima intalnire a comisiilor va avea loc marti la ora 16.00 . Va doresc un week-end placut si inchei sedinta de astazi. Va multumesc!

PRESEDINTE SECRETAR

Cons. SANDU STEFAN IOAN COJOCARI