PROCES - VERBAL

Încheiat cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului local municipal Târgu Mureș din data de 30 martie 2020

Din totalul de 22 de consilieri locali în funcție, sunt prezenți la ședință 21 consilieri locali. Absentează doamna consilier Benedek Theodora,

Dl. viceprimar Papuc: - acum urmează să fac prezența, numai să văd unde trebuie să apăs.

Dl. consilier Papai: - la participanți, jos.

Dl. viceprimar Papuc: - participanți, gata. Deci, nu opriți microfoanele, că fac prezența: Peti Andrei, Makkai Grigore, Vajda Gyorgy, Csiki Zsolt, Bakos Levente, Boros Gyula, Biro Csaba, Mozes Levente, Kovacs Lajos, Matei Dumitru, Moldovan Călin, Todoran Radu, Bratanovici Cristian, Pui Sebastian, Bogoșel Constantin, Bălaș Radu, Tatar Lehel, Papai Laszlo. Lipsesc d-nii consilieri Magyary Elod și Miculi Vasile și d-na consilier Benedek Theodora. (dl. Magyary si dl. Miculi s-au conectat mai târziu).

D-na p. Secretar Buculei: - suntem 19 prezenți.

Dl. viceprimar Papuc: - avem 5 materiale pe Ordinea de zi și 3 în regim de urgență. Votăm ordinea de zi prima dată. De fapt avem Procesul-verbal de la ședințele trecute.

Dl. consilier Tatar: - dacă îmi permiteți, aș avea o observație la Ordinea de zi. Cred că ar trebui să nu votăm proiectele pe care nu le-am primit înainte de ședință, cred că ar trebui votate după această ședință. Să se scoată de pe ordinea de zi rectificarea de buget și nr. 3 în regim de urgență - Proiect de hotărâre privind luarea unor măsuri pentru prevenirea și răspândirea COVID-19.

Dl. viceprimar Papuc: - eu zic în felul următor, da și dl. consilier Magyary e prezent.

Din punctul meu de vedere, rectificarea bugetară raportat la prevederile, ați văzut că intră în vigoare Ordonanța Militară de mâine. Deci, dacă intră de mâine, nu mai aven practic timp să ne pregătim pentru ca să ajungem să facem și achiziții să facem și alte lucruri de genul acesta, deci ar fi necesar mai mult decât necesar să votăm astăzi pentru că sunt alocări de sume între capitole bugetare. D-na director economic ne va explica când vom ajunge acolo dar e necesară această rectificare.

Dl. consilier Papai: - atunci hai să discutăm tot ce e legat de rectificare, de tot ce scrie în Ordonanțele Militare și atât. Să nu cuprindem în această rectificare altceva decât ce scrie în Ordonanțele Militare.

Dl. viceprimar Papuc: - da, de acord.

Dl. consilier Papai: - procedural, dacă se poate să se închidă microfonul de la Municipiul Târgu Mureș pentru că creează microfonie. Nu se aude?

Dl. consilier Bălaș: - tot procedural aș vrea să intervin și eu, dl. Papuc. Sunt de acord cu colegul dl. Papai, dar totuși dacă votăm, trebuie să votăm Ordinea de zi, pentru că la punctul 3, doar în cadrul unui articol îi chestia aia care nu intră în ordonanță și anume populismul electoral privind pensionarii. Noi oricum trebuie să votăm Ordinea de zi și după aia dezbatem detaliile.

Dl. viceprimar Papuc: - Da. Asta am spus și eu trebuie să votăm Ordinea de zi după care discutăm fiecare material în parte. Bun. Avem Procesul-verbal prima dată, al ședinței extraordinare din data de 20 februarie 2020 și apoi al ședinței ordinare din 5                 5                                                                                                                                                                             5                                   5                 5

27 februarie 2020 înainte de Ordinea de zi.

Acum supun la vot Procesul Verbal al ședinței extraordinare din 20.02.2020. Așa începem și după acea votăm și Ordinea de zi. Bun.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda - de acord, dl Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - de acord, dl. Matei- de acord, dar avem și 2 hotărâri AGA , dl. Miculi nu este am uitat, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, de acord și eu (Papuc), dl Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș -da, dl. Tatar- pentru, da votez pentru, dl. Papai - da.

Haideți, acum votăm Procesul- verbal al ședinței ordinare din 27 februarie, merge repede dl. Peti - de acord, dl Makkai - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda - de acord, dl Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - da, dl. Kovacs - de acord, dl. Matei- de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, Papuc -de acord și eu, dl. Bratanovici -de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș -da, dl. Tatar- da, dl. Papai - da.

Dl. consilier Papai: - rugăminte încă o dată, nu se poate închide microfonul acela din sala de ședință, unde scrie Municipiul Târgu Mureș? Deci, se aude cu ecou.

D-na p. Secretar Buculei: - dacă se închide în sala mare nu se poate înregistra ședința video cu sonor.

Dl. consilier Papai: - microfonul nu difuzorul

Dl. Szekely Zoltan: - deci dacă închid, atunci nu o să-l pot înregistra.

Dl. consilier Papai: - și data trecută cum l-ați închis?

Dl. Szekely Zoltan: - l-am închis și nu s-a înregistrat.

Dl. consilier Papai: - ok.

Dl. Szekely Zoltan: - și o trebuit din surse alternative să recuperăm.

Dl. consilier Biro: - o sugestie: avem acolo în meniu chat și putem scrie mesaje pentru toata lumea, și putem scrie acolo da/nu/abținere. Putem urmări toată lumea cum s-a votat. Deci la chat.

Dl. viceprimar Papuc: - am luat fiecare proiect de hotărâre, am făcut prezența și consemnez aici tot. De aceea citesc, pentru ca să se știe. Vedeți că unii scriu, alții nu scriu, pierdem vremea. Bun. Ordinea de zi. D-nul Peti.

Dl. consilier Peti: - cum am rămas cu regimul de urgență?

Dl. viceprimar Papuc: - am rămas ca votăm ordinea de zi și discutăm la fiecare punct.

Dl. consilier Peti: - de acord

dl. Makkai - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda - de acord, dl Csiki -de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - da, dl. Kovacs - , dl. Matei- de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, Papuc - de acord și eu, dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - da, dl. Tatar- abținere, dl. Papai - da.

Ordinea de zi a fost adoptată.

Punctul 1 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea suspendării taxelor prevăzute de H.C.L.M.~nr.~106/25.04.2019~și~H.C.L.M. nr. 246/26.09.2019 în vederea sprijinirii IMM-urilor și persoanelor fizice din municipiul Târgu Mureș pe durata stării de urgență și reducerea acestora în perioada următoare acesteia.

Dl. consilier Biro: - am un amendament, stimați colegi. Amendamentul la proiectul 1 de pe ordinea de zi: 1. Se completează la titlul proiectului la beneficiarii proiectului, cu întreprinderi individuale, II, persoane fizice autorizate, PF-uri, asociații și fundații.

  • 2. Se elimină art. 2.

  • 3. Se elimină art. 3.

Dl. viceprimar Papuc: - nu m-am gândit că am atâtea materiale aici pe masă, suntem în ședință online, dar nu m-am gândit că avem atâtea materiale. Avem un amendament de la d-na Benedek la hotărârea în regim de urgență 3, a venit o retragere a materialului inițial, care nici nu cred că mai e pe ordinea de zi, a domnului consilier Moldovan.

D-na p. secretar Buculei: - nu e.

Dl. viceprimar Papuc: - nu e, nici nu mai are rost, probabil s-a depus, s-a retras, s-a refăcut.

Dl. consilier Moldovan Călin: - proiectul meu, domnule președinte, a fost retras

Dl. viceprimar Papuc: - asta zic, s-a retras și un material inițiat de d-nul primar, cel

Deci, d-nul Biro, dacă l acest punct mai este alt, deci practic varianta a 2-a.

Dl. consilier Biro: - nu este altă varianta, numai amendament.

Dl. viceprimar Papuc: - amendamentul prin care solicitați să se elimine art. 2 și 3.

Dl. consilier Biro: - da.

Dl. viceprimar Papuc: - eu zic atuncea să votăm. D-nul Bakos, vă rog.

Dl. consilier Bakos: - doar o chestie, că dl. inițiator, unul dintre inițiatori a sesizat faptul că prin formularea titlul hotărârii, aparent s-au omis anumite categorii din plătitorii de taxe, din hotărâre. Și atunci trebuie modificat și titlul, în sensul că toți cei care sunt plătitori de taxe din aceste două hotărâri să beneficieze de ...

Dl. viceprimar papuc: - da. Bun, atunci haideți să votăm varianta.

D-na p. secretar Buculei: - am și eu o întrebare

Dl. consilier d-nul Csiki: - amendamentul, punți amendamentul că e mai simplu.

D-na p. secretar Buculei: - vreau să lămurim un aspect. Inițiatorii materialului, cu d-nul Kovacs am mai discutat. Mai avem taxele în Weekend pentru cei care au alimentație publică, avem redevențele. Pe aceia nu îi introduceți? Deci persoanele fizice, juridice, care au ca și obiect de activitate alimentația publică și care n-o să-și poată desfășura, pe aceia îi lăsați afară? Deci dacă este să facem o hotărâre de acest gen, haideți să o facem pentru toți cei care într-adevăr au nevoie la nivel de municipiu.

Dl. consilier Biro: - se poate pune și asta în amendament, eu cred, nu?

Dl. viceprimar Papuc: - da, se poate.

Dl. consilier Biro: - se poate completa amendamentul respectiv.

Dl. viceprimar Papuc: - da.

D-na p. secretar Buculei: - cum doriți, am zis să vă atrag atenția să nu vin cu alte materiale pe lângă acestea

Dl. consilier Bakos: - bun, dar atunci trebuie formulată hotărârea de consiliu care reglementează aceste taxe. Nu este nici 106 si nici 246.

D-na p. secretar Buculei: - nu, nu este.

Dl. viceprimar Papuc: - nu e, nu e, sigur că nu este.

Dl. consilier Biro: - eu am o sugestie: proiectul pe care l-am inițiat eu atunci să ramână așa si să vină Primăria cu altă hotărâre să vedem despre ce este vorba. Că sincer acum din cap nu știu în ce hotărâre intră alimentația publică la care vă referiți și de aceia doresc atunci proiectul de hotărâre pe care l-am inițiat eu să rămână ân faza respectivă cu amendamentul meu și poate că după aceia introducem data viitoare si completări.

D-na p. secretar Buculei: - cum doriți.

Dl. consilier Bakos: - eu zic că ideea inițiatorilor este foarte bună și pertinentă, de asemenea a d-nei secretar. E o singură dilemă, faptul că nu știm pe de rost hotărâri la care se referă, dar putem insera ca amendament și putem face noi, sau dacă nu fac eu ca și consilier alături de propunerea colegului Biro cu care sunt de acord, ca aceste reglementări se extind cu celelalte taxe aferente activității de alimentație publică.

D-nul consilier Vajda: - dacă îmi permiteți, eu am avut în cadrul ședinței de comisie o inițiativă, de fapt un articol, prin care am pus în sarcina primariei acest lucru. Deci daca apare ca și articol acest proiect de hotărâre, atunci Primaria poate să elaboreze acele categorii foarte exacte despre care vorbim și atunci nu e loc de discuție, pentru că cei care vor aplica acest amendament, vor știi asupra cui vor aplica.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles. Îl văd și pe d-nul Moldovan de la ADP, domnule Moldovan, știți la care se referă? Adică hotărârea? Numărul?

Dl. Moldovan Florin: - acum am intrat și nu am..

D-na p. secretar Buculei: - caut eu acuma.

Dl. viceprimar Papuc: - haideți! D-nul Moldovan asta zic la ce se referea și d-na secretar ca să includem si PFA-urile. Stiți hotărârea la care se referă?

Dl. Moldovan Florian: - cea cu ACASM-ul?

Dl. viceprimar Papuc: - da. Normal

Moldovan Florian: - pai îs taxele speciale, cred ca se referă la taxele speciale pentru terase.

Dl. viceprimar Papuc: - terase și multe altele. La ce zicea d-na Secretar, să includem o

D-na p. secretar Buculei: - taxe și redevențe.

Dl. viceprimar Papuc: - da, redevențe, taxe speciale și

Dl. Moldovan Florian: - da-s mai multe hotărâri.

Dl. viceprimar Papuc: - mai multe, tocmai ca-s mai multe hotărâri. Complicat să le modificăm acum.

Dl. consilier Bakos: - sintagma folosita de mine...

D-na p. secretar Buculei: - nu e complicat, ascultați-mă puțin, daca nu zic bine corectați. Să se suspende pe perioada stării de urgență a redevențelor achitate municipiului de către operatorii economici si persoane fizice care își desfășoară activitatea în CASM și care au ca obiect alimentația publică. Ar fi ok asa?

Dl. viceprimar Papuc: - eu sunt de acord.

Dl. consilier Papai: - nu cred că ne referim doar la Complexul Weekend, nu? Initial, se referă la tot orașul.

D-na p. secretar Buculei: - da. De asta am spus ca cel mai indicat ar fi să nu defavorizăm anumite categorii.

Dl. consilier Papai: - exact. Și mai este ceva.

D-na p. secretar Buculei: - da

Dl. consilier Papai: - deci eu as formula toate activitățile economice afectate de ordonatele militare pentru ca sunt unități de cazare turistică, sunt cabinete stomatologice.

D-na p. secretar Buculei: - foarte de acord.

Dl. viceprimar Papuc: - acoperitor, așa. Toate activitățile economice care au fost afectate de interdicțiile prevăzute de ordonanțele militare.

Dl. consilier Biro: - nu, nu-i bun.

Dl. viceprimar Papuc: - nu-i bun ? de ce?

Dl. consilier Biro: - pentru că Ordonanța militară se referă numai la anumite categorii, nu la toate.

Dl. consilier Papai: - pai ok, dar firmele care au acum de 4 ori mai multe comenzi nu ar trebui să fie scutite de nici o taxă.

Dl. viceprimar Papuc: - evident.

Dl. consilier Papai: - ne referim la magazinele alimentare de exemplu, sau farmacii, sau..

Dl. viceprimar Papuc: - da, cele care au fost afectate, așa e normal, doar cele care au fost afectate de ordonanțele militare cu închiderea practic.. își pot desfășura activitatea în mod corespunzător au nevoie de facilități fiscale si a taxelor pe care le percepe Municipiul Târgu Mures. Nu toate societățile, pentru ca sunt societăți care realizează venituri mai mari acum.

Dl. consilier Tatar: - dacă îmi permiteți, eu cred că dacă formulăm așa, ar trebui să stabilim si ce înseamnă au fost afectate, pentru că poate unele categorii apar în ordonanța militară si altele care într-adevăr au fost și ele afectate nu apar.

Dl. viceprimar Papuc: - nu putem să facem pentru toată lumea pentru că eu vă zic o chestie: taxele de exemplu, eu pot asigura facilități fiscale, vorba-vine fiscale, a taxelor municipale pentru, de exemplu, pe care le am, care îmi plătesc mie redevență, nu toate care plătesc taxe și impozite la municipiu, nu se poate.

Dl. consilier Tatar: - înțeleg, dar atunci ar trebui să formulăm să fie corect.

Dl. viceprimar Papuc: - haideți, formulați.

Dl. consilier Tatar: - neatacabil, să formulăm în felul acesta: categoriile care apar în Ordonanța Militară, nu cele care au fost afectate, pentru că s-ar putea să fie și alte categorii care nu sunt incluse în Ordonanța Militară.

Dl. consilier Makkai: - dacă îmi permiteți, aș fi de acord în loc de aceste bâlbe, să retrimitem proiectul de hotărâre la inițiatori și după o dezbatere mai aprofundată, să vină cu un nou material. Că aici putem să ne legăm de orice, că vorbim numai vorbe. Aș fi de acord să retrimitem, să amânăm și să retrimitem la inițiatori.

Dl. consilier Csiki: - procedural aș vrea să vorbesc. Deci, în primul rând este un material pus pe site de mult timp. Una la mână, doi la mână: acești doi consilieri care au inițiat au avut niște idei. Nu interzice nimănui nimeni, ca să nu vină cu amendamente. Cine dorește și are alte idei nu are decât să depună amendament, părerea mea. Materialul în comparație cu alte materiale a fost pus de mult pe site și a putut și a putut să dezbată toată lumea. Și în comisii chiar dl. Vajda a venit cu propunerea să fie incluse PFA-urile, persoanele juridice, trebuie făcute amendamente. Acum nu inițiatorul să găsim, inițiatorul atât a putut să facă, restul are dreptul toată lumea să facă și să depună amendament cât doresc toată lumea. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - da, și eu sunt de acord, dacă inițiatorii au avut o idee, au venit, au supus-o aprobării o putem vota sau nu o putem vota, o putem amenda sau nu o putem amenda. Voi supune la vot așa cum e, cum amendamentele cum a formulat inițiatorul. Varianta I nici nu o mai discut, supun la vot varianta II cu amendamentele formulate de inițiatori azi în ședința live pe care o avem. Și după aceea, dacă mai dorește cineva să facă alte proiecte de hotărâri cu alte facilități, e liber să facă.

Punctul 1 cu amendamente: dl. Peti - de acord, dl. Makkai - de acord dar din dezbateri constat că sunt insuficiente, dl. Vajda - de acord și în plus cu amendamentul în care, dl. Magyary - în principiu sunt de acord, dl Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros -, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs -, dl. Matei - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, eu de acord (dl. Papuc), dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - da, doar că mai aveam o întrebare: discutăm de amendamente și ale inițiatorului și cel cu 5                                5                                    5

Ordonanța Militară sau numai ale inițiatorului?

Dl. viceprimar Papuc: - am discutat de amendamentele inițiatorului, Varianta II amendată de inițiator. Dl. Tatar - da, sunt de acord cu varianta amendată de către inițiator, dl. Papai - da. Deci, sunt 18, ba nu, 19. Hotărârea a fost adoptată.

Punctul nr. 2 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea termenului limită de depunere a solicitărilor de finanțare nerambursabilă de la bugetul local a Programelor/proiectelor/acțiunilor culturale pentru anul 2020,

Dl. consilier Vajda: - am două amendamente: eliminarea art. 3 și la limită de 35 zile după terminarea perioadei acesteia de stare de urgență. După terminarea stării de urgență 35 de zile la termen de depunere și eliminarea art. 3. S-a înțeles?

Dl. viceprimar Papuc: - da, eliminarea art. 3 și termenul de depunere de 35 de zile, oricum era amendamentele comisiei de buget.

Dl. consilier Vajda: - da, corect, asta susțin și eu.

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Csiki

Dl. consilier Csiki: - nu, scuze

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Bakos? Ați rămas, vreți să luați cuvântul?

Dl. consilier Bakos: - nu scuze, a rămas așa.

Dl. consilier Bălaș: - mai am câteva amendamente pe care le-am spus și la Comisia juridică și la Comisia de cultură. Să se insereze art. 2: Se aprobă depunerea online a proiectelor culturale, precum și a documentelor obținute online de la alte instituții ANAF etc. prin fișiere PDF cu parolă. Art. 3. suma maximă care poate fi obținută pe un proiect este de 85 de mii de lei. Art. 4. se aprobă completarea și modificarea Ghidului solicitantului cu prevederile de la articolele 1, 2 și 3 precum și cu sumele aprobate în bugetul local. Iar aceste articole vor fi înserate după art. 2 al hotărârii inițiale.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles. Comisia de buget a mai avut un amendament acela primul pe care l-ați citit, și anume că depunerea proiectelor se va face online fișiere PDF cu parolă.

Dl. consilier Bălaș: - da.

Dl. viceprimar Papuc: - există în Comisia de buget acest amendament. Bun. Acum haideți că trebuie să supunem la vot, avem cele 3 amendamente ale Comisiei de buget. Domnul Bălaș, n-ați fi de acord deocamdată să votăm astea 3? Termenul de depunere să fie 35 de zile după ridicarea stării de urgență, să depună on-line și să se elimine art. 3 cu comisia.

Dl. consilier Bălas: - eu susțin și amendamentul meu cu suma maximă care poate fi obținută pentru un proiect este de 85 mii lei pentru că asta discutăm deja de 7 luni că trebuie să băgăm o limită la proiectele culturale, și chiar dacă nu e limită perfectă o putem perfecta, să zicem, dar trebuie să introducem o sumă odată pentru totdeauna.

Dl. viceprimar Papuc: - nu vreți dvs. să modificați Regulamentul dintr-o altă hotărâre de consiliu local?

Dl. consilier Bălaș: - asta e o primă fază de modificare a regulamentului, că de aceea am zis art. 5 se aprobă completarea și modificarea Ghidului solicitantului cu prevederile de la art. 1, 2 și 3.

Dl. consilier Vajda: - în comisia de cultură am discutat despre modificarea în totalitate a regulamentului, o să avem timp și chiar solicit executivului să ia în considerare acest lucru ca într-o lună să fie modificat în totalitate și propun să aprobe Consiliul local.

Dl. viceprimar Papuc: - eu sunt de părere, termenul să ne referim, și în general la materialele pe care le avem în starea de urgență, cât timp ființează starea de urgență să ne referim doar la termenul de depunere, la cum se depun documentele și la comisie, pentru că regulamentul ulterior oricum nu se vor putea depune decât după ce, oricum se prorogă termenul de depunere, 35 de zile după ridicarea stării de urgență. Starea de urgență va mai continua probabil încă o lună. La ordinara din aprilie vom putea modifica regulamentul cu tot ceea ce ați solicitat dvs. domnule Bălaș, mă refer. Zic ca și procedural, să ne referim doar la prorogarea termenului de depunere și la modalitatea de depunere.

Dl. consilier Bălaș: domnule Papuc, eu de aceea susțin sau insist pe acest amendament cu suma maximă obținută este de 85 mii lei, pentru că o discutăm de 7 luni. Și acum modificăm regulamentul prin ceea ce facem noi acum modifică regulamentul proiectelor culturale și este un moment propice pentru a pune în aplicare o doleanță de acum 7 sau 8 luni a operatorilor culturali.

Dl. viceprimar Papuc: - eu v-am înțeles, doar procedural acum o să trebuiască să supun la vot fiecare amendament.

Dl. consilier Bălaș: - oricum va trebui să supuneți la vot fiecare amendament, pentru că noi suntem de acord cu unele și cu altele nu. Din păcate.

Dl. viceprimar Papuc: - încep cu varianta inițială, discutăm de amendament și o să citesc: termenul de depunere a proiectelor va fi de 35 de zile după ridicarea stării de urgență.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda -de acord, dl Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - (nu merge microfonul), dl. Matei - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, eu de acord (dl. Papuc), dl. Bratanovici -de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - da, dl. Tatar - da, dl. Papai - da.

Ok, amendamentul acesta a trecut. Amendamentul următor: depunerea proiectelor se face online, fișiere PDF cu parolă.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda -de acord, dl Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - (nu merge microfonul), dl. Matei - de acord, dl. Moldovan -, dl. Todoran - de acord, eu de acord (dl. Papuc), dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - da, dl. Tatar - da, dl. Papai - da.

Amendamentul 3: eliminarea art. 3 și menținerea comisiei existente.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda -de acord, dl Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - de acord, dl. Matei - de acord, dl. Moldovan -de acord, dl. Todoran - de acord, eu de acord (dl. Papuc), dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - eu optez pentru abținere, pentru că de fiecare dată comisia pentru proiecte culturale era stabilită prin Dispoziție de primar, dintotdeauna. Și eu cred că așa ar trebui să fie și acum, de aceea mă abțin. Tatar -abținere, Papai - abținere.

A trecut și acest amendament. Acum avem amendamentul d-lui Bălaș, mai citiți-l o dată.

Dl. consilier Bălaș:  - suma maximă care poate fi obținută pentru un proiect

este de 85 mii lei.

Dl. consilier Csiki: - procedural am o întrebare: de la ce sumă? Cât a fost până acum?

Dl. consilier Bălaș:  - existau și proiecte la care se obțineau 250-300 mii lei,

până acum singura limită la proiecte culturale era ca un ONG să nu ia mai mult de o treime din totalul sumei. Dacă noi stabileam la proiecte culturale 2 milioane, o entitate putea să ia 2 milioane împărțit la 2, adică 700 de mii. Or, era cumva anormal acest lucru, noi l-am discutat de mult timp, inclusiv cu cei de la Direcția proiecte culturale, și de aceea cred că trebuie să băgăm începând cu această sesiune o limită, și în urma discuțiilor pe carele-am avut cu operatorii culturali, această limită a fost de 85 mii lei.

Dl. consilier Csiki: - mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - supun la vot acest amendament.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - nu sunt de acord, dl. Magyary - da, dl. Vajda - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - da, dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Mozes -da, dl. Kovacs - da, dl. Matei - da, dl. Moldovan - da, Todoran - da, Papuc - de acord, Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - da, dl. Tatar - da, Bălaș - de acord, că eu l-am făcut, dl. Papai - da.

Altul? Mai aveați altul?

Dl. consilier Bălaș: - vă spun acum: articol nou: se aprobă completarea și modificarea Ghidului solicitantului cu prevederile de la articolele - și articolele sunt amendamentele făcute, cele 3 amendamente pe care noi le-am votat, nu știu ordinea exactă, în funcție de ce număr vor purta articolele.

Dl. viceprimar Papuc: - spuneți să se modifice ghidul conform hotărârii de azi.

Dl. consilier Bălaș: - conform hotărârii de azi, a punctelor precedente.

Dl. consilier Csiki: - dacă au trecut amendamentele e logic, nu?

Dl. consilier Bălaș: - nu e logic, pentru că

D-na secretar Buculei: - conform amendamentelor 1, 2 și 3.  1 e termenul de

35 de zile, 2 - depunere online. Art. 3 vine cel cu suma și art. 4 vine completarea și modificarea Ghidului conform art. 1, 2 și 3.

Dl. consilier Bălaș: - trebuie să facem asta, domnule Csiki, ca să intre toate în regulament.

Dl. consilier Csiki: - am înțeles, dar mie mi se pare logic dacă a trecut amendamentul normal că se modifică.

Dl. viceprimar Papuc: - haideți să facem totuși și articolul acela.

Dl. consilier Csiki: - bine.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - nu sunt de acord, dl. Magyary - da, dl. Vajda

  • - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord , dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Mozes - da, dl. Kovacs - da, dl. Matei - da, dl. Moldovan - da, dl. Todoran - da, Papuc -de acord, Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - da, dl. Tatar - da, Bălaș - de acord, dl. Papai - da.

Dl. consilier Bălaș: - mai vreau să spun ceva, să nu uităm să modificăm și corpul hotărârii, pentru că în hotărârea inițială scrie „privind aprobarea termenului limită de depunere a solicitărilor de finanțare nerambursabilă a proiectelor și acțiunilor culturale”, și să mai adăugăm „precum și modificările aduse ghidului solicitantului”, cumva ca să fie în acord, ca să nu rămână corpul nemodificat să ni-l notifice Prefectura. Titlul hotărârii, nu corpul hotărârii, scuze.

Dl. viceprimar Papuc: - de acord cu dvs., când votăm hotărârea in corpore, votăm și titlul. Conform amendamentelor votate deja. Deci, hotărârea in corpore, cu toate.

Dl. Peti - de acord, dl. Makkai - nu sunt de acord, dl. Magyary - da, dl. Vajda

  • - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord , dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Mozes - da, dl. Kovacs - da, dl. Matei - da, dl. Moldovan - da, dl. Todoran - da, Papuc -de acord, Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - da, dl. Tatar - da, Bălaș - de acord, dl. Papai - da.

S-a adoptat.

Punctul nr. 3 din odinea de zi

Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului A.G.A., dl. Bakos Levente, să aprobe documentele referitoare la subiectele de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Adunării Generale a Acționarilor Compania Aquaserv SA, din data de 02 aprilie 2020:

Dl. consilier Bakos: - este o hotărâre care a fost mandatat și cred că bine a făcut Comisia de buget, în sensul că nu era explicit punctul pe ordinea de zi, cred că nr. 2, care se referă la prelungirea mandatului Consiliului de administrație, nu, se referea ca să voteze un Consiliul de administrație provizoriu, și colegii noștri au propus ca să fie vechiul consiliu să-și continue mandatul. Aceasta este o idee foarte bună pentru că, conform Actului constitutiv al Aquaserv propunerea poate fi făcută de noi, ci de ADI Aquainvest. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu poate fi vorba de vechiul Consiliu de administrație. De asemenea, eu am propus un text în comisia noastră care a fost adoptat, cu privire la consiliul de administrație, care se referă... Și atunci aș dori să specific, am zis că actualul, adică acest Consiliu de administrație provizoriu, ar trebui să aibă atribuții de natură operațională. Și aș specifica și articolele pe care le au ei. Încerc să fac un share screen dacă se va reuși, să vedem dacă vedeți. Ca să știți ce votați. La art. 20 se vede din actul constitutiv al Aquaservului, sunt anumite puncte ce au dânșii voie să facă, eu, de la punctul 7 până la capăt aș suspenda aceste atribuții. Și să vă arăt cam despre ce este vorba și merge foarte repede.

Să dispună ceva în cazul lichidării societății - nu va fi cazul în următoarele 4 luni. Să mute sediul - nu au ce să mute. Să decidă activități secundare - să nu decidă. Să nu scoată din funcțiune. Să nu prezinte strategii de dezvoltare, pentru că nu au cum să facă în 4 luni. Să nu modifice fondul de salarii, să nu modifice Regulamentul de organizare. Să stabilească - să nu stabilească politici de orice natură. 15. Să nu aprobe noul Regulament, să nu prezinte anual Adunării generală pentru că au făcut pentru această ședință. 17. Să nu facă studiu, să nu facă operațiuni de creditare conform Regulamentului au voie la jumătate din patrimoniul societății. Să nu numească un director general și director economic. Teoretic ar putea să facă pe o perioadă nelimitată. Să nu propună majorare de capital social. Am trecut foarte repede. Să nu delege nimic în plus față de ce au delegat până acum pentru directorul general. De asemenea aceeași chestie și la art. 22 și la 23 de asemenea să nu mai delege, deci totul să rămână așa cum e acum. 24 să nu aprobe sponsorizări noi, și ne . în aceste vremuri tulbure pe care le avem. Cred că toate, punctele de la 7 la 24 se referă exclusiv la niște chestii de strategie pe termen lung pe care cred că n-ar trebui să le facă în acest timp. Vă mulțumesc, acesta este amendamentul meu ca aceste articole din Actul constitutiv care se referă la competențele Consiliului de administrație să se suspende pe această durată de provizorat. Vă mulțumesc.

Dl. consilier Bălaș: - eu mai vroiam să zic ceva dl. Papuc. Știu că data trecută am amânat proiectul acesta pentru că trebuia să-l mandatăm pe dl. Bakos să voteze bugetul Aquaservului, numai că noi nu am văzut bugetul Aquaservului nici până în ziua de azi nu l-am văzut. Cu amendamentele d-lui Bakos sunt perfect de acord doar că eu nu pot să votez un buget la Aquaserv pe care nu l-am văzut. Repet, poate e cel mai perfect buget din istoria Aquaservului, dar dacă eu nu l-am văzut nu pot să-l votez. De aceea mă voi abține la punctul acesta.

Dl. consilier Bakos:- nu este vorba de buget la pct.1, ci aprobarea bilanțului.

Dl. viceprimar Papuc: - de aprobarea bilanțului e vorba, nu de buget in corpore. Bun. Haideți supunem la vot atunci amendamentul a d-lui Bakos.

Dl. consilier Peti: - și a comisiei de buget, pentru că dl. Bakos a completat propunerea de la Comisie de buget. Da de acord.

Dl. viceprimar Papuc: - corect. Pe procedură, a completat prelungirea mandatului Consiliului de administrație pe 4 luni. Aș zice, să facem în oglindă și la Piețe, oricum mai repede de septembrie, octombrie nu cred, 6 luni, pentru că în 4 luni suntem în martie, atunci în iulie, cum doriți. Eu zic că ar fi oportun pe 6 luni din martie până în septembrie pentru că tot aia e, că tot trebuie să prelungim.

Dl. consilier Bakos: - singura diferență față de Piețe, că sunt două diferențe: una depinde de foarte multe. Deci ca să se facă un nou Consiliu de administrație, trebuie urmate niște proceduri, și ar trebui cumva să se apuce de proceduri ca în septembrie să se facă. Deci sunt niște proceduri la Piețe, acolo cred că trebuie să prelungim mandatul actualului administrator, că nu are nimeni nicio treabă cu dânsul. Și cred că lucrurile sunt mai simple la Piețe, acum nu știu, într-adevăr, în asta aveți dreptate. Nu știu în ce măsură putem facilita ca acest demers să se facă, că teoretic trebuie 60 de zile. 60 de zile din momentul în care se decide reînnoirea Consiliului de administrare trebuie 60 de zile. Că 30 de zile are doar ADI Aquainvest să prelucreze propunerile pe baza acelor regulamente .. din selecția personalului. 30 de zile are Aquaservul să facă printr-o firmă de specialitate, să facă selecția. 30 de zile Aquainvest, deja sunt 6 luni. Dacă începem în septembrie se va finaliza în decembrie. Practic aceste 4 luni, sau alea 6 luni care ziceți dumneavoastră se va ajunge la sfârșitul anului.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles, păi

Dl. consilier Bakos: - haideți să rămână 4.

Dl. viceprimar Papuc: -bine, haideți așa.

Dl. consilier Bălas: - mai aveam și eu de zis. Dl Bakos la mine zice așa că 9                                                      5                                                                                                                                 5

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Papai s-a înscris, după acea dl. Bălaș

Dl. consilier Papai: - da, idea este că dacă mă uit pe material scrie negru pe alb votăm bugetul de venituri și cheltuieli a Aquaservului, dar la sfârșitul materialului este acolo bugetul. Deci cine nu l-a găsit vă rog frumos să se uite, este acolo tot bugetul.

Dl. viceprimar Papuc: - ați auzit dl. Bălaș ?

Dl. consilier Bălas: - asta vroiam să vă zic că și eu văd aicea că punctul 1 aprobarea bugetul de venituri și cheltuieli.

Dl. consilier Papai: - da, dar este bugetul anexat. Deci dacă derulezi la sfârșitul fișierului sunt 15 pagini de buget.

Dl. consilier Bălas: - ok.

Dl. viceprimar Papuc: - bun. Deci haideți să votăm amendamentul. Da? Acel amendament pe care a zis dl. Bakos cu toate

Dl. consilier Bakos: - cu Comisia de buget.

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Peti - de acord, dl. Makkai - de acord, dl. Magyary -de acord, dl. Vajda - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - da, sunt de acord, dl. Matei - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, dl. Papuc - eu, de acord, dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl Bogoșel - de acord, dl Bălaș - abținere,

Dl. consilier Miculi: - alo, bună ziua, Vasile Miculi sunt. Am reușit să mă conectez, am ajuns la semnal.

Dl. viceprimar Papuc: - de acord, da?

Dl. consilier Miculi: - dl. Papuc? Mă auziți, sunt Vasile Miculi sunt. Am ajuns la semnal și acum m-am putut conectat pe telefon. Sunt de acord.

Dl. viceprimar Papuc: - de acord, bine. dl Tatar - da, de acord, așa dl. Papai -da, de acord. Și acum Hotărârea cu toate amendamentele: dl. Peti - de acord, dl. Makkai

  • - de acord, dl. Magyary - de acord, dl. Vajda - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos -de acord, dl. Boros - de acord, dl. Biro - de acord, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs -da, sunt de acord, dl. Matei - de acord. dl. Miculi - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, dl. Papuc - eu, de acord, dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui - de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - pentru, dl. Tatar - da, dl. Papai - da.

Dl. consilier Papai: - am o rugăminte către dl Bakos dacă se poate. Am citit un comunicat al Aquaservului care spune că pe perioada situația de criză suspendă anumite activități. Ceea ce nu mi se pare normal, anumite servicii. Că totuși sunt furnizori de.., care ar trebui să funcționeze.

Concret, se referă la desfundarea canalelor. Nu văd nici un argument logic ca să nu presteze mai departe aceste servicii.

Dl. consilier Bogoșel: - cu atâtea provizii se vor înfunda și canalele.

Dl. consilier Bakos: - o să le transmit, desigur.

Punctul nr. 4 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii continuității serviciului de salubrizare, de către actualul operator de pe raza municipiului Târgu Mureș, pe perioada stării de urgență.

Dl. viceprimar Papuc: - supun la vot.

Peti: - de acord - de acord; dl. Makkai - de acord, Magyary - de acord, Vajda

  • - de acord, Csiki - de acord, Bakos - de acord, Boros - de acord, Biro - de acord, Mozes - de acord, Kovacs - de acord, dl. Matei - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, dl. Papuc - de acord, Pui - de acord, dl. Bratanovici - de acord, dl. Bogoșel - da, dl. Bălaș - de acord, dl. Tatar - de acord, dl. Papai - de acord . S-a votat.

Punctul nr. 4 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind înființarea Autorității de autorizare a municipiului Târgu Mureș în vederea eliberării licențelor de traseu, aprobarea Regulamentului de acordare a licențelor de traseu în domeniul serviciilor publice de transport local de persoane și completarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Serviciului Public Administrarea Domeniului Public.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, supun la vot.

Peti: - de acord - de acord; dl. Makkai - de acord, Magyary - de acord, Vajda

  • - de acord, Csiki - de acord, Bakos - de acord, Boros - de acord, Biro - de acord, Mozes - de acord, Kovacs - de acord, dl. Matei - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, dl. Papuc - de acord, Pui - de acord, dl. Bratanovici - de acord, dl. Bogoșel - da, dl. Bălaș - de acord, dl. Tatar - de acord, dl. Papai - de acord . S-a votat.

Punctul nr. 1 - regim de urgență

Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință al Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș, pentru perioada aprilie - mai 2020.

Dl. consilier Pui: - aș dori să-l propun pe dl. dl. Sergiu Papuc.

Dl. viceprimar Papuc: - mai sunt alte propuneri? La vot.

Peti: - de acord - de acord; dl. Makkai - de acord, Magyary - de acord, Vajda - de acord, Csiki - de acord, Bakos - de acord, Boros - de acord, Biro - de acord, Mozes - de acord, Kovacs - de acord, dl. Matei - de acord, dl. Moldovan - de acord, dl. Todoran - de acord, dl. Papuc - de acord, Pui - de acord, dl. Bratanovici - de acord, dl. Bogoșel - da, dl. Bălaș - de acord, dl. Tatar - de acord, dl. Papai - de acord . S-a votat.

Adunarea Generală a Acționarilor - SC Administrator Imobile și Piețe SRL

Dl. Viceprimar Papuc: - mai avem două hotărâri de consiliu local, tot în regim de urgență. Le aveți pe e-mail.

Punctul nr. 3 - regim de urgență

Proiect de hotărâre privind luarea unor măsuri pentru prevenirea și răspândirea COVID-19.

Dl. Viceprimar Papuc: - este proiect inițiat de dl. Primar. Aici dacă sunt luări de cuvânt.

Dl. consilier Bălaș: - da eu vreau să zic. Am un amendament la art. 2. Să sune așa: se aprobă acordarea unor pachete cu alimente de strictă necesitate persoanelor aflate în izolare carantină precum și persoanelor fără adăpost. Adică să scoatem persoanele cu vârsta de peste 65 ani.

Dl. viceprimar Papuc: - dacă mai sunt alte luări de cuvânt? Am să pun la vot acest amendament. Este vorba de persoanele...

Dl. consilier Bogoșel: - fac o observație dacă se poate. Zicea de carantină. Aseară zicea Ordonanța Militară că unele persoane care părăsesc locul de izolare vor merge în carantină și vor suporta pe cheltuiala lor carantina. Acum la care carantină face referire dl. Bălaș?

Dl. consilier Bălaș: - eu nu fac referire la nicio carantină, eu citesc proiectul d-lui Florea.

D-na p. Secretar Buculei : - Așa este, dacă îmi permiteți, de aseară începând, cei care părăsesc locurile special destinate de carantină sau din autoizolare la domiciliul vor fi obligați, și vor fi obligați să rămână in carantină pe cheltuiala proprie. Dar carantina efectivă astăzi, la această dată se face în spații puse la dispoziție de autoritățile publice locale peste tot. În toată țara.

Dl. consilier Papai: - atunci ce rost are să dăm pachețele?

D-na p. Secretar Buculei: - Păi trebuie să le asiguri mâncarea de zi cu zi. Și astăzi se face. Cei care sunt în carantină li se asigură mâncare de către D.A.S.

Dl. consilier Tatar: - păi dacă Ordonanța Militară scrie că pe cheltuiala lor.

D-na p. Secretar Buculei:- în carantină în spațiile special amenajate. Cei care părăsesc reprezintă excepția. Lor li se va face un fel de notă de plată.

Dl. consilier Tatar:- eu în continuare îmi susțin punctul meu de vederea că nu avem cum să votăm un proiect pe care nu l-am văzut, pe care nu l-am primit pe email. Apare în ordinea de zi, dar nu s-a trimis, proiectul acesta nou.

Dl. consilier Bălaș: - eu o să îmi retrag amendamentul, pentru că, cum proiectul a venit cu 45 de secunde după ce a început ședința, acum am citit mai atent. Art. 2 zice că se aprobă acordare unor pachete cu alimente de strictă necesitate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, fără susținători sau alte forme de ajutor. Deci cei care nici măcar pensie nu au, eu înțeleg fără altă formă de ajutor.

D-na Secretar Buculei:- exact. Altă formă de ajutor, nu are cine să meargă să le procure alimentele de bază, deci stric pentru acestea. Strict pentru cei la ecare se referă Ordonanțele Militare.

Dl. consilier Bălaș: - deci eu îmi retrag amendamentul.

Dl. consilier Bakos:- dar Ordonanțele Militare nu vorbesc de persoanele cu vârstă mai mare de 65 ani.

D-na Secretar Buculei Dianora:- Ba da dl. Bakos. Dacă vă uitați și în Referatul de aprobare v-am și spus, în Ordonanța 2: Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența a persoanelor în vârstă de peste 65 ani fără susținători sau altă formă de ajutor și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Dl. consilier Csiki:- o întrebare: s-au identificat persoanele?

D-na p.Secretar Buculei: - da

Dl. consilier Csiki:- câte sunt?

D-na p.Secretar Buculei: - se actualizează lista.

Dl. consilier Csiki:- mulțumesc. O să actualizăm și noi atunci. Se actualizează lista, cerem și noi. Câte persoane? Că am făcut matematică un pic și din calculele acelea nu reiese nimic. O dată cu 10 lei ori de 2 ori pe săptămână, după acea 20 lei de 2 ori pe săptămână. Nici cum nu dă 1.000.000 lei. Ori cum am făcut calculul nu dă, numai dacă împărțim niște pachete în trei.

Dl. consilier Tatar:- deja e un milion și jumătate. Poate că D.A.S.-ul are o evidență, dar noi nu știm câte persoane sunt, și noi ca să votăm această hotărâre ar trebui să vedem un număr de persoane., și să vedem criteriile exact conform cărora se acordă aceste pachete.

D-na p.Secretar Buculei:- dl. Csiki, deci persoanele care sunt peste 65 ani, fără susținători sau altă formă de ajutor există o listă. Lista se actualizează în sensul că toți pensionarii sunt contactați să vedem dacă au nevoie de ceva. Se actualizează în sensul că sunt întrebați și dacă fac dovada că nu au alți aparținători și ei sunt trecuți pe listă. Cei care se află în carantină numărul se modifică de la o zi la alta. Numărul persoanelor fără adăpost, și acest lucru, avem astăzi un număr,dar peste 2 zile poate să fie altfel.

Dl. consilier Csiki:- dar putem atunci măcar, aproximativ să știm și noi? De 10, de 100 de 1000 sau de 10.000 discutăm?

D-na p.Secretar Buculei :- nu discutăm de ordinul zecilor de mii, sub nici o formă.

Dl. consilier Csiki:- nici măcar atât nu știm, nici aproximativ nu ne-a dat nimeni un comunicat în care să zică că la oara actuală sunt aproximativ atâția persoane peste 65 ani care nu au aparținători, care nu au locuință și așa mai departe. Absolut nimic, nimic nu am primit.

D-na p.Secretar Buculei: o să rog D.A.S. să facă situația și să vă trimită astăzi pe email, la toți consilieri.

Dl. consilier Csiki:- dar înainte să votăm, nu după.

Dl. consilier Papai: - și dacă se poate să clarificăm totuși ce înseamnă prima sintagmă -peste 65 de ani fără susținători sau alte forme de ajutor. Îmi explicați pe românește?

D-na Secretar Buculei:- asta înseamnă cei care nu au alți aparținători, deci numit un tutore legal sau un curator special care să aibă grijă de dânșii, sunt cei care se află acasă, rămân în autoizolare, nu..

Dl. consilier Papai:- nu, nu rămânem la prima, lăsați autoizolarea. Deci cei peste 65 ani care nu au aparținătorie, dar care poate are pensie de 5.000 de lei. Da?

Dl. consilier Matei: - mai lăsați-ne doamne, când e vorba..

Dl. consilier Papai:- momentan, pensionarii sunt singura categoria socială care își primește în continuare veniturile. Da? Hai să identificăm pe cei care au, știu și eu, 600 de lei venit pe cap de familie, sau ceva. Nu așa cei care sunt singuri. Hai să ajutăm în continuare, cum i-am ajutat până acum cu voluntari care se duc și fac cumpărături, dar nu prin pachețele de alimente.

Dl. consilier Csiki:- procedural, vreau să intervin, dacă se poate. Deci este un ordin militar. Bun. Atunci dacă este un ordin militar atunci cu Dispoziție de primar nu se poate face acest lucru?

D-na Secretar Buculei Dianora:- dl. Csiki, nu se poate. Noi astăzi trebuie să mai suplimentăm bugetul D.A.S.-ului cu niște bani pentru tot cea ce au hotărât cei de la Minister prin Ordonanțele Militare. Atât facem. Strict pe Ordonanța Militară, pe categoriile acelea prevăzute în actele normative, trebuie să suplimentăm niște bani.

Dl. consilier Tatar:- am o senzație aici. Am văzut pe facebook, că s-au împărțit niște pachețele de către dl. Maior și acum eu am impresia că se dorește intrarea în legalitate, sau mă rog, ca noi cumva să legalizăm aceste acțiuni, noi consilieri. Deci eu nu văd, de ce am vota, deci sunt atâtea hibe. În comisie am discutat de 1.000.000 de lei, iarăși a apărut 1.500.000 de lei. Suma s-a schimbat, regulile sau criteriile nu se cunosc după care se vor acorda. Deci eu nu sunt de acord să adoptăm așa ceva.

Dl. consilier Papai: - în Ordonanța Militară, nu se spune nicăieri de pachețele pentru cei cu peste 65 de ani. Eu tot citesc și o recitesc și nu spune de pachețele. Să mergem pe ce spune Ordonanța Militară și să o respectăm cu literă cu literă.

Dl. consilier Matei:- ce să le ducem? Ce să le oferim?

Dl. consilier Papai:- să-i ajutăm cu cumpărăturile de alimente și de medicamente. Nu-i nici o problemă. S-a făcut, se face deja de 2 săptămâni, să se continue. Să-i ajutăm cu cumpărături pentru că teoretic nu ar trebui să iasă din casă.

D-na p.Secretar Buculei:- într-adevăr astăzi exact asta se face. Se fac cumpărături în locul acelor, nu există limită de vârstă. Cine are nevoie, se deplasează de la primărie o echipă, le cumpără ce au nevoie, contra cost, se dă bonul și se decontează.

Dl. consilier Papai: - e perfect.

Dl. consilier Tatar: - o echipă cu un cameraman și dl. Maior.

Dl. consilier Papai: - nu contează. Asta trebuie făcut.

D-na p.eSecretar Buculei:- ideea este alta. Puteți formula un amendament atunci. Să scoateți persoanele cu peste 65 de ani fără susținători sau alte forme de ajutor

Dl. consilier Papai:- eventual să prevedem o sumă pentru acele cheltuieli făcute cu cumpărăturile. Că bănuiesc că și alea costă.

D-na p.Secretar Buculei : - dar scrie 25 de lei

Dl. consilier Papai: -nu, nu pentru echipele care se duc și fac cumpărături. Da? Avem un cost cu combustibilul. Nu ne costă?

D-na p.Secretar Buculei:- ba ne costă, acele cheltuieli au fost suportate până acum de instituție.

Dl. consilier Papai:- ok. Asta putem să prevedem. Nu știu ce sumă.

Dl. consilier Makkai:- mă încearcă un gust amar când mă uit la tineretul de astăzi care în libertatea asta foarte largă se pronunță împotriva părinților, împotriva bunicilor, împotriva altora care au vârsta peste 65 se ani. Nu am decât să le doresc să apuce și ei aceste vremuri fără Ordonanțe Militare. Este foarte important, nu pentru mine vorbesc, că am depășit sunt la această categorie de p 65 ani, nu aceste lucruri mă întristează. Mă întristează că este un obicei încetățenit în consiliul local că multe idei, bune, pozitive, sunt luate cu asemenea atacuri vehemente. Mă gândesc numai la ședința trecută, când foarte mulți au combătut ideea dezinfectării spațiilor publice și numai în buletinele de știri de astăzi văd că, atenție, Miercurea Ciucul care nu este departe de mine, face acest lucru, sau Sectorul 5 din București cu toate echipamentele pe care le au la dispoziție fac aceste lucruri. Îmi pare rău, și mă dezgustă acest comportament pe care

Dl. consilier Papai:- dl. Makkai, înainte să ajungem la atacuri personale, un pic mai frumos să vorbiți.

Dl. consilier Makkai:- nu personale, vorbesc de persoanele de peste 65 ani. Probabil aveți bunici, aveți părinți. Gândiți-vă un pic și la ei.

Dl. consilier Papai: - eu m-am gândit și am zi că e foarte bine ce face Primăria săi ajute la cumpărături. Da? Cea ce spun este să nu dăm pomeni electorale cu cameramani și cu consilier personal care vin însoțiți, care însoțesc aceste pachete.

Dl. consilier Makkai: - aveți o singură sursă de informare, facebook-ul. Pentru mine m-a scutit Dumnezeu să am facebook și nici nu vreau. Dar

Dl. consilier Papai:- dar ce să facem dacă unii fac reclamă pe facebook. Apropo cu spațiile publice cu dezinfectatul, Organizația Mondială a Sănătății a dat un comunicat astăzi în care spune că dezinfectarea cu clor a spațiilor publice gen parcuri străzi, și așa mai departe, dăunează sănătății populației și mediului înconjurător. Dumneavoastră ați spus că sunteți trup și suflet pentru protecția mediului, cum puteți atunci să susțineți dezinfectarea cu clor.

Dl. consilier Makkai: - categoric. Dar nu sunt în măsură, nu sunt specialist să știu ce molecule de dezinfectant, câte molecule cu ce viteză și ce unghi trebuie pulverizate aceste substanțe ca să aibă efect. Eu sunt, vorbesc în numele consiliului și rolul consiliului în acest moment este să asigure resursele financiare pentru această acțiune. Specialiștii sunt cei care știu aceste lucruri. Și nu cred că în consiliul suntem în stare, suntem în măsură să abordăm asemenea teme științifice și practice la numărul de molecule, la intervalul de pulverizat și așa mai departe.

Dl. consilier Papai:- dl. Makkai credeți că eu nu sunt în stare să citesc un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății? Credeți că dânșii nu sunt în stare să vină cu expertiză, să spună că totuși o părere avizată? Dacă dumneavoastră nu vă informați din alte surse, aia nu înseamnă că noi, cei din POL, nu ne informăm. Noi v-am spus și acum 2 săptămâni că este o prostie să dăm cu clor în spații publice. După o săptămână Organizația Mondială a Sănătății ne-a confirmat părerea. Asta e tot.

Dl. consilier Makkai: - Organizația Mondială a Sănătății acum 3 săptămâni vorbea de această pandemie ca o banală răceală. Mă scuzați, documentați-vă.

Dl. consilier Papai : - acum 3 luni, nu acum trei săptămâni.

Dl. consilier Tatar: - nu este adevărat.

Dl. Viceprimar Papuc: - domnilor, haideți... dl. Papai, vă rog.

Dl. consilier Papai : - am o întrebare, apropo de dezinfectat

Dl. Viceprimar Papuc: - Ordonanța Militară se referă la persoane aflate în carantină unde avem obligația să asigurăm. Nu neapărat persoane aflate în carantină, de persoane care sunt neajutorate, persoane care sunt fără susținători, sunt fără ajutor. Nu discutăm de taloane de pensii și alte lucruri. Aici discutăm de stric ce e necesar. Că suma este mare sau este mică, foarte greu de apreciat, nu știm nici unul dintre noi dacă e mare sau mică. Ordonanța Militară ne obligă ca pentru persoanele aflate în carantină să asigurăm sume. Punct. Izolare, neizolare, izolarea e altceva, carantina e separat. Dacă vreți să respectăm ceva, eu vă spun un alt lucru. Dacă nu respectăm Ordonanțele Militare așa cum sunt bune sau proaste, suntem pasibili de alte probleme.

Dl. consilier Papai: - păi tocmai asta am spus, să luăm literă cu literă după Ordonanța Militară și să adoptăm ce prevede în Ordonanțele Militare. Nici mai mult nici mai puțin.

Dl. Viceprimar Papuc: - d-na Secretară, deci Ordonanța Militară zice în felul următor: vă rog spuneți dumneavoastră ca toată lumea să știe exact cea ce votează, dacă votează în cunoștința de cauză, să nu avem discuții, nu vreau să politizăm acest subiect.

D-na p.Secretar Buculei: - deci, autoritățile administraților publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani fără susținători sau alte forme de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor. De asemenea, obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Discutăm și cele cu dezinfecția lifturilor și a scărilor de bloc?

Dl. viceprimar Papuc: - nu, aia este clară. Noi avem obligația să ne îngrijim persoanele aflate în dificultate. Modalitate prin care ne îngrijim, aici e discuția, dar persoanele aflate în carantină, suntem obligați. Deci discutăm de persoanele aflate în carantină doar. Despre asta e vorba. Dacă ne îngrijim de persoanele aflate în carantină, eu zic că suntem la adăpost de orice fel de probleme.

D-na p. Secretar Buculei: - cu persoanele fără adăpost ce facem?

Dl. viceprimar Papuc: - și cu fără adăpost, evident.

D-na p. Secretar Buculei: - pe ei îi cazezi peste noapte dar nu le dai de mâncare.

Dl. consilier Papai: - ba da, prevede ordonanța. Nu se discută. Persoanele fără susținători, fără adăpost, și aflate în carantină.

D-na p. Secretar Buculei: - exact. Atunci fără izolare. Numai carantină.

Dl. viceprimar Papuc: - domnule Papai, mai aveți pe acest subiect?

Dl. consilier Papai: - asta cu fără susținători, nu știu. Iarăși ajungem acolo că pot să fie fără susținători și cu pensie de

Dl. consilier Vajda: - oricum, forma de ajutor nu este menționată în acest decret, formă de ajutor, așa apare.

Dl. consilier Bakos: - eu zic că avem atâtea interpretări și atâtea dileme, nu putem să discutăm foarte repede, e o chestie foarte importantă, influențează categorii sociale dezavantajate, avem reglementări. Nu putem discuta oare mâine, poimâine, faceți un material îmbunătățit, nu putem amâna?

Dl. consilier Miculi: - domnule, noi competența consiliului este să stabilim o sumă, iar executivul o repartizează. Executivul răspunde cui o distribuie și cum o distribuie. Dacă noi stăm să identificăm pe toți, niciodată nu o să identificăm. Trece criza, trece urgența. Tot. Până când să o tot amânăm?

Dl. consilier Papai: - nu o amânăm, nu e cazul să o amânăm.

Dl. consilier Miculi: - este clar, să stabilim o sumă maximă. Nu e musai să se cheltuie suma respectivă, și ea se va da persoanelor peste 65 de ani, ceea ce scrie în ordonanță. După care putem cere executivului cui și de ce a alocat-o dacă a dat-o altcuiva decât trebuie. Nu tot amânăm. Stabilim suma maximă de atât, pachetul pe zi cât să fie și gata.

Dl. consilier Papai: - domnule Miculi,

D-na p secretar Buculei: - de menționat că acest lucru se va face strict pe perioada declarării stării de urgență. Deocamdată mai avem 2 săptămâni din 4 săptămâni. Posibil să se prelungească.

Dl. consilier Papai: - foarte posibil.

D-na p. secretar Buculei: - ideea este în ziua în care nu mai avem stare de urgență, hotărârea aia nu mai are aplicabilitate.

Dl. consilier Tatar: - dar starea de urgență poate să dureze 4 sau 5 luni.

D-na p. secretar Buculei: - exact, dacă starea de urgență se prelungește, atunci printr-o altă hotărâre nu facem decât să alocăm niște sume la cei de la Asistență socială. Atât.

Dl. consilier Vajda: - doamna secretar, o întrebare dacă se poate. Există Comisia locală pentru situații de urgență. Această comisie nu poate să ia hotărârea și

D-na p. secretar Buculei: - a hotărât această comisie încă de la a doua sau a treia ședință ca aceste ajutoare, aceste pachete de alimente care se duc la cei aflați în carantină, să fie de 25 de lei. Acum nu facem altceva decât să punem în aplicare Ordonanța militară și să ne reglementăm frumos pentru persoanele peste 65 de ani care nu au susținători sau altă formă de ajutor, pentru persoanele fără adăpost.

Dl. consilier Tatar: - eu am impresia că dl. Vajda a pus degetul pe rană.

Dl. consilier Vajda: - Comisia locală pentru situații de urgență trebuie să ia această atitudine, nu consiliul local. Nu vă supărați trebuie să acționeze.

D-na p. secretar Buculei:: - materialul se referă strict la alocare. Comitetul local pentru situații de urgență nu poate să ia bani să-i pună în buget la Direcția de Asistență socială. Singurul abilitat e consiliul local. În acest sens e materialul.

Dl consilier Kovacs: - comitetul de urgență

D-na p. secretar Buculei: - Direcția de asistență socială își termină bugetul. Într-o săptămână nu o să mai aibă bani. Dvs. trebuie să suplimentați bugetul. Pentru asta e hotărârea. Și strict pentru acele categorii care sunt prevăzute în ordonanțele militare.

Dl. viceprimar Papuc: - cred că dl. Vajda zice altceva. Dl. Vajda zice ca să hotărască comitetul și apoi să votăm noi.

Dl. consilier Vajda: - corect. La așa ceva m-am referit.

Dl. consilier Tatar: - eu cred că dl. Vajda are perfectă dreptate și că de fapt motivul pentru care nu a luat, deci comitetul pentru situații de urgență nu a luat această decizie, e pentru că nu vor să își asume responsabilitatea.

D-na p. secretar Buculei:  - v-am transmis pe mail la toți Hotărârea nr. 1 a

Comitetului local pentru situații de urgență. Vi le-am trimis toate care sunt până astăzi. În Hotărârea 1 la art. 1 scrie așa: - măsuri pentru sprijinirea cu produsele necesare a persoanelor din raza administrativ teritorială a municipiului Târgu Mureș aflate în izolare la domiciliu. Suma stabilită pentru alimente ... masă caldă este de 25 lei/persoană/zi. Hotărârea asta e dată din 10 martie 2020.

Dl. consilier Kovacs: - Comitetul de urgență identifică modalitatea de sprijin, nu Consiliul local. Eu cred că nu este oportun să luăm noi decizia.

D-na p. secretar Buculei:: - dacă-mi dați voie, tot în Hotărârea 1 a Comitetului local pentru situații se spune asa: se stabilesc persoanele care țin legătura sau comunică cu persoanele aflate în izolare la domiciliu conform listei transmise de Instituția Prefectului, respectiv din cadrul Direcției Poliția locală și din cadrul Direcției de Asistență Socială cărora li se va distribui hrana. Pe lângă aceasta se adaugă strict persoanele peste 65 de ani fără ajutor, persoanele fără adăpost.

Dl. consilier Tatar: - nu înțeleg de ce dorește secretarul municipiului să influențeze aceasta decizie si de ce ia parte la dezbaterea consiliului local pe acest subiect, chiar nu înțeleg.

D-na p. secretar Buculei: - chiar nu vreau să vă influentez votul, eu încerc să vă explic că sunt anumite categorii prevăzute de niște acte normative. Treaba Consiliului local este să aloce bani. Nu doriți, nu-i alocați, nu suplimentați bugetului DAS-ului. Nu contează. Banii se epuizează în câteva zile și după aceea vedem ce facem.

Dl. consilier Makkai. - nu înteleg acum la sfârșitul ..

D-na p. secretar Buculei: - începând de acum nu-mi mai dau nici cu părerea.

Dl. consilier Tatar: - pai așa ar trebui.

D-na p. secretar Buculei:: - eu nu vă influențez votul. Întotdeauna v-am atras atenția, eu v-am prezentat actele normative, fiecare ce prevede care este procedura, cum este procedura. Oportunitatea de vot aparține strict consilierilor locali.

Dl. consilier Makkai.: d-na secretar, aveți dreptate, nu trebuie să interveniți decât pentru clarificarea unor aspecte legale, fiindcă constat tot așa cu regret că unii nici după 4 ani de mandat de consilier nu realizează care este rolul lor în acest consiliu. E vorba de alocare de fonduri nu de altceva. Pentru cheltuirea acestor fonduri răspund alții, noi avem sarcina să punem sau să nu punem la dispoziția executivului acești bani, când în situația în care prin ordonanțe militare se impune acest lucru. Și dacă venim împotriva acestor măsuri, eu nu știu, ați citit art. 352 din codul penal? V-aș ruga să-l citiți înainte să luăm o părere sau alta.

Dl. consilier Bălaș: - aș vrea să spun și eu câteva lucruri. În nici o ordonanță militară nu se zice că trebuie să ducem pachete gratuite la persoane peste 65 de ani.

Dl. consilier Matei: - e vorba de bani.

Dl. consilier Bălaș: - ideea este că ce s-a făcut în ultimele zile, campania electorală a liderilor primăriei ducând ei alimente, și ceea ce s-a mai încercat și anul trecut ducând alimente la pensionari cu venturi de 3 mii de lei, este doar populism și o formă de a face campanie electorală pe marginea Covidului. De fapt, asta spun colegii noștri sau antevorbitorii noștri. Încercați să transformați o categorie de oameni neputincioși, cum că pensionarii sunt toți neputincioși și au nevoie de aceste alimente că dacă nu mor de foame, ceea ce este foarte fals. Taică-meu este aici lângă mine, este pensionar, are 70 de ani și nu trebuie să-i aducă nimeni mâncare acasă. Are o pensie de 1600 lei după 40 ani de profesorat, nu este neputincios și nu are nevoie ca Maior sau Florea s-i duca lui de mâncare acasă. Ordonanța militară de ieri zice foarte clar că pensionarii au libertate mai mare de mișcare decât noi toți ceilalți. Așa am văzut eu aseară că zice ordonanța militară. Așa încât pensionarii pot să meargă liniștiți la magazin sa-și cumpere de mâncare in intervale orare și cu prioritate față de noi ceilalți între anumite ore. Asta încercăm noi să facem să nu irosim bani publici pentru o chestie care nu are treabă cu Covid-19, adică să dăm mâncare gratuit la pensionari. Asta nu zice nici o Ordonanță militară.

Dl. viceprimar Papuc: - noi, la art. 2 avem așa. Vi-l mai citesc o dată ca să fie clar. Se aprobă acordarea unor pachete de alimente de strictă necesitate persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor. Sensul acestei prevederi este de a limita deplasarea persoanelor în vârstă și de a minimiza expunerea lor. Sunt persoane vulnerabile care e bine să stea acasă. Cam acesta e sensul. Cu privire la carantină, acolo suntem obligați să asigurăm conform ordonanței militare. Acum, că e cuantumul mic sau mare, e o altă discuție. Obligațiile trebuie să le respecți. Dacă vrem să luăm o măsură pentru limitarea deplasării, eu o să supun la vot că nu are rost să dezbatem 2 zile acest material, o să supun la vot pe articole. Și pe articole vă spuneți punctul de vedere. Că restul ok. Nu avem ce face altceva. Că așa putem să amendăm materialul de 10 ori și nu am rezolvat nimic.

Dl. consilier Bratanovici: - eu cred că undeva adevărul e la mijloc. Eu cred că putem adopta hotărârea foarte clară vizavi de cei în carantină și cei fără adăpost, alocăm suma necesară sau suplimentăm astfel încât ei să nu fie paralizați de bugetul nostru, urmând ca dacă suma alocată este depășită să vedem analiza clară din partea Executivului, la cine se adresează cei care au nevoie de sprijin. E foarte simplu, nu are rost să-i băgăm pe toți în aceeași oală, că de aici apare toată discuția, care nu e ok.

Dl. viceprimar Papuc:  de acord cu dl. Bratanovici eu zic că așa e corect, să

discutăm de persoanele în carantină și fără adăpost.

Dl. consilier Bratanovici: - executivul .. o situație. Bun, alocăm cât a propus comisia de buget, 1 milion, dar la următoarea situație, următoarea probabil că se va prelungi această situație, și de acolo înainte să nu mai dăm nici un ban în plus vizavi dacă nu ne prezintă situație. Că e ... câte persoane 10, 20, 100?

Dl. consilier Vajda:- atunci, stimați colegi, de ce să nu amânăm, mai așteptăm o zi, o situație clară, de ce atâta grabă? Eu nu înțeleg cum ținem în casă oameni cu cumpărături. Și așa dacă oamenii vor să meargă afară, se duc afară și nu îi ținem pentru 2-3 kg de zahăr. Haideți să gândim rațional, să elaborăm ceva ca lumea și atunci să decidem. Propun amânarea și gata.

Dl. viceprimar Papuc. - d-le Vajda, nu vă supărați, dl. Bratanovici a avut o remarcă foarte bună. Discutăm de persoane fără adăpost și persoane aflate în carantină. Și eu zic că e în regulă. Și atunci suntem pe prevederile Ordonanței militare. Asta eu zic că e în regulă.

Dl. consilier Todoran: - aș vrea să ofer și o perspectivă medical asupra acestei pandemii. Problema în țările care sunt puternic afectate, Italia, Franța, mai ales, este că persoanele în vârstă, categoriile la risc, cei peste 65 de ani, aceste persoane sunt afectate cel mai puternic de problema asta, și atunci ei sunt cei care ocupă secțiile de ATI. Ca un scop secundar în lupta împotriva acestei pandemii este să ne străduim cât mai mult să păstrăm acasă în special persoanele la risc. Sunt multe studii medicale care ies acum începând cu luna martie, ele toate ne arată că sunt tineri de 30-40 de ani care arată pot trece asimptomatici prin această pandemie. Dar persoanele peste 65 de ani sau cel cu comorbidități medicale sunt cele care ocupă paturile spitalelor, mai ales paturile de ATI și ventilatoarele. Acum sigur că toată lumea a citit foarte mult despre acest subiect și știți la ce mă refer. De asta, eu cred că executivul încercând să vină în ajutorul persoanelor peste 65 de ani, face o chestie bună în prevenția și lupta împotriva acestei pandemii. Cât privește corectitudinea cheltuirii acestui buget, nu cred că ar trebui să fie apanajul nostru. Eu nu pot să mă gândesc că un pensionar care are 650 lei pensie sau care un fiu care locuiește la 30 km, sau sunt mulți care s-ar putea să nu se integreze în anumite criterii. În situația asta de urgență în care suntem, ar trebui să fim mult mai atenți la cum putem să protejăm cât mai mult persoanele la risc astfel încât secțiile de ATI de contagioase, secțiile din linia I să nu aibă de a face cu ei, sau să aibă de-a face cu un număr cât mai mic din categoriile astea la risc. E una când un tânăr de 30 de ani stă într-un pat izolat într-o secție dar când trebuie să alegi ventilatorul, ai un ventilator și ai 2 persoane bolnave, ce faci? În Spania, Italia, Franța se întâmplă asta în fiecare zi. Am colegi cu care vorbesc și care sunt puși în fiecare zi puși în situația asta. Eu cred că ei și-ar smulge părul din cap dacă ar afla că noi ne gândim pe cine băgăm în criteriile de atribuire și pe cine să nu băgăm, sau cum să facem, sau ce să facem, mi se par ridicole aceste discuții. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să votăm bugetul de la început și apoi cineva să răspundă de execuția lui.

Dl. consilier Makkai: - perfect de acord cu dl. doctor.

Dl. consilier Vajda: - poate ar fi bine primăria să cumpere.

Dl. viceprimar Papuc: - domnule Vajda, mai încolo. Acum dl. Biro vorbește.

Dl. consilier Biro: - toată lumea are dreptate și nu are dreptate. Toată lumea are dreptate că trebuie să ajutăm pe cei peste 65 de ani. Acolo nu este dreptate să ajutăm pe toți peste 65 de ani cu pachete. Aici este problema noastră, discuția.

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Bratanovici a avut un amendament în sensul în care discutăm de persoane fără ajutor și în carantină.

Dl. consilier Biro. - exact și eu asta doresc să limităm. Să scoatem pensionarii peste 65 de ani și-i punem în altă categorie. Acolo trebuie să dăm pachete numai exclusiv pentru persoanele care au nevoie. Nu la toată lumea. Pentru că acum stăm cum stăm, dar eu sută la sută sunt convins că peste o lună o să discutăm și de șomajul uriaș din acest oraș. Eu am o propunere și anume că pensionarii peste 65 de ani să fie limitat la pensie maximă de 850 lei, 1000 lei, dar trebuie să plafonăm cine să beneficieze de aceste pachete, că toată discuția de aici este cine să primească pachete. De aceea dacă noi o dată clarificăm exact cine să beneficieze de aceste pachete, atunci nu o să avem discuții. Asta este prima dată. Să facem un plafon la valoarea pensiei. Dacă suntem de acord cu valoarea pensiei de 1000 de lei, atunci imediat micșorăm discuția și neînțelegerea între noi. Asta este propunerea mea.

Dl. consilier Vajda: - foarte pe scurt la ceea ce a spus dl. Todoran. Poate ajungem acolo încât primăria trebuie să cheltuiască bani pentru medicamente și alte nevoi ale spitalelor, nu știu dacă, ar trebui să chibzuim cum cheltuim banii. Vedeți că și Italia s-a ajuns acolo că primăriile dau bani pentru spitale, combinezoane alte lucruri care sunt necesitate absolut zero. Nu știu dacă aceste alimente o să salveze oamenii de boală. Ar trebui să chibzuim și din acest aspect treaba. Asta am vrut să spun înainte.

Dl. consilier Csiki: pot să intervin și eu domnule Sergiu, mâna mea e ridicată de mult. Am ascultat cu mare atenție, toată lumea are dreptate. În aceste cazuri toată lumea are o idee bună, mai puțin bună, dar în general bună, toată lumea zice adevărul. Haideți să discutăm puțin despre material. Ordonanța militară când intră în vigoare, azi?

Dl. viceprimar Papuc: - mâine.

Dl. consilier Csiki: - deci suntem înainte. Aseară s-a discutat și noi vreme repede fără material să discutăm ceva. Nu vorbesc aici de amânare, că trei persoane au cerut amânarea și este justificată amânarea, că nu se întâmplă nimic dacă mâine o să luăm o decizie ținând cont că o să avem și materialele puse la dispoziție.

2. Comitetele de urgență identifică modalitățile de sprijin. 3. Bugetul. Noi discutăm de o rectificare de buget. Vreau să văd și eu linia bugetară. De unde se vor lua bani și unde se vor aloca și ce sume. Materialul nu este gata. Nu am reușit să citesc, acum am primit pe email iar în timpul ședinței cum să citesc și mail-urile de zeci de pagini? Aici se referă toată lumea la pensionari peste 65 de ani. Da, sunt de acord cu pensionarii, dar aici o să intre și cei cu pensii speciale? Pentru că nici la ora actuală nu știm nici măcar aproximativ despre câte persoane vorbim.

Mai înainte, acum o oră am cerut, măcar aproximativ, sunt 10 persoane, 100, o mie sau 10 mii de persoane. Nimeni nu mi-a dat nici un răspuns. Vom primi răspunsul.

Dl. consilier Magyary: - cei cu pensii speciale nici nu poate fi vorba.

Dl. consilier Csiki: - bine, eu numai pun întrebarea. Eu am ascultat pe toată lumea, cine are comentarii poate să facă după, vă rog să mă lăsați să duc ideea mai departe. Eu am întrebat numai, vă rog să-mi dați un răspuns câte persoane sunt în situația asta?

D-na p. secretar Buculei: - mai mult de 100 de persoane fără susținători și fără alte forme de ajutor, cei care figurează la DAS nu sunt mai mult de 100 persoane nu sunt.

Dl. consilier Csiki. - ati făcut calculul atunci, la 100 de persoane, ori câte persoane pe săptămână și mai sunt 2 săptămâni, cât vă dă?

D-na p. secretar Buculei:- materialul pe care l-a depus dl. Călin Moldovan se referea la pensionarii peste 65.

Dl. consilier Csiki: - noi vorbim de un alt material. Acela am înțeles că nu mai pe ordinea de zi, stimată doamnă.

D-na p. secretar Buculei: - acum discutăm strict de persoane peste 65 de ani fără susținători sau alte forme de ajutor.

Dl. consilier Csiki: - eu v-am întrebat altceva. La 100 de persoane x suma x 2 săptămâni x 2 pachete, ce sumă vă dă? Nu discutăm de un material care nu mai este pe ordinea de zi.

D-na p.secretar Buculei: - aici în material nu se referă. Dacă vă uitați în hotărârile comitetului local pentru situații de urgență, aceste pachete cu alimente se acordă zilnic și celor aflați în carantină și se vor acorda zilnic și celor de 65 de ani fără susținători.

Dl. consilier Papai: - 10 mii lei este pentru 2 săptămâni pentru eee100 de persoane.

Dl. consilier Tatar: - mai ales că nu discutăm de chestii juridice, nu înțeleg de ce ne răspunde secretarul municipiului.

D-na p. secretar Buculei. - nu vă mai răspund.

Dl. consilier Csiki: - doar o singură remarcă. Discutăm de o oră fără să avem material. Dacă ceream o pauză de o oră putem citi materialul și puteam să identificăm sau să venim în ajutorul

Dl. viceprimar Papuc: - putem să facem pauză de jumătate de oră.

Dl. consilier Matei: - supuneți la vot!

Dl. consilier Csiki: - o jumătate de oră nu știu dacă ajunge, o oră sau 2 ore și revenim. Sau dacă nu, mâine dimineață.

Dl. consilier Vajda: - amânăm o zi. A fost propusă amânarea.

Dl. viceprimar Papuc: - o zi amânată este încă o zi pierdură în luptă.

Dl. consilier Csiki: - mâine intră în vigoare, aseară a ieșit Ordonanța. Să-mi spună mie că toată țara asta azi a făcut ședință extraordinară.

Dl. viceprimar Papuc: - noi mai avem și bugetul. Asta cu persoanele e o parte. Mai avem articolele cu achiziționarea de dispozitive pentru dezinfectanți la scările de bloc care durează procedurile. În afară de asta.

Dl consilier Csiki. - eu am înțeles, stimate domn, dar puteți să îmi spuneți și mie cum să votez dacă nu am citit materialul? Ați văzut pe e-mail câte materiale s-au trimis?

Dl. viceprimar Papuc: - da, am văzut.

Dl. consilier Csiki. - dacă cineva le citește în jumătate de oră...

Dl. viceprimar Papuc: - bine, atunci cum spuneți dvs.

Dl. consilier Papai: - eu am o propunere să ne vedem la ora 16.

Dl. consilier Bakos: - am senzația asta de urgență extremă Legiuitorul cu siguranță nu a dat în mâna consiliilor locale, s-ar putea la, cu puteri de sus să nu aibă aceleași echipamente cum avem noi. Nu cred că legiuitorul a lăsat în mâna consiliilor locale, au lăsat de izbeliște bătrânii și cei fără adăpost. Poate greșesc și aici chiar mi-aș dori dacă d-na Buculei dacă dorește să ia cuvântul, poate că interpretez eu aceste discuții greșit sau acele acte normative, dar oamenii fără adăpost astăzi oamenii care nu pot să iasă din carantină, nu cred că depind de discuția pe care o purtăm acum.

Dacă greșesc îmi cer scuze, dacă ideea mea e bună, argumentele mele sunt bune putem să reluăm discuția până când se fac calculele ca lumea și listele ca lumea.

Dl. viceprimar Papuc: - 2 ore e suficient, domnule Csiki?

Dl consilier Csiki: - nu pe mine să mă întrebați, domnule președinte.

Dl. viceprimar Papuc: - nu, dar ideea e dacă e suficient. Eu stau, nu e problemă.

Dl. consilier Csiki: - și eu stau cât trebuie eu niciodată nu am lipsit și de câte ori trebuia de îndată.

Dl. viceprimar Papuc: - reluăm la ora 16.

Dl. consilier Vajda: - să avem datele exacte cu calcule și atunci putem să luăm o hotărâre cu responsabilitate.

Dl. consilier Papai: - am și eu o rugăminte dacă se poate. În cele 2 ore putem să primim o situație cum s-au cheltuit cei 1 milion 600 de mii pe dezinfectanți și restul? Așa în mare.

Dl. viceprimar Papuc: - încă nu s-au cheltuit toți, dar mă gândesc că se poate.

Dl. consilier Papai: - mă gândesc că putem să folosim și de acolo bani pentru dezinfecția casei scărilor.

Dl. viceprimar Papuc: - vrea să intervină d-na director economic.

D-na director Năznean: - aș dori să intervin pentru partea de sumă solicitată de DAS. Este și sumă pentru carantină și pentru partea cealaltă. Pentru partea de carantină este stabilit prin Hotărârea de Guvern ce sume se alocă pentru cazare, masă. Trebuie să asigurăm pentru persoanele carantinate 3 mese pe zi și toate sumele inclusiv utilitățile aferente respective, se decontează ulterior de D.S.P. și de Ministerul Sănătății. Nu avem cunoștință de toate persoanele care vor fi până la final în acest sens. Vor fi decontate ulterior lunar. Deci, pe partea aceasta, nu am cum să vă dau detalii. Pe partea cealaltă, cu dezinfecția, s-a solicitat pe baza ordonanței militare pentru toate blocurile și scările de bloc. Și pentru dispozitivele respective de dezinfecția blocurilor cu gel dezinfectant și tot ce trebuie. Și dacă ordonanța trebuie să o pun în aplicare de mâine, înseamnă că noi trebuie să ne mișcăm ulterior repede, și cu Trezoreria și cu procedurile de achiziții. De aceea am intervenit și eu, într-o oră am făcut materialul și am pus la dispoziția dvs. dacă doriți, vă spun și de unde am luat banii și unde am alocat.

Dl. viceprimar Papuc: - haideți spuneți-ne, dacă ne reunim la 4 iarăși să știm.

D-na director Năznean: - ok. Sumele modificate din asociațiile de proprietari sau identificat prin acordul cadru cu instalațiile sanitare și se alocă o sumă de 420 de mii pentru dispozitivele de dezinfectat care se vor monta la blocuri și se va face prin acordul cadru pe care îl avem și vor fi puse a dispoziția fiecărui bloc, plus gelul dezinfectant, care va fi tot așa 58 de mii că trebuie să asigurăm zilnic. Nu pot să vă dau exact cantitatea că nu știu. Direcția școli ne poate preciza și cu asociațiile de proprietari. Partea de dezinsecție, tot la fel, aici este dl. Moldovan dacă doriți vă răspunde la întrebare. Partea de total persoane pentru hrană ... la fel nu le am, dar este precizat prin hotărârea 201 faptul cu carantinarea persoanelor în starea de urgență. Și suma va fi luată, cum a spus și d-na secretar, din sentința cu E-on datorită faptul că pe perioada cu starea de urgență este suspendat executarea.

Dl. Moldova Florian: - suma solicitată pentru dezinfecția la scările de bloc, conform Ordonanței s-a calculat raportată la cele 2.245 de imobile care există la ora actuală la nivelul Municipiului Târgu Mureș pe o suprafață estimată de 500 mp/ imobile în medie, că sunt blocuri cu 10 etaje cu 8, 7, 4. Practic la nivel de 4-5 treceri ar ajunge la 1 milion de lei. Deci așa a fost luat în calcul raportat numărul, la suprafață și la prețul care este de 0,139 lei/mp.

Dl. consilier Csiki: - dacă se poate, nu a terminat Florin, am crezut că a terminat. Nu am înțeles câte blocuri ați zis, 2 mii?

Dl. Moldovan Florian: - 2245, parcă atât era la ultima evaluare. Care fiecare bloc mai are o scară, cu 2, cu 3 scări, dar ca și blocuri de locuințe.

Dl. consilier Csiki: - am înțeles. Mai vreau să intervin la d-na director, când termină Florin.

Dl. Moldovan Florian: - din sumele alocate pentru dezinfecția anterioară de 1,6 milioane s-au cheltuit până în prezent în jur de 200 mii lei. Urmând ca această sumă, datorită faptului că se trece la alt nivel de situație critică, va trebui să intensificăm dezinfecția pe domeniul public respectiv la instituțiile publice unde mai funcționează în special unde încă mai au relații cu publicul. Deci eu sper ca aceste sume, cel puțin până la următoarea lună de zile să fie suficiente ca să asigurăm cât de cât protecția cetățenilor și a celor care lucrează încă și își desfășoară activitatea pe raza municipiului Târgu Mureș. Nu s-au cheltuit toate sumele alocate pe prima hotărâre cum a cerut și dl. consilier Papai. Sumele la ora actuală care sunt cheltuite și facturate respectiv cu situații de lucrări semnate și aprobate, sunt în jur de 200 mii lei.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles.

Dl. consilier Makkai: - domnule președinte, în calitate de jurist, vă rog să-mi infirmați sau să-mi confirmați următoarea părere: orice lege are un text care poate citi și poate comenta oricine, și e de interpretat, dar în afara de asta mai are și un spirit care câteodată este mai greu de priceput, ori aici mai trebuie să vedem spiritul legii. Referitor la sumele alocate, uitați în această situația grea în care nu găsim fonduri, vin cu o propunere. O propunere personală care mă privește doar pe mine: pentru a asigura o mică parte, o picătură în ocean, pentru asigurarea fondurilor la dezinfectarea scărilor de blocuri, uitați îmi ofer să renunț la indemnizația mea de ședințe pe perioada cât ține această stare de urgență și să fie alocat acestui scop nobil și pentru ajutorarea tuturora. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - da, mulțumesc dl. Makkai. Aveți dreptate, uneori legea nu este explicată, de aceea legiuitorul, vedeți în perioada aceasta face norme de aplicare ca să explice legea. Noi suntem în prezența unor Ordonanțe militare care au oarecare larghețe în aplicare. Deci, de aceea legile se dau, au un caracter universal de obicei, și nu țintesc anumite grupuri țintă așa cum este stabilit prin Ordonanța Militară, lăsând la latitudinea administrațiilor locale să interpreteze într-un fel sau altul în vederea protejării cetățenilor pe care îi păstorește. Deci, spiritul știți cum e? Poate fi uneori mai puternic așa cum ați spus, și cum ați spus dumneavoastră decât textul.

Dl. consilier Makkai: - mă scuzați, dar această intervenție am făcut-o în calitate de fost legiuitor și știu în ce constă legiferarea.

Dl. viceprimar Papuc: - tocmai. Bun. Noi mai avem o problemă cu domnul Moldovan.

Dl. consilier Csiki: - voiam să intervin, domnule președinte, să nu uitați de mine.

Dl. viceprimar Papuc: - nu uit, după ce terminăm cu Florin Moldovan. Domnul director Moldovan, eu vreau să întreb de ce nu se spală străzile? Dacă tor suntem la ședință de Consiliul local. De ce nu intensificăm treaba cu spălatul străzilor, de ce nu intensificăm spălatul trotuarelor, și abia după aceea să dezinfectăm? Pentru că este necesar să facem mai ales acum când activitatea să spunem, activitatea cetățenilor, circulația rutieră este mult diminuată, am putea să facem, și obligatoriu să facem, a venit și primăvara, o acțiune de igienizare în primul rând a domeniului public, abia apoi să dăm cu dezinfectanți. Mai ales, așa cum ați văzut recomandările, discutăm de aleile care duc, și în zona spitalelor, pentru că în interiorul curților și la intrare și în interiorul clădirilor se ocupă Consiliul județean și Spitalul Clinic de Urgență și cel Clinic Județean. Dar zic că ar trebui să facem o mișcare forță și să dăm un exemplu și eu cred că Târgu Mureșul își permite să facă și este și o chestiune de mândrie locală. O dată am făcut dintre cele mai curate orașe din țară, eu zic că putem să redevenim. Acum în această perioadă, înainte să dăm cu dezinfectanți să spălăm foarte temeinic, intensificăm activitățile de măturat, avem buget suficient prevăzut pentru tot anul, ne-am îngrijit atunci când s-a format bugetul local, avem sume suficiente. Vă rog să intensificați această activitate de spălat a domeniului public și de măturat și după aceea discutăm de dezinfectare. Acum dezinfectarea, ne prioritizăm scări de bloc, stații de autobuz, dar după ce le spălăm. Pentru că știți cum e, prima dată te speli și după acea te parfumezi. Așa că aceasta ar fi solicitarea mea, știți că am discutat și aseară pe această temă. Această ar fi solicitarea mea, mai întâi să spălăm orașul, să curățăm orașul după acea să dezinfectăm.

Dl. consilier Csiki: - da, bună ziua d-na director economic, de la dumneavoastră vreau să, nu am înțeles tot ce ași zis și aș și nota. O dată, ați zis de 420 mii lei care intră la reparații Direcția școli pe un acord cadrul din care se vor instala acele lucruri în care se pune dezinfectantul. Dacă am înțeles bine. Da? Bun. 580 mii lei la dezinfectant care se pune zilnic. Această sumă de unde ați identificat-o?

D-na director Năznean:- în total sunt 3 milioane jumătate care i-am redirecționat de la 51 capitolul, de la sentința cu E-on.

Dl. consilier Csiki: - toate cele 3,5 milioane, toate de la E-on?

D-na director Năznean:- Da. Și am redirecționat în felul următor: Am redirecționat 420 de mii pentru dispozitivele de dezinfecție, 580 mii pentru gelul dezinfectant, care vor fi repartizatee la asociații de proprietari cu dispozitivele respective. Deci asta este în total 1 milion, ambele sume. 1 milion la produsele de dezinfectant blocuri care se va face prin ADP și sunt prevăzute sumele la 74, la capitolul la Salubritate și 1,5 milioane la Direcția de Asistență Socială la hrană pentru oameni, sumele pentru carantină.

Dl. consilier Csiki: - aici erau două lucruri la DAS: o dată carantină și cealaltă pe vârstnicii de 65 ani.

D-na director Năznean:- eu, conform fundamentării dânșilor am toată suma prevăzută pentru hrană pentru oameni și nu este separat, deci toate sunt în același articol bugetar. Eu nu pot să defalc care sunt pentru carantină și care sunt pentru persoane peste 65 de ani. Dar ca și articol în buget, toate sunt prevăzute, în același articol, Deci nu am separat articol ca să le identific nominal.

Dl. consilier Csiki: - bun, dar nici măcar atâta cât este pentru carantină separat și cât este pentru celălalt? Cum poate să, carantina e una și cealaltă e partea doua. Deci nu trebuie defalcat?

Dl. viceprimar Papuc: - știți cum e cu carantina? Fiecare zi, e o chestiune fluidă. În fiecare zi intră în carantină 10, încă 10, încă 10.

Dl. consilier Csiki: - nu m-ați înțeles. Odată sunt 2 lucruri distincte. Carantina nu știm exact, cum spuneți dumneavoastră. Acolo se alocă o sumă de bani, dar este pentru carantină. Partea cealaltă, cei 1 milioane și jumătate trebuie defalcate în două. Sau împărțit în două direcții. Una pentru carantină care este Ordin militar, și cealaltă parte pentru vârstnici de 65 de ani, sau peste 65 de ani, mă rog.

Dl. viceprimar Papuc: - e vorba de persoane peste 65 de ani, fără susținători și fără alte forme de ajutor.

Dl. consilier Csiki: - exact. Și aici vorbim de două lucruri. Odată cei din carantină și cei fără adăpost. Exact. Păi trebuie separat. Lăsăm în oală așa 1 milion și jumătate? Nu știu, eu întreb numai.

Dl. viceprimar Papuc: - altfel, la Directia de asistență socială, cum altfel? Că nu avem capitol bugetar. Pentru carantină avem pare-mi se capitol bugetar, nu știu pentru celălalt.

D-na director Năznean:- nu avem. Ca și prevederi bugetare pentru partea de cheltuieli bugetare toate sunt prevăzute la cantinele de ajutor social, hrană pentru oameni. La art. 20.

Dl. consilier Csiki: - ssta întreb.

D-na director Năznean:- nu, nu este prevăzut. Doar când se va deconta suma pentru carantinare, inclusiv cu cazarea, utilitățile, masa și tot ce mai este, conform Hotărârii de Guvern, care v-am spus-o 201 de săptămâna trecută, sunt nominalizate pe fiecare categorie în parte, pe persoană sumele individuale și ulterior, pe baza solicitării făcute de instituție și a evidenței de DSP se va recupera suma de la Ministerul Sănătății. Doar pe parte de venituri avem cont special prevăzut pentru sumele recuperate, dar pe partea de cheltuieli sunt toate în aceleași articole bugetare la Direcția de Asistență Socială.

Dl. consilier Csiki: - mai am o întrebare: dacă se recuperează aceste bani, se recuperează numai pentru acei care sunt în carantină sau și pentru pachetele pentru cei peste 65 ani?

D-na director Năznean:- conform Hotărârii de Guvern doar pentru carantină.

Dl. consilier Peti: - și eu aș avea o întrebare dacă se poate.

Dl. viceprimar Papuc: - se recuperează pentru cei din carantină pentru cei care sunt fără adăpost. Eu așa știu.

Dl. consilier Bogoșel:- am și eu o întrebare dacă se poate. Deci persoane fără ajutor, ce fel de ajutor? Ajutor financiar sau ajutor că nu are cine să-i ducă o cană de apă? La ce exact se referă? Fără ajutor, că nu are ajutor material financiar, sau fără ajutor că nu are cine să-i ducă o cană cu apă.

Dl. viceprimar Papuc: - Mulțumesc. Dl. Csiki mai aveți?

Dl. consilier Tatar: - aș avea o întrebare la care ar putea să răspundă d-na Năznean și aș dori să primesc răspuns în scris. Aș dori să știu ce datorii are Municipiul Târgu Mureș față de operatorii economici și față de ONG-uri și dacă știm exact numele acestor ONG-uri și operatori economici și suma datorată.

D-na director Năznean:- în momentul de față nu pot să vă răspund. Spuneți un termen și vă răspund.

Dl. viceprimar Papuc: - nu face obiectul hotărârii.

D-na director Năznean:- exact.

Dl. consilier Tatar: - când puteți să-mi scrieți.

Dl. viceprimar Papuc: - Dacă mergeți la Direcția economică d-na director vă dă tot ce aveți nevoie, știți bine.

Dl. consilier Bratanovici: - o revenire vizavi de ce discutam cu o propunere. Acum avem sumele clare. Eu cred că putem aloca 420, 580, 1 milion, iar din suma de 1,5 milioane, acum având suma clară putem aloca 1 milion doar pentru cei care sunt în carantină și cei care sunt fără adăpost. Diferența de 500, că proporția scrie acolo că având și cazare, probabil că costurile sunt mai mari. Suma de 500 mii care se referă probabil la altfel de pachete pentru cei peste 65 ani, să nu o dăm deocamdată până ce nu avem situațiile clare, dar măcar facem un pas înainte.

Dl. viceprimar Papuc: - Corect. Corect. Sunt de acord cu treaba, pentru persoane aflate în carantină, persoane fără adăpost să alocăm suma de 1 milion lei. Alte solicitări mai sunt?

Dl. consilier Tatar: - eu am încă o întrebare, dacă-mi permiteți. Ce restanță are Municipiul? Suma totală dacă se știe la final de 2019. Datoria față de operatorii economici sau ONG-uri, se știe o sumă totală?

D-na director Năznean: - discutăm despre toate datoriile instituției? Cu tot cu unitățile subordonate?

Dl. consilier Tatar: - da.

D-na director Năznean: - în momentul în care ați aprobat bugetul, pe coloana 3 aveați toate datoriile cu scadență la 31 decembrie.

Dl. consilier Tatar: - dar știți cuva suma?

D-na director Năznean: - era 37 de milioane.

Dl. consiler Tatar: - de lei, da?

D-na director Năznean: - da.

Dl. viceprimar Papuc: - dar de atunci sau mai efectuat plăți. De la aprobarea bugetului s-a mai diminuat.

D-na director Năznean: - în momentul de față, toate datoriile care erau scadență la 31 decembrie sunt achitate.

Dl. consilier Tatar: - și știți cumva cu ce suma am rămas, ce datorie?

D-na director Năznean: - în momentul de față suntem cu facturile care sunt scadente în anul acesta. Deci, nu mai avem facturi scadente la 31 decembrie. Neachitate.

Dl. consilier Bratanovici: - atenție! Noi discutăm de suma scadenta la 31 decembrie. Nu de suma facturilor care au rămas neachitate. Doar facturile care au avut scadență la 31 decembrie. E o diferență.

D-na director Năznean: - corect.

Dl. consiler Tatar: - facturile, dar eu aș dori să știu și datoria față de ONG-uri.

Dl. viceprimar Papuc: - credeți că d-na director știe acum din cap?

Dl. consilier Moldovan: - domnule președinte, haideți să trecem la sedință că am deviat de la subiect, vă rog să trecem la vot.

Dl. viceprimar Papuc: - a existat o propunere să reluăm la ora 4. Se mai menține propunerea sau suntem mulțumiți de discuții acum? Și să alocăm 1 milion pentru persoanele fără adăpost, cei fără însoțitori și persoanele aflate în carantină. De acord cu treaba asta?

Dl. consilier Bogoșel: - de acord. Supuneți la vot ce a spus dl. Bratanovici.

Dl. viceprimar Papuc: - de acord.

Dl. consilier Bălaș: - să înțeleg că scoatem pensionarii afară.

Dl. viceprimar Papuc: - da.

Dl. consilier Makkai: - felicitări, bravo!

Dl consilier Csiki: - da, sunt si eu de acord așa cum a intervenit d-na director economic am înțeles, nu mai trebuie să citesc n-șpe mii de pagini. Sunt de acord cu propunerile d-lui Bratanovici, eu nu aș avea nimic de completat doar atât la cei 1,5 milioane, dacă a propus 1 milion de lei dl Bratanovici. Nu? Așa am înțeles amendamentul.

Dl. viceprimar Papuc: - da.

Dl. consilier Csiki: - acolo să se prevadă că conform Ordinului militar.

Dl. viceprimar Papuc: - da, de acord.

Dl. consilier Bratanovici. - o revenire. Nu am spus că tăiem banii.

Dl. consilier Csiki. - a fost o propunere, da.

Dl. consilier Bratanovici: - cei 500 mii rămân într-o rezervă, în momentul în care executivul ne dă o situație mai clară, atunci poate într-o ședință extraordinară să deblocăm și acei bani. În momentul când știm. Nu am zis că sunt împotrivă, nu traduceți, vă rog.

Dl. consilier Csiki: - scuzați.

Dl. consilier Bratanovici: - deocamdată îi blocăm.

Dl. viceprimar Papuc: - relocarea, asta e ideea.

D-na director Năznean: - relocările, conform Ordonanței 29 prin care îmi dă voie înainte de termenul legal să fac virări de credite, dacă dvs. diminuați cu 500 de mii, atunci automat voi diminua și relocarea sumei de la sentința E-on și atunci suma nu va fi pusă în rezerva bugetară ci doar voi diminua cu suma respectivă relocările către direcțiile concrete de cheltuieli

Dl. consilier Bratanovici: - da d-na Năznean, dar despre ce vorbim. Din acelea 3 milioane jumătate luați acum 3 milioane. Rectificarea bugetară presupune că peste 2 săptămâni sau când ne întâlni noi, luați și diferența de 500 de mii și dați acolo dacă e cazul.

D-na director Năznean: - corect.

Dl. viceprimar Papuc: - așa este normal. Dacă se pot lua 3 jumătate, se pot lua și 3. Amendamentul d-lui, dl. Papai mai aveți ceva?

Dl. consilier Bakos: - am avut o precizare. Discutăm de persoane în carantină și persoane fără adăpost. Mi se pare în regulă în sensul instituit de Ordonanța militară.

Dl. consilier Papuc: - da. Discutăm de carantină, persoane fără adăpost. Da.

Dl. consilier Bakos: - altfel, oricum suma mi se pare enormă. 10 miliarde de lei vechi pentru persoane aflate

Dl. viceprimar Papuc. - eu vă spun, dl. Bratanovici avea, în carantină știți cum se întâmplă, e vorba de cazare, 3 mese pe zi și 26 de lei. La hotel.

Dl. consilier Bakos: - sunt de acord.

Dl. viceprimar Papuc: - sumele sunt mari la persoane aflate în carantină, gândiți-vă undeva la 200-250 lei/zi/persoană.

Dl. consilier Bakos: - mă rog, mi se pare totuși mult, dar dacă este așa este în regulă.

Dl. consilier Bratanovici: - acele sume se recuperează, atenție. Când? Nu știm. Sunt sume deductibile care vor intra practic în venituri de la Ministerul Sănătății și de la DSP-uri. De aia nu am pus un plafon, important e ca ei să aibă banii în buget ca să poată deconta aceste sume pentru carantină și situații speciale deci pentru cei fără adăpost.

Dl. consilier Bakos. - mi se pare corect, dar lăsați-mă să am anumite emoții cum va plăti Guvernul vreo 3 milioane de șomeri în șomaj tehnic și câte 1 milion de lei pentru Dl. viceprimar Papuc: - acum știți cum, noi asigurăm buget sumele și la știți cum, probabil ca la taxa auto.

Dl. consilier Bakos. - și încă un aspect, aceea sumă care se ia de la E-on va trebui pusă la loc.

Dl. viceprimar Papuc: - va dați seama! După ce se încheie starea de urgență...

Dl. consilier Makkai: - am înțeles că eliminăm de la ajutor persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bravo Consiliul Mureș!

Dl. viceprimar Papuc: - haideți la vot. Amendamentul 1 - Bratanovici.

Dl. consilier Biro: - am o întrebare către d-na director: cum trebuie să dăm, să punem înapoi banii de la E-on, nu este mai simplu să luăm banii din conturile zilele orașului și alte conturi, care oricum nu o să fie ținute acesta? Este mult mai ușor să luăm banii din conturile respective și să lăsăm banii la E-on, că acela oricum trebuie pus înapoi și trebuie plătită după ridicarea stării de urgență.

Asta este întrebarea mea de la d-na director.

Dl. consilier Bratanovici: - vă răspund, să ne înțelegem pe o chestie foarte clară. Și eu am separat exact cheltuielile pe care sunt deductibile și pe care ministerul se obligă să le restituie. Am dreptate, d-na director?

D-na director Năznean: - da. Conform H.G. 201.

Dl. consilier Bratanovici: - atunci, exact aceeași bani îi punem frumușel înapoi, mai puțin cei care vorbim despre dezinsecția scărilor și a aparaturii necesare, să-i punem la E-on. Până atunci eu zic că important este să deblocăm situația ca să se poată demara procedurile. Când discutăm despre șomaj și alte discuții, e o discuție mult mai amplă și stăm până deseară și nu găsim nici o soluție. Am propus o soluție concretă încât primăria să aibă pârghia necesară și banii alocați încât să demarăm aceste proceduri.

Dl. viceprimar Papuc: - oricum, să știți că o să fie prelungită starea de urgență și oricum nu se vor face, nici Zilele târgumureșene nici nimic, pentru că e interzis. Că îi luăm de aici, că îi luăm de acolo, tot aia e, că oricum trebuie să-i punem înapoi.

Amendamentul la vot

Dl consilier Csiki: - îmi explică cineva cine este persoana 351178?

Dl. viceprimar Papuc:- cred că dl. Miculi.

Dl. consilier Csiki: - să pună un nume.

Dl. consilier Miculi. - am intrat de pe teren.

Dl. viceprimar Papuc. - dl. Miculi cred că e la vânătoare.

Dl. consilier Miculi: - nu-s la vânătoare, că e stare de urgență.

Dl. consilier Csiki: - domnule președinte, procedural, să dea dl. Bratanovici citire amendamentului.

Dl. consilier Bratanovici:  - trebuie formulat. Am spus că din suma de la 3,5

milioane se alocă 3 milioane de la E-on, cu ceea ce a spus d-na director, 420 pentru dispozitivele în casa scărilor 580 pentru gelul necesar, 1 milion, spuneți dvs. că aveți în față.

D-na director Năznean: - am o dată, 420 mii la dispozitivele pentru dezinfectare, la gel dezinfectant 580 mii. Produse dezinfectare blocuri - 1 milion, la partea de

salubrizare va fi, de la ADP și 1 milion la DAS?

Dl. consilier Bratanovici: - da, doar pentru situațiile de carantină și persoanele fără adăpost.

Dl. viceprimar Papuc. - de acord.

D-na director Năznean: - ok. Total 3 milioane și va fi valoarea integral.

Dl. viceprimar Papuc. - citesc art. 2 ca să nu mai fie discuții. Se aprobă alimente de strictă necesitate pentru persoane cu vârsta peste 65 de ani în carantină, precum și persoanelor fără adăpost pe perioada declarării stării de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus, în cuantum de 25 lei pe pachet, prin rectificarea bugetului Direcției de Asistență Socială în valoare de 1 milion de lei.

Dl. consilier Bratanovici: - exact

Dl. consilier Papai: - nu chiar. Fără limită de vârstă. Persoanele aflate în carantină.

D-na p. secretar Buculei: - exact. Persoanelor aflate în carantină și a persoanelor fără adăpost.

Dl. viceprimar Papuc. - conform Ordonanței 3 și 4.

Dl. consilier Bratanovici: - da, trebuie specificate și ordonanțele

D-na p. secretar Buculei: - oricum sunt în preambulul Hotărârii. Dar se pot trece și la articol, la sfârșitul articolului. Persoanele menționate în Ordonanțele Militare 3 și 4.

Dl. consilier Bratanovici. - asta este varianta finală pe care o propun.

Dl viceprimar Papuc. - de acord. Amendamentul acesta varianta finală pe care am citit-o acum și a notat și d-na secretar.

D-lui Peti i s-a descărcat telefonul. Dl. Makkai: - nu sunt de acord cu eliminarea vârstnicilor.

Dl. Magyary -, dl. Vajda - sunt de acord cu dl. Bratanovici în totalitate; dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - de acord, dl. Matei - da, dl. Miculi - de acord, dar nu sunt de acord cu eliminarea vârstnicilor. E 1,5 milioane separat, oricum. Sunt de acord cu cei 1 milion. Dar îmi par rău că am eliminat persoanele peste 65 de ani. Dl. Moldovan - nu sunt de acord cu eliminarea persoanelor peste 65 de ani, am reușit să ne batem joc de cetățenii municipiului Târgu Mureș, celor cu venituri reduse și de foarte multe ori au apelat la mila vecinilor, astăzi se pare că noi Consiliul local i-am uitat și ne uităm la 25 de lei pe un pachet de hrană, care primăria, noi consiliul local am fi putut să le întindem o mână de ajutor. Bătaia de joc este din nou la ordinea zilei, și ca atare nu sunt de acord să eliminăm persoanele peste 65 de ani din acest proiect de hotărâre și aș fi dorit să propuneți votul pentru proiectul inițial așa cum a fost formulat de executiv.

Dl. Todoran nu mai e. Dl. Papuc: - de acord, dl. Bratanovici - de acord, dl. Pui -de acord, dl. Bogoșel - de acord, dl. Bălaș - pentru, dl. Tatar - pentru, dl. Papai -da.

Dl. consilier Bratanovici: - revin. Pentru cei 500 de mii executivul să ne prezinte un calcul mai exact. Să știm câte persoane, cine sunt acele persoane, dacă au pensii speciale sau nu, și atunci tot consiliul va analiza diferența, dar nu traduceți că sunt eu sau colegii mei care au votat pentru, împotriva persoanelor peste 65 de ani, că nu am spus așa ceva.

Dl viceprimar Papuc: - practic, astăzi s-a votat un amendament pentru ce ne obligă ordonanța militară. După ce vom avea o analiză a persoanelor vârstnice care sunt cu nevoi speciale putem discuta. Asta a spus dl. Bratanovici.

Dl. consilier Bratanovici. într-o ședință extraordinară. Și primăria are timp să ne prezinte materialele.

Dl. viceprimar Papuc: - bun. Proiectul de hotărâre cu amendament.

Dl. Makkai: - nu sunt de acord că au fost eliminate pers peste 65 de ani. Dl. Vajda - da.

Dl. consilier Moldovan: - domnule președinte, vă rog să mă iertați, eu cred că mai întâi trebuia să supuneți la vot forma inițială fără amendament. Si dacă nu trecea proiectul inițial atunci ați fi trecut la amendamente.

Dl. consilier Magyary: scuze mi s-a descărcat telefonul, de acord.

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Kovacs - da, dl. Matei - da, Miculi - de acord, dar trebuia să supuneți la vot materialul inițial așa cum a zis și dl. Moldovan. Dl. Moldovan - ne-ați pus în situația în care ați legat un proiect inițial care este pe ordinea de zi a executivului legat de un amendament în care a fost diminuată suma. Eu nu pot să votez și proiectul inițial și amendamentul care se propune foarte clar diminuare de sumă. Ar fi trebuit să supuneți la vot direct proiectul inițial și dacă nu trecea proiectul inițial, atunci ar fi trebuit să supuneți toate amendamentele colegilor la vot. Dv. ați legat și amendamentul de diminuare de sumă la proiectul inițial, ceea ce nu mi se pare corect. Și mă puneți în situația de a vota un proiect inițial cu un amendament care reduce suma de la proiectul inițial.

Dl. viceprimar Papuc: - reduce suma și după o analiză putem să o reacordăm. Care e problema, eu nu înțeleg? Altă dată nu ne-am cramponat la lucruri mut mai importante.

Dl consilier Moldovan: - nu, domnule președinte, așa cum se obișnuiește în consiliul local, ar fi trebuit să propuneți la vot proiectul inițial. Și dacă nu trecea acest proiect inițial, atunci am fi trecut la votul amendamentelor colegilor. Așa s-a procedat întotdeauna.

Dl. viceprimar Papuc: - nu votați, domnule Moldovan. Asta e.

Dl. consilier Csiki: - îmi cer scuze că intervin procedural. Azi am avut

amendamente și tot așa am votat. Prima dată amendamentele și după aceea. Nu a fost cu inițial.

Dl. viceprimar Papuc: - dl. Kovacs -pentru, eu, dl. Papuc - pentru; dl. Bratanovici - pentru dl. Bogoșel - pentru, dl. Pui - pentru, dl. Bălaș - pentru, dl. Tatar - pentru, dl. Papai- da.

Punctul nr. 2 - regim de urgență

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș, pe anul 2020.

Dl. consilier Bakos: - domnule președinte, am o nelămurire, doamna secretar, s-ar putea să fie legat de acest material. Nu știu acum, acel aspect cu privire la dezinfecția coridoarelor și casei scărilor. Atenție mare, să procedăm conform dispozițiilor legale, dat fiind faptul că e domeniul privat al cetățenilor. Și să nu ne trezim că vin oamenii să ceară să le curățăm și clanțele de la casă. Să nu cumva să greșim. Atenție mare și la acest aspect. Sper că e în regulă tot ce am votat.

Dl. viceprimar Papuc. - da, e în regulă, nu e vorba de clanțe.

Dl. consilier Bakos: - dacă intru eu ca municipalitate în casele oamenilor să dezinfectez, trebuie să fiu acoperit.

Dl. viceprimar Papuc: - nu în casele oamenilor, în spațiile comune.

Dl. consilier Magyary: - părțile comune. Casa scării e intrare.

D-na p.secretar Buculei: - domnule Bakos, formularea este strict de pe Ordonanța militară nr. 4.

Dl. consilier Bakos: - perfect, sunt liniștit. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - raportat la ce am votat în hotărârea anterioară, avem un minus de 500 de mii, da?

D-na director Năznean: - da, așa este. Dacă amendamentul a trecut la cealaltă hotărâre, da.

Dl. viceprimar Papuc: - a trecut, sigur că da. Unde ați fost?

D-na director Năznean: - este când se aude și când nu se aude.

Punctul 3 regim de urgență.

Dl. viceprimar Papuc: - punctul 3 regim de urgență. Haideți să facem așa să nu fie problemă cu dl. Moldovan. Varianta inițială supun la vot prima dată deși suntem într-o situație specială ne cramponăm de treburi de genul acesta.

Dl consilier Csiki: - nu, domnule președinte, astăzi la fiecare material ați spus amendamentele.

Dl. viceprimar Papuc. - bine, haideți fără amendament atunci.

Dl. consilier Csiki:: - să formulați amendamentul!

Dl viceprimar Papuc: - îl formulez eu. Mai puțin cu 500 de mii din cele 3 milioane 500, rămâne 3 milioane așa cum a defalcat d-na director economic. 420 + 580 + 1 milion și + 1 milion.

Dl. consilier Csiki: - și toate de la E-on.

Dl. viceprimar Papuc. - și toate de la E-on.

Dl. consilier Csiki: - care, stimați colegi, la următoarea rectificare trebuie să-i identificăm să-i punem la loc în caz că nu primim banii înapoi.

Dl. viceprimar Papuc: - o să-i primim oricum, cu mare întârziere oricum va trebuie să identificăm de unde îi punem înapoi.

Dl. consilier Miculi: - domnule, nu are rost să repetăm, amendamentul l-ați supus la vot. De ce nu respectăm regulamentul? Pe bună dreptate a zis dl. Călin Moldovan, dincolo aproape toți eram de acord cu amendamentele.

Dl. viceprimar Papuc: - acea era altă hotărâre. Domnule Miculi e altă hotărâre, nu sunteți atent. Avem două hotărâri, trebuie să votăm de două ori.

Domnul Makkai, amendamentul.

Dl. consilier Makkai: - care amendament, că nu mai înțeleg nimic?

Dl. consilier Bratanovici:  - amendamentul cu bugetul alocat pentru

amendamentul anterior.

Dl. viceprimar Papuc: - da

Dl. consilier Makkai: - trecerea de la E-on la? Sunt de acord.

Dl. viceprimar Papuc: - Dl. Magyary - de acord dl. Vajda - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - de acord, dl. Matei - da, dl. Miculi - de acord, Moldovan - domnule președinte, mă puneți în fața faptului împlinit să votez o diminuare de sumă ceea ce nu e ok. Dacă renunț, înseamnă că nu reușim oricum trece amendamentul.

Dl. viceprimar Papuc: - oricum urmează să mai avem o hotărâre în ședință extraordinară și aveți ocazia să votați.

Dl. consilier Moldovan: - ok, sunt de acord atunci, dar ar fi trebuit să respectați regulamentul C.L.M. și să supuneți la vot varianta inițială.

Dl. viceprimar Papuc: - dar dacă amendamentul trece, mai există variantă inițială?

Dl. consilier Moldovan: - ar fi trebuit conform regulamentului să supuneți la vot varianta inițială și dacă nu trecea, atunci luam amendamentele colegilor, domnule președinte.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles, dar puteți să atacați la Prefectură hotărârea.

Eu votez pentru, dl Bratanovici - pentru, dl. Pui - pentru, dl. Bogoșel - pentru, dl. Bălaș - pentru, dl. Tatar - pentru, dl. Papai - pentru.

Supun la vot hotărârea cu amendamentul. Dl. consilier Makkai - de acord, Dl. Magyary - de acord dl. Vajda - de acord, dl. Csiki - de acord, dl. Bakos - de acord, dl. Boros - da, dl. Biro - da, dl. Mozes - de acord, dl. Kovacs - de acord, dl. Matei - da, dl. Miculi - de acord, Dl. Moldovan: - domnule președinte, chiar dacă ați diminuat din sume, mă văd nevoit să fiu de acord.

Eu votez pentru (Papuc), dl. Bratanovici - pentru, dl. Pui - pentru, dl Bogoșel -pentru, dl. Bălaș - pentru, dl. Tatar - pentru, dl. Papai - pentru.

Hotărârea a fost adoptată. Dacă nu mai sunt alte discuții am epuizat ordinea de zi.

Dl. consilier Papai: - dacă-mi permiteți să vă arăt o poză legat de ce ați spus dvs. domnule Papuc.

Așa arată un bulevard din Târgu Mureș, spălat. Asta după ce a trecut mașina de spălat. Ar trebui măturat, aspirat, spălat cu șampon, etc.

Dl. viceprimar Papuc: - asta am spus.

Dl. consilier Papai: - da, dar nu așa cum se face. Degeaba vor mai trece două mașini de spălat cum a trecut până acum, că rezultatul va fi fix la fel.

Dl. consilier Csiki: - domnule președinte, noroc că am avut numai 5 puncte pe ordinea de zi și 2 în regim de urgență, pentru că 3 ore am stat pentru 5 puncte.

Dl. viceprimar Papuc: - vă dați seama dacă avem vreo 30?

Dl. consilier Csiki: - asta vă spun

Dl. consilier Bakos: - e foarte bine că s-a făcut online, că am fi încălcat regulamentul propriu cu privire la parcări bine că nu avem voi să se parcheze atâta în zona ultracentrală, așa am respectat și noi regulamentul, că altfel trebuie să încălcăm de fiecare dată când ne adunăm să discutăm în detaliu. Ca fapt divers.

Dl. viceprimar Papuc: - declar închisă ședința ordinară a Consiliului local.

Dl. viceprimar Papuc Sergiu Vasile - președinte de ședință

D-na Buculei Dianora Monica - p.Secretarul Municipiului Târgu Mureș