PROCES VERBAL
Încheiat cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului local al municipiului Satu Mare din data de 18.10.2007.

Lucrările şedinţei sunt conduse de dl. consilier Molnar Csaba.
Din totalul de 23 de consilieri  sunt prezenţi 16 consilieri.
Consiliul local a fost convocat conform prevederilor legale.Dl. Molnar Csaba declară deschisă şedinţa extraordinară a Consiliului local. Menţioneaza că pe ordinea de zi sunt 5 puncte. Supune la vot ordinea de zi. Prin unanimitate de voturi se adoptă ordinea de zi astfel:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat între oraşul Satu Mare şi Rzeszow-Polonia.
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea conferirii titlului de cetăţean de onoare d-lui Gijs van Nus.
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea conferirii titlului de cetăţean de onoare d-nei  Evelien van Nus-Nekkers
4. Proiect de hotărâre privind  aprobarea amplasării monumentului “Eroului  necunoscut” în municipiul Satu Mare, P-ţa Libertăţii
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea PUZ – amenajare scuar pe strada Wolfenbuttel.


     1.Proiect de hotarare privind aprobarea Acordului de parteneriat intre orasul Satu Mare si Rzeszow-Polonia.


Dl. Primar arata ca ar dori sa spuna 2 cuvinte despre acest protocol. Cu mai bine de 2 ani in urma, poate mai mult cu orasul Rzeszow au avut intentia si relatii, prin demararea unor relatii de colaborare in diferite domenii. Au o conducere, primarul si viceprimarul, conducerea orasului foarte deschisa pentru colaborare nu numai cu Satu Mare in Romania dar si in regiune. Au relatii infratite cu Ujgorodul, sunt foarte deschisi pentru dezvoltare, cooperare in aceasta regiune a noastra. Au fost 2 vizite oficiale, au fost ei aici, au fost cei din Satu Mare acolo, dl. viceprimar Solschi. Au organizat anul acesta cu ocazia festivalului de teatru, au organizat o expozitie de fotografii. I-au invitat si au avut chiar mare succes, tinerii satmareni au organizat annual un mare concurs, un festival de interpretare cantece, cantece rock unde dintre cei 50 de concurenti din toata Europa, o satmareanca a castigat locul intai la prima participare a dumneaei. Au relatii foarte bune pe linie sportiva pentru tineri, deci exista o reala perspectiva de a dezvolta cooperararea cu acest oras. Dansii au initiat, a fost initiativa dansilor aceasta colaborare, acest protocol. S-a si aprobat in luna iunie, Consiliul local a aprobat acest protocol de colaborare cu Satu Mare si Satu Mare urmeaza sa fie invitati undeva la sfarsitul lunii noiembrie, exact inca nu s-a precizat, pentru a semna in cadru festiv acest protocol cu ocazia unor manifestari care vor avea loc in orasul lor. Asa cum a spus si Satu Mare i-a invitat si vor fi prezenti prin viceprimarul lor luni la aceasta intalnire a oraselor din regiune: Romania, Ungaria, Slovacia, Polonia, fiind partenerii municipiului Satu Mare in aceasta dezvoltare ale acestor relatii de colaborare. Deci propune cu aceste ganduri foarte frumoase si cu o perspectiva reala, pentru ca Satu Mare are o perspectiva reala de dezvoltare a colaborarii intre aceste 2 orase destul de apropiate totusi distantate  prin faptul ca ei se situeaza in Polonia. Propune aprobarea pentru colaborare.

    Dl. Molnar ii multumeste.

   Comisia juridica prin dl. Csillag arata ca avizeaza favorabil cu mentiunea si solicitarea ca sa se aprobe completarea art. 3: “… se comunica celor interesati si se aduce la cunostinta publica.” Adica sa se comunice partilor si sa se aduca la cunostinta publica.
Comisia de cultura a acordat aviz favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotarare pe ansamblu cu modificarile propuse. Prin unanimitate de voturi se aproba Proiectul de hotarare privind aprobarea Acordului de parteneriat intre orasul Satu Mare si Rzeszow-Polonia.

     2. Proiect de hotarare privind aprobarea conferirii titlului de cetatean de onoare d-lui Gijs van Nus.

Dl. Solschi doreste sa prezinte un scurt istoric. Din 1970 olandezii au venit in Satu Mare cu ajutoare si au semnat un acord de infratire. In 1973 din partea d-nei van Nus a venit prima delegatie in Satu Mare. In ziua respectiva au fost schimburi culturale si sportive, prin perioada anilor 80 aceste schimburi culturale s-au stins datorita perioadei de la noi. Dupa Revolutie au fost cei din Satu Mare, in baza unei singure adrese din partea unui cetatean si de atunci lucrurile s-au transformat radical si foarte multi si din consiliu au fost in vizita la Zutpfen, fiecare stim ca tot ce s-a intamplat acolo a fost pregatit de catre cele 2 persoane. In acest moment Satu Mare are infratite penitenciarele, tribunalele, politia, pescarii, pompierii si ceea ce este foarte, foarte interesant ca dupa perioada in care in special au venit cu ajutoare la noi in ultimii ani au inceput sa fie parteneri; s-au realizat 2 proiecte comune gestionate de ei, in care Satu Mare a fost parte implicata si beneficiar iar acuma sunt pe cale de a castiga alte parteneriate; Strategia fenomenului social al municipiului Satu Mare proiect care se refera la problemele de ajutor social si alt proiect prevede o restructurare, o reorganizare dupa un anume model intregul aparat al Primariei municipiului Satu Mare. Mentioneaza ca este o activitate de doua generatii, d-na Van Nus are grija de peste 30 de ani, de fapt sunt prietenii municipiului. Arata ca crede ca pentru tot efortul pe care l-au facut merita titlul propus.

Dl. Molnar ii multumeste.

Comisia de cultura acordat aviz favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotarare pe ansamblu. Prin unanimitate de voturi se aproba Proiectul de hotarare privind aprobarea conferirii titlului de cetatean de onoare d-lui Gijs van Nus.

3. Proiect de hotarare privind aprobarea conferirii titlului de cetatean de onoare d-nei Evelien van Nus-Nekkers.


Comisia de cultura a acordat aviz favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotarare pe ansamblu. Prin unanimitate de voturi se aproba Proiectul de hotarare privind aprobarea conferirii titlului de cetatean de onoare d-nei Evelien van Nuss-Nekkers.

4. Proiect de hotarare privind aprobarea amplasarii monumentului “Eroului necunoscut” in municipiul Satu Mare, P-ta Libertatii.

Comisia de cultura a acordat aviz favorabil.

Dl. Viman arata ca stie ca fiind de acord cu amplasarea monumentului care este foarte drag locuitorilor municipiului Satu Mare si care evoca un moment istoric foarte important pentru aceasta localitate este convins ca toata lumea se va bucura.

  Se supune la vot proiectul de hotarare pe ansamblu. Prin unanimitate de voturi se aproba Proiectul de hotarare privind aprobarea amplasarii monumentului “Eroului necunoscut” in municipiul Satu Mare, P-ta Libertatii.

Pct.5 Proiect de hotărâre privind aprobarea PUZ – amenajare scuar pe strada Wolfenbuttel, în municipiul Satu Mare.


Comisia de urbanism a acordat aviz favorabil proiectului de hotărâre.

Dl. Nits doreşte să menţioneze că au văzut cu toţii, de ani de zile acea zonă aşa cum era, s-a venit cu acest proiect de hotărâre, iar piaţa va deveni un centru plăcut al zonei respective.

Se supune la vot ultimul proiect de pe ordinea de zi. În unanimitate de voturi se adoptă hotărârea privind aprobarea PUZ – amenajare scuar pe strada Wolfenbuttel, în municipiul Satu Mare.

Dl. Primar arată că s-a dorit convocarea acestei şedinţe extraordinare, cu o ordine de zi oarecum deosebită. După cum se vede sunt proiecte de hotărâre cu caracter protocolar şi reprezentativ pentru oraşul Satu Mare, inclusiv amplasarea de statuie, sau aprobarea PUZ. Acestea de fapt au menirea de a îmbogăţi oraşul, spiritual în primul rând. Acesta este rostul şedinţei extraordinare de azi, că sunt invitaţi, aşa cum ştiu şi consilierii, la sfârşitul de săptămână şi de luni, vor fi o serie de evenimente foarte importante pentru municipiul nostru. Ziua de luni este cea mai importantă, vor o serie de activităţi culturale ocazionate de înmânarea drapelului de onoare pe care l-au obţinut de la Consiliul Europei, continuarea acestei diplome care este o primă etapă şi care s-a înmânat la Strasbourg. Acest drapel de onoare este o a doua etapă, care
s-a fost conferit în urma aceloraşi genuri de activităţi şi promovarea aceleiaşi imagini, care au fost făcute şi în prima etapă şi care a fost apreciat la acelaşi nivel de comisia Consiliului Europei, care în persoana preşedintelui acestei comisii, dl. Guy Lengagne din Franţa, va fi prezent aici pentru a înmâna acest drapel. Această ocazie s-a organizat având, în prealabil deja, vizita oficială a delegaţiei oraşului Wolfenbuttel, în funte cu primarul Thomas Pink, care este primar al oraşului Wolfenbuttel, după alegerile de anul trecut. După câţiva ani buni, după câteva mandate bune fostul primar nu a mai candidat. Acesta a mai fost la Satu Mare, se cunosc bine, dar în calitate de primar va veni prima dată, însoţit de 2 consilieri şi de preşedintele consiliului local, Manfred Amon, fost viceprimar, care la rândul lui este cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare. În acest context, şi organizând această manifestare, pe care oarecum Consiliul Europei îl solicită, şi o delegaţie din oraşul Zuthfen va fi prezentă, condusă de viceprimar. Dar un element foarte important apreciază el, în care îşi pune mari speranţe în viitor este întâlnirea primarilor din cele 5 ţări, din această regiune, din această zonă de întâlnire, respectiv România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Ucraina. Au fost invitate 8 oraşe, respectiv primarii din Rzeszow - Polonia, Kosice din Slovacia, Moskolc şi Nyiregyhaza din Ungaria, Beregovo şi Ujgorod din Ucraina, respectiv Baia Mare şi Satu Mare din România. Sunt în relaţii foarte variate şi s-au întâlnit de mai multe ori cu primarii din aceste oraşe, există o întreagă listă de relaţii bilaterale, relaţii de înfrăţire sau protocoale de prietenie, relaţii bilaterale au mai fost, dar acum se încearcă, este o inţiativă, de astfel încercată şi de alţi colegi. Şi Kosice a făcut acelaşi lucru, dar cu o altă temă, aceea de a candida la titlul de candidat european în anul 2013. În ideea de a obţine acest titlu, au introdus o componentă foarte importantă aceea de regiune culturală, arenă culturală. Municipiul Satu Mare încearcă să meargă în paralel cu ei, şi să gândească proiecte de dezvoltare pentru colaborare comune. Deci această întâlnire a primarilor va avea loc luni, şi vor avea o serie de persoane importante. Delegaţia din Wolfenbuttel soseşte vineri, cea din Zutpfen duminică, dl. Guy Lengagne soseşte tot duminică, iar o altă parte din delegaţie, care vin de mai de aproape sosesc luni dimineaţă. Marţi vor pleca. Deci aceste hotărâri de consiliu, mai mult protocolare, de valoare spirituală importantă, s-au dorit a fi aprobate într-o şedinţă extraordinară. Profită şi de această ocazie să invite toţi consilierii să participe începând de ora 9.30 – 10.00  aici în sala Consiliului şi se continuă până la ora 13.00. Speră că vor avea loc în centrul oraşului, la statuia lui Vasile Lucaciu, dacă vremea nu este foarte bună în Sala Mare a Teatrului de Nord, iar de la ora 15.00 – 15.20 va avea loc recepţia oferită la restaurantul Dacia.  Încă î informaţie care le-a parvenit ieri şi i-a bucurat, au fost înaintate două proiecte de finanţare din fondul de mediu, din care a fost aprobat cel mai important. A fost aprobat un proiect de câteva miliarde de lei pentru reabilitarea, reamenajarea zonelor verzi şi în realizarea spaţii de joacă din cartierele Carpaţi 1 şi 2, respectiv Micro 17. Aceşti bani nu fac parte din fondul bugetar, este vorba de un fond de mediu. Banii aceştia sunt reţinuţi pentru proiectele aprobate, astfel încât se finanţează până la sută la sută. Probabil vor începe anul acesta licitaţiile, iar în primăvară. Dar din aceşti bani vor putea realiza 4, 5 terenuri de joacă, cel puţin cum sunt cele din micro 14, 15 şi în Grădina Romei.PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ                                    CONTRASEMNAT
Molnar Csaba                                                              Secretar
                                                                                       Suciu Mariana