Hotărârea nr. 395/2013

Hotãrârea nr. 395 privind acordarea Titlului de Cetãtean de Onoare al Municipiului Ploiesti, înotãtoarei Tamara Costache, multiplã Campioanã Nationalã si Internationalã

ROMÂNIA

JUDEȚUL PRAHOVA

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI


HOTĂRÂREA NR. 395

PRIVIND ACORDAREA TITLULUI DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI ÎNOTĂTOAREI TAMARA COSTACHE, MULTIPLĂ CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ

Consiliul Local al Municipiului Ploiești:

văzând Expunerea de motive a domnului Primar Iulian Bădescu și a domnilor consilieri Iolanda Băzăvan, Cristian Dumitru, Sanda Drăgulea,

• -f                                    •                       •                                                                        •                                                                                   *

Marilena Stanciu, Larisa Băzăvan, membri ai Comisiei nr. 6 - învățământ, Sănătate, Știință, Cultură, Culte, Tineret și Sport - precum și Raportul de specialitate al Direcției Relații Internaționale, Compartimentul Organizare Evenimente, în vederea susținerii propunerii de atribuire a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești înotătoarei Tamara Costache, multiplă campioană națională și internațională;

luând în considerare Hotărârea Consiliului Local nr. 28/26.02.2003 a Consiliului Local al Municipiului Ploiești, prin care s-a aprobat Regulamentul pentru acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești, precum și constituirea Comitetului de Onoare al Municipiului Ploiești;

în temeiul art. 36, alin. 8, din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată și actualizată,

HOTĂRĂȘTE :

Articol unic: Se conferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești înotătoarei Tamara Costache, multiplă campioană națională și internațională.


ROMÂNIA

JUDEȚUL PRAHOVA

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI


EXPUNERE DE MOTIVE

LA PROIECTUL DE HOTĂRÂRE PRIVIND CONFERIREA TITLULUI DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI ÎNOTĂTOAREI TAMARA COSTACHE, MULTIPLĂ CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ

Ploieștiul se poate mândri, pe lângă academicieni, profesori de renume, artiști sau muzicieni și cu o întreagă serie de sportivi care, prin rezultatele de excepție obținute la competițiile naționale și internaționale la care au participat ne-au făcut să fim mândri că suntem români.

A

înotul, una dintre disciplinele în care performanța a aparținut multă vreme altor țări, grație unei ploieștence, a devenit unul dintre sporturile cele mai practicate de copii, încă din cele mai fragede vârste.

Tamara Costache, înotătoarea cu brațe de aur, cum a fost numită de unul din jurnaliștii internaționali, a înregistrat, de-a lungul anilor, performanțe greu de egalat de cei care practică acest sport.

A cucerit 15 titluri naționale și a doborât 8 recorduri ale României, în probele de 50 m și 100 m liber.

Este declarată campioană europeană de juniori, în 1985, la 100 m liber, campioană mondială de seniori, în 1986, la 50 m liber și doboară 4 recorduri europene consecutive la 50 m liber.

Primește titlul de campioană europeană la senioare, la 50 m liber, cucerește medalia de bronz la 100 m liber, in 1987 și ocupă un onorant loc VI la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988.

Talentul înăscut, tenacitatea de care a dat dovadă, precum și hotărârea de a fi cea mai bună i-au răsplătit eforturile prin includerea ei în categoria sportivelor de top ale României.

Tamara Costache este sportiva care înregistrează primul record mondial stabilit de un înotător român în 1986, rezultat care, alături de celelalte performanțe stabilite de-a lungul cariere sale, o înscrie în rândul celor 16 sportivi din lumea înotului răsplătiți cu titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Profesionalismul și modul în care a reprezentat România și Ploieștiul -orașul său natal, la competițiile de profil, recomandă, cu justificată.mândrie, ca numele său să fie înscris alături de al celorlalți Cetățeni de Onoare ai orașului.

;O<

Primarul Municipiului Ploiești, Iulian Bădescu


tru învățământ, sănătate, știință, cultură, culte, tineret și sport
DIRECȚIA RELAȚII INTERNAȚIONALE

COMPARTIMENTUL ORGANIZARE EVENIMENTE

RAPORT DE SPECIALITATE LA PROIECTUL DE HOTĂRÂRE PRIVIND CONFERIREA TITLULUI DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI

ÎNOTĂTOAREI TAMARA COSTACHE, MULTIPLĂ CAMPIO

NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ      /Cu un palmares impresionant, Tamara Costache reprezintă un num&p^/eaa-^ ? >


este imposibil să nu-1 fi auzit dacă ești un mare pasionat al înotului.

Se naște la 23 iulie 1970, la Ploiești.

A început să practice înotul la vârsta de 6 ani, primul mentor și îndrumător pe acest spinos drum fiindu-i antrenorul Mihail Gothe, la Clubul Sportiv Școlar Ploiești. El este cel care îi descoperă talentul, îi canalizează eforturile și îi trezește interesul pentru sportul de performanță.

Rezultatele nu întârzie să apară: obține prima medalie națională de aur, în 1978, în proba de 50 m bras.

încurajată de părinții care, necondiționat, i-au fost alături, precum și de antrenorul care a intuit, de la început, talentul și potențialul tinerei înotătoare, Tamara Costache înregistrează, începând cu 1982, succes după succes.

Astfel, își înscrie în palmares prima participare internațională, în 1982, în Bulgaria, urmând ca în anul 1985 să fie declarată campioană europeană de juniori la Geneva, la 100 metri liber. în anul imediat următor, la Campionatele Mondiale de la Madrid este declarată campioană mondială iar în 1987 obține locul I, seniori, la europenele de 50 m liber și locul III la 100 metri liberi.

Este de patru ori recordmenă mondială la 50 metri liber iar participarea la Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, îi aduc un onorant loc VI.

Cele 15 titluri naționale obținute, doborârea a opt recorduri naționale, în probele de 50 m și 100 m liber, precum și deținerea primului record mondial stabilit de un înotător român, o recomandă a fi unul dintre cei 16 sportivi din lumea înotului, răsplătiți cu titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Dragostea pentru sport și pentru copii, deopotrivă, au păstrat-o în aceeași sferă de preocupări fiind, în prezent, antrenoare la Clubul Sportiv Ploiești.

Director,

Milena Andreia Perpelea

întocmit: Consilier, Liliana Iliescu


In atentia:

J

Domnului Iulian Bădescu, -primarul municipiului Ploiești


Subsemnata, Ungureanu Georgiana Corina, în calitate de consilier personal pe probleme de sport, vă propun inițierea procedurilor necesare pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești următorilor campioni sportivi:

Celestina Popa, gimnastică artistică _ medalie de argint la Jocurile Olimpice și medalie de aur la Campionatul Mondial;

Tamara Costache, natație _ medalie de aur la Campionatul Mondial și European;

Mirela Dulgheru, atletism _ campioană mondială universitară;

Cătălin Burlacu, baschet _ multiplu campion național cu echipa. Asesoft Ploiești.

Corina Ungureanu


CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI

COMISIA DE SPECIALITATE NR. 6


COMISIA PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT, SĂNĂTATE, ȘTIINȚĂ, CULTURĂ, CULTE, TINERET ȘI SPORT


RAPORT

Comisia a luat in discuții proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Ploiești înotătoarei Tamara Costache, multiplă campioană națională și internațională

și a emis:

////? wom'l

PREȘEDINTE,
Data:_____________________