Proces verbal din 29.01.2009

Sedinta de consiliu din 29 ianuarie 2009

PROCES - VERBAL

încheiat cu ocazia Sedintei ordinare a Consiliului local municipal Tîgru-Mures din data de 29 ianuarie 2009

S-a prezentat sinteza procesului verbal al sedintei ordinare a Consiliului local din data de 18 decembrie 2008, cu continuare în data de 23 decembrie 2008.

Dl. consilier Kolozsvari: - doamnelor si domnilor, stimati consilieri, permiteti-mi sa deschid sedinta ordinara a consiliului local municipal Tîrgu-Mures din data de astazi 29 ianuarie 2009.

Conform alegerii facute la sedinta trecuta, presedintele sedintei de astazi este dl. consilier Sita Ioan pe care îl invit sa preia conducerea sedintei. De asemenea, invit la prezidiu pe dl. primar al municipiului Tîrgu-Mures - dr. Dorin Florea.

Dl. consilier Sita: - domnelor si domnilor, declar deschise lucrarile sedintei ordinare a Consiliului local Tîrgu-Mures din data de zi 29 ianuarie 2009.

Din totalul de 23 consilieri locali sunt prezenti 22 consilieri. Absenteaza dl. consilier Ichim Marius.

Ordinea de zi a sedintei de astazi cuprinde 57 de puncte din care punctul nr. 9 este retras de pe ordinea de zi. De asemenea, sunt depuse 5 materiale în regim de urgenta.

Daca aveti observatii fata de ordinea de zi propusa.

Dl. consilier Benedek: - stimati colegi, am fost de acord sa facem primarie de cartier. Am constatat ca bilingvismul lipseste complet. Conform Legii 215/2001 în localitatile unde populatia maghiara este în procent de peste 20%, este obligatoriu sa fie inscriptii bilingve.

O alta problema care aduce rusine orasului, la intrarea în oras dinspre Voinicieni si dinspre str. Barajului inscriptiile bilingve sunt vopsite. Va rog foarte mult sa remediati aceasta problema.

Dl. viceprimar Maior: - o sa verificam si o sa luam masuri.

Dl. consilier Molnar: - în ultima vreme, cu diverse ocazii, primarul Dorin Florea a declarat ca nu am reprezentat în mod corespunzator Consiliul local în relatia cu S.C. Compania Aquaserv S.A. Desi este neplacut sa primesti o asemenea apreciere, nu ma deranjeaza prea mult pentru ca am învatat ca trebuie mai întâi sa te uiti cine spune si apoi asculti ce spune. De altfel cred ca dl. primar nu s-a gândit serios când a formulat aceste critici, fiindca asa cum îl stim om civilizat, cult si bine educat, în cazul în acre ar fi avut orice fel de reprosuri fata de mine, mi-ar fi spus si am fi discutat despre acest subiect. În cazul în care cele formulate în presa sunt adevarate si într-adevar sunt declaratiile d-lui primar, cum ca reprezentantul consiliului local primeste indemnizatie de 20% din salariul managerului, în acest caz dl. primar minte. Reprezentantul consiliului local în A.G.A. primeste o indemnizatie de sedinta de 400 lei si lunar sau maxim 2-3 sedinte astfel încât venitul anual al reprezentantului Consiliului local municipal Tîrgu-Mures este în jur de 1000 lei.

Am luat cuvântul din alt motiv. Pe ordinea de zi a sedintei de astazi figureaza câteva materiale ale AC Compania Aquaserv SA si eu am constatat din declaratiile facute ca exista mici confuzii. Vreau ca aceste confuzii sa fie lamurite pentru ca doamnele si domnii consilieri sa decida în cunostinta de cauza. În primul rând proprietarul, actionar majoritar al SC Compania Aquaserv SA este Consiliul local Tîrgu-Mures. Prin votul reprezentantului, noi cei care reprezentam consiliul local putem decide tote masurile de dezvoltare si functioare. Reprezentantul consiliului nu are alt rol decât sa aprobe în A.G.A. acele materiale care au fost votate punctual si exact de catre consiliul local. Când am fost propus în aceasta functie am avut grija si am insistat ca reprezentantul consiliului local din Tîrgu-Mures sa aiba competente limitate si foarte clar definite ca sa nu fie suspiciuni.

În ceea ce priveste asigurarea serviciului de apa canal, fata de care pe buna dreptate putem avea observatii, acest serviciu se desfasoara pe baza unui contract de delegare a gestunii. Acest contract de delegare a gestunii ca orice contract comercial stabileste obligatii si drepturi. In calitate de coordonator primaria trebuie sa aiba grija ca obligatiile sa fie îndeplinite. În cazul în care aceste obligații nu sunt îndeplinite, primaria este obligata sa formuleze propuneri catre consiliul local care este reprezentantul proprietarului si fiti convinsi ca daca consiliul local daca ar fi primit asemenea materiale de analiza si propuneri din partea primariei, ar fi actionat ca atare si ar fi dispus acele masuri necesare. În dosarele noastre sunt mai multe materiale. Materialul cu delegarea gestiunii defineste acele conditii în care în viitor se vor desfasura aceste servicii. Sunt mai multi domni si doamne între cei prezenti, care au experienta în activitati comerciale si stiti ca relatiile dintre furnizori si beneficiari sunt stipulate într-un contract. Eu am rugamintea ca sa primesc asigurarea ca acel material care este prezentat pentru analiza si aprobare în consiliul local, are girul primariei, astfel încât noi care votam un material sa stim ca primaria care va trebui apoi sa gestioneze acest serviciu are un cadrul legal corect, bun si adecvat conditiilor actuale. Am rugamintea sa avem aceasta asigurare astfel încât dupa votare sa terminam cu strea conflictuala care creeaza daune majore populatiei în numele careia suntem aici.

Dl. consilier Bakos: - ca reactie la o informare cu privire la achizitionrea unui teren din comuna Cristesti, recunosc ca eu am facut parte din comisie, comisia numita de consiliul local a întocmit un proces verbal si probabil ca în cazul în care va fi supus dezbaterii consiliului local atunci se poate vota si-l putem achizitiona. Recent am fost invitati la Consiliu judetean pentru aceasta problema. Probabil, daca nu gresesc, suntem într-o faza în care terenul este negociat, inclusiv pretul si trebuie sa luam o hotarâre urgenta. Daca informatiile sunt corecte, cred ca sunt conditii ca sa discutam acest subiect la proxima sedinta.

Dl. consilier Kolozsvari: - noi am hotarât în una din sedintele anterioare ca sa începem proiectul de dezvoltare a ... pentru care primim niste bani, se fac niste cercetari geologice în zona respectiva, daca terenul recomandat de experti corespunde sau nu. Nu am primit informare despre acest lucru si as dori ca executivul sa ne informeze.

Dl. viceprimar Maior: - referitor la cele spuse de dl. Bakos, s-a votat, s-a facut comisia dl. primar a stopat, nu i-am chemat pe domni ca sa-i platim, hotarârea este adoptata, îl achizitionam daca avem bani în bugetul local.

Referitor la ce a spus dl. Kolozsvari, aveti informarea în dosare, cu cele doua terenuri unde s-a facut si acel studiu de catre A.D.P., s-a facut licitatie, exista material.

Dl. Primar Florea: - interesul primariei, consiliului si a cetatenilor este de a avea servicii de calitate. Eu regret ca nu cunoasteti, si daca ati cerut un mandat sa aveti doar o pozitie de reprezentare si nu de forta în Aquaserv, regret ca nu ati înteles mandatul nostru, pentru ca eu doresc la Aquaserv un reprezentant al consiliul care nu este prieten al managerului, ci un om care înainte de toate sa fie prietenul târgumuresenilor. Ma îngrijoreaza pentru ca nici un apel pe care l-a facut primaria de-a lungul anilor, din 2001 SC Aquaserv SA s-a bucurat de un tratament special. Din pacate modul de colaborare, modul de dialog au fost extraordinar de defectuoase din partea managerului de acolo pentru ca acest lucru s-a facut doar din culisele politicului.

Ceea ce ma surprinde este ca la rugamintile noastre repetate, i-am rugat telefonic, la scrisori deschise adresate managerului de la Aquaserv vis-a-vis de abundenta reclamatiilor facute de populatia orasului. Dl. manager nu numai ca nu a iesit în fata cetatenilor sa explice, dar s-a ascuns în fata de la purtator la purtator de cuvânt. În momentul în care salariile si veniturile au ajuns îngrijorator de mari, am cerut sa prezinte primariei acest lucru pentru ca era inacceptabil modul în care curgeau aceste sesizari. Modul în care nu se explica ce se întâmpla la ora actuala cu calitatea apei, care este un lucru îndoielnic. Nu mai am garantia ca relatia institutionala între noi si ei este corecta pentru ca vreau sa va spun urmatorul lucru. Dl. Molnar avea aceasta responsabilitate, este un teanc de hârtii care va sta la dispozitie si ma mir ca nu l-ati putut cere în duplicat si la consiliul local, toate informarile, toate amenzile, toata corespondenta Primariei cu SC Aquaserv SA, numai în ultima perioada de aplicare a banilor europeni, este vorba de bataia de joc din strazile respective, nu am primit nici un raspuns. Îl felicit pe dl. Torzsok ca a fost alaturi de mine în momentul în care m-am dus când s-a cerut a doua spargere pentru pozitionarea conductelor care a fost defectuoasa, s-a cerut a treia spargere tot pentru acest lucru, nu cred ca aceste lucruri nu trebuia sa fiti informati sau cel putin din partea consiliului local aveati obligatia sa cautati aceste documente si sa fiti corecti. Eu consider ca relatia noastra cu SC Compania Aquaserv SA nu a functionat deloc datorita unui tratament specific celor de acolo, iar modul în care a procedat în ultima perioada de a strecura materiale fara sa fie supuse atentiei consiliului local, am încredintat consilierii sa abordati lucrurile cu multa seriozitate pentru ca pot creea grav prejudiciu orasului. Am facut aceasta completare obligat pentru ca v-am auzit într-o emisiune, mi s-a spus ca ati prezentat un punct de vedere care nu va onoreaza în calitatea de reprezentant al consiliului local si mai mult, mi s-a parut ca sunteti un angajat al Aquaservului.

Mapa aceasta este si la SC Compania Aquaserv SA, cu amenzile, interventiile repetate, modul în care societatile sparg, modul defectuos în care au avut loc licitatiile, etc. institutiile statului care au fost chemate sa prezinte rapoarte, Curtea de conturi, nu i s-a pus la dispozitie, a fost invitat pentru un control sumar, iar celelalte institutii, Garda Financiara, au dat curs la niste reclamatii, domnii de acolo la niste interventii politice i-au scos afara. Cred ca este momentul adevarului, si cred ca momnetul în care pentru fondurile europene a fost atâta scandal pentru cheltuirea lor, modul în care au auzit ca România nu poate sa-si duca finantarile din cauza, aveti exemplul în fata la modul în care s-au cheltuit banii europeni cel putin la strazile amintite unde s-au facut lucrari succesive de trei ori si nici acum nu avem garantia ca le putem include în programul viitor. Daca vreti, vom discuta un subiect separat, cât priveste pozitia dvs. dati-mi voie sa am rezerve pentru ca aveati posibilitatea sa cunoasteti aceste lucruri.

Dl. consilier Kolozsvari. - au fost anumite acuze dure la adresa Aquaserv care daca sunt adevarate, este un semn de întrebare. Informarile noastre nu se suprapun cu acestea, ca urmare, as propune pentru ca acest consiliu sa stie exact problema Aquaservului, sa facem o ancheta a consiliului, o sedinta special consacrata problemei Aquaserv, pentru ca a arunca anumite invinuiri, nu este în interesul populatiei. Fara discutie sunt greseli, dar este o societate organizata bine. Trebuie sa avem o imagine clara asupra problemei cu atât mai mult ca unii dintre noi avem o oarecare informare iar altii mai putin. Propun consiliului sa faca o ancheta foarte serioasa, sigur va trebui doua saptamâni pentru lucrul acesta si sa dedicam o sedinta speciala problemei Aquaserv.

Dl. consilier Torzsok: - cred ca nu e locul si momentul sa dam atâtea detalii despre Aquserv. Doua comentarii, legat de calitatea apei, Directia de sanatate publica efectueaza des controale, iar a doua informatie, nici un organ de control nu a fost dat afara de la Aquaserv.

Dl. Primar Florea: - nu as fi luat cuvântul daca nu as sti ca si dvs. vi se ascund o serie de lucruri. Corpul de audit al primarului a fost dat afara de la Aquaserv în monetul în care a mers sa ceara date. Raportul curtii de conturi vi-l pun la dispozitie.

Domnule Kolozsvari, putem avea o garantie suplimentara, eu zic sa se discute public toate problemele Aquaservului, sa vada toata lumea într-o sedinta publica, care este cuantumul salariilor, nu vreau sa ascundem aceste lucruri.

Din acest moment este numit Prefectul de Mures. Este o institutie la care eu tin foarte mult, o institutie echilibrata, echidistanta si care sa fie un sprijin si un garant al respectarii obligatiilor cetatenilor. O sa rugam si institutia sa ne ajute si sa formuleze un control.

Dl. consilier Sita: - supun votului dvs. ordinea de zi cu cele 57 de puncte, dar fara punctul nr. 9 care s-a retras, si de asemenea supun aprobarii si cele cinci materiale în regim de urgenta.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? - 1 abtinere (Kolozsvari Z.)

(Nu a votat dl. consilier David C.)

Dl. consilier Vlas: - înainte de a intra în ordinea de zi am rugamintea sa ascultam raportul Politiei municipiuui Tîrgu-Mures.

Punctul nr. 1 din ordinea de zi

Informare privind starea infractionala pe anul 2008 Tîrgu Mures si protocolul de alocare carburant:

Dl. consilier Sita: - dam cuvântul reprezentantilor Politiei municipiului Tîrgu-Mures.

Dl. comisar sef Damaschin: - supun atentiei programul Siguranta cetateanului pe anul 2009 care a functionat foarte bine anul trecut. Consider ca pe raza municipiului Tîrgu-Mures aportul pe care l-am avut de la primarie cu alocarea carburantului care ne-a permis sa patrulam 24 de ore din 24, ne putem mândri ca în municipiul nostru nu sunt probleme pe care le au alte municipii de pe raza tarii.

În acest sens, as dori cu sprijinul dvs. si cu interesul direct pe care îl aveti pentru siguranta cetateanului, pe anul 2009 sa ne fie alocate 150 bonuri valorice de 50 ron pentru autoturismele din dotare, lucru care o sa ne permita sa acoperim întreaga zona teritoriala a municipiului si totodata sa formum echipe mixte cu Politia Comunitara si Inspectoratul județean de jandarmi.

Vreau sa va prezentam exact activitatea desfasurata. Va multumim si aveti garantia din partea Politiei municipale si a Inspectoratului judetean de politie ca municipiul nostru va fi un municipiu linistit si se va putea circula fara probleme deosebite din punct de vedere infractional.

Informarea a fost însusita de domnii consilieri.

Dl. consilier Benedek: - domnule comisar, vin în fata dvs. cu o problema care s-a întâmplat în urma cu doua luni. Un agent al politiei m-a oprit în repetate rânduri iar a treia oara am fost testat pentru alcoolemie. Mai mult, dl. agent a chemat si televiziunea care nu a dat o imagine buna. Eu am facut o interventie la politie, mi s-a spus ca o sa primesc raspuns ceea ce nu am primit nici azi.

Eu cer domnului chestor sa dea o explicatie. Daca aceste lucruri se întâmpla unui doctor, profesor universitar care este persecutat, atunci ce se întâmpla cu un simplu cetatean?

Dl. chestor Cabulea: - nu ati fost testat ca si consilier si ca profesor universitar, ci ca un cetatean. Nu ati prezentat documentele de legitimare...

Dl. consilier Vlas: - în ultimii 3-4 ani s-a simtit o îmbunatatire a activitatii politiei. În situatia de criza fenomenele infractionale s-ar putea intensifica. V-as ruga ca împreuna cu consiliul local, aveti tot spijinul Politiei comunitare, sa depuneti o activitate sustinuta în acest sens.

Dl. consilier Balint: - o problema actuala si anume siguranta elevilor în scoli, eu am o propunere sa se întâlneasca cu directorii unitatilor de învatamânt si reprentantii politiei, un fel de program pentru a se asigura patrulele întarite, mai ales în orele de vârf.

Dl. consilier Kolozsvari: - sunt adeptul politiei pentru ca ordine, disciplina si siguranta trebuie sa existe. Propun sa discutam acum materialul nr. 4 în regim de urgenta fiindca este tot acest subiect.

Punctul nr. 4 - regim de urgenta

Proiect de hotarâre privind aprobarea asocierii Consiliului local municipal Tîrgu-Mures la realizarea programului „Siguranta Cetateanului - 2009”:

Dl. consilier Sita: - supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu 21 de voturi.

(Nu a votat dl. consilier David C.)

Tin sa multumesc politiei pentru activitatea depusa si le dorim succes în 2009. Ar fi bine sa ne întelegem sa prezentati si dvs. un material sa putem aplica mai multe camere de supraveghere în punctele critice ale orasului.

Punctul nr. 2 din ordinea de zi

Informare privind activitatea Serviciului public de asistenta sociala în anul 2008:

Informarea a fost însusita de catre domnii consilieri.

Punctul nr. 3 din ordinea de zi

Informare privind activitatea asistentilor personali în semestrul II - 2008:

Informarea a fost însusita de catre domnii consilieri.

Punctul nr. 4 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind modificarea Hotarârii Consiliului local municipal nr. 228/18 decembrie 2008 referitoare la impozitele si taxele locale pe anul 2009:

Dl. consilier Sita: - comisia de buget a solicitat anumite documente care au fost prezentate.

Dl. consilier Kolozsvari: - am solicitat în comisia de buget sa se faca anumite completari care nu s-au facut. Acestea nu influenteaza în fond hotarârea pentru ca am fost de acord cu ea, dar am solicitat sa se prezinte care este nivelul anului 2008 fata de care prin lege s-a reglementat 2009.

D -na director Kiss:- este anexat la sfârsitul materialului.

Dl. consilier Sita: - supun votului dvs. proiectul de hotarâre.

Cine este pentru?- 20 voturi

Cine este împotriva?

Cine se abtine? - 2 abtineri

Hotărârea a fost adoptata cu 20 de voturi pentru si 2 abțineri.

Punctul nr. 5 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind instituirea taxei speciale „taxa pentru activitati culturale si sportive” pe anul 2009:

Dl. consilier Sita: - comisia pentru comert spune ca este nevoie de fundamentare economica pentru stabilirea procentului. Comisia juridica propune o completare a art. 4 astfel: fondul încasat pe parcursul primului semestru, pâna la 30 iulie, sa fie repartizat pe baza aprobarii de catre consiliul local. Celelalte comisii au fost de acord cu materialul.

Dl. consilier Kolozsvari: - acest material a fost analizat în comisie, este rational ca din impozitul pe care trebuie sa-l platim, de ce sa nu viram o parte pentru aceste activitati. Am atras atentia ca aceasta hotarâre este fara sens, nu se poate aplica, nu sunt întocmite ca hotarâre, forma de aplicare, am discutat si cu Finantele. Cei 20% care ne stau la dispozitie din impozitul pe profit sa dam unde dorim, conform legii nu putem obliga unde sa fie repartizati. Noi putem adresa sub forma de rugaminte catre societati ca sa dea cu acest scop si cred ca majoritatea vor fi de acord. Practic, hotarârea nu are sens. Poate avea sens doar sub forma ca se instituie un fond special în care se vireaza aceste sponsorizari si trebuie gândita metodologia cum se face, pentu ca daca ele au intrat la finante si noi am indicat ca o anumita cota se repatizeaza pentru asta, finantele ar trebui sa vireze si nu e nici un fel de problema sa vireze Primariei. Este foarte important ca atunci când facem un proiect de hotarâre sa ne gândim si la modalittea de aplicare. Eu am fost cel care data trecuta am fost împotriva hotarârii, acum sunt pentru acest ucru, dar trebuie gândit cum anume se poate aplica.

D-na secretar Cioban: si eu am consultat organele Directiei judetene a finantelor publice si ni s -a promis ca o sa ne dea niste norme care se aplica în tara de asemenea gen, eu ma angajez ca aduc o informare sau chiar propunere de norme pentru data viitoare. Dupa cum vedeti, termenul de aplicare a aceste hotarâri este mai îndepartat. Din toate punctele de vedere adunarea acestor date veti aproba niste norme sau pe baza de informare, daca ni se spune tehnic cum se face, vom decide cum va fi bine.

Dl. primar Florea: - noi avem nevoie de hotarâre chiar daca e de principiu, pentru ca noi vrem sa dam o tinta orasului. Consiliul local a hotarât acest lucru care este deasupra la orice fel de suspiciuni. În scurt timp voi gândi împreuna cu finantele modalitatea prin care firmele vor deveni mult mai iubitoare orasului.

Dl. consilier Peti: - sunt total de acord si sprijin ideea descentralizarii ca banii strânsi în oras sa ramâna aici si autoritatile locale sa dispuna de acesti bani. Interventia mea se refera la initiativa câtorva cetateni care m-au contactat si care sprijina activitatile sociale în loc de activitatile culturale si sportive, de exemplu, case de batrâni, probleme care nu se pot rezolva la nivelul municipiului si m-au rugat sa transmit doleantele lor ca aceasta hotarâre sa fie completata cu activitati culturale, sportive si sociale.

Dl. consilier Sita: - supun la vot materialul cu completarile de rigoare.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 6 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind modificarea Actului constitutiv al Fundatiei Social-Umanitare „Novum-Forum” din municipiul Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - comisia de urbanism a solicitat prezentarea raportului de activitate a fundatiei, raport care este prezentat în dosare.

Trebuie sa facem 8 nominalizau din rândul consilierilor.

Dl. viceprimar Maior: - propun pe domnii consilieri Buda Bogdan, Todoran Liviu, Farcas Ioan si Urcan Gheorghe.

Dl. consilier David: - propun sa fie membrii comisiei de cultura - dl. Balint si dl. Csegzi, mai propun pe dl. Peti Andrei si pe dl. Mozes Levente.

Dl. viceprimar Maior: - propun pe d-na Ioana Roman.

Dl. consilier Sita: - supun la vot art. 1.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este pentru? -

Cine este împotriva? -

Art. 1 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

La art. 2 va rog sa faceti propuneri pentru secretar.

Pentru functia de secretar a fost propusa d-na consilier Georgescu Maria.

În functia de administrator a fost propus dl. consilier Sita Ioan.

Pentru functia de trezorier/casier a fost propus dl. consilier Vlas Florin.

Cenzori: Benedek Istvan, Florea Constantin si Gujan Lucian.

Dl. consilier Bakos: - votam niste functii, nu stiu daca nu sunt prea multe având în vedere ca nu este o fundatie asa de mare si ar fi bine sa prezinte o informare cu activitatea din ultimii 4 ani.

Dl. consilier Sita: - este informarea în dosare.

Supun la vot proiectul de hotarâre în întregime.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 7 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea casarii si valorificarii mijloacelor fixe devenite disponibile apartinând Serviciului public Administratia Pietelor Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - materialul are viza favorabila a comisiilor de specialitate.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 8 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind finantarea din bugetul local a indemnizatiei în valuta pentru o delegatie din partea Primariei municipiului Tîrgu Mures, cu ocazia deplasarii la Patras/Grecia:

Dl. consilier Sita: - materialul are viza favorabila a comisiilor de specialitate.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 9 a fost retras de pe ordinea de zi.

Punctul nr. 10 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind darea în folosinta gratuita catre Agentia Nationala pentru Locuinte a unei suprafete de teren pentru realizarea investitiei „Locuinte sociale pentru rromi” în municipiul Tîrgu Mures, str. Remetea, f.n.:

Dl. consilier Sita: - materialul are viza favorabila a comisiilor de specialitate.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 11 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea suportarii din bugetul local a contravalorii lucrarii de realizare a utilitatilor si amenajarilor exterioare la obiectivul „Locuinte sociale pentru rromi” în municipiul Tîrgu Mures, str. Remetea, f.n.:

Dl. consilier Sita: - materialul are viza favorabila a comisiilor de specialitate.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 12 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de utilaje independente si lucrările de investiții din domeniul public propus a se realiza în anul 2009 din sursele proprii ale S.C. Compania Aquaserv S.A. Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - materialul are viza favorabila a comisiilor de specialitate.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 13 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea Actului constitutiv modificat al S.C. Compania Aquaserv S.A. si a Contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare:

Dl. consilier Sita: - sunt doua proiecte de hotarâri la acest material. Comisia juridica nu a semnat materialul. Raportul celorlalte comisii de specialitate este pozitiv.

Daca sunt observatii la acest material?

Dl. consilier Todoran: - am studiat atent acest punct si mi-am notat câteva idei importante. Consider ca trebuie respinsa modificarea actului constitutiv al SC Compania Aquaserv SA din motive clare si permiteti-mi sa le nominalizez.

Primul punct care-l contest este cap. 6 alin. 8.5 cu subpuncte: a, b, d, e si h care au marea vina de a nu respecta H.G. nr. 855 din 2008 privind actul constitutiv cadru si Legea nr. 51/2006. Apoi, un fapt regretabil, acea societate unde A.G.A. este consiliul local a avut 80% din capitalul social si 51% din voturi prin aprobarea modificarilor care se fac si subordonarea la A.D.I. ar trebui sa aiba 2,4%, ceea ce este de-a dreptul hilar, si ca urmare a juramântului pe care l-am depus trebuie sa slujim consiliul local si interesele orasului. Un lucru regretabil este articolul care se refera la atributiile Adunarii Generale a Actionarilor si care prevede la art. 3 subpunctul c, alege si revoca membrii consiliului de administratie, alegerea membrilor consiliului va fi facuta exclusiv din lista de persoane propuse de asociatie, iar revocarea poate fi facuta numai la propunerea asociatiei.

Vreau sa precizez ca noi consiliul local nu trebuie sa ne opunem unei dezvoltari si a dorintei noastre de a aduce bani europeni, dar niciodata nu avem dreptul ca sa înstrainam un bun al orasului. Daca doriti sa dezvolt mai mult aceasta tema, atât din Legea 51/2006 cât si din Hotarârea de Guvern, putem sa le dezvoltam, dar este cât se poate de clar ca trebuie sa respingem categoric acest punct de modificare a actului constitutiv. Noi credem ca aceasta asociatie are posibilitatea si sunt de acord sa ofere un aviz consultativ si nici într-un caz un aviz exclusiv sau prealabil. Actul de decizie trebuie sa ramâna la nivelul consiliului local.

Dl. consilier Sita: - ce propuneti?

Dl. consilier Todoran: - propun sa supuneti la vot varianta de respingere a modificarii Actului constitutiv al SC Aquaserv SA si vom reveni cu alte lucruri într-o sedinta viitoare.

Dl. consilier Sita: - deci, varianta II cu actul constitutiv.

Dl. consilier Todoran: - sa respingem modificarea actului constitutiv.

Dl. consilier Kolozsvari: - nu întâmplator am propus sa discutam problemele legate de SC Compania Aquaserv SA într-o sedinta speciala si în cadrul comisiilor sa discutam amanuntit. Dl. consilier Todoran a semnalat câteva probleme. Este foarte greu de discutat în plen sub forma aceasta. Am solicitat ca aceste probleme ale SC Compania Aquaserv SA sa le discutam separat, ca proprietate a noastra este una dintre cele mai mari societati, merita atentia noastra si asa cum a spus dl. primar, cu sprijinul Prefecturii sa facem o verificare, o ancheta, pentru ca a lua niste hotarâri aici în necunostinta de cauza, este mai mult decât periculos. Atunci când este vorba ca va trebui sa primim anul acesta niste fonduri aproape 100 milioane euro, nu ne putem juca cu lucrul acesta.

Propun ca punctele 13 si 14 referitoare la SC Aquaserv SA sa fie discutate separat.

Dl. consilier Sita: - ordinea de zi a fost votata.

Dl. consilier Kolozsvari: - dvs. ati spus ca ordinea de zi poate fi modificata la propunerea consilierilor. Daca au aparut anumite probleme, sa facem o sedinta speciala destinata problemelor Aquaserv; scoaterea de pe ordinea de zi a acestor doua puncte si în doua saptamâni convocarea unei sedinte speciale cu tema Aquaserv, dar pregatita serios în comisii.

Dl. primar Florea: - acest material a fost promovat de SC Compania Aquaserv SA pentru a fi luat la cunostinta si a se analiza si a vota. Ni s-a prezentat ca o urgenta si am cerut sa luati în discutie serios aceasta problema. Concluzia care se pune: pur si simplu nici în al doisprezecelea ceas nu a înteles ca, consiliul local este dator sa fie partener, este cel care conduce SC Compania Aquaserv SA, nu i se impun materiale. Acest material i s-a impus domnului Molnar, dupa care l-am rugat în mod explicit sa participe la întocmirea materialelor facute de Aquaserv, materialele sa fie avizate suplimentar de Consiliul local si sa nu se mai întâmple ca data trecuta ca se prezinta si se voteaza automat. Iata un material care ma bucur sa-l discutati, propun sa nu-l amânati, ci sa-l amendati în cunostinta de cauza. Aceste lucruri, ceea ce se stipuleaza în A.D.I. este un lucru de neconceput din punctul meu de vedere, ca pe usa din spate Tîrgu-Muresul sa piarda. Am avertizat în urma cu doi ani de zile aceste lucruri. Exista o institutie care din punctul meu de vedere de-a lungul timpului a încercat de asemenea maniera sa-si promoveze materialele, cunosteau aceste lucruri.

Domnule Molnar, dvs. aveti responsabilitate mare, aveti mandatul consiliului local nu numai sa treceti pe acolo, ci sa participati la întocmirea materialelor, avizarea de catre Consiliul local, sa avizati ca sunt multe probleme asupra carora trebuie aplecat serios. Eu asta am constatat si vreau sa fie începutul unei lucrari si a unui respect reciproc a institutiilor fata de Consiliul local. Si Aquaserv si Energomur trebuie sa înteleaga ca avem reprezentanti care trebuie sa participe la întocmirea materialelor, dar din moment ce a primit girul oamenilor de acolo si a omului nostru, dati-mi voie sa spun ca este o însiruire de superficialitati.

Dl. consilier Molnar: - eu am repetat ca aceste materiale în afara de cerintele impuse de UE si alte foruri, trebuie sa întruneasca acceptul nostru si punctul de vedere al Primariei. Nu este permis ca asemenea material sa fie responsabilitatea unui om , oricât de specialist este. Am cerut si sustin întotdeauna ca aceste materiale, indiferent cine va fi reprezentantul Consiliului local, sa parcurga toate etapele necesare. De altfel, acest material a fost întocmit de A.D.I. si au fost o multime de observatii pe care le-am avut cu totii fata de acele materiale. Eu cred ca este bine ca materialele sa treaca prin comisii ca aceste observatii sa fie discutate, faptul ca nu exista acele observatii anexate, înseamna ca materialele nu au parcurs acele etape care sunt necesare si eu nu pot decât sa sustin ca discutiile sa fie acolo unde este locul lor, în comisiile de specialitate si apoi concluziile sa fie prezentate de acea persoana care este desemnata.

Dl. consilier Sita: - întreb domnii consilieri daca sunteti de acord sa dam cuvântul domnului deputat Opriscan.

Dl. Opriscan: - vreau sa atentionez ca nu se poate respinge materialul. A.G.A. Aquaserv este convocata pe data de 20 februarie. Daca nu dati nici un fel de mandat, la prima convocare va fi nestatutara si câti sunt prezenti vor lua hotarâri cu majoritatea celor prezenti. Noi trebuie sa nu scoatem, daca se voteaza pro sau împotriva modificarilor respective, la punctul 2, de asemenea, trebuie sa i se dea un mandat reprezentantulu AGA. Nu se pot scoate cele doua hotarâri.

Dl. consilier Molnar: - în cazul în care mandatul reprezentantului nostru va fi sa nu voteze acest material în A.G.A., atunci acest material nu va fi votat. Nu exista pericolul sa se voteze împotriva vointei noastre. Daca noi spunem ca nu suntem de acord sub aceasta forma, reprezentantul nostru nu va fi de acord si nu va trece materialul împotriva vointei noastre.

Dl. Opriscan: era vorba sa se retraga materialele 13 si 14 din ordinea de zi. Daca se retrage nu mai exista mandat.

Dl. consilier Kolozsvari: - am impresia ca nu am fost crect înteles. Am spus ca deoarece sunt foarte multe observatii, pertinente, care trebue discutate, un mandat trebuie dat cu toata seriozitatea pentru ca este vorba de bani multi aici. Este vorba de acei bani europeni aproape 100 de milioane. Am spus sa nu discutam atât de mut fiindca marea majoritate nu cunoaste detaliile si sa facem o sedinta speciala peste doua sptamâni, înainte sa fie elucidate aceste lucruri în comisii, sa propunem modificarile, amendamentele clare la acest material, cu care apoi în 20 februarie mandatarul va puta sa se prezinte.

Dl. consilier Sita: - conform regulamentului, supun la vot materialul asa cum este în mape si în etapa II se voteaza mandatarea.

Cine este pentru? - 10 voturi

Cine este împotriva? - 9 voturi

Cine se abtine? - 3 abtineri

Proiectul de hotarâre este respins.

Dl. consilier Torzsok: - vreau sa o întreb pe d-na secretar ce cvorum este necesar.

D-na secretar Cioban - este necesar doua treimi. Hotarârea cuprinde mult mai mult decât aprobarea unei persoane, cuprinde contractul de delegare de gestiune si trebuia un cvorum de doua treimi.

Punctul nr. 14 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind mandatarea reprezentantului A.G.A. - dl. Molnar Gabor Jozsef, sa aprobe documentele referitoare la punctele de pe ordinea de zi a sedintei A.G.A. a S.C. Compania Aquaserv S.A. Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Dl. consilier Maior: - la acest material exista varianta II si eu propun pe dl. consilier Todoran Liviu. Referitor la ordinea de zi a sedintei A.G.A. Aquaserv din data de 20 februarie, propun urmatoarele:

  • a) Aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2008, propun amânarea, pentru ca Bugetul de Stat nu a fost votat.

  • b)  Aprobarea listei de utilaje, sunt de acord sa-l aprobam;

  • c) Aprobarea listei de utilaje si lucrari de investitii, propun amânarea;

  • d) Aprobarea amendarii Actului Constitutiv se amâna.

  • e) Aprobrea contractarii unei linii de credit, sunt de acord.

Dl. consilier Sita: - la varianta II a proiectului de hotarâre îl propuneti pe dl. consiler Todoran Liviu.

Dl. consilier David: - propun ca în continuare sa fie dl. Molnar pentru ca totdeauna a reprezentat cum am votat noi în consiliul. Nu cred ca a fost vreun caz când dl. Molnar a reprezentat A.G.A. împotriva vointei consiliului local.

Dl. consilier Sita: - fiind vorba despre doua propuneri, rog secretariatul sa întocmeasca buletine de vot.

Între timp discutam materialele urmatoare.

Punctul nr. 15 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2009 al S.C. Energomur S.A.:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 16 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind reducerea cotei de impozit aferenta cladirilor gestionate de S.C. Energomur S.A. pe baza contractului de delegare de gestiune, precum si a cladirilor aflate în proprietatea acestuia, aplicabil în anul fiscal 2009:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi

Punctul nr. 17 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind modificarea contractului de delegare de gestiune din 28 februarie 2006 încheiat cu S.C. Energomur S.A.:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 18 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al Consiliului local a punctului termic situat în Tîrgu Mures, str. Aurel Filimon, nr. 15:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 19 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea scoaterii din functiune în vederea casarii si valorificarii mijloacelor fixe devenite disponibile prin modernizarea sistemului de producere a energiei termice la centralele termice: Liceul economic, Scoala generala nr. 2 Libertatii si Tudor Vladimirescu, nr. 2:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 20 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea scoaterii din functiune în vederea casarii si valorificarii mijloacelor fixe devenite disponibile (retele termice) prin modernizarea sistemului de transport si distributie a energiei termice la Centrala termica Liceul economic:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi

Punctul nr. 21 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea sistarii functionarii Centralei termice Republicii:

Dl. consilier Sita: - raportul a trei comisii de specialitate este pozitiv. Comisia de buget si comisa juridica solicita amânarea materialului pâna a prezentarea unui studiu.

Dl. consilier Kolozsvari: - noi am cerut amânarea materialului pentru ca nu s-a prezentat solutia pentru cei care sunt racordati la aceasta centrala si în acord cu Energomur am spus ca este timp, pentru ca sistarea s-ar face din mai sau aprilie si sa amânam acest proiect pentru sedinta viitoare si sa ni se prezinte alternativele si solutiile cum asiguram încalzirea la acele familii care sunt conectate la aceasta centrala.

Dl. consilier Sita: - supun la vot amânarea materialului pâna la lamurirea situatiei.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? - 2 abtineri (Mozes L., Bakos L.)

Proiectul de hotarâre s-a amânat.

Punctul nr. 22 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea sistarii functionarii Centralei termice Liceul economic:

Dl. consilier Sita: - raportul a doua comisii de specialitate este pozitiv, comisia de comert si comisia juridica si comisia de urbanism solicita amânarea materialului pâna la prezentarea unui studiu comparativ cu solutia de alimentare cu energie termica.

Dl. consilier Maior: - s-a depus toata documentatia.

Dl. consilier Torzsok: - materialul îl vad acum pentru prima data. S-a pornit cu modenizarea centralei, la un moment dat s-a sistat aceasta investitie si se doreste a construi trei centrale de bloc. Eu am cerut sa se analizeze din punct de vedere tehnico-economic cele doua solutii, care este mai rentabila. Nu cred ca într-o pagina unde prea mult cifre nu vad, se da raspuns la acest subiect.

Propun amânarea si reîntoarcere în comisii.

Dl consilier Sita: - supun votulu dvs. amânarea materialului.

Cine este pentru? - 15 voturi

Cine este împotriva? - 6 voturi

Cine se abtine? - 1 abtinere

Proiect de hotarâre s-a amânat.

Punctul nr. 23 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind unele masuri în reglementarea formalitatilor de solicitare a concesionarii pentru terenurile apartinând domeniului public si privat al municipiului Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - daca sunt observatii?

Dl. consilier Balint: - acest material ar fi un punct de referinta si pentru celelalte mteriale de asemenea anvergura. Apare o problema de dotare a birourilor de urbanism si arhitectura. La art. 1 care la propunerea d-nei secretar va fi reformulat si sunt de acord cu aceasta, se impune dotarea acestor birouri cu aparatura necesara, respectiv lapptopuri, respectiv în anumite situatii, proiectare videoproiector în cadrul sedintelor. Consider ca documentatia care urmeaza a fi depusa în asemenea situatie, poate fi pastrata si arhivate sub forma aceasta electronica si ca atare este un punct de referinta si pentru viitor. De asemenea, tot aceasta documentatie va putea servi pe viitor, a fi utilizata privind o analiza si o elaborare a hartii orsului privind toate terenurile concesionate.

Dl. consilier Kolozsvari: - în comisia de buget am avut o discutie cu d-na arhitect sef si ne-am înteles ca sunt diferite reglementari facute de noi si dânsa sau serviciul respectiv cuprinde într-o singura forma, numai ca ceea ce ne-am înteles cu d-na arhitect sef trebuie dat în lucru ca sa fie un regulament unitar care tine seama de toate aspectele.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiectul de hotarâre cu completarea d-nei secretar.

Cine este pentru? - 13 voturi

Cine este împotriva? - 2 voturi

Cine se abtine?- 6 abtineri

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 24 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea listelor de prioritati pentru atribuirea de locuinte din fondul locativ de stat, locuinte sociale, locuinte pentru chiriasi si evacuabili din locuintele retrocedate si locuinte pentru pensionari, destinate închirierii, pentru anul 2009:

Dl. consilier Sita: - comisiile de specialitate au avizat favorabil materialul.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 25 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind prelungirea unor contracte de închiriere pentru spatii cu alta destinatie decât aceea de locuinte precum si aprobarea „Listei de prioritati” pe anul 2009, pentru atribuirea de spatii cu alta destinatie decât aceea de locuinta:

Dl. consilier Sita: - comisiile de specialitate au avizat favorabil materialul.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 26 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind prelungirea unor contracte de închiriere pentru spatii cu alta destinatie decât aceea de locuinta si repartizarea spatiilor din str. Gheorghe Doja, nr. 9 disponibile unor servicii publice si organizatii neguvernamentale:

Dl. consilier Sita: - comisiile de specialitate au avizat favorabil materialul.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotărârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 27 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea efectuarii unui schimb de terenuri între dl. Stefan Eugen, d-na Stefan Corina, dl. Muresan Gheorghe Radu si Municipiul Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - raportul a trei comisii este negativ, iar comisiile de comert si cea de cultura sunt de acord.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 13 voturi

Cine este împotriva? - 7 voturi

Cine se abtine? - 2 abtineri

Proiectul de hotarâre este respins.

Dl. consilier Vlas: - referitor la materialul 26 eu am nelamuriri, chiar daca s-a votat. Acolo scrie clar prelungirea unor contracte, iar daca ne uitam în hotarâre, se ia act de încetarea unui contract. Ori prelungim, ori încetam. Sunt doua lucruri diferite. Sunt doua proiecte.

D-na secretar Cioban: - ca sa nu fie dubii, revenim la hotarâre si le votati pe articole.

Dl. director Bako: - sunt doua materiale, la prelungiri de contracte este vorba de doua proiecte discutate în comisii si prezentate în plen.

Punctul nr. 28 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind extinderea Cimitirului municipal Livezeni prin achizitionarea unei suprafete de teren adiacente cimitirului:

Dl. consilier Sita: - sunt doua variante de proiect de hotarâre.

D-na secretar Cioban: - varianta a doua cuprinde un articol nou, respectiv art. 3 în care scrie: “încheierea contractului de vânzare cumparare se va efectua numai dupa identificarea unei surse suplimentare de venit”.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiecul de hotarâre cu aceasta completare a d-nei secretar.

Dl. consilier Kolozsvari: - este foarte clar ca aceasta extindere trebuie facuta, am considerat însa, în comisia de buget finante, ca pretul stabilit negociat pâna la ora actuala, în conditiile actuale de preturi de terenuri si oprirea aproape totala a tranzactiilor imobiliare, pretul este prea ridicat. Am spus ca suntem de acord cu materialul, dar pretul trebuie renegociat. Comisia a considerat ca pretul este mare în conditile actuale. Acum un ar fi fost un pret bun.

Dl. primar Florea: - votati în principiu.

Dl. consilier Kolozsvari: - dl. primar are dreptate, noi nu am spus ca-l respingem sau îl amânam, am spus ca suntem de acord în principiu, dar pretul trebuie renegociat. La urma urmei pot sa spun ca în asemenea scopuri se poate reduce la expropriere si stabileste instanta pretul. Nu dorim sa avem iar discutii cu Curtea de conturi cum am avut de atâta ori.

Dl. primar Florea: - eu zic ca nu gresiti daca sunteti de acord în principiu, tinând cont de sursele de finantare si mandatati comisia care poarta negocierile pentru a negocia si a informa pretul corect.

Dl. consilier Kolozsvari: - pretul se va prezenta pentru aprobare dupa renegociere.

Dl. consiier Balint - la stabilirea pretului sa aveti în vedere si valoarea terenului în ceea ce priveste nivelul pânzei freatice. Eu stiu ca acea zona este pentru cimitir.

Dl. consilier Sita: - la negociere am redus la pretul la jumatate. Comisia are obligatia de a se întâlni cu cetateanul respectiv sa renegociem.

Când se gasesc surse, la pret s-a mai revenit, urmeaza sa fie rediscutat si prezentat peste doua luni de zile.

Supun la vot materialul fara pret, adica cu propuneea de a fi renegociat.

Dl. viceprimar Maior: - supuneti materiaul asa cum este. Nu e fara pret, e un teren negociat acum trei luni de zile.

Dl. consilier Kolozsvari: - eu am spus clar, comisia de buget este de acord cu acest lucru, trebuie introdus un articol prin care spunem ca pretul se renegociaza si pentru aprobare se prezinta consiliului.

Dl. consilier Sita: - supun la vot materialul cu observatia de a renegocia pretul.

Dl. consilier Vlas: - ramâne varianta II cu modificarea propusa de dl. Kolozsvari.

Dl. consilier Sita: propun o pauza si apoi reluam votul la materialul 28.

P A U Z A

Dl. consilier Torzsok: - dau citire procesului verbal de numarare a voturilor pentru desemnare unui mandatar, la punctul nr. 14 din ordinea de zi.

Proces-verbal încheiat azi 29 ianuarie 2009 cu ocazia numararii voturilor pentru alegerea mandatarului în A.G.A. S.C. Aquaserv S.A. Comisia a procedat la numararea voturilor, ocazie cu care s-a încheiat prezentul proces verbal, ocazie cu care se constata 21 voturi în urna.

Rezultatul este urmatorul: Molnar Gabor - 9 voturi

Todoran Liviu - 12 voturi

D -na secretar Cioban: - Legea 215/2001 stabileste o singura exceptie în ceea ce priveste votul de doua treimi, respectiv hotarârile referitoare la patrimoniu. Aceasta hotarâre are în vedere o mandatare a unei persoane ca sa reprezinte interesele orasului într-o societate comerciala. În aceasta situatie 12 voturi sunt suficiente pentru adoptarea hotarârii.

Dl. consilier Sita: - supun la vot punctul nr. 14 în ansamblu.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Reluare punctul nr. 28 din ordinea de zi.

Dl. consilier Sita: - supun votului dvs. materialul nr. 28 în varianta I prezentata.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -2 abtineri

Hotarârea a fost adoptata cu 17 voturi pentru si 2 abtineri.

Punctul nr. 29 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind achizitionarea suplimentara de teren necesar extinderii Cimitirului municipal Livezeni:

Dl. consilier Sita: - supun votului dvs. materialul nr. 29 în varianta II prezentata.

Cine este pentru? - 20 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -2 abtineri

Hotarârea a fost adoptata cu 20 de voturi pentru si 2 abtineri.

Dl. consilier Torzsok: - punctul nr. 14 din ordinea de zi nu l-am votat în întregime. Dl. Maior a avut o observatie la acest material.

Pentru sedinta AGA Aquaserv din februarie, propun sa lasam pe ordinea de zi. Daca nu reusim sa cadem de acord, sigur ca nu se discuta, dar daca nu lasam pe ordinea de zi înseamna ca mai fac o convocare peste doua luni. Formal, sa lasati acolo.

D -na secretar Cioban: - punctul 14 se refera la mandatarea d-lui Todoran Liviu si dl. Maior a propus sa se scoata din aceasta ordine de zi , în ceea ce priveste mandatarea, punctele a, c si d si sa ramâna numai punctele b si e. De asta v-am rugat sa votati ca acel mandatar sa stie ce sustine în cadrul sedintei din 20 februarie, toate punctele sau numai punctele propuse de dl. Maior.

Dl. consilier Torzsok: - înseamna ca în sedinta care vom dezbate si sper sa ajungem la un numitor comun asupra bugetului, sa primesca dl. Todoran mandatul sa discute în AGA.

D-na secretar Cioban: - în 20 februarie este sedinta AGA Aquaserv. Ordinea de zi are 6 puncte. Din aceste puncte dl. Maior a propus sa fie scoase câteva puncte. Va trebui sa aprobati întreaga ordine de zi ca dl. Todoran sa aiba mandat, fie ordinea de zi simplificata.

Dl. viceprimar Maior: - supuneti la vot ca din ordinea de zi a A.G.A. din 20 februarie 2009 sa se amâne punctele a, c si d si sa ramâna b si e.

Dl. consilier Torzsok: - nu se amâna, ci nu primeste mandat pentru acele materiale.

Dl. consilier Sita: - supun la vot propunerea facuta de dl. consilier Maior.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Propunerea a fost aprobata cu 16 voturi pentru.

Punctul nr. 30 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mures a terenului situat în Tîrgu Mures, str. Remetea, nr. 99 precum si aprobarea vânzarii acestuia catre S.C. Alm Grup S.A.:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? -

Cine este împotriva? - 22 voturi

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 31 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mures a terenului situat în Tîrgu Mures, str. Livezeni, nr. 7 precum si aprobarea vânzarii acestuia catre S.C. Sandoz S.R.L.:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 32 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mures a unei suprafete de teren aferent Centrului Comercial Mures Mall, situat în Tîrgu Mures, Piata Victoriei, nr. 14 precum si aprobarea vânzarii acestuia catre S.C. Matrix Investments S.A.:

Dl. consilier Sita: - comisia de buget solicita mentinerea pretului avizat anterior. Comisia juridica solicita mentinerea pretului de 300 euro.

Dl. viceprimar Maior: - referitor la material, eu am cerut la sedinta trecuta sa fie scos de pe ordinea de zi pentru ca dânsii nu au venit cu nici o oferta vis-a-vis de pretul terenului când am cerut noi 100 de euro. Pâna la urma domnii au fost de acord, au marit la 120. Propun sa facem o comisie si poate cadem de acord între 300 si 100 euro cât era, dupa care revenim în consiliu.

Dl viceprimar Csegzi: - dar exista comisia care a negociat anterior.

Dl. viceprimar Maior: - comisia care a negociat sa revina cu propunerea în consiliul local

Dl. consilier Sita: - supun la vot amânarea pentru renegocierea pretului si mandatarea comisiei.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre s-a amânat.

Punctul nr. 33 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mures a terenului situat în Tîrgu Mures, str. Muresului, nr. 6 precum si aprobarea vânzarii acestuia catre S.C. Silva Construction S.R.L.:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 34 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Tîrgu Mures a unei suprafete de teren si aprobarea fisei de evaluare în vederea vânzarii si vânzarea catre S.C. Priceton Mures S.R.L. a cotei de 949/2500 din terenul situat în Tîrgu Mures, str. Gheorghe Doja, nr. 242:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 35 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind reanalizarea pretului de vânzare a atelierului si a magaziei împreuna cu terenul aferent în suprafata de 176 mp situat în Tîrgu Mures, Piata Trandafirilor, nr. 20 cu acces din str. Poligrafiei:

Dl. consilier Sita: - comisia de buget solicita mentinerea pretului apobat anterior. Comisia juridica si comisia de cultura propune posibilitatea amenajarii unei parcari.

Dl. viceprimar Maior: - daca va amintiti, s-a votat la suprafata de 176 mp. S-au facut 3 licitatii la rând si nu s-a prezentat nimeni. Atunci a intrat din nou în consiliu ca sa mergem pe prima varianta de pret. Eu zic ca propunerea cu parcarea nu prea sta în picioare si atunci începem negocierea de la pretul propus în materialul asa cum este, si vedem cine se prezinta si cât da în plus. Deci, prin licitatie publica. Propun sa se aprobe materialul asa cum este prezentat acum, prin licitatie publica. Nu s-a prezentat nimeni la trei licitatii si parcare nu ai cum sa faci pentru cajumatate de acolo este domeniu privat.

Dl. consilier Sita: - în concluzie, supun la vot materialul cu licitatie publica pentru acest teren.

Cine este pentru? -13 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre a fost respins.

Dl. Primar Florea: - hotarâti-va daca vreti sa mai cumparam ceva în oras. Daca nici nu vindem ceva, o sa le amânam la nesfârsit.       Ministerul Apararii si Ministerul Transporturilor si

va arat cu câta rapiditate vor veni anumite lucruri la Tîrgu-Mures. Dar pentru aceste lucruri patrimoniale va trebui sa facem ceva pentru ca o sa ceara ministerele ceva. Ori hotarâm ca nu avem nevoie si atunci va asumati responsabilitatea nominal, ori negociati corect, faceti evaluari corecte de preturi, dar atitudinea asta de a face ca orasul Tîrgu-Mures sa fie ocolit de toata lumea, acest comportament duplicitar nu o sa mearga. Vad materialele amânate de foarte multe ori. Spuneti clar motivul pentru care amânati, daca nu e bine întocmit sau vreti altfel de prezentare; dar pentru noi, explicatiile pe care le dam unor societati este bine sa le spunem si motivul.

Dl. consilier Kolozsvari: - dat fiind ca materialul a fost respins în comisia de buget, de altfel toate materialele care privesc vânzare de terenuri, în afara de cele care prevad terenul de sub cladire, au fost respinse. Motivul a fost ca în conditiile actuale imobiliare nu suntem de acord sa vindem nimic pâna când nu avem bugetul; nu stim pe ce vrem sa cheltuim. Vom vedea ce politica bugetara accepta consiliul si apoi putem discuta.

Dl. primar Florea: - scrieti acolo!

Dl. consilier Kolozsvari: - am scris în procesul verbal.

Dl. primar Florea: - ati scris ca se respinge de comisii. Explicati de ce.

Dl. consilier Kolozsvari: - este un proces verbal care trebuie vazut. Acesta a fost motivul pentru care am hotarât în unanimitate ca nu se vinde nici un teren pâna nu se clarifica problemele bugetare.

Dl. primar Florea: - voi da un comunicat prin care consiliul local, pâna la adoptarea bugetului a luat aceasta decizie.

Punctul nr. 36 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea fisei de evaluare în vederea vânzarii si vânzarea care S.C. Irokar Company S.R.L. a unei suprafete de teren situate în Tîrgu Mures, str. Livezeni, nr. 4:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotărâre este respins.

Punctul nr. 37 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea fisei de evaluare în vederea vânzării si vânzarea către Simionescu Mircea a cotei de 24/117 teren aferent apartamentului nr. 1 si a cotei de 36/175 teren aferent apartamentului nr. 2 - situate în Tîrgu Mures, str. Aurel Filimon, nr. 4:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Dl. consilier David: - sa nu scrieti aferent daca e terenul de sub cladire.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 38 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea documentatiei necesare organizații licitatiei publice deschise pentru selectarea unui administrator unic pentru spatiile situate în Pasajul subteran din Piata Victoriei, nr. 14:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv cu exceptia comisiei juridice care propune licitatie începând de la 9 euro pe metru patrat.

Dl. consilier Kolozsvari: - rog sa se prezinte procesul verbal al comisiei de buget. Comisia de buget a avut o serie de observatii pertinente. Rog ca aceste observatii sa fie puse si sa se voteze ca atare. Este un proces verbal cu observatii, este un referat de la doamna Grama care am considerat ca are anumite erori si toate acestea sunt trecute în procesul verbal. Daca nu exista procesul verbal, amânati materialul.

Dl. primar Florea: - am spus în mai sau aprilie anul trecut sa luati o decizie, pasajul va ramâne neadministrat, nu se vor încasa bani, vor fi alegeri, nu se va lua înconsiderare si va ramâne pâna la anul viitor. În aceasta perioada executivul a pierdut sute de milioane.

Nu stiu care e problema cu procesul verbal. A bloca înca o luna, va fi licitatie, vor licita si se vor bate, piata rezolva problema. Daca se mai amâna înca o luna de zile, mai apare o tura sau doua de contestatii, ne trezim ca a trecut aproape un an de zile în care normal si firesc eu trebuie sa ma îndrept sa recuperez acesti bani. De un an de zile se tot amâna.

Dl. consilier Kolozsvari: - nu am spus sa se amâne. Spuneti executivului sa lucreze ordonat.

Dl. primar Florea: - eu nu am treaba cu serviciul dvs. ati luat o hotarâre, aveti Serviciul relatii cu consilierii; spuneti în linii mari cu cprinde acel proces verbal.

D -na secretar Cioban: - pâna se aduce procesul verbal, propun sa discutati punctul nr. 39.

Punctul nr. 39 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea Studiului de oportunitate, a caietului de sarcini, a comisiei de licitatie si membrii înlocuitori pentru concesionarea terenului în suprafata de 139 mp, apartinând domeniului public al municipiului Tîrgu Mures, în scopul construirii unui spatiu comercial:

Dl. consilier Sita: - trebuie sa facem propuneri pentru 2 membri plini si doi supleanti în comisia de licitatie.

Supun la vot daca sunteti de acord cu organizarea licitatiei.

Cine este pentru pentru? - 17 voturi

Cine este împotriva? - 2 voturi

Cine se abtine? -

Cu 17 voturi pentru si 2 voturi împotriva s-a hotarât organizarea licitatiei.

Va rog sa faceti propuneri pentru doi consilieri în comisie.

Au fost propusi domnii consilieri Peti Andrei si Todoran Liviu.

Supleanti: Roman Ioana Bakos Levente.

Supun la vot cele patru propuneri care s-au facut.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotărârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 40 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre Grebenisan Stefan a unei suprafete de teren apartinând Municipiului Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 41 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre Iclanzan Alexandru si sotia Iclanzan Emanuela Simina a unei suprafete de teren apartinând Municipiului Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 42 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre Craciun Ioan si sotia Craciun Elena a unei suprafete de teren apartinând Municipiului Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este negativ. Supun la vot respingerea materialului.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Proiectul de hotarâre este respins.

Punctul nr. 43 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre Vas Irina a unei suprafete de teren apartinând Municipiului Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun la vot proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 44 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre S.C. Eriline S.R.L. a unei suprafete de teren apartinând Municipiului Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - trei comisii au fost de acord cu materialul. Supun al vot proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 18 voturi

Cine este împotriva? - 2 voturi

Cine se abtine? - 1 abtinere (Peti A.)

Hotarârea a fost adoptata cu 18 voturi pentru, 2 voturi împotriva si o abtinere.

Punctul nr. 45 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre S.C. Deovex S.R.L. a unei suprafete de teren aflat în proprietatea Municipiului Tîrgu Mures, str. Plutelor, nr. 2:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Dl. consiler David: - pe ce perioada se da?

D -na secretar Cioban: - 10 ani. Toata lumea are pe 10 ani.

Dl. consilier Benedek: - 5 ani maxim.

Dl. primar Forea: - dati pe o perioada, dar în momentul în care primaria are nevoie, automat se suspenda.

Dl. consilier Sita: - trebuie sa stabilim. În general am dat pe 10 ani. Sa supunem la vot.

Dl. consilier David: - am avut un proces pe care l-am pierdut. La ce se refera sentinta?

D -na secretar Cioban: - a fost un proces în 1998. Este o hotarâre judecatoreasca definitiva care prevede obligarea Primariei sa dea autorizatie de construire acestui domn.

Dl. consilier David: - daca nu are teren concesionat, nu poate face dovada proprietatii. A obligat primaria sa-i de autorizatie de construire. Dar autorizatie se da daca faci dovada ca esti proprietarul terenului, ori ca închiriezi, ori concesionezi. Nu are nici una din ele.

D -na secretar Cioban: - o hotarâre judecatoreasca indiferent ca e buna sau proasta, dar e definitiva si irevocabila.

Dl. consilier David: - trebuia sa o atacati.

D-na secretar Cioban: - cum sa se poata? E din 1998. Suntem în 2009.

Dl. consilier Buda: - hotarârea e definitiva si irevocabila si primaria nu mai poate sa darâme. Propun sa se faca concesiune.

Dl. consilier Sita: - supun la vot mai întâi varianta din mape, concesiune pe 10 ani si daca nu trece, propun pe 5 ani.

Supun la vot concesionarea pe 10 ani.

Cine este pentru? - 11 respins

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Materialul în aceasta varianta a fost respins.

Supun la vot proiectul de hotarâre cu concesiune pe 5 ani.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine?-

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 46 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre Tripon Ana a unei suprafete de teren aflat în proprietatea Municipiului Tîrgu Mures, str. Plutelor, nr. 2:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 47 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind concesionarea directa catre Universitatea Petru Maior a unei suprafete de teren aflat în proprietatea Municipiului Tîrgu Mures str. Plutelor, nr. 2:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 48 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea constituirii si a componentei Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism:

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Supun votului dvs. proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 49 din ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea amplasarii antenelor stațiilor de emisie recepție, pe teritoriul Municipiului Tîrgu Mures.

Dl. consilier Sita: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.

Dl. primar Florea: - am vorbit cu dl. ministru al telecomunicatiior. M-a chemat la Bucuresti saptamâna viitoare si mi-a si propus o delegatie în care exact acest subiect îl abordeaza. Noi primarii am facut o serie de obiectii. Se pare ca va fi reglementat ori printr-o ordonanta ori de alta maniera. Asa ca daca doriti sa-l amânati, vom fi mai destepti dupa hotarârea de guvern.

Dl. consilier Sita: - sa ni se prezinte din punctul de vedere al specialistului.

Supun votului dvs. amânarea proiectului de hotarâre.

Cine este pentru? - 16 voturi

Cine este împotriva? - 1 vot (Molnar G.)

Cine se abtine? - 2 abtineri (David C., Peti A.)

Proiectul de hotarâre s-a amânat.

Punctul nr. 50 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea „Regulamentului referitor la amplasarea si autorizarea firmelor si reclamelor în Municipiul Tîrgu Mures”:

Dl. consilier Sita: - regulamentul a fost refacut conform solicitarilor comisiei de comert.

Dl. consilier Bakos: - comisia de comert a propus o serie de modificari. Trebuie sa fac o apreciere generala, este un regulament bun si îi felicit pe cei care au contribuit la acest lucru. Am doua propuneri de modificare. În proiectul de hotarâre se invoca doar H.C.L. nr. 214/2001. Eu stiu de alte hotarâri care aduc anumite reglementari. Ca urmare, art. 2 trebuie sa se încheie cu sintagma respectiv toate reglementarile adoptate de consiliul local care contravin prevederilor prezentului regulament”. În reglementarea domeniului public exista alte hotarâri care vin în contradictie cu regulamentul.

O alta observatie, „vehiculele special echipate pentru publicitate nu vor circula în convoi mai mare de doua masini si cu o viteza mai mare decât jumatate din viteza admisibila pe tronsonul de strada, dar nu mai putin de 20 km pe ora”.

Acest regulament trebuie sa prijine acele afise, acele materiale promotionale cu specific local. Sa nu facem un semi New York din Tîrgu-Mures. Am formulat o idee: „Autoritatile administratiei publice locale sustin acele materiale de pe locurile publice de afisaj si reclama care sunt în concordanta sau promoveaza valorile culturale locale si specificul local”.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiectul de hotarâre cu completarile facute de dl. Bakos.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 51 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea documentatiei de fundamentare aferenta etapei I pentru „Plan Urbanistic Zonal - str. Baladei, zona centrala pentru Scoala generala, nr. 4” -beneficiar municipiul Tîrgu Mures:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 52 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea avizului de oportunitate pentru întocmire documentatie „Plan Urbanistic Zonal - locuinta unifamiliala, str. Argesului, nr. 22” - beneficiar Misaras Flaviu:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotărârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 53 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea avizului de oportunitate pentru întocmire documentatie „Plan Urbanistic Zonal - vila locuinte colective - str. Cornesti, nr. 82E” - beneficiar S.C. WORLD Imobiliare S.R.L.:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 54 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea documentatiei „Plan Urbanistic de Detaliu - str. Viile 1 Mai, nr. 51/A” studiu de amplasament pentru construire locuinta cu 2 apartamente, proprietari: Urban Zoltan, Urban Edith, urban Rudolf, Urban Martha Eniko, Gergely Ibolya:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 55 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea rectificarii documentatiei „Plan Urbanistic de Detaliu - zona str. Constantin Hagi Stoian, fn” - studiu de amplasament pentru construire locuinta unifamiliala proprietari Keresztes Erzsebet si Keresztes Zsolt Andras:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 56 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea documentatiei „Plan Urbanistic de Detaliu - str. Pomilor, fn” pentru lotizare teren în vederea amplasarii locuinte unifamiliale, proprietari Dascal Tudor, Dascal Adriana si Bojte Adelka Aranka:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 57 din ordinea de zi

Proiect de hotarâre privind aprobarea documentatiei „Plan Urbanistic de Detaliu - str. Livezeni, fn” studiu de amplasament pentru construire locuinte unifamiliale, proprietari Pop Gheorghe, Pop Victoria, Pop Remus, Radut Viorel, Radut Emilia, Ioja Petru si Ioja Katalin:

Dl. consilier Sita: - rapoartele comisiilor de specialitate sunt pozitive.

Supun la vot proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Materiale în regim de urgenta

Punctul nr. 1 - regim de urgenta

Proiect de hotărâre privind modificarea duratei de concesionare a terenurilor situate în Tîrgu-Mures, zona valea Rece:

D -na secretar Cioban: - dvs. ati aprobat mai multe concesiuni în Valea Rece. Unele concesiuni sunt pe 10 ani iar alte hotarâri sunt pe 49 de ani.

Unii sunt nemultumiti fata de altii care au pe 49 de ani. Am propus acest proiect de hotarâre ca sa-i tratam pe rromi la fel. Toata lumea sa aiba pe 49 de ani.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiectul de hotarâre.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu 17 voturi pentru.

Punctul nr. 2 - regim de urgenta

Proiect de hotarâre privind aprobarea demararii procedurilor legale în vederea achizitionarii de servicii termice constatând în montarea si exploatarea de echipamente de furnizare energie termica pentru Grup Scolar Industrial „Avram Iancu”:

Dl. consilier Sita: - supun votului dvs. proiectul de hotarâre prezentat.

Cine este pentru? - 17 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu 17 voturi pentru.

Punctul nr. 3 - regim de urgenta

Proiect de hotarâre privind modul de asigurare a finantarii din bugetul local pentru unele categorii de persoane:

Dl. consilier Bakos: - aceste categorii beneficiaza deja. Care este noutatea?

Dl. consilier Benedek: - ......dupa ce vireaza banii, în termen de cinci zile Siletina sa

trimita mai departe.

Dl. primar Florea: - trebuie clarificata.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiectul de hotarâre cu specificatia ca banii sa fie virati în termen de 5 zile.

Cine este pentru? - 22 voturi (unanimitate)

Cine este împotriva? -

Cine se abtine?

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Punctul nr. 5 - regim de urgenta

Proiect de hotarâre privind desemnarea Comisiei de renegociere a clauzelor proiectului contractului de administrare a fondului forestier, proprietatea municipiului Tîrgu-Mures:

Dl. consilier Sita: - este vorba despre comisia de negociere a clauzelor contractului Prestari servicii silvice. Se face comisie si se propun doi consilieri.

Dl. viceprimar Csegzi: - propun sa fie cei doi viceprimari.

Dl. consilier Sita: - mai trebuie o persoana.

Dl. viceprimar Maior: propun pe dl. consilier Farcas Ioan. Deci sa fie dl. Csegzi, dl. Maior si dl. Farcas.

Dl. consilier Sita: mai trebuie un consilier supleant.

Dl. viceprimar Csegzi: - propun pe dl. Bakos Levente.

Dl. consilier Sita: - supun la vot proiectul de hotarâre cu propunerile care s-au facut.

Cine este pentru? - 22 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

Hotarârea a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Dl. consilier David: - am înteles ca s-a depus o petitie de catre Partidul National Liberal. Vreau sa stiu la ce se refera informarea aceasta. Ni s-a spus doar ca s-a respins, ce? Vreau sa stiu la sedinta urmatoare cât e de legala aceasta.

Dl. primar Florea: - au aparut Normele Metodologice conturate privind trecerea spitalelor de interes local, judetean, etc. Parerea mea este ca dl. Benedek si nu numai medici, sa participam sâmbata la o reuniune la Consiliul Judetean. Mi-ar parea bine sa se ia o decizie în cunostinta de cauza pentru ca exista o graba mare de a se adopta si pe plan judetean o serie de lucruri si mi-ar place sa fie o dezbatere.

D-na consilier Roman: - punctul nr. 38 din ordinea de zi, cu licitatia pentru pasaj, s-a lasat pâna când se aduce procesul verbal. Ce facem cu acest material?

Dl. viceprimar Csegzi: - astazi la prânz a venit o scrisoare de la d-na ambasador al României în Slovenia, ca ar fi un interes sa începem o discutie pentru un oras înfratit. Daca sunteti de acord sa pornim negocierile.

Dl. consilier Molnar: - referitor la punctul nr. 38, Comisia de buget a avut observatii care s-au referit la câteva elemente patrimoniale. În primul rând am cosiderat ca referatul întocmit de Grama este nepotrivit; în al doilea rând s-a propus ca modalitatile de plata sa fie impuse în caietul de sarcini pentru licitatie si nu sa fie stabilite dupa câstigarea licitatiei. Daca suntem seriosi, atunci în caietul de sarcini trebuie sa fie stipulate si conditiile de plata. Daca vreti ca dupa ce câstiga licitatia sa fie stipulate, asa sa faceti.

Comisia de buget are aceasta solicitare ca în caietul de sarcini pentru licitatie sa fie stipulate conditiile de plata, ce dorim: sa fie trimestrial, lunar, jumatate de an, ce se întâmpla daca nu plateste la timp.

La punctul 30 am solicitat precizari. Noi am cerut ca negocierea sa se faca cel putin la nivelul inflatiei anuale. Noi stim cu totii si am trait nefericita întârziere cu Matrix. Am solicitat ca termenele de realizare sa fie trecute mai exact. Începerea executiei în termen de 30 de zile de la data eliberarii Autorizatiei de construire, dar nu mai tîrziu de 4 luni de la câstigarea licitatiei.

Finalizarea investitiei - 3 luni de la eliberarea Autorizatiei de construire, dar nu mai târziu de 9 luni de la data câstigarii licitatiei.

La 5.2.5. am insistat ca în cazul în care termenele nu sunt realizate, atunci sa fie posibila rezilierea unilaterala a contractului, fiindca eu stiu ca atunci când au venit pentru Matrix si am întrebat de ce se întârzie, mi s-a spus ca s-a întârziat fiindca nu au primit Autorizatie de construire pentru ca era ceva în neregula cu gardul, ori eu ca cetatean nu am nimic cu aceste lucruri. Daca cineva se angeajeaza sa faca, sa se documenteze înainte si sa faca la termenul calendristic. Eu va întreb d-na Grama, cum puteti dvs. sa propuneti scutirea de taxe timp de 6-10 ani? Mi-e rusine, domnule primar.

Dl. primar Florea: - clarificati cu d-na Grama. Ati discutat în comisie.

D-ra Grama Maria: - aceasta propunere a fost formulata vis-a-vis de investitiile pe care noi le solicitam în ceea ce priveste pasajul ca sa fie functional.

Dl. primar Florea: - ce înseamna finalizarea pasajului?

D-ra Grama: - scara rulanta, banda pentru handicapati.

Raportat la nivelul acestor investitii, a fost o propunere, nu e obligatoriu sa fie acceptata. Plata redeventei, a taxei pe care ne-ar datora-o noua pentru ca le dam în administrare pasajul. Administrare înseamna ca ei preiau toate obligatiile pe care le are proprietarul.

Dl. Primar Florea: - de unde stie dl. Molnar ca e Matrix?

Dl. consilier Molnar: - fiindca la Matrix s-a întârziat foarte mult si as dori ca în acest caz sa nu se întârzie. De aceea am formulat acele propuneri. În ce priveste referatul întocmit de d-ra Grama, este vorba ca la o luna dupa ce am decis ceva, sa nu mai faca investitorul scara rulanta, sa rezolve printr-o metoda oarecare accesul persoanelor. Atunci de ce .... noi la scara rulanta? Noi nu putem sa cerem?

Se doreste ca 6-10 ani sa nu plateasca. Investitia este sa zicem în jur de 150.000 euro. În hârtiile care au fost prezentate, 150 mii euro se recupereaza în 2-3 ani. Daca d-na Grama nu a venit la comisie, noi am formulat niste observatii si sa fie cuprinse în material.

Dl. consilier Sita: - propun sa-l amânam pentru sedinta urmatoare si sa-l discutam în comisii.

Dl. primar Florea: - rog reprezentantii primariei când sunt astfel de probleme, comisia sa fie convocata din timp, sa nu discutam în plen. Sa convocati comisia în afara sedintei. Ce s-a propus scoateti afara.

Pentru sedinta viitoare probabil veti fi ocupati cu bugetul.

Dl. consilier Sita: - va rog sa faceti propuneri pentru președinte de sedinta.

Dl. consilier Benedek: - propun pe dl. consilier Torzsok Sandor.

Dl. consilier Sita: - daca nu mai sunt alte propuneri, supun a vot propunerea d-lui Benedek.

Cine este pentru? - 21 voturi

Cine este împotriva? -

Cine se abtine? -

În unanimitate a fost ales dl. consilier Torzsok Sandor presedinte al sedintei viitoare.

Nemaifiind alte discutii la ordinea de zi, lucrarile sedintei ordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mures se încheie.

dr. Sita Ioan - presedinte de sedinta____________________________

jrs. Cioban Maria - Secretarul municipiului Tîrgu-Mures________