Proces verbal din 06.09.2006

Proces verbal din 6 septembrie 2006

PROCES – VERBAL

al sedintei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Ploiesti din data de 6 septembrie 2006

 

          Din totalul de 27 de consilieri în functie, la sedintã au participat 24, absenti motivat fiind 3 si anume: dl. Rusu Ioan, dl. Radu Mateescu si dl. Iulian Teodorescu.

 

***

 

          La sedintã au mai participat:

         

- dl. Emil Calotã

- Primar

- dna. Gratiela Gavrilescu

- Viceprimar

          - dl. Radu Socoleanu

- Viceprimar

          - dna. Maria Magdalena Mazâlu

- Secretar

 

 

***

 

          Sedinta a fost condusã de doamna consilier Schnelbach Simona.

 

***

 

          Dna. Secretar

          Buna ziua!

          Permiteti-mi mie sa incep. Dat fiind ca domnul presedinte de sedinta care trebuia sa conduca si sedinta de astazi, este plecat, este absent motivat, va rog sa faceti propuneri pentru un presedinte de sedinta.

 

          Dl. Cosma Marcian

          O sa va rog sa fiti de acord cu dna. dr. Schnelbach Simona.

 

          Dna. Secretar

          Mai este vreo propunere?

          Daca nu mai sunt propuneri, va rog sa votati daca sunteti de acord ca dna. Schnelbach  Simona sa conduca sedinta de astazi.

          Cine este pentru?                      24 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              -

          În unanimitate, s-a votat ca dna. Schnelbach Simona sa conduca sedinta de astazi.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Buna ziua!

          Declar deschisa sedinta extraordinara de astazi, 6 septembrie, cu urmatoarea observatie: din cei 27 de consilieri, sunt prezenti 24. Sunt absenti motivat: dl. Rusu Ioan, dl. Radu Mateescu, dl. Iulian Teodorescu este pe drum, este la o delegatie la Constanta, s-ar putea sa ajunga.

          În aceasta sedinta extraordinara avem pe ordinea de zi un singur proiect de hotarare si anume:

          “Proiect de hotarare privind achizitionarea imobilului Casa Casatoriilor, situat în Ploiesti, bdul. Independentei nr. 15 - initiat de domnul primar.”

          Alaturi de noi astazi, dat fiind ca este o sedinta extraordinara, nu avem invitatii obisnuiti. Sunt directori din aparatul executiv al primariei care sunt interesati sau care au legatura cu aceasta problema si anume: de la Oficiul Public Proiect, de la Directia Patrimoniu, de la serviciile de specialitate. Il avem invitat, de asemenea, pe dl. deputat Apostolache Mihai si, ca de obicei, mass-media este alaturi de noi.

 

*

 

          Dna. Schelbach Simona

          Tinand cont ca avem un singur proiect pe ordinea de zi, trecem direct la discutii.

          As vrea sa va supun la vot ordinea de zi cu acest proiect de hotarare.

          Cine este pentru?                      22 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              2 voturi

          Cu 22 de voturi pentru si 2 abtineri, dl. Palas Paul si dl. Ionita Dan, ordinea de zi a sedintei a fost aprobata.

 

***

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Cine are observatii la proiectul de hotarare?

 

          Dl. Savu Daniel

          Stimati colegi, proiectul de hotarare pe care il avem în fata si care a mai fost dezbatut în sedinta anterioara, din punctul de vedere al grupului nostru, trebuie sa suporte o modificare la art. 4. Adica, limita maxima de negociere, noi nu o putem fixa la o suma arbitrara astazi. Daca dorim sa cumparam aceasta cladire si o aprobam, conform art. 1 - si am cazut cu totii de acord ca vrem sa cumparam Casa Casatoriilor, s-o rascumparam, adica sa-si pastreze menirea de “Casa Casatoriilor” - ca nimeni nu va fugi cu ea din Ploiesti, oricine ar fi proprietar - dar, ca sa-si pastreze aceasta functiune, noi trebuie sa fim de acord s-o rascumparam de la proprietar. În situatia aceasta mandatam o comisie de negociere, cum prevede art. 6, care va negocia un pret - nu stim unde va ajunge. Conform informatiilor pe care le am de la Curtea de Conturi, noi, Consiliul Local, vom aproba acel pret. Numai în momentul cand stim pretul negociat ne intalnim în sedinta si aprobam pretul. Daca nu vrem sa-l aprobam, nu-l aprobam, daca il aprobam, o cumparam. Nu stim care va fi acel pret negociat. Noi nu putem fi ca sarpele cu clopotei sa anuntam ca ne ducem la negocieri cu o limita. Asta inseamna, practic, ca nu vrem s-o luam. Cei care se folosesc în instanta de acest document o sa spuna: “Noi vrem 720.000 euro, dumneavoastra nu vreti decat pana la 700.000 euro. Ne pare rau, nu o mai dam.”

          Deci, noi astazi fixam o comisie de negociere. Comisia isi face datoria, vine cu un pret, poate avem timp în doua saptamani pana la sedinta urmatoare sa consultam opinia publica prin intermediul presei, a tuturor canalelor - nu stiu daca putem face un referendum, dar un forum se poate organiza, sa vedem care este parerea populatiei vizavi de acel pret negociat de comisie. Ulterior, în proxima sedinta ne intrunim si votam sau nu votam pretul, în functie de dorinta populatiei.

          Deci, art. 4 sa fie transformat în felul urmator: “Pretul rezultat în urma negocierilor va fi supus aprobarii Consiliului Local”.  

          Si vom vedea atunci daca vrem sau nu vrem, adica daca putem sau nu sa suportam acest pret si, cum zice populatia. Si, dispare tot restul.

          Si, ca sa nu mai iau cuvantul inca o data, la art. 6, grupul Partidului Social Democrat, il propune pe dl. Mitu Augustin sa faca parte din comisie.

 

          Dl. Primar

          Iertati-ma ca intervin, dar pe ecran, colegele de la informatica, vedeti ca pe ecran nu este ultima versiune a proiectului de hotarare. Deci, nu apare articolul care propune constituirea unei comisii de negociere, asa cum il au membrii Consiliului Local în fata.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          La art. 6 sunt 5 liniute.

          “Numeste comisia care va negocia achizitionarea imobilului, în conditiile art. 2-5 din prezenta, în urmatoarea componenta:” - asa apare.

 

          Dl. Chivu Sorin

          Dna. Secretar sa ne raspunda. Cred ca, în aceasta situatie, art. 2 nu-si mai are sensul.

 

          Dna. Secretar

          Eu vreau sa va spun ca aceasta este evaluarea noastra dupa niste criterii. Dar, în dosarul instantei, litigiul finalizandu-se anul trecut, evaluarea acceptata de instanta, intocmita de evaluator neutru a fost, la 1 iulie 2006 de 23 de miliarde.

 

          Dl. Chivu Sorin

          Deci isi mai are sensul art. 2?

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Isi are sensul pentru ca sunt mai multe rapoarte de evaluare si noi luam în consideratie, ca punct de pornire, pe unul dintre ele.

          Daca mai sunt alte observatii?

 

          Dl. Primar

          O clarificare din partea initiatorului: la art. 6, sunt propusi 5 membrii ai comisiei, mergand pe structura de 4 reprezentanti ai Consiliului Local si un reprezentant al executivului.

          Pentru ca, art. 7, fara sa existe un reprezentant al primarului în comisie, apare a fi strict formal.

 

          Dna. Secretar

          Este gresit redactat: “în conditiile art. 2, format din 5 membrii dupa cum urmeaza:”

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Completati: “format din 5 membrii în urmatoarea componenta:” si stergeti “de la 5, prin prezenta”.

 

          Dna. Trican Elena

          “Numeste comisia care va negocia achizitionarea imobilului în conditiile art. 2 si 3” pantru ca, acolo spune: “pretul minim de pornire care este cel rezultat din raportul de evaluare” si “valoarea maxima va fi aprobata de Consiliul Local”

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Amenadmentul d-lui. Savu, inca nu a fost votat. Intre art. 2 si 5 - comisia va stabili în baza acestor articole.

          Haideti sa mai discutam. Daca mai are cineva eventuale completari?

 

          Dl. Chivu Sorin

          Daca luam aceasta formula, negociem în conditiile art. 5, adica, cei 535.000 de Euro, ce reprezinta, pretul minimal sau maximal? Asa inteleg eu. Daca negociem în baza art. 2,...

 

          Dna. Schnelbach Simona

          De acolo se porneste. Se porneste de la valoarea raportului de evaluare. Este normal sa stabilim un pret de pornire, nu credeti, d-le. Chivu? Pentru ca avem acest raport si am dorit cu totii sa avem o evaluare.

 

          Dna. Cont Adriana

          Aceasta evaluare trebuie sa se regaseasca în documentatie. Nu stiu de ce discutam asa. Este evaluarea noastra. Ca este mai buna sau mai putin buna, mai aproape sau mai departe de adevar, este o necesitate. Este un reper asa cum este si Casa Casatoriilor pentru ploiesteni.

          Nu vreau ca acum sa incep sa povestesc, am sa va retin foarte putin atentia. Nu vreau sa va influentez în vreun fel avand în vedere amendamentul propus de dl. Savu. Insa, ganditi-va foarte bine, Casa Casatoriilor reprezinta un reper, la fel ca si Catedrala. Emotional, sentimental, fiecare familie de ploiesteni are, legat de acest loc, afara de frumusetea - asa cum bine spunea si dl. Sicoie - arhitecturala, are legat sentimental, un moment, o clipa deosebita - pentru unii, pentru altii, probabil, cum am mai auzit în gluma: “s-au nenorocit”.

          Deci, eu consider ca este un mare pacat si, mi-ar fi rusine sa va spun drept, ca ma cam jenez sa va tot spun de vreo doi ani, sa luam aceasta hotarare de a pierde, (imi asum raspunderea cuvintelor spuse) de a pierde un astfel de loc, cand avem un drept la care putem accede si cand putem sa negociem; cand avem dreptul prin justitie si cand justitia ne favorizeaza clar, fiind chiriasi de atata timp, avand în spatiul respectiv, desfasurandu-si o activitate absolut folositoare orasului. Mi se pare o mare nedreptate.

          Poate, în spatele acestei situatii stau interese de o alta natura, poate ca se doreste sa se faca un mic restaurant sau, nu ma intereseaza, nu pleaca nimeni cu ea. Dar, ar fi pacat sa vedem ca se oficiaza casatorii de catre primarul Ploiestiului, unul dintre cei mai mari primari - nu numai ca statura ci, ca si pretentii, pentru ca noi, ploiestenii, ne mandrim cu dansul la Bruxelles - intr-un cort în fata la Sindicate.

          Ma scuzati, este o lipsa de respect si pentru...(va rog frumos sa ma ascultati pentru ca si eu v-am ascultat de 2 ani), deci, si pentru ploiesteni, un afront pentru fiecare dintre noi, o rusine, ca participam, ca suntem duplicitari la un act de injustitie fata de dl. primar. Il punem intr-o situatie în care dansul va trebui sa faca exact ce v-am spus: sa gaseasca un cort undeva pe langa Catedrala si sa faca ce-o face pe acolo pentru ca trebuie sa rezolve nu?

          Eu nu consider ca suntem consilierii dumnealui numai la bine, ci si la niste hotarari grele. Noi trebuie sa-l sprijinim; pentru asta ne-au votat oamenii, nu ne-au votat sa ne vada la televizor cum ne injuram.

          Va multumesc!

 

          Dl. Toma Marcel

          Sunt perfect de acord cu dna. Cont. În afara de valoarea caramizilor si a unor stucaturi, ma rog, probleme de arhitectura, consider ca cea mai mare valoare a acestei cladiri, este valoarea sentimentala.

          Unii dintre noi suntem legati de obiecte pe care le avem de la parinti, de la prieteni, de la niste persoane care au fost apropiate de noi si care, ca valoare intrinseca nu inseamna prea mult, dar au o incarcatura sentimentala si, probabil ca foarte multi dintre noi, la acele obiecte n-am renunta pentru nimic în lume.

          Deci, parerea mea personala este ca acest oras si locuitorii lui merita sa pastreze aceasta “Casa”, indiferent care vor fi eforturile pe care vor trebui sa le faca.

          Si, vreau sa multumesc în acelasi timp, am observat ca unul dintre ziarele locale, acum cateva zile, cred ca 2 zile, mi se pare ca Monitorul (nu fac publicitate, decat am constat) a avut un articol pe ultima pagina, scris cu litere groase, în care intreba populatia Ploiestiului daca este de acord ca aceasta cladire sa ramana în continuare “Casa Casatoriilor” din Ploiesti.

          Orice s-ar intampla si indiferent care vor fi problemele, eu nu voi vota niciodata decat în favoarea achizitionarii acestei case si a ramanerii ei asa cum o stim fiecare dintre noi. În situatia noastra, chiar si parintii nostri s-au casatorit, care sunt mai tineri, si noi si, daca vom fi sanatosi, poate si copiii si nepotii nostri.

          Deci, aceasta casa trebuie sa ramana ceea ce este si nu cred ca problema este pana la urma cea a banilor. Cred ca - nu vreau sa fiu rautacios - cine voteaza impotriva acestei chestii, am senzatia ca în spate este o cortina de ceata în care deja sunt alte umbre pe acolo, alte interese. Deci, este mai presus de interesul acestui oras.

          Atat am avut de spus. Va multumesc!

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Mai doreste cineva sa ia cuvantul?

 

          Dna. Trican Elena

          Am spus ca la art. 6: “numeste comisia care va negocia achizitionarea imobilului în conditiile art. 2 si 3”, nu 2 - 5. Acelea sunt conditiile impuse prin hotararea Consiliului Local.

 

          Dl. Cosma Marcian

          La art. 5 as incepe cu: “în cazul castigarii licitatiei de cumparare,cheltuielile..”

 

          Dna. Trican Elena

          Nu exista licitatie de cumparare

 

          Dl. Cosma Marcian

          Art. 5: “în cazul incheierii contractului de cumparare, cheltuielile de vanzare-cumparare vor fi suportate de...”

 

          Dna. Secretar

          Se subintelege.

 

          Dl. Cosma Marcian

          Se subintelege dar sa nu lasam loc de interpretare ar trebui precizat.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Aceasta idee este corecta dar se subintelege.

          Mai exista vreun amendament?

 

          Dna. Trican Elena

          În conditiile în care pretul final va fi aprobat de Consiliul Local, în acelasi proiect de hotarare va fi prevazut si art. 7: “Imputerniceste Primarul Municipiului Ploiesti sa semneze contractul de vanzare-cumparare” pentru ca s-ar putea sa vina cu o valoare care sa nu fie acceptata de Consiliul Local si, atunci, art. 7 nu mai are nici un sens. Deci, la hotararea care va urma va fi “aprobarea pretului” si “imputerniceste pe Primarul Municipiului Ploiesti sa incheie contractul”. Dispare art. 7.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Art. 7 dispare si renumerotati.

          Deci, avem de votat un amendament si un articol nou. 

 

          Dna. Trican Elena

          La art. 8 nominalizati si comisia: “vor aduce la indeplinire...”

 

*

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Daca sunteti de acord cu amendamentul propus de dl. Savu?

          Cine este pentru?                      22 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              2 voturi

          Cu 22 de voturi pentru si 2 abtineri, dl. Palas Paul si dl. Ionita Dan, s-a acceptat art. 4 asa cum este pe ecran.

 

*

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Art. 7, nu mai supunem la vot, este clar ca il scoatem.

          Supunem la vot scoaterea art. 7.

          Cine este pentru?                      22 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              2 voturi

          Cu 22 de voturi pentru si 2 abtineri, dl. Palas Paul si dl. Ionita Dan, art. 7 a fost scos din proiectul de hotarare.

 

*

          Dna. Schnelbach Simona

          Pentru completarea comisiei avem din partea grupului Partidului Social Democrat o propunere - dl. Augustin Mitu.

          Comisia, asa cum s-a prefigurat, fiind formata din reprezentanti ai grupurilor politice, este normal ca fiecare grup politic sa desemneze un membru, situatie în care se voteaza deschis.

          Faceti propuneri.

 

          Dl. Toma Marcel

          Din partea Partidului National Liberal, il propun pe dl. Sicoie Florin.

 

          Dl. Savu Daniel

          Din partea mea, personal o propun pe doamna Trican Elena.

 

          Dl. Mitu Augustin

          Ce grup politic reprezinta? Un grup presupune mai multe persoane.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Sunteti de acord, doamna Trican?

         

          Dna. Trican Elena

          Da.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Din partea grupului Partidului Romania Mare nu avem propuneri.

          Propuneri din partea grupului Partidului Democrat.

 

          Dl. Ionita Dan

          Noi nu avem propuneri dar vrem sa-l propunem pe dl. Toma Marcel de la Partidul National Liberal.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Sunteti de acord d-le. Toma?

 

          Dl. Toma Marcel

          Da.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Deci, avem 4 propuneri de membrii din partea grupurilor politice. Pe cine avem din partea executivului?

 

          Dl. Primar

          Din partea executivului, dl. Bratosin Gheorghe.

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Practic, comisia are o componenta completa, din 5 membrii: dl. Mitu Augustin, dl. Florin Sicoie, dl. Toma Marcel, dna. Trican Elena, dl. Bratosin Gheorghe.

         

*

          Dna. Schnelbach Simona

          Daca sunteti de acord sa votam deschis aceasta comisie.

          Cine este pentru?                      22 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              2 voturi

          Cu 22 de voturi pentru si 2 abtineri, dl. Palas Paul si dl. Ionita Dan, s-a hotarat sa votam deschis aceasta comisie.

 

*

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Supun la vot componenta comisiei pe care v-am citit-o.

          Cine este pentru?                      22 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              2 voturi

          Cu 22 de voturi pentru si 2 abtineri, dl. Palas Paul si dl. Ionita Dan, este votata comisia în aceasta componenta.

 

*

 

          Dna. Schnelbach Simona

          Supun la vot hotararea în ansamblul ei.

          Cine este pentru?                      22 de voturi

          Cine este impotriva?                 -

          Daca se abtine cineva?              2 voturi

          Cu 22 de voturi pentru si 2 abtineri, dl. Palas Paul si dl. Ionita Dan, hotararea a fost adoptata.

          Cred ca acesta a fost obiectul sedintei extraordinare de astazi, urez succes comisiei în negocieri si va multumesc pentru participare.

 

***

 

          Epuizandu-se problemele de pe ordinea de zi, sedinta a luat sfarsit, drept pentru care s-a incheiat prezentul proces - verbal intr-un singur exemplar.

 

 

 

      PRESEDINTE DE SEDINTÃ,

            Schnelbach Simona

                      SECRETAR,

            Maria Magdalena Mazalu