Proces verbal din 12.07.2011

Procesul-verbal al Şedinţei Ordinare din 12.07.2011

ROMANIA

JUDETUL TIMIS

MUNICIPIUL TIMISOARA

CONSILIUL LOCAL

PROCES-VERBAL

Incheiat astazi 12-07-2011 cu ocazia sedintei ordinare a

Consiliului Local al Municipiului Timisoara

Președinte de sedinta - Cons. SORIN GRINDEANU - viceprimar al mun. Timișoara Din numarul total de 27 de consilieri au fost prezenti 23;

Au absentat : Borza Claudia, Mosiu Simion, Pau Adrian si Szabo Francisc

Din partea executivului participa domnul primar Gheorghe Ciuhandu, domnul viceprimar Adrian Orza si domnul secretar Ioan Cojocari;

Sedinta a fost convocata prin Dispozitia nr. 1492 din data de 08.07.2011 a Primarului Municipiului Timisoara.

ORDINEA DE ZI:

ANEXA

La Dispoziția nr.1492

Din data de 08.07.2011

 • 1.  Aprobarea Procesului -Verbal al Ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timișoara din data de 28.06.2011.

 • 2.  Interpelările consilierilor municipali.

 • 3.  Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2011.

 • 4.  Proiect de hotărâre   pentru completarea   Hotărârii Consiliului Local nr.

176/31.05.2011 privind aprobarea contractării de către Municipiul Timișoara a unui împrumut în valoare de 4.312.610 lei, de la Ministerul Finanțelor Publice din veniturile obținute din privatizare de către acesta.

 • 5. Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special împuternicitului Consiliului Local al Municipiului Timișoara în Adunarea Generală ordinară a Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș.

 • 6.  Proiect de hotărâre privind transmiterea unor imobile - construcții și teren cu destinația de grădinițe, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara în administrarea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

 • 7. Proiect de hotărâre privind trecerea unor imobile din domeniul public al Municipiului Timișoara în domeniul privat al acestuia și transmiterea acestora în proprietatea Regiei Autonome de Transport Timișoara.

 • 8.  Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemțiune din partea Consiliului Local Timișoara, la intenția de înstrăinare a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, SAD nr.3, în suprafață de 32,66 mp., la prețul de 6.000 euro și SAD nr. 4 în suprafață de 24,2 mp. la prețul de 5.000 euro, situate în imobilul din Timișoara, str. Iuliu Maniu nr.39.

 • 9.  Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Actului Adițional de prelungire cu un an a Convenției - anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 217/26.05.2009, încheiată între Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Serviciul de Ajutor Maltez în România - filiala Timișoara.

 • 10. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Reabilitarea Centrului de Zi pentru Copii cu Dizabilități Podul Lung Timișoara”, a Documentației tehnico-economice și a Analizei cost-beneficiu, precum și a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timișoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2007 - 2013 aferent Axei prioritare 1. -„Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere”, Domeniul major de intervenție1.1 - „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul:” Poli de creștere”.

 • 11. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Timișoara în calitate de membru fondator la constituirea Asociației „ Timișoara Capitală Culturală Europeană”.

 • 12. Proiect de hotărâre privind revocarea alin.2 al art.3 din Anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 371/30.10.2007 - privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Municipiului Timișoara.

 • 13. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Amplasare Sediu PSD Timiș”, B-dul Republicii nr.12, Timișoara.

 • 14. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „ Zonă locuințe colective”, str. Ion Neculce nr. 13, Timișoara.

 • 15. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Legalizare hală servicii și depozitare în regim de înălțime P+1E parțial, conform O.U.G. nr. 7/2011 articolul VIII”, Calea Șagului nr. 171, Timișoara.

Proiectele de hotărâre înscrise pe Ordinea de Zi , au fost inițiate de Primarul Municipiului Timișoara - domnul dr. ing. Gheorghe Ciuhandu.

DL. PRIMAR: Retrag punctul 7 de pe ordinea de zi si doresc sa introducem punctul vizand Liceul de Arte Plastice.

Dl. GRINDEANU: Cine este pentru aceste modificari ?

- 22 voturi pentru, 1 vot impotriva

PUNCTUL 1 AL ORDINEI DE ZI

Aprobarea Procesului -Verbal al Ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timișoara din data de 28.06.2011.

Dl. GRINDEANU: Cine este pentru ?

- 22 voturi pentru

PUNCTUL 2 AL ORDINEI DE ZI

Interpelările consilierilor municipali.

Dl. SANDU: Interpelarea mea se adreseaza societatii PIETE S.A. In luna noiembrie 2010 o hotarare a Consiliului Local privind infiintarea pentru producatorii din judetul Timis a unor piete, pana la ora actuala nu s-a intamplat nimic. Santem in plin sezon. Producatorii nostri au spatii pentru comercializarea produselor pe trotuarele din jurul pietei de unde sant izgoniti de cei de la Politia Locala. Situatia mi-a fost semnalata si de cetatenii din zona Lipovei unde toate mesele sunt ocupate doar de comercianti neexistand nici o masa pe care sa fie prezentate spre comercializate produse al producatorilor.

Rugamintea mea este sa ni se dea un termen concret pana cand hotararea respectiva poate fi pusa in practica, atfel incat si producatorii din jud. Timis sa beneficieze de spatii pentru comercializarea produselor.

Consider ca PIETE S.A. nu este o societate care trebuie sa faca profit si interesul este de a aduce in apropierea timisorenilor produse de calitate, produse proaspete care este la urma urmei un serviciu in folosul comunitatii si nu o sursa de profit.

DL. CIUHANDU: Foarte multi cetateni au facut sesizari legat de cetatenii care au caini care fac foarte multa mizerie, daca Politia Comunitara poate sa faca pe aceasta latura ceea ce are de facut.

Referitor de Spitalul din Calea Torontalului, am informatii certe ca inca nu s-a terminat predarea acelui spital catre minister , constructia respectiva este singura investitie cuprinsa in bugetul tarii care se va executa iar noi nu am fost in stare sa predam constructia respectiva.

A treia problema, doresc sa aflu in ce stadiu se afla blocul care a explodat pentru care am inteles ca s-au alocat banii respectivi ?

Referitor la faptul ca noi am retras de pe ordinea de zi punctul 7, care probabil ar fi cazut,insa eu vreau sa atrag atentia ca RATT-ul este o regie a noastra care este un fel de bomba cu explozie intarziata.

Stim cu totii ce se intampla acolo si pana la sfarsitul anului Consiliul Local prin buget nu va fi in stare sa dea toti banii pe care pana la urma i-am, votat cu totii prin acele masuri de a ajuta populatia.

Trebuie sa avem mare grija pentru ca datoriile au creat un bulgar de zapada care devine tot mai mare.

Noi am aprobat angajarea prin organigrama a inca unui director adjunct in ideea ca societatea va merge mai bine... se pare ca lucrurile nu stau chiar asa si trebuie luate unele masuri acolo.

Dl. PRIMAR: Nu stiu ce trebuie sa faca Politia Comunitara cu cetatenii cu caini decat sa-i amendeze pe stapani ca doar nu o sa le curete gunoiul.

Rog politia municipala sa-si faca datoria in temeiul regulamentelor care sant in functiune in Timisoara.

Cu predarea Spitalului Municipal, ne chinuim de o luna de zile sa predam acest spital. Vreau sa va spun ca Directia de Sanatate Publica nu vrea sa-si asume nici o raspundere, noi am pregatit toata documentatia, am negociat-o cu managerii Directiei de Sanatate Publica cat si cu Managerul Spitalului si urma sa aibe loc o intalnire in 3 alaltaieri care cred ca a si avut loc, am inteles ca se va iscali

Noi nu am preluat nici un fel de materiale de inventar de la spital. Spitalul a avut predate in custodia constructorului niste materiale care materiale sant inzidite acolo intr-un subsol, Directia de Sanatate Publica nu-si asuma raspunderera, Spitalul nu-si asuma raspunderea, iar constructorul nu discuta cu primaria pentru ca nu are nici un titlu legal si am cautat sa deblocam cu domnul director Staia, cu domnul Vermesan si cu domnul director de la spital situatia.

Dl. STAIA: A avut loc intalnirea cu domnul primar, Spitalul Municipal, Directia de Sanatate Publica, Directia Economica de la noi. Am cazut de acord sa ne italnim maine la ora 11 pentru ultima faza, pentru a pune la punct ultimele detalii. Ideea a fost sa separam valoarea custodiei de valoarea totala a investitiei si sa predam fara custodie spitalul ca sa deblocam situatia, urmand sa vedem inralatie de debitori cu cine vom fi. Cu Spitalul Municipal sau cu constructorii. Asta e faza la care am ajuns, am epuizat toate mijloacele si posibilitatile pe care le-am avut pentru a debloca aceasta situatie.

Dl. PRIMAR: Va rog sa spuneti si situatia de pe str. Brailoiu nr. 8 pentru ca maine trebuie sa primim proiectul.

Dl. STAIA: In data de 14 este termenul ca sa primim proiectul de la Facultatea de constructii cu care s-a incheiat contractul ca sa ne dea proiectul dupa care vom continua imediat procedura de achizitie la licitatie pentru a stabili constructorul.

Dl. EHEGARTNER: Doresc sa fac o interpelare catre Directia de Mediu. Este vorba despre un memoriu pe care l-am primit de la Asociatiile de locatari limitrofe Parcului Bihor. Acolo este o problema care ar trebui sa faca obiectul unei analize.

Aparatele de joaca sant foarte apropiate de blocurile de locuit si este intr-adevar o problema. Ori sa se dezactiveze aparatele din zona apropiata ori sa se gaseasca un program de acces pentru joaca .

Dl. ORZA: Acel loc de joaca a fost cerut de catre locatarii din zona si s-a pus intr-o zona in care sant blocuri. Nu putem sa-i expulzam pe copii dintr-o zona in care locuiesc. Singura varianta se reseste in programul de liniste care va fi votat, sa aprobam lucrurile astea si sa iasa cu copiii intr-o perioada in care oamenii nu se odihnesc.

Dl. GRINDEANU: Va cer acceptul ca domnul director Garboni sa faca o prezentare scurta a situatiei actuale a Capitolului.

Cine este pentru ?

Dl. GARBONI: Onorata asistenta , as dori sa va aduc la cunostinta situatia in care ne aflam , vreau sa va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de Filarmonica si ati facut demersurile necesare la Ministrul Culturii care a initiat aceasta O.U.G.

Eu sant intr-un razboi deschis cu Ministerul Culturii si cu RADEF-ul, mi-am asumat responsabilitatea celor spuse, este o afacere imobiliara si este vorba de cateva sute de cinomatografe in marile centre ale Romaniei, Gradini de Vara, este un interes clar pecuniar. In doua luni de zile RADEF-ul se va transforma dintr-o regie autonoma probabil intr-un S.A. urmand ca aceste imobile sa fie vandute.

Si la participarea pe care am avut-o la Senatul Romaniei cand am fost si mi-am sustinut cauza, domnul Iurascu, directorul RADEF-ului a spus ca doresc sa preia aceste gradini de vara si imobile pentru a putea sa vanda unele dintre ele ca sa-si dezvolte un land de 33 de cinematografe. Am in dosar la mine ultimele noutati , luni la Brasov, filarmonica din Brasov care este mult mai mica decat a noastra a primit o suma importanta de la Guvernul Romaniei si un cinematograf in centrul Brasovului urmand sa se transforma intr-un centru cultural pe polul de dezvoltare al Brasovului o suma de 74 milioane de euro din care o suma buna va fi data pentru filarmonica.

Situatia similara este si la Cluj, unde filarmonicii i-a fost alocat un cinematograf pentru a-si face sediu.

Noi pana acum ne-am descurcat din sursele Consiliului Local, din proiectele europene pe care le-am scris si din sponzorii generosi ai Timisoarei dar noua ni se ia ceea ce este de fapt al nostru.

La ora actuala statutul juridic este acela ca dumneavoastra sunteti cei intabulati pe teren , gradina de vara Capitol si pe sala Capitol care este data in folosinta gratuita Timisoarei adica Filarmonicii Banatul.

Am toate promisiunile necesare ca din punct de vedere politic se vor face toate demersurile dar am nevoie ca si dumneavoastra ca si consilieri sa incercati sa mobilizati parlamentarii de Timis, si va spun ca ultimele zvonuri care circula pe scarile RADEF-ului sant ca vor rezolva problema Filarmonicii Banatul in sensul ca ne-o vor da noua in comodat ceea ce inseamna ca tot ei doresc sa fie proprietari si noi nu vom putea sa investim. Este o mare prostie, sant actiuni concentrate impotriva Timisoarei. Va multumesc si sper ca in bugetul de azi ati aprobat filarmonicii in sfarsit un pian pe care nu l-am avut de cand ne-am infiintat.

Dl. PRIMAR: Am avut o discutie cu ministrul Kelemen Hunor care mi-a promis ca va scoate o ordonanta prin care va anula partea din actul normativ care se refera la Cinematograful Capitol. Ieri am fost la Bucuresti, am luat contact cu domnul deputat Gant care este membru in comisia coalitiei, este membru la nivelul guvernarii actuale in care sant prezentate toate fortele politice care sustin guvernul.

Eu l-am rugat pe domnul Gant in mai multe randuri si dumnealui a avut ieri o discutie foarte dura in consiliul coalitiei si primul ministru i-a dat sarcina ministrului o culturii ca pana in luna august sa transeze problema in favoarea Timisoarei. Daca lucrul asta nu se va intampla, fac apel la dumneavoastra ca reprezentanti ai partidelor in Consiliul Local sa faceti acelasi lucru.

Am promisiune verbala din partea lui Kelemen Hunor ca va retroceda Capitolul pe de o parte, pe de alta parte ieri in consiliul coalitiei s-a decis de catre primul ministru ca sa se revina in situatie Timisoarei asupra Cinematografului Capitol si a gradinii de vara. Asta a fost discutia in care primul ministru s-a implicat in favoarea rezolvarii asa cum am propus noi. Pentru ca i s-a explicat ca la Timisoara exista o stare de frustrare pe mai multe teme.

Aceste ingerinte ale Bucurestiului trebuie sa inceteze si guvernarea trebuie sa ia act de acestea sa nu trezim cu strigate prin piata cum au fost ieri vizand obiective de alta natura decat cele culturale. Cred ca este in interesul tuturor si eu ca primar fac un apel la responsabilitatea dumneavoastra si demersul asta l-am sustinut si il sustin pentru ca este un furt, o a doua nationalizare care se face dupa ce a din 1956.

Eu va sustin, demersurile s-au facut si se vor face in continuare si aici nu vom ceda.

PUNCTUL 3 AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2011.

Dl. TOANCA: Am un amendament de la Directia Tehnica:”Se diminueza cu suma de 30,0 mii lei lei pozitia “Consolidare Pasaj calea Sagului “ cuprinsa la cap. 84.02.03.01 Drumuri si poduri si, se suplimenteaza cu suma de 30,0 mii lei pozitia SF+PT Amenajare legatura intre str. Torac si Calea Stan Vidrighin “ cuprinsa la cap. 84.02.03.03 Strazi.

Dl. CATANA: Avand in vedere referatul nr. SC 2011 - 15004 din 12.07.2011 privitor la plata tarifului de racordare, conform avizului tehnic de racordare pentru alimentarea cu energie electrică a organizării de șantier - construire clădire educațională la Grădina Zoologică Timișoara, obiectiv de investiții al cărui beneficiar este Municipiul Timișoara și cofinanțat de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului și Pădurilor, se propune diminuarea la activitățile de funcționare din cadrul capitolului 70.02.50 „Alte servicii în domeniile locuinței și servicii” cu suma de 200000 lei și suplimentarea cu această sumă a capitolului 67.02.05.03.71 la obiectivul „Clădire educațională multifuncțională la Grădina zoologică a Municipiului Timișoara” la secțiunea dezvoltare.

DL. MOLDOVAN: Vă propun un amendament privitor la transferul sumei de 850000 lei de la capitolul 70.02.50 „Alte servicii în domeniile locuinței și servicii” cu suplimentarea corespunzătoare cu 850000lei capitol 67.02.05.01 „Sport” pentru susținerea financiară a echipei F.C Timișoara cu care suntem asociați.

DL. GRINDEANU: Mai sunt amendamente?

D-NA DIRECTOR HARACICU: Aș dori să vă informez că la capitolul 70.02.50 sumele au fost foarte bine analizate și dimensionate astfel încât dacă tot dimunăm de acolo, dl. Primar e posibil să rămânem fără limita asigurată la trimestrul 3 pentru că sunt suplimentări pentru alimentări cu apă, diverse lucrări care sunt în curs de efectuare plus fondul de rezervă MRD și în aceste condiții noi nu vom avea posibilitatea să asigurăm. Cum considerați.

DL. PRIMAR: Eu i-am spus domnului consilier că nu pot să susțin acest amendament.

DL. MOLDOVAN: D-na director dați-ne atunci altă soluție

DL. PRIMAR: Mai vreau să vă spun că eu știam că trebuie anulată mai întâi o hotărâre de consiliu, care nu s-a anulat nici până acum.

DL. ORZA: Era vorba de hotărârea de consiliu în care am discutat împreună la Consiliul Județean și cu dl. Ostaficiuc și cu dl. De Mayo și cu dl Moldovan despre anularea acelei hotărâri, deci să mergem pe finanțare nu ca și cotizație ci să mergem cu decontare. Știți că a mai fost în plen, a căzut din păcate deși a fost, din câte am crezut la vremea respectivă, o înțelegere acceptată de toată lumea, dar nu a trecut la vot și practic suntem în aceeași fază cu baschetul, în care ne regăseam cu blocajul dinainte. Ca să deblocăm, ar fi foarte important să anulăm acea hotărâre pe care am stabilit că o anulăm.

DL. MOLDOVAN: Despre asta este vorba, ca la plenul următor din luna aceasta să se modifice hotărârea.

DL. PRIMAR: Eu subscriu la cele spuse de d-na directoare pentru că știu cum s-a născut acest buget rectificat. Eu nu pot să îmi asum asemenea răspundere, dacă dvs vi-o asumați, vreau să vă spun că printre altele sunt și plăți la MRD în contul Aquatim-ului către BERD. Acolo e o restanță de 6 milioane din care am prevăzut 2 milioane să se achite acum și 4 milioane în trimestrul 4. dacă dvs găsiți o cale și vi-o asumați, dar atunci când vor veni alte probleme am să vi trimit pe respectivii să îi rezolvați.

DL. MOLDOVAN: D-na Haracicu în cazul acesta, haideți să ne lămurim. La capitolul 67.02.05 e prevăzută o suplimentare de 829000, care mai jos, în subcapitole e cu 0, deci unde se transferau banii respectivi? De la capitolul 67.02.05 e o influență de 829,05 mii lei, iar alimentările cu apă și ce ați spus dvs. sunt la alte capitole unde sunt prevăzute sumele.

D-NA DIRECTOR HARACICU: Noi am discutat la comisii acest buget. Eu nu am soluție decât în luna septembrie pentru suplimentarea aceasta.

DL. MOLDOVAN. O întrebare simplă. La capitolul 67.02.05 sunt prevăzuți 829 mii lei ca influență, poziția 185, iar în celelalte subcapitole nu se mai regăsesc.

D-NA DIRECTOR HARACICU: Deci aici la capitolul 67.02.05 există influențele, atât din cheltuieli de capital cât și din cheltuieli curente și aici sunt influențele reunite. Este bugetul centralizat. Noi nu am suplimentat la activități de sport efectiv, pentru că, mai departe, merge pe analitic 67.02.05.01 unde influența este 0, la tineret, la fel este 0 și avem la 67.02.05.03 829,05 mii lei deci este vorba de spații verzi. De acolo vine influența. Consider că am fost corectă față de dvs. și la comisii.

DL. MOLDOVAN: Dvs considerați că până în trimestrul 4 se cheltuie toții banii aceia de 55 mii lei de la alte...

D-NA DIRECTOR HARACICU: Dl. Consilier, eu am atenționat în ce situație suntem. Mai departe este decizia dvs.

DL. PRIMAR: Eu am discutat cu dl consilier și am spus că la rectificarea din septembrie punem problema pe tapet. Nu cred că e ourgență de asemenea manieră încât să dau peste cap un buget. Asta o spun indiferent de relația care ma leagă cu dl. consilier, pentru că nu pot să îmi permit și să încalc ceea ce am gândit și am convenit și ne-am pierdut vremea 23 săptămâni. Nu găsesc altă sursă, asta e.

DL. MOLDOVAN: Retrag amendamentul. Aș dori de acum colegii de la direcții și servicii să vină la comisii, pentru că nu s-a discutat în comisii d-na director. Cel puțin la comisia 3 suntem disciplinați ședință de ședință nu plecăm. De acum vă promit că nu mai trec nici un proiect dacă nu se vine să îl discutăm nu e normal.

DL. CIUHANDU: Am un amendament pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” în vederea unei colaborări pe un proiect „ Screeningul bolilor metabolice la nou-născut și diagnosticul molecular al bolilor cu transmitere ereditară. Propun un transfer de la 70.02.50 la 43.10.14 „ Subvenții din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății” a unei sume de 68 miim lei, partea de contribuție proprie.

DL. PRIMAR: E vorba de proiectul acela pe care îl are d-na Șerban și care e semnat deja? Dacă e semnat deja nu am obiecțiuni.

DL. GRINDEANU: Dacă nu mai sunt alte amendamente, avem 3.

Supun la vot primul amendament făcut de dl. Țoancă. Inițiez procedura de vot:

-22 voturi pentru

Supun la vot al doilea amendament făcut de dl. Catană. Inițiez procedura de vot:

-19 voturi pentru

Supun la vot al treilea amendament făcut de dl. Ciuhandu. Inițiez procedura de vot:

-21 voturi pentru

Supun la vot întregul proiect de hotărâre:

-22 voturi pentru

PUNCTUL 4 AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 176/31.05.2011 privind aprobarea contractării de către Municipiul Timișoara a unui împrumut în valoare de 4.312.610 lei, de la Ministerul Finanțelor Publice din veniturile obținute din privatizare de către acesta.

DL. GRINDEANU: În comisii nu au fost probleme. Inițiez procedura de vot: -22 voturi pentru.

PUNCTUL 5 AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special împuternicitului Consiliului Local al Municipiului Timișoara în Adunarea Generală ordinară a Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș.

DL. GRINDEANU: Inițiez procedura de vot:

-19 voturi pentru.

PUNCTUL 6 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind transmiterea unor imobile - construcții și teren cu destinația de grădinițe, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara în administrarea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

- Cine este pentru?

Se numără voturile: 22 voturi pentru

PUNCTUL 7 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind trecerea unor imobile din domeniul public al Municipiului Timișoara în domeniul privat al acestuia și transmiterea acestora în proprietatea Regiei Autonome de Transport Timișoara.

Dl. GRINDEANU: Acest punct a fost retras de pe ordinea de zi.

PUNCTUL 8 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemțiune din partea Consiliului Local Timișoara, la intenția de înstrăinare a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, SAD nr.3, în suprafață de 32,66 mp., la prețul de 6.000 euro și SAD nr. 4 în suprafață de 24,2 mp. la prețul de 5.000 euro, situate în imobilul din Timișoara, str. Iuliu Maniu nr.39.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 23 voturi pentru

PUNCTUL 9 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Actului Adițional de prelungire cu un an a Convenției - anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 217/26.05.2009, încheiată între Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Serviciul de Ajutor Maltez în România -filiala Timișoara.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 22 voturi pentru, 1 abtinere

PUNCTUL 10 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Reabilitarea Centrului de Zi pentru Copii cu Dizabilități Podul Lung Timișoara”, a Documentației tehnico-economice și a Analizei cost-beneficiu, precum și a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timișoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2007 - 2013 aferent Axei prioritare 1. - „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere”, Domeniul major de intervenție1.1 - „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul:” Poli de creștere”.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 23 voturi pentru

PUNCTUL 11 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Timișoara în calitate de membru fondator la constituirea Asociației „ Timișoara Capitală Culturală Europeană”.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 23 voturi pentru

PUNCTUL 12 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind revocarea alin.2 al art.3 din Anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 371/30.10.2007 - privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Municipiului Timișoara.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 22 voturi pentru

PUNCTUL 13 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Amplasare Sediu

PSD Timiș”, B-dul Republicii nr.12, Timișoara.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 22 voturi pentru

PUNCTUL 14 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „ Zonă locuințe colective”, str. Ion Neculce nr. 13, Timișoara.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 21 voturi pentru

PUNCTUL 15 AL ORDINEI DE ZI:

Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Legalizare hală servicii și depozitare în regim de înălțime P+1E parțial, conform O.U.G. nr. 7/2011 articolul VIII”, Calea Șagului nr. 171, Timișoara.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot acest proiect.

 • -  Cine este pentru?

Se numără voturile: 18 voturi pentru

PUNCTE SUPLIMENTARE ALE ORDINEI DE ZI:

PUNCTUL 1

Proiect de hotărâre privind desfășurarea procesului de învățământ al Liceului de Arte Plastice Timișoara.

Dl. JICHICI: Nu am nici un amendament doar că doresc să-mi exprim dezacordul cu modul în care discutăm această hotărâre de consiliu. Eu nu pot să decid asupra a ceea ce se întâmplă cu liceul cu un proiect de hotărâre care vine cu o comisie cu 5 minute înainte, în aceste condiții mă voi abține de la vot.

Dl. PRIMAR: Aș dori să fac precizarea că este a treia oară când se discută acest proiect deci nu e nici un fel de noutate.

Dl. GRINDEANU: E o solicitare de luare a cuvântului din partea reprezentanților Liceului de Arte Plastice. Așa e procedura trebuie să întreb consiliul dacă e de acord. Vă rog să vă prezentați, dacă plenul va fi de acord.

Dl. GRINDEANU: Supun la vot pentru a da cuvântul sau nu.

- Cine este pentru?

Se numără voturile: 15 voturi pentru, 3 voturi impotriva, 1 abtinere Dna. ADELA KUN: Sunt profesoară de Logică și psihologie la Liceul de Arte Plastice. Am venit azi pentru a saluta, de fapt scopul nostru, pentru a saluta inițiativa constituirii Asociației „Timișoara capitală europeană” în care primăria este membru fondator. Nu am știut că se va introduce în regim de urgență acest proiect. Nu este același, cu tot respectul domnule primar, nu cunoaștem care este conținutul lui, nu ni s-a adus la cunoștință, acum am aflat despre el, dar fiind introdus în regim de urgență ar trebui să existe un referat de specialitate care să fundamenteze de ce are un caracter de urgență. Și ar mai trebui la fel bănuim noi ca acest proiect să se bazeze pe concluziile comisiei care a fost abilitată de către dl. primar să analizeze posibilitățile de rezolvare în sensul intereselor elevilor a locației Liceului de Arte Plastice. De ce spun acest lucru? Pentru că e adevărat că demult se discută această problemă, exista și o dezbatere publică în legătură cu locația și concluziile dezbaterii publice au fost două: unu- construcțiile modulare nu sunt adecvate procesului de învățământ specific unui liceu vocațional. Doi- liceul trebuie să rămână în centru. În funcție de aceste două concluzii urma ca respectiva comisie care a fost constituită să caute soluții care să rezolve problema noastră. Am fost aici la ședința anterioară în sală, când domnul primar i-a dat cuvântul d-lui consilier Stoia care a vorbit în numele acestei comisii și care a spus, doar atât mi-am notat, deși nu avem încă procesul verbal că în urma consultării cu Inspectoratul Școlar Județean, a Serviciului Contabilitate al primăriei, au decis mutarea Liceului de Arte Plastice în sediul fostei școli generale nr. 9. Când domnul primar, absolut normal și de democratic l-a întrebat pe dl. consilier, toți membrii comisiei au fost de acord, dl. consilier a răspuns: toți cei care au fost prezenți. Bănuiala mea este că au fost puțini prezenți. Am tot respectul pentru membrii comisiei dar consider că în timpul foarte scurt pe care l-au avut la dispoziție nu au reușit să studieze problema din perspectiva din care noi am solicitat-o în adresa pe care noi am trimis-o primăriei. Am dorit să participăm și noi la aceste consultări, știu din proceduri că dacă am fi primit un aviz negativ ar fi trebuit ca în termen de 5 zile de la trimiterea ei să primim răspunsul și nu am primit absolut nici un răspuns. Deci, cred că această concluzie nu este o concluzie. Am dori să vedem referatul de specialitate, am dori să vedem concluziile comisiei și am dori să vedem pe ce anume se întemeiază această hotărâre în afară de faptul că timpul trece. Suntem de acord că s-a discutat mult dar de aceea s-a discutat ca să se găsească o soluție pozitivă pentru noi, pentru că citez, am aici capitolul 3 din funcționarea Consiliului local, art. 30 spune: „referatul de specialitate trebuie să conțină”, referatul pe care nu l-am văzut: a) expunerea de motive care a condus la necesitatea inițierii proiectului de hotărâre. B) Avantajele hoărârii pentru consiliul local și impactul asupra populației. În legătură cu aceste „avantaje” aș vrea doar atât să vă spun că această urgență în a găsi o soluție este de fapt o urgență în a fi desființați. Sigur, nu cu bună intenție, adică nu în mod clar și nu pe față. De ce spun asta? Ci pe cale de consecință. Și am 3 pași care deja doi sunt făcuți în a se realiza desființarea liceului. 1-putem fi mutați așa cum s-a spus acum două săptămâni în fostul sediu al generalei nr.9 doar dacă ciclul primar este trecut la Scoala Generală nr. 25, deci o treime, teoretic, o treime dintr-un liceu dispare din start. 2- avem date concrete, părinții elevilor din clasa a v-a care au dat deja testul de aptitudini pentru a veni la noi în școală, jumătate din ei și-au retras dosarele pentru că nu își pot permite să supună elevii unei asemenea tensiuni ba aici ba acolo, acesta a fost motivul pe care l-au invocat. 3 - hotărârea consiliului local, de astăzi bănuiesc, care ar pune pur și simplu pecetea în sensul acestei desființări. Noi credeam că în urma dezbaterii publice am convins prin toate personalitățile care au fost aici și au vorbit, de ce este necesar ca un liceu de arte plastice să-și desfășoare activitatea în așa fel încât să aibă acces la partea culturală a orașului. Multe din orele de specialitate se desfășoară la Muzeu sau în galerii de artă și oricum colaborăm tot timpul cu acestea. În încheiere vreau să vă spun apropo de soluții. Tot timpul soluții. Deși nu e datoria noastră de a da soluții, soluția prefigurată încă acum o lună aceea de a fi undeva în spațiul, sau în apropierea Facultății de Arte Plastice și design rămâne valabilă și de asemenea oferta Fundației Caritatea de a ne ține în continuare în acel spațiu cu toate problemele care sunt, pe o cerere de a fi solicitați la Comisia de Negociere în legătură cu condițiile clare ale rămânerii noastre aici este în picioare, un reprezentant al Societății Caritatea este în sală, știu că nu se poate hotărî aici acest lucru pentru că sunt lucruri care se discută în comisiile de specialitate dar vreau să vă spun că atât cât am putut în ora care s-a scurs de când a început ședința să adunăm datele deci într-o oră cu bunăvoință deja avem suficiente elemente ca să considerăm că această hotărâre de proiect pe care repet doar bănuim că se referă la mutarea noastră în spațiul de la Scoala Generală nr.9 care ne este absolut insuficient. Sunt acolo doar 12 spații care pot fi folosite ca săli de clasă ori noi avem nevoie de cel puțin 12 ateliere, trebuie să ținem cont de acest lucru. Deci asta zic, într-o oră am putut să adunăm acest date, vă rog foarte mult doamnelor și domnilor consilieri să mai faceți un mic efort și să încercăm cu bună credință să rezolvăm în sensul în care acești elevi vor putea să-și desfășoare activitatea și de acum încolo în condiții bune, să devină o realitate, pentru că altfel există riscul de a vi se reproșa la anul că ați gestionat într-un mod care nu a fost benefic școlii noastre această problemă. Vă mulțumesc.

Dl. PRIMAR: Aș dori să vă răspund. Vă rog să luați loc. ce ați spus dvs. este un melanj de adevăruri și lucruri zic eu neadevărate. Nu vreau să vă jignesc dar asta e părerea mea. În finele lui aprilie am supus prima dată dezbaterii această problemă și s-a venit cu trei variante. Domnii consilieri locali au luat act atunci de aceste variante și de atunci s-a mai dezbătut problema de vreo două ori. A fost și o audiere publică. Vreau să vă spun că ceea ce se discută la audiere publică este o chestiune de recomandare nu este o chestiune obligatorie. De asemenea vreau să vă spun că noi nu de plăcere facem această mutare însă nu se mai poate tergiversa și este bine să știți că ieri am vorbit cu dl. deputat Weiner președintele Federației Comunităților evreiești și dumnealui mi-a spus că ei insistă foarte mult pentru plata debitelor contractate de liceu în ultimii ani pentru că pe undeva, în calitate de proprietari mi se pare normal ca Fundația Caritatea să-și recupereze niște bani. Dar eu vreau să vă spun că atât cât eu voi fi primar eu nu voi iscăli o dispoziție de plată pe 31 de mii de euro așa cum în mod iresponsabil și știu ce vorbesc v-ați angajat la școală. Că v-a parafat-o de complezență sau de neștiință Inspectoratul Școlar nu e treaba mea și vreau să vă mai spun un lucru: faptul că Inspectoratul Școlar își menține decizia, faptul că de atâtea ori tot am amânat-o ca să găsim altă rezolvare ne-a pus în situația de a tranșa o dată problema pentru că începe anul școlar peste două luni și noi în răstimpul acela de două luni trebuie să-l pregătim. Dvs. îmi invocați aici liceul și poziția etc. Acesta nu e un criteriu pentru că sunt copii care vin de la distanță de kilometri să meargă la școală, iar faptul că dvs. stați într-o școală cu o chirie exagerată pe care nu știu cum o să o plătiți că eu vă repet primăria nu o va putea plăti și cu tot respectul i-am spus d-lui Weiner asta e o problemă care trebuie rezolvată de cei care au contractat această sumă enormă. Dvs. nici nu beneficiați în primul rând de avizul sanitar doamnă. Dvs. îmi tot invocați caracterul vocațional al liceului. Eu cred că la copiii aceștia dotați ar trebui să li se asigure niște condiții igienico-sanitare de primă mână și nu să-i compromitem ținându-i luni de zile și ani de zile într-un liceu care e total depășit. De asemenea mai vreau să vă spun că acea comisie pe care dl. Stoia a prezidat-o și ale cărei rezultate mi le însușesc pentru că această comisie a fost abilitată de Consiliul Local, că unii au lucrat mai mult și alții mai puțin asta nu e treaba noastră e treaba lor. Deci susțin poziția d-lui consilier Stoia pentru că dumnealui a căutat de bună credință să coroboreze poziția Inspectoratului Școlar cu doleanțele dvs. așa cum au rezultat ele din dezbaterea publică și cu posibilitățile pe care le avem. Deci treaba cu construcțiile modulare a dispărut. De la Inspectoratul Școlar ni s-a spus că își mențin decizia de a vă muta și o știți din 2007 și deși o știți ați contractat aceste contracte cu Federația Caritatea la prețurile acestea imposibile. Deci ei au spus că din acest punct de vedere Federația Caritatea are dorința ca să își obțină acest drepturi bănești. Noi nu putem plăti asemenea chestiuni. Noi nu putem plăti, iar dl. Weiner ne-a spus foarte clar că fundația revendică acești bani. Și atunci dacă Inspectoratul Școlar își menține poziția, dacă nu se mai pune problema clădirilor modulare ci se pune problema unui transfer la Școala Generală nr.9 în completare cu găzduirea copiilor de la școala primară la Școala Generală nr. 25 care e în vecinătate. Eu nu văd altă soluție și am dorit să-mi exprim public acest punct de vedere pentru că nu am vrut să credeți că nu-mi asum o anumită răspundere. Nu o fac de plăcere, o fac de nevoie și o fac din necesitate. Cei care au contractat și și-au pus iscălitura pe asemenea acte nu au decât să plătească. Și îl rog pe dl. Stoia să facă completările de rigoare pentru că dumnealui și-a luat această sarcină care nu a fost deloc plăcută, vreau să vă asigur și care l-a implicat și ca persoană și ca răspundere și să vă spună punctul dumnealui de vedere împreună cu cel al comisiei. Și vă mai spun un lucru doamnă, sunt copii pe care eu îi știu care merg kilometri la școală chiar în orașul Timișoara. A invoca faptul că trebuie neaparat că trebuie să fie în zona centrală că e în vecinătatea muzeului, cu muzeul 4 ani de zile nu o să mai aveți probleme pentru că oricum intră în reparații. Deci e un argument pueril cu tot respectul. Deci eu vă rog să cumpăniți bine și să nu amăgiți copiii să-i aduceți aici cu tot felul de minuni. Copiii asta trebuie să știe, că stau într-un local care nu are autorizație sanitară, că la nivel de conducere a liceului s-au asumat niște sume enorme 31 de mi de euro este o sumă revoltătoare, că Primăria Municipiului Timișoara nu va onora asemenea sume că nu are de unde să le onoreze și că în consecință trebuie fiecare să ne pliem pe realități și mai puțin pe dorințe. Deci dl. Stoia eu v-aș ruga să explicați activitatea pe care ați depus-o.

Dl. STOIA: Există o hotărâre a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar care a hotărât unificarea celor două entități școlare și mutarea Liceului de Arte Plastice în locația de pe Bv. Rebreanu. Această hotărâre a Consiliului de Administrație este prinsă într-o hotărâre de guvern care stabilește rețeaua națională de școli. În acest context Inspectoratul Școlar își meține punctul de vedere și este impresionantă dorința d-nei profesoare de a argumenta, înverșunarea cu care trebuie să rămânem în locația aceasta fără autorizație sanitară, locație care a ajuns la chiria de peste 30 de mii de euro pe baza semnăturii iresponsabile a unei doamne directoare a liceului. În acest context eu mă așteptam ca dumneaei să nu poată să se odihnească bine să vină zică domnule cum facem să îndreptăm lucrurile. Dvs. continuați să instigați elevii și să-i prostiți cu tot felul de jucării să vină că nu-i soluție. Care e soluția? Să plătim 40 de mii de euro? 35 de mii de euro? Și primăria să nu aibă nimic după ce dă 1 milion de euro pe nu știu ce containere. În condițiile actuale eu sunt convins că la noua locație elevii vor fi mult mai mulțumiți. Vă vine să râdeți? Dvs. v-ați murdări poate mai mult pantofii dacă mergeți acolo, copiii oricum vin de la distanțe a spus-o și dl. primar. În acest context propun să trecem să votăm hotărârea și să vedem ce vor spune organele în drept vis a vis de faptul că s-a adus un prejudiciu de aproape jumătate de milion de euro primăriei.

Dna KUN: Îmi permiteți?

Dl. GRINDEANU: În Consiliul Local conform regulamentului ,se ia cuvântul o dată. Dacă se mai dorește o dată e tot prin vot. Până atunci dl. viceprimar și după aceea dl. Jichici au cuvântul.

Dl. ORZA: Eu am participat la audierea publică și s-au adus tot felul de argumente pro sau contra acolo, însă aș vrea să atrag atenția asupra unei chestiuni foarte importante care e privită foarte superficial de unii implicați în această poveste. Faptul că se oferă spre închiriere acest spațiu doar pentru un an de zile. Deci atenție doar un an de zile, eu nu știu ok, rezolvăm o situație dar peste un an de zile ne vom regăsi în aceeași situație. Deci spațiul nu se oferă decât pentru un an de zile. Deci trebuie găsită o soluție care să depășească sfera asta a unei rezolvări temporare absolut riscante. Eu atât am vrut să spun cine înțelege lucrul acesta bine cine nu iar bine.

Dl. JICHICI: Prima chestiune. Aș dori să susțin ceea ce spune dl. viceprimar Orza, am avut mai multe cazuri în Comisia de Negociere cu terții și este se pare un model prin care se acceptă de către anumiți proprietari contracte pe termen foarte scurt ți nu trebui să ne ascundem. Intenția este: mai ținem acolo instituția respectivă până își mai revine piața imobiliară și apoi vedem ce facem. În al doilea rând aș dori să susțin și poziția d-lui primar în ceea ce a spus că municipalitatea nu poate să-și asume să achite o datorie angajată de către alții în numele nu știu cui. Ceea ce mi se pare foarte bine. Eu aș dori să fac două observații. Aș dori să știu câți dintre colegii consilieri care sunt membri ai acestei comisii în care se discută, au participat la decizia luată, și aici poate dl. Stoia ne poate da această informație și în al treilea rând aș dori să subliniez, este opinia mea, noi Consiliul Local Timișoara tratăm cu mult prea multă ușurință poziția Inspectoratului Școlar Județean. Pentru că se știe foarte bine, eu cred că există și alte soluții, repet nu cred că rămânerea în actualul spațiu este o soluție sub nici o formă. Dar există alte soluții și interesele imobiliare ale Inspectoratului Școlar Județean împiedică aceste soluții și mă simt neconfortabil ca și membru al Consiliului Local că acest Consilu Local nu pune nici măcar puțin sub semnul întrebării ce fac totuși acest inspectorat școlar județean, pentru că sunt multe lucruri neclare acolo.

Dna. KUN: Doar punctual să răspund la ceea ce s-a spus aici. Nu vreau altceva să spun. Dl. GRINDEANU: V-am spus care e regulamentul. Supun la vot luarea cuvântului de către doamna prof. Adela Kun. Dacă sunt de acord.

 • - Cine este pentru?

Se numără voturile: 5 voturi pentru, 11 voturi impotriva, 5 abtineri

Cu părere de rău, nu, dacă aveți amendamente pentru acest proiect.

Dl. CIUHANDU: Nu am nici un amendament dar mă simt oarecum dator să-i răspund colegului meu dl. Jichici că PNL a avut un membru în comisie, nu știu cine a fost dar aveați tot timpul să vă informați în calitate de colegi consilieri să știți toate detaliile. Faptul că unii au participat sau alții nu au participat asta nu e o scuză. Pe de altă parte în momentul în care s-a semnat contractul respectiv dacă nu mă înșel cred că un membru al partidului dvs. era la conducerea Inspectoratului Școlar și ar trebui să-l luați la întrebări pe ce temei s-a aprobat contractul respectiv, măcar în interiorul organizației iar pe de altă parte cred că dacă aveți acuze pe care ar trebui să le știm noi Consiliu Local vis a vis de inspectoratul școlar ar fi bine să le spuneți, pentru că pe supoziții și pe presupuneri și pe alte lucruri cred că nu e corect să ne manifestăm punctul de vedere.

Dl. GRINDEANU: Mulțumesc, o singură precizare înainte de a trece la vot chiar aș ruga, vreau să știu , pentru că nu e prima oară când se discută despre componența acestei comisii.

Dl. STOIA: La prima întâlnire desfășurată la Inspectoratul Școlar au fost toți membrii toți consilierii din comisie, ulterior am participat la discuții de detaliu împreună cu dl Staia și m-am consultat direct cu dl. Ehegartner, și cu ceilalți am vorbit la telefon cu dl. Szabo. Dânsul are o înmormântare lipsește azi, m-a rugat să îl sun după ședință.

Dl. JICHICI: Domnule coleg, în primul rând eu nu fac parte dintr-un partid care să aibă acces la mijloace de urmărire a colegilor din Consiliul Local cum faceți parte dvs. deci nu am de unde să știu ce fac colegii mei de aceea am întrebat în plen. Poate că dvs. vă e mai ușor să aflați ce fac unii colegi și ce nu fac și în al doilea rând cu atât mai mult, da voi fi primul, chiar dacă a fost un inspector școlar care a fost membru în partidul din care fac eu parte pe mine asta nu mă oprește și voi fi primul care voi cere investigarea oricăror nereguli ca să vă fie foarte clar.      Vă     mulțumesc.

Dl. CIUHANDU: Îmi pare rău stimate coleg, dacă cu colegul dvs. care e și președintele organizației de Timișoara și pe care-l respect, nu discutați probleme legate de Consiliul Local și de atributele pe care le are dați-mi voie să spun că înseamnă că e o lipsă de respect față de ceilalți 26 de consilieri. Mi se pare corect să-mi informez colegii și să discutăm.

Dl. JICHICI: Cred că sunteți rupt complet de realitate

Dl. GRINDEANU: Cred că lucrurile au fost clare. Se declară remiza vorba unui coleg Supun la vot acest proiect.

 • - Cine este pentru?

Se numără voturile: 21 voturi pentru

Dl. ORZA: Doresc sa va inaintez spre informare rapoartele privind deplasarile la Faenza , Italia, Belgia din luna iunie anul curent.

Cine este interesat le poate consulta la Serviciul Administratie Locala.

Dl. GRINDEANU: Cu acestea declar inchisa sedinta de astazi a Consiliului Local al Municipiului Timisoara si va multumesc pentru participare.

PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ

SECRETAR

IOAN COJOCARI


Cons. GRINDEANU SORIN