Proces verbal din 17.05.2007

Proces-verbal a Şedinţei Extraordinare din date de 17.05.2007

ROMANIA

JUDETUL TIMIS

MUNICIPIUL TIMISOARA

CONSILIUL LOCAL

PROCES-VERBAL

Incheiat astazi 17-05-2007 cu ocazia sedintei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timisoara

Președinte de sedinta - Cons. Achimescu Bogdan

Din numarul total de 27 de consilieri au fost prezenti 24.

Au absentat :Crisan Lelica, Grindeanu Sorin si Crasovan Daniel.

Din partea executivului participa domnul primar Gheorghe Ciuhandu, domnul viceprimar Dorel Borza, domnul viceprimar Adrian Orza si domnul secretar Ioan Cojocari.

Sedinta a fost convocata prin Dispozitia Primarului municipiului Timisoara nr.1643/14.05.2007 .

ORDINEA DE ZI:

1. Proiect de hotarare privind aprobarea costurilor de implementare, operationalizare si intretinere aferente investitiei “Reabilitarea si revitalizarea fortificatiei Cetatii Timisoara-Bastionul Theresia.”

2. Proiect de hotarare privind aprobarea proiectelor cu finantare nerambursabila alocata de la bugetul local al Municipiului Timisoara pentru activitati nonprofit de interes local, pe anul 2007.

Dl. ACHIMESCU: Inainte de a trece la ordinea de zi a sedintei doresc sa supun la vot procesele verbale ale sedintei anterioare din data de 24.05.2007 si din data de 25.05.2007. Cine este pentru ?

Se numara voturile: -19 voturi pentru

PUNCTUL I AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotarare privind aprobarea costurilor de implementare, operationalizare si intretinere aferente investitiei “Reabilitarea si revitalizarea fortificatiei Cetatii Timisoara-Bastionul Theresia.”

Dl. MOLDOVAN: Doresc sa fac un amendament : -la art. 1(1) din proiect sa fie eliminat alin. al 3-lea :”costuri suplimentare ce pot interveni pe parcursul implementarii proiectului”

De asemenea solicitam precizari legate de cota parte din costurile de proiectare si drept de autor.

Dl. ACHIMESCU: Cine este de acord cu acest amendament? Se numara voturile: - 19 voturi pentru

- 1 abtinere

Dl. ACHIMESCU: Cine este pentru proiectul in intregime cu amendamentul propus?

Se numara voturile: - 21 voturi pentru

PUNCTUL II AL ORDINEI DE ZI

Proiect de hotarare privind aprobarea proiectelor cu finantare nerambursabila alocata de la bugetul local al Municipiului Timisoara pentru activitati nonprofit de interes local, pe anul 2007.

Dl. CATANA : Pentru pozitia 48 respectiv 84 sint doua proiecte organizate de Fundatia Culturala JAZZ Banat. Doua proiecte definitorii pentru orasul nostru sint organizate si anume Festivalul de Jazz de la Garana si Festivalul de Jazz Internatioanl de la Timisoara, propun suplimentarea fondurilor pentru aceste manifestari cu cate 15 000 lei pentru fiecare. Am inteles ca exista o rezerva din care se pot suplimenta aceste fonduri

Dl. STIRBU: Vreau sa va spun ca desi timp de doua saptamani Comisia V a fost prezenta in totalitate sau doar unii din reprezentantii sai, ca sa finalizeze evaluarea proiectelor culturale prezentate, timpul a fost extrem de scurt. Exista anumite rezerve din bugetul acordat, in bugetul primariei afectate acestor actiuni.

Asa cum era de prevazut, aceasta nefireasca amanare a condus si la diminuarea numarului de proiecte comparativ cu anul trecut. De aici si alt aspect al celor constatate de noi, faptul ca exista o rezerva. Pentru a putea realiza proiecte majore care au fost evaluate, cu adevarat importante carora li se vor adauga alte proiecte cu cel putin tot atata importanta. Primul amendament care l-as face ar fi acela de a suplimenta cifra de la 9.110 miliarde la 10.990 miliarde, acest lucru este fezabil, si doresc sa va semnalez unele omisiuni care s-au produs din varii motive. Ca proiect nou ar fi acela de 250 milioane.

Revista ORIZONT este una dintre revistele culturale de la noi din tara care are o reputetie bine cunoscuta. Redactia a elaborat un proiect cultural care ar putea conduce la redresarea acestei situatii financiare care sa si asigure pe viitor aparitia publicatiei. Suma la care s-ar ridica acest sprijin din partea noastra ar fi de 25 000 lei.

Un alt exemplu este “Tinerii si cercetarea multidisciplinara”este un proiect pe care Comisia V il sustine si care ar trebui sustinut de noi cu suma de 5000 lei. Datorita unei omisiuni , Ghidul Turistic al Timisoarei care este in curs de a fi editat si tiparit de Fundatia Timisoara 89 a depasit cu o zi data stabilita pentru depunerea celui de-al doilea set de documente. Este una din lucrarile care intereseaza in mod special primaria, este facut intr-o forma foarte elevata si in modul in care trebuie sa determine cresterea interesului turistic pentru Timisoara in contextul aderarii noastre la Uniunea Europeana.

Contributia noastra la organizarea unei expozitii DALI si modul in care ne-am putea noi implica in organizarea unui Festival International al Filmului Documentar sub egida Discoveri cu o suma modica dupa mine tinând seama de importanta actiunii. S-a stabilit la nivel international sa aibe loc in Romania si exista doua posibilitati.: la Bucuresti sau in Timisoara.

Este o onoare pentru noi daca am putea sa... cele 10 000 euro care ar insemna contributia noastra mi se pare neinsemnata comparativ cu importanta manifestarii si asumarii de catre noi a acestui sprijin. In acest scop eu va propun dincolo de suplimenatrea sumei de care v-am spus la 10 990 si includerea pe aceasta lista a celor 3 proiecte initial prezentate de mine urmand ca acordul dumneavoastra pentru realizarea unei a doua sesiuni de evaluare in care sa se ia in considerare proiecte cum am spus cel al Festivalului International de Film Documentar, sa aibe loc in urmatoarea etapa pentru ca altfel se pierd.

Dl. ACHIMESCU: As dori ca d-na directoare Haracicu sa ne spuna daca acesta suplimentare este posibila ?

D -na HARACICU: Analizand bugetul, nu reprezinta o suma atat de mare incat sa poata exista eventuale rezerve. Cum doriti si cat de urgente sint aceste actiuni culturale, eventual se poate face un amendament la prima rectificare de buget pentru ca noi avem promovata rectificarea de buget insa nu am inclus aceste sume. D -na TONENCHI: Eu ca si economist si membru in Comisia I doresc ca atat conducerea comisiei de cultura cat si d-na directoare Haracicu sa aibe in vedere ca sintem la mijlocul lnii mai si mai este cale lunga pana la sfarsitul anului si daca tot facem rectificari si tot luam din fonduri...

Dl. ACHIMESCU: Este adevarat numai ca se discuta de 3 proiecte importante care sint anuale si care le stim ca se fac de mai multi ani.

Dl. AVRAM: Sint de acord cu cele spuse de domnul Stirbu, in comisie s-a analizat de unde se pot da acesti bani si exista banii in banii pentru fondul cultural, nu se depaseste.

Exista un proiect foarte important de publicare a arhivelor in legatura cu partizanii din Muntii Banatului. Apare inca un volum impreuna cu episcopia si este nevoie de 5000 lei si noi am propus 3000 . As dori sa se voteze suma de 5000 urmand ca primaria sa primeasca carti pe care le poate utiliza pentru ca face popularizare pentru un fenomen istoric necunoscut si care are importanta europeana. Dl. TOANCA: Suma de 1,8 miliarde pe care am propus-o ca si suplimentare la buget este undeva la 20% din bugetul alocat culturii pe acest an, nu este nevoie de bani la prima rectificare de la sfarsitul lunii mai, la aceasta rectificare este nevoie sa luam o suma de 1,3 miliarde de la cultura si sa o dam la sport. Pentru ca noi finantand cele 4 mari proiecte la inceputul anului am ramas descoperiti la sport. Luam de la un capitol si dam la altul. Putem si in toamna sa alocam aceste sume pentru ca suntem inca in grafic. In ceea ce priveste suplimentarea cu 20% a bugetului, ne-am lasat undeva la suma de 3 miliarde, si pentru alte actiuni care pot aparea.

D -na VLAD: Vreau sa va aduc aminte ca peste cateva zile vom ajunge la jumatatea anului. Noi am votat o penalizare de 0,1% pentru societatile de la drumuri care nu-si indeplinesc planul. Trebuie sa facem o analiza foarte clara a celor care nu-si indeplinesc planul sa luam acel 0,1% si cu aceste sume putem imbogati bugetul atat pentru activitatile culturale care sint foarte importante pentru orasul nostru cat eu cred ca vom si urgenta terminarea lucrarilor la drumuri.

Dl. TUCU: Una dintre institutiile stiintifice si culturale de mare performanta care isi are filiala in Timisoara este Academia Romana care este prea rar amintita in preocuparile noastre ale administratiei locale .

Exista 2 proiecte importante legate de istoricul si de prezentul academiei. Un proiect este cel de cinstire al academicienilor banateni, un proiect care a inceput cu vreo 6 ani in urma al asociatiei C-tin Brancusi si proiect care isi propune sa editeze intr-un periodic, in conditii grafice deosebite , publicatii rezultate din gandirea acestor academicieni mai ales pe componenta sociala.

Propun la pozitia 7 un plus de 2000 lei acolo unde este proiectul asociatiei culturale C-tin Brancusi, Omagiu Academicienilor Banateni.

La Zilele stiintifice Banatene, este vorba de cheltuielile pe care Academia Romana si le cofinanteaza partial din acest proiect din partea autoritatii publice locale, cheltuieli legate de organizarea acestui sistem in ansamblu si aici as propune o suplimentare de 3000 lei.

Este vorba de pozitia 9 unde solicit un plus de 3000 lei

Dl. STIRBU: Recapituland cele discutate vreau sa va spun ca se disting doua aspecte: -necesitatea suplimentarii unor proiecte cu sume declarate aici ca fiind importante in realizarea proiectului -includerea pe lista a 3 proiecte noi, in total 35 000 lei

-a treia chestiune este aceea a suplimentarii fondurilor afectate activitatilor de care se preocupa Comisia V cu 1,8 miliarde care sa ne permita noua includerea unor proiecte deosebit de importante pentru Timisoara si care ar urma sa fie evaluate in a doua sesiune de evaluare.

Noi neobligam sa procedam la aceasta evaluare cu aceeasi atentie si parcimonie, cu aceeasi exigenta in privinta sumelor acordate.

Dl. PRIMAR: Nu am nimic impotriva ca sa suplimentam cu 20% . ceea ce doresc este ca aceasta suplimentare sa ramana “batuta-n cuie”. Vom face rectificarea de buget in luna iunie sau iulie, si doresc ca majorarea sa ramana asa si sa nu intervina alte motivatii cu justificari .

Dl. STIRBU: Noi Comisia V va promitem ca nu.

Dl. TOANCA: Nu este cazul sa venim cu alte sume pentru ca noua lege ne obliga sa evoluam in acest an doar cu aceasta lista.

Dl. ACHIMESCU: Cine este de acord cu propunerea domnului Stirbu de majorare a sumei la 10 990 ?

Se numara voturile:                   -20 voturi pentru

- 1 vot impotriva

Cine este de acord cu propunerea domnului Catana de suplimentare a celor doua proiecte de JAZZ ?

Mai avem propunerea domnului Stirbu pentru cele 3 proiecte, Orizont, Tineret si Cercetare, propunerea domnului Avram de majorare 5000 lei si propunerea domnului consilier Tucu pentru Academia Romana cu cele doua suplimentari.

Dl. TOADER: Pentru pozitia nr. 73 organizata de Asociatia Culturala Sunet despre festivalul care se tine la Muzeul Satului sa suplimentam cu suma de 10 000 lei Dl. ACHIMESCU: Cine este de acord cu aceste modificari?

Se numara voturile:                  - 16 voturi pentru

- 3 abtineri

- 1 vot impotriva

Cine este pentru acest proiect de hotarare in intregime ?

Se numara voturile: - 22 voturi pentru

- 1 abtinere

Dl. SECRETAR: Deplasarea la Szeged se face in perioada 18-21.05.2007, la Zilele Szegedului, aveti conditiile asigurate, puteti vota la Consulatul din Szeged. Propuneti acum cele 3 consilieri.

Au fost desemnati sa participe domnnul consilier Toader Corado si domnul consilier Valentin Moldovan.

Dl. ACHIMESCU: Cu acestea va multumesc pentru participare si declar inchisa sedinta de astazi a Consiliului Local.

PRESEDINTE DE SEDINTA Cons. ACHIMESCU BOGDAN

SECRETAR

IOAN COJOCARI


ROMANIA

JUDETUL TIMIS

MUNICIPIUL TIMISOARA

CONSILIUL LOCAL

Extras din procesul-verbal al sedintei extraordinare a Consiliului Local din data de 17-05-2007

Președinte de sedinta - Cons. Achimescu Bogdan

Din numarul total de 27 de consilieri au fost prezenti 24.

Au absentat : Crisan Lelica, Crasovan Daniel si Grindeanu Sorin.

Din partea executivului participa domnul primar Gheorghe Ciuhandu, domnul viceprimar Dorel Borza, domnul viceprimar Adrian Orza si domnul secretar Ioan Cojocari.

Sedinta a fost convocata prin Dispozitia Primarului municipiului Timisoara nr.1643/14.05.2007 .

-OMIS CELE DE OMIS-

Dl. PRIMAR: Domnilor consilieri avem o invitatie in Ungaria, la Szeged in perioada 18.05.2007-21.05.2007 la Zilele Szegedului.si trebuie sa desemnam trei consilieri care reprezinte orasul Timisoara. Va rog sa faceti propuneri.

Au fost nominalizati domnul consilier Moldovan Valentin si domnul consilier Toader Corado cu unanimitate de voturi pentru.

-OMIS CELE DE OMIS-


p. conformitate

SECRETAR IOAN COJOCARI