Hotărârea nr. 554/2014

554/27.11.2014 privind conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara domnului Robert Dornhelm
Hotararea Consiliului Local 554/27.11.2014
privind conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara domnului Robert Dornhelm


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr. SC2014 - 30494/14.11.2014 al Primarului Municipiului Timişoara, domnul Nicolae Robu;
Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite şi taxe, Comisiei pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului şi patrimoniu, Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara;
În conformitate cu prevederile articolului 36 alin.(8) din Legea nr. 215 / 2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată;
În temeiul art. 45 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată;HOTARASTE

ARTICOL UNIC: Se conferă Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara domnului Robert Dornhelm în semn de recunoaştere pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului Timişoara.
Presedinte de sedinta
CIPRIAN JICHICI
Contrasemneaza
SECRETAR IOAN COJOCARI

ROMÂNIA

Aprobat Primar

Nicolae RobuJUDEȚUL TIMIȘ

MUNICIPIUL TIMIȘOARA DIRECȚIA DE COMUNICARE Biroul Organizare Evenimente SC2014- 30494/14.11.2014

Bd. C.D. Loga nr. 1, Timișoara, tel/fax: +40 256 -204886, e-mail: comunicare@primariatm.ro internet: www.primariatm.ro

REFERAT Privind conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara domnului Robert Dornhelm

Având în vedere acordarea Diplomei de Excelență în anul 2007 domnului Robert Dornhelm pentru promovarea imaginii municipiului Timișoara în lume, acum la comemorarea a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, propunem acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Timișoara.

Robert Dornhelm s-a născut la Timișoara in data 17 decembrie 1947. A părăsit România la vârsta de 13 ani pentru a se stabili la Viena, in Austria. A studiat la Academia de Film din Viena si si-a început cariera de regizor ca realizator de documentare pentru postul national de televiziune ORF. Prima reușită profesională de anvergură internațională a fost nominalizarea la premiul Oscar pentru "The Children of Theater Street", la categoria “Cel mai bun film documentar”, o productie despre elevii Scolii de Balet Kirov din Sankt Petersburg. Dupa acest succes se muta la Los Angeles. In palmaresul sau urmeaza filme precum "She Dances Alone"(1981), o poveste despre Kyra Nijinsky, fiica celebrului dansator rus Vaslav Nijinsky sau Digital Dreams. Ambele producții au fost selectate pentru Festivalul de Film de la Cannes.

Filmul „Recviem pentru Dominic” nominalizat la Globul de Aur la categoria „Cel mai bun film strain”, a fost realizat in decembrie 1989 in timpul Revolutiei din Timisoara si este inspirat de o intamplare reala avand caracter autobiografic.

"Recviem pentru Dominic" este povestea lui Dominic Paraschiv, inginer la fabrica Solventul din Timisoara, care a murit in chinuri si fara ingrijire medicala, dupa ce a fost impuscat de cineva care l-a acuzat de terorism si ca ar fi ucis 80 de oameni. In zilele acelea din decembrie '89, Dominic Paraschiv, dintr-o grava si regretabila eroare, a fost numit macelarul din Timisoara si nimeni nu a mai avut curajul sa-l reabiliteze si sa-i dovedeasca nevinovatia. Socat de moartea prietenului sau, Robert Dornhelm a plecat spre Timisoara, imediat dupa evenimentele din decembrie 89, cu intreaga echipa de filmare, hotarat sa caute, sa gaseasca si sa spuna adevarul despre Dominic Paraschiv. Dornhelm a putut spune lumii povestea reala a unui om profund marcat de evenimentele din decembrie '89. La doua saptamani dupa terminarea filmului, Dominic Paraschiv a fost reabilitat.

Robert Dornhelm a regizat si alte producții ale USA Network, printre care originalul film "Rudy: The Rudy Giuliani Story". Alte trei producții de televiziune, "Sins of the Father", "RFK" despre viata lui Robert F. Kennedy si "Anne Frank" l-au plasat pe Dornhelm in rândul celor mai bine cotati realizatori contemporani de film. "Anne Frank" a obtinut 11 nominalizări Emmy, castigand un premiu pentru "Cea mai buna miniserie" in 2001.

Robert Dornhelm locuiește in prezent la Hollywood, păstrând insa si o reședință la


Viena.

Prin urmare propunem acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Timișoara domnului Robert Dornhelm, pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului Timișoara în lume.

Viceprimar, Dan Diaconu


Secretar, loan Cojocari

Director,

Direcția Comunicare

Alina Pintilie

Consilier, Monica Sava

Avizat juridic