PROCES VERBAL
Încheiat cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului local al municipiului Satu Mare din data de 31.05.2007.

                                                             
Lucrarile sedintei sunt conduse de d-nul consilier Harkacsi Laszlo.
Din totalul de 23 de consilieri sunt prezenti 20 de consilieri.
Consiliul local a fost convocat conform prevederilor legale.

Dl Harkacsi Laszlo deschide sedinta extraordinara a Consiliului local al Municipiului Satu Mare din data de 31.05.2007. Precizeaza ca pe ordinea de zi inaintata de executiv sunt 2 puncte. Intreaba daca sunt propuneri legate de ordinea de zi pentru ca a inteles ca sunt.

      Dl. Fogel arata ca doreste sa se supuna acordului consiliului sa se introduca un nou proiect pe ordinea de zi legat de Clubul Sportiv Municipal care s-a aprobat sa se infiinteze si a survenit o mica greseala la capitalul social.

      Se supune la vot propunerea ca ordinea de zi sa fie completata cu acest proiect de hotarare privind modificarea H.C.L. nr. 124/24.05.2007. Prin unanimitate de voturi se aproba.

Se supune la vot ordinea de zi si se aproba prin unanimitate de voturi astfel:

1.Proiect de hotarare privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2008 in municipiul Satu Mare.
2.Proiect de hotarare privind aprobarea tarifelor pentru lucrarile de salubrizare stradala practicate de S.C. FLORISAL S.A. Satu Mare. 3.Proiect de hotarare privind modificarea H.C.L. nr. 124/24.05.2007.

1. Proiect de hotarare privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2008 in municipiul Satu Mare.

Comisia de buget, arata dl. Fogel, ca avand in vedere ca fata de taxele si impozitele de anul trecut nu sunt modificari importante, propune aprobarea.
Comisia juridica a acordat aviz favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotarare pe ansamlu.
Prin unanimitate de voturi se aproba Proiectul de hotarare privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe anul 2008 in municipiul Satu Mare.

2. Proiect de hotarare privind aprobarea tarifelor pentru lucrarile de salubrizare stradala practicate de S.C. FLORISAL S.A  Satu Mare.

Dl. Matuz arata ca: comisia de servicii considera intemeiate adnotarile d-rei Secretar si propune cresterea tarifelor la toate prestarile de servicii conform indicelui de inflatie. Este si o problema, arata ca astazi a aparut o hartie si pana la urma nici una dintre ele nu respecta ceea ce ar trebui. De aici apare problema cea mare: nu stie daca e bine sa decida ei acuma care este indicele. Considera ca ar trebui sa caute exact indicele care trebuie prevazut acolo. Arata ca probabil ca majoritatea dintre consilieri nici nu au vazut inca sau abia acuma au vazut. Arata ca e bine sa decida care dintre cei doi indici sunt cei reali sau cei prevazuti in contractul de prestari de servicii. Considera ca ar fi intemeiata propunerea sa discute intr-o alta sedinta aceasta problema. Este o propunere.

Dl. Fogel intreaba cine va decide care este indicele corect.

Dl. Matuz arata ca ei cer exact asa cum scrie in contract.

Dl. Fogel intreaba: Si daca nu exista asa cum scrie in contract?

Dl. Matuz precizeaza ca nu stie, dar colegii nu au vazut acest indice, au vazut ei, cei din comisia de servicii, cat au vazut. Nu stie daca este bine sa se aprobe astfel.

Dl. Fogel precizeaza ca fractiunea liberala a vazut tot. Pentru a se uita la contract dl. Fogel propune eventual amanarea acestui punct si dupa aceea sa se continue in sedinta discutiile.

Dl. Balvinszky arata ca in viziunea lor el este de acord ca trebuie sa tina cont de anumit indice, indicii sunt din ce in ce mai multi dar realitatea a ceea ce se observa le da de gandit. Acuma 2 ani si acuma 4 ani intreaba cand au vazut un om pe strada sa mature, sa faca curatenie, daca nu ar fi problema de indice ar sta si acuma la acel nivel. Si daca nu s-a intamplat nici o inaintare in privinta asta si daca orasul nu este destul de curat sau chiar curat atuncea ar zice sa amane ca sa fie mai curat. Dar parerea sa este ca nu are rost sa se joace cu oamenii, ca lucreaza pentru ei. Bineanteles ca s-a dezvoltat, bineanteles ca se va mai dezvolta, acuma cu niste indice dubioase nu vede nici un rost ca sa se amane. Au amanat odata, au mai amanat-o altadata, data trecuta cand a venit dl director au fost si dintre consilieri numai jumatate, aicea au discutat, au povestit si acuma nu vede ce rost ar avea sa se amane. Le multumeste.

Dl Zaha precizeaza ca vrea doar sa ii spuna colegului sau ca activitatea de a face curat in municipiul Satu Mare este obligatie contractuala a S.C. FLORISAL S.A. nu este o chestie adusa municipiului si locuitorilor ei, este o obligatie platita contractual. Ca se desfasoara mult mai bine, asta recunosc si ei.

     Dl. Balvinszky ii multumeste.

     Dl. Kabaly arata ca au discutat cu cativa colegi si semnele de intrebari care s-au pus au fost legate de oportunitatea si legalitatea acestui act; in cazul in care nu sunt convinsi de legalitatea acestui act propune, ca si colegul sau, sa amane, si parerea sa este ca ar trebui sa clarifice pentru ca e o problema care poate sa aiba consecinte patrimoniale, chiar foarte grave si mai bine sa piarda putin timp dar sa fie clar.

       Se supune la vot propunerea privind amanarea acestui proiect de hotarare.

      Dl. Curpas solicita sa nu se supuna inca la vot pentru ca trebuie sa discute si sa vada ce e de facut. Acuma a aparut o hartie pe care nu au vazut-o cu noul indice de modificare, deci. Ar trebui sa le studieze astea si nu sa se vrea neaparat pentru ca propune cineva. Nu e vorba, el stie ca e o chestie propusa dar gandeste ca e bine sa o stie concret, ei nu au vazut nimic. Dumnealor pesemne au avut sedinta mai devreme. Ei nu au avut o asemenea hartie, nu stiu nici despre indicele de inflatie care este. Platirea contributiei de catre populatie va depinde de ceea ce le ofera ei. Sa nu se faca o greseala si in cazul asta el propune sa o analizeze separat pe comisii si sa vina cu propuneri concrete sa poata ajuta orasul. Daca o pot face, sa o faca si sa nu se sinchiseasca ca le e jena, ca nu trebuie. Daca este legal pot sa faca. De aceea este de acord cu dl. Matuz ca trebuie discutate si intr-o viitoare sedinta care va fi nu stie cand sa vina concret si sa ia o hotarare buna pentru populatie.

      Dl. Fogel arata ca indiferent de rezultatul votarii: ca se amana , ca nu se amana toata aceasta problema este pusa de partidul liberal. S-au unit fractiunile cu reprezentantul Florisal-ului, cu executivul, nici un consilier liberal nu a participat.

       Dl Curpas arata ca tocmai de asta.

       Dl. Fogel arata ca atunci vor tot propune amanarile si dupa aia tot nu se face.

       Dl. Curpas arata ca trebuie sa se si analizeze si asta e problema.

       Dl. Primar arata ca se amana problema si o tot amana intr-un mod repetat pe motiv ca nu au analizat-o. Nu aceasta este problema. Vrea sa le spuna ca indiferent la ce suma si cum se aproba tarifele, care este starea tarifelor, mare, mica sau cum o fi trebuie analizata. Dar aici este vorba de buna desfasurare de servicii publice la nivelul municipiului Satu Mare, servicii de salubrizare. Exista contract, exista cadru legal, prevedere in care exista o serie de elemente de natura tehnica, economica, financiara care conditioneaza buna desfasurare a acestui contract. El a stiut de zece, de sute de ori mai bine decat ei, dar sigur dumnealor au experienta suficienta ce inseamna desfasurarea mai bine sau mai prost a acestei activitati. Este observata imediat de populatie calitatea acestui serviciu. Orice altceva in afara de apa si salubrizare poate fi la nivelul 2, 3, 4 dar acest serviciu este monitorizat zilnic de fiecare om care trece pe strada. Ori nu este totuna cum se stabilesc si cum lucreaza in aceste conditii. Amanarea de 3-4 ori a unei astfel de decizii, buna, rea, cum trebuie luata, incepe sa deranjeze pentru ca nu mai este perspectiva. Trebuie luata o decizie ori aicea nu se iau decizii. Asta e problema. Nu vorbeste de nivelele de tarife, care trebuie sau nu trebuie sau cum sunt ele indicate, dar daca nu se analizeaza si nu se ia o decizie niciodata, a treia oara se amana acuma. Sa o lase ca proiect pentru luna iunie si poate si atuncea o vor amana si nu stie ce se va mai intampla dar treaba este ca de 3-4 luni treneaza asa. Si este vorba, inca odata, de serviciul de salubrizare a municipiului care trebuie sa functioneze si care este amanata din motive financiare si care este raspunderea Consiliului si este raspunderea Primarului. Nu e o chestie care poate fi anulata. Nu a mai vazut la nici un serviciu discutii si probleme atat de grave, complicate pe niste tarife care trebuie indexate mai mult sau mai putin pentru aceste serviciu pe 2007.

     Dl. Zaha dorind sa fie mai direct arata ca nu este de acord cu majorarea cu 70% la tariful pentru populatie.

     D-na Gittinger precizeaza ca dl Primar a mentionat foarte corect ca intr-adevar de vreo trei ori a fost amanata discutarea acestui proiect pentru ca de fiecare data s-a cerut sa se vina cu alt proiect. Din pacate asa s-a intamplat si pentru ca astazi cand li se cere sa hotarasca in fata unui act care astazi le-a parvenit si care difera sensibil fata de cel care a fost prezentat pentru saptamana trecuta, chiar daca este vorba de acea diferenta, nu e nesemnificativa si nu poate sa hotarasca astazi cu privire la acesta, nu poate sa isi asume aceasta responsabilitate astazi, acuma, de aceea sustine aceasta propunere de amanare si inca o data sustine ca amanarile care au fost efectuate nu au fost nejustificate, nu au fost nemotivate. In urma fiecareia a rezultat cate un alt proiect.

      Dl. Fogel intreaba ca partidele vor decide.

      D-na Gittinger arata ca se vor duce la Statistica si vor cere indicele. Arata ca au primit in doua saptamani doua adrese diferite.

     Dl Fogel arata ca indice cum scrie in contract nu exista.

     D-na Gittinger cere sa se recunoasca ca este mai apropiat cel pe care l-au primit saptamana trecuta decat acesta. Se specifica in contract ca iau in considerare indicele specific acestor servicii.

 
Dl. Matuz doreşte să dea replica dlui Fogel pentru că a făcut acea remarcă. Într-adevăr a fost convocat grupul liberal, dar, a fost o convocare făcută cu două sau trei ore înainte de şedinţă. Colegii liberali, ca norocul sunt ocupaţi, au alte preocupări. În momentul în care se doreşte o discuţie deschisă, consideră că cel puţin cu o zi înainte se poate face acest anunţ.

Dl.Fogel precizează că toţi consilierii sunt ocupaţi.

Dl. Schita arată că el crede altceva. Precizează că are impresia că se doreşte cu orice preţ să treacă acest proiect. Nu este un lucru simplu. Este un act de mare responsabilitate. Este vorba despre un contract care este o înţelegere între părţi. Dacă consilierii înghit acuma toate ce se bagă sub nas cu 5 minute înainte de şedinţă, zice că fac o greşeală. Deci de trei ori s-a amânat acest proiect, dar de fiecare dată s-a venit cu o altă formulă. Ar trebui să fie realişti. Cineva doreşte, cu orice preţ, să forţeze nota să treacă acest proiect. Apreciază că ar trebui reflectat puţin înainte de a se lua decizia.

Dl. Enătescu întreabă dacă există un sistem de referinţă. Care sunt preţurile la Baia Mare.

Dl. Schita arată că este un contract.

Dl. Enătescu precizează că a înţeles. Întreabă dacă apreciază că acesta este unicul sistem de referinţă. Deci, dacă există un sistem de referinţă la alte oraşe, şi raportat la ele unde se situează oraşul Satu Mare. Întreabă dacă are voie să ştie. A văzut nu demult la televizor o emisiune, unde s-a făcut o diversiune, în care s-a arătat că Italia ne trimite nouă gunoaiele, şi guvernul Tăriceanu adună gunoaiele din Italia în România. A fost o porcărie de diversiune, că nu este adevărat nimic din toată treaba aceasta. Şi atunci s-a discutat şi problema preţului la gunoi, în Europa. Şi sunt preţuri pentru colectarea gunoaielor şi distrugerea prin incinerare a lor, de 20, 30, 40 de ori mai mare în Europa decât la noi. Asta este legat de ceea ce a ascultat la radio azi dimineaţă.

Dl. Puşcaş, prezintă consiliului anumite aspecte. Astfel, din ianuarie puteau să aplice actualizarea, tarifelor care au fost licitate şi aprobate de comisia care a funcţionat, la serviciul de salubrizare. S-a prezentat cu primul material în februarie. Au fost anumite discuţii, l-au refăcut, au revenit în martie. Au apărut din nou discuţii, l-au refăcut, au revenit în aprilie. Au fost discuţii, l-au refăcut au revenit astăzi. Au trecut 5 luni. Toată treaba aceasta se face pe cheltuiala lor. Sigur grupul de consilieri liberali încearcă să împingă toată treaba spre un articol. Dar el merge şi citeşte întreg contractul, pentru că au de-a face cu un contract compact, unde la cap. VI art.1 unde zice Comisia juridică, - a consiliului local -, a spus aşa: se poate aproba, dar obligatoriu actualizarea se face concret, corect, la nivelul la care arată indicele, iar de aprobat se poate aproba dar nu este obligatoriu. Deci, consiliul are această putere, sunt investiţi de aceşti 100 de mii de oameni să actualizeze şi să aprobe restul, cum scrie în contract. Dacă există componente ale preţului se poate aproba tarif nou. Roagă consilierii să citească contractul, care de altfel l-au şi citit şi l-au şi confirmat în acest sens. 90% dintre tarife sunt trecute la indicele de creştere a tarifului la serviciile de funcţionare apă-canal. Acestea au fost primite azi dimineaţă deoarece, el s-a adresat preşedintelui pe ţară. Nu vrea să se facă ilegalităţi nici de către el, nici de către consiliu. Nu îl ajută nici pe el, pentru că vine Curtea de conturi şi îl împinge înapoi. Doreşte ca lucrurile să evolueze în perfectă legalitate. A întrebat: dl. preşedinte cum procedez în speţa de faţă. Când I-a explicat tot filmul, I-a precizat că în primul rând trebuie să umble cu nişte indici buni. Indicele pe care lucrează sectorul 5 din Bucureşti, întâmplător pe acela l-a luat. De asemenea I-a spus să ceară de la statistică indicatorii cu care lucrează toate salubrizările din ţară. L-au cerut şi este cel din faţa dl. Consilieri. L-au obţinut la orele 12. Totuşi, sunt zeci de miliarde în joc. Nu crede că nu simte fiecare dintre consilieri că se fac eforturi foarte substanţiale, foarte importante, ca într-adevăr populaţia să se simtă altfel decât a fost. Se lucrează şi sâmbătă şi duminică. Nu a fost nici sărbătoare. Acum roagă consilierii să-l ajute şi pe el să-şi facă treacă, pentru că tot amânat de pe o zi pe alta încearcă să găsească o soluţie. Iar contractul permite, se poate aproba un preţ, dacă există, … şi există. A cerut şi un formular ca să vadă cum au calculat în 2005. Să nu creadă nimeni că nici el nu este nici mai scumpă, nici mai ieftină motorina, nici anvelopa şi nici salariile. Atâta roagă consilierii să îl ajute, ca împreună să poată să facă şi ei treabă.

Dl. Harkacsi îl întreabă pe dl. Matuz dacă îşi mai menţine propunerea de amânare.

Dl. Matuz arată că da.

Dl. Harkacsi  supune la vot propunerea de amânare a proiectului de hotărâre. Cu 7 voturi pentru, 10 împotrivă, 2 abţineri. Având în vedere că sunt 20 de consilieri, un vot lipseşte. Dl. Harkacsi nu este pentru amânarea proiectului. Întreabă dl. consilieri dacă poate supune proiectul de hotărâre în ansamblu.

Dl. Zaha precizează că trei consilieri din grupul liberal cer vot uninominal, conform art.54 din Regulamentul consiliului.

Dl. Harkacsi roagă, conform regulamentului, pe d-oara secretar să întrebe d-ii consilieri cum votează.

Dl. Fogel o roagă pe d-oara secretar să precizeze ce înseamnă da şi ce înseamnă nu. Ar fi bine.

D-oara secretar precizează că da este pentru proiectul de hotărâre şi nu este împotriva proiectului de hotărâre. Întreabă care indice se supune la vot.

Dl. Fogel precizează că este vorba despre indicele pentru serviciile de resort, 23.

Dl. Viman are o singură întrebare, dacă se poate: dacă acest indice şi creşterea cu acest indice se încadrează în indicele prevăzut în contract.

D-oara secretar precizează că nu a văzut acest indice. L-a văzut chiar astăzi, cu 2 minute înainte de şedinţă.

Dl. Matuz arată că tocmai de aceea a solicitat să se amâne să vadă care indice este cel corect.

Dl Fogel îi atrage atenţia lui dl. Matuz că a precizat înainte de şedinţă să citească fraza întreagă, din contract.

D-oara secretar citeşte numele consilierilor locali în vederea realizării votului uninominal.

1) Dl. Albu Adrian – lipseşte
2) Dl. Balvinsky Sandor – DA
3) Dl. Bor Darius – NU
4) D-na Caiţa Cristina– NU
5) Dl. Csillag Tiberiu – NU
6) Dl. Curpaş Teodor–DA
7) Dl. Enătescu Virgil– NU
8) Dl. Fanea Dumitru– DA
9) Dl. Fogel Vasile– Da
10) D-na Gittinger Orsolya– NU
11) D-nul Gozar Ioan– lipseşte
12) D-nul Harkacsi Laszlo- DA
13) Dl. Kabai Istvan– DA
14) Dl. Kereskenyi Gabor– DA
15) D-na Koncz Andrea– DA
16) Dl. Kovacs Jacint– DA
17) Dl. Matuz Bela– NU
18) Dl. Nits Janos– lipseşte
19) Dl. Molnar Csaba– DA
20) Dl. Schita Mihai - NU
21) Dl. Turos Lorand– NU
22) Dl. Viman Ioan– DA
23) Dl. Zaha Cristian– NU


Dl. Fogel solicită să se spună rezultatul votului.

D-oara secretar precizează că este majoritate.

Dl. Harkacsi precizează că s-a adoptat hotărârea privind aprobarea  tarifelor pentru lucrările de salubrizare  stradală practicate de S.C. FLORISAL S.A. Satu Mare.

Pct.3 Proiect de hotărâre privind modificarea HCL nr. 124/24.05.2007

Se dă citire proiectului de hotărâre pe articole.

Se dă citire art.1. Se supune la vot art.1. Cu un vot împotrivă şi o abţinere, se aprobă acest articol.

Se dă citire art.2. Se supune la vot art.2. Cu un vot împotrivă se aprobă acest articol.

Se dă citire art.3. Se supune la vot art.3. Cu un vot împotrivă se aprobă acest articol.

Se dă citire art.4. Se supune la vot art.4. Cu 2 voturi împotrivă se aprobă acest articol.

Dl. Kereskenyi arată că albastru-verde este al Olimpiei.

Dl. Matuz propune culoarea neagră.

Dl. Fogel precizează că negru nu este voie.
Dl. Kereskenyi precizează că în baschet, culoarea neagră este pentru arbitri.

Se dă citire art.5. Se supune la vot art.5. Cu un vot împotrivă se aprobă acest articol.

Se supune la vot proiectul de hotărâre în ansamblu. Cu un vot împotrivă se adoptă hotărârea privind modificarea HCL nr. 124/24.05.2007.

Dl. Harkacsi mulţumeşte pentru participare.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ                                                       CONTRASEMNAT
Harkácsi László                                                                             Secretar
                                                                                                          Suciu Mariana