PROCES - VERBAL Încheiat cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului local municipal Târgu Mureș din data de 27 februarie 2020

Din totalul de 22 de consilieri locali în funcție, sunt prezenți la începutul ședinței 20 consilieri locali. Absentează domnii consilieri Bakos Levente și Peti Andrei. În timpul ședinței a sosit dl. consilier Peti Andrei, sunt prezenți 21 consilieri locali.

Dl. viceprimar Papuc: - bună ziua, vă rog să vă înregistrați prezența, pornim cu A.G.A.

Haideți vă rog, ocupați loc. Domnul Csiki, haideți că începem cu A.G.A. la Locativ, să se înscrie ca prezenți, da sunt , bun. Haideți că începem cu A.G.A. la Locativ, după aceea la Transport Local și după aceea ședința ordinară, vă rog, Locativ.

Adunarea Generală a Acționarilor S.C. Locativ S.A.

Adunarea Generală a Acționarilor S. C. Transport Local S.A.

Dl. viceprimar Papuc: - înainte, avem procesul verbal de la ședința trecută, înainte de ordinea de zi, la vot vă rog. Nu-l avem? Nu-l avem, păcat că nu-l avem, îl votăm la ședința următoare. Atunci avem două luări de cuvânt, doamna Koreck Maria și domnul Timar Francisc, haideți să votăm împreună înainte de ordinea de zi să i-a cuvântul.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Timar,vă rog.

Dl. Timar Francisc: - bună ziua, mersi frumos că mi-ați dat voie să iau cuvântul, mă numesc Timar Francisc fiind vicepreședinte al Asociației Identitatea Revoluției Române din Decembrie 89 din Târgu Mureș. Am revenit cu o cerere, având în vedere aș avea două puncte, primul ar fi pentru cinstirea memoriei celor căzuți din decembrie 89 și și-au jertfit viața pentru idealurile revoluției anticomuniste și cu respect față de urmașii eroilor martiri este imperios necesar a se realiza și la Târgu Mureș un monument durabil al Revoluției. În același timp în numele revoluționarilor din Târgu Mureș vă rog să luați o hotărâre eventual favorabilă dacă se poate ,într-adevăr necesară pentru a se putea realiza monumentul care să amintească de sacrificiul celor 6 eroi ai noștri din Târgu Mureș. Reamintesc că revoluționarii din Târgu Mureș au între primii din orașele care au contribuit la dărâmarea regimului totalitar din România. Reamintesc la fel, că acest monument pe care îl avem acum, numit Troița Revoluționarilor este confecționată din lemn și are deja o vechime de 30 de ani care este în stadiu de degradare. După aceea ar mai fi încă un punct, plăcile comemorative care s-au așezat s-au confecționat și s-au montat într-adevăr în decembrie 2019, cu ocazia împlinirii celor 30 de ani de la Revoluție, amintește într-adevăr trecătorilor de sacrificiul celor căzuți atunci, în schimb aceste plăci într-adevăr au fost și facturate, au fost dezbătute ca să se aloce niște bani, nu-i vorba de o sumă mare de bani, e vorba de 3500 lei care sunt facturate, a fost dezbătută toată treaba asta la sfârșitul anului trecut în ultima ședință, pare mise din 14 decembrie și Consiliul Local a și aprobat banii aceștia de 3500 de lei, în schimb banii respectiv până în ziua de azi nici nu i-am primit, deci au rămas undeva pe drum, în orice caz, atunci toată lumea, consilierii erau de acord cu alocarea acestor bani, dar întorcându-ne tot la monumentul acesta care ar trebui făcut într-adevăr, trebuie un pic să ne mărească, să ne ungă un pic la suflet, din ce cauză, că dacă ne gândim la orașele martire din țară, noi am fost printre primele 4 orașe martire din țară, care atunci am ieșit în stradă, în schimb, vedem în comparație cu celelalte orașe care au câte 3 ,4,5, bine Bucureștiul are 11 monumente, Sibiul are 6, noi nu avem nici unul, adică avem unul acesta din lemn, care-i Troița, care ar trebui într-adevăr să punem un pic umărul să facem unul mai durabil din ce se face, cum se face, din aluminiu, dar care să păstreze același simbol pe care îl are acum, să nu avem opinii diferite, să păstreze aceleași linii dar să fie dintr-un material durabil, nu știu, granit din metal din, asta rămâne la latitudinea dumneavoastră și dacă se poate realiza într-adevăr toată treaba ar fi și pentru dumneavoastră și pentru trecători din alte localități și pentru noi o treabă bună. Mii de mulțumiri că ne-ați dat voie să luăm cuvântul, toate cele bune.

Dl. viceprimar Papuc: - doamna Koreck, vă rog

Dl. consilier Papai: - da, sunt perfect de acord cu dânsul, poate să ne fie rușine că în 30 de ani nu am reușit să facem un monument durabil, din câte țin eu...

Dl. viceprimar Papuc: - domnul consilier, la doamna Koreck i-am dat cuvântul.

D-na Koreck Maria: - bună ziua, mulțumesc pentru oportunitatea să pot reveni asupra aceleași probleme care am atins-o și data trecută, la ședința consiliului local, prin care propun eliminarea unității de învățământ din strada pășunii nr.21 aparținătoare școlii gimnaziale Romulus Guga de la punctul 100 din anexa nr.1 la avizul conform din nr.11374 din 09.01.2020 prin care s-a avizat rețeaua școlară a Municipiului Târgu Mureș de către ISJ Mureș. Nu am să intru în detaliile pentru care imobilul este inadecvat procesului educațional pentru că l -am prezentat și l-am depus din nou și în scris acum prin email către secretar@primărie cum este adresa de email, însă aș dori să atrag atenția că de la data când am fost în fața dumneavoastră până acum această structură nu a primit absolut nimic privind materiale igienice sanitare și igienizare dezinfectare în condițiile în care există tot felul de epidemii și în plus școala gimnazială Romulus Guga nu a solicitat decât o clasă 0 în limba maghiară și copiii, majoritatea copiilor din Valea Rece vorbesc acasă limba maghiară, deci a scăzut de la 2 clase 0, deci a făcut practic acea măsură de desegregare pe care eu o propun însă a făcut-o în modul în care a dispărut clasa total, celelalte două școli din zonă nu au mărit numărul elevilor la clasa 0 deci practic acum suntem în situația în care nu avem nevoie de această structură pentru că dispare clasa și nu avem unde să înscriem copiii. În această situație eu solicit în continuare să nu se oficializeze să nu se betoneze această structură pentru că nu este adecvată a face educație acolo, a se porni o discuție serioasă asupra unui plan de desegregare și școlarizare serioasă a copiilor din acea zonă și cu urgență clarificarea unde vor fi înscriși copiii clasa 0 din septembrie din Valea Rece, mulțumesc frumos.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Csiki, vă rog.

Dl. consilier Csiki: - mulțumesc domnul viceprimar, stimați colegi, stimați invitați și prezenți în sală, aș face o referire la ceea ce a zis domnul Timar Francisc dacă nu greșesc. Stimați colegi, stimați invitați, mai ales că am comemorat 30 de ani și foarte mulți politicieni au participat la această comemorare, din păcate sunt foarte puțini cei care și fac ceva, noi, Consiliul Local, am fost și vom fi de acord să alocăm fonduri necesare, cum am făcut și anul trecut în decembrie dacă nu greșesc, doar că procedural acum votăm bugetul anual al orașului. Ni s-a prezentat în comisii, ni s-a prezentat în comisii, am avut comisii, ni s-a prezentat un buget în care pentru acest obiectiv nu au fost prevăzute sume, deci n-a fost prevăzută nici o sumă, au fost mai multe comisii, anul acesta dacă nu greșesc au fost 6 comisii de buget, noi chiar în material nici măcar nu ne-am întâlnit cu acest material, iar ceea ce a fost prezentat, a fost prezentat materialul pus de executiv în fața noastră. Vă mulțumesc.

Dl. consilier Csiki (prin traducător) : - stimați colegi, stimați invitați, aș dori să adaug ceva la domnul Timar Francisc, noi respectăm comemorarea de 30 de ani a Revoluției și comemorarea revoluționarilor, noi ca și consilieri locali sprijinim acest lucru și am sprijinit și până acum,sigur , la acest eveniment au participat mulți politicieni totodată cred că fac foarte puțin, noi avem un amendament, am adoptat un buget, noi vorbim despre bugetul pe 2020,au fost prevăzute bugetul pe 2020 și noi lucrăm după bugetul executivului. În acest material nu era prezent această sumă și am avut 6 ședințe de buget și noi nu am văzut acest material. Mulțumesc mult.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Bălaș, vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - da, din discuțiile pe care le-am avut și eu cu domnii reprezentanți ai revoluționarilor a reieșit un lucru clar, ei vor de exemplu să reamenajăm Troița închinată eroilor revoluției. Primul pas nu este o prevedere bugetară așa cum am discutat și cu dânșii, este elaborarea unei hotărâri de Consiliu Local pe un concurs de soluții. Dacă peste o săptămână ,cineva dintre consilierii locali inițiază această hotărâre de consiliu sau o scrie, va fi supusă la vot undeva în mai, până vom anunța concursul va fi luna septembrie, până vin participanții la concurs, se jurizează este octombrie, până se finalizează e decembrie, deci ne prinde anul viitor și nu prea avem nevoie de bani până în această fază, decât să premiem soluțiile câștigătoare care bani pot fi alocați la o rectificare, deci acesta este primul pas pentru un monument, nu este necesar acum în bugetul acesta să fie vreo sumă de bani în această fază în care noi discutăm acum în februarie 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - da mulțumesc, dacă nu mai sunt alte luări de cuvânt supun la vot ordinea de zi înafara punctului 23 care este retras materialul și după acea discutăm amânările la fiecare punct, doamna consilier Benedek vă rog.

Dna. consilier Benedek : -am o propunere, dacă tot am discutat și la A.G.A. de redevențe n-ar fi logic să mutăm punctul 9 înaintea punctului 6?

Dl. viceprimar Papuc: - da, de acord, da cu această mențiune supun la vot pentru că e mai logic așa, punctul 9 este cu aprobarea redevenței, este un amendament al comisiei de buget pentru majorare cu inflația, privind nivelul inflației, ceea ce este corect, înainte de 6, înainte de aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și atunci se modifică, e logic. Deci, domnul Tatâr vă rog.

Dl. consilier Tatar: - atunci n-ar fi logic să aducem punctul 6 pe primul loc, adică punctul 9 pe primul loc și punctul 6 pe al doilea loc și să votăm prima dată aceste 2 puncte?

Dl. viceprimar Papuc: - de ce?

Dl. consilier Tatar: - păi nu? Dacă tot am început cu AGA și..

Dl. viceprimar Papuc: - ca să nu mai rămână în sală domnul vă referiți.

Dl. consilier Tatar: - da, să nu aștepte, adică nu are rost.

Dl. viceprimar Papuc: - haideți atunci așa, oricum, de fapt prima oară trebuie să adoptăm

bugetul, să vedem ce amendamente sunt, se retrage doamna director, vine, revine și după aceea putem să mergem mai departe, oricum nu stau mult, stați liniștit. Bun, așa, deci inversarea 6 cu 9, 23 s-a retras, ordinea de zi , la vot vă rog.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Ordinea de zi a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 1 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului Unității Administrativ Teritoriale -Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Pâpai, vă rog.

Dl. consilier Papai: - procedural am o întrebare, să evităm discuțiile ulterioare, doamna jurist dacă poate să-mi răspundă, în minută scrie la o grămadă de hotărâri se adoptă cu jumătate din numărul, cu votul a jumătate din numărul consilierilor în funcție, deci momentan asta vă rog să-mi spuneți ce înseamnă? Câți consilieri avem în funcție și ce înseamnă jumătate? Câți consilieri avem în funcție? Deci se adoptă atunci cu jumătate plus 1 nu cu jumătate. Ok, mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Pâpai, avem 12, această majoritate de un an de zile, tot așa votăm, bine că nu v-ați trezit în mai. Bun, amendament dacă există. Domnul Csiki.

A venit domnul consilier Peti Andrei, suntprezenți 21 de consilieri locali.

Dl. consilier Csiki: - mulțumesc domnul viceprimar, stimați colegi, stimați reprezentanți care se află în sală, iată-ne iarăși după o săptămână vorbim iar de buget, noi în plen săptămâna trecută am formulat anumite amendamente sau principii mai bine spus, niște principii și am cerut executivului să ne aducă materialul în comisii după anumite principii. Aceste lucruri nu prea s-au întâmplat, așa cum am cerut în plen iar în urma discuțiilor în comisie din data de 25 februarie respectiv 26 februarie și în urma ședinței cu toți consilierii din fracțiunea U.D.M.R., ținând cont și de faptul că ieri după masă undeva pe la ora 17:00- 18:00 am primit materialul final, analizând acest material, am observat că dintr-o eroare la lucrări de creștere a performanței energetice la 12 blocuri, la credit de angajament poziția 96 s-a diminuat cu suma de 7 milioane 400.Fracțiunea U.D.M.R. solicită reintroducerea acestei sume și am identificat 4.317.604 lei să se realoce la acest obiectiv tot de la credite de angajament de la 200109- 203.600 lei, de la 200130-1.689.004 lei, de la 200530-312.000 lei, de la 203030 din suma de 1.894.800 lei suma de 1.412.000 lei cu excepția autorității executive de 482.800 lei. Restul sumelor până la 7 milioane 400 lei să mai facă și altcineva amendament dacă este sau s-a mai gândit cineva, să putem realoca cele 7 milioane 400 lei pentru obiectivul respectiv.

Dl. consilier Csiki (prin traducător) :  - stimate domnule viceprimar, stimați consilieri,

stimați invitați, iarăși vorbim despre buget,săptămâna trecută am fost într-o ședință,unde am formulat anumite principii și amendamente, cum am dori să vedem bugetul și am amintit că trebuie să avem loc pentru salarii pentru tot anul 2020, pentru utilități și pentru transport local. După ședința din februarie materialul nu era propus exact după cum am cerut noi săptămâna trecută, ca după mai multe ședințe și după ședința fracțiunii UDMR,după ce am prezentat acest material noi am observat că indicele de creștere a performanțelor blocurilor au fost tăiate cu 7 milioane 400 mii lei și noi am dori realocarea acestei sume de 7 milioane 400 mii de lei,e vorba de un credit de angajament,totodată am dori realocarea creditului de angajament, 4 obiective de la 20 până la 20.30.Noi am dori să luăm o decizie astăzi,ca să nu blocăm, ca să nu stopăm activitatea orașului ci să reușim să adoptăm un buget și să votăm un buget și nu înțelegem de ce trebuia să se aștepte până la ultima secundă,după ce am formulat anumite principii, de ce nu am primit așa materialele. Să sperăm că la finalul ședinței să ajungem la un comun acord. Mulțumesc mult.

Dl. viceprimar Papuc: - mulțumesc domnul Csiki, doamna Benedek, vă rog.

D-na consilier Benedek :  - mulțumesc frumos, domnule viceprimar, stimați colegi, am

ajuns într-adevăr într-un punct foarte important al ședinței de astăzi și anume votarea bugetului amânat data trecută, dar acum a venit scadența să ne pronunțăm asupra acestui subiect care va influența dezvoltarea orașului nostru în viitor. Eu ,în calitate de reprezentant al Partidului Național Liberal aș dori să menționez câteva principii așa cum spunea și colegul meu domnul Csiki, vorbim de principii, nu să formulez neapărat amendamente, dar niște principii pe care noi le-am analizat în cadrul ședinței Partidului Național Liberal și vă expun acum punctul nostru de vedere, există cu siguranță menționate în această propunere de buget anumite capitole care sunt importante pentru dezvoltarea comunității dar noi vedem alte priorități și anumite priorități discutate și menționate în acest consiliu local de către Partidului Național Liberal nu se regăsesc în acest buget ,cum ar fi de exemplu construcția unui spital municipal sau acel studiu de prefezabilitate pentru construirea sau amenajarea unui HUB de dezvoltare a spiritului antreprenorial și există câteva puncte care sunt importante pentru întreaga comunitate dar atunci când avem un buget limitat, avem puțini bani, trebuie să ne încadrăm în acestea și să dirijăm investițiile spre acele capitole care pot duce mai departe la dezvoltarea societății și să atragă plus valoare și să atragă alte investiții. Din aceste considerente noi ne vom abține de la anumite capitole, ceea ce nu înseamnă că nu le considerăm importante dar nu prioritare. Cum ar fi de exemplu : reabilitări și mansardări unor unități școlare cum ar Friedrick Schiler, a sălii de sport, execuție terenuri de sport în incinta CASM, parcul municipal, centrul de atletism și stadion, este desigur un proiect important dar trebuie bine gândit și bine gestionat repartiția judicioasă a fondurilor în acest domeniu, parcul municipal după cum am spus, mobilierele de la cetate, mobilierele de tip pensiune și instalații considerăm că trebuie reevaluat acest subiect și suntem împotrivă, asemenea terasa restaurant Belvedere de la nivelul platoului Cornești, s-a mai discutat în acest consiliu local, nu intru în detalii pentru că sunt prea multe și nu avem timpul necesar. În ceea ce privește locurile de joacă pentru copii suntem pentru amenajarea locurilor de joacă pentru copii dar cred că ar trebui discutate detaliile legate la număr, locație, dotări și poate ar trebui să abordăm cu mai mare seriozitate acest aspect și să venim cu o serie de precizări într-o ședință ulterioară. Suntem în schimb pentru execuția de racorduri electrice pentru stațiile de încărcare autobuze electrice, este un proiect pe care noi îl salutăm și îl considerăm util pentru dezvoltarea orașului într-un climat sănătos iar în ceea ce privește achiziționarea de autobuze noi pentru transportul public considerăm că discuția pe seama acestui capitol trebuie să fie mai amplă și ar trebui să fie amânat la o altă ședință în care să discutăm mai multe detalii privind fișe de date, cum putem să facem aceste investiții din fonduri europene și așa mai departe, ca atare , în modul în care arată acum acest buget, poziția formațiunii politice pe care o reprezint în acest Consiliu Local, este de abținere.

Dl. viceprimar Papuc: - să înțeleg doamna consilier că PNL-ul nu dorește să cumpere autobuze, că trebuie să mai discutăm despre această problemă nu să demarăm în discuția asta, ce am înțeles eu, că trebuie să mai avem o discuție cu fișele de date, deși le-au votat, dacă mai discutăm de terasa de la Belvedere PNL-ul a votat-o, dacă discutăm de tot ceea ce ați nominalizat dumneavoastră acum PNL-ul a votat . Deci acum doar suntem la final, deci PNL-ul nu știu cât vorbește serios, acum sau atunci, deci din punctul acesta de vedere tot ce ne-ți exprimat acum le-ați votat. Bun, domnul consilier Bratanovici.

Dl. consilier Bratanovici: - tot ca principiu adică vreau să zic, cred că am intrat în campanie electorală deja, ca principiu am ținut cel puțin un echilibru în comisia de buget, să știți că nu este așa de ușor pentru că toți colegii care participă la alte comisii pun o mare presiune pe comisia de buget și toată lumea spune conform deciziei comisiei de buget, nu-i așa de ușor, că trebuie să existe un echilibru între executiv și ceea ce doresc toți consilierii. În primul rând am avut ca principiu să plătim în special datoriile existente pentru că altfel ce s-ar întâmpla, am pune o presiune pe viitorul Consiliu Local și viitorii primari ,viceprimari asupra a ceea ce vor gestiona. Banii sunt relativ puțini, dacă discutăm despre principii ar trebui să discutăm despre principiul transparenței care nu prea există sau cel puțin care e o formă mascată de la a prezenta niște cheltuieli care există sau sunt întămate deja și nouă nu ni se spun, ăsta este principiul de la care trebuie să pornim, care ar trebui să fie unul mai pragmatic și mai transparent pentru că altfel discutăm despre posibile investiții sau nu care n-au fost consemnate în comisia de buget, adică dacă vreți să vă exprimați părerea ca poziție politică sau ca orice vă rog să transmiteți reprezentanților ca să analizăm aceste propuneri dacă tot comisia de buget decide. Eu cred că nu este o ceartă este doar o, cum să zic, o observație să zic așa, și vă mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - da, domnul consilier Csiki. Procedural pe ce?

D-na consilier Benedek :  - procedural și foarte pe scurt, pentru că v-ați adresat mie, ați

spus că nu știți când vorbește serios PNL-ul. Foarte pe scurt vă spun, că atunci când vorbește prin mine vorbește foarte serios. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles. Dacă ați spus noi nu știm la cine vă referiți că sunteți doar una , bun, domnul Csiki vă rog.

Dl. consilier Csiki: - mulțumesc domnule viceprimar, o să fiu și eu foarte pe scurt, doar câteva idei. În primul rând nici noi nu suntem de acord cu acest buget, dar ținând cont că am amânat săptămâna trecută, încercăm, sperăm că până la sfârșitul ședinței vom găsi calea să aprobăm bugetul anual al Primăriei Târgu Mureș, dar încă o dată repet, nu suntem de acord în totalitate cu acest buget, ceea ce a zis și domnul coleg Bratanovici, în primul rând aș dori și eu mult mai mare transparență. Vă mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul consilier Bălaș , vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - da, în realitate cu toții suntem în campanie electorală, problema noastră nu-i ceva rău să fi în campanie electorală, e rău să zici ceva ce nu crezi în campanie electorală, așa cum spunea colega Theodora Benedek că trebuie să analizăm fișele pentru autobuze sau nu știu ce pe banii ăștia care sunt în buget pentru autobuze , licitația este derulată, nu mai avem ce să analizăm, nici o fișă, tot consiliul local a votat achiziția d autobuze și nu-i rău că s-a votat achiziția de autobuze, ce zic eu că-i rău că s-a votat în trecut, eu de exemplu și problema cu care ne lovim și la bugetul de astăzi este că salariile reprezintă 33% din buget, atunci, numai, dacă tot suntem în campanie electorală eu numai aduc aminte de realități de data aceasta, deci numai 3 consilieri de la P.O.L. s-au opus majorării incredibile și fantasmagorice ale salariilor și să avem astăzi un impact bugetar de 33% la salar. Noi în ultimii ani ne-am abținut de la votul bugetului pentru că nu noi l-am conceput pentru că suntem minoritari și nu noi am făcut datoriile de 40 de milioane de lei cumulate astăzi ale primăriei pe care noi trebuie să le stingem și bugetul este dezastruos și din punctul acesta de vedere, P.O.L. n-a votat nici terasa Belvedere cu 1 milion 800 să se facă acolo un restaurant unde să se mănânce ceafă de porc și să admirăm priveliștea cu 1 milion 800 mii lei, acestea sunt realități, nici dumneavoastră domnul Papuc, bravo, dar am fost minoritari, vedeți? Și bugetul de astăzi se axează pe pilonii ăștia principali, de asta bugetul este jalnic, pentru că avem salarii mari pe care P.O.L. nu le-a votat, avem aia, avem aia, avem aia pe care P.O.L. nu le-a votat sau n-a vrut să participe la vot. Bugetul acesta fiind o consecință a anilor precedenți, inclusiv prin acumularea de datorii și prin aceste salarii, noi nici de această dată nu vom participa la votul final al bugetului, vom vota pe capitole, iar la final ca și anii trecuți ,să știți că noi ne vom închide aparatele, pentru că nu este un buget conceput de noi ci o consecință a voturilor celorlalți colegi de ai noștri din anii anteriori și din anul acesta.

Dl. viceprimar Papuc: - în spiritul adevărului, nici nu avea cum să fie un buget conceput de consiliu, bugetul se concepe de executiv, aveți un reprezentant foarte destoinic în comisia de buget, care a girat varianta 5 care este astăzi și cu privire la salarii eu nu cred că aceasta este abordarea corectă pentru că nu s-a venit la momentul respectiv, știți cum e când suntem împotrivă la ceva trebuie să venim cu alternativa mai bună, nu s-a venit la momentul respectiv ci doar s-a zis să nu se mărească și nu se putea face treaba asta pentru că aveam o lege a salarizării noi. Bun, atunci trebuia să se vină cu alternativa, dacă se venea cu alternativa puteam avea, aveam de unde să alegem. N-am avut, deci soluția care a fost promovată de către executiv s-a votat pentru că nu s-a putut altfel. Se putea discuta, se putea negocia, era vorba, știți că legea salarizării unitare presupune o consultare prealabilă cu sindicatul salariaților din administrația publică care e de acord cu o variantă sau cu alta. Fără acordul sindicatului nu se poate promova sau , da, da, sigur se poate discuta. Domnul Peti , vă rog.

Dl. consilier Peti (prin traducător) : - stimate domnule viceprimar ,stimate doamnelor și

domnilor, bugetul este un fel de artă, un fel de știință dar mai ales este vorba de o metodologie tehnică.Ca să respectăm regulamentul și anumite reguli, ar trebui să luăm în vedere bugetul din anii anteriori. Conform legii noi trebuia să avem peste 90% din venituri,în anii precedenți, în anul trecut, în august am avut prima dată, noi am avut prima dată fracțiunea UDMR am acceptat o listă a străzilor prin care cetățenii pot verifica dacă au fost realizate investițiile, fiindcă noi am prevăzut 22 de milioane doar pentru modernizarea străzilor. Acum mi-am dat seama , când în anul 2000 am avut un buget de 10 milioane de lei ,după aderarea Uniunii Europene a crescut foarte mult bugetul, la un nivel de 200 milioane, dar putem să zicem că în următorii ani am avut 2 miliarde de lei. Este la latitudinea dumneavoastră să decideți dacă e puțin sau mult și să decidem dacă am reușit bine să gestionăm aceste sume, dacă am reușit să gestionăm bine unele fonduri,cred că fiecare cetățean simte dacă am reușit să gestionăm bine aceste fonduri. Fracțiunea UDMR dorește transparență, ca anexa străzilor să fie în anexa bugetului, investiția străzilor să fie cuprinsă în buget , ca sumele de 23 de milioane de lei care au fost propuse pentru modernizarea străzilor, aceste sunt datorii, în total rămân 3 milioane de lei pentru investiții. Este un lucru foarte dificil și foarte greu, consiliul n-ar trebui să se ocupe de așa ceva fiindcă noi putem limita salariile doar în cazul în care stopăm angajările.

Dl. consilier Peti: - stimate domnule viceprimar, presupun că din nou tehnica nu permite să fie transmisă traducerea simultană, de aceea voi uzita să traduc ceea ce am spus adineauri.

Așa cum bine știți, anul trecut în august la rectificare a fost prima dată când am aprobat ca și anexă oficială la buget lista străzilor unde primăria propunea să intervină. Am aprobat dacă vă amintiți 22 milioane de lei pentru 29 de străzi. Aceste străzi, sigur pentru asigurarea transparenței, oricine are acces la acest buget, putea să urmărească în ce măsură, în ce condiții și mai ales la calitate s-au executat aceste lucrări. Eu, la o analiză superficială a ultimilor 20 de ani, am constatat că în situația în care în 2000 aproximativ în valorile de azi sigur transformate la cursul de atunci, municipalitatea gestiona 10 milioane de euro. Astăzi gestionează 100 și ceva de milioane, dar au fost ani după aderarea României la UE că a gestionat și 200 de milioane de euro. Așa aproximativ 2 miliarde de euro au fost cheltuiți în ultimii 20 de ani, sigur, fiecare cetățean o să decidă în ce măsură se vede acest lucru și dacă a fost eficient sau nu această cheltuire a banilor publici.

În orice caz, noi ca și consiliu local deși nu am avea această atribuție trebuie să ne luăm această responsabilitate și să blocăm orice angajare nouă în primărie și în toate instituțiile subordonate, să nu acordăm nici un fond public pentru acoperirea surselor de finanțare pentru posturile vacante în momentul de față, așa cum spune și dl. Bălaș, din păcate s-au din fericire pentru angajați, mai mult de o treime merge pe salarii începând cu 2016, până atunci, vă dați seama, din 200 de milioane de euro, 75% se putea investi, astăzi din 100 de milioane, 40 de milioane de euro merg pe salarii. Deci nu prea rămân fonduri pentru investiții. Și așa cum s-a prezentat astăzi de către Direcția tehnică, deși alocăm pentru anul acesta 24 milioane de lei pentru străzi, de fapt vom plăti facturile din anul trecut de 20,5 milioane și de fapt vor rămâne pentru investiții noi, 3 milioane. Deci, solicit, ca să se blocheze orice fel de angajare, nu mai alocăm fonduri pentru posturile vacante respectiv doresc să fie anexă oficială la buget lista străzilor la care sunt facturi neachitate, plus lista străzilor pe care Direcția tehnică le-a propus spre realizare.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul consilier Bratanovici, vă rog.

Doar o precizare, noi am creat premisele acelei reduceri de personal pentru că am tăiat practic a 10-a parte, sau a 11 a parte care practic ar fi luna decembrie sau nu, deocamdată salariile sunt blocate ca și nivel la cele în plată, deci colegii care vor veni ca și consilieri, la rectificare vor avea posibilitatea sa blocheze practic nivelul bugetar actual și să facă reducerile respective, e simplu.

Dl. viceprimar Papuc: - corect, domnul Moldovan .

Dl. consilier Moldovan: - mulțumesc domnule președinte, înainte de a intra în discuții legat de acest proiect pe ordine de zi, bugetul Municipiului Târgu Mureș, va trebui să fac o remarcă și să vă corectez domnule președinte. Ați făcut o afirmație vizavi de colega noastră doamna Theodora Benedek în care spuneți că, sau afirmați că este singurul consilier P.N.L. în Consiliul Local. Greșit domnule președinte, doamna consilier mai are alături 4 colegi excluși din P.N.L. care au redevenit membrii deplini ai P.N.L. în baza unei sentințe civile, ca atare Partidul Național Liberal astăzi în Consiliul Local, partidul are 5 consilieri locali, deci vă asumați greșeala, da? Într-o altă ordine de idei revenind la expunerea domnului consilier Bratanovici că ar fi bine să ne plătim facturile restante către furnizori și eu așa spun și colegii mei la fel. Să ne reamintim că în anul 2018 am avut un proiect pe care l-am demarat și a avut alocată o sumă financiară, este vorba despre programul să ne îngrijim bunicii, în anul 2019 acest proiect a continuat și a avut alocată o sumă de 3milioane 770mii de lei, a mai primit o sumă suplimentară în anul 2019 în luna august la rectificarea bugetară în valoare de 1 milion 700 mii de lei dar știm cu toții că acest proiect a fost oprit, ca atare se găsesc facturi neachitate către furnizorul de servicii SELGROS în valoare de 2 milioane 800 de mii lei, executivul din câte știu a repartizat în bugetul pe 2020 această sumă și tot așa cum bine știm această sumă de 2milioane 800 a fost distribuită către alte coduri, către alte servicii și ca atare aceste facturi neachitate, nu știu nu văd cum le vom achita din buget și ca atare voi propune și eu un amendament, o rog și pe doamna Năznean să mă ajute cu respectivele coduri și propun alocarea pentru proiectul să ne ajutăm bunicii o sumă de 500 mii de lei care va reveni de la C.S.M. , deci o rog pe doamna Năznean să ne ajute cu codurile aferente, codul de la C.S.M. și codul pentru programul să ne ajutăm bunicii, repet, solicit alocarea a 500 de mii lei pentru furnizorul de servicii SELGROS. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - da bine, am înțeles domnule consilier. Domnul consilier , eu știu de existența acelei hotărâri judecătorești, doar vorbeam de faptul că, cum se consideră, dar nu intrăm în discuții de chestiunile noastre de bucătărie internă ,nu ne băgăm în circul respectiv. Domnul Bălaș vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - da, mulțumesc domnul coleg, da mai este în bugetul de anul acesta suma de 4,4 milioane sau 4,2 milioane la Clubul Sportiv Municipal, care noi l-am numit frumos și corect Clubul Sovietic Municipal, pentru că numai în fostele țări sovietice mai există cluburi sportive de stat și în România. Și atunci după cum vă aduceți aminte am fost singurii care am votat împotriva acestei structuri anacronice sportive, militând pentru drepturi egale pentru toate cluburile sportive care să depună proiecte și să primească finanțare în baza acelorași reguli și fără dublă măsură. Sper și atrag atenția că acești bani care sunt prevăzuți la Clubul Sportiv Municipal astăzi, sunt prevăzuți exclusiv pentru stingerea datoriilor existente, ei nu mai voie, că s-ar putea să existe posibilitatea să angajeze noi cheltuieli de banii aceștia și să rămână cu cheltuielile vechi, deci scopul acestei alocări este Clubul Sportiv Municipal stinge datoriile și se închide, deci eu așa am înțeles și spun asta că așa s-a hotărât în comisiile de specialitate, așa am vorbit și sper să se întâmple și acest lucru și să fie consemnat în procesul verbal chiar să se aducă la cunoștință Clubului Sportiv Municipal ceea ce am spus eu acum, ca o ,cum să zic , ca un fragment din procesul verbal că poate pe drum o să se uite, eu nu știu că dacă o să se uite sau nu, dar atrag atenția. Cât privește datoria către SELGROS care este și ea de 2 milioane 800 mii lei, un proiect iarăși ușor anacronic pentru pensionarii care aveau venituri de 1600 lei au primit mâncare gratis când noi zis că acest venit trebuie redus undeva pe la 800 de lei deci pensionarii care primesc chiar într-adevăr pensii mici să beneficieze de ajutor alimentar și nu s-ar fi ajuns la sumele colosale de 13-15 milioane de lei. Aici am înțeles că este o problemă juridică domnul Papuc și poate că mă ajutați și dumneavoastră de ce în bugetul în prima fază la acest buget exista suma prevăzută și ieri în comisia de buget ea a fost disipată către alte obiective de investiții, cert este că a mai tras Primăria, nu noi , Primăria și societățile conduse de Primărie, da, prin factorii de conducere, au mai tras o țeapă, încă o țeapă unui agent economic. Primăria continuă să fie țeparul economic al Municipiului Târgu Mureș care dacă ar fi în mediul privat nu ar prinde nici un contract veci pururi în acest oraș. Este un mare țepar, Primăria Municipiului Târgu Mureș. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - domnilor consilieri haideți să vedem cu amendamentele, lăsați declarațiile politice la final, să fim constructivi. Doamna Benedek vă rog.

D-na consilier Benedek :  - mulțumesc, foarte pe scurt pentru că numele meu a fost

pomenit, mandatul pe care îl mai avem în acest consiliu local se apropie de sfârșit, mai avem 3 sau 4 luni din acest mandat, presupun că situația apartenenței sau nu la Partidul Național Liberal printr-o decizie definitivă de instanță judecătorească nu va veni până atunci, deci până să vină instanța definitivă noi ne vom termina mandatul, eu așa cum am spus sunt mandatată de Partidul Național Liberal să reprezint aici poziția partidului, până la decizia definitivă a instanței rămâne până e definitivă și irevocabilă rămâne instanța morală, dacă dumneavoastră considerați cu sufletul alături de Partidul Național Liberal o vom vedea la vot. Deci veți vota presupun așa cum este, ceea ce v-am anunțat anterior. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - eu vă spun sincer ,chiar nu interesează pe nimeni ce face PNL-ul. Domnul Bratanovici vă rog.

Dl. consilier Bratanovici: - doar o precizare, făcând referire la comisia de buget, acum amendamentul acesta îl înțeleg dar e venit oarecum tardiv, dar chestiile astea le-am discutat în buget la a 5-a variantă deja, haideți să ne înțelegem, ca să înțeleagă toată lumea ce înseamnă C.S.M-ul ăsta, n-am fost un adept al susținerii activității de fotbal, dar nici să omorâm tot sportul, dar nici ce facem, bugetul s-a diminuat drastic, deci cu chiu cu vai am pus 1 milion să poată supraviețui, dacă puneam 2 milioane 400 acel club putea să adune donații, el dacă nu-și plătește toate taxele și impozitele sunt blocați, deci eu am vrut să dau șansa ca ei să ajungă la zi să facem și acolo performanță și sp ort de masă nu sport de performanță, despre asta era vorba, dacă din acei bani tăiem și dăm la un, la ce? La o situație care nu e clară din punct de vedere juridic, până când instanța stabilește, mandatul nostru nu mai există, asta a fost decizia pentru care am luat acei bani și i-am reîmpărțit acolo unde erau nevoi, doar ca precizare, mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - mulțumesc domnul consilier, mai am un amendament ca să ajungem la suma de 7 milioane, propun de la 355, la poziția 355 așa cum e de la salubritate reducerea, eliminarea de fapt a creditului de angajament de 112 milioane 829, 1 milion rămâne pentru acele europubele și suplimentarea la creditul de angajament la obiectivul de investiții lucrări de creștere a performanței energetice la cele 12 blocuri cu 3.083.396 de lei bun. Domnul Csiki începem cu amendamentul dumneavoastră, amendamentul care presupune toate acele relocări, după acea cu amendamentul domnului consilier Moldovan care, poftim?, nu, nu, varianta inițială vedem după aceea, că oricum trebuie să se retragă doamna Năznean și trecem la următoarele puncte pe ordinea de zi până include și anexa care s-a solicitat cu străzile, deci revenim la buget oricum. Deocamdată , bun ,haideți să supunem la vot, atunci ca să fie totul în regulă , varianta pe care o aveți în mape , da? Varianta inițială, fără amendamente . La vot.

Cine este pentru? - 1 voturi (Matei D.)

Cine este împotrivă? -14 voturi

Cine se abține? - 6 voturi(Moldovan C. ,Miculi V., Makkai G., Papuc S., Pui S., Todoran R.)

Hotărârea nu a fost adoptată.

Dl. viceprimar Papuc: - amendamentul domnului Csiki la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Dl. viceprimar Papuc: - amendamentul domnul Moldovan Călin la vot, respectiv omorârea CSM-ului, cam așa sună.

Cine este pentru? - 5 voturi (Moldovan C. ,Matei D., Miculi V., Makkai G., Todoran R.)

Cine este împotrivă? - 10 voturi

Cine se abține? - 3 abțineri (Benedek T., Papuc S., Pui S.)

Amendamentul nu a trecut.

Dl. viceprimar Papuc: - amendamentul nu a trecut și amendamentul pe care l-am făcut eu, la vot.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 3 abțineri (Benedek T., Moldovan C., Miculi V.)

Dl. viceprimar Papuc: - mulțumesc. Acum doamna Năznean se va retrage pentru.. trecem la punctul 2 pe ordinea de zi și blocarea, am înțeles că face parte din procesul verbal, sau am înțeles că vreți să includeți ca și amendament? Doamna director mai rămâneți un pic, am înțeles că se dorește un amendament cu referire la blocarea posturilor, nu pot să o bag în hotărârea de buget domnul consilier, nu pot, dar la fondul de salarii este în varianta 5.Pe fondul de salarii la momentul la care este cu privire se votează o sumă pentru a acoperi posturile ocupate, 106 milioane, erau 120 de milioane, deci în mod normal nu se poate angaja o cheltuială care să depășească, doamna director? Prin rectificare doar se poate suplimenta fondul de salarii deci nu putem angaja dacă nu avem bugetată cheltuiala, este plafonat deci este în regulă, doamna director vă rog.

D-na director Năznean: - în buget putem doar aloca suma pentru fondul de salarii, partea de angajări nu se vor mai efectua, dar dacă mai reactualizează legislația în privința fondului de salarii sau se modifică salarul minim pe economie, acolo nu mai depinde de partea de buget, deci doar numărul de persoane angajate să nu se mai poată angaja persoane în plus. La fondul de salarii de exemplu, în momentul de față la partea de îndemnizații de handicap, persoane cu handicap, nu sunt toate sumele prevăzute deoarece acolo sumele vin de la bugetul de stat, deci va mai fi o rectificare pe fondul de salarii, dar care nu este condiționată de bugetul local. Corect, da așa este, cu fonduri alocate de la bugetul de stat.

Dl. viceprimar Papuc: - deci domnul consilier vrea să zică în felul următor, a fost 120 de milioane unde s-au bugetat conform grilei de salarizare posturile și ocupate și vacante, el dorește ca să se înghețe angajările și suma să fie prevăzută doar pentru posturile ocupate, asta dorește el de fapt și dacă putem să introducem undeva treaba asta. Bun, doamna director puteți să vă retrageți. Punctul 2 pe ordinea de zi, domnul Bratanovici, vă rog.

Dl. consilier Bratanovici: - e cam greu de realizat asta, pentru că vă spun ce se întâmplă pe real chiar dacă noi adoptăm o rezoluție, pentru că execuția bugetară la salarii este undeva între 96-97 %, eu vă întreb ,concediile medicale care se plătesc mult mai greu, aia produce economie în buget, chiar dacă noi blocăm bugetul nu o să avem controlul, deci trebuie cumva să precizăm chestia asta pe o chestie de hotărâre de consiliu local în care să fie pe parte juridică betonată, pentru că dacă execuția bugetară este undeva pe la 97% în limita acelor 3% chiar dacă noi acum avem blocat la 106 există portița de a angaja 3 oameni la 100. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - a trebuie luat act de hotărâre ok, dacă se dorește. Haideți.

Punctul nr. 2 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului municipiului Târgu Mureș.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord ,la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 3 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism „Plan Urbanistic Zonal - stabilire reglementări pentru construire locuințe în cartierul     Unirii - str. Ioan Vescan" cu

regulamentul local de urbanism aferent Inițiator: SC "MACO CONSTRUCT" SRL

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 4 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aactualizarea documentației de urbanism "P.U.Z.- stabilire reglementări pentru construire clădire locuințe colective cu parter comercial și servicii comerciale", cu regulamentul local de urbanism aferent, aprobat prin H.C.L. nr. 149/25.04.2019, Beneficiar: SC"BOSTAN JUNIOR"SRL

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord ,la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 5 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism “Plan urbanistic zonal-reconformare zonă funcțională și stabilire reglementări urbanistice pentru construire casă de locuit, parcaj auto acoperit, amenajare accese", Strada Jean Monnet f.nr. cu regulamentul local de urbanism aferent, Beneficiari: Veres Hajnal Reka, Veres Mihai, Veres Viorica.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord ,la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 6 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea cuantumului redevenței datorate de SC Locativ SA în baza contractului de concesionare.

Dl. viceprimar Papuc: - este un amendament al comisiei de buget privind majorarea redevenței în concordanță cu indicele de inflație, doamna consilier Benedek, vă rog.

D-na consilier Benedek : - așa cum am discutat și cu ocazia ședinței AGA propunerea noastră este de a se majora nivelul redevențelor la 30% din valoarea chiriilor, deci de la 205 mii la 941 mii, cum am expus și în cadrul ședinței AGA.

Dl. viceprimar Papuc: - bun, da, domnul Pâpai vă rog.

Dl. consilier Pâpai: - deci, pur economic vorbind, da? Deci fără să intru în detalii, dacă Locativul încasează 260 mii de lei lunar din chirii, lunar da? Redevența de 205mii de lei pe an este foarte mică, deci nu știu dacă suma vehiculată de doamna este corectă, dar 205 mii este foarte puțin.

Dl. viceprimar Papuc: - eu zic să nu fim, pompieristic așa, luăm o sumă de 30% fără să avem un studiu de impact măcar asupra măsurii, asupra fondului de salarii și dacă mai e rentabil, că dacă considerăm că nu mai e rentabil înseamnă să o închidem, trebuie să ne gândim foarte bine, nu ne jucăm așa cu cifre . Bun, deci eu zic ,că, cu majorarea indicelui de inflație este soluția cea mai ok , bun , haideți, domnul Tatâr .

Dl. consilier Tatâr: - deci, dacă majorăm cu indicele de inflație cât va fi suma finală? Să vedem suma finală și, ok. Deci eu sunt de acord cu varianta aceasta. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - da, există o propunere, se susține acest amendament?

Dl. consilier Peti: - se poate? Deci comisia de buget a propus ca și cumulativ pentru ultimii 5 ani să se calculeze rata inflației și odată majorăm redevența, nu de acum încolo pentru viitor, ci actualizăm de fapt, actualizăm redevența astăzi față de acum 5 ani când s-a stabilit, în ultimii 5 ani a fost nu știu cât 15,75 % și undeva la 230 de mii ar fi aproximativ ,ca și doamna Benedek , ca și propunere, trebuie verificat, deci noi doar am ajustat, am ajustat să fie valoarea reală nu nominală a redevenței.

Dl. viceprimar Papuc: - bine, acum amendamentul nu așa sună în comisie, .... haideți domnul Bălaș vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - domnul Peti, noi am fost în comisia de negociere a redevenței, eu cu domnul Papuc și cu domnul Biro și eu am propus atunci, deci redevența este de 205 mii lei, da? și eu am propus atunci 215 mii lei tocmai că atât era inflația, la 215 mii de lei, nu pe mai mulți ani, pentru că în ultimii 5 ani a fost deflație, a fost multă deflație, a fost inflație de 0,1% deci inflația nu a fost mare în ultimii 5 ani dacă vă aduceți aminte, după ce a venit PSD-ul la putere s-a stricat treaba, înainte era bine. Deci 215 mii vine cu rata inflației, așa am calculat noi atunci, amendamentul meu nu a avut succes în comisia de negociere dar uite că totuși în plen sunt șanse.

Dl. viceprimar Papuc: - deci dacă înmulțim cu 0% știți cum iese, 0 nu? 215 mii este suma care rezultă după indicele luat, așa cum ați solicitat pe ultimii 5 ani, deci asta este varianta cea mai corectă. Domnul Pâpai și după aceea domnul Bratanovici.

Dl. consilier Papai: - deci Aquaservul își justifică propunerea de majorare a tarifelor spunând următorul lucru: nu s-au majorat tarifele din 2016 și de atunci inflația este de 11,ceva la sută, din 2016 până acum. Deci noi dacă o să adoptăm chestia aia la Aquaserv trebuie să aplicăm aceiași 11% și aici.

Dl. viceprimar Papuc:  - de acord, se poate gândi și așa, nu-i neapărat, pentru că

Aquaservul are un profit enorm și Locativul are un profit infim, da da dar inflația la o sumă absolută care influențează diferit societățile știți, adică, bun, haideți domnul Bratanovici.

Dl. consilier Bratanovici: - asta voiam să zic și eu că inflația peste deflație media este undeva la 10% sau rotunjim și cred că ar fi o chestie normală și precizată,10% la 205 mii exact 231 sau 230,5 dacă vreți exact, să fie un pic acoperitor pentru că așa văd eu, 215 e nimic.

Dl. viceprimar Papuc: - bun, atunci eu propun să se majoreze cu 10% așa cum a solicitat domnul consilier Bratanovici cu 10% cam cât ar fi inflația pe ultimii 5 ani și atunci 10% din 205 este 20,5% 20 mii 500 nu? da.

Dl. consilier Bălaș: - eu retrag amendamentul meu.

Dl. viceprimar Papuc: - bun, deci avem așa, cu inflația a comisiei de buget cu 10% cât a fost în ultimii 5 ani, deci avem 10% peste cei 205 mii care i-a avut comisia de negociere. Acesta este indicele de inflație, în regulă? La vot. Varianta inițială prima dată și după aceea votăm amendamentul comisiei de buget care a fost primul cu indicele de inflație. Deci varianta inițială exact.

Cine este pentru? - 1 vot (Bălaș R.)

Cine este împotrivă? - 10 voturi

Cine se abține? -  10 abțineri (Bogoșel C., Moldovan C., Pâpai L., Tatâr L., Matei D.,

Miculi V., Makkai G. , Papuc S., Pui S. , Todoran R. )

Hotărârea nu a fost adoptată.

Dl. viceprimar Papuc: - amendamentul comisiei de buget care s-a reformulat azi în ședință și cu 10% indicele de inflație da? Bun, la vot.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotrivă? - 1 vot

Cine se abține? - 2 abțineri (Benedek T., Todoran R.)

Amendamentul a trecut.

Dl. viceprimar Papuc: - și acum hotărârea amendată.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek T.)

Hotărârea a fost adoptată .

Punctul nr. 7 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020 al SC Administrator Imobile si Piețe SRL Târgu Mureș.

Dl. viceprimar Papuc: - am pus 6-9 le-am inversat, după 6 vine 7, nu? Bine, atunci haideți să votăm Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020 al S.C. Locativ S.A. Târgu Mureș, la vot. Păi nu așa am zis, sigur că nu, nu așa apare, pe procesul verbal vă zic cum apare: 6 a devenit 9 și 9 a devenit 6, deci așa e, atunci acum suntem la numărul 7, eu asta tot încerc să vă spun, deci vorbim de Administrator Imobile și Piețe, da, dacă 6 a devenit 9 și 9 a devenit 6? Bun, 7, haideți. Doamna Benedek, vă rog.

D-na consilier Benedek : - mulțumesc și aici am o propunere de amânare pentru că există o creștere justificată prin creșterea salariului minim dar nu toți angajații sunt salarizați cu salarul minim așa încât s-ar putea ca aceasta să influențeze nivelul de recalculare și atunci aș propune amânarea până la calcularea reală a salariilor și a influențelor asupra salariilor.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Bratanovici, vă rog.

Dl. consilier Bratanovici: - aici eu sunt promotorul variantei 2,știți ce trebuie acolo la imobile și piețe înainte de a vorbi despre salarii? Trebuie vorbit despre performanță și de aia n-am accepta, că la asemenea cheltuieli să faci un profit simbolic nu este ok, pentru că grosul era vorba despre parcări. Păi ce am făcut? Am transmis parcările la primărie ca să nu mai încasăm nimic? Nu cred că ăsta este scopul, scopul este bun, că o angajare de oameni, de acord dar cu creșterea performanței în paralel, adică aș vrea să văd că la fiecare om angajat nou să văd un 10 mii profit în plus la serviciu, nu? Așa văd eu.

Dl. viceprimar Papuc: - dar este redevența de 1 milion 300 care se plătește în fiecare an pentru parcări, bun, domnul Pâpai vă rog.

Dl. consilier Papai: - deci da, există redevența dar făcând o analogie cu Locativul unde am zis că profitul brut de 8% este foarte mic, profitul brut de 1, ceva la sută la piețe este și mai mic, adică totuși,76 mii din 8 milioane.

Dl. viceprimar Papuc: - nu , nu, există altă variantă să știți

Dl. consilier Papai: - și a crescut la 2%?

Dl. viceprimar Papuc: - a crescut.

Dl. consilier Papai: - la 2 %?

Dl. viceprimar Papuc: -nu știu la cât dar a crescut, verificați dumneavoastră că sunteți economist.

Dl. consilier Papai: - deci totuși, având în vedere ce activitate prestați ar trebui să fie măcar la 10 %, o marjă de profit, dacă nu mai sus.

Da de acord, bun, deci avem varianta cu profitul majorat, acela îl votăm. La vot. Da, 2.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 3 abțineri (Benedek T., Pâpai L., Tatâr L.)

Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi pentru și 3 abțineri.

Punctul nr. 8 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al SC „Transport Local” SA Târgu-Mureș pe anul 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - la vot.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotrivă? - 1 vot (Benedek T.)

Cine se abține? - 2 abțineri (Bălaș R., Pâpai L.)

Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 2 abțineri.

Punctul nr. 9 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020 al S.C. Locativ S.A. Târgu Mureș

Dl. viceprimar Papuc: - bun, aici cred că se impune modificarea, da modificarea da, este amendament, asta spun modificarea raportat la noua redevență calculată cu 10% majorată. Practic e la cheltuieli, se corelează, bun, așa votăm. La vot, da, da ,cu ce am votat înainte de 10% majorată la valoarea, exact exact, bun, haideți atunci să facem super procedural să nu fie nimeni în discuție deci discutăm de varianta inițială care este fără , discutăm de amendament cu 10% și după aceea varianta cu amendament. Deci, varianta inițială fără amendament la vot.

Cine este pentru? -

Cine este împotrivă? -10 voturi (Birâ C., Bratanovici C., Csiki Z., Boros G., Kovâcs L., Magyary E., Matei D., Mozes L., Peti A. ,Vajda G.)

Cine se abține? - 11 abțineri

Hotărârea nu a fost adoptată.

Dl. viceprimar Papuc: - amendamentul la vot.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek T.)

Amendamentul a trecut.

Dl. viceprimar Papuc: - și hotărârea împreună cu amendamentul.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 3 abțineri (Benedek T., Pâpai L., Tatâr L.)

Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi pentru și 3 abțineri.

Punctul nr. 10 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind actualizarea art. 4 din HCL nr. 323//2019 referitoare la concesionarea directă a terenurilor aflate în proprietatea UAT Târgu Mureș.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord ,la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 11 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Listei de priorități” pe anul 2020, pentru atribuirea de spații cu altă destinație decât aceea de locuință în favoarea ONG-urilor și partidelor politice.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord ,la vot.

Cine este pentru? - 19 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 2 abțineri (Pâpai L., Tatâr L.)

Hotărârea a fost adoptată cu 19 voturi pentru și 2 abțineri.

Punctul nr. 12 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea sprijinului financiar pentru acțiuni ale instituțiilor de învățământ în baza concursului de proiecte pe semestrul I 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - aici domnul Csiki își închide microfonul, ca de obicei, la vot.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi.

(Nu a votat dl. consilier Csiki Z.)

Punctul nr. 13 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind avizarea Regulamentului pentru funcționarea pieței situată în str. Libertății nr.114 administrată de S.C. MONDO TRANS S.R.L.

Dl. viceprimar Papuc: - aici este propunere de amânare până la soluționarea definitivă a dosarului aflat la Tribunalul Mureș. Deci supun la vot amânarea.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 2 abțineri (Bălaș R., Tatâr L.)

Hotărârea a fost amânată.

(Nu a votat domnul consilier Bratanovici C.)

Punctul nr. 14 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită a etajului I, din imobilul Liceul Tehnologic - Emil A. Dandea din Târgu Mureș, către TRIBUNALUL MUREȘ și JUDECĂTORIA Târgu Mureș pentru utilizarea cu titlu de arhivă.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul Tatâr vă rog.

Dl. consilier Tatâr : - da, aici este vorba de un spațiu de 600mp care ar trebui să funcționeze ca și arhivă în loc de școală și mai mult de atât se dorește să dăm acest spațiu gratuit în folosință. Problema este că în contractul de comodat la punctul 5 litera h. scrie că nu se poate modifica spațiul, problema este că sunt alte standarde de protecție împotriva incendiului la o arhivă decât la o școală și asta impune costuri suplimentare. Deci eu propun să modificăm punctul 5.2 litera h. și să schimbăm conținutul actual la: să suporte toate cheltuielile care rezultă din adaptarea spațiului la noua funcțiune, asta dacă se dorește votarea acestui proiect. Eu nu văd de ce am vota așa ceva, de ce am da un spațiu de 600 mp gratuit în folosință, eu aș zice să votăm împotrivă, dar dacă va trece măcar să corectăm acest lucru. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - domnul consilier Bălaș, vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - chiar dacă nu am o memorie foarte bună unele lucruri nu le uit și nu uit că pentru acest spațiu Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș a vrut să ofere bani. Că era un O.N.G. , câți lei pe mp e discutabil, se putea negocia și așa mai departe, a existat o cerere care a stat prin sertarele primăriei și nu a fost luată în considerare din pricina unor antipatii personale bănuiesc că altceva n-am identificat, așa încât dacă Universitatea Dimitrie Cantemir a vrut să ofere bani pentru acest spațiu și noi am refuzat acum dăm spațiul gratuit. Eu nu pot să dau această școală gratuit nici către tribunal nici către judecătorie nici către tata sau mama câtă vreme puteam obține bani din spațiu, așa încât eu voi vota împotrivă din acest considerent.

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles, bun, deci supun la vot varianta inițială, toate comisiile au fost de acord.

Cine este pentru? - 8 voturi (Benedek T., Bratanovici C., Moldovan C., Matei D., Miculi V., Makkai G., Papuc S., Todoran R.)

Cine este împotrivă? - 10 voturi

Cine se abține? - 2 abțineri (Bogoșel C., Mozes L.)

Hotărârea nu a fost adoptată.

Dl. viceprimar Papuc: - și este un amendament al comisiei de buget care zice așa: se completează în conformitate cu anexa 1 posibilitatea prelungirii maxim 1 an, al comisiei de buget amendamentul

Dl. consilier Tatar : - mă scuzați, sunt 2 amendamente.

Dl. viceprimar Papuc: - primul acesta și al doilea al dumneavoastră. Deci se susține amendamentul comisiei de buget? Da se susține. Domnul Vajda.

Dl. consilier Vajda: - bună ziua, având în vedere faptul că s-au ridicat diferite probleme asupra acestei hotărâri solicităm o amânare și discutarea în detaliu a acestei situații și când va fi prezentată o situație clară atunci să revenim asupra acestei hotărâri, deci solicit amânarea acestuia. Mulțumesc.

Dl. viceprimar Papuc: - haideți să supunem la vot amânarea deși am intrat în procedură. Hai, amânarea.

Cine este pentru? - 15 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 5 abțineri (Bălaș R., Bogoșel C., Makkai G., Pui S., Todoran R.) Hotărârea a fost amânată.

Dl. viceprimar Papuc: - în administrație se poate orice.

Punctul nr. 15 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind mandatarea dl. Horațiu Lobonț pentru semnarea Contractului pentru asigurarea unor cheltuieli de personal aferente medicilor, medicilor dentiști, asistenților medicali și a cheltuielilor pentru medicamente și materiale sanitare pentru baremul de dotare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ din municipiul

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile de acord, la vot.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi pentru.

(Nu a votat domnul consilier Magyary Elod).

Punctul nr. 16 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind instituirea TAXEI DE REABILITARE TERMICĂ, pe o perioadă de 3 ani, pentru unii proprietari de apartamente care au restanțe la plata cotei-părți din costurile lucrărilor de intervenție realizate la 3 blocuri de locuințe din municipiul Târgu Mureș”.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile de acord, la vot.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 3 abțineri (Bălaș R., Pâpai L., Tatar L.)

Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi pentru și 3 abțineri.

(Nu a votat domnul consilier Magyary Elod).

Punctul nr. 17 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea rețelei Școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat Si particular de pe raza teritorială a Municipiului Târgu-Mureș, pentru anul școlar 2020-2021.

Dl consilier Tatar: - eu aș dori să o întreb pe d-na secretar dacă amendamentul d-nei Coreck se poate include în material.

Dl. viceprimar Papuc: - d-na secretar poate să vă răspundă, dar eu o să vă spun ce am spus și data trecută. Noi avem un aviz conform într-o formă. Orice votăm noi, putem să votăm ce vrem, dacă nu are aviz, nu are aviz. Înțelegeți? Astea trebuiau făcute înainte de a se trimite. Nu știu. Iarăși intrăm în logica asta că nu avem rețea școlară, mergem pe rețeaua veche oricum dacă nu votăm. Nu are nici un efect. Noi dacă votăm astăzi ceva pentru care nu avem aviz , nu vom avea rețea decât la nivelul celei de anul trecut și dă hotărâre inspectoratul. Cam asta se va întâmpla. Ministerul de fapt. Asta, ca idee. Eu mi-am spus punctul de vedere nu vreau să mai dezbat pe acest subiect. Am spus și data trecută și dl. Lobonț, avem un aviz, în respectăm sau nu? Asta e discuția.

Dl consilier Tatar: - atunci, propun eliminarea punctului 100 din rețea. Structură. Propun amendament privind eliminarea structurii de la punctul 100.

Dl. viceprimar Papuc: - mai este un amendament. Eu cred că nu se înțelege ce înseamnă a fi o structură și a fi o clădire. Cred că asta nu se înțelege. D-na Coreck dorește, zice că sunt condiții improprii acolo. Nu? Și asta ziceți. E altceva, știu. Avem două amendamente: amendamentul cu grădinița Rândunica să aibă personalitate juridică și mai avem amendamentul acesta ca să nu mai fie structură, sau să fie structură altundeva. Eliminarea structurii.

Mai întâi supun la vot varianta inițială, cea care are aviz de la Inspectoratul școlar, eu cred că aceea este în regulă, și apoi discutăm de amendamente. Deocamdată votăm varianta inițială.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 3 abțineri (Bălaș R., Tatar L., Papai L)

(Nu a votat dl. consilier Magyary E.)

Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi pentru și 3 abțineri.

Punctul nr. 18 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind atestarea apartenenței la domeniul public al Municipiului Târgu Mureș a unui teren în suprafață de 98 mp situat pe str. Aleea Covasna, nr. 1, Târgu Mureș.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord. Supun la vot proiectul de hotărâre.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

(Nu a votat dl. consilier Magyary E.)

Hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi pentru.

Punctul nr. 19 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea articolului 1 al H.C.L. nr.69 din 28.03.2019, în vederea achiziționării de către Municipiul Târgu Mureș de la d-nul Șipoș Adalbert și de la d-nul Bojthe Levente a suprafețelor de 12 mp terenuri necesare realizării proiectului de lărgire a suprafeței carosabile str. Budiului:

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord. Supun la vot proiectul de hotărâre.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

(Nu a votat dl. consilier Magyary E.)

Hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi pentru.

Punctul nr. 20 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea articolului 1 al H.C.L. nr. 237/29.08.2019 privind atestarea la domeniul privat al Municipiului Târgu Mureș a suprafeței de 150 mp din suprafața totală de 4055 mp aferentă terenului situat pe str. Gheorghe Doja nr. 183.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord. Supun la vot proiectul de hotărâre.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 21 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea art. 1 din H.C.L. nr.374/19.12.2019 în vederea trecerii din domeniul public al Municipiului Târgu Mureș în domeniul privat al acestuia, a imobilului C1 situat în str. Baladei nr.9, în vederea demolării pentru realizarea obiectivului de investiție „Modernizare str. Baladei Târgu Mureș”.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord. Supun la vot proiectul de hotărâre.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Papai L.)

Hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi pentru și o abținere.

Punctul nr. 22 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind înființarea serviciului social „Centru de Recuperare din Adicții Bastion ” cod serviciu social 8899 CZ-AD-I în structura Direcției de Asistentă Socială Târgu Mureș.

Dl. viceprimar Papuc: - este o solicitare de amânare a proiectului. Supun la vot amânarea proiectului de hotărâre.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Todoran R.)

Proiectul de hotărâre s-a amânat.

Punctul nr. 23 a fost retras din ordinea de zi

Punctul nr. 24 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivelor de investiții „Modernizare str. Dezrobirii”.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au

Dl. consilier Papai: - stimați colegi, dacă vă aduceți aminte, acest material a fost pe ordinea de zi luna trecută, atunci am semnalat că din calculele mele de matematică din clasa a doua, reiese că ori lungimea prevăzută a pistei de biciclete nu este destulă, ori lățimea ei nu este suficientă, pentru că avem o lungime de 1300 metri liniari și suprafața pistei de biciclete 2050 mp. Standardul prevede 1,5 metri lățime pe un sens, 3 metri pe două sensuri, nicicum nu iese. Ori nu se face pe toată lungimea, ori nu respectăm standardele. Și am cerut refacerea materialului care s-a întors fix în același fel cum a fost și acum o lună, în plus, am mai făcut niște calcule în plus și vorbim de un cost de aproape 10 milioane de lei la o suprafață totală de 17 mii 500 mp. Deci, ne iese un standard de cost de 118 euro pe metru pătrat. Am calculat standardele de cost de la minister și sunt de 28 euro/mp. Deci vorbim de 6 ori standardul de cost și acolo vorbim și de refacerea fundației care în cazul nostru nu știu dacă este cazul. Vă rog frumos încă o dată refaceți acest material, eu propun amânarea, și cu pistele de biciclete prevăzute conform standardelor.

Dl. viceprimar Papuc: - supun la vot amânarea.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 4 abțineri (Todoran R., Miculi V., Moldovan C., Makkai G.)

Proiectul de hotărâre s-a amânat.

Punctul nr. 25 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii Rovinari din Municipiul Târgu Mureș în strada Ady Endre.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, supun la vot proiectul de hotărâre.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 5 abțineri (Bratanovici C., Pui S., Papuc S., Miculi V., Moldovan C.)

Hotărârea a fost adoptată cu 16 voturi pentru și 5 abțineri.

Punctul nr. 26 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului A.G.A., dl. Bakos Levente, să aprobe documentele referitoare la subiectele de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Adunării Generale a Acționarilor Compania Aquaserv SA, din data de 02 aprilie 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - este o solicitare de amânare. Supun la vot amânarea proiectului de hotărâre.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 4 abțineri (Todoran R., Miculi V., Moldovan C., Makkai G.)

Proiectul de hotărâre s-a amânat.

Punctul nr. 27 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind finanțarea din bugetul local a indemnizației în valută pentru o delegație din partea Municipiului și a Consiliului Local Târgu Mureș în vederea deplasării la Stuttgart / Germania, în perioada 23-29 martie 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - în mod tradițional, domnule Bălaș, vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - mă refer și la punctul 26 cu mandatarea d-lui Bakos pentru AGA Aquaserv, ne-a venit materialul în comisie, nici măcar nu aveam buget. La comisia mea, vorbesc. Noi trebuia să-l mandatăm pe dl. Bakos să voteze într-un fel sau altul, dar noi nu știam pentru ce îl trimitem acolo că nu am avut bugetul Aquaserv, să vedem și noi dacă e frumos, bun, poate era perfect dar nu am avut ce să zicem.

În ce privește deplasarea la Stuttgart, vă atrag atenția ca o premieră în discursul meu pe această temă, că este epidemie de coronavirus în lume și nu vreau să îmbolnăvim angajați din primărie, că și pe la Stuttgart mai umblă chinezi, sud-coreeni, italieni, așa încât eu zic să ne conservăm aici bine și să nu mai mergem în delegații până nu se termină epidemia asta. Dacă facem abstracție de coronavirus, oricum această delegație nu s-ar mai justifica după ce 3 ani la rând reprezentanți ai Direcției școli au mers la această expoziție de materiale didactice și noi cam suntem la curent cu ultimele descoperiri tehnologice în această materie, prin prezența lor acolo în ultimii 2 ani, doar că în școlile noastre nu beneficiem de aceste câștiguri tehnologice de ultimă oră pe care colegii din primărie le-au văzut, așa încât nu văd de ce mai trebuie să mergem să vedem ce s-a inventat în ultimul an acolo ca să punem noi în aplicare, că nu o să punem în aplicare. Și atunci, am zis că nu are rost să mergem. Voi vota împotrivă.

Dl. consilier Papai. - urmare a atâtor ședințe în comisia de buget, eu încep numai să văd cifre, și avem aici un cost estimat la transport, de 1000 de euro pentru 5 persoane combustibil plus taxă de drum. Întâmplarea face că am fost recent la Stuttgart chiar cu microbuz și cheltuielile sunt mult mai mici. Avem 1332 km până acolo, dus întors groso modo 2700, cu un consum de 12 litri pe 100, iese 324 litri, înseamnă 453 euro, cu 30 euro taxă de drum este 483 dus-întors. Este mai puțin de jumătate decât taxa prevăzută. În plus, dacă poate să-mi explice cineva cum costă un drum până la Stuttgart 100 de euro și până la Paris 500 de euro?

Dl. viceprimar Papuc: - o fi mai aproape Parisul, nu știu...

Supun la vot.

Cine este pentru? - 5 voturi (Todoran R., Miculi V., Moldovan C., Matei D., Makkai G.)

Cine este împotrivă? - 12 voturi

Cine se abține? - 4 abțineri (Bratanovici C.,Papuc S., Bogoșel C., Csiki Z.)

Proiectul de hotărâre a fost respins.

Punctul nr. 28 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind finanțarea din bugetul local a indemnizației în valută pentru o delegație din partea Municipiului Târgu Mureș în vederea deplasării la Paris / Franța, în perioada 21 -25 martie 2020.

Dl. viceprimar Papuc: - aceeași treabă, la Paris, domnule Bălaș, vă rog.

Dl. consilier Bălaș: - a revenit pe ordinea de zi întâlnirile noastre, de data asta nu ne mai întâlnim în Coreea de Sud ci mergem să ne întâlnim la Paris cu acest celebru Man Hi Li, unele persoane din Consiliul local chiar au avut de suferit la un moment dat de pe urma acestor deplasări fiind destituite. Văd că primăria insistă să se întâlnească cu Man Hi Li care nu știu dacă mai trebuie să repet, dar este conducătorul unei secte care se crede reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ, toiagul sfânt, întruparea luptei împotriva satanei și alte chestiuni de genul acesta nici nu știu de ce am mai ajuns să elaborăm asemenea hotărâri de consiliu în legătură cu acest individ dubios de care nici nu ar mai trebui să auzim vreodată în acest consiliu local.

Dl. consilier Papai. - în completare, dacă suntem la faza coronavirus, nu știu dacă ați observat, știrea parcă e de acum două zile, autoritățile din Coreea de sud îi cercetează pe toți cei 200 de mii membri ai sectei lui Man Hi Li pentru că se pare că au ascuns faptul că foarte mulți sunt bolnavi de coronavirus, e chiar pe bune. Nu cred că e cazul să ne expunem conducerea orașului unei astfel de întâlniri că poate ne aduc și nouă coronavirusul.

Dl. viceprimar Papuc: - s-a întâlnit dl. cetățean Hermann cu Man Hi Li, cred că, intrăm în autoizolare acum. Haideți la vot.

Cine este pentru? - 3 voturi (Miculi V., Moldovan C., Makkai G.)

Cine este împotrivă? - 15 voturi

Cine se abține? - 3 abțineri (Bratanovici C., Papuc S., Magyary E.)

Proiectul de hotărâre a fost respins.

Punctul nr. 29 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației tehnico-economice aprobată prin Hotărârea Consiliului local nr. 71 din 28 martie 2019 privind aprobarea documentației tehnico-economice (faza SF conf.HG 907/2016) și a indicatorilor tehnico-economici, inclusiv anexa privind descrierea investiției , pentru proiectul: ,,Sistem de management al traficului în Municipiul Târgu Mureș”, propus a se finanța prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritate de investiții 4.e, Obiectiv Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord.

Dl. consilier Tatar. - din câte înțeleg, aceste proiecte începând cu punctul 29 până la 34, sunt proiecte câștigate, dar din câte am văzut sunt foarte multe proiecte care încă se propun a se finanța prin POR care nu mai este activ, linia asta de finanțare nu mai este activă, în schimb, din 2021 începe următoarea perioadă de finanțare și probabil ar fi oportun să ne documentăm și să începem sau să inițiem proiecte care să fie finanțate în perioada asta. Cred că ar fi indicat să luăm legătura cu o firmă care scrie proiecte și să vedem dacă putem să inițiem câteva proiecte.

Dl. viceprimar Papuc: - asta raportat la tot ce spune toată lumea că municipiul Târgu Mureș nu atrage fonduri europene. Uitați, așa un șir de fonduri europene pe care l-a atras municipiul, și d-na Dana Ijac puteți discuta oricând cu ea, vă primește, stă până vă lămurește, ce a depus, ce vrea să depună și orice sugestie e binevenită. La vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 30 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului ,,Sistem de management al traficului în Municipiul Târgu Mureșși a cheltuielilor aferente, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, POR/2017/4/4.1/1

Dl. viceprimar Papuc: - la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 31 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind actualizarea documentației tehnico-economice (faza D.A.L.I. conf, HG 907/2016) și a indicatorilor tehnico-economici aferenți aprobați prin Hotărârea Consiliului local nr. 370 din 29.11.2018 și respectiv prin Hotărârea Consiliului local nr. 147 din 25.04.2019 conform anexei nr. 1, inclusiv anexa nr. 2 privind descrierea investiției, pentru proiectul „Reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local pe zona vest-centru a Municipiului Tîrgu Mureș”, proiect propus spre finanțare prin Programul Operațional Regional 20142020, Axa prioritară 4, Prioritate de investiții 4.e, Obiectiv Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon in municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană:

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 32 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului„Reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local pe zona Vest - Centru a Municipiului Târgu Mures” și a cheltuielilor aferente, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, POR/2017/4/4.1/1:

Dl. viceprimar Papuc: - la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 33 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind actualizarea documentației tehnico-economice (faza D.A.L.I. conf, HG 907/2016) și a indicatorilor tehnico-economici aferenți aprobați prin Hotărârea Consiliului local nr. 356/29.11.2018 și respectiv prin Hotărârea Consiliului local nr. 94/28.03.2019 conform anexei nr. 1, inclusiv anexa nr. 2 privind descrierea investiției, pentru proiectul „Transformarea străzilor cu circulație pietonală intensă-zona Clinicilor în trasee mai prietenoase fată de pietoni si bicicliști” , proiect propus spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritate de investiții 4.e, Obiectiv Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon in municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 34 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului”Transformarea străzilor din zona cu circulație pietonală intensă-Zona Clinicilor în trasee mai prietenoase față de pietoni și bicicliști” și a cheltuielilor aferente, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, POR/2017/4/4.1/1.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 35 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism „Plan Urbanistic Zonal-reconversie zonă funcțională din "AI3a" în "L1z", pentru construire ansamblu de locuințe colective și servicii" , str. Apaductului nr. 2cu regulamentul local de urbanism aferent, Inițiator: SC"ROMUR" SA.

Dl. viceprimar Papuc: - toate comisiile au fost de acord, la vot.

Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? -

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Până revine d-na director economic, facem o pauză.

PAUZĂ

Reluare Punctul nr. 1 din ordinea de zi - Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020;

Dl. viceprimar Papuc: - am înțeles că mai există două amendamente, domnilor consilieri. La art. 4 se introduce următoarea formulare. Conform anexei 2.1.A, parte integrantă din prezenta hotărâre. Da, doamna director, e ok acolo?

D-na Năznean Ana. - conform anexei 2.1 respectiv 2.1 A detalierea acordului cadru de reparații străzi.

Dl. viceprimar Papuc: - de acord. Și școli.

D-na Năznean Ana. - sunt toate pe acordul cadru de reparații.

Dl. viceprimar Papuc: - deci aceste este amendamentul care se va include la art. 4. La vot amendamentul acesta.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Mai există un amendament la art. 3. Vă rog să-l formulăm corect, domnule Peti.

Dl. consilier Peti: - la art. 3 se completează că nu se bugetează posturile vacante în momentul actual. Fără bugetarea posturilor vacante.

Dl. viceprimar Papuc: - se aprobă detalierea cheltuielilor bugetului local al Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020, conform Anexei nr. 2, fără, sau cum ați zis? Fără bugetarea posturilor vacante. Spuneți, d-na secretar, cum să scriem?

D-na Năznean Ana: - în momentul de față fondul de salarii este calculat la nivelul salariilor active, deci a persoanelor angajate în momentul de față.

Dl. viceprimar Papuc: - deci asta se dorește, a se introduce în cuprinsul hotărârii de buget interzicerea angajărilor. De fapt asta se dorește. În măsura, ... sigur că da. Să nu fie nici suplimentate, nici bugetate posturile vacante din organigramă. Despre asta e vorba.

D-na p.Secretar Buculei: - normal, fondul de salarii ar crește numai dacă s-ar face angajări. Fondul de salarii nu crește tot prin rectificare de buget? Se modifică tot prin rectificare de buget. Astăzi avem un fond la salarii la care trebuie să rămânem până la prima rectificare de buget dacă se dorește modificare în sus sau în jos. Acum îmi confirmă și d-na director economic, fondul de salarii este pentru persoanele active care astăzi sunt angajate. Nu care urmează să fie ocupate posturile prin concurs.

Dl. consilier Bratanovici: - trebuie stipulat lucru acesta, pentru că v-am explicat care e raționamentul. E unul simplu. Economiile care dvs. le realizați pot fi ocupate. Da am înțeles că posturile vacante aveți salariul fix, adică numărul de angajați e plafonat prin buget. acesta este maximul bugetului. Asta înseamnă că toate persoanele sunt până la sfârșitul anului active și se pot înlocui o persoană prin altă persoană, eliberează postul. Dar trebuie scris, pentru că ce se întâmplă? Știți foarte bine că dvs. realizați o economie ca și execuție din concedii medicale. Este, doamna director economic? Dacă ne încadrăm cu același buget, economia aceea se poate folosi pentru angajarea unor, pentru că vă încadrați în buget. De aia am cerut mențiunea asta specială. Pentru că faceți o economie care ar putea crea o portiță și v-am explicat și că de obicei o execuție, dați-mi execuția pe anul trecut. Cât e 98? Deci, putem angaja 2 oameni la 100 pe medie vorbind. Fără ca eu să mă pot opune.

D-na director Năznean: - în momentul de față fondul de salarii este la nivelul de execuție anul precedent plus 6,8% creșterea conform salariului minim pe economie, media.

Dl. consilier Bratanovici: - eu nu am discutat detaliul acesta, pentru că acesta trebuie să vi-l acordăm conform legii. Eu nu mă pot opune legii salarizării care trebuie amendată. Nu am discutat despre lucru acesta. Eu am zis că trebuie doar o mențiune foarte clară vizavi de blocarea posturilor vacante. Atâta tot.

Dl. consilier Peti: - propune textual: începând cu data aprobării prezentului buget, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Aparatului de specialitate, precum și din instituțiile și serviciile publice din subordinea Consiliului local, excepție făcând cazuri bine justificate aprobate prin consiliul local.

Dl. consilier Papuc: - deci, articol nou. De acord. La final. Art. 10, apoi 10 va deveni 11 și 11, 12. Haideți să votăm introducerea acestui articol, acestui amendament, articol nou.

Cine este pentru? - 15 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 6 abținere (Benedek Th., Matei D., Moldovan C., Miculi V., Todoran R., Makkai G.)

Amendamentul a trecut.

Începem cu art. 2.

(Domnii consilieri Papai L., Bălaș R., și Tatar L. și-au închis aparatele de vot)

Total venituri.

TOTAL VENITURI 418.123.524,00. La vot

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 2 abțineri (Benedek Th., Matei D.)

Cote si sume defalcate din impozitul pe venit 194.037.000,00. La vot

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere

Sume defalcate din TVA 27.522.000,00. La vot.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TOTAL CHELTUIELI 418.123.524,00. La vot

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 106.456.307,00. La vot

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 123.755.709,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL III DOBANZI 3.489.605,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

115 TITLUL IV SUBVENTII 27.180.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

117 TITLUL VI TRANSFERURI INTRE UNITATI ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE 4.867.500,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

120 TITLUL VII ALTE TRANSFERURI 1.538.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

124 TITLUL IX ASISTENTA SOCIALA 10.408.580,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

129 TITLUL X Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)   77.060.558,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

137 TITLUL X ALTE CHELTUIELI 12.660.967.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

145 TITLUL XI ACTIVE NEFINANCIARE    35.560.601,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

ACTIVE FIXE 35.560.601.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

151 TITLUL XII ACTIVE FINANCIARE 50.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

155 TITLUL XIV RAMBURSARI DE CREDITE 14.501.950,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Autoritati publice si actiuni externe 47.968.612,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

162 TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 32.720.420,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 13.979.393. La vot.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL X ALTE CHELTUIELI 400.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 868.799,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

  • 181 Autoritati executive 47.968.612,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

  • 182 Alte servicii publice generale 3.855.192,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 3.370.325,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 470.587,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

186 CHELTUIELI DE CAPITAL 14.280,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Servicii publice comunitare de evidenta a persoanelor 3.755.192,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Alte servicii publice generale 100.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Tranzacții privind datoria publica si împrumuturi 3.494.605,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 5.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL III DOBANZI 3.489.605,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Ordine publica si siguranta nationala 15.662.932,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 14.548.632,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 1.094.300,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL IX CHELTUIELI DE CAPITAL 20.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Direcția Politia Locala 14.777.793,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Protectie civila si protectia contra incendiilor (protectie civila nonmilitara) 885.139,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Invatamant 36.980.087,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL I CHELTUIELI CURENTE 33.896.538,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

CHELTUIELI DE PERSONAL 563.253,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 19.500.539,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL VII ALTE TRANSFERURI 1.538.000,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL VIII ASISTENTA SOCIALA 1.171.000,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL X Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)  8.637.488,00.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Alte cheltuieli 2.486.258,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 3.083.549,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Sanatate 8.499.164,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

CHELTUIELI CURENTE 8.058.457

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 7.809.290,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII    247.167,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL VIII ASISTENTA SOCIALA 2.000,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 440.707,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Servicii de sanatate publica 8.497.164,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Alte institutii si actiuni sanitare 2.000,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Cultura, recreere si religie 35.736.154,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 10.261.661,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 9.947.099,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL VI TRANSFERURI INTRE UNITATI ALE ADMINISTRAȚIEI PUBLICE 4.867.500,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

TITLUL IX ALTE CHELTUIELI 7.059.166,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 3.071.981,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Alte servicii culturale 5.215.548,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Sport        7.110.235,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Tineret 478.747,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Intretinere gradini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive si de agrement 20.365.243,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Servicii religioase     964.256,00.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Alte servicii în domeniile culturii, recreerii si religiei 1.602.125,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

(Nu a votat dl. Csiki Z.)

Asigurări si asistenta sociala 44.639.790,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 24.951.535,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 5.715.315,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL IV SUBVENȚII 410.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL VIII ASISTENTA SOCIALA 9.235.580,00

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotrivă? - 1 vot (Boros G.)

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL X Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)         1.441.130,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL IX ALTE CHELTUIELI 2.495.543,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 385.687,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Asistenta acordata persoanelor in varsta 4.739.015,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Asistenta sociala in caz de invaliditate 15.949.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Asistenta sociala pentru familie si copii 3.282.814,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Crese 8.048.394,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Ajutor social 781.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Cantine de ajutor social 700.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Alte cheltuieli in domeniul asigurărilor si asistentei sociale 11.139.567,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Locuințe, servicii si dezvoltare publica 77.789.827,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 12.231.191,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 28.540.657,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL X Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)   19.015.598,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL X ALTE CHELTUIELI 200.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 17.802.381,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Dezvoltarea sistemului de locuinte 20.133.556,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Iluminat public si electrificari rurale 7.078.911,00

Alte servicii în domeniile locuintelor, serviciilor si dezvoltarii comunale 50.577.360,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Protectia mediului 51.015.459,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 22.076.771,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL X Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)   28.528.688,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 350.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Salubritate 22.486.771,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor 28.528.688.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Acțiuni generale economice, comerciale si de muncă 833.461,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 783.461,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

364 CHELTUIELI DE CAPITAL 50.000,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Programe de dezvoltare regionala si sociala 833.461,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Transporturi 91.648.241,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 21.395.420,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL IV SUBVENTII 26.770.000,00.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL X Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)  19.437.654,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

CHELTUIELI DE CAPITAL 9.543.217,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

TITLUL XIII RAMBURSARI DE CREDITE 14.501.950,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Transport în comun 46.707.654,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Strazi Direcția Tehnica 34.134.264,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Strazi ADP 10.806.323,00

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 2: Se aprobă bugetul local al Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020, în sumă de 418.123.524,00 lei, conform Anexei nr. 1, respectiv pe secțiunea funcționare în sumă de 305.452.365,00 lei - Anexa nr. 1/SF și secțiunea dezvoltare, în sumă de 112.671.159,00 lei - Anexa nr. 1/SD.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 3: Se aprobă detalierea cheltuielilor bugetului local al Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020, conform Anexei nr. 2.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 4: Se aprobăcheltuielile privind reparațiile curente ale bugetului local al Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020, în sumă de 40.209.021,00 lei- credite bugetare, respectiv 3.383.790,00 lei - credite de angajament multianuale, conform Anexei nr. 2/1, pe fiecare capitol și subcapitol bugetar, precum și Anexei nr. 2/1/A. La vot.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 5: Se aprobăbugetul pentruActivități Culturale, Sportive și Tineret a Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș, pe anul 2020, în sumă de 13.768.786,00 lei, conform Anexei nr. 2/2.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 2 abțineri (Benedek Th.)

Supun la vot art. 6: Se aprobă proiectele din fonduri externe nerambursabile ale Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș finanțate din bugetul local, pe anul 2020 în sumă de 77.060.558,00 lei - credite bugetare, respectiv 338.851.627,00 lei - credite de angajament multianuale, conform Anexei nr. 2/3.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 7: Se aprobă programul de investiții publice, finanțate din bugetul local al Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020, în sumă de 35.560.601,00 lei - credite bugetare, respectiv 96.757.437,00 lei - credite de angajament multianuale, conform Anexei nr. 2/4.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 8:Se aprobă bugetul activităților și instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii al Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020, în sumă de 25.702.000,00 lei, conform Anexelor nr. 3 și 4, respectiv pe secțiuni conform Anexelor 3/SF și 3/SD.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 9: Se aprobă bugetul creditelor interne al Unității Administrativ Teritoriale -Municipiul Târgu Mureș, în sumă de 10.635.200,00 lei, conform anexelor nr. 5, 6 și 6/1.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Domnule Peti, ajutați-ne cu art. 10. mai spuneți o dată.

Dl. consilier Peti: - începând cu data aprobării prezentului buget se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Târgu Mureș precum și din instituțiile și serviciile publice din subordinea Consiliului local. Iar în cazurile temeinic justificate, prin excepție, se pot aproba prin Consiliul local, prin hotărâre.

Dl. viceprimar Papuc: - deci, se aprobă suspendarea. Supun la vot art. 10

Cine este pentru? - 15 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 6 abțineri (Benedek Th.)

Supun la vot art. 11:   Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se

încredințează Executivul Municipiului Târgu Mureș prin Direcția Economică.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art. 12. În conformitate cu prevederile art. 252 alin. (1) lit. ”c” și ale art. 255 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ precum și ale art. 3 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, privind contenciosul administrativ, prezenta Hotărâre se înaintează Prefectului Județului Mureș pentru exercitarea controlului de legalitate.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot art: 1: Se aprobă bugetul Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu Mureș pe anul 2020.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Supun la vot hotărârea în ansamblu.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotrivă? -

Cine se abține? - 1 abținere (Benedek Th.)

Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi pentru și o abținere.

(Nu au votat d-nii consilieri Bălaș R., Papai L., și Tatar L.)

Dl. viceprimar Papuc: - dacă nu mai sunt alte luări de cuvânt, declar închisă ședința Consiliului local.

Dl. viceprimar Papuc Sergiu Vasile: - președinte de ședință

D-na Buculei Dianora Monica - p. Secretar General al Municipiului Târgu Mureș _