Hotărârea nr. 173/2020
Hotãrârea nr. 173 privind aprobarea Planului strategic 2020-2022 al Spitalului de Pediatrie Ploieşti, instituţie sub autoritatea Consiliului Local PloieştiROMÂNIA
JUDEȚUL PRAHOVA
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI
HOTĂRÂREA NR. 173
privind aprobarea Planului strategic 2020-2022 al Spitalului de Pediatrie Ploiești, instituție sub autoritatea Consiliului Local Ploiești
Consiliul Local al Municipiului Ploiești:
văzând Referatul de aprobare nr. 221/11.05.2020 al Primarului Municipiului Ploiești domnul Dobre Adrian Florin și Raportul de Specialitate al Spitalului de Pediatrie Ploiești nr. 2643/08.05.2020, prin care se propune aprobarea Planului strategic 2020-2022 al Spitalului de Pediatrie Ploiești;
în baza Raportului de specialitate nr. 216/25.05.2020 al Direcției Administrație Publică, Juridic-Contencios, Achiziții Publice, Contracte și Raportului de specialitate nr. 117/13.05.2020 al Direcției Economice;
ținând cont de avizul Comisiei de specialitate nr. 7 - Comisia juridică, ordine publică, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, petiții și reclamații din data de 26.05.2020;
având în vedere prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe ale Ministerului Sănătății Publice către autoritățile administrațeie publice locale, coroborate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 56/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor acestei ordonanțe;
potrivit prevederilor art. 1, alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 999/2014 s-a aprobat transferul managementului asistenței medicale al Spitalului de Pediatrie Ploiești - unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în municipiul Ploiești, str. Mihai Eminescu, nr. 4-6, județul Prahova, aflat în rețeaua sanitară a Consiliului Județean Prahova, de la Consiliul Județean Prahova la Consiliul Local al Municipiului Ploiești;
în temeiul art. 196 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/05.07.2019 privind Codul administrativ;
HOTĂRĂȘTE:
Art. 1 Aprobă Planul Strategic al Spitalului de Pediatrie Ploiești conform anexei ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2 Începând cu aceeași dată orice alte prevederi își încetează aplicabilitatea.
Art. 3 Spitalul de Pediatrie Ploiești va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
Art. 4 Direcția Administrație Publică, Juridic - Contencios, Achiziții Publice, Contracte va aduce la cunoștință celor interesați prevederile prezentei hotărâri.
Dată în Ploiești, astăzi, 28 mai 2020
PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,
George-Sorin-Niculae BOTEZ
Contrasemnează:
SECRETAR GENERAL, Ioana Geanina SERBINOV
fiHEM Lfir WL IM?
SPITALUL DE PEDIATRIE PLOIEȘTI
_________y
*AN slCSJ
_ ff zXunitoto *t»ffța îri\ \
Str. Mihai Eminescu, nr.4-6, Tel. 0733428743 , fax: 0244518415 V’'«’h!W‘DT‘’v';
e-mail: secretariat@spitalpediatrie.ro l'* I ''f/
Operator de date cu caracter personal nr. 4638
Nr. $G!>/»£■
PLAN STRATEGIC
2020 - 2022
li s ■ ■■■ >v /o„
Planul strategic al Spitalului de Pediatrie Ploiești pentru anii 2020 ^$022;' .cdhstitmfe documentul intern principal de planificare strategica, în plan financiar, operațidhafîș^ clinic, ^câfe' cuprinde obiectivele de dezvoltare a spitalului și stabilește măsurile și acțiunile prioritare pentru atingerea acestor obiective.
Obiectivele și strategiile de administrare avute în vedere în strategia de dezvoltare a Spitalului de Pediatrie Ploiești, pentru anii 2020 -2022, au fost etapizate avându-se în vedere impactul pe care îl are fiecare proiect asupra revitalizarii activității spitalului în vederea promovării încrederii pacienților în activitățile desfășurate, în condiții de eficiență și eficacitate.
Viziune
Viziunea Spitalului de Pediatrie Ploiești este atingerea excelenței în activitatea medicală și ulterior menținerea unei reputații foarte bune a spitalului prin calitatea înaltă a serviciilor prestate. Scopul fundamental al unității noastre sanitare este satisfacerea așteptărilor pacienților prin asigurarea serviciilor medicale și îmbunătățirea permanentă a calității actului medical.Lucrăm împreună pentru a dezvolta și îmbunătăți permanent îngrijirea medicală și mediul de lucru al personalului medical.
Misiune
Misiunea spitalului este de a îmbunătăți considerabil starea de sanatate a populației deservite prin creșterea permanentă a calității serviciilor medicale. în colaborare cu alte instituții care împărtășesc idealurile noastre, ne focalizam resursele pentru realizarea obiectivelor de care suntem etic, social și financiar responsabili.
Valori
Valorile în care credem sunt îmbunătățirea calității vieții, spiritul de echipă, corectitudinea, flexibilitatea, creativitatea și inovația.
Unitatea sanitară urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației minore și realizarea unui sistem de sănătate modem și eficient, bazat pe servicii medicale de înaltă calitate, compatibil cu sistemele de sănătate din Uniunea Europeană, un sistem care pune în centrul său pacientul și siguranța acestuia.
Strategia de dezvoltare a Spitalului de Pediatrie Ploiești cuprinde obiectivele de dezvoltare ale spitalului și stabilește măsurile și acțiunile prioritare pentru atingerea acestora.
în acest sens, printre obiective strategice formulate enumerăm:
-
> adaptarea activității spitalului la nevoile și cerințele populației privind rezolvarea problemelor medicale - urgențe medico-chirurgicale;
-
> diversificarea activității spitalicești, dar cu menținerea calității actului medical;
-
> menținerea spitalului pe o poziție favorabilă între furnizorii de servicii medicale similare, prin creșterea complexității afecțiunilor diagnosticate și tratate în spital.
Astfel, ca aspect prioritar în asigurarea creșterii calității serviciilor medicale oferite populației infantile, este necesară implementarea în cadrul SPITALULUI DE PEDIATRIE PLOIEȘTI a unui Sistem Integrat al Managementului Calității.
Acestea sunt prioritizate în ordinea importanței și urgenței, fiind clasificate în obiective pe termen scurt (cu realizare de până la un an) și pe termen mediu și lung (cu realizare de pana la 3 - 4 ani).
Există câteva priorități în strategia de dezvoltare a spitalului a căror finalitate are ca obiectiv îmbunătățirea serviciilor de sănătate. Aceste priorități ne ajută să oferim servicii medicale de calitate pacienților noștri și să utilizăm fondurile eficient și eficace în condiții de va fi monitorizata prin indicatori ce tin de:
Monitorizare Indicatori:
-
1. scăderea numărului total de internări continue;
-
2. creșterea internărilor continue cu ICM ridicat / total internări;
-
3. creștere internări de zi / total internări;
-
4. creștere ICM / spital;
-
5. scăderea numărului de transferuri interspitalicești;
6. creșterea procentului calificativelor pozitive în totalul chestionarelor de satisfacție
-
CAP. I. PREZENTARE GENERALA A SPITALULUI
LI SCURT ISTORIC
Spitalul de Pediatrie Ploiești este înființat în anul 2003 și oferă servicii medicale pentru copiii din județul Prhova și din județele limitrofe, în număr de aproape 250.000.
Spitalul De Pediatrie Ploiești este înființat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 243/19.03.2003, prin reorganizarea secțiilor de pediatrie, chirurgie și ortopedie pediatrică, ambulatoriul de specialitate din structura Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Spitalul își desfășoară activitatea în baza OMS nr. 754/2010 privind aprobarea structurii organizatorice și funcționează în subordinea Primăriei Municipiului Ploiești din data de 26.11.2014, în baza HG nr. 999/2014.
De la înființare și până în prezent, structura organizatorică a suportat modificări în dinamică, adaptate nevoilor populației și politicilor de sănătate din România (s-au produs modificări ale secțiilor și compartimentelor, ambulatoriul integrat, înființare CSM și Unitate transfuzii sanguine, CPU).
Spitalul funcționează în prezent în trei locații: Str. M. Eminescu nr.4-6, B-dul Independenței nr.18 și T. Vladimirescu nr.127 (CSM).
SPITALUL este cea mai importantă unitate sanitară publică ce asigură asistența medicală pediatrică de pe teritoriul județului Prahova, aceasta fiind singura din județ cu secție de Chirurgie și ortopedie pediatrică.
Adresabilitatea la nivelul spitalului este foarte ridicată, atât din zona municipiului Ploiești și împrejurimi și din întreg județul Prahova, precum și din comune ale județelor învecinate: Dâmbovița și Buzău.
Conform Direcției Județene de Statistică Prahova, populația județului Prahova, după domiciliu, pe grupe de vârstă (la 1 iulie 2014) era 815.471 de persoane, din care 114.348 de persoane (0 - 14 ani), 514.339 de persoane (15 - 59 ani), 187.054 de persoane (60 de ani și peste), proporția populației pediatrice fiind de aproximativ 14% din populația județului Prahova.
-
1.2 NEVOILE DE ÎNGRIJIRE A POPULAȚIEI DESERVITE DIN ZONA DE ACOPERIRE
Pentru a analiza nevoile de îngrijire ale populației deservite este necesară o evaluare a nevoilor, care se structurează, în fapt, pe trei componente principale:
• Analiza nevoior de sănătate utilizând date referitoare la geografie, demografie, principalii determinând ai stării de sănătate, starea de sănătate și comportamente, grupuri populaționale cu nevoi speciale, indivizi, grupuri de risc;
i • Analiza nevoilor de servicii de sănătate, utilizând date referitoare la/Zgwgrafie,Sforțaj^
de muncă din domeniu, serviciile disponibile (localizare, utilizeze,’ < accesibilitate^ 1 capacitate de răspuns, competență, acceptabilitate, calitate), analize de,piață,eficiența7^ și eficacitatea serviciilor și a programelor, coordonarea și integrarea^serviciilof de'v sănătate, oportunități de îmbunătățire); «.of
• Stabilirea priorităților și a opțiunilor de intervenție, pe baza analizelor efecteateZi a resurselor disponibile și disponibilizate, în contextul viziunii și obiectivelor politice
H
-
1.2.1 Caracteristici relevante ale populației deservite
Regiunea Sud Muntenia este localizată în partea de sud a României, învecinându-se la nord cu regiunea Centru, la est cu regiunea Sud - Est, la vest cu regiunea Sud - Vest, iar la sud cu Bulgaria, limita fiind dată de fluviul Dunărea. Cu o suprafață de 34.453 km2 , reprezentând 14,5% din suprafața României, regiunea Sud Muntenia ocupă locul al 3-lea ca mărime din cele 8 regiuni de dezvoltare. Din regiune fac parte județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași, toate aflate în regiunea istorică Muntenia.
Județul Prahova este situat la sud de curbura Munților Carpați, în zona de Centru-Sud a României,fiind străbătut de meridianul de 26° Est și de paralela de 45° Nord. Din punct de vedere al organizării regionale, județul Prahova aparține Regiunii de dezvoltare Sud Muntenia, alături de județele mai sus menționate. Suprafața județului este de 4.716 kmp, care reprezintă 2% din teritoriul țării și îl situează pe locul 33 la nivel național. Relieful județului Prahova este variat, dispus în formă de amfiteatru și este caracterizat de proporționalitatea formelor de relief - munți 26,2% (Vârful Omu -2505 m), dealuri 36,5% și câmpii 37,3%.
Conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Prahova după ultimul recensământ al populației din data de 01.07.2011, situația populației stabile din județul Prahova este următoarea:
-
a) Populația totală : 809.124 locuitori
-
• cu vârsta cuprinsă între 0 - 14 ani: 113.593
-
• cu vârsta între 15 - 59 ani: 518.726
-
• 60 ani și peste: 176.805
-
b) Structura pe sexe : 48,4 % bărbați și 51,6 % femei
-
c) Densitatea populației : 171,6 locuitori/km2
-
d) Populația în mediu rural: 403.309 locuitori
-
e) Populația în mediu urban: 405.815 locuitori
-
f) Rata natalității: 9 %o
-
g) Fertilitatea (pentru grupa 15-49 ani): 32,1 %o
-
h) Rata șomajului: 5,7 %
In funcție de județele de domiciliu ale pacienților externați în anul 2019 situația se prezintă astfel: peste 90%) dintre pacienții spitalului provin din județul Prahova, urmat de județul Dâmbovița (aproximativ 1%) și alte județe (...).
De asemenea, în anul 2019 au beneficat de serviciile medicale ale unității noastre și 4 pacienți din Uniunea Europeană ( Italia - 2, Elveția -1 și Spania -1).
-
1.2.2. Caracteristici istorico - geografice
Reședință a județului Prahova, Municipiul Ploiești este situat la 60 km nord de București, având o suprafață de 89,2 km2 și 209.945 locuitori ca populație stabilă (la data de 20.10.2011).
Din punct de vedere al numărului de locuitori, județul Prahova se află pe locul trei național, după Municipiul București și județul Iași, deși este doar al 33-lea din țară ca suprafață.'^^0/ același timp, județul Prahova reprezintă unul dintre cele mai urbanizate județe ale țării. Repaf^țe^^> populației prahovene pe medii (urban și rural) este reprezentată în figura de mai jos. c o%
-
1.2.3. Incideta bolilor
Din analiza datelor făcute publice de Direcția de Sănătate Publică Prahova prin Raportul Stării de Sanatate a populației județului Prahova - 2018, principalele cauze de deces ( situație comparativă 2017-2018) prezintă următoarea repartiție:
ndicele de mortaîitate
specifica, calculat Ia ICO OOO
nr. decedat! locuitori:
2017 |
2018 |
2017 |
2018 | |
Ap.circulator |
5871 |
5765 |
732,62 |
724,31 |
Tumori |
1868 |
1826 |
233,10 |
229,42 |
Ap.respirator |
717 |
749 |
89.47 |
94,10 |
Ap.digestiv |
649 |
632 |
80,99 |
79,40 |
Leziuni traumatice si otrăviri |
321 |
353 |
40,0-6 |
44,35 |
indicele ce mortalitate specifica: 2017
in Indicele ae mortalitate specifica; 2018
Conform datelor din același document, analizând starea de sătătate a populației țîâifaport cu jăo expunerea la poluanții din aer și efectele poluării aerului asupra stării de sănătafe; je pot trage J§°; următoarele concluzii: \\
Poluarea atmosferei se definește ca prezența în aer a unor substanțe care în funcțid^^ concentrație și timp de acțiune, afectează sănătatea, generează disconfort și / sau alterează mediulf' "
Poluarea poate fi de natură:
-
- chimică - determinată de o seride de substanțe chimice;
-
- fizică - radioactivitatea, radiațiile calorice și ultraviolete, zgomotul, vibrațiile;
-
- biologică - datorată germenilor patogeni care pot fi răspândiți prin aer având ca sursă oamenii - bolnavi sau purtători și animalele.
Sursele de poluare elimină în atmosferă o multitudine de poluanți iritanți, fibrozanți, axfisianți, toxici alergizanți, cancerigeni etc.
Aerul joacă un rol epidemiologie foarte important. Ca incidență, bolile transmisibile pe calea aerului se găsesc pe primul loc - bolile eruptive ale copilăriei - rujeola, rubeola, scarlatina, varicela (și care fac parte dintre specialitățile de boli infectioase - servicii medicale asigurate de altă unitate spitalicească din județ), dar și gripa, pneumonia sau alte viroze respiratorii sau diferite micoze.
Din analiza datelor făcute publice de Direcția de Sănătate Publică Prahova prin Raportul Stării de Sanatate a populației județului Prahova - 2018, pentru grupa de vârstă 0-14 ani mortalitatea și morbiditatea posibil asociată expunerii la poluanții din aer se prezintă astfel:
DATE DEMOGRAFICE
POPULAȚIE >' SEX |
BARBATI |
FEMEI |
TOTAL |
PRAHOVA |
385718 |
410213 |
795931 |
PLOIEȘTI |
106594 |
121956 |
228550 |
POPULAȚIA PE GRUPE DE VARSTA |
0-14 ANI |
15-64 ANI |
>65 ANI |
TOTAL |
PRAHOVA |
109819 |
542860 |
143252 |
795931 |
PLOIEȘTI |
30266 |
156909 |
41375 |
22855C |
Nota - toate datele se vor transmite pe grupele de varsta specificate.
Gupa de varsta 0-14ANI
DATE DE MORTALITATE |
Prahova |
Ploiești | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculata | |
mortalitate infantita(rata/1000 nascuti vii) |
18 |
3.23 |
2 |
1.49 |
mortalitate infantila prin boli resp.jrataHOO 000 nascuti viii |
6 |
107.76 |
1 |
74,52 |
mortalitate generata tota rataflOOO loc. i |
38 |
0.36 |
4 |
0 13 |
mortalitate prin afecțiuni respiratoriii rata.'-00 000 loc. |
9 |
8.20 |
1 |
3 30 |
mortalitate prin afecțiuni cardio-vasculare rata lOC 300 loc. |
1 |
0.91 |
0 |
0.00 |
mortalitate prin tumori maligne rata.TOO 000 loc. |
2 |
1.82 |
0 |
0 00 |
mortalitate prin tumori maligne resniratc-riiîrata/IOO 000 loc.) |
0 |
0.00 |
0 |
0,00 |
DATE DE MORBIDITATE (INCIDENȚA) |
Prahova |
Ploiești | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculate | |
morbiditate generala - total rata/1000 loc. i |
169595 |
1544 31 |
51901 |
1714.83 |
morbiditate prin afecțiuni respiratorii rata'100 OQC loc.) |
106372 |
96861.29 |
33347 |
110179.74 |
morbiditate prin afecțiuni cardio-vasc(rata/100 000 toc.) |
192 |
■ 17433 |
74 |
244.50 |
morbiditate prin tumori maligne(rata/100 000 loc.) |
9 |
8.20 |
2 |
6,61 |
DATE DE MORBIDITATE SPECIFICA RESPIRATORIE |
Prahova |
i* \G:^\ Ploiești. | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculata | |
mort), IACRStrata/100 000 loc.) |
27181 |
24750.73 |
9919 |
'^''^2772^ |
morb. pneumonie(rata/100 CGO loc., |
4116 |
3747.99 |
1521 |
'vscfelK' |
mort), bronșita si bronsiotita ac.rrata/100 000 loc) |
15223 |
13861.90 |
3744 |
1237^.^2-. |
mort), bronșita cr.(ra1a/100 000 loc.) |
211 |
192.13 |
14 |
46.26 |
mort). emfizemirataflOO 000 ioc.) |
0 |
0.90 |
0 |
0.00 |
morb, astm bronsic(rata.'1O0 OOOloc.i |
464 |
422.51 |
243 |
802.38 |
morb.lMA(rata/10@000 loc ) |
0 |
0.00 |
0 |
0,00 |
DATE DE MORBIDITATE SPECIFICA PRIN TUMORI MALIGNE RESPIRATORII |
Prahova |
Ploiești | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculata | |
moib.tum trahee.bronhii.plamaniirala/IOO 000 loc.) |
1 |
0.91 |
1 |
3 30 |
morb, alte tum maligne ale org.resp.(rata/100 00C» toc.) |
0 |
0.00 |
0 |
0 00 |
mort). Turn.maligne ale tes.nnezoleliailrata/IGO 000 loc. ; |
0 |
0.00 |
0 |
0 00 |
Gupade va rata 15-64 ANI
DATE DE MORTALITATE |
Prahova |
Ploiești | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculata | |
mortalitate infantila jataf 1000 nascuti vii) | ||||
mortalitate infantila prin boli resp.irata/100 000 nascuti vii) | ||||
mortalitate generala tctalirata/1000 loc ) |
2137 |
3.94 |
476 |
3.03 |
mortalitate prin afecțiuni respiraloniirata/100 090 toc.) |
198 |
36.47 |
41 |
26.13 |
mortalitate prin afecțiuni cardio-vasculare(rata/100 000 ioc.) |
403 |
74.24 |
81 |
51.62 |
mortalitate prin tumori maligne(rala/100 090 loc.) |
572 |
105,37 |
142 |
90,50 |
mortalitate prin tumori maligne respiratori(rata/100 000 locj _ _ |
139 |
25.61 |
28 |
__________17,84 |
DATE DE MORBIDITATE (INCIDENȚA) |
Prahova |
Ploiești | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculata | |
morbiditate generala - totali rata/IOCO loc.) |
290985 |
536.02 |
94767 |
603.96 |
morbiditate prin afecțiuni respiratorii(rata/100 000 ioc.) |
78851 |
14525.11 |
28611 |
18234.14 |
morbiditate prin afecțiuni cardio-vasc(rata/10G OGG toc.)___ |
15893 |
2927.64 |
5283 |
3366.92 |
morbiditate prin tumori maliqnelrata/IOO 000 loc.) |
906 |
166.89 |
267 |
170.16 |
DATE DE MORBIDITATE SPECIFICA RESPIRATORIE |
Prahova |
Ploiești | ||
număr |
rata calculata |
număr |
rata calculata | |
morb. IACRS(rataf100 000 loc.) |
17496 |
3222.93 |
7804 |
4973 58 |
morb. pneumcRieiTata.'IC'O 000 loc.) |
7788 |
1434.62 |
3182 |
2027,93 |
morb, bronșita si bronsiotita ac.(rata/100 000 loc.) |
11765 |
2167.23 |
3033 |
1932,97 |
morb, bronșita cr.țrata/100 000 toc.) |
1172 |
215.89 |
287 |
182,91 |
morb, emfizemirata/100 000 foc. ) |
30 |
5.53 |
11 |
7,01 |
morb, astm bronsic(raSatTQf) OOOloc.) |
961 |
177.03 |
415 |
264.48 |
morto.lMA'rata,’100 000 toc.) |
70 |
12.89 |
22 |
14.02 |
DATE DE MORBIDITATE SPECIFICA PRIN TUMORI |
Prahova |
Ploiești-* /î. j. / | ||
MALIGNE RESPIRATORII |
număr |
rata calculata |
număr |
rata - SA - |
morb.tum trahee bronhii.plamani rala/10O C-00 loc. |
88 |
16.21 |
25 | |
morb, alte Wm maligne aie org.resp.irata/100 QOG loc. ; |
11 |
2.03 |
4 |
2 Ssssssss**" |
morb. Tum.maligrse ale tes.mezolelialxata/100 000 îoc. |
7' |
1.29 |
1 |
0.64 |
Datele de morbiditate de 1a pct.4 sunt furnizate de cabinetele medicale individirale de familie din jud. Prahova.
-
1.2.4. Piața serviciilor de sanatate din zona de acoperire
Serviciile de îngrijire a sănătății în județul Prahova sunt furnizate printr-o rețea de unități sanitare ( spitale, policlinici, dispensare și alte instituții) aparținând sectorului public și privat.
Conform datelor puse la dispoziție pe site-ul Casei Naționale de Sănătate, în Prahova la
01.08.2019 în contract cu CAS Prahova sunt declarate:
Spitale |
31 |
Farmacii |
86 |
CMI- comodat |
347 |
Furnizori de servicii medicale investigații paraclinice |
49 |
Furnizori de servicii medicale în asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități clinice |
100 |
In ceea ce privește asistența medicală de urgență, la nivelul județului Prahova există 2 paliere:
-
A. Asistența medicală de urgență prespitalicească;
-
B. Asistența medicală de urgență spitalicească.
-
A. Asistenta medicală de urgență prespitalicească:
-
1. In domeniul public'.
-
a. Serviciul de Ambulanță Județean Prahova;
-
b. Serviciul Mobil de urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)
Asistența publică de urgență prespitalicească este coordonată la nivel județean de un dispecerat unic integrat, utilizând infrastructura Dispeceratului național unic pentru apeluri de urgență, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
-
2. In domeniul privat, asistența medicală de urgență prespitalicească este asigurată de către serviciile private de ambulanță, pe baza de contract de servicii direct cu beneficiarul , cu asigurătorul privat al acestuia. în Prahova există o singură unitate sanitară privată autorizată pentru servicii medicale de urgență prespitalicească.
-
B. Asistenta medicală de urgentă spitalicească
Este asigurată de unitățile sanitare publice și private cu paturi, prin unitățile de primire a urgențelor (UPU), prin compartimentele de primire a urgențelor (CPU) și camerele de gardă.
La nivelul județului Prahova există următoarele structuri de primire a urgențelor;
-
1. UPU ( unitatea de primire a urgențelor) - localizată în zona de Nord a orajului Ploiești, iri /;
sediul Spitalului Județean de Urgență; ww
-
2. CPU (compartimente de primiri a urgențelor) în cadrul următoarelor unități * 2
-
a) Spitalul de Pediatrie Ploiești - specific pediatrie;
-
b) Spitalul Mnicipal Câmpina;
-
c) Spitalul orășenesc Sinaia.
UNITATEA SANITARA
Total pacienti
Urgente minore
Urgente majore
2017
2018
2017
2018
2017
2018
UPU - Spitalul Județean de Urgenta Ploiești
94005
99972
88201
94216
5804
5756
CPU - Spitalul de Pediatrie Ploiești
37302
41552
30801
34633
6501
6889
CPU - Spitalul Municipal Campina
39974
40018
39384
39530
590
488
CPU - Spitalul Orășenesc Sinaia
8637
9600
6711
7248
1926
2352
In unitățile sanitare publice cu paturi din județul Prahova, in care asistenta medicala nu este asigurata de UPU sau CPU, funcționează 62 de linii de garda, prin care este asigurata asistenta medicala in regim de continuitate, iar in unitățile sanitare private cu paturi funcționează 14 linii de garda.
-
1.3 CARACTERISTICI ADMINISTRATIVE
Spitalul de Pediatrie din Ploiești este o unitate sanitara cu paturi, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care participa potrivit competențelor stabilite, la asigurarea stării de sanatate a populației minore din județul Prahova precum și din județele limitrofe, (proporția bolnavilor internați care au domiciliul în alte județe fiind de aproximativ 13,89 %) prin servicii medicale cu grad mare de complexitate .
Spitalul are un număr total de 135 paturi spitalizare continua și 8 paturi spitalizare de zi; conform Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1408/2010 privind clasificarea spitalelor, este Spital de Categoria V, având un nivel înalt de competența, dotare și încadrare a resurselor umane.
Spitalul de Pediatrie Ploiești își desfașoara activitatea în trei imobile aflate în trei locații diferite, aparținând domeniului public - Consiliului Local Ploiești.
Aceste construcții dateaza din perioada anilor 1930-1960.
Transformările din ultimii ani (renovări, reparații, consolidări, refiincționalizari, etc) -efectuate și cu sprijinul Consiliului Local Ploiești - au contribuit esențial la SIGURANȚA pe care spitalul o conferă pacienților și angajaților sai cât și la creșterea calității serviciilor medicale pe care unitatea le oferă comunității pe care o deservește, mai ales în locația din str. Mihai Eminescu, unde funcționează secțiile spitalului.
-
1.4 STRUCTURA ORGANIZATORICA
A. Structura organizatorică
Conform Autorizației Sanitare de Funcționare nr. 199/12.10.2018, structura organizatorică aprobată a Spitalului de Pediatrie Ploiești este următoarea:
3 Secții clinice cu 135 paturi (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6):
- Secția Pediatrie I ( 0-3 ani) - 57 paturi:
-
7 medici;
* i v^'-f
W’îiov
23 personal sanitar mediu;
14 personal auxiliar sanitar;
-
- Secția Pediatrie II (3-18 ani) - 45 paturi:
-
6 medici (2 medici rezidenti);
-
11 personal sanitar mediu;
10 personal auxiliar sanitar
-
- Secția Chirurgie și ortopedie pediatrică - 25 paturi :
5 medici (1 rezident);
9 personal sanitar mediu;
-
8 personal auxiliar sanitar
-
- Compartiment A.T.I. - 8 paturi:
3 medici (unul cu competente limitate);
-
12 personal sanitar mediu;
-
7 personal auxiliar sanitar
• Compartiment Primiri Urgenle (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6) funcțional din data de 01.07.2006 - Comitetul director la propunerea managerului identifică necesitatea organizării CPU în spital, cerere aprobată prin OMS nr. 404/12.04.2006.
Compartiment Primiri Urgențe : 8 medici (din care 2 medici cu competente limitate si 2 medici rezidenti); 22 personal mediu sanitar; 11 personal auxiliar sanitar.
-
• Unitate Transfuzie Sanguină (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6) înființată conform adresei Ministerului Sănătății - Direcția Organizare și Politici Salariale nr. XI/A/55515/EN/10145/11.10.2013 și a OMS nr. 607/2013 pentru aprobarea Normelor specifice privind autorizarea unităților de transfuzie sanguină din unitățile sanitare.
-
• Bloc operator (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6): 8 personal mediu sanitar;
3 personal auxiliar sanitar;
-
• Sterilizare centrală: (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6): 3 personal sanitar mediu;
-
• 3 Laboratoare:
-
- Laborator analize medicale : 1 medic; 2 personal medical cu studii superioare (biolog, chimist); 9 personal sanitar mediu; 1 personal auxiliar sanitar (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6)
-
- Laborator radiologie : 1 medic; 8 personal sanitar mediu; 1 personal auxiliar sanitar (funcționează imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6)
-
- Laborator B.F.T : 2 medici (din care 1 rezident); 2 personal medical cu studii superioare (1 profesor CFM + 1 kinetoterapeut); 4 personal sanitar mediu, (funcționează în imobilul din str. Independenței nr. 18)
-
• Compartiment de prevenire a infecțiilor asociate asistentei medicale (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr.4-6) 1 medic rezident; 1 personal sanitar mediu;
-
• Farmacie cu circuit inchis (funcționează în imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 4-6): 1 farmacist;
2 personal sanitar mediu;
-
• Cabinet medicină dentară :. (funcționează în imobilul din str. Mihai eminescu nr. 4-6): 1 medic;
-
• Ambulatoriul integrat de specialitate al spitalului funcționează cu cabinete în specialitățile:
o pediatrie 1 cabinet — 4 medici) încadrați pe spital;
o Chirurgie și ortopedie pediatrică 1 cabinet - 4 medici încadrați pe spital;
o cab. oftalmologie 2 medici;
o cab. endocrinologie 2 medici;
o cab. O.R.L. 2 medici;
o cab. dermatovenerologie 2 medici;
o cab. cardiologie 2 medici (din care 1 medic rezident);
o cab. alergologie 1 medic;
o cabinet neurologie 1 medic rezident.
-
• Compartiment statistică si informatică medicicală: 2 personal mediu sanitar;
-
• Dietetică: 1 personal mediu sanitar;
-
• Spălătorie modernă deservită de 3 spălătorese;
-
• Personal muncitor: 18;
-
• Personal Tesa: 19 ( din care 2 funcții de conducere ).
Total personal spital = 303
TOTAL : 135 paturi + 16 paturi însoțitori + 8 paturi spitalizare de zi:
49 medici; ( din care 9 rezidenti), 10 alt personal sanitar cu studii superioare, 138 personal sanitar mediu, 69 personal auxiliar sanitar 19 personal TESA ( din care 2 funcții de conducere din Comitetul Director - manager si director financiar contabil); 18 personal muncitor.
Deși spitalul are în structura aprobată 135 de paturi, doar 133 sunt finanțate de către Casa de Asigurări de Sănătate Prahova.
-
1.4 RESURSA UMANA
In anul 2019 resursele umane ale spitalului totalizează un număr de 302 angajați, din care 87.79% reprezintă personalul sanitar superior, mediu si auxiliar.
Evoluția resursei umane in cadrul spitalului:
CATEGORIA DE PERSONAL |
PERIOADA | ||||||
2017 |
% |
2018 |
% |
2019 |
% | ||
1 |
Medici |
40 |
14.65 |
46 |
16.03 |
49 |
16.17 |
2 |
Alt personal sanitar cu studii superioare |
8 |
2.93 |
9 |
3.14 |
10 |
3.30 |
3 |
Personal sanitar mediu |
122 |
44.69 |
129 |
44.95 |
138 |
45.54 |
4 |
Personal auxiliar sanitar |
68 |
24.91 |
66 |
23.00 |
69 |
22.77 |
5 |
Personal TESA |
17 |
6.23 |
19 |
6.62 |
19 |
6.27 |
6 |
Muncitori |
18 |
6.59 |
18 |
6.27 |
18 |
5.94 |
TOTAL GENERAL |
273 |
287 |
303 |
Total personal spital = 254
Medici |
Alt pers.san. cu studii sup. |
Pers. San. Mediu |
Pers. Aux. san. |
Tesa |
Muncitori |
35 |
5 |
118 |
59 |
19 |
18 |
13.78% |
1.97% |
46.46% |
23.23% |
7.48% |
7.09% |
Total personal ambulatoriu integrat = 38
Medici |
Alt pers.san. cu studii sup. |
Pers. San. Mediu |
Pers. Aux. san. |
Tesa |
Muncitori |
12 |
- |
17 |
9 |
- |
- |
31.58% |
- |
44.74% |
23.68% |
- |
- |
Centrul de Sănătate Mintală (C.S.M. ) : 2 medici; 2 psihologi clinicieni; Ipsihopedagog;
2 kinetoterapeuti; 3 personal mediu sanitar, 1 personal auxiliar sanitar.
Total personal CSM = 10
Medici |
Alt pers.san. cu studii sup. |
Pers. San. Mediu |
Pers. Aux. san. |
Tesa |
Muncitori |
49 |
10 |
138 |
69 |
19 |
18 |
16.17% |
3.30% |
45.54% |
22.77% |
6.27% |
5.94% |
1.6 ACTIVITATEA SPITALULUI
Medici |
Alt pers.san. cu studii sup. |
Pers. San. Mediu |
Pers. Aux. san. |
Tesa |
15 s.' v, Muncitori |
2 |
5 |
3 |
1 |
- | |
20% |
50% |
30% |
10% |
- |
'v "'-4'. |
Total personal unitate = 303
-
a) Locația din str. Mihai Eminescu nr. 4-6 cuprinde o clădire cu P+2, aflată la o distanță de 0,8 km de locația din Bd-ul Independenței și la 2 km față de locația din Str. Tudor Vladimirescu nr. 127, unde funcționează:
-
- Secția Pediatrie I
-
- Secția Pediatrie II
-
- Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică
-
- Compartiment ATI
-
- Unitatea de Transfuzie Sanguină;
-
- Spitalizare de zi
, - însoțitori
-
- Bloc Operator
-
- Farmacie
-
- Sterilizare
-
- Laborator analize medicale
-
- Laborator radiologie și imagistică medicală
-
- Compartiment de prevenire a infecțiilor asociate asitenței medicale
-
- Cabinet de medicină dentară
-
- Ambulatoriul integrat al Spitalului de Pediatrie și cabinetele de specialitate după cum urmează:
| • Cabinet pediatrie - 2 cabinete;
-
• Cardiologie infantilă - 1 cabinet;
-
• Chirurgie și ortopedie infantilă - 1 cabinet;
-
• Endocrinologie - 1 cabinet;
-
• Neurologie pediatrică - 1 cabinet
-
• Cabinet ORL
-
b) Locația din bd-ul Independentei nr. 18, care cuprinde o clădire P+l și unde funcționează:
Cabinet dermatovenerologie;
-
- Cabinet oftalmologie și ortoptică;
ii - Laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie;
-
- Cabinet Alergologie și imunologie
-
- Compartiment statistică și informatică medicală;
Aparat funcțional (Compartiment Securitatea Muncii,PSI, Protecție Civilă^si-^ituqtii de Urgență; Biroul Managementul Calității Serviciilor Medicale; Compoițu^rft ^dțdzitii Publice, Contractare; Compartiment juridic; Compartiment Tehuii,Z^o ht Administrativ; Compartiment Aprovizionare m----------" -----
Compartiment Financiar Contabilitate;
Transport; ComjJâftîmWlt'i
e <?*■' ".:A\ JK-jj c) Locația din str. Tudor Vladimirescu nr. 127, care cuprinde o clădire P+l șicu&de y'ftîți^țidpi^ază Centrul de Sănătate Mintală Copii.
încă în plin proces de reformă în domeniul sanitar, Spitalul de Pediatîihi^L.sp'ital de
specialitate, cu linii de gardă în specialitățile pediatrie, chirurgie și ortopedie pediatriecă, ATI, a cărui activitate deservește un număr de aproximativ 850 000 locuitori, din care 250 000 copii, se prezintă ca un spital în plină schimbare și modernizare
-
1.6.1 RESURSE FINANCIARE
Indicatori economico - financiari
A. Indicatori privindjxecuția bugetară
F Nr. crt. |
Denumirea indicatorilor |
Realizări 2019 |
Ținta 2020 |
I. |
VENITURI TOTALE |
43.361.371,64 |
50.385.000 |
1. |
Venituri din concesiuni și închirieri |
29.391,64 |
35.000 |
2. |
Venituri din prestări servicii și alte activități |
294.268,76 |
350.000 |
3. |
Venituri din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate |
18.852.469,53 |
22.900.000 |
4. |
Venituri din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate publică din sume alocate de la bugetul de stat |
2.566.758,57 |
3.000.000 |
5. |
Venituri din contractele încheiate direcțiile de sănătate publică din sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății |
0 |
0 |
6. |
Donații și sponsorizări |
1.468.250 |
0 |
7. |
Subvenții din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății |
77.539,56 |
100.000 |
8. |
Subvenții din bugetele locale pentru finanțarea chetuielilor de capital din domeniul sănătății |
106.757,40 |
1.000.000 |
9. |
Subvenții din bugetul FNUASS |
19.447.950 |
23.000.000 |
10. |
FEN |
517.986,18 |
0 |
II. |
CHELTUIELI TOTALE |
41.953.634 |
64.999.000 |
1. |
Cheltuieli de personal |
29.337.607 |
40.360.000 |
2. |
Bunuri și servicii |
8.753.458 |
10.519.000 |
3. |
Alte cheltuieli (Burse) |
105.554 |
120.0004. |
4. |
Cheltuieli de capital |
3.757.015 |
14.000.000 |
B. Indicatori de (rezultat) performanță
Nr. crt. |
Denumirea indicatorilor |
Realizări 2019 |
V Ținta 2020 ; M T |
1. |
Execuție bugetară față de bugetul de cheltuieli aprobați (%) |
71,04% |
•75%A> |
2. |
Procentul veniturilor proprii din total venituri (%) |
52,33 % |
55% |
3. |
Procentul cheltuielilor de personal din total cheltuieli spital (%) |
54,96 % |
55% |
4. |
Procentul cheltuielilor de personal din total sume decontate de casele de asigurări de sănătate și din sumele asigurate din bugetul MS (%) |
71,78% |
75% |
5. |
Procentul cheltuielilor cu medicamente în totalul cheltuielilor spitalului (%) |
10,55 % |
11 % |
6. |
Costul mediu pe zi de spitalizare |
1625.47 |
1.6.2 RESURSE UMANE
Indicatori privind personalul medico - sanitar
AN |
MEDICI/TOTAL PERS. ANGAJAT (tară medici rezidenți) % |
PERSONAL SANITAR MEDIU/TOTAL PERSONAL ANGAJAT (%) |
2017 |
11.23 |
44.20 |
2018 |
12.89 |
44.95 |
2019 |
13.61 |
45.54 |
1.6.3 DISTRIBUȚIA GEOGRAFICA A ACTIVITATII SPITALULUI
Proveniența |
2019 | ||
Externați la 31.12.2019 |
% |
Total (spitalizare continua si de zi) | |
PRAHOVA |
6084 |
86.11 |
7065 |
DÂMBOVIȚA |
358 |
5.07 |
7065 |
BUCUREȘTI |
207 |
2.93 |
7065 |
BUZĂU |
88 |
1.25 |
7065 |
ILFOV |
60 |
0.85 |
7065 |
IALOMIȚA |
49 |
0.69 |
7065 |
—3, \ ■
-
1.6.4 MORBIDITATEA
-i Sa W’L ."■.’• .\V= 5.
V /<L
Referitor la morbiditatea spitalizata in anul 2019 pe primul loc se situează Boli;. ^^cțtâasb^j,/^ parazitare (CMD 18) cu un total de 1072 cazuri - reprezentând 20,29%; urmeaza pe loc^î^ei&iingȚ^-Boli și tulburări ale sistemului respirator ( CMD 04) cu 1026 cazuri reprezentând 19,42 % diif t&faluî cazurilor, iar pe locul 3 se situează Bolile și tulburările endocrine, nutriționale și metabolice (CMD 10) cu 586 cazuri reprezentând 11,09% din totalul cazurilor externate.
Primele zece diagnostice in anul 2019 ca ordine a frecventei totalizează un număr de 2724 de cazuri reprezentând 51,56% din totalitatea cazurilor externate asa cum rezulta din tabelul de mai jos.
Cod diagnostic principal |
Diagnostic principal |
Nr. total cazuri |
J21.9 |
Bronsiolită acută, nespecificată |
447 |
R50.9 |
Febră, nespecificat |
401 |
E44.1 |
Malnutriția proteino-energetică ușoară |
354 |
A49.9 |
Infecția bacteriană, nespecificată |
291 |
J84,9 |
Boala pulmonară interstițială, nespecificată |
288 |
A49.8 |
Alte infecții bacteriene cu localizare nespecificată |
264 |
Z50.9 |
îngrijiri implicând o procedură de reabilitare, nespecificat |
210 |
D82.4 |
Sindromul hiperimunoglobulinei E [IgE] |
177 |
E44.0 |
Malnutriția proteico-energetică moderată |
158 |
N47 |
Hipertropia prepuțului, fimoza, parafimoza |
134 |
TOTAL |
2724 |
ANALIZA MORBIDITATEA MIGRANTA
Se definește morbiditatea migranta ca fenomenul manifestat prin populația (pacientii) care migrează - pleaca si vin din perspectiva serviciilor medicale dar si cele hoteliere oferite.
La analiza morbidității migrante s-a tinut cont de următoarele:
-
- pentru pacientii care pleaca - ce a determinat acest lucru
-
- pentru pacientii care vin - se pot asigura serviciile medicale de care au nevoie, competentele si structurile necesare pentru realizarea serviciilor medicale.
INDICATOR |
2019,r ' |
Numărul de pacienti transferați (plecați) |
100 |
Numărul de pacienti transferați (veniti) |
1 |
Numărul de pacienti care au refuzat internarea |
0 |
Externări la cerere |
711 |
Decedați |
5 |
1.6.5 UTILIZAREA SERVICIILOR
DENUMIRE INDICATOR |
2017 |
2018 |
2019 |
Număr pacienti externați - total |
4997 |
5310 |
5283 |
Număr total pacienti spitalizare de zi |
1601 |
1634 |
1782 |
Durata medie de spitalizare pe spital |
4,1 |
4,0 |
3,8 |
Indicele de utilizare a paturilor (IUP) - zile |
152,9 |
158,8 |
148,3 |
Rata de utilizare a paturilor pe spital (%) |
41,9% |
43,51 % |
40,63 % |
Indicele de complexitate al cazurilor - pe total spital |
1,0594 |
1,2004 |
1,2615 |
Număr consultații/ medic CSM |
4590 |
3827,5 |
2688,67' |
Numărul mediu de bolnavi externați pe un medic |
314,19" |
289,33" |
294,38“ |
Numărul mediu de consultații / medic în ambulatoriu |
1989,71"* |
1838,32"’ |
1922,31‘" |
Număr mediu de consultații pe un medic în camera de garda |
2201,93"" |
2178,69"" |
2117,38"" |
Nr.consultații / nr. medici CSM= 9180/2 (2017); = 7655/2 (2018); = 8066/3 (2019)
"Nr. total cazuri/nr. medici= 6598/21 (2017); = 6944/24 (2018) = 7065/24 (2019)
"‘Nr. mediu de consultații/nr. medici=47753/24 (2017); = 45958/25 (2018); = 49980/26 (2019)
""Nr. consultații in camera de gardă/nr. medici= 30827/14 (2017); = 34859/16 (2018); = 33878/16 (2019)
Monitorizare Indicatori:
-
1. scăderea numărului total de internări continue;
-
2. creșterea internărilor continue cu ICM ridicat / total internări;
-
3. creștere internări de zi / total internări;
-
4. creștere ICM / spital;
-
5. scăderea numărului de transferuri interspitalicești;
-
6. creșterea procentului calificativelor pozitive în totalul chestionarelor de satisfacție
Evaluare indicatori
Internări |
2017 |
2018 |
2019 |
Internări continue |
4993 |
5313 |
5290 |
Internări continue cu ICM crescut / total internări |
89,91% |
91,0% |
91,37% |
Internări zi / total internări |
24,26% |
23,53% |
25,22% |
ICM spital |
1,0594 |
1,2004 |
1,2633 |
Transferuri către alte unități sanitare |
155 |
188 |
100 |
Calificative pozitive / total chestionare de satisfacție |
85% |
90% |
90% |
1.6.6 CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE
DENUMIRE INDICATOR |
2017 |
2018 |
o ;< ■■ 4. o \X.. - |
Rata mortalitatii intraspitalicesti pe spital |
0,10 |
0,19 | |
Rata infecțiilor nosocomiale |
0,14 |
0,11 |
oM7" |
Indice de concordanta intre diagnosticul la internare si diagnosticul la externare |
95,38 % |
96,44 % |
97.50 % |
Procentul pacientilor internați si transferați către alte spitale. |
3,08 % |
3,51 % |
1,88% |
1.7 INFRASTRUCTURA
o o o o o o o o o o o o o
Spitalul funcționează în prezent în trei locații: Str. Mihai Eminescu nr.4-6, B-dul Independenței nr.18 și Tudor Vladimirescu nr.127 (în această din urmă locație funcționează Centrul de Sănătate Mintală pentru Copii și se derulează activități prevăzute în cadrul Programului național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică):
a) Locația din str. Mihai Eminescu nr. 4-6 cuprinde o clădire cu P+2, construită în anii 50 (1955) aflată la o distanță de 0,8 km de locația din Bd-ul Independenței și la 2 km față de locația din Str. Tudor Vladimirescu nr. 127, unde funcționează :
Secția Pediatrie I
Secția Pediatrie II
Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică
Compartiment ATI
Unitatea de Transfuzie Sanguină;
Spitalizare de zi
însoțitori
Bloc Operator
Laborator analize medicale
Laborator radiologie și imagistică medicală
Compartiment de prevenire a infecțiilor asociate asitenței medicale
Cabinet de medicină dentară
Ambulatoriul integrat al Spitalului de Pediatrie și cabinetele de specialitate după cum urmează:
-
• Cabinet pediatrie - 2 cabinete;
-
• Cardiologie infantilă - 1 cabinet;
-
• Chirurgie și ortopedie infantilă - 1 cabinet;
-
• Endocrinologie - 1 cabinet;
-
• Neurologie pediatrică - 1 cabinet
-
• Cabinet ORL
b) Locația din bd-ul Independenței nr. 18, care cuprinde o clădire P+l ( clădire veche din 1930) și unde funcționează:
-
- Cabinet dermatovenerologie;
-
- Cabinet oftalmologie și ortoptică;
-
- Laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie;
-
- Alergologie și imunologie
-
- Compartiment statistică și informatică medicală;
- Aparat funcțional.
c) Locația din str. Tudor Vladimirescu nr. 127, care cuprinde o clădire P+l și Centrul de Sănătate Mintală Copii.
Aparatura medicală deținută de spital:
Nr. Crt |
Denumire aparat/ dispozitiv |
An fabricație/ an achiz. |
^CHIRURGIE ȘI ORTOPEDIE PEDIATRICĂ | ||
1 |
Aparat anestezie venar copii |
2005 |
2 |
Aparat anestezie nou născuți |
2008 |
3 |
Set laringoscop fibră optică |
2000 |
4 |
Aparat electrochirurgie SURTRON 160 |
2011 |
5 |
Frigider Blood Bank EMOTECA 200 ECT - F | |
6 |
Incubator compact Heratherm 18 L | |
7 |
Masă electrohidraulică | |
8 |
PLASMATHERM | |
9 |
Centrifugă XC-2000 | |
10 |
Congelator plasmă | |
11 |
Incubator standard ZT 17303 |
nesp |
12 |
Incubator transport nou-născuți |
nesp |
13 |
Unitate de resuscitare neonatală |
2010 |
14 |
Monitor ATI MEC 1000 |
2006 |
15 |
Electrocauter mono-bipolar - 2 buc |
2015 |
16 |
Set Drill ortopedic cu acționare |
2015 |
17 |
Aspiratoare chirurgicale - 2 buc |
2015 |
18 |
Aparat tăiat gips |
2017 |
19 |
Set colonoscop pediatric cu fibră optică |
2017 |
20 |
Lavoar professional chirurgical |
2017 |
21 |
Stație aer comprimat |
2017 |
22 |
Lampă scialitică sala de operații |
2018 |
23 |
Bisturiu cu radiofrecvență |
2018 |
24 |
Lupă chirurgicală cu sursă de lumină |
2018 |
25 |
Masă de chirurgie |
2018 |
26 |
Stație de sterilizare |
2018 |
27 |
Laparoscop (496.861 lei) | |
28 |
Motor pentru ortopedie |
2^9 , |
29 |
Videoendoscop flexibil dimensiuni medii (223.199 lei) |
2019 |
30 |
Ecograf portabil (139.944 lei) |
2019 |
31 |
Aparat automat pentru dezinfecție terminal încăperi |
2019 |
32 |
Artroscop (274.648 lei) |
2019 |
*UTS | ||
33 |
Congelator plasmă |
2015 |
34 |
Centrifuga XC-2000 |
2015 |
35 |
Geantă frigorifică mobilă transport plasmă |
2015 |
* ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ | ||
36 |
Monitor cu funcții vitale (4 buc) |
2015 |
37 |
Scaun medic cu elevație (2 buc) |
2015 |
38 |
Aparat anestezie adult, copil și nou-născut |
2016 |
39 |
Aparat ventilație mecanică adult, copil și nou-născut |
2016 |
40 |
Videolaringoscop |
2016 |
41 |
Pulsoximetru mobil |
2016 |
42 |
Laringoscop cu fibră optică |
2016 |
43 |
Infuzomat (pompă volumetrică) - 2 buc |
2016 |
44 |
Pat special terapie intensivă - 6 buc |
2016 |
45 |
Senzor SpO2 (accesoriu pentru monitoare funcții vitale) - 4 buc |
2016 |
46 |
Lame videolaringoscop |
2017 |
47 |
Injectomat (pompă volumetrică) |
2017 |
48 |
Aparat cu aer cald pentru încălzit pacienții |
2017 |
49 |
Pat special pentru terapie intensivă |
2017 |
50 |
Electrocardiograf portabil |
2017 |
51 |
Aparat pentru stimularea nervilor periferici in anestezia plexală cu dispozitiv pentru cartografierea percutantă a nervilor |
2018 |
52 |
Aparat pentru managementul căilor aeriene ( aparat pentru stimularea tusei) |
2018 |
53 |
Aparat automat pentru dezinfecție terminal încăperi |
2019 |
54 |
Combină frigorifică de laborator |
2019 |
55 |
Manechin didactic pentru managementul căilor aeriene la copii mari (intubație dificilă) (9.959 lei) |
k. ■ ■ |
56 |
Manechin didactic pentru resuscitare cardiopulmonară la copii mari (98040 lei) | |
57 |
Manechin didactic pentru resuscitare cardiopulmonară la copil mic și nou născut (9964 lei) |
2019 |
*STERILIZARE | ||
58 |
Generator de aburi - Steri s CH18USA |
2005 |
59 |
Modul sterilizare Steris Amsco Eagle 3053 -Steris Corporation USA |
2005 |
*PEDIATRIE 1 | ||
60 |
Aspirator pentru nou născuți |
nesp. |
61 |
Incubator Standard 3 buc |
nesp. |
62 |
Incubator transport nou născuți |
nesp. |
63 |
Monitor Cardiorespirator pentru nou născuți |
nesp. |
64 |
Pulsoximetru mobil |
2016 |
65 |
Infuzomat |
2016 |
66 |
Monitor funcții vitale |
2017 |
67 |
Injectomat |
2017 |
68 |
Sterilizator ( Autoclav cu aburi) |
2017 |
^PEDIATRIE 2 | ||
69 |
Oscilometru Rister |
Nesp |
70 |
Pulsoximetru mobil |
2016 |
71 |
Monitor funcții vitale |
2016 |
72 |
Monitor funcții vitale |
2017 |
73 |
Infuzomat |
2017 |
POLICLINICĂ | ||
*CABINET OFTALMOLOGIC | ||
74 |
Autokerefractometru |
2015 |
75 |
Oftalmoscop monocular |
2015 |
76 |
Lampă cu fantă - biomicroscop |
2015 |
77 |
Sinoptofor |
2015 |
78 |
Masă cu elevație hidraulică |
2015 |
79 |
Scaun cu elevație hidraulică (3 buc) |
2015 |
80 |
Perimetru optopol HUMPHREU pt. câmp vizual |
2016 |
81 |
Lensmetru automat |
O Z Z\ * | |
z 2® 16,^'\ț-,, | |||
82 |
Oftalmoscop indirect pentru retină |
3Ș16 | |
83 |
Tonometru cu pahimetru |
k - | |
84 |
Autorefractometru pediatric |
20'r'â | |
85 |
Ecograf mod b (151.130 lei) |
2019 | |
* CABINET DERMATOLOGIE | |||
86 |
Electrocauter mono-bipolar |
2016 | |
87 |
Dermatoscop |
2018 | |
88 |
Lampă UVB (20.563 lei) |
2019 | |
* FIZIOTERAPIE | |||
89 |
Bioptron 2SET |
2000 | |
90 |
BTL - 5820 SL Aparat terapie combinată |
2014 | |
91 |
Combină electroterapie 2 canale |
2016 | |
92 |
Aparat unde scurte |
2017 | |
93 |
Bioptron 2 + suport |
2017 | |
94 |
Lampă UV + IR |
2017 | |
95 |
Bioptron cu colorterapie |
2017 | |
96 |
Bandă de alergare profesională |
2017 | |
97 |
Bicicletă copii |
2017 | |
98 |
Aparat electroterapie 4 poli |
2018 | |
99 |
Aparat de fizioterapie cu șocuri ESWT |
2018 | |
100 |
Bicicletă eliptică |
2019 | |
*CABINET ORL | |||
101 |
Scaun examinare ORL cu acționare electrică |
2015 | |
102 |
Scaun medic cu elevație |
2015 | |
103 |
Video rino-laringoscop flexibil |
2016 | |
104 |
Aparat radiochirurgical monopolar-bipolar |
2016 | |
105 |
Sursă lumină LED |
2017 | |
106 |
Telescop optic |
2017 | |
107 |
Telelaringoscop |
2017 | |
108 |
Cameră video optică pentru endoscop rigid |
2017 | |
109 |
Video rino-laringoscop flexibil |
2017 | |
110 |
Sistem chirurgical de coblație |
2018 |
© >—
111 |
Echipament medical de screening auditiv (țț* |
^2018 -O \ 1 • A’ |
‘CABINET STOMATOLOGIC | ||
112 |
Unit Complet Stomatologic |
■2oi5 ' 9 a ..........; |
‘CARDIOLOGIE | ||
113 |
Electrocardiograf |
nesp. |
114 |
Lampă scialitică cu 9 faruri |
nesp |
115 |
Holter ECK cu 12 canale |
2015 |
116 |
Ecograf cu sondă cardio și doppler |
2015 |
117 |
Electrocardiograf |
2015 |
118 |
Holter de tensiune |
2016 |
*CSM 1 | ||
119 |
Sistem electroencefalograf | |
120 |
Sistem digital de moping |
2001 |
121 |
Canapea electrica tip foarfece |
2019 |
‘CPU | ||
122 |
Analizor gaze din sânge, electroliți |
nesp. |
123 |
Defibrilator cu monitor -2 buc |
2007 |
124 |
ECG |
2007 |
125 |
Echipament fibră optică pentru intubare |
2003 |
126 |
Electrocardiograf Delta 3 |
nesp. |
127 |
EKG EDAN SE 600 |
nesp. |
128 |
Lampă mobilă de examinare |
2007 |
129 |
Masa incalzita ptr resuscitare nou-nascuti |
2006 |
130 |
Monitor (EKG, Et CO2, SaO2, tensiune arteriala invaziva / noninvaziva, temperatura centrala) |
2007 |
131 |
Monitor (EKG, SaO2, tensiune arteriala noninvaziva) |
2007 |
132 |
Monitor ATI MEC 1000 Suport |
2006 |
133 |
Negatoscop |
nesp. |
134 |
Otoscop-Oftalmoscop de perete |
nesp. |
135 |
Reanibex - Aspirator acționat mecanic pentru un singur pacient (defibrilator) |
2005 |
136 |
Spirometru |
2007 |
137 |
Stație centrală de monitorizare |
nesp. |
138 |
Ventilator portabil (manual de urgență) - resuscitator |
2006 |
139 |
Ventilator pentru camera de resuscitare |
5- ' |
140 |
Ventilator de urgenta tip Oxylog 1000 | |
141 |
Electrocardiograf cu 6 derivații | |
142 |
Lampă scialitică cu picior |
2016 " ' |
143 |
Dispozitiv de vizualizare a vaselor |
2016 |
144 |
Analizor sânge capilar |
2017 |
145 |
Injectomat |
2017 |
146 |
Analizor automat hematologie |
2019 |
Radiologie* | ||
147 |
Echipament de raze X tip Duo Diagnost |
2001 |
148 |
Ecograf Color Doppler UF-850XDT |
2007 |
149 |
Aparat de radiologie mobil Jolly 15 R -RONTGENDI AGNOSTIC |
2007 |
150 |
Dap-metru Kermax Sistem cu afișaj la distanță |
2006 |
151 |
Mașină de developat filme radiologice |
2015 |
152 |
Sondă ecograf |
2015 |
153 |
Eograf Doppler color cu 2 sonde |
2016 |
154 |
Sistem digitalizare + sistem citire + imprimantă laser |
2016 |
155 |
Ușă plumbată pentru laborator de radiologie si imagistică medicală |
2018 |
156 |
Panou plumbat mobil pentru laborator de radiologie si imagistică medicală |
2018 |
Laborator analize medicale* | ||
157 |
Analizor automat pentru hematologie până la 18 parametri inclusiv |
08.2004 |
158 |
Analizor semiautomat de biochimie prin fotometrie discretă de uz clinic |
2006 |
159 |
Microscop binocular |
2004 |
160 |
Termostat de laborator |
2006 |
161 |
Analizor automat de hematologie Sysmex XS - 500i |
06.2012 |
162 |
Analizor automat ptr.biochimie Pentra 400 |
2012 |
163 |
Centrifuga Rotofîx 32A |
2012 |
164 |
Centrifugă Rotix 3003 |
nesp. |
165 |
Analizor automat pentru coagulare, teste screening, hemostază, cromogen, imunologice |
2001 |
166 |
Etuva termoreglabilă |
nesp. |
167 |
Aparat electroforeză SEBIA Phoresis |
nesp. |
7© •" />,' •
’L. i
168 |
7 Analizor automat de biochimie |
%5C CL |
169 |
Analizor de urină | |
170 |
Analizor automat de imunologie | |
171 |
Analizor automat 5 dif de hematologie |
2015 |
172 |
Autoclav |
2016 |
173 |
Analizor coagulare |
2017 |
174 |
Scaun recoltare analize laborator |
2019 |
CABINET ALERGOLOGIE | ||
175 |
Spirometru |
2017 |
CABINET DE CHIRURGIE - AMBULATOR | ||
176 |
Lampă scialitică cu picior |
2018 |
FARMACIE | ||
177 |
Balanță farmaceutică de precizie |
2018 |
-
1.8 SATISFACȚIA PACIENTILOR
Calitatea se refera in egala măsură la creșterea satisfacției pacientului si la imbunatatirea eficientei si reducerea costurilor. La nivelul spitalului se acorda o atentie deosebita ideii de reacție de răspuns din partea pacientului si ideii de ai oferi acestuia ce isi dorește. Satisfacția pacientilor inseamna evaluarea cognitiva si reacție emoționala la elementele stucturii (resursele umane, materiale, financiare si mediul spitalicesc, ale procesului (aspecte tehnice si interpesronale) precum si la rezultatele serviciilor medicale furnizate.
In urma analizelor cu privire la satisfacția pacientilor a rezultat ca pacientii apreciza prioritar aptitudinile de comunicare interpersonala ale personalului medical și curățenia în spital. Pacientilor trebuie sa le fie identificate in primul rând nevoile, pentru ca personalul medical sa vina in intampinarea acestora, utilizând atent tehnicile si procedurile medicale.
Satisfacția pacientilor este in stransa dependenta cu claritatea informațiilor oferite si acestea ar putea fi un semn important al calitatii comunicării medic - pacient. Modul cel mai simplu si mai puțin costisitor de evaluare a calitatii serviciilor de sanatate este masurarea satisfacției pacientilor.
-
1.9 SATISFACȚIA ANGAJATILOR
„Daca nu ai o slujba care iti da bataie de cap, atunci nu ai nici o slujba” (Malcom Forbes). Munca este văzută de om nu ca un simplu mijloc de obținere a celor necesare dar si ca prilej de satisfacție. O mare parte din viata noastra este dedicata muncii si, din aceasta cauza, satisfacția in munca devine un aspect foarte important al activitatii profesionale, avand consecințe importante atat personale cat si asupra organizației in care isi desfasoara munca.
La nivelul spitalului acordam o mare atentie acestui aspect si periodic identificam si analizam gradul de satisfacție al angajatilor noștri prin aplicarea de chestionare ce ne sunt utile si prin sugestiile pe care angajatii le fac.
PUNCTE I OR I I
PUNCTE SLABE
-
- Sistem integrat de transmitere și stocare a informațiilor / datelor medicale ale pacienților (ARMONIA);
-
- Sistem informatic de transmitere a datelor radiologice către medicul / medicii curanți în vederea stabilirii diagnosticului și a schemei de tratament în cel mai scurt timp(PAX);
-
- Certificare RENAR ISO 15189/2013 a laboratorului de analize medicale, ceea ce asigură funcționarea la standarde înalte de calitate și posibilitatea realizării de venituri suplimentare pentru spital;
-
- Controlul intern managerial conform OSGG 600/2018 implementat
-
- Certificarea ISO 9001/2015 - a laboratorului de radiologie și imagistică medicală, asigurând implementarea standardelor de calitate europene;
-
- Linie de gardă completă, spitalul asigurând singurele linii de garda din județ pe specializările chirurgie și ortopedie pediatrică și ATI
-
- Unitatea este acreditată ANMCS - în ciclul I de acreditare și se află în curs de acreditare - ciclul II (2020);
-
- realizarea de venituri suplimentare din donații și sponsorizări;
-
- Personal medical competent cu o înaltă pregătire profesională, cu feedback pozitiv de la pacienți;
-
- Mecanism de decontare prin DRG, ceea ce diminuează riscul financiar al spitalului;
-
- ICM a crescut
-
- Spital acreditat
-
- Spital dotat cu aparatură
-
- adresabilitate și accesabilitate crescută ;
-
- aprovizionare fluentă cu medicamente și materiale sanitare ;
-
- condiții hoteliere decente (dotare cu paturi noi, mobilier nou, grupuri sanitare, saloane și holuri igienizate recent) ;
-
- spitalul nu are datorii restante sau arierate;
-
- parteneriate cu școlile postliceale sanitare;
-
- dotare tehnică prin: laborator, sală chirurgie, UTS;
-
- activitate medicală desfășurată fără incidente majore.
-asigurare de resurse umane cu pregătire superioară (medici primari, doctori în medicină, rezidenți pentru asigurarea echipei medicale viitoare);
-Servicii conexe (bucătărie, laborator de analize, etc)
-
- Spațiu insuficient față de nevoile de dezvoltare ale spitalului.
-
- Săli de așteptare cu spațiu redus, față de adresabilitatea și numărul mare de pacienți, ceea ce crează deseori aglomerație, mai ales în UPU;
-
- Existența a trei locații determină creșterea cheltuielilor administrative și creează dificultăți în funcționarea unitară a grupurilor de lucru;
-
- Nerespectarea în totalitate a circuitelor funcționale pentru bolnavi, alimente, deșeuri și vizitatori din cauza spațiului insuficient sau a vechimii construcțiilor;
-
- Adresabilitatea foarte ridicată a pacienților constituie și un punct slab prin comparație cu capacitatea de spitalizare - constrângeri determinate de limitarea spațiilor disponibile;
-
- Spital cu structura pavilionara
-
- Clădiri vechi, monumente istorice, inadecvat compartimentate ce necesita renovări, consolidări sau reparații capitale;
-
- Lipsa unui circuit funcțional modem al bolnavilor
-
- Lipsa personal calificat in domeniul sistemului de management al calitatii in sanatate
-
- Lipsa UPU / CPU
-
- Dotarea insuficienta a unor secții/ compartimente/cabinete cu aparatura, instrumentar și mobilier, sau acestea sunt uzate moral și fizic
-
- Personal medico-sanitar încadrat la limita inferioara a normativelor
OPORTUNITĂȚI
AMENINȚĂRI
-
- Posibilitatea inițierii de parteneriate cu alte unități sanitare, în vederea elaborării de proiecte comune sau parteneriate și schimb de experiență între cadrele medicale;
-
- Posilibitatea elaborării de proiecte cu finanțare nerambursabilă destinate domeniului sanitar;
-
- Diversificarea seviciilor oferite prin crearea unor noi secții: balneofizioterapie, chirurgie pediatrică și ortopedie pediatrică;
-
- încheierea de contracte cu unități de învățământ privat în vederea efectuării de pratică medicală;
-
- Creșterea salariilor în sistemul sanitar, salarii atractive;
-
- Colaborare strânsă cu Primăria Municipiului Ploiești care a asigurat o finanțare semnificativă pentru funcționarea optimă a spitalului și modernizarea acestuia.
-
- Colaborarea bună cu Direcția de Sănătate Publică Prahova și Casa de Asigurări de Sănătate Prahova;
-
- amplasarea locațiilor unde funcționează spitalul și ambulatoriul de specialitate;
-
- Atragerea de fonduri pentru investiții in infrastructura prin intermediul Consiliului Local
-
- Partener la programe de sanatate care vizeaza extinderea pe piața serviciilor de sanatate
-
- Posibilitatea de încheiere a contractelor de prestări servicii medicale cu personal medical și asistenți medicali (PFA) pentru specialitățile deficitare sau funcțiile vacante;
-Instabilitate legislativă privind domeniul sanitar și nu numai; (modificări legislative referitoare la specialitățile medicale, legislația din domeniul achizițiilor,politici necorelate cu condițiile economice)
-
- Standarde europene de acreditare cerute - greu accesibile pe termen scurt;
-
- Subfinanțarea sistemului sanitar;
-
- Constrângerea legislației în ceea ce privește motivarea personalului; Concurența datorată mediului privat în sistemul medical.
-
- Existența sau apariția pe piața serviciilor de sănătate a altor spitale/clinici private - potențiali furnizori de servicii medicale de pediatrie, care asigură și condiții hoteliere de bună calitate.
-
- Tot în acest sens, poate apăre un decalaj social între persoanele care își pot permite o asigurare suplimentară și persoanele defavorizate.
-
- Creșterea costurilor asistenței medicale care poate conduce la creșterea decalajului în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate, între populația cu venituri decente și populația aflată în pragul sărăciei
-
- comasarea unor spitale/ reducerea numărului de paturi;
-
- Sistem greoi de licitație și auditare în scopul achiziției de medicamente și materiale;
-
- Riscul pierderii resurselor umane în favoarea sectorului privat sau extern;
-
- Ponderea crescută a cheltuielilor de personal și incertitudinea cadrului legislativ referitor la salarizare
-
II. ANALIZA DE SITUAȚIE
ANALIZA MEDIULUI INTERN SI EXETRN (Analiza SWOT)
Complementar analizei interne o importanta deosebita o are analiza mediului extdrh^u^găsif^ cailor de realizare a strategiei propuse. Aceste puncte de vedere acopera o serie de aspecte precum;
- Necesitățile populației deservite;
-
- Piața serviciilor medicale private din Romania care este in creștere, pe fondul migrării pacientilor de la unitățile medicale de stat către unitățile medicale private;
-
- Legislația sanitara care se afla intr-o schimbare continua (Legea nr.95/2006, cu modificările si completările ulterioare; Legea nr. 46/2003, Legea drepturilor pacientului; Ordinul nr. 29/2003, privind introducerea colectării electronice a setului minim de date la nivel de pacient (SMDP) in spitalele din Romania, cu modificările ulterioare).
Analiza mediului intern si extern (Analiza SWOT) este prezentata in continuare
CAP. III IDENTIFICAREA OBIECTIVELOR STRATEGICE, DEZVOLTAREA STRATEGIEI SI A PLANULUI DE IMPLEMENTARE
v. ”
-
III.1 IDENTIFICAREA PROBLEMELOR CRITICE % /' " ,
Necesitatea punerii in practica a tehnicilor de management strategic, necesitatea aplicării acestor tehnici deriva din tendința de globalizare, care insotita fiind de dezvoltarea dinamică a sistemului economico-social, angajeaza statul in efectuarea unor schimbări si transformări la nivelul sistemelor si instituțiilor publice. In acest sens, spitalul este obligat, pentru a putea „supraviețui”, sa aiba personal calificat si specializat, pentru a gestiona si rezolva permanent probleme noi.
Printre problemele critice identificate la nivelul Spitalului evidențiem următoarele:
-
• Modificarea prevederilor legale privind specialitățile medicale în sensul separării specilității:”chirurgie și ortopedie pediatrică” în specialități distincte "chirurgie pediatrică” și "ortopedie pediatrică”. Riscurile identificate asociate acestei probleme critice sunt:
o Imposibilitatea unității de a asigura servicii medicale de aceaste specialități;
o Scăderea ICM -ului pe spital;
o Scăderea veniturilor spitalului;
-
• Deși în cadrul Spitalului funcționează Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, Spitalul nu asigură servicii complexe de radiologie, în prezent, pentru examenul CT pacienții fiind transportați la Spitalul Județean Ploiești. Riscurile asociate acestei probleme critice sunt:
o Risc de diagnosticare târzie a pacientului;
o Costuri suplimentare pentru spital: cu transportul pacienților și examenele propriu zise;
Propuneri de rezolvare:
-
a. Extinderea Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală;
-
b. Dotarea Spitalului cu Computer Tomograf;
Rezultate așteptate:
-
a. Diagnosticarea imediată și mai precisă a pacienților;
-
b. Diversificarea serviciilor medicale oferite de spital;
-
c. Creșterea calității serviciilor medicale oferite de spital (pacienții nu mai sunt deplasați în afara spitalului pentru realizarea examinărilor complexe în vederea diagnosticării cu precizie și celeritate);
-
d. Reducerea costurilor suplimentare pentru spital;
-
e. Venituri suplimentare prin realizarea de examene radiologice complexe pentru terți;
-
• Spațiul insuficient pentru blocul operator raportat la nivelul nevoilor reale de servicii medicale de specialitate a populației deservite.
Propuneri de rezolvare:
o Extinderea blocului operator;
o Realizarea unei noi săli de intervenții chirurgicale;
o Dotarea cu aparatură și instrumentar modeme și eficiente
Rezultate așteptate:
-
a. Crearea de circuite funcționale la standarde înalte de calitate a actului medical și siguranță ale pacientului;
-
b. Creșterea calității serviciilor medicale oferite și a actului medical în sine;
-
c. Creșterea gradului de siguranță a pacientului;
-
• Cheltuieli de regie mari, determinate de existenta unor clădiri vechi ce determină un consum crescut de agent termic, apă și curent;
-
• Necesitatea reparației capitale a clădirii din Bulevardul Independenței nr.18, an construcție 1933 ;
------ - ---------------------------------------------
-
• Necesitatea continuării dotării spitalului cu aparatură medicală performantă, respâpțiv^țaț^ vM spitalului cu aparatură modem și performantă care nu există la ora actuală saukxistA,' dar îrtS\ număr insuficient.
-
• O problemă prioritară o reprezintă îmbunătățirea finanțării spitalului prin incdu^rdaLț^'^^' Contractul cu CJAS Prahova a tuturor serviciilor medicale oferite de Spitalul de PedWje^ Ploiești, respectiv prin creșterea indicelui de complexitate a cazurilor și scăderea număruIuTde
cazuri invalidate.
• Necesitatea este motivată prin faptul că veniturile din contractele încheiate cu Casele de asigurări sociale de sănătate reprezintă sursa majoritară de fonduri pentru desfășurarea activității în spital.
Finanțarea. Menținerea in continuare a acestui sistem de finanțare inechitabil si întârzierea in uniformizarea tarifului pe categorii de spitale, vor constitui piedici si întârzieri in procesul de modernizare al spitalului. In aceasta direcție statul, ca si reglator al dezechilibrelor de pe piața, trebuie sa intervină prin pârghiile pe care le are la dispoziție si sa incerce uniformizarea cat mai rapida a tarifului pe caz ponderat pe tipuri de spitale, astfel incat sa se faca o repartizare echitabila a fondurilor publice pentru ca spitale de același tip sa poata pomi de pe picior de egalitate. Pana când acest obiectiv va fi rezolvat, singura soluție de a face fata necesităților care apar zi de zi o constituie canalizarea forțelor conducerii spitalului impreuna cu partea medicala de a găsi si alte surse de finanțare decât cele existente si totodată de a largi paleta serviciiilor medicale si nemedicale pe care le poate oferi.
Importanta acestui aspect deriva din necesitatea descentralizării deciziilor la nivelul unitatii sanitare, in care sens managerul spitalului va trebui sa încheie contracte de sub-administrare cu șefii de secție si compartimente. Pentru realizarea acestui obiectiv, orice manager va trebui sa cunoască realitățile financiar-economice ale spitalului si posibilitățile pe care le are la dispoziție pentru a asigura un echilibru financiar al secțiilor / compartimentelor spitalului.
îmbunătățirea finanțării spitalului pe intervalul de timp 2020 - 2022 și cu efecte și asupra contractului viitor cu CJAS Prahova este imperios necesară putând fi relativ facil de realizat, cu resurse financiare minimale prin contractarea completă a serviciilor medicale pe care Spitalul de Pediatrie Ploiești le poate oferi și, respectiv, prin îmbunătățirea indicelui de complexitate a cazurilor pe spital.
Din punctele slabe evidențiate, se va avea in vedere fie creșterea tarifelor contractate cu CAS per pacient sau per zi de spitalizare, fie scăderea costurilor de funcționare; aceasta se realizează prin eficientizarea unor cheltuieli sau eliminarea altora din responsabilitatea Unitatii sanitare cu paturi,
IIL2 PRINCIPALELE DIRECȚII DE DEZVOLTARE ALE SPITALULUI
Principalele direcții de dezvoltare sunt date de punctele slabe identificate in raport cu mediul intern al organizației, in stransa legătură cu oportunitățile si amenințările identificate in mediul extern.
Scopul este acela de a elabora si implementa un program complex de îmbunătățire a activitatii spitalului.
Principalele obiective strategice și operaționale necesare la nivelul spitalului sunt:
-
I. îmbunătățirea managementului spitalului
-
II. îmbunătățirea structurii spitalului (clădiri, echipamente și altele asemenea).
-
III. Dezvoltarea unui plan anual privind investițiile și reparațiile capitale ale clădirilor și echipamentelor;
-
IV. Funcționarea echipamentelor conform specificațiilor tehnice ale acestora, în vederea obținerii eficienței maxime în utilizarea lor (personal adecvat ca număr și pregătire, aprovizionare cu materiale consumabile necesare și altele asemenea);
-
V.
-
VI.
VIL
-
VIII,
-
IX.
XL
-
Analiza eficienței economice a contractelor de service pentru echipamente;
Utilizarea eficienta a resurselor umane ale spitalului
Elaborarea și implementarea unui sistem de monitorizare a calității îngrijirilor
Masuri strategice privind managementul clinic:
Masuri strategice privind expunerea spitalului pe piața serviciilor spitalicești:
Masuri strategice privind eficientizarea consumului de utilitati in cadrul spitalului;
In raport cu obiectivele strategice si operaționale, pe termne scurt (1 an - 2020) si mediu si
-
2. Dotarea cu aparatura medicala / echipamente medicale / echipamente si materiale terapeutice a secțiilor spitalului, precum și a Cabinetelor din Ambulatoriul de specialitate integrat Spitalului
-
3. Imbunatatirea calitatii si performantei actului medical, diversificarea serviciilor medicale
-
4. Imbunatatirea sistemului informatic la nivelul spitalului in vederea îmbunătățirii
comunicării interne si externe
-
5. Atragerea de personal de specialitate in secțiile spitalului
-
6. Dezvoltarea resurselor umane si instruirea permanentă a personalului medical și nonmedical
-
7. Imbuntatirea condițiilor privind siguranța si securitatea datelor cu caracter confidențial la nivelul spitalului
în continuarea acțiunilor de modernizare și dezvoltare ale Spitalului de Pediatrie Ploiești începute acum 4 ani și realizate împreună cu echipa managerială în acest interval de timp, în perioada următoare ne propunem să rezolvăm problemele critice identificate urmare a analizei SWOT efectuate.
Astfel, ne-am propus să realizăm următoarele:
-
- Reacreditarea spitalului - ciclu II de acreditare;
-
- reorganizarea actualei secției de "Chirurgie și Ortopedie Pediatrică” în două secții distincte, Secția de Chirurgie Pediatrică și Secția de Ortopedie Pediatrică, în strânsă legătură cu extinderea spațiului destinat Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală și a Blocului Operator.
-
- Extinderea Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală;
-
- Dotarea Spitalului cu Computer Tomograf;
-
- Extinderea blocului operator;
-
- Realizarea unei noi săli de intervenții chirurgicale;
-
- Dotarea cu aparatură și instrumentar modeme și eficiente;
-
- Modernizarea și reabilitarea secțiilor/ambulatorului de specialitate și a celorlalte spații care nu au
trecut prin acest proces;
/* z
-
- Respectarea protocoalelor, procedurilor și codurilor de practică medicală;
-
- Respectarea cu strictețe a protocoalelor de curățenie și dezinfecție și a planulcontrol §i
prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale; ' ,.v' > 4°'^'
-
- Creșterea responsabilizării personalului sanitar mediu în supravegherea pacientilor
-
- întărirea spiritului de echipă și a colaborării între participanții la îngrijiri;
-
- Preocuparea permanentă pentru instruirea personalului sanitar și a personalului din sectorul
administrativ;
-
- îmbunătățirea comunicării și colaborării între secțiile și compartimentele spitalului.
Construcția spațiilor destinate extinderii Laboratorului de Imagistică și radiologie și a Blocului Operator, precum și dotarea acestora va veni în întâmpinarea rezolvării problemelor prioritare identificate, urmărindu-se:
-
- Asigurarea de servicii medicale complete și complexe, inclusiv în cele două specialități distincte
Scăderea timpului de diagnosticare (diagnosticarea imediată a pacienților);
-
- Diversificarea serviciilor medicale oferite de spital;
-
- Crearea de circuite funcționale la standarde înalte de calitate a actului medical și siguranță ale pacientului;
-
- Creșterea calității serviciilor medicale oferite de spital (pacienții nu mai sunt deplasați în afara spitalului pentru realizarea examinărilor complexe în vederea diagnosticării cu precizie și celeritate);
-
- Creșterea gradului de siguranță a pacientului;
-
- Creșterea gradului de satisfacție al pacienților;
-
- Creșterea ICM-ului spitalului;
Scăderea cheltuielolor spitalului;
-
- Creșterea veniturilor spitalului.
Ținte Economice-.
-
- utilizarea optimă a resurselor limitate;
-
- întocmirea unui plan de investiții multianual pentru realizarea dotării cu aparatură medicală ;
-
- atragerea de resurse economice prin sponsorizări + donații - fonduri folosite pentru achiziționarea, cu respectarea legislației în vigoare, de aparatură medicală necesară diagnosticării afecțiunilor tratate în spital.
Ținte Medicale:
-
- întocmirea în dinamică, de ghiduri de diagnostic și tratament;
-
- respectarea protocoalelor de diagnostic și tratament;
-
- creșterea complexității afecțiunilor diagnosticate și tratate în Spitalul de Pediatrie Ploiești.
Ținte Sociale:
-
- creșterea gradului de satisfacție a pacienților, prin diagnostic și tratament corect, complet și
prompt;
-
- creșterea satisfacției personalului prin valorizarea lui;
-
- creșterea siguranței în activitate a personalului medical superior (vezi malpraxis).
Ținte de învățare:
-
- capital intelectual;
-
- formare profesională continuă — inițierea unui Plan de formare profesională
competențe strategice pentru comitet director, medici, personal medical și administrativ.
PLAN DE ACTIVITATI - Distribuția temporala a activităților - Grafic GANTT , resurse, responsabili activități, rezultate așteptate (indicatori) pentru îndeplinirea obiectivelor specifice________ _______ ___________
Obiectiv / Activități |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
Obiectiv specific nr.l - Imbunantatirea stării de sanatate a pacientilor .Imbunatatirea calitatii pacientilor si angajatilor; Asigurarea unui ambient plăcut |
serviciilor hoteliere si a siguranței | |||||
Extindere laborator de radiologie si imagistica medicala, bloc operator si scara de evacuare exterioara |
8.000.mii lei |
Comitet Director Serv.Administrativ Serv.Achizitii Publice |
| |||
Extindere Compartiment Primiri Urgente |
500.mii lei |
Comitet Director Serv.Administrativ Serv.Achizitii Publice |
| |||
Reparații capitale - clădirea din Bulevardul Independenței nr.l8, an construcție 1933 |
î |
Comitet Director Serv.Administrativ Serv.Achizitii Publice |
| |||
Achiziționare paturi de spital cu accesorii (de ortopedie, paturi ATI, noptiere,) |
122.mii lei |
Șefi Secții Serv.Administrativ Serv.Achizitii Publice |
| |||
Achiziționare mobilier spital pentru bloc operator, cabinete tratament (dulap instrumentar bloc operator, scaun dermatologic, scaun masaj) |
4O.mii lei |
Șefi Secții Serv.Administrativ Serv.Achizitii Publice |
| |||
Achiziție masă de inox pentru blocul alimentar |
10 mii lei |
Comitet Director Serv.Administrativ Serv.Achizitii Publice |
| |||
Obiectiv specific nr.2 - Dotarea cu aparatura medi< spitalului, precum și a Cabinetelor din Ambulatoriul < |
:ala / echi e specialii |
pamente medicale / echipamente si materiale terapeutice/'a\s‘6ctiiliw'î ate integrat Spitalului / ' .. | ||||
Computer tomograf |
2.000 mii lei |
Comitet Director Sef Laborator |
|
Obiectiv / Activități |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
imagistincă Serv .Achiziții Publice | ||||||
Aparat radiologie cu două posturi grafie și scopie digitalizat |
1.500 mii lei |
Comitet Director Șef Laborator Imagistică Serv.Achizitii Publice |
| |||
Consolă Stație procesare imagini |
100 mii lei |
Comitet Director Șef Laborator Imagistică Serv.Achizitii Publice |
| |||
Laser CO2 fracționat dermatologic |
120 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
| |||
Aspirator fum dermatologic |
12 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
| |||
OCT - Tomografie in coerentă optică |
350 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
| |||
Retinoscop+ oftalmoscop Beta Heine / Led 200 S |
80 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
i s ‘ Â? 0 | |||
Tonometru portabil (Cabinet Oftalmologie) |
30 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
|
Obiectiv / Activități |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
Ecograf portabil cu sondă liniară și soft părți moi ( tiroidă) (Cabinet Endocrinologie) |
140 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Cabinet Serv. Achiziții Publice |
| |||
Aparat pentru managementul durerii (Laborator balneofizioterapie) |
103 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic laborator Serv. Achiziții Publice |
| |||
Cuptor electric cu convective pentru 10 tăvi GN1/1 ( Bloc alimentar) |
30 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
| |||
Analizor ioni (Laborator analize medicale) |
60 mii lei |
Comitet Director Director Medical Sef / medic Laborator Serv. Achiziții Publice |
| |||
Densitometru (Laborator analize medicale) |
5 mii lei |
Comitet Director Director Medical Sef / medic Laborator Serv. Achiziții Publice |
| |||
Analizor automat microbiologic (Laborator analize medicale) |
12 mii lei |
Comitet Director Director Medical Sef / medic Laborator Serv. Achiziții Publice |
\x | |||
Termostat (Laborator analize |
60 mii lei |
Comitet Director |
• Lei cheltuiti/lei planificați . < |
Obiectiv / Activitati |
GRAFIC GANT | ||
2020 |
2021 |
2022 | |
medicale) | |||
Pupinel (Laborator analize medicale) | |||
Centrifugă laborator 24 poziții (Laborator analize medicale) | |||
Monitor funcții vitale de înaltă performanță (ATI) | |||
Monitor funcții vitale de înaltă performanță cu monitorizare ET CO2(ATI) | |||
Infuzomat ( pompă volumetrică (ATI) | |||
Analizor gaze sanguine (ATI) |
Resurse Financiare |
Responsabil activitate |
Indicatori | |
Director Medical Sef / medic Laborator Serv. Achiziții Publice |
• Nr de aparate achiziționate /1 | ||
60 mii lei |
Comitet Director Director Medical Sef / medic Laborator Serv. Achiziții Publice |
| |
60 mii lei |
Comitet Director Director Medical Sef / medic Laborator Serv. Achiziții Publice |
| |
30 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef ATI Serv. Achiziții Publice |
| |
60 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef ATI Serv. Achiziții Publice |
| |
30 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef ATI Serv. Achiziții Publice |
| |
50 mii lei |
Comitet Director |
• Lei cheltuiti/lei planificați |
ys---
GRAFIC
ANT |
Resurse |
Responsabil |
Indicatori | |
2021 |
2022 |
Financiare |
activitate | |
Director Medical Medic Șef ATI Serv. Achiziții Publice |
• Nr de aparate achiziționate / 1 | |||
12 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef ATI Serv. Achiziții Publice |
| ||
140 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef ATI Serv. Achiziții Publice |
| ||
50 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef CPU Serv. Achiziții Publice |
| ||
50 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef CPU Serv. Achiziții Publice |
| ||
10 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef CPU Serv. Achiziții Publice |
| ||
6 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef CPU Serv. Achiziții |
|
Obiectiv / Activități |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
Publice | ||||||
Piesa de mana bormașină (Secția Chirurgie - Bloc operator) |
3 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Sonda convexă pentru ecograf (Secția Chirurgie - Bloc operator) |
24 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Defibrilator (Secția Chirurgie -Bloc operator) |
10 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Spălător instrumentar pentru sterilizare (Secția Chirurgie -Bloc operator) |
360 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Lampa scialitică (Secția Chirurgie - Bloc operator) |
190 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Masa operații chirurgie ortopedică (Secția Chirurgie - Bloc operator) |
143 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Extensie ortopedică masă de operație (Secția Chirurgie - Bloc |
140 mii lei |
Comitet Director Director Medical |
---------------1------------------V* |
* VI
Obiectiv / Activitati |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
operator) |
Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice | |||||
Cărucior ATI pentru bloc operator (3 buc) (Secția Chirurgie - Bloc operator) |
34 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Monitor funcții vitale (Secția Chirurgie - Bloc operator) - 4 buc |
136 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Pandant - 3 buc ( Secția Chirurgie - Bloc Operator) |
101 mii lei |
Comitet Director Director Medical Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Monitor pentru măsurarea funcțiilor vitale cu stativ mobil și coș ( Secția Pediatrie I) - 2 buc |
10 mii lei |
Comitet Director Medic Șef Secție Serv. Achiziții Publice |
| |||
Gipsotom - fierestrău electric pentru tăiat gips ( Chirurgie Ambulatoriu) |
5 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
| |||
Plan de reeducare a mersului, tip bare paralele (CSM) |
4 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
„ i |
Obiectiv / Activitati |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
Scară plan înclinat, cu balustrade duble (CSM) |
5 mii lei |
Comitet Director Director Medical Serv. Achiziții Publice |
| |||
Obiectiv specific nr.3 - Imbunatatirea calitatii si performantei actului medical, diversificarea serviciilor medicale | ||||||
înființarea secției Secției Chirurgie Pediatrică |
i |
Comitet director |
• Nr servicii contractate / Nr servicii planificate | |||
înființarea secției Secției Chirurgie Pediatrică |
Comitet director |
• Nr servicii contractate / Nr servicii planificate | ||||
întreprinderea demersurilor legale în vederea obținerii aprobării structurii modificate a Spitalului (cu desființarea Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică și înființarea Secției de Chirurgie Pediatrică și a Secției de Ortopedie Peditrică (OMS), precum și a avizelor și autorizațiilor legale necesare. |
Comitet director |
• | ||||
Aprobarea Organigramei și a Statului de Funcțiuni ale spitalului pe noua structură aprobată a Spitalului |
Comitet director |
• | ||||
Asigurarea resursei umane de specialitate |
Comitet director |
• | ||||
Dotarea minim obligatorie a spațiului cu echipamente si dispozitive medicale (mobilier, aparatura medicala) cu respectarea legislației in vigoare. |
Comitet director |
• ți o a 7*. |
Obiectiv / Ac ti vi ta ti |
GRAFIC GANT |
Resurse |
Responsabil activitate |
Indicatori | ||
2020 |
2021 |
2022 |
Financiare | |||
Obiectiv specific nr.4 - Imbunatatirea sistemului informatic la nivelul spitalului in vederea imbunatatirii comunicării interne si externe | ||||||
Statii de lucru (PC) |
Comitet director |
calculatoare planificate
| ||||
Licențe Antivirus |
Comitet director |
| ||||
Unitate profesioala backup date (NAS) |
Comitet director |
• Lei cheltuiti/lei planificați | ||||
Server principal baze date pacienti |
Comitet director |
• Lei cheltuiti/lei planificați | ||||
Echipament Firewall Hardware |
Comitet director |
• Lei cheltuiti/lei planificați |
Obiectiv
nr.5 -
erea de personal de specialitate in secțiile
Angajarea de medici la secțiile ATI si CPU |
• Lei cheltuiti/lei planificați | |||||
Angajare medici pentru Cab. Alergologie, Neurologie |
• Lei cheltuiti/lei planificați | |||||
Obiectiv specific nr.6 - Dezvoltarea resusrselor umane si instruirea permanent |
a a personalului medical și nonmedical | |||||
Participarea a minim 3 angajați la cursuri de audit clinic. |
• Lei cheltuiti/lei planificați | |||||
Participarea a minim 5 angajați la cursuri in domeniul sistemului de management al calitatii in sanatate. |
• Lei cheltuiti/lei planificați |
Obiectiv specific nr.7 Imbunatatirea condițiilor privind siguranța si securitatea datelor cu caracter confidențial la nivelul spitalului
Traininguri personalului datelor cu caracter personal
periodice ale privind protecția
Dotarea spitalului cu software de criptare a datelor la momentul efectuării de back-up. __ __ __|____ ___
1 costurile estimative se vor consemna după realizarea evaluării
• Lei cheltuiti/lei planificați
Riscuri
In procesul de implementare a obiectivelor specifice propuse pot aparea riscuri d sau nerealizare, datorate mediului intern sau extern, după cum urmeaza : Mediu intern:
slaba cointeresare (motivare) a personalului în realizarea sarcinilor și indicatoriio^4
scăderea disponibilității la efort suplimentar datorita suprasolicitării în activitateâ de,bazați,^ confundarea noțiunii de implicare în acțiuni de voluntariat cu mobbing-ul și contracararea celor implicați de către falși lideri de opinie prin acțiuni de bullying.
Mediu extern:
modificarea frecventa a legislației în domeniul sanitar;
întârzieri legate de regimul terenurilor și clădirilor;
subfinanțarea de către Ordonatorul principal de credite a cursurilor de formare profesionala a personalului.
CONCLUZII
Aceasta strategie de dezvoltare a Spitalului de Pediatrie Ploiești va deveni document de lucru, care va fi actualizat ori de cate ori este necesar, deoarece:
-
> Reflecta dezvoltarea noastra organizaționala la un nivel superior, intenția de a crea o baza pentru a susține gândirea strategica si a dezvolta capacitatile noastre manageriale;
-
> Delimitează clar prioritățile entitatii pentru anii 2020 - 2022, in concordanta cu specificul național;
-
> la in calcul modificările mediului extern la nivel local, regional si național;
-
> Recunoaște rolul cheie pe care personalul il joaca in succesele noastre viitoare.
Evaluarea de etapa se va face prin analiza tuturor indicatorilor stabilit pe fiecare obiectiv in parte.
Periodicitate: Anual
Documente emise: Raport de evaluare de etapa
Responsabil: Comitetul Director
REVIZUIREA STRATEGIEI DE DEZVOLTARE
Revizurea strategiei de dezvoltare se va face in urma analizei rapoartelor de etapa in cazul in care
Comitetul Director propune modificarea sa. ______
Manager, Dr. Cătălin Vișean
Director Medical, dr. Anca Miu
Director Financiar - Contabil, ec,
Președinte Consiliul de Administi
întocmit,