Proces verbal din 25.10.2006

Proces verbal din 25 octombrie 2006

P R O C E S  -  V E R B A L

al sedintei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Ploiesti din data de 25 octombrie 2006

 

 

          Din totalul de 26 de consilieri in functie, la sedinta au participat 20, absenti fiind 7 si anume, doamna consilier Dumitru Carmen, domnul consilier Moraru Gheorghe, domnul consilier Oprea Nicolae, domnul consilier Rusu Ioan, domnul consilier Sicoie Florin, domnul consilier Toma Marcel si doamna consilier Trican Elena.

 

*

 

          La sedinta au mai participat:

          - Dl Emil Calota                                         - Primar

          - Dl Radu Socoleanu                                  - Viceprimar

          - D-na Gratiela Gavrilescu                        - Viceprimar

          - D-na Maria Magdalena Mazalu             - Secretar

 

*

 

          Sedinta a fost condusa de domnul consilier Paul Palas.

 

* * *

 

          Dl Paul Palas

          Buna ziua si bine ati venit la sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Ploiesti de astazi.

          Pe ordinea de zi avem doua proiecte de hotarari si anume:

1. „Proiect de hotarare privind aprobarea unor masuri pentru implementarea si realizarea Proiect (Subprogram) „Modernizarea sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in Municipiul Ploiesti” – initiat de domnul primar.”

2. „Proiect de hotarare privind mandatarea Primarului Municipiului Ploiesti de a semna Conventia privind finantarea si implementarea programului multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor - Proiect (Subprogram) „Modernizarea Sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in municipiul Ploiesti” cu reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor – initiat de Palas Paul, Mitu Augustin, Teodorescu Iulian, Manea Antoneta, Popa Marcian, Cosma Marcian, Schnelbach Simona, Cont Adriana, Mateescu Radu, Ionita Dan, Avramescu Teodor, Banu Andrei, Lungu Razvan, Cosma Marcian, Vasilescu Evelinne, Eparu Ion, Savu Daniel, Chivu Sorin, Dosaru Iuliana si Iancu Ion.”

          Pentru a justifica urgenta acestei intalniri extraordinare, il rog pe domnul primar sa ne spuna cateva cuvinte.

 

          Dl Primar

          Domnule Presedinte, in primul rand multumesc tuturor pentru prezenta si pentru modul acesta, sa il numim intempestiv de a ne reuni, lucrurile au plecat de la tranmiterea oficiala din partea Guvernului Romaniei, de la Ministerul Mediului sub semnatura doamnei ministru Sulfina Barbu a Conventiei de finantare si implementare a programului multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor - Proiect (Subprogram) „Modernizarea Sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in municipiul Ploiesti”, inclusiv elementele de natura financiara si de implementare a proiectului care au fost convenite relativ tarziu cu finantatorul. Dupa cum bine stiti, Guvernul finanteaza acest proiect in proportie de 75%. Pe de alta parte, maine la ora 1 suntem chemati cele trei autoritati  beneficiare ale acestui program, Oradea, Vaslui si Ploiesti, pentru a semna conventia si practic pentru a demara faza de implementare care consta in elaborarea documentatiei de proiectare, partea de proiect tehnic si detalii de executie, dupa care urmeaza  contractarea lucrarii  anul viitor si realizarea efectiva a ei pana in anul 2010.

          Ceea ce avem acum in expunerea de motive si in proiectele de hotarare sunt elementele pe care Guvernul prin reprezentantul Ministerului Mediului le considera ca obligatorii de a fi regasite, noi avand niste hotarari anterioare, niste hotarari cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico economici de investitii si aprobarea prin rectificarea bugetului a cotei de lei din bugetul propriu pentru proiectare. De data aceasta, elementele pe care le prezentam sunt preluate strict din documentele primite de la Guvern, conventia despre care vorbim si pe care am explicat-o in forma completa in titlul hotararii este Conventia privind finantarea si implementarea programului multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor.

          Suntem pregatiti si cu echipa daca este nevoie sa punem pe ecran, am crezut insa ca setul de documente pe care le-ati primit fiecare dintre dumneavoastra poate fi suficient.

          Mai fac o precizare, in conformitate cu discutiile pe care le-am avut si cu ceilalti doi primari, si ei sunt in aceeasi etapa, ieri, astazi au avut sedinta extraordinara de consiliu pentru a aproba in mod expres mandatarea primarului de a semna conventia si respectiv elementele privind masurile de organizare pentru implementarea si realizarea proiectului care inseamna in primul rand asumarea in mod expres a celor 25% din valoarea proiectului  cheltuieli din bugetul propriu, apoi elemente de organizare privind circuitul acordarilor si respectiv urmarirea implementarii, aici art. 4 din proiect propune ca primarul prin dispozitie stabileste persoana autorizata pentru certificarea cheltuielilor aferente subprogramului si persoana responsabila pentru implementarea subprogramului, dispozitiile sunt pregatite in sensul ca partea financiara propun sa fie data directiei si respectiv directorului Directiei Financiare – domnisoara Nicoleta Craciunoiu, iar partea de urmarire a implementarii – Regiei Autonome de Termoficare si Servicii Publice Ploiesti reprezentata de Directorul  regiei, domnul Mihail Faca.

          Aceste elemente s-au cerut in mod expres si formulate astfel incat sa existe un nimitor comun pe toate cele trei municipii beneficiare ale acestui program in vederea semnarii maine la orele 13 la sediul Ministerului Mediului a conventiei.

          Daca sunt intrebari, va stau cu placere la dispozitie.

          Dau cuvantul doamnei Secretar care de ieri dimineatza a stat in priza pentru a organiza aceasta sedinta, poate veni cu alte detalii.

 

          D-na Maria Magdalena Mazalu

          O Din discutiile cu dumneavoastra a reiesit ca toti doriti sa fiti initiatori ai acestui proiect de hotarare.

          De asemenea, domnul presedinte o sa va supuna la aprobarea proiectelor de hotarare, dat fiind ca ati luat cunostinta cu problematica propriu-zisa, ca avizele sa fie date direct prin hotarare, in aceasta sedinta.

          Nu in ultimul rand, va rog sa fi-ti de acord, dat fiind cele comunicate de Ministerul Mediului si este bine sa fim pregatiti, ca articolul care se refera la  mandatul domnului primar, sa fie completat si cu sintagma „sa semneze conventia, precum si modificarile ulterioare, conform conventiei intre parti”, adica daca vor fi acte urgente ulterioare, acte aditionale la conventie, solicitari de acte suplimentare, sa fim in masura, domnul primar sa le poata semna, facand parte din acelasi pachet.

 

          Dl Primar

          Fac o precizare – Primarul ca institutie, nu ca persoana pentru ca proiectul se deruleaza pana in anul 2010, are termenul de semnare a implementarii de trei ani de zile.

 

          D-na Maria Magdalena Mazalu

          Dupa cum vedeti, proiectul nu se refera la nume, se refera la calitate, la institutie, la institutia primarului.

 

          Dl Paul Palas

          Multumesc domnule primar, multumesc doamna Mazalu.

          Pentru a fi in legalitate, constatam ca avem rapoarte de specialitate la ambele hotarari si am rugamintea la presedintii comisiilor de specialitate, celor sase comisii sa dea in timpul sedintei rapoarte pentru cele doua hotarari, mai bine spus pentru „Hotararea privind aprobarea unor masuri pentru implementarea si realizarea Proiect (Subprogram) „Modernizarea sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in Municipiul Ploiesti” avem nevoie de rapoarte de la comisiile nr. 1, 2 si 3, iar pentru „Hotararea privind mandatarea Primarului Municipiului Ploiesti de a semna Conventia privind finantarea si implementarea programului multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor - Proiect (Subprogram) „Modernizarea Sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in municipiul Ploiesti” cu reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.” Avem nevoie de rapoarte de la toate cele sase comisiile de specialitate.

          Acestea fiind spuse, supun votului dumneavoastra ordinea de zi asa cum a fost ea prezentata:

          Cine este pentru?                                20 voturi

          Cine este impotriva ?                          -

          Daca se abtine cineva ?                       -

          In unanimitate de voturi, ordinea de zi a sedintei a fost aprobata.

 

* * *

 

          Dl Paul Palas

          Primul punct de pe ordinea de zi a sedintei:

„Proiect de hotarare privind aprobarea unor masuri pentru implementarea si realizarea Proiect (Subprogram) „Modernizarea sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in Municipiul Ploiesti” – initiat de domnul primar.”

          Cine se inscrie la cuvant?

 

          Dl Banu Andrei

          La art. 2  din hotarare se spune ca finantarea din bugetul local a procentului de 25% din total cheltuieli eligibile si suportarea cheltuielilor neeligibile aferente obiectivului de investitii cuprins in Subprogram din bugetul local, se face avand ca sursa, veniturile proprii ale municipiului Ploiesti si creditul bancar contractat cu Alpha Bank.

          Cred ca se impun si alte surse, ma gandesc la niste perspective, sa putem sa atragem si alte surse.

 

          Dl Primar

          Este corecta observatia dumneavoastra dar pe de alta parte, Guvernul  ca orice autoritate centrala doreste intr-un fel sa fie sigur ca avem la dispozitie banii pentru cofinantare si noi am dat ambele surse, ca fiind surse securizate, certe, deci veniturile proprii si creditul bancar. Imi este teama ca lasand astfel sa nu cream un sentiment de nesiguranta apropo de sursele de finantare. Oricum, vizavi de valoarea creditului pe care il avem, el poate acoperi fara probleme pe cei trei ani de zile de implementare cota de 25%. Am trecut si venituri proprii pentru ca sunt anumite cheltuieli legate de tip taxe si asa mai departe, pe care trebuie sa le suportam din bugetul propriu.

 

          Dl Banu Andrei

          Sa inteleg ca aceasta implementare inseamna si realizarea inclusiva a statiei de epurare.

 

          Dl Primar

          Sigur ca da.

          Achizitia publica dupa lege, in care, sigur, Guvernul vine cu reprezentantii sai sa monitorizeze si sa asigure respectarea cadrului legal.

 

          D-na Schnelbach Simona

          La dispozitii finale, la 10.2. se spune de confidentialitate. Ce inseamna asta?

 

          Dl Primar

          Am avut aceasta discutie cu doamna Secretar, in textul conventiei sunt anumite obligatii pe care Guvernul le impune, pe care noi le-am observat ca fiind usor exceptive.

          Pe de alta parte, in relatia cu Guvernul Romaniei, stat cu stat am zis ca pana la urma, prevederile pe care dansii le cer sunt legitime vizavi de cerintele de finantare externa prin care banii acestia sunt asigurati. Confidentialitatea este cerinta Guvernului, nu este cerinta noastra, noi ne-am propus ca sa nu intram intr-o discutie litigioasa cu Guvernul, sa nu facem deocamdata observatii pe acel text.

          Intr-un fel, dumneavoastra aveti dreptate, transparenta, dar aceasta este cerinta Guvernului.

 

          Dl Mihai Faca

          Aceasta investitie, finantarea,  a fost aprobata printr-o hotarare a Guvernului pe un proiect ce cuprinde trei municipalitati si tot timpul prin Hotararea Guvernului s-a facut publica numai suma totala fara sa se dea impartirea pe cele trei municipalitati din suma totala, acestea fiind considerate intr-o anexa a Hotararii de Guvern ca nefiind de informatie publica. Acesta a fost raspunsul.

          Noi ca sa obtinem informatia despre noi, despre Municipiul Ploiesti, cat este suma noastra, a trebuit sa facem o adresa confidentiala prin curier militar, am primit raspunsul prin secret de serviciu. Ni s-a cerut confidentialitate si atat! Nu ma intrebati de ce, asta este Hotararea Guvernului si asa a fost data, probabil conventiile pe care le au si ei cu finantatorii.

 

          D-na Maria Magdalena Mazalu

          Daca observati Hotararea nr. 536/2006 cand au fost aprobati indicatorii tehnico economici si aprobarea de principiu, chiar din titlul hotararii se spune ca a avut la baza memorandumul semnat de Guvernul Romaniei in ianuarie  2006. Memorandumul nu putea fi semnat decat cu Uniunea Europeana. Acest Momorandum probabil ca a avut clauze speciale, pentru ca indicatorii propriu-zisi nu au fost dati publicitatii prin actul normativ, mai sus invocat.

 

          Dl Palas Paul

          Daca nu mai sunt alte observatii, supunem la vot acest proiect de hotarare:

          Cine este pentru ?                               20 voturi

          Cine este impotriva ?                          -

          Daca se abtine cineva ?                       -

          In unanimitate de voturi, acest proiect de hotarare a fost aprobat.

 

* * *

          Dl Palas Paul

          Trecem la urmatorul punct de pe ordinea de zi a sedintei si anume:

          „Proiect de hotarare privind mandatarea Primarului Municipiului Ploiesti de a semna Conventia privind finantarea si implementarea programului multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor - Proiect (Subprogram) „Modernizarea Sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in municipiul Ploiesti” cu reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor – initiat de Palas Paul, Mitu Augustin, Teodorescu Iulian, Manea Antoneta, Popa Marcian, Cosma Marcian, Schnelbach Simona, Cont Adriana, Mateescu Radu, Ionita Dan, Avramescu Teodor, Banu Andrei, Lungu Razvan, Cosma Marcian, Vasilescu Evelinne, Eparu Ion, Savu Daniel, Chivu Sorin, Dosaru Iuliana si Iancu Ion.”

          Am sa o rog pe doamna Mazalu sa repete modificarea propusa.

 

          D-na Maria Magdalena Mazalu

„Mandateaza Primarul Municipiului Ploiesti sa semneze Conventia precum si modificarile ulterioare convenite intre parti privind finantarea si implementarea programului multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor - Proiect (Subprogram) „Modernizarea Sistemului de colectare si epurare a apelor uzate in municipiul Ploiesti” cu reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.”

          A doua modificare este ca in preambul au sa apara ca initiatori dumneavoastra, toti consilierii prezenti.

 

          Dl Palas Paul

          Cine se inscrie la cuvant?

 

          Dl Teodorescu Iulian

          Nu cred ca putem fi de acord cu aceasta varianta pentru ca atata timp cat prin hotarari separate aprobam conventia, pentru orice fel de modificari ale conventiei, va fi nevoie de hotarare de consiliu.

 

          Dl Primar

          Sa spunem „modificari ulterioare suferite de textul conventiei” pentru ca astfel suntem pe o zona foarte clar definita, deci noi aprobam conventia, conventia poate genera acte sa le numim – legate de conventie, ulterioare – care insa nu fac niciun fel de abatere de la spiritul si substanta conventiei. In acest sens cred ca trebuie spus.

 

          Dl Eparu Ion

          Deci numai modificari la textul conventiei, la substanta conventiei ar insemna sa se vina din nou in fata consiliului.

 

          Dl Primar

          Tocmai. Daca putem sa o consideram implicita…

 

          D-na Maria Magdalena Mazalu

          De acord.

 

          Dl Palas Paul

          Daca nu mai sunt alte interventii, observatii, supun voturlui dumneavoastra proiectul de hotarare asa cum a fost prezentat:

          Cine este pentru ?                     20 voturi

          Cine este impotriva ?                 -

          Daca se abtine cineva ?             -

          In unanimitate de voturi, acest proiect de hotarare a fost aprobat.

         

* * *

 

          Dl Palas Paul

          Acestea fiind problemele de la ordinea de zi, declar sedinta inchisa,   multumindu-va pentru participare.

 

 

* * *

 

          Epuizandu-se problemele de la ordinea de zi, sedinta a luat sfarsit, drept pentru care s-a intocmit prezentul proces – verbal intr-un singur exemplar.