ROMANIA

JUDETUL PRAHOVA

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIESTI

 

 

P R O C E S - V E R B A L

al sedintei Consiliului Local al Municipiului Ploiesti

 din data de 29 noiembrie 2003

 

 

          Dintr-un numar de 31 de consilieri in functie, la sedinta au fost prezenti 30 de consilieri, absent fiind domnul consilier Gradisteanu Gheorghe.

 

***

          La sedinta au mai participat:

Dl Presedinte al Consiliului Judetean Prahova - Mircea Cosma

Dl Subrefect          - Alexandru Banica

          Dl Primar               - Emil Calota

Dl Viceprimar        - Ion Iancu

Dl Viceprimar        - Nicolae Oprea

Dna Secretar          - Maria Magdalena Mazalu

 

***

          Sedinta a fost prezidata de domnul consilier Teodorescu Iulian.

 

***

          Dl Teodorescu Iulian

          Buna ziua si bine ati venit la sedinta de astazi.

          Incepem sedinta anuntandu-va ca la sedinta au fost invitati urmatorii:

-         Dl Ocneanu Ion                       - Regia Autonoma de Termoficare

    si Servicii Publice Ploiesti

-         Dl SAndulescu Cristian   - Administratia Domeniului Public si

   Privat Ploiesti

-         Dl Simion Gheorghe             - S.C. “Hale si Piete” S.A.

-         Dl Vulcan Mircea                 - Regia Autonoma de Transport Public

   Ploiesti

-         Dl Thepot Mark                               - Apa Nova Ploiesti

-         Dl Comendant Corneliu    - Administratia Bazelor Sportive Ploiesti

-         Dl Dibu                                       - Administratia Parcului Memorial

   “Constantin Stere” Ploiesti

-         Dna DAnescu Dorina           - Oficiul Public Proiect

-         Dl Ionescu                                Serviciul Salubritate Ploiesti

-         DL MALAESCU TEODOR          - Politia Ploiesti

-         Dl Grigore Vasile                 - Corpul Gardienilor Publici

-         Dl StAngaciu Stan                - Jandarmeria Ploiesti

-         Dl BAceanu                              - Mediu

-         Directori de Directii, sefi de Servicii si Birouri din cadrul Primariei Municipiului Ploiesti.

-         Reprezentanti ai presei, radioului si televiziunii locale.

Aveti in fata proiectul ordinii de zi al sedintei, la care venim cu solicitarea ca punctul nr. 10 “Proiect de hotarare privind aprobarea sumei negociate in vederea exproprierii garsonierei nr. 29 din Bloc 36 A, str. Laurilor nr. 5 – initiat de domnul Primar” sa fie discutat dupa punctul nr. 4 intrucat CONSPROIECTUL va prezenta cele doua materiale si sa nu existe un interval intre acestea.

De asemenea, va solicitam sa fiti de acord cu introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotarare privind “Conferirea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti dirijorului Ovidiu Balan”.

Va rog daca mai sunt si alte propuneri cu privire la proiectul ordinii de zi:

 

Dl Vasilescu Adrian

Ca urmare a discutiilor din grupul operativ unde s-au intrezarit si alte posibilitati in legatura cu punctul nr. 24 “Proiect de hotarare privind aprobarea unui  schimb de terenuri intre Consiliul Local al municipiului Ploiesti si S.C. Valdor S.R.L. – initiat de domnul consilier Vasilescu Adrian”  propun retragerea acestuia de pe ordinea de zi pentru analiza si pentru a cauta si alte posibilitati de rezolvare.

 

Dl Teodorescu Iulian

Executivul propune retragerea de pe ordinea de zi a sedintei a proiectului de hotarare de la nr. 16 “Proiect de hotarare privind instrainarea unor terenuri apartinand domeniului privat al municipiului Ploiesti – initiat de domnul Primar”, tot pentru o mai buna analiza si documentare.

 

Dna Marinescu Mariana

Doresc sa ma retrag din calitatea de initiator de la punctul nr. 19 “Proiect de hotarare privind desfasurarea in premiera a unei activitati pilot de protectie sociala cu  caracter educational, pentru copii prescolari – initiat de domnii consilieri Marinescu Mariana, Draghici Costica si Mitu Augustin” din motive personale pe care nu vreau sa le fac publice.

 

Dna Grigorescu Maria

Vreau sa propun amanarea Hotararii nr. 13 “Proiect de hotarare privind repartizarea unor amplasamente in Piata 1 Decembrie 1918 in vederea realizarii unei piete publice in zona Parc Gara de Sud – initiat de domnii consilieri Constantin Nemes si Dinu Dragos” si ne obligam ca pana la sedinta viitoare sa prezentam desenele unei constructii pe care sa o supunem aprobarii pentru scoatere la licitatie.

 

Dl Marinoiu Eugen

Sunt impotriva scoaterii de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotarare legat de constructia Pietei Sud, deoarece acolo exista deja proiect, exista posibilitatea construirii acestei piete. De asemenea se rezolva problema agentilor comerciali din zona si sistematizarea zonei.

 

Dl Bratosin Gheorghe

La propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a punctului nr. 13, este vorba de amplasamentul pentru Piata Sud. Prin hotarare de consiliu a fost aprobat amplasamentul pentru piata agroalimentara. In aceasta hotarare este vorba despre locatiile pentru comerciantii care au in acest moment locatii in zona respectiva. S-a facut acest proiect pentru sistematizarea zonei. Nu este vorba de comercianti noi sau de o piata noua, ci de adunarea celor din statia CORECO si zona Garii de Sud intr-un amplsament foarte bine delimitat.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot modificarile asa cum sunt prinse in ordinea de zi.

S-a solicitat amanarea punctului nr. 13 “Proiect de hotarare privind repartizarea unor amplasamente in Piata 1 Decembrie 1918 in vederea realizarii unei piete publice in zona Parc Gara de Sud – initiat de domnii consilieri Constantin Nemes si Dinu Dragos”:

Cine este pentru?             - 10 voturi

Cine este impotriva?        - 19 voturi

Daca se abtine cineva?     -

Cu 10 voturi “pentru” si 19 de voturi “impotriva” nu a fost aprobata scoaterea de pe ordinea de zi a sedintei a acestui proiect de hotarare.

 

*

Supunem la vot propunerea de retragere de pe ordinea de zi a punctului nr. 16 “Proiect de hotarare privind instrainarea unor terenuri apartinand domeniului privat al municipiului Ploiesti – initiat de domnul Primar”:

 

Dl Nemes Constantin

As vrea sa fac un scurt comentariu. Retragerea acestui punct s-a cerut si in grupul consultativ pentru ca existau niste neintelegeri privind realitatea situatiei din teren.

Ulterior, la verificare am constatat ca situatia prezentata nu este corecta, dar totusi pentru a surviza dezbaterile in consiliu, propun scoaterea de pe ordinea de zi.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot:

Cine este pentru?             - 29 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi a fost aprobata retragerea de pe ordinea de zi a punctului nr. 16.

 

*

Supunem la  vot propunerea de retragere de pe ordinea de zi a punctului nr. 24 “Proiect de hotarare privind aprobarea unui  schimb de terenuri intre Consiliul Local al municipiului Ploiesti si S.C. Valdor S.R.L. – initiat de domnul consilier Vasilescu Adrian”.

Cine este pentru?             - 29 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi a fost aprobata retragerea de pe ordinea de zi a punctului nr. 24.

 

*

Supunem la vot propunerea de introducere pe ordinea de zi a proiectului de hotarare privind “Conferirea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti dirijorului Ovidiu Balan”.

 

Dl Popescu Catalin

Cine este domnul Ovidiu Balan?

 

Dl Primar

Propunerea a rezultat in urma  sedintei Consiliului de Onoare intrunita ieri in care printre alte  puncte ale ordinei de zi au fost analizate si cateva propuneri privind atribuirea inaltului titlu de “Cetatean de Onoare” unor personalitati care au avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii ploiestene. Maestrul Ovidiu Balan dirijor reputat este unul dintre oamenii care au sprijinit cel mai mult dezvoltarea Filarmonicii Ploiestene, incepand de la 1972, anul cand a absolvit Consevatorul si pana in prezent, in special dupa perioada de dupa 1989. Contributia deosebita pe care a avut-o a rezultat in doua aspecte, suplinirea dirijorului titular pentru Filarmonica ploiesteana, care s-a rezolvat in primavara aceasta odata cu venirea maestrului Radu Postavaru si desfasurarea in bune conditii a editiilor consecutive a festivalurilor de muzica simfonica, canto si pian pe care Ploiestiul are onoarea de a le gazdui anual.

Sunt 4 festivaluri anuale pe care Filarmonica ploiesteana la desfasoara, de fiecare data maestrul Ovidiu Balan fiind cel care a preluat misiunea dificila de a asigura conducerea orchestrei, pe un repertoriu destul de complicat.

In plus, propunerea a fost facuta de personalitati importante ale Ploiestiului in sedinta de ieri, votul a fost in unanimitate, iar pentru momentul de cunoastere directa imi face placere sa va anunt cu aceasta ocazie, Concertul de Sarbatori de iarna pe care il organizeaza Filarmonica va fi dirijat de Ovidiu Balan si acel moment cred ca va fi pentru noi toti un prilej de a-i multumi pentru o activitate indelungata in sprijinul Filarmonicii cu ocazia aceea conferindu-i si diploma, admitand ca proiectul de hotarare va fi inclus pe ordinea de zi si aprobat.

 

Dna Marinescu Mariana

As avea o propunere. Nu am nimic impotriva maestrului Ovidiu Balan, dar as dori sa amanam conferirea titlului de cetatean de onoare pentru sedinta urmatoare, cand as avea propunerea sa conferim acest titlu si domnului Horia Andreescu.

 

Dl Primar

In conformitate cu hotararea Consiliului Local, momentul in care s-a stabilit Regulamentul de atribuire a inaltului titlu de Cetatean de Onoare pe care tot Consiliul Local l-a aprobat sa-l treaca in revista, sa fie un juriu care sa analizeze asa ceva pe criterii obiective.

Va mai spun ca ieri s-a luat in discutie si aspectul pe care l-am mai ridicat si in alte sedinte, de a nu crea o depreciere a acestui inalt titlu. Pentru maestrul Horia Andreescu va fi o mare placere sa-l abordam separat.

Va reamintesc faptul ca maestrul Ovidiu Balan a implinit anul acesta 60 de ani, iar amanarea pe care dumneavoastra o solicitati, permiteti-mi sa o contrapropun pentru ca este un moment de glorie. Ii uram si “La multi ani” pentru aceasta frumoasa varsta, si in acelasi timp ii si multumim pentru contributia adusa municipiului Ploiesti.

 

Dl Teodorescu Iulian

Procedura ne indica o cale de urmat. Astazi vom decide aprobarea, iar conferirea efectiva se va face in cadrul unei ceremonii organizata special.

Supunem la vot introducerea pe ordinea de zi a acestui punct:

Cine este pentru?             - 29 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi a fost aprobata includerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotarare.

 

*

Va anunt ca in acest moment in sala sunt prezenti un numar de 30 de consilieri, prin venirea domnului consilier Nicodim Daniel.

 

*

Dl Nemes Constantin

Rugamintea noastra este ca punctul nr. 4 de pe ordinea de zi sa fie discutat mai tarziu, pentru ca asteptam sa fie prezent in sala si domnul Mircea Cosma - presedintele Consiliului Judetean, deoarece acest punct se discuta in contextul in care este un parteneriat de cofinantare intre Consiliul Local si Consiliul Judetean.

*

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot proiectul ordinei de zi asa cum a fost modificat si completat:

Cine este pentru?             - 29 voturi

Cine este impotriva?        - 1 vot

Daca se abtine cineva?     -

Cu 29 de voturi “pentru” si un vot “impotriva”, proiectul ordinei de zi a fost aprobat.

***

Sa incepem cu punctul nr. 1 de pe ordinea de zi “Aprobarea Procesului-verbal al sedintei Consiliului Local al municipiului Ploiesti din data de 31 octombrie 2003”.

Daca nu aveti observatii, supunem la vot:

Cine este pentru?             - 30 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi, procesul verbal a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 2 de pe ordinea de zi “Intrebari si interpelari”.

Va rog inscrieri la cuvant:

 

Dna Trica Elena

Vizavi de taxa de parcare curenta, foarte multi cetateni reclama faptul ca platesc atat taxa de parcare curenta cat si taxa de parcare ocazionala in parcarile cu plata de pe raza municipiului Ploiesti, ceea ce contravine punctului 48.03.a.2.2 din Hotararea de Guvern nr. 1278/2002.

O alta rugaminte a mea  si a familiei Ungur este sa stopati actiunea impotriva acestei familii. Avand in vedere ca exista un releveu din 1973 in care fereastra nu era, si totodata cei abilitati conform legii sa constate legalitatea sau ilegalitatea ampalsarii ferestrei s-au pronuntat in favoarea familiei Ungur. O sa depun aceste adrese la Primaria Municipiului Ploiesti. Vreau sa va informez ca doamna Ungur a facut o comotie cerebrala si cu aceste procese noi cred ca o sa terminam familia Ungur, mai ales ca deranjeaza foarte mult ca atunci cand trebuie sa luam anumite masuri nu le luam. Exemplu S.C. Valdor care era pe ordinea de zi a sedintei si care a construit pe domeniul public fara autorizatie si nu s-au luat nici un fel de masuri.

O alta problema este cea a locuintelor date cu chirie de catre primarie. Presupun ca in contractul de inchiriere sunt anumite clauze vizavi de plata utilitatilor si masurile aplicabile. Sunt foarte multe cazuri cand platesc chiria la primarie,  dar nu platesc utilitatile. Locatarii din asociatia respectiva au probleme in ceea ce priveste furnizarea apei calde, caldurii, etc. Pot sa va dau un exemplu, Str. Branciog, bl. 40, sc. D, ap. 63, este vorba de Moldoveanu Zenovia care in fiecare an este actionata in judecata pentru a-si plati penalitatile.

Eu propun sa se reanalizeze toate contractele pentru a se constata daca sunt respectate toate conditiile care au stat la baza inchirierii acestora, mai ales ca sunt foarte multi oameni care au probleme si care nu au locuinta.

Totodata, doresc sa mi se comunice de catre R.A.T.P., firma cu care aceasta a incheiat contract in ceea ce priveste amplasarea de panouri si bannere publicitare pe stalpii acesteia si o copie de pe contractul existent la aceasta data.

Mai doresc un raspuns, daca constructia din parcarea din Aleea Ciucului pentru care primaria a eliberat autorizatie, se incadreaza in Planul Urbanistic Zonal. Este vorba de o constructie intr-o parcare. Oamenii din zona respectiva nu mai au loc de parcare pentru propriile masini.

Alta problema, sa se clarifice statutul blocului de locuinte din Str. Lucernei. Situatia lui este similara cu cea din Laurilor nr. 5.

 O alta problema, la inceputul fiecarei sedinte sa se nominalizeze consilierii care se afla in conflict de interese vizavi de anumite proiecte de hotarari conform legii. Pentru ca sunt sesizari din partea cetatenilor ca totusi anumiti consilieri sunt in conflict de interese si participa la votarea unor proiecte de hotarari in care sunt direct interesanti.

 

*

Dl Oneata Nastase

As vrea sa ma adresez deopotriva si executivului si serviciului de circulatie din cadrul politiei municipale. Nu se mai poate circula pe strazile si bulevardele municipiului Ploiesti. Semnele de circulatie nu sunt  respectate. Masinile sunt stationate chiar langa semnele “stationarea interzisa”. Masinile sunt oprite si pe stanga si pe dreapta. Este cunoscuta problema ca nu sunt parcari dar nu se poate chiar asa. Se stationeaza chiar in coltul strazii.

 

*

          Gheorghe Ioan

          Nu consider un raspuns pentru colega care a luat cuvantul inaintea mea, insa vreau sa aduc multumirile cetatenilor din cartierul 9 Mai, catre Consiliul Local si executiv, si in special catre comisia de circulatie, referitor la rezolvarea problemei strazii Prislop, unde s-a instituit circulatia in sens unic ca urmare a unei cereri a cetatenilor din acea zona, care drept multumire s-au hotarat sa-si plateasca taxa de parcare instituita de Consiliul Local, in felul acesta dovedindu-ne un mod de a servi cetatenii, a-i ajuta si a-i incuraja sa plateasca aceasta taxa.

 

          Dl Moraru Gheorghe

Am doua intrebari, pentru domnul director Marina:

1. Ce datorii are catre bugetul local S.C. Valdoor?

2. Ce se intampla cu proiectul BICOM? In momentul de fata foarte multa lume reclama ca emiterea unei chitante dureaza de la 6 la 8 minute. Imprimanta printeaza foarte greu.

 

Dl Nemes Constantin

Pentru ca sa spus aici ca sunt consilieri care au fost in hotararile luate de Consiliul Local in conflict de interese cu acele hotarari, din punctul meu de vedere nu m-am considerat niciodata in conflict de interese cu hotararile pentru care am ridicat mana pro sau contra, ci m-am abtinut de fiecare data.

Chiar legea prevede abtinerea consilierului care este in conflict de interese cu hotararea de consiliu, iar daca doamna consilier Trican cunoaste o situatie clara, o poate aduce la cunostinta doamnei secretar Mazalu, pentru a lua masurile corespunzatoare.

Intr-adevar s-au pus mai multe probleme, si eu vreau sa dezbatem mai mult criteriile care stau la baza atribuirii locuintelor sociale, pentru ca sunt probleme cu unii chiriasi ai primariei, probleme privind capacitatea lor de a-si plati intretinerea, lucruri care creeaza grave prejudicii colocatarilor. Din acest considerent, noi atunci cand am stabilit criteriile de acordare in continuare a locuintelor sociale, am cerut chiar sprijinul presei pentru a aduce niste argumente si pentru a aduce propuneri in completare privind aceste criterii. Noi incercam sa rezolvam problemele in spiritul si litera legii. Ceea ce poate Consiliul Local sa faca este sa modifice si sa propuna in continuare criterii de atribuire a locuintelor.

 

Dna Trican Elena

O sa informez vizavi de consilierii care au fost in conflict de interese, dar vreau sa mentionez ca legea spune nu sa te abtii, ci doamna Mazalu trebuia sa informeze inainte de a se vota hotararea ca domnii consilieri sunt in conflict de interese vizavi de proiectul respectiv.

 

Dl Alexandru Banica

Ma simt obligat sa informez, este obligatia consilierului sa spuna ca este in conflict de interese, si ca atare consiliul se considera in formatie completa cu un om mai putin. Consilierul este obligat conform legii sa informeze chiar in sedinta de consiliu ca este in conflict de interese si ca atare sa nu fie luat in calcul la numaratoare nici la "contra" nici la "pentru".

 

Dl Primar

In primul rand o problema de principiu pe care vreau sa o aduc la cunostinta Consiliului Local si executivului prezent, modificarea ordinii de zi de astazi este intr-o buna masura datorata si faptului ca executivul si imi asum acest lucru, nu colaboreaza asa cum au primit dispozitiile anterior acestei date, cu comisiile de specialitate ale Consiliului Local in pregatirea proiectelor de hotarari. Ca urmare, in fata mea se gaseste o dispozitie privind sanctionarea tuturor directiilor responsabile care au facut incompleta pregatirea unui proiect de hotarare, si in acelasi timp vor ramane dupa sedinta de consiliu pentru o analiza operativa pe acest subiect.

*

Referitor la problemele punctuale ridicate de doamnele si domnii consilieri:

Doamna consilier Trican, taxa de parcare si utilizarea parcarilor publice se leaga de vinieta. Daca vinieta este preluata si afisata in parbriz se evita plata dubla.

Problema ridicata de dumneavoastra vizavi de conflictul foarte vechi intre familiile Ungur si Stan, este o chestiune pe care trebuie sa v-o spun, o cunosc  atat eu cat si colegii din executiv, mai bine decat dumneavoastra. Buna dumneavoastra intentie nu poate fi pusa la indoiala dar din nefericire este un conflict intre vecini. Eu am fost la fata locului de 4, 5 ori. Deplasarea mea acolo inca incepand cu anul I de mandat nu a facut decat sa-mi atraga o plangere penala facuta inainte de o familie, acum de cealalta, pentru partinire in judecata fata de cealalta familie. Din nefericire relatia se gaseste dupa opinia mea la nivelul unor relatii private, si orice interventie a noastra pana la acest moment nu s-a dovedit eficienta. Cu regret, trebuie sa stiti ca domnul Stan a decedat, doamna Stan se gaseste intr-o conditie a sanatatii foarte precara. Familia Ungur din nenfericire a folosit si parghii mai puternice decat Consiliul Local, judecatori de pe la Curtea Suprema. Din nefericire totul se rezuma la orgoliul care mai mineaza intre relatiile normale dintre vecini.

Banuiesc ca ati fost la fata locului si ati vazut ca este o chestiune atat de simpla de rezolvat, fara interventii spectaculoase din partea autoritatilor locale.

Programul locuintelor sociale este o problema cronica. Noi nu putem sa deplasam locuinte sociale pe masaura ce construim locuinte sociale.

Avem blocul Rafov, avem caminul "Nichita Stanescu" in faza finala de realizare, avem blocul de la Fero. In aceste locuinte au fost mutate cazurile sociale, cazurile disperate, desi cererea este in continuare mai mare decat putem noi oferi. Problema pe care o ridicati dumneavoastra, cu chiriasii rau platnici ai primariei, este rezolvata deja printr-o hotarare a Consiliului Local. La propunerea executivului, toate apartamentele proprietatea municipalitatii, s-a aprobat ca 550 de apartamente sa fie scoase la vanzare. Procesul treneaza, nu este in faza avansata, pentru ca evaluarile pe care initial le-am comandat la consproiect,  s-au lucrat foarte incet. In acest moment noi lucram evaluarea acestor apartamente si cu alte firme de evaluare si sa speram ca momentul in care nu vom mai avea apartamente problema rauplatnicilor din asociatii, chiriasi ai primariei, va disparea.

Vreau sa va spun ca in ciuda eforturilor noastre, am facut anchete sociale pentru a vedea daca rauplatnicii sunt cu adevarat in conditii obiective de incapacitate de plata. Uneori nici instantele judecatoresti la interventia asociatiilor nu au considerat favorabil, avand in vedere problema obiectiva, sociala grea a familiei respective.

Celelalte elemente sociale pe care le-ati sesizat eu va invit inca o data sa tineti mai aproape de executiv, va dam toate elementele documentare, mergem impreuna pe teren, astfel incat sa putem aborda probleme cu caracter mai general.

*

Domnul consilier Oneata are perfecta dreptate, si aici il avem pe seful politiei municipale. In acest moment se deruleaza deja un program foarte serios de amenzi si ridicari de masini parcate sau oprite acolo unde nu este voie. Vreau la sedinta urmatoare comisia de circulatie si Regia Autonoma de Transport Public sa prezinte o informare completa consiliului, privind rezultatele acestui program, pentru ca obiectivele pe care ni le-am propus sunt urmatoarele: degajarea arterelor principale de circulatie, masinile vor fi ridicate, amendate la maximul prevazut de lege. In contrapartida, pentru a suplini lipsa taxelor de parcare, o lipsa cronica nu doar a Ploiestiului, dar in special a Ploiestiului, ca o paranteza trebuie sa stiti ca avem aproximativ 82 de mii de vehicule in acest moment in oras, o creste de trei ori fata de 1990, in contrapartida oferim posibilitatea de oprire si lasarea masinii pe strazi secundare, strazi neincluse in trafic.

Impreuna cu politia municipala urmarim acest lucru, cu atat mai mult cu cat ne creem si o sursa la buget, si avem nevoie de bani pentru rezolvarea problemelor municipale.

*

Pentru domnul consilier Moraru, dansul este in acest moment exponentul unor puncte de vedere din grupul pe care il reprezinta, pot sa-l las si pe domnul director Marina sa raspunda. Ambele probleme imi sunt si ne sunt cunoscute. Pentru ambele probleme am venit cu propuneri in fata dumneavoastra, dar inca o data imi pastrez punctul de vedere pe care cred ca si consiliul l-a impartasit pana acum, cel mai important factor de dezvoltare municipala il reprezinta mediul de afaceri. Iar investitorii privati care au facut pana acum proba unor investitii utile municipiului trebuie sprijiniti, indiferent ca este vorba de UNILEVER, UZTEL, etc , relatia noastra trebuie sa fie o relatie consecventa, indiferent ca mai avem  din cand in cand puncte de vedere diferite, repet o pozitie de sprijin pentru ca daca firmele se dezvolta in oras si cetatenii si comunitatea din regiune beneficiaza.

Pentru Directia Fiscala trebuie sa stiti ca un comunicat de presa va pleca chiar astazi, cu modelul de instiintare care este deja transmis tuturor persoanelor fizice privind modul cum sunt inregistrati la Directia Fiscala, obligatiile de plata ale taxelor si impozitelor fiscale de proprietate in anul 2004.

BICOM este in acest moment in analiza pentru ca exista o incompatibilitate atat intre softul propus cat si calculatoarele si imprimantele cu care lucram.

Noi avem termen si va invit pe dumneavoastra in mod deosebit sa participati la evaluarea programului de informatizare al Directiei Fiscale.

 

Dl Iancu Ion

Vreau sa fac cateva precizari referitor la programul informatic al Directiei Fiscale. Dupa cum spunea si domnul primar de acum trei zile au inceput sa plece catre cetateni instiintarile de plata cu obligatiile cetatenilor pentru anul 2004. Este inca un pas pe care l-am facut in directia informatizarii si a usurarii activitatii noastre si a usurarii cozilor. La acest moment greutatile pe care le intampinam sunt generate de tehnica de calcul care o avem in dotare. Cu imprimantele pe care le avem in acest moment dureaza 3, 4 minute pana emite chitanta. Noi am prins in proiectul de buget pentru anul 2004 niste bani pentru procurarea unor imprimante laser pe care intentionam sa le procuram imediat dupa 1.01.2004 ca sa putem sa urgentam aceasta problema si sa o rezolvam.

In alta ordine de idei, suntem constienti ca nu aceasta este singura greutate care se creeaza in lucrul cu cetatenii. Noi am mai facut si o analiza cu tot personalul Directiei Fiscale privind comportamentul functionarilor publici fata de cetateni si am si luat unele masuri. Incepand de luni am suplimentat personalul de la casieriile Directiei Fiscale cu aproximativ 10 salariati detasati de la celelalte compartiemtne ale Primariei. Facem in continuare toate eforturile care se pot face pentru ca lucrul cu cetatenii sa mearga bine, dar stiti ca sunt perioade mai aglomerate si cetatenii vin de obicei in ultima zi. In incheiere doresc sa va spun ca intentionam sa venim cu un proiect de hotarare privind modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al Directiei Fiscale, sa reorganizam centrele care le avem in acest moment, sa numim sefi de centre, etc. Ne preocupa permanent imbunatatirea activitatii si servirea mai bine a contribuabililor.

 

***

Trecem la punctul nr. 3 de pe ordinea de zi “Informare privind lansarea proiectului Planul de amenajare a teritoriului intercomunal - orasenesc – Zona Metropolitana Ploiesti”.

 

 

Dl Primar

Va rog sa-mi permiteti sa subliniez cateva lucruri despre acest proiect, desi arhitectul sef al municipiului ar putea sa o faca cel putin la fel de bine.

Este pasul cel mai important facut dupa sedinta comuna a Consiliului Judetean Prahova, Consiliului Local Ploiesti si consiliile locale ale localitatilor din jurul municipiului Ploiesti, privind posibilitatea implementarii unui proiect de dezvoltare de tip metropolitan. Formula pe care mergem este o formula care va cere aproximativ 18 luni pentru implementare, este o formula care incearca sa gaseasca cea mai democratica cale de aprobare a unui astfel de proiect pe baza consimtamantului aprobarii date de institutiile legitimate de cetatenii comunitatii implicate in proiect.

O alta varianta ar trebui sa fie modificarea unor legi organice privind tinuturile administrativ-teritoriale ale comunitatilor implicate.

Vreau sa subliniez ca este o munca deosebita pe care o felicit, facuta impreuna de comisiile de specialitate ale consiliului local si executiv. Promovarea acestui proiect care este singurul acceptat la nivelul Romaniei intr-un proiect international asistat de 3 metropole din Uniunea Europeana si are cele mai mari sanse dupa opinia mea comparativ cu tentativele facute de alte 3 municipii din Romania, respectiv Iasi, Timisoara si Oradea, de a ajunge la capat.

Orice idee, contributie care ar putea veni din partea dumneavoastra este binevenita si ea poate sa intervina in derularea fazelor proiectului asa cum va este prezentat in material.

 

***

Trecem la punctul nr. 5 “Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al municipiului Ploiesti – initiat de domnul Primar”.

Dl Popescu Catalin

Principalele modificari pe care le aduce proiectul de rectificare la capitolul cheltuieli, lasand la o parte suma transferata de la bugetul central direct pe subventie pentru termoficare, sunt majorari la cheltuielile unor subunitati din subordinea Consiliului Local. In mod normal la un astfel de proiect de hotarare de rectificare, ar trebui sa avem pentru a vedea ce s-a intamplat cu banii, si bugetele Administratiei Domeniului Public si Privat, Administratiei Bazelor Sportive si de Agrement, Parcul “Constantin Stere”, Teatrul “Toma Caragiu”, Filarmonica “Paul Constantinescu”, pentru ca la ele sunt majoritatea modificarilor si tot ce vedem ne face sa ne abtinem la aceasta rectificare bugetara pentru ca nu exista in spatele cifrelor reale justificari. 

Incepand cu majorarea de 7 miliarde la cheltuielile materiale si servicii care este data pe vina cresterii preturilor si tarifelor, de la o alocare de acum o luna de zile de 21 de miliarde, 7 miliarde este o crestere de 35%, nici o inflatie de care am auzit eu in acest an, si mai ales in mai putin de o luna de zile, nu justifica o asemenea crestere. Poate ca s-a calculat coeficientul real de inflatie gresit.

Majoritatea celorlalte cresteri, 1,850 miliarde Administratia Bazelor Sportive, 2,336 miliarde plus inca 800 milioane alocatii bugetare la Parcul “Constantin Stere”, 6,520 miliarde la Administratia Domeniului Public si Privat, alte cifre la Teatrul “Toma Caragiu” si Filarmonica “Paul Constantinescu” ni s-a explicat ca sunt in general cresterea salariilor cu un procent mai mare decat cel prevazut initial in buget. Practic nu inseamna decat cresteri de salarii. 

Prin aceasta abtinere vrem sa dam o mustrare, daca nu mai mult, activitatii unora din aceste unitati din subordine, al caror buget nu se reflecta in realitatea de pe teren. Am sa enumar aici Administratia Bazelor Sportive si de Agrement care nu va putea justifica usor la ce au fost folositi 6,850 miliarde din banul public in acest an, si Administratia Parcului “Constantin Stere”, in care este vorba de 13 miliarde plus inca 3,600 miliarde. Foarte putin se vede pe teren in acele zone. Poate ca si Administratia Domeniului Public si Privat care are foarte multe sarcini, ar putea avea rezultate mai bune.

In final, consider nejustificate si mai ales in neconformitate cu ceea ce s-a promis inainte de inceputul anului vizavi de bugetul de  salubritate in care fata de prevederea initiala de 35 de miliarde, acum am ajuns la 45,400 miliarde. Stiu ca exista o datorie de anul trecut, dar oricum suma este cu mult mai mare decat cea cheltuita in urma cu 2 ani de zile.

Nimic care sa ne faca sa fim multumiti de rectificarea acestui buget. As fi spus ca la sumele exorbitante care se platesc pe contractul cu Luxtenul pe care nu il putem uita, mai ales ca este o parte importanta din bugetul nostru, mai ales la utilitati,  ar fi putut ca iluminatul de sarbatori sa fie un dar din partea respectivei firme care se bucura de atata pretuire in Ploiesti. 

Cu aceasta cred ca am incheiat si toate capitolele care au modificare sensibila la capitolul cheltuieli.

 

Dl Iancu Ion

Nu inteleg ce legatura are propunerea de mustrare a unora din salariatii executivului cu modificarea actelor normative din timpul anului care au produs modificari in buget.

Va repet, cand am construit proiectul de buget in decembrie anul trecut, stiam de o crestere salariala de 3 %. Ulterior in luna ianuarie s-a aprobat o crestere de 6% iar din octombrie 9%. In total o crestere de 12,5% fata de 3% cat am avut noi in vedere la realizarea bugetului. Important este ca am gasit resurse sa acoperim si salariile si altele. Legat de aceste cheltuieli salariale eu am explicat foarte clar la grupul operativ si cu cifre foarte exacte pe fiecare institutie in parte, daca la Primaria Municipiului Ploiesti am spus ca cele 7 miliarde se duc numai pe cheltuieli materiale, care inseamna influentele din acest an nu numai energie termica si toate celelalte, ci si cheltuielile cu gardienii publici la care se indexeaza si la dansii salariile periodic, la celelalte sunt influente salariale. Spuneam ca la Protectia Sociala am alocat o suma de 4,600 miliarde reprezentand indemnizatiile la handicapati, care au crescut si acestea in acest an, deci sunt motivate, la Hipodrom avem 1,850 miliarde, din care 1,600 miliarde numai salarii, generate de fenomenul care l-am explicat mai devreme. La A.D.P.P. din cele 6,700 miliarde prevazute sa suplimenteze bugetul, 6,300 miliarde sunt salarii, 235 milioane sa acoperim ceva la drumuri, si 200 milioane sa ne apucam sa demolam blocul Laurilor.

La Parcul “Constantin Stere” din cele 2,300 miliarde 1,900 miliarde reprezinta fond salarii  iar 400 milioane cheltuieli materiale pentru utilitatile care le au.

In afara de acestea mai repet inca o data cheltuielile cu salubritatea. In anul 2000 noi am avut o prevedere de 35 miliarde, prevedere care nu a fost acoperitoare. Desi prevederea a fost de 35 miliarde cheltuielile inregistrate anul trecut au fost de 45 miliarde. Deci s-a intrat in acest an cu o restanta de 10 miliarde, care a trebuit sa o avem in vedere pentru a nu mai intra si in acest an cu aceasta restanta si doresc sa va spun ca in urma verificarilor facute, fata de 35 de miliarde cat am avut prevederea, nu s-a majorat decat cu 400 milioane prevederea din acest an fata de cea de anul trecut. A trebuit sa avem in vedere aceasta restanta si am majorat in doua randuri cu cate 5 miliarde prevederea la salubritate.

In cifre absolute, luand in calcul inflatia, prevederea anului 2003 avand in vedere inflatia fata de 2002 reprezinta 86% din alocatia lui 2002. Datorita masurilor care le-am luat si reducerii tarifelor practicate de S.S.B. prevederea este de 86% fata de anul trecut.

La fel la cheltuiala reala care va spuneam, cu restanta de anul trecut, in jur de 85% prevedere in anul 2003 fata de anul 2002. Nu sunteti multumiti de faptul ca anul acesta avem o prevedere cu 15% mai mica fata de anul trecut? Atunci eu nu mai inteleg care este problema. Cunoastem toti ca s-a imbunatatit sistemul de colectare a gunoiului, sistemul de curatare a strazilor, stie toata lumea ca s-a diminuat tariful, deci avem o prevedere mai mica cu 15%, si tot sunt nemultumiri.

Eu zic ca este vorba de rea vointa in intelegerea fenomenelor reale.

 

Dna Trican Elena

Vizavi de subventii, am inteles despre ce este vorba, de majorarea salariala aprobata printr-un act normativ pentru bugetari. As vrea sa-l intreb pe domnul viceprimar Iancu daca s-au constituit garantii pentru reparatii strazi, unde sunt prinse in cadrul bugetului si care este valoarea. Daca pentru strazile la care au aparut probleme inainte de terminarea termenului de garantie reparatiile au fost suportate de fiecare in parte si care este valoarea.

Totodata as vrea sa va invit la reflectie vizavi de urmatoarea prevedere a legii si vizavi de un proiect de hotarare pe care l-ati aprobat ilegal. Consiliile locale pot majora anual impozitele si taxele locale prevazute de Ordonanta, inclusiv taxele prevazute la art. 74 alin. 1 lit. b,d cu pana la 50% in functie de conditiile locale specifice zonei. Hotararea de majorare se adopta in luna mai a fiecarui an si se aplica in anul fiscal urmator. Termenele care rezulta implicit din analiza prevederilor punctului 72.01 pe care l-am citit din prezentele Norme Metodologice, respectiv 31 mai, sunt termene de decadere, ceea ce corespunde aplicarii in anul fiscal urmator a unei majorari de 0%. Mai ales ca noi ne vom construi bugetul pe anul urmator cu majorare de 50% care este complet ilegala si este ilegal si faptul ca aceasta majorare de 50% a fost aplicata la valoarea indexata cu indicele de inflatie.

 

Dl Iancu Ion

Eu credeam ca m-am inteles cu doamna consilier Trican la sedinta grupului operativ de luna trecuta. Vreau sa dau lamuririle necesare. Legea spune ca in luna mai a fiecarui an se aplica indici care vor fi practicati in anii urmatori, dar totodata legea spune ca va fi avut in vedere indicele de inflatie care va fi comunicat de catre Guvern pana la acea data pentru a se putea emite acea hotarare.

Am spus si mai repet ca indicele de inflatie comunicat de Guvern a fost la sfarsitul  lunii, dupa termenul stabilit de Hotararea de Guvern si am stat sa le analizam ca sa le punem pe baze reale sa nu venim la a doua, a treia luna cu o modificare de hotarare de consiliu cu indicii pentru anul urmator.

Punctul la care se refera doamna Trican este foarte punctual. Interdictia aceasta de a nu mai aplica acel 50% se refera numai la taxa hoteliera. Incasarea acelei cote pentru sederea in statiune in hoteluri numai acolo este interdictia de a decadea aceasta majorare. La toate celelalate nu face nici o referire, si eu inca o data sustin ca am procedat cum a trebuit, pentru ca daca veneam cu o hotarare in luna mai, in luna iulie trebuia sa venim cu modificare si tot ulterior se aproba indicele impozitelor si taxelor. Alte clarificari nu stiu ce sa mai dau ca sa ne intelegem.

 

Dna Trican Elena

Cu domnul viceprimar, am avut o discutie cu taxa hoteliera. Bineinteles ca am trecut peste aceasta problema, am inteles problema, dar aceasta majorare de 50% nu are nimic  de a face cu indicele de inflatie, si vreau sa va citesc prevederea 67(01) din Hotararea de Guvern nr. 1278, pentru ca noi hotararile trebuie sa le fundamentam pe baza actelor normative in vigoare nicidecum fiecare cum pricepe si cum vrea. “Incepand cu anul 2003, in cazul in care rata inflatiei prognozata pentru anul urmator depaseste 5%, in luna aprilie a anului curent, la propunerea Ministerului Finantelor Publice si a Ministerului Administratiei Publice, prin hotarare a Guvernului, se indexeaza:

    a) impozitele si taxele locale stabilite in sume fixe, instituite prin Ordonanta”

In luna mai a aparut actul normativ, Hotararea Guvernului nr. 561 prin care s-a indexat, dar este vorba de cu totul altceva, este vorba de majorarea taxelor si impozitelor locale, si este vorba de cum s-a aplicat aceasta majorare la taxele si impozitele aprobate. Si noi suntem complet in ilegalitate cu aceasta hotarare a Consiliului Local.

 

Dl Mitu Augustin

O scurta interventie, as vrea sa reamintesc colegilor ca suntem in sedinta de consiliu si nu de comisie, si daca au nelamuriri in fiecare saptamana comisiile se intrunesc, pot apela la oricine din executiv, la directorii directiilor, sa se lamureasca, pentru ca nu trebuie sa ne justificam activitatea prin citirea monitoarelor in sedinta de consiliu.

 

 

 

Dl Primar

Pentru punctul de vedere al domnului consilier Popescu, vreau sa fac si eu cateva comentarii. Inteleg foarte bine  si mi-am asumat ca dansul vede totul in negru, mai ales cand este vorba de buget.

Nici la momentul cand pe lobii destul de greu de facut si singura posibilitate de ati da seama cat este de greu, ar trebui sa te compari cu o perioada similara anterioara.

Cand obtinem niste bani in plus pentru municipalitate venim cu tot felul de comentarii vazand totul in negru. Eu nu vreau sa vad totul in alb, dar totusi cateva accente macar pentru informarea celor care nu au avut ocazia sa parcurga proiectul de hotarare si raportul de specialitate trebuie sa le fac.

Prestatia functionarului public in Romania este proasta pentru ca sunt prost platiti. Si asta o stiti cel mai bine dumneavoastra membrii Consiliului Local.

Faptul ca obtinem cu greu din cand in cand acte normative prin care salariile cresc cat de cat, si ele ca urmare afecteaza bugetele pe capitolul de autoritati publice, este o chestiune care ar trebui sa fie tratatat colegial. Oricand se pot schimba locurile si nu cred ca este o chestiune condamnabila. Ar trebui dupa opinia mea sa o salutam. Ar trebui sa salutam faptul ca existat un efort pe care Consiliul Local si municipalitatea l-a facut in mod exceptional pentru realizarea unui program de reabilitare drumuri.

Semnalez deasemenea in rectificarea de buget faptul ca in capitolul de servicii de dezvoltare publica si locuinte sunt bani obtinuti pentru a putea  sa terminam o sala de sport pentru care cu totii am fost felicitati, este vorba de Sala “Leonard Doroftei”, vom reusi sa terminam in luna decembrie un camin de locuinte sociale fara de care blocul de pe Str. Laurilor nu ar putea fi demolat pentru ca nu am avea unde sa mutam niste familii napastuite. Faptul ca munca nu este platita si am redus cat am putut de mult anchetele sociale, am controlat aproape fiecare beneficiar de venit minim garantat sa vedem daca merita sau nu.

Lucrurile acestea sunt totusi laudabile domnul consilier Popescu.

Revin si va propun o alta tema pe care sa o discutam, eventual intr-o sedinta de consiliu, contractul Luxten si alte contracte initiale,  discutate in contradictoriu, au insemnat pentru municipiul Ploiesti o mare sansa de finantare pe baza de credit cu dobanda “0” sau mult sub piata.

Eu cred ca in felul acesta am putut sa navigam astfel incat sa putem impreuna  cu sursele acestea care sunt la buget sa realizam foarte multe lucruri pentru municipalitate.

 

Dl Popescu Catalin

V-ati spus propria opinie, v-ati argumentat-o, este dreptul dumneavoastra, dar va rog sa nu incercati sa induceti ca as fi impotriva cresterii salariilor.

Am exemplificat cu faptul ca fondul de salarii datorita faptului ca oamenii nu sunt folositi asa cum trebuie, este mare la acele administratii. Cele mai puternice exemple sunt Administratia Bazelor Sportive si de Agrement si Parcul “Constantin Stere” unde rezultatele nu se vad pe teren. Probabil ca salariile sunt inca mici, dar oamenii sunt multi sau nepusi suficient la treaba.

Nu incercati sa induceti ca as fi impotriva cresterii salariilor, pentru ca nu poate fi adevarat.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca nu mai sunt alte discutii, propun sa procedam la supunerea la vot a acestui proiect de hotarare:

Cine este pentru?             - 20 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     - 10 voturi

Cu 20 de voturi “pentru” si 10 “abtineri” si anume acelea ale domnilor consilieri Iancu Simina, Vasilescu Adrian, Rusu Ioan, Popescu Catalin, Marinescu Mariana, Nicodim Daniel, Dosaru Iuliana, Lupu Cristian, Trican Elena si Teodorescu Iulian, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul urmator de pe ordinea de zi a sedintei “Proiect de hotarare privind aprobarea facilitatilor acordate contribuabililor care efectueaza reparatii de natura celor ce se pot executa fara autorizatii de construire – initiat de domnul Primar”.

 

Dna Trican Elena

As vrea ca aceasta facilitate sa fie 100% in ambele situatii, si totodata as vrea ca proiectul de hotarare sa fie adaptat la lege, si propun urmatorul proiect de hotarare:

“Art. 1. - Persoanele fizice care se obliga ca in cursul anului 2004 sa realizeze reparatii de natura celor prevazute la punctul 60.02 din Hotararea de Guvern nr. 561/2003, beneficiaza de reducere 100% la impozitul pe cladiri datorat.

Art. 2. - Procedura de depunere a declaratiilor mai sus mentionate si constatarea realizarii reparatiilor sunt reglementate prin anexa nr. 1 la prezenta hotarare.

Art. 3. - Facilitatea fiscala acordata potrivit art. 1 pana la data intocmirii procesului-verbal de constatare are elementele constitutive ale amanarii la plata la impozitul pe cladiri cu drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta”.

 

Dl Teodorescu Iulian

Deci dumneavoastra propuneti practic o noua hotarare.

 

Dna Trican Elena

Un proiect de hotarare adaptat la prevederile legale.

 

Dl Teodorescu Iulian

Nu au fost intrunite conditiile din Regulamentul de organizare si Functionare al Consiliului Local pentru adoptarea unei hotarari de aceasta natura. Eu credeam ca aveti un amendament.

 

Dna Trican Elena

Eu propun un proiect de hotarare care sa concorde cu prevederile legale.

 

Dl Iancu Ion

La grupul operativ s-a aprobat ca acel 75% sa fie 100%.

 

Dl Teodorescu Iulian

Va rugam sa observati pe ecran ca hotararea este deja modificata. Se reduc impozitele cu 100%.

 

Dna Trican Elena

Legea spune , Consiliile Locale in luna mai a fiecarui an, pentru anul fiscal urmator, deci si aici am incalcat termenul, pot stabili prin hotarare deducerea cu pana la 100% a impozitului pe cladiri datorat de contribuabilii persoane fizice, in cazul in care acestia se obliga in anul in care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala sa realizeze reparatii de natura celor care se pot executa fara autorizatie de construire.

Nu inteleg in procedura privind facilitatile fiscale ce cauta avizarea cererii de catre Directia Generala de Dezvoltare Urbana, cand aceste amenajari se fac fara autorizatii? Proiectul de hotarare este facut astfel incat sa impiedice oamenii sa apeleze la aceasta facilitate.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

In primul rand ca in afara prevederilor imperative ale legii, cred ca este necesar ca o plata sa o faci pentru un lucru facut. Nu putem sa dam cuiva care se obliga ca face dar nu stim daca vor face.

In al doilea rand, legat de ce spuneti dumneavoastra, sa stiti ca aceste lucrari, unele sunt prevazute in Legea nr. 50/1991 completata cu 453/2001, spre a fi autorizate, pentru ca spre exemplu vine cu o fatada roz, considerati ca este normal?

Sunt lucrari prevazute spre a fi autorizate prin celelalte legi pe care avem obligatia sa le coroboram. 

 

Dl Oprea Nicolae

Aceasta facilitate se acorda pentru executarea unor lucrari care nu necesita autorizatie de construire. Si atunci daca cineva mai are vreun dubiu de ce trebuie sa mai treaca si pe la Directia Generala de Dezvoltare Urbana, nu este vina mea.

 

Dl Iancu Ion

Este vorba de o suma suportata din bugetul local, si mi se pare normal ca sa supraveghem aceste lucrari.

 

Dra Munteanu Simona

In primul rand in lege se spune ca aceste lucrari care se angajeaza a fi facute de catre asociatiile de proprietari de imobile individuale sau locuinte in blocuri se discuta despre constatarea pe baza de proces-verbal a efectuarii acestor lucrari.

Asa cum bine a spus a spus si doamna secretar, cine sa faca aceasta constatare, colegii nostri de la Directia Impozite si Taxe? Mi se pare normal ca personalul tehnic din cadrul Primariei Municipiului Ploiesti sa poata face aceasta constatare pentru ca discutam totusi de exectuarea unor lucrari cu caracter tehnic.

In al doilea rand, intr-adevar luna trecuta a aparut o modificare a Legii nr. 50/1991, Legea 401/2003 care specifica in articolele de lege ca pentru reparatii si finisaje interioare ale imobilelor care sunt amplasate la arterele principale de circulatie si pe anumite zone considerate importante ale municipiului, trebuiesc obtinute  autorizatii de construire si pentru aceaste categorii de lucrari care ulterior nu necesitau autorizare.

Pana in momentul in care aceste elemente vor fi puse in practica, toate problemele de cromatica ale imobilelor trebuiesc intr-un fel sau altul avizate si tinute oarecum in frau.

 

Dl Oneata Nastase

Sunt de acord cu aceasta hotarare, este benefica pentru cetateni, insa este o procedura destul de greoaie.

As vrea sa citez: “Cererea va fi insotita de urmatoarele anexe:

-         antecontract incheiat au o societate de profil;

-         deviz estimativ privind costul lucrarii:

-         memoriu tehnico-economic privind efectuarea respectivei lucrari.”

Asociatia respectiva nu stiu daca are oameni de specialitate care sa faca aceste estimari, si la modul sincer propun, nu trebuie sa fie supusa la vot dar trebuie sa fie analizata de catre dumneavoastra si de catre colegi, sa fie abilitate anumite institutii care sa faca reparatii si sa fie controlate de catre executiv.

 

Dl Nemes Constantin

In momentul in care se face o reparatie a finisajului exterior al unui bloc, acea lucrare este o lucrare de anvergura si nu poate fi facuta de catre doi oameni fara supraveghere, fara schele montate pe exteriorul blocului, etc. Deci lucrarea oricum se va face cu o persoana juridica sau persoana fizica autorizata care va emite atat calculatia de pret sau alte calculatii, o factura, etc. Exista obligativitatea de a intocmi aceste documente independent de hotararea noastra. Orice asociatie de locatari care astazi executa o astfel de lucrare, intocmeste acele formalitati, chiar daca nu beneficiaza de reducerea impozitului.

O fatada de bloc se contracteaza unitar printr-un contract, iar acest contract este obligatoriu prin lege sa specifice ceea ce am cerut noi asociatiilor de locatari. Nu se cere nici o sarcina in plus, si operativ, tehnic, in momentul in care asociatiile se vor apuca sa-si exercite aceste drepturi de deducere vor avea la dispozitie documentele pe care le au in contabilitate.

Nu sunt elemente in plus care sunt cerute de aceste reglementari.

 

Dl Stan Ion

Legea 114/1996 spune clar, asociatia trebuie sa contacteze 3 firme, 3 devize, si alege firma care este cea mai economica, cea mai buna.

Nu plateste si nu cheltuie asociatia. Au aparut tot felul de firme cu alpinisti utilitari si nu mai este nevoie de schele de jur imprejurul blocului si preturile sunt mult mai ieftine.

Totul este sa plecam la treaba si sa incepem sa infrumusetam blocurile.

 

Dl Marina Ion

Vreau sa va informez ca deja piata ne-a luat-o inainte. Aceste asociatii s-au organizat deja. Sunt deja depuse cereri, devize, proiecte. Asteapta doar aceasta hotarare de consiliu. Sunt 20 de asociatii care au cerut acest lucru.

 

Dl Teodorescu Iulian

Va reamintesc ca in baza discutiilor din grupul operativ a fost modificata hotararea initiala si reducerea de impozit este 100% si la punctul a.2.

 

Dna Trican Elena

Am adus o propunere de proiect care concorda cu legea.

 

Dl Teodorescu Iulian

Doamna Trican, regulamentul nu ne permite sa putem discuta hotararea propusa de dumneavoastra, atata timp cat nu a indeplinit calea legala de discutii in comisii. Nici macar nu am introdus-o pe ordinea de zi. Trebuia propusa macar la inceputul sedintei.

Deci va supun aprobarii proiectul de hotarare asa cum il aveti afisat pe monitor:

Cine este pentru?             - 29 voturi

Cine este impotriva?        -   1 vot

Daca se abtine cineva?     -

Cu 29 voturi “pentru” si un vot “impotriva” si anume acela al doamnei consilier Trican Elena, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Dl Teodorescu Iulian

Am sa va rog cu asentimentul dumneavoastra sa procedam la analizarea celor doua proiecte de hotarari care figureaza la punctele 4 si 8, data fiind prezenta domnului Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean si am sa rog CONSPROIECTUL sa-si spuna parerea cu privire la proiectul de hotarare.

 

Dl  Dabija Mihail Bogdan

Domnule presedinte, domnilor consilieri, doamnelor si domnilor, in primul rand noi nu ne permitem sa ne spunem parerea despre proiectul de hotarare. Putem sa ne spunem parerea numai despre proiectul pe care l-am facut noi.

Este vorba de un proiect care la ora actuala este elaborat in faza de studiu de fezabilitate, este o veche dorinta a municipiului si a cetatenilor acestui municipiu.

Prima data se numea Platforma industriala Brazi, dupa aceea a aparut si Crangul lui Bot. Toata lumea cunoaste bariera inspre Targoviste pe D.N. 72 care de-a lungul anilor ne-a pus probleme la foarte multi dintre noi. Aceasta bariera la care stateam cu orele, incercam acum sa facilitam accesul. Observati pe ecran planul de situatie a acestui pasaj: calea ferata, pasajul pe care il propunem noi, nodurile care duc catre viitoarea autostrada si catre Targoviste.

Avem zonele industriale Efes, Coca Cola, rampele de acces catre Ploiesti si catre Targoviste.

Acest pasaj mai compune: accesele spre zona industriala nestingherit, fara sa facem stanga de pe Strada Cantacuzino, inca un acces catre actualul D.N.1. fara sa ne mai urcam pe pasarela. Noi ne-am propus sa facem drum modernizat, respectand regulile din Ronania, si vedeti in fiecare medalion costurile pe etape in EURO.

Cea mai importanta treaba este ca am eliminat complet relatiile de stanga asa cum sunt in momentul de fata in Normele Europene, am eliminat complet stationarea la bariera, si foarte important accesul a cca. 4000 de salariati  care se vor duce in zona Parcului Industrial va fi facut nestingherit. Acesta a fost unul dintre motive, pentru ca eram blocati in partea de vest a orasului.

O sa vedeti in detaliu lucrarea noastra, pasajul cu cele doua deschideri, calea ferata trece prin cea de a doua deschidere, iar prima deschidere cea dinspre Ploiesti, faciliteaza accesul prin acest sens giratoriu, spre zona industriala Efes. Nu exista nici un fel de relatie stanga.

Inaltimea de la ciuperca caii ferate pana la grinda noastra este de 6 metri. Eu zic ca este un succes pe care l-am obtinut in fata caii ferate. Exista niste gabarite pe care tot calea ferata ni le-a impus apropo de aceste deschideri, pentru ca acest coridor european urmeaza sa fie intretinut de niste masini foarte performante, mult mai mari decat gabaritul unui vagon de cale ferata.

Trebuie sa mentionam ca el este pozitionat pe strada Gh. Gr. Cantacuzino, si nu pe D.N.

Banii, care va intereseaza cel mai mult, este un total general de 1.600.000 EURO.

Trebuie sa mentionez ca el poate fi etapizat ca executie, functie de banii pe care ii avem, si trebuie sa spunem ca in costurile pe care le-ati vazut dumneavoastra, poate fi etapizat, pasajul ca atare cu benzile lui, accesul nestingherit cu sensul giratoriu, dupa cum ati vazut este o solutie foarte moderna in toata Europa, in primul rand pentru ca functioneaza vitezele in intersectii, asigura o vizibilitate perfecta conducatorilor si posibilitatea accidentelor este mult mai mica, iar etapa a III-a poate fi aceesul catre D.N.1.

In afara costurilor propriu-zise, trebuie sa aveti in vedere ca in zona aceasta sunt o multime de retele subterane si aeriene care necesita atat in zona limitrofa a pasajului cat si in zonele cu rampe foarte ridicate, devieri. Noi deja am contactat subproiectantii care au in grija aceste retele, respectiv PETROSTAR, ROMTELECOM si APA NOVA, si suntem in curs de elaborare a proiectelor de deviere pentru aceasta zona.

In plus tot la costuri, in special in zona aceasta, exista terenuri private, care conform legii trebuiesc despagubiti prin expropriere pentru cauza de interes public.

 

Dl Teodorescu Iulian

Multumim pentru prezentare, si va rog daca aveti discutii pe aceasta tema.

Dl Draghici Costica

Sunt un beneficiar al acestei zone, si timp de 10 - 15 ani am stat la aceasta bariera. Ma satisface faptul ca s-au gasit solutii dupa 20 de ani pentru ca in ’82 cand a inceput sa se construiasca platforma Grangul lui Bot s-a intentionat sa se faca asa ceva, si am satisfactia ca acum s-a gasit posibilitatea sa se construiasca un asemenea pasaj. Cred ca din punct de vedere tehnic, satisface toate cerintele zonei respective. Domnul director ne-a demonstrat de atatea ori ca tot ce face institutia pe care o conduce este cu rezultate deosebite, si in acelasi timp as vrea sa aduc in fata Consiliului Local, satisfactia pentru ca deja cetatenii care au lucrat cu mine la bariera au aflat de asa ceva si au inceput sa-mi multumeasca pentru ceea ce facem pentru zona lor.

Sustin aceasta idee si multumesc celor care au initiat-o.

 

Dl Rusu Ion

Profit ca la sedinta de astazi este si conducerea Consiliului Judetean. Vedem ca atunci cand vrem sa  rezolvam niste probleme de circulatie solutii tehnice exista, si a fost o promisiune ca rezolvam si intersectia de la METRO in 2003. Suntem deja in luna noiembrie, vine zapada si nu am reusit sa rezolvam nimic acolo. Propun in continuare sa nu uitam si de intersectia de la Km 6 care se stie ca a fost facuta fara autorizatie de construire. S-a definitivat si totusi a ramas in acelasi stadiu fara sa stim ce solutii viitoare sunt.

 

Dna Trican Elena

Proiectul este foarte bun pentru cetatenii municipiului Ploiesti si pentru cei care intra si ies din municipiul Ploiesti, dar totusi as vrea sa stim care este sursa de finantare si care este valoarea reala, 1.920.000 sau 1.690.000?

 

Dl Mircea Cosma

Printr-o venire din istorie, intamplator Crangul lui Bot este in perimetrul  municipiului Ploiesti, si probabil ca intr-o alta viziune, daca initiem reforma administrativa sa treaca inapoi la comuna Aricestii Rahtivani, nu erau atatea intrebari cu privire la cost.

Costul acestui pasaj a reiesit din documentatie. Poate costa si 3 milioane de EURO, important este ca lucrarea este de stricta necesitate, din urmatoarele motive:

1. Ploiestiul nu mai poate fi considerat in continuare ca un oras asediat. Romania are 3148 de treceri de nivel cu bariera, dintre care cateva sunt la Ploiesti. Atata ne-a dus capul pana acum ca nici pe D.N. 1 nu am reusit sa facem un pasaj. Dezvoltarea Crangului lui Bot unde sunt 1200 de salariati si cu cei 400 de constructori, 1600, ne impune ca la 1 aprilie 2004 sa reusim sa asiguram transportul pentru 2600 de salariati. Urmare acordurilor semnate cu ceilalti investitori saptamanile trecute, se preconizeaza o platforma industriala de 7000 de salariati in trei ani. Imi pare rau ca nu putem sa o facem pe patru benzi, pentru ca avem de rezolvat o problema din trecut, care se numeste Podul Inalt. Gasirea unei solutii la Podul Inalt de a crea 4 benzi, este o problema mult mai grea decat asta. Acolo vor fi costuri foarte mari.

Deci finantarea acestei lucrari se va asigura in baza drepturilor prevazute de lege. Impreuna cu Prefectura vom initia proiectul de Hotarare de Guvern. Pentru finantarea acestei lucrari, va fi antrenat si bugetul Consiliului Judetean care in fiecare an este excedentar. Daca proiectul era gata puteam sa facem din excedentul pe anul acesta. De asemenea va fi antrenata si o modesta contributie a Consiliului Local Ploiesti, care beneficiaza gratie a ce s-a intamplat in urma cu 30 de ani de toate veniturile care s-au realizat, se realizeaza si se vor realiza pe Platforma Crangul lui Bot, pentru ca aceasta bucata de teren face parte din perimetrul municipiului. Daca ar fi sa vedem care cat ia, municipiul ar trebui sa dea 36%, Consiliul Judetean 10% din aceasta valoare, si restul sa-l dea legea 118 din fondul special al drumurilor. Avand in vedere situatia fondurilor municipiului, o sa incercam sa schimbam raporturile, si dumneavoastra sa aveti o contributie mai usoara, pentru ca sunt alte probleme in municipiu, si consideram necesar ca si autoritatea centrala a statului sa se implice, intru-cat rezolvam si o problema importanta cu forta de munca din aceasta zona.

In ceea ce priveste pasajul de la METRO, reamintesc ca proiectul de asutostrada pe zona de vest, inca nu a fost definitivat pe zona municipiului Ploiesti. La ultima sedinta de avizare nu am avut solutia finala si amenajarea intersectiei de la METRO este strans legata de varianta de autostrada. Daca va aduceti aminte, pentru ca planurile au fost expuse pentru dezbatere publica, au fost doua variante de autostrada, una pe latura de est a municipiului Ploiesti, care ar fi iesit la METRO dinspre Blejoi, si o varianta de autostrada care traverseaza comuna Barcanesti salvand Hipodromul, lucrare avizata cu restrictie si in Barcanesti pentru ca au ridicat probleme detinatorii de conducte petroliere. La definitivarea autostrazii si blocarea cu 25 de ani a culoarului pentru interzicerea oricarui tip de constructie, a doua zi se va da solutia pentru METRO. Pana cand nu se rezolva aceasta chestiune, nu putem da o solutie definitiva pentru METRO, avand in vedere costurile de acolo. Din intamplare sau din fericire intersectia de acolo nu a generat incurcaturi de circulatie.

Problema autostrazii care trebuie sa o rezolvam in perioada urmatoare, si sedinta este convocata saptamana viitoare, va definitiva solutia pe partea de vest, cu amendamentele propuse si de cetateni la dezbaterea publica care a stat timp de o luna de zile la Muzeul de Istorie, cu acordul detinatorilor de conducte si atunci solutia pentru intersectia de la METRO a devenit foarte simpla, noi introducand deja in perimetrul construibil al comunei Blejoi,  a bucatii de teren dintre METRO si linia de centura care vine dinspre Blejoi.

In acest moment avem capabilitatea sa initiem sau sa dezvoltam orice gandire.

Fac apel la dumneavoastra sa votati acest acces peste calea ferata, pentru simplul motiv ca municipiul Ploiesti va castiga 36% din cele 2600 de locuri de munca din primavara viitoare la bugetul municipal.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Va rog, daca mai sunt cometarii vizavi de acest proiect.

 

 

Dl Sentenai Petre

In primul rand as vrea sa felicit colectivul de proiectanti care au elaborat aceasta documentatie. In al doilea rand pentru ca vad prima data aceasta schita, as vrea sa intreb proiectantul daca mai este nevoie stringenta de acel traseu desenat cu galben care este paralel cu calea ferata si cu D.N. 1 in dreapta, avand in vedere ca la urmatoarea schita, daca observati in stanga avem o posibilitate de a ne incadra pe dreapta pe D.N. 1 Bucuresti, spre Brasov. Ma gandesc ca este posibil prin excluderea acestui traseu sa mai facem niste economii la acest proiect.

Si in al treilea rand, cred ca cu aceasta documentatie se indeplineste un vechi deziderat al tuturor ploiestenilor si cred ca va trebui sa ne felicitam si pe noi dupa ce il votam.

 

Dl Nemes Constantin

As vrea sa subliniez faptul ca acea bretea de legatura cu D.N. 1 are o importanta majora in  economia proiectului deoarece valorifica superior toata acea suprafata de teren care se afla in josul imaginii. Valorificarea superioara a acelei suprafete de teren este strict in interesul orasului Ploiesti, pentru ca ea poate avea mai multe destinatii si ca zona industriala si ca zona pentru locuinte, iar acea bretea de legatura ajuta la aceasta valorificare punand acele terenuri la strada.

Este un lucru benefic si in ce priveste circulatia si rezolvarea acelui pasaj si in ce priveste valorificarea superioara a unor terenuri cu suprafete foarte importante aflate intr-o zona buna, favorabila dezvoltarii orasului Ploiesti.

 

Dl Dabija Mihail Bogdan

Apropo de ceea ce a zis domnul Sentenai, in plus fata de ce a mentionat domnul consilier Nemes, argumentul tehnic este urmatorul. Este nevoie de asta pentru ca trebuie sa respectam conditia de dreapta. Daca ramanem pe bucla de aici, observati ca vine masina si face stanga si intersecteaza fluxul care vine de la Targoviste catre Ploiesti. Aceasta este ratiunea pentru care am creat acest sens giratoriu si ne ducem catre Brasov numai cu pozitia de dreapta. Din aceasta cauza am zis ca trebuie sa evitam stanga. Argumentul tehnic este ca nu vrem sa mai avem relatie de stanga.

In plus, profit de faptul ca sunt prezenti domnul Presedinte, domnul Primar, domnii viceprimari si vreau sa la aduc aminte ca pentru a putea sa promovam cat mai repede acest proiect ar trebui sa avem o unitate in jurul ideii, in sensul ca detinatorii de retele sa faca anumite devieri cu fondurile lor, pentru ca aici sunt costuri foarte mari mai ales la ceea ce inseamna conducte de titei si derivate.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca nu mai sunt alte discutii, va supunem la vot proiectul de hotarare privind “aprobarea Studiului  de fezabilitate la obiectivul de investitii Acces rutier peste magistrala C.F. Bucuresti – Ploiesti – Brasov, in municipiul Ploiesti legatura cu platforma Brazi – Crangul lui Bot pe D.N. 72 – initiat de domnul Primar”:

Cine este pentru?             - 30 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 8 “Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investitii Retele tehnico edilitare si amenajari exterioare la Sala de sport  a  Scolii nr . 15 si la Sala de sport a  Liceului Alexandru Ioan Cuza – initiat de domnul Primar.

Daca nu sunt comentarii supunem la vot acest proiect de hotarare:

Cine este pentru?             - 30 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Punctul nr. 10 “Proiect de hotarare privind desfiintarea blocului de locuinte nr. 36 A str. Laurilor – initiat de domnul Primar”.  Avem o prezentare.

 

Dl Dabija Mihail Bogdan

Am participat cu mare satisfatie si usurare la acest proiect, desi in firea noastra a constructorilor, este mai normal sa construiesti decat sa demolezi. Aici este o problema cu totul si cu totul speciala. Culmea este ca am participat in calitate de tanar inginer la proiectarea acestor blocuri cu confort redus, si acesta este unul din blocurile cu care pot sa spun ca nu ne-am mandrit niciodata.

Acum viata a ajuns in alta faza si se impune evitarea unor astfel de situatii. O sa vedeti pe plan ce functionalitate avea blocul respectiv. Noi am propus si o imprejmuire pe durata demolarii, pentru ca este o treaba care nu se poate face nesupravegheata. Nici nu se pune problema ca solutia pe care o propunem noi sa fie cea de implozie, pentru ca o sa vedeti in planurile urmatoare, structura blocului este cu totul si cu totul deosebita, si procesul de demolare trebuie sa urmeze strict o anumita tehnologie pe care noi am prevazut-o in proiect. Sunt platforme pe care punem ce demolam, accesul va fi controlat, astfel incat pe timpul operatiunilor de demolare sa nu avem nici un fel de accidente.

Vedeti planul asa cum a fost conceput in anii ’70. Observati ca structura este foarte zdravana, dar functional este complet in afara a ceea ce se cere in mileniul III. Erau camarute cu cate un grup sanitar. El nu mai poate fi folosit in nici un fel. Costurile care se impun pentru a-l aduce la un confort normal ar fi enorme.

Revenind la demolare, trebuie sa fie facuta cu mare grija. Noi am prevazut o tehnologie, nu promovam o demolare prin explozii, ci o demolare care impune atat mijloace mecanice cat si manuale. Altfel riscam sa avem victime.

Prin aceasta demolare se asaneaza zona, se castiga teren care poate fi facut teren de joaca, spatiu verde, parcaje, si se scapa de o plaga in acest oras. Si mai sunt multe astfel de blocuri, semiabandonate.

 

 

Dl Draghici Costica

Este prima teza pe care am primit-o aici in calitate de consilier. In anul 2000 cand am devenit membru al Consiliului Local, am primit aceasta misiune sa ma ocup sa vad despre ce este vorba acolo, impreuna cu persoane din executiv.

Intr-adevar, ce se propune sa se faca astazi, merita sa fie pus jos acest bloc.

Interesant este ca din documentatia pe care am studiat-o, inca din 1997 s-a incercat ce incercam noi astazi. Iata ca a venit si ziua in care s-au gasit si aici metode, resurse, ca sa poata fi demolat.

Ce s-ar dori mai mult dupa parerea mea, este sa incercam sa rezolvam cat mai repede locatarii care sunt acolo.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot aprobarea acestui proiect de hotarare:

Cine este pentru?             - 30 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 7 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind protejarea investitiilor efectuate la unele strazi din municipiul Ploiesti prin instituirea unor amenzi contraventionale – initiat de domnul Primar”.

 

Dna Grigorescu Maria

Am o observatie referitor la planul pe care il am. Unde sunt strazile la care s-au facut reparatii curente si covor continuu, este trecut termenul de garantie. Apare strada Aleea Rasnovenilor, care am mai discutat de multe ori, poate nu vad eu bine, reparatii curente, covor continuu, pe strada aceasta nu s-a facut nici o reparatie curenta.  Expira termenul de garantie pe 13.05.2005.

Eu v-am adus de atatea ori la cunostinta ca pe aceasta strada nu s-a facut nici un fel de reparatie.

Daca nu s-a executat aceasta lucrare, rugamintea mea este sa o scoatem de pe acest plan. Sau se continua lucrarile?

 

Dl Sandulescu Cristian

Am avut un pachet de 43 de strazi pe care le-am rezolvat si mai avem un alt pachet de 50 de strazi.

 

Dna Grigorescu Maria

Proiectul este foarte bun, sunt de acord cu ceea ce este discutat din punct de vedere al executiei lucrarilor, dar cu rugamintea sa fie scoasa Aleea Rasnovenilor si poate reusim sa o rezolvam.

 

Dl Popescu Catalin

Am o intrebare si o observatie.

Intrebarea se refera la ce va face domnul Primar si imputernicitul acestuia pentru ca este vorba de strazi in garantie. Veti da sau nu aprobari? Pentru ca punctul nr.1 lasa aplicarea intregii hotarari la puterea primarului. Daca vom sti ca nu se vor da aprobari, atunci sigur ca hotararea va fi extrem de importanta.

Si mai am o observatie, si as propune modificarea art. 3. Refacerea covorului asfaltic la parametrii initiali nu poate fi o sanctiune secundara, complementara, este o obligatie si nerespectarea ei trebuie sanctionata cu o sanctiune separata pentru ca faptul ca repari nu este o sanctiune este o obligatie.

Refacerea covorului asfaltic este o obligatie la care cred ca exista amenzile pe legea 50, nu stiu exact, dar absolut separate. Nu mi se pare ca asta in sine este o sanctiune. Este o obligatie si nerespectarea ei trebuie sanctionata. Asa inteleg eu logica lucrurilor, si sigur ca cel mai important este daca exista justificari pentru a se aproba asemenea interventii.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca imi permiteti, aceasta sanctiune complementara o rezolvam prin a retrage termenii sanctiune principala, si ar ramane “nerespectarea art. 1 din prezenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 25 milioane lei, urmand si obligarea refacerii covorului asfaltic la parametrii initiali prin intermediul unei societatii agrementata de autoritatea publica locala”. Aceasta ar fi varianta optima.

 

Dl Popescu Catalin

Pentru ca o spargere autorizata aprobata, tot este cu aceasta obligatie.

 

Dl Primar

La prima observatie a dumneavoastra, raspunsul este clar, numai ca vrem sa monitorizam foarte atent, pentru ca suntem in relatia pe care o cunoasteti cu termenul de garantie de 3  respectiv 5 ani, si chiar daca sunt multe spargeri obiective, ele sunt supervizate, aprobate.

Procedura functioneaza deja. APA NOVA isi trimite referatul de necesitate, el este vizat, omul de specialitate va face reparatia in termenul cel mai scurt posibil.

 

Dna Marinescu Mariana

Speram totusi sa gasim o solutie pentru situatia in care va avea loc o spargere accidentala.

 

Dl Rusu Ion

Este un comentariu. Beneficiarul plateste toate lucrarile. Se deschide comanda sau se face contract permanent anual. Nu a reusit sa faca un contract permanent cu constructorii, a mers pe contract punctual pentru fiecare lucrare in parte. Singura problema deosebita a fost, am deschis comanda catre acesti constructori in 24 de ore, interventia lor este foarte tarzie. As dori pentru anul viitor sa autorizam mai multe firme care  sa aiba disponibilitate de interventie imediata si care sa-si ia aceasta responsabilitate, pentru ca daca dansii au lucrari mari nu-i mai intereseaza lucrarile minore de 2 ,3 m.p. si ramanem cu cazuri deosebite pe oras.

 

Dl Nan Nicolae

Consider ca aceasta hotarare este foarte bine venita pentru protejarea investitiilor pe care la facem in municipiu la partea carosabila a strazilor. Este de fapt si o corelare a amenzilor care se dau cu Ordonanta 2 care permite amenda pana la 25 de milioane.

Pentru ca foarte multi colegi m-au intrebat ce se intampla cu masurile pe care le luam fata de detinatorii de retele care fac interventii pe strazile obisnuite, se dau in continuare amenzi, acestea insa sunt nemobilizatoare pentru dansii, sunt numai de 2.500.000 lei, conform unei hotarari mai vechi ale noastre, nr. 50/1999, si o sa propun pentru sedinta viitoare o majorare a cuantumului amenzilor, pentru ca sa devina mobilizatoare pentru detinatorii de retele.

Deci sustin intru totul hotararea.

 

Dl Dinu Dragos

Cred ca este vorba de o omisiune. Din aceasta lista cu strazile care au fost reaparata lipseste strada Industriilor care a fost recent pusa in circulatie.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Art. 4 rezolva problema.

 

Dl Oprea Nicolae

Domnul consilier Rusu a ridicat o problema foarte interesanta care genereaza foarte multe probleme. Punctul meu de vedere dupa o experienta directa de 3 ani si jumatate, detinatorii de retele care sunt obligati sa faca interventii pe carosabil ar trebui sa intre in relatii direct cu administratorul drumului. Adica eu Consiliul Local prin A.D.P.P., si atunci cheltuielile cu refacerea carosabilului sau a trotuarului, detinatorul de retea trebuie sa mi le plateasca mie. Si este responsabilitatea mea a serviciului drumuri sa dirijez acele comenzi si sa am grija ca lucrarea sa se faca in termen.  Eu cred ca aceasta este procedura corecta daca vrem sa avem ordine. Am discutat-o si cu domnul Sandulescu si cu alti colegi cu care lucrez si o sa incercam sa o formulam ca procedura. Altfel nu scapam de aceste discutii sterile intre detinatorii de retele si noi care administram drumul. Speram ca pana la 1 ianuarie sa avem o solutie mai buna.

 

Dl Draghici Costica

La art.4 as dori sa se completeze cu urmatoarea idee: “va informa Consiliul Local trimestrial asupra rezultatelor hotararii”.

Fac aceasta propunere intru-cat la o adunare cetateneasca recenta in cartierul Enachita Vacarescu, oamenii aveau cunostina despre acest proiect de hotarare, l-au aplaudat dar ne-au atentionat asupra sanctionarii celor care sunt vinovati.

 

 

 

Dl Teodorescu Iulian

Propun sa facem completarea ceruta de dumneavoastra la art. 5 “Administratia Domeniului Public si Privat Ploiesti va aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari si va informa trimestrial Consiliul Local.”

Supunem la vot aceasta completare:

Cine este pentru?             - 30 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi, propunerea de completare a art. 5 a fost aprobata.

 

*

Supunem la vot proiectul de hotarare in integralitate:

Cine este pentru?             - 30 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Mentionam ca domnul consilier Nicodim Daniel a trebuit sa paraseasca lucrarile sedintei, ca atare la acest moment sunt prezenti 29 de consilieri.

 

***

Trecem la punctul nr. 9 “Proiect de hotarare privind aprobarea sumei negociate in vederea exproprierii garsonierei nr. 29 din Bloc 36 A, str. Laurilor nr. 5 – initiat de domnul Primar”.

Daca nu sunt discutii supunem la vot:

Cine este pentru?             - 29 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 11 “Proiect de hotarare privind completarea si modificarea Hotararii nr. 266/2002  a Consiliului Local al municipiului Ploiesti in vederea infiintarii unei piete in zona Bereasca – initiat de domnul Primar”.

 

Dl Marinoiu Eugen

Ca salariat al S.C. HALE SI PIETE ma consider in conflict de interese cu aceste proiecte de hotarari si nu voi participa la vot.

 

Dl Nemes Constantin

Vreau sa spun ca desi cu intarziere, totusi s-a reusit sa se gaseasca o solutie privind infiintarea unei piete agroalimentare in zona Bereasca, si la solicitarea si propunerile cetatenilor din zona, amplasamentul este cel care este propus in hotararea de consiliu.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Avand in vedere o succesiune cam lunga de modificari, va rugam sa fiti de acord cu un art. 4, si respectiv renumerotarea, in sensul ca “prevederile prezentei hotarari vor fi republicate”. Si vom avea o imagine mai clara a ce s-a facut si se mai face si astazi.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot aceasta completare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi aceasta completare a fost aprobata.

 

*

Supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 12 “Proiect de hotarare privind aprobarea tarifelor ce vor fi practicate pentru desfasurarea activitatii de catre S.C. Hale si Piete S.A. Ploiesti – initiat de domnul consilier Eparu Ion”.

 

Dna Trican Elena

Un singur amendament, tariful perceput pentru inchirierea anexei in piata pentru producatorul agricol persoana fizica si producatorul lactate persoana fizica sa ramana la acelasi nivel ca in anul 2003, avand in vedere faptul ca oricum oamenii stau in piata ca sa vanda 10 legaturi de patrunjel iar kilogramul de branza acum este 100.000 probabil ca va fi 120.000 sau 130.000.

 

Dl Teodorescu Iulian

Cunoasteti tariful care a fost?

 

Dna Trican Elena

Tariful care a fost, pentru zona I - 27.000 si pentru zona II - 21.500 in 2003 iar la producator lactate persoana fizica 64.000 - zona I, 53.500 - zona II.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot amendamentul doamnei consilier Trican:

Cine este pentru?             - 4 voturi

Cine este impotriva?        - 24 voturi

Daca se abtine cineva?     -

Cu 4 voturi “pentru” acelea ale domnilor consilieri Simina Iancu, Rusu Ion, Popescu Catalin si Vasilescu Adrian si cu 24 de voturi “impotriva”, amendamentul nu a fost aprobat.

 

*

Supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 27 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     - 1 vot

Cu 27 de voturi “pentru” si o “abtinere” si anume aceea a doamnei consilier Trican Elena, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 13 “Proiect de hotarare privind repartizarea unor amplasamente in Piata 1 Decembrie 1918 in vederea realizarii unei piete publice in zona Parc Gara de Sud – initiat de domnii consilieri Constantin Nemes si Dinu Dragos”.

Daca nu sunt discutii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 18 voturi

Cine este impotriva?        - 3 voturi

Daca se abtine cineva?     - 7 voturi

Cu 18 voturi “pentru”, 3 voturi “impotriva” acelea ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe, Grigorescu Maria si Oneata Nastase, si 7 “abtineri” si anume acelea ale domnilor consilieri Simina Iancu, Rusu Ioan, Popescu Catalin, Marinescu Mariana, Dosaru Iuliana, Teodorescu Iulian si Trican Elena, proiectul de hotarare nu a fost adoptat.

 

Dl Popescu Catalin

Domnul doctor Manta nu este prezent in sala.

 

Dl Primar

Este o neintelegere. Compromitem piata de la Sud.

 

Dl Nan Nicolae

Cred ca este o neintelegere in toata aceasta treaba. De fapt este vorba despre o salubrizare a zonei. Acea piata ad-hoc care se face in zona magazinului BIG, o organizam acum in zona buclei de intoarcere a tramvaiului. De asemenea se face o reamplasare a chioschiurilor din spatele statiei CORECO, care este de asemenea o zona insalubra si ele vor fi amplasate in parc in zona buclei de intoarcere a tramvaielor. Nu este vorba de altceva , este o actiune absolut benefica pentru zona respectiva si pentru cetatenii ploiesteni.

 

Dl Iancu Ion

Acele tarabe insalubre care sunt amplasate in acest moment pe trotuar, le mutam cu 20 de metri pe placile de beton care exista in parc de-a lungul linei de tramvai. Nu afectam 1 m.p. de spatiu verde, nu acordam la nimeni nici o taraba in plus, nu diminuam, decat le deplasam ca sa putem sa cream spatiu pentru construirea pietei agroalimentare.

 

Dl Vasilescu Adrian

As vrea sa reamintesc colegilor cu care am lucrat impreuna prin anii ‘94, ca aceasta actiune a fost demarata exact atunci pe timpul domnului Savulescu. Nu vad de ce nu s-ar face aceasta treaba. Punem o ordine, salubrixam zona.

 

Dl Lupu Cristian

Cred ca ar fi mai bine sa ne uitam putin chiar la titlul hotararii, si cred ca nu ar mai trebui denumita “repartizarea unor ampalsamente” ci “reamplasarea”.

Parerea mea personala este ca mai devreme sau mai tarziu si zona aceea va trebui sa arate precum Piata Nord, 9 Mai.

 

Dl Teodorescu Iulian

Deci avem o prima modificare la titlu, “reamplasarea”.

 

Dl Rusu Ioan

Sa respectam Regulamentul. S-a votat proiectul de hotarare, s-au numarat niste voturi.

 

Dl Popescu Catalin

La inceputul sedintei s-a propus scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotarare, pentru aparitia unei noi propuneri. Am fost de acord cu acest lucru, si nu consideram neaparat ca noua propunere va fi mai buna decat cea pe care o avem. S-ar putea sa fie mai proasta, dar acela a fost punctul de vedere. In conditiile in care nimic nu se schimba in ceea ce priveste proprietarii spatiilor de acolo, insinuarile sunt absolut gratuite. Nu exista nimeni care sa doreasca sa se perpetueze ce este acum. Poate ca nu dorim nici sa se perpetueze in ceea ce priveste detinatorii de contracte pentru ca asa cum se prevede a se face nu se schimba nimic decat amplasamentul nu si cine face comert acolo.

Sigur, se va spune acum ca aceasta amanare de o luna de zile este extrem de grava. Pe de alta parte am decis la inceput sa acceptam si o alta propunere si am votat in consecinta.

 

Dl Primar

Doamnelor si domnilor consilieri, in anexa nr. 2 apar cei 23 de agenti economici care in acest moment au contracte cu Administratia Domeniului Public si Privat. Observam ca ei raman.

Chestiunea care ramane in discutie, daca ei vor face pe standardul de mobilier urban pe care tot noi l-am aprobat si care se regaseste in celelalte piete, este vorba de module de comercializare pe care le fac din investitie proprie, in temeiul contractului pe care l-au incheiat si se aliniaza dupa schema sistematizata prezentata in anexa de la expunerea de motive.

Este o hotarare de consiliu care se afla deja in executie, este un contract angajat pentru executia Pietei din zona Garii de Sud. Nu putem bloca acest contract, pentru ca putem intra in penalitati cu cel care executa lucrarea.

 

Dl Nemes Constantin

Ceea ce realizeaza bun aceasta hotarare de consiliu, este ca in primul rand permite realizarea Pietei Sud, demararea executarii propriu zise a constructiei si realizarea unei piete, cu maxima urgenta si operativitate. Ca sa deblocam putin aceasta hotarare de consiliu as propune sa se elimine art 1 din hotarare, si totodata sa o numim “reamplasarea spatiilor comerciale cu caracter provizoriu”.

Aceasta reamplasare a spatiilor comerciale cu caracter provizoriu, nu este o reamplasare definitiva. Ea permite initierea oricarui proiect de hotarare de consiliu ulterior, si chiar ducerea la bun sfarsit a acelui proiect de hotarare.

Rugamintea este sa fim de acord cu acest amendament in sensul de a nu intarzia construirea Pietei Sud si aceasta hotarare a noastra nu va bloca o hotarare de consiliu in sedinta viitoare privind altceva care urmeaza sa se edifice alaturi de Piata Sud. Putem sa spunem chiar stabilirea unor amplsamente, nu reamplsarea.

Problema principala este sa dam drumul sa construim Piata Sud, si asta nu se poate face decat prin eliminarea de pe amplasamentul respectiv a baracilor care exista.

 

Dl Marinoiu Eugen

Am spus ca o sa ma abtin de la vot, dar ma simt dator sa dau unele explicatii de natura tehnica.

Comerciantii, o parte de fapt au fost deja luati de la locurile lor, nu stiu unde sa se amplaseze in lipsa acestei hotarari de consiliu care le va da certitudinea ca vor avea un loc stabil. O amanare a acestei hotarari de consiliu face rau comerciantilor din zona.

 

Dl Dinu Dragos

Acest proiect de hotarare nu are in vedere altceva decat a se face ordine in zona Pietii Garii de Sud privind acest comert stradal sau ambulant.

Colegii din Grupul P.R.M. au fost impotriva acestui proiect de hotarare si nu cunosc explicatiile si motivatia votului negativ al domniilor lor.

Daca dumneavoastra aveti o alta varianta vizavi de ceea ce se doreste a se face acolo este O.K. o putem discuta intr-o alta sedinta a Consiliului Local. Dar haideti sa incercam sa facem un prim pas in a pune ordine in comertul stradal din zona garii de sud care stim cum arata, stim cum sunt imprastiate acele chioschiuri din fata fostului magazin BIG, pe strazile laterale, etc.

 

Dl Teodorescu Iulian

Propunem o inovatie, daca liderii de grup sunt de acord cu noua forma a hotararii, si anume eliminarea art. 1.

 

 

 

Dl Bratosin Gheorghe

Motivul pentru care am prevazut la art. 1 trecerea din domeniul public in domeniul privat pe durata existentei acestei constructii, se datoreaza faptului ca prin Legea nr. 3/2003 se interzice amplasarea de constructii pe domeniul public cu exceptia constructiilor realizate de serviciile publice, pentru realizarea interesului public. Ori aceste module vor fi realizate de comercianti pe cheltuiala proprie, si din aceasta cauza am propus ca pe perioada existentei constructiei aceasta suprafata de teren sa fie scoasa temporar si sa fie trecuta in domeniul privat.

 

Dna Trican Elena

Cred ca nu s-a inteles. Este vorba de salubrizarea zonei si standardizarea constructiilor in cauza. Si este vorba de faptul ca toti cei care au acolo chioschiurile respective, sunt sub contract cu Primaria Municipiului Ploiesti, ori rezilierea contractului se face numai in anumite conditii. Nu putem veni noi acum sa-i dam la o parte de acolo si sa aducem pe altii pana cand contractul nu inceteaza.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Cu privire la art. 1, domnul director Bratosin are dreptate in principiu, decat ca putem renunta la el, avand in vedere ca aceste contracte sunt incheiate anterior aparitiei Legii nr. 3/2003 si le putem mentine de aceasta maniera pana cand se epuizeaza termenul.

 

Dl Teodorescu Iulian

Ar fi vorba de o prelungire a contractului.

 

Dl Bratosin Gheorghe

Se vor elibera autorizatii de construire. In acest caz nu se vor elibera autorizatii de construire pentru ca sunt pe domeniul public.

 

Dna Trican Elena

Domnul Bratosin are dreptate.

 

Dl Teodorescu Iulian

Doamna Trican, doriti sa reluam votul?

 

Dna Trican Elena

Bineinteles.

 

Dl Teodorescu Iulian

Domnul Catalin Popescu?

 

Dl Popescu Catalin

Mi se pare ciudat ca la o hotarare care nu a fost adoptata sa se reia votul. As fi vrut sa aflu totusi care ar fi problema acestei amanari de o luna din mai multe puncte de vedere.

Sunt aici enumerati 23 de agenti economici. Nu scrie care dintre ei doreste in mod oficial un spatiu pe care sa-l realizeze singur standardizat la cererea noastra, in noul amplsament. Nu scrie asa ceva. Nu cred ca s-au depus cereri.

Nu scrie pana cand acestia au contracte. Poate nu au fost nemultumiti doar de modul cum aratau chioschiurilor de la Gara de Sud, ci poate si de calitatea marfurilor, calitatea serviciilor. Si atunci toate aceste lucruri nu pot fi tratate in bloc. Iar in ceea ce priveste salubrizarea, inteleg ca a si inceput. De ce este nevoie de aceasta hotarare ca sa continue salubrizarea zonei. Salubrizarea a inceput, ea va fi continuata, iar repartizarea celor care intr-adevar consideram ca trebuie sa fie si carora li se vor incheia contracte pe minimum 3 ani cum scrie in hotarare poate fi stabilita in sedinta din luna decembrie.

 

Dl Bratosin Gheorghe

Sunt obligat sa vin cu niste informatii suplimentare.

De o luna de zile ne intalnim cu acesti comercianti in cadru organiza, impreuna cu S.C. Hale si Piete, cu Oficiul Public Proiect, cu Directia Generala de Dezvoltare Urbana, discutam solutiile cu ei pana am ajuns la aceasta varianta.

Pentru ca in prezent, aceste amplasamente unele au 70 m.p., altele au 20 m.p. , altele au 3 m.p. sau 2,5 m.p. Avand in vedere cerinta unui comert civilizat, am gandit sa se realizeze impreuna cu colegii de la Public Proiect niste proiecte tehnice la standarde actuale, avand in vedere si modernizarea Garii de Sud si modernizarea intregii zone. Si atunci s-a mers pe aceasta solutie pe constructii termopan - aluminiu. Inclusiv aceasta repartizare pe locatii s-a schimbat cu totul si au fost de acord. Mai mult de atat, unii dintre ei au inceput sa-si comande modulul respectiv, avand in vedere ca au fost scosi din amplasament.

 

Dna Trican Elena

Ar trebui sa mai introducem un articol: “celor care nu sunt de acord cu locatia si standardizarea constructiei, li se va rezilia contractul”.  Si am eliminat orice suspiciune.

 

Dl Nemes Constantin

Rugamintea mea la colegii consilieri care au votat impotriva acestei hotarari de consiliu, este sa incercam totusi sa refacem votul si sa adoptam aceasta hotarare de consiliu, deoarece din anul acesta cred ca mai avem timp sa edificam Piata Sud sau sa facem lucrarile pregatitoare, astfel incat sa nu ne ducem pana in vara anului viitor, pentru ca de fapt fundamentala este construirea acestei piete, nu sa dam acesti oameni la o parte.

Daca colegii vor veni cu o alta hotarare de consiliu care va sistematiza zona sau va crea un obiectiv frumos, se poate discuta si acest aspect si se poate merge cu o alta hotarare de consiliu.

Rugamintea este sa adoptam aceasta hotarare, astfel incat zilele urmatoare care mai sunt propice construirii sa poata fi utilizate. Din acest motiv insistam sa nu amanam si sa nu blocam hotararea, ca sa putem demara constructia pietei sud.

 

 

Dl Teodorescu Iulian

Dna Trican, va rog sa repetati amendamentul dumneavoastra, pentru a-l supune la vot.

 

Dna Trican Elena

“Persoanelor juridice si persoanelor fizice autorizate, care nu vor fi de acord cu locatia si standardizarea constructiei, li se va rezilia contractul.”

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot amendamentul doamnei consilier Trican Elena:

Cine este pentru?             - 24 voturi

Cine este impotriva?        - 2 voturi

Daca se abtine cineva?     - 2 voturi

Cu 24 de voturi “pentru”, 2 voturi “impotriva” si 2 “abtineri”, amendamentul a fost aprobat.

 

Dl Popescu Catalin

Cel mai normal ar fi ca o idee despre noul proiect sa o expuna grupul P.R.M., care a declansat aceasta discutie.

Din punctul nostru de vedere cred ca s-ar putea la articolul 2 sa lucram, spunand ca repartizarea in vederea inchirierii a amplasamentelor va face obiectul unei viitoare hotarari.

 

          Dl Oprea Nicolae

S-a lucrat de catre Oficiul Public Proiect la acest plan de amplasament. El a fost supus atentiei si a fost aprobat de Comisia Tehnica de Urbanism. Toti arhitectii, specialistii prezenti au fost de acord si au salutat aceasta initiativa a Consiliului Local.

Planul acesta se aplica in doi pasi. Dumneavoastra Consiliul Local ati aprobat anterior suprafata care inseamna platforma piata produse agro-alimentare. Unele constructii provizorii existente azi sunt amplasate pe aliniamentul fundatiei, si deci nu se pot incepe lucrarile. A doua chestiune in ’94 sau ’95 terenul pe care apar locatiile cu numere de la 1 la 11, din dreapta desenului, au fost scoase din domeniul public, trecute in domeniul privat, sunt conventii incheiate, ceea ce va spunea domnul consilier Vasilescu, dansul fiind atunci viceprimar. Si acea hotarare nu este anulata. Senzatia mea este ca este valabila si astazi.

Problema urgenta este de reamplasare a acestor constructii provizorii dupa aliniamentul fundatiilor de la piata care trebuie construita si aprobata de dumneavoastra, pe un amplasament clasic. Este o masura necesara aplicarii hotararii anterioare luata de dumneavoastra.

Sigur, era bine sa fi supus aprobarii in integralitate acest plan de amplasament odata cu amplasamentul pietei, dar nu erau gata negocierile.

Ceea ce propune doamna consilier Trican este obligatoriu. Este vorba de un program de conformare. Nu se conformeaza pierd locatia.

 

 

Dna Trican Elena

Neadoptarea acestui proiect de hotarare va genera convulsii sociale in zona respectiva, in sensul ca sunt persoane fizice autorizate, care isi castiga painea din faptul ca vand acolo. Bineinteles ca au contracte cu noi si nu pot sa le reziliezi contractele, pentru ca sunt anumite clauze de reziliere a contractelor.

 

Dl Dinu Dragos

Am un comentariu vizavi de art.2, as zice ca mai nimerita ar fi formularea “aproba reamplasarea spatiilor comerciale cu caracter provizoriu …”

 

Dl Oprea Nicolae

Ar putea exista formula unei comisii.

 

Dl Popescu Catalin

Probabil ca ne jucam cu teama oamenilor si nu cu rezolvarea problemei.

Eu nu am vazut in continutul acestei hotarari ceva care ne faciliteaza salubrizarea. Salubrizarea merge inainte cu sau fara hotarare.

Atunci sa schimbam art. 2 “repartizarea in vederea inchirierii va fi realizata cu fiecare din agentii economici, in momentul conformarii”.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Va propunem urmatoarea formulare a art. 2 “ aproba stabilirea noilor amplasamente pentru spatiile comerciale cu caracter provizoriu potrivit conditiilor de conformare si salubrizare impuse.”

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot aceasta forma a articolului 2:

Cine este pentru?             - 24 voturi

Cine este impotriva?        - 3 voturi

Daca se abtine cineva?     - 1 vot

Cu 24 de voturi “pentru”, 3 voturi “impotriva” si 1 “abtinere” acest amendament a fost aprobat.

*

Supunem din nou  la vot proiectul de hotarare atragand atentia ca in sala suntem 28 de consilieri dar domnul  consilier Marinoiu nu voteaza la acest punct.

 

Dl Iancu Ion

Nu este vorba de spatiul care a fost repartizat luna trecuta S.C. Piete si Hale. Aceste tonete sunt in administrarea Serviciului Public Finante Locale si Administrare Patrimoniu.

 

Dl Teodorescu Iulian

Deci domnul consilier Marinoiu va vota.

Supunem la vot proiectul de hotarare asa cum a fost modificat:

Cine este pentru?             - 25 voturi

Cine este impotriva?        -  2 voturi

Daca se abtine cineva?     -  1 vot 

Cu 25 de voturi “pentru” , 2 voturi “impotriva” acelea ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe si Oneata Nastase, si 1 “abtinere” si anume aceea a domnului consilier Oneata Nastase, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 14 “Proiect de hotarare privind instrainarea spatiilor comerciale situate in Ploiesti, str. Ion Maiorescu, la parterul blocurilor 33U1 si 33U2 – initiat de domnii consilieri Dinu Savu si Mitu Augustin”

 

Dl Popescu Catalin

Este o.k. totul, mai putin participarea foarte redusa. Unde au fost publicate aceste licitatii?

 

Dl Bratosin Gheorghe

Anunturile de licitatii au fost publicate in “Prahova” si “Monitorul de Prahova”, pe siteul Consiliului Local, pe ecranele amplasate si s-au facut si anunturi radio.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca nu mai sunt comentarii, va supun la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             -24 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     - 4 voturi

Cu 24 de voturi “pentru” si 4 “abtineri” si anume acelea ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe, Grigorescu Maria, Oneata Nastase si Trican Elena, proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 15 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind includerea unor terenuri in inventarul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al municipiului Ploiesti – initiat de domnul Primar”.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             -28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr.17 “Proiect de hotarare privind concesionarea prin licitatie publica a unui teren apartinand  domeniului privat – initiat de domnul consilier Sorin Chivu”.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             -28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la punctul nr. 18 de pe ordinea de zi a sedintei “Proiect de hotarare privind infiintarea primului  Centru de zi si de noapte in municipiul Ploiesti destinat adapostirii temporare a persoanelor fara locuinta – initiat de domnii consilieri Draghici Costica si Marinescu Mariana”.

 

Dna Roman Ileana

Este benefica aparitia unui centru de zi si de noapte in municipiul Ploiesti, dar din punctul meu de vedere el trebuie sa aiba o activitate pur sociala.

Activitatea medicala care o detine centrul prin acest proiect de hotarare, nu va fi niciodata acceptata de Ministerul Sanatatii. Noi Consiliul Local nu putem sa organizam institutii medicale, acesta fiind apanajul Ministerului Sanatatii. In acelasi timp o sa fac referire la aparitia Ordonantei nr. 70 prin care avizul Ministerului Sanatatii este absolut necesar si in acelasi timp vreau sa va spun ca organizarea unitatilor medico - sociale este reglementata printr-o Ordonanta de Guvern. In Prahova in acest moment exista o unitate medico - sociala la Spitalul Boldesti cu o capacitate de 120 de locuri. In cursul iernii trecute Directia de Sanatate a adunat de pe strada cu ajutorul si a politiei si a ambulantei toti oamenii care nu aveau locuinte si care au fost internati la Spitalul din Boldesti.

Va rog sa aceeptati reformularea proiectului de hotarare in care sa nu fie implicata  nici un fel de activitate medicala. Asistenta medicala este o problema foarte complexa. Asta inseamna medic 24 din 24 de ore. Precizez ca o asistenta nu poate pune un diagnostic sau sa administreze medicamente in absenta medicului.

Nu cred ca AMITIE PARTAGE prin structura medicala pe care o are si pe care o cunosc foarte bine poate sa sigure asistenta medicala intr-un centru de sanatate. Este foarte mult spus.

In acelasi timp reteaua de puncte farmaceutice nu va fi niciodata acceptata de Colegiul Farmacistilor avand in vedere ca exista o legislatie foarte precisa privind functionarea farmaciilor.

Daca domnul presedinte al Asociatiei AMITIE PARTAGE este amator sa faca donatii, rog sa-i sugeram sa se ocupe de spitale si de unitatea medico-sociala de la Boldesti.

Inca o data va rog sa acceptati ca acest Centru de zi si de noapte trebuie sa aiba activitate sociala nu si medicala.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

In scopul celor propuse de doamna consilier, potrivit legii va supun modificarile de esenta.

In privinta proiectului de hotarare consider ca nu sunt necesare modificari pentru ca nu se face nici o referire ca ar fi si de ordin medical.

 Pe contract, avem urmatoarele modificari:

Articolul 1. Scopul contractului:

1.1   Realizarea unui CENTRU DE ZI SI DE NOAPTE in locatia din strada 1 Decembrie 1918 nr. 1. Obiectivele CENTRULUI vizeaza persoanele adulte fara adapost, carora, pana la triere, li se asigura pe o perioada de maxim 10 zile conditii de cazare, igiena corporala, asistenta in domeniul social. Se ofera o masa calda si haine de schimb pentru beneficiarii CENTRULUI DE ZI SI DE NOAPTE ale caror obiecte de imbracaminte nu mai pot fi recuperate din cauza uzurii avansate sau din alte motive.

1.2   Infiintarea, desfasurarea si sustinerea materiala a institutiilor de invatamant privat.

1.3  Infiintarea unui asezamant (azil) pentru batrani in municipiul Ploiesti (in functie de amplasamentul disponibil) conform legii.

1.4  Infiintarea unui Centru de Recuperare pentru copiii cu handicap (in functie de amplasamentul disponibil), conform legii.

1.5   Infiintarea unui Centru pentru adapostirea mamelor abuzate (in functie de amplasamentul disponibil).

1.6   Infiintarea unui asezamant pentru cazarea si consilierea tinerilor proveniti din casele de copii (in functie de locatia disponibila).

1.7   Organizarea de actiuni umanitare (acordare de ajutoare constand in imbracaminte, alimente, mic mobilier, aparate medicale, ochelari etc)

1.8   Alte activitati specifice:

-consiliere pentru formarea deprinderilor de autonomie personala

-consiliere pentru obtinerea drepturilor prevazute de lege

-consiliere psihologica

-initiere in actiuni gospodaresti

1.9   Colaborarea cu alte ONG-uri, alte institutii publice, agenti economici, etc.

 

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR

Articolul  2.1  Drepturile si obligatiile Asociatiei Amitie Partage

a)     sa foloseasca spatiile potrivit destinatiei cu care au fost atribuite;

b)    sa asigure dotarea spatiilor potrivit destinatiei: dotare cu mobilier, efecte, echipament specific;

c)     sa sustina intretinerea a 10 persoane aflate in situatii de risc

d)    sa asigure personal specializat si sa suporte cheltuielile cu acesta;                                                                                

e)     Sa asigure articole de imbracaminte pentru persoanele  asistate si dupa caz pentru realizarea actiunilor umanitare;

f)      Sa asigure fondurile necesare pentru realizarea actiunilor si programelor convenite;

g)     Sa puna la dispozitia Consiliului Local documentele legate de activitatile desfasurate potrivit prevederilor prezentului contract;

h)     Sa coopereze cu alte ONG-uri, unitati de invatamant de stat si private, unitati sanitare, unitati ale cultelor religioase, institutii publice;

 

2.2 Drepturile si obligatiile  Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare si Administratiei Domeniului Public si Privat

a)     sa asigure spatiile necesare desfasurarii activitatilor si proiectelor prevazute in acest contract in mod gratuit; pentru prima faza atribuie:

-         spatiul in suprafata de 210 mp in cadrul Gradinitei nr. 12 din strada 1 Decembrie 1918 nr. 1 (pentru CENTRUL DE ZI SI DE NOAPTE);

-         spatiul cu destinatia de depozit subsol in suprafata de 123,25 mp din strada M. Kogalniceanu nr. 2 (pentru depozitare mobilier, efecte, aparate medicale, imbracaminte etc)

b)    sa asigure, dupa caz, amenajarea spatiilor potrivit destinatiei, recompartimentare, grupuri sanitare etc;

c)     sa asigure hrana pentru asistati potrivit punctului 1.1. si, dupa caz, pentru alti beneficiari;

d)    sa asigure plata utilitatilor;

e)     sa puna la dispozitia Asociatiei Amitie Partage lista cu asistatii si cu persoanele beneficiare de servicii;

f)      sa coopereze cu Asociatia Amitie Partage pentru asigurarea selectarii si formarii personalului;

g)     sa elaboreze in comun cu Asociatia Amitie Partage regulamentul de functionare al CENTRULUI;

h)     sa controleze activitatea desfasurata in CENTRU;

i)       sa colaboreze in realizarea activitatilor umanitare;

j)       sa colaboreze cu alte ONG-uri, institutii publice si agenti economici, pentru realizarea actiunilor ce fac obiectul prezentului contract.

 

Restul prevederilor raman cele pe care le-ati putut observa in proiectul de contract.

 

Dl Popescu Catalin

Cred ca sunt multe murmure in sala si pe buna dreptate. Nu este o problema de putere sau de opozitie.

Cand se face o asociere, in general trebuie sa fie drepturi si obligatii echitabile de ambele parti.

Nu putem sa dam gratuit si cu utilitatile platite de noi trei spatii pentru asistarea a 10 persoane. Sa mai modificam puternic si art. 2.2. din contract. In momentul in care dam spatiul in suprafata de 210 m.p. , de fapt asta va fi Centrul de zi si de noapte, numai asta va trebui sa fie cu chiria si plata utilitatilor gratuite. Iar la celelalte doua spatii la care nici vorba nu va trebui ca tot noi sa suportam  utilitatile, din punctul meu de vedere este absolut nejustificat, mai ales ca obligatiile lui AMITIE PARTAGE au scazut cu 80% prin aceste modificari. Principalele cheltuieli erau legate de asistenta medicala.

Un spatiu de 210 m.p., unul de 329 m.p. si un subsol de 123,25 m.p. chirie si intretinere la toate trei contra 10 asistati cu hrana? Poate ar fi bine sa mai reluam o data.

 

Dl Nemes Constantin

Domnul consilier Popescu are dreptate. Spatiul de 329 m.p. poate sa cada, pentru ca nu mai asigura ceea ce am discutat. La fel spatiul cu destinatia de depozit, putem sa-l dam spatiu cu destinatia de depozit daca suporta utilitatile.

Deci propun eliminarea spatiului in suprafata de 329 m.p. pentru centrul de sanatate, pentru ca am vazut ca nu se poate sa aiba ceva, si pentru spatiul cu destinatia de depozit va suporta utilitatile.

Si atunci cred ca este corect si echitabil.

 

Dl Iancu Ion

Spatiul pentru destinatia de depozit i-a fost dat special pentru a depozita paturile, saltelele si toate efectivele care sunt aferente cazarii acestor persoane.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Poate ar trebui niste informatii in plus. Noi autoritatea publica locala, pentru a rezolva problema acestor persoane cu care stiti ca ne-am confruntat an de an, pana acum un an am rezolvat aceasta problema, intr-adevar la Boldesti, prin spitale, sporadic, si numai noi stim ce pateam dupa ce acestia erau cat de cat reabilitati prin spitale si unde ii luam si ce faceam dupa triere.

Am cautat si am facut apel la toate unitatile existente din judet prin interventii la  Directia de Sanatate Publica si la Consiliul Judetean care mai gestioneaza niste spatii cu aceasta destinatie, si va spun ca ne-am orientat in principal asupra actualului spital T.B.C. care urmeaza sa fie mutat in locul Spitalului Dermato.

Aceste lucruri dureaza. Va rog sa credeti ca nu am avut din alta parte alta oferta,  pentru a rezolva aceasta problema sociala a municipiului Ploiesti, a noastra a tuturor, care face parte din eticheta acestui oras.

Cu privire la aceste spatii pe care le considerati multe, vreau sa va spun ca aceasta asociatie prin relatiile interne, externe  pe care le are, aduce foarte multe materiale de care ar trebui sa stiti, sa fiti informati, cu multe dotari specifice, cu multe medicamente, cu multe efecte, au fost inzestrate spitale din judet, si cel mai jalnic, au fost inzestrate spitale din Sibiu si din alte localitati din tara. Aceasta asociatie are aduse multe dotari pe care nu au unde sa le depoziteze. In acest moment le depoziteaza la gradinita nr. 32 si la gradinita nr. 12. Acel depozit il destinam efectiv pentru aceste lucruri, ca totate materialele care se primesc sa le asiguram pentru spitalele, gradinitele, institutiile din municipiul Ploiesti. Putem face un cabinet stomatologic, etc.

Consider ca inclusiv spatiul de 329 m.p. este util sa ramana pe proiectul ordinii de zi, deoarece daca ne uitam la program, si eu va asigur si sunt convinsa ca o sa avem acordul si sprijinul doamnei doctor Roman ca si a domnului doctor Manta ca pentru asigurare de consultatii in mod gratuit pentru anumite categorii, sa capatam avizul Directiei de Sanatate, si chiar daca medicamentele vor fi donate unui spital acestea sa poata fi ulterior obtinute de catre aceste categorii defavorizate in mod gratuit. Categorii defavorizate pe care noi la vom pune la dispozitie.

De asemenea, va solicitam girul, avand in vedere ca nu avem cu ce sa inlocuim aceasta initiativa, sa ne lasati macar ateva luni sa vedem cum se va derula programul. Probleme sigur ca or sa apara. Consideram ca nimeni nu va face niciodata aceasta munca in mod gratuit. Consideram ca sa iei un cetatean intr-o situatie de risc de pe strada, numai sa-l speli, sa-l despaduchiezi, sa-l imbraci, si sa-l pui in niste conditii normale, si faceti socoteala cat poate sa coste.

Ar mai fi multe de spus suplimentar. Daca mai aveti nelamuriri va stau la dispozitie, pentru ca m-am edificat in mod deosebit pentru realizarea acestei unitati absolut necesara in acest moment pentru municipiul Ploiesti.

 

Dl Nemes Constantin

Eu cosider ca aceasta asociatie vine sa faca un bine comunitatii locale, in colaborare cu Primaria Municipiului Ploiesti. In aceste conditii, atragand fonduri de afara si venind cu bani gratuit pentru a face aceste activitati, primaria isi asuma obligatia cum este si firesc sa puna la dispozitie niste spatii incalzite, iar aceasta asociatie sa vina cu un persoanl tehnic care sa asiste acesti oameni.

Pentru desfasurarea activitatii prevazuta in contract, asa cum am discutat pana acum, este necesar un spatiu pentru cazarea acestor oameni si un spatiu de depozitare. Ii dau dreptate doameni secretar Mazalu, si spatiul de depozitare consider ca putem sa-l acordam si pe el, si nu-i mai este necesar spatiul de 329 m.p. Daca aceasta colaborare pe care incepem sa o desfasuram cu aceasta asociatie va fi benefica si vom vedea ca este ceva bun, in sensul ca rezolva niste probleme ale municipiului Ploiesti, eu sunt de acord sa-i atribuim in continuare spatiul de 329 m.p., dupa ce verificam ceva din ceea ce se intampla acolo.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca nu mai sunt amendamente, va supun atentiei amendamentul doamnei secretar, modificarea contractului din care dispar termenii “produse farmaceutice” si “activitati de sanatate”.

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi acest amendament a fost aprobat.

 

*

Va supun atentiei amendamentul domnului consilier Nemes Constantin si anume modificarea punctului 2.2. din contract, eliminarea spatiului de 329 m.p.:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi acest amendament a fost aprobat.

 

*

Supunem aprobarii proiectul de hotarare asa cum a fost modificat:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a  fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul de 19 de pe ordinea de zi “ Proiect de hotarare privind desfasurarea in premiera a unei activitati pilot de protectie sociala cu  caracter educational, pentru copii prescolari – initiat de domnii consilieri Marinescu Mariana, Draghici Costica si Mitu Augustin”.

Daca nu sunt discutii, supunem la vot acest proiect de hotarare:

Cine este pentru?             - 16 voturi

Cine este impotriva?        -   6 voturi

Daca se abtine cineva?     -   6 voturi

Cu 16 voturi “pentru”, 6 voturi “impotriva” acelea ale domnilor consilieri Iancu Simina, Rusu Ioan, Popescu Catalin, Marinescu Mariana, Trican Elena si Teodorescu Iulian si 6 “abtineri” si anume acelea ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe, Grigorescu Maria, Oneata Nastase, Dosaru Iuliana, Vasilescu Adrian si Lupu Cristian, proiectul de hotarare nu a fost adoptat.

 

Dl Nemes Constantin

Chiar daca nu sunt coautor al acestui proiect de hotarare, am sustinut ideea, si chiar daca acum nu s-a adoptat acest proiect pentru ca probabil sunt opozitiii cu privire la forma proiectului care nu sunt dezvaluite public, s-ar putea ca luna viitoare sa venim cu o forma acceptabila pentru consiliu si sa se incheie aceasta colaborare.

Am rugamintea pentru ca si la rugamintea mea a fost invitat in sala cel pe care l-am propus a fi colaboratorul nostru  sa ne spuna cateva cuvinte referitor la ceea ce se doreste, pentru a sti si domnii consilierii, cam care este ideea unui astfel de proiect.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot propunerea domnului consilier Nemes de a da cuvantul domnului Aurelian Frusinoiu:

Cine este pentru?             - 24 voturi

Cine este impotriva?        -   

Daca se abtine cineva?     -   4 voturi

Cu 24 de voturi “pentru” si 4 “abtineri” propunera a fost aprobata.

 

Dl Aurelian Frusinoiu

In primul rand vreau sa va felicit pentru modul cum puneti problema acestui oras, pentru ca este prima data cand particip la o asemenea intalnire.

Vreau sa va spun ca de ceva de timp lucrurile merg foarte bine, si lumea sesiseaza acest lucru.

Revenind la problema mea, care a fost supusa dezbaterii, si pe care va multumesc ca nu ati adoptat-o, atunci cand am venit in orasul Ploiesti acum 4 ani de zile am vrut sa ofer ploiestiului o gradinita la standarde deosebite si cred ca acest proiect nu a a fost adoptat pentru faptul ca atunci cand l-ati propus ca proiect de hotarare, nici unul dintre dumneavoastra, exceptie facand domnul general Draghici Costica, nu ati trecut sa vedeti ceea ce  se face la aceasta gradinita si standardul pe care il propune aceasta gradinita. Din aceasta cauza nu dau dreptate celor care s-au abtinut sau au votat impotriva.

Imi pare rau ca liberalismul inseamna a pune o bariera in fata unor copii care pot sa priveasca dincolo.

Vreau sa va expun in cateva minute cel mai tragic caz care este in aceasta gridinita. Un copil pe care parintii l-au abandonat, bunica a adoptat acest copil care l-a randul lui a nascut un copil cu o femeie care a plecat in strainatate, tatal a murit, iar aceasta bunica care de sange nu este bunica, a ramas sa ingrijeasca acest copil. El a venit la aceasta gradinita, si daca manutele mamei nu ii pot da de mancare, aceasta gradinita va continua sa-i dea de mancare, chiar daca dumneavoastra nu ati fost de acord.

Va invit sa veniti sa vedeti ce se intampla in aceasta gradinita, sa vedeti copii dotati intelectual care desi sunt cu posibilitati materiale reduse sunt niste copii exceptionali.

Imi pare rau pentru ca dorinta de a oferi orasului ceva frumos, este impiedicata. Dar poate ca aceasta piedica este pusa pentru ca realizarea sa fie la standarde mult mai frumoase.

Nu as fi vrut sa mutilam zambetul a 10 - 12 copii care sunt in gradinita.

 

Dna Roman Ileana

Apreciez ceea ce ati spus, insa consider ca si biserica ar trebui sa se implice mai mult.

 

Dl Aurelian Frusinoiu

Daca eu personal sunt acolo, cu ce nu s-a implicat biserica?

As fi vrut din partea celor care au votat impotriva sau s-au abtinut punctele dumnealor de vedere pentru ca eu sa ma corectez pentru mai tarziu. Ceea ce v-a determinat sa fiti impotriva sau sa va abtineti. Cred ca am dreptul sa aflu acest lucru.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Nu sunt in masura sa fac alte comentarii, dar va rog sa-mi permiteti in schimb sa fac o minima apreciere, pentru ca noi avem multe competente legate de acest lucru.

Imi pare foarte rau ca doar cu o singura exceptie, de un an si ceva nu s-a vizitat centrul care se afla infiintat si este vorba tot de o gradinita de copii cu 24 de copii cu posibilitati reduse, un lucru formidabil care s-a realizat dar care va este absolut necunoscut. De ce va spun aceasta problema, si imi cer scuze daca v-o reamintesc, pentru ca vizitand acel asezamant poate ati fi avut si posibilitatea de a face o comparatie cu acest asezamant privat care oferea de asemenea o sansa pentru niste copii, de data aceasta dotati dar fara posibilitati materiale.

 Pentru ca trebuie sa va spun si daca va uitati in bugetul care se va propune pentru anul viitor cata protectie sociala se ofera, dar cui se ofera? Se ofera intr-adevar celor batrani, bolnavi, handicapati, etc. Dar celor fara posibilitati si dotati, si mai ales copiilor, cine ofera? Oferim poate o data pe an cat putem olimpicilor, si nimic mai mult.

 

 

Dl Draghici Costica

Este trist, este neplacut, si personal sunt indignat pentru faptul ca acest proiect de hotarare nu a trecut.

Nu vreau sa completez pe doamna secretar careia ii dau dreptate, vreau sa multumesc parintelui pentru interventia facuta, prezentand in sumar ceea ce se intampla la aceasta gradinita care este de exceptie.

La inceput si eu desi sunt intiatorul acestui proiect de hotarare am avut retinerea sa nu semnez, dar am mers sa ma conving ce se intampla in acest asezamant.

Cred ca pozitia dumneavostra nu se poate justifica decat prin faptul ca nu ati vazut ce se intampla acolo si ce fac aceste persoane care se ocupa la ora actuala de 30 de copii superdotati si care au niste conditii de exceptie. Motiv pentru care eu invit pe domnii consilieri sa mergem impreuna se vedem ce s-a realizat acolo.

Daca veti fi de acord, eu insist sa revenim cu acest proiect de hotarare in sedinta viitoare.

 

Dl Popescu Catalin

Parintele a cerut o explicatie. Chiar in grupul operativ am avut o contrapropunere, si cred ca o astfel de solutie va fi luata in seama la prima sedinta. Sa fie redusa chiria aferenta spatiului de 216 m.p. si 1000 m.p. curte, proportional cu numarul copiilor fara posibilitati materiale. Nu chiar totul fara nici un fel de garantie. Ajungem din nou intr-o asociere care nu este corecta.

Mai exista inca alte doua motive, nu as fi vrut sa spun, dar nu toate referintele sunt pozitive fata de activitatea din acea gradinita, si fireste, ca cetateni ai orasului luam contact si cu reclamatii. Copii care au fost dusi si dupa trei zile a trebuit sa fie retrasi nemultumiti de prestatie.

Trecem peste aceasta chestie subiectiva, dar care apartine cetatenilor. Aici totusi sa nu se inteleaga ca era vorba de o  actiune umanitara 100% .

Aceasta gradinita functioneaza iar plata pentru un copil cu posibilitati este de 100 EURO/luna. Ca in momentul de fata nu sunt suficienti copii la capacitatea gradinitei, cred ca are si o alta explicatie.

Nu s-a putut tine cont de sugestia mea de la grupul operativ, in care sunt de acord ca pentru un anumit numar de copii sa se mearga cu chirie “0”. Dar si chirie si utilitati, intotdeauna mi se pare ca o astfel de asociere nu este corecta.

Acolo se desfasoara o afacere la care se castiga 100 de Euro de copil/luna. In aceste conditii facem o anumita reducere pentru ceea ce inseamna partea sociala.

Nu este un institut de binefacere 100%. Este o gradinita afacere privata.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Pentru propunerile dumneavoastra de luna trecuta trebuie sa  mai cunoasteti un lucru. Inca de acum trei saptamani si probabil ca actiunea este inca in desfasurare, domnul Primar al municipiului Ploiesti a constituit prin dispozitie o comisie care sa inventarieze spatiile si terenurile aferente unitatilor de invatamant preuniversitar in scopul valorificarii lor in interesul municipiului.

Ati pus problema acelor 1000 de m.p. Suprafata necesara de fapt pentru functionarea gradinitei este de 50 ,70 m.p., suprafata pe care se afla aparatele de joaca pentru copii si eventual accesul in institutie. Restul suprafetei aceasta fundatie a avut-o in intretinere pentru ca nu avea cine sa faca curat, desi este un teren excedentar pentu dansii.

 

Dl Primar

Parinte, va multumesc public ca ati venit la aceasta sedinta.

Imi asum o parte din faptul ca anumiti consilieri nu au fost informati suficient, pentru ca acest proiect de hotarare sa poata fi adoptat fara nici o problema.

Eu va spun public ca o sa va sprijin cu puterile executive  pe care le am pentru ca cel mai frumos proiect de gradinita din municipiul Ploiesti sa nu moara.

Partea trista este ca multi dintre cei prezenti s-au uscat la suflet.

Va multumesc inca o data ca ati venit, continuati, iar eu va promit ca vom gasi sprijinul financiar si vom propune Consiliului Local un proiect de hotarare mai bine fundamentat si mai bine informat pentru a evita niste discutii, dupa opinia mea   nepotrivite.

 

Dl Aurelian Frusinoiu

Si eu va multumesc. Acolo este un lucru frumos si eu va astept pe fiecare dintre dumneavoastra sa vina sa vada ceea ce se intampla acolo.

 

Dl Eparu Ion

Imi cer scuze ca intervin, dar ma simt obligat sa aduc in fata colegilor consilieri un anumit aspect.

Sunt unul din cei care a sprijinit si proiectul anterior si pe acesta, cu toate ca s-au gasit unii care sa faca anumite glume pe seama lor. Cred ca in situatii ca acestea, trebuie sa gandim ca nu neaparat trebuie sa masuram in anumite sume de bani actiunea noastra. In momentul in care avem posibilitatea sa oferim unor copii, pe care soarta i-a defavorizat doar din anumite puncte de vedere, si aici ma refer la starea materiala, nu avem nici un fel de drept moral sa le inchidem aceste porti pe care cineva cu mai multa initiativa decat noi le ofera.

Ideea pe care vreau sa o aduc in fata consiliului este aceea ca exista si cazuri in care ar trebui sa renuntam la masurarea valorilor intr-o anumita suma de bani.

***

Dl Teodorescu Iulian

Tocmai interesul de a nu dezavantaja pe cineva a condus la aceasta solutie.

Mergem la punctul nr.20 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind infiintarea Biroului de consiliere pentru cetatenii municipiului Ploiesti cu finantare prin programul PHARE – initiat de domnul Primar si domnul consilier Draghici Costica”.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a  fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul urmator « Proiect de hotarare privind modificarea si completarea obiectului de activitate al Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiecti – initiat de domnii consilieri Draghici Costica si Dumitrescu Ioan”.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi proiectul de hotarare a  fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 22 « Proiect de hotarare aprobarea criteriilor de repartizare a locuintelor sociale – initiat de domnul Primar”.

 

Dna Trican Elena

Am o completare privind criteriile, la punctul nr. 5 venitul net lunar realizat in ultimele 12 luni pe membru de familie, si spune cu 20% sub nivelul venitului mediu. Care venit mediu? Venitul mediu net pe economie la data evaluarii.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Pe ultimele 12 luni. Este potrivit Legii nr. 114/1996.

 

Dna Trican Elena

Iar cu 20% sub nivelul mediu net pe economie, la data evaluarii. Iar venitul net lunar tot la data evaluarii persoanei in cauza.

 

Dl Teodorescu Iulian

Deci doriti sa fie venitul lunar pe membru de familie la data evaluarii.

 

Dna Trican Elena

Si procentele sub nivelul mediu net pe economie la data evaluarii.

 

Dl Eparu Ion

Am o interventie. Intr-adevar in ceea ce priveste criteriile de repartizare a locuintelor sociale acestea au suscitat discutii si in comisii si in grupul operativ.

S-au scos criteriile legate de studii si s-au introdus cele legate de venit, dar dupa cum constat aici, sensul in care merge punctajul este ca obtin punctaje mai mari cei care au venituri mai mici. Principial sunt de acord. Noi am discutat insa la grupul operativ ca putem avea urmatoarea situatie, si vreau sa fie foarte clar, pentru ca acordand in anumite circumstante o locuinta sociala creem de cele mai multe ori probleme foarte mari in asociatia de locatari. Din buna noastra intentie de a acorda o locuinta sociala cuiva care nu are posibilitati deosebite creem foarte multe probleme in asociatiile de locatari. Si atunci intreb daca de exemplu pentru cineva care are cu peste 60% sub nivelul venitului, are posibilitatea sa se achite de datoriile care ii revin. Sa plateasca chiria si utilitatile?

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Este un paradox al legii. Singurul risc vine de la beneficiarii Legii nr. 416. Pentru ca venitul mediu pe economie stiti foarte bine ca este 5.000.000 lei. 60% din 5.000.000 ne duc la o suma rezonabila vizavi de aceasta situatie.

 

Dl Eparu Ion

Cred ca referirea dumneavostra la venituri se refera la veniturile impozabile, cele controlabile cumva de catre comisia de specialitate.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Ne-am oprit foarte mult asupra lor. Nu pot sa ma abtin sa nu va spun, ca miercuri cand a avut loc grupul operativ foarte multi domni consilieri au criticat fosta forma si au promis ca vin cu amendamente. Nu am primit nici unul.

 

Dl Stan Ion

Legea nr. 114 spune clar locuinte sociale. Am inteles din ce s-a discutat la inceputul sedintei, ca trebuie sa terminam cu chiriasii din blocurile unde sunt proprietari. Locuintele sociale trebuie sa fie un bloc separat, unde primaria intervine si le plateste jumatate din cheltuielile de intretinere, asa cum scrie legea. Atunci nu vor mai fi probleme ca nu au cum sa plateasca. Rugamintea mea este sa se adauge la rubrica observatii, stiind ca sunt foarte multe probleme cu cei care au avut o locuinta si nu o mai au, “cu verificarea comisiei”. Trebuie sa gasim o solutie si pentru aceste persoane.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

Problema poate fi rezolvata tot cu sprijinul dumneavoastra, pentru ca si locuintele sociale si locuintele de necesitate au acelasi regim. In momentul cand vom avea la dispozitie un numar de locuinte sociale, care stim ca provenienta acestora este din doua surse, din locuinte reabilitate si din locuinte construite cu aceasta destinatie, o parte putem sa le transformam in locuinte de necesitate si acoperim si aceste probleme.

 

Dl Nemes Constantin

S-a inceput sedinta de astazi cu niste referiri la situatia grava in care se gasesc anumite asociatii de locatari care au in blocuri chiriasi ai primariei care nu isi pot asigura plata utilitatilor, nu numai a chiriei. Daca ar fi vorba numai de chirie nu ar fi atat de grav.

Am facut apel la un momentdat si la colegii din presa, daca au idee cum am putea sa rezolvam aceste situatii, astfel incat oamenii defavorizati sa intre in aceste aprtamente, dar totusi sa fie oameni care au capacitatea de a nu crea grave prejudicii celorlalti colocatari.

Nici eu nu am gasit pana in momentul acesta alta solutie, dar propun la venitul realizat sa atribuim un punctaj putin diferit fata de cel propus. Adica 3 puncte pentru 20%, 5 puncte pentru 40%, 7 puncte pentru 60%, 9 puncte pentru mai putin de 60%, si 10 puncte pentru cei cu venituri prevazute de Legea nr. 416.

Nu este nemoral sa adoptam un punctaj putin favorizant pentru cei cu venituri putin mai mari, pentru ca si acesti oameni care au venituri mai mari au o situatie locativa foarte proasta. Pot avea 4 copii sau mai mult de 4 copii, pot avea bolile care sunt prevazute in lege, etc.

In aceste conditii poate vom reusi sa ducem acolo oameni care intr-adevar au probleme de locuire grave, dar care au totusi o situatie pecuniara mai buna. Este o propunere de modificare la capitolul venituri realizate.

 

Dna Maria Magdalena Mazalu

In actualele apartamente care reprezinta acum fondul locativ de stat, si care sunt formate din cateva apartamente care au mai ramas la blocuri si din cele nationalizate, nu fac obiectul acestei categorii.

Locuintele sociale au un statut juridic special.

De asemenea va rog sa fiti de acord cu modificarea propusa si insusita de grupul operativ, ca in comisia de apreciere, in locul doamnei Gheorghe sa fie numit domnul Dinu Dan care de fapt este persoana direct raspunzatoare de primirea dosarelor.

 

Dl Dinu Savu

La punctul nr. 5 luam veniturile lunare la o anumita data. Nu exprima o situatie clara a persoanei.

 

Dl Teodorescu Iulian

Opinia dumneavoastra este sa ramana cum a fost. O sa supunem la vot amendamentul.

 

Dl Oprea Nicolae

Potrivit legii nr. 114/1996 locuintele sociale apartin domeniului public al localitatii si exista o prevedere conform carora nu se pot atribui decat celor care in ultimele 12 luni au realizat un venit mediu sub nivelul venitului mediu pe economie.

 

Dna Doina Capuz

In Legea nr. 114/1996 acest articol este modificat prin Legea nr. 145/1999 si spune "Au acces la locuinta sociala, in vederea inchirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar, realizat in ultimele 12 luni, cu cel putin 20% sub nivelul venitului net lunar pe membru de familie sau, dupa caz, pe persoana, stabilit conform prevederilor art. 8 alin. 2."

 

Dl Oprea Nicolae

Noi nu putem sa adoptam hotarari in afara legii pentru ca prefectura ne invalideaza hotarare.

Dl Oneata Nastase

S-a refacut acest proiect de hotarare. In prima ipostaza nu a fost atat de corect, acum de ce se mai discuta atat? Criteriile sunt destul de fundamentate, sunt in temeiul legii, eu propun sa trecem la vot.

 

Dl Teodorescu Iulian

Doamna consilier Trican isi retrage amendamentul.

Supunem la vot amendamentul domnului consilier Nemes Constantin, la punctul nr. 5 din anexa si apar ca cifre 3 la 20%, 5 la 40%, 7 la 60% si 9 sub 60% si 10 la legea 416.

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, acest amendament a fost aprobat.

 

*

Supunem la vot proiectul de hotarare in integralitate:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 23 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind modificarea Hotararii Consiliului Local al municipiului Ploiesti nr. 5/2003 – initiat de domnul Primar.”

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 25 “Proiect de hotarare privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu Construire show- room, birouri, atelier mecanic si intretinere auto, DN Cartier Vest 3 Ploiesti – initiat de domnul consilier Nemes Constantin’.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 26 “Proiect de hotarare privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu Amplasare statie distributie carburanti – str. Democratiei intersectie cu str. Lupeni, Ploiesti – initiat de domnul consilier Nemes Constantin”

Dl Nemes Constantin

Istoria Planului Urbanistic de Detaliu in strada Democratiei, din pacate nu am reusit si nu se reuseste sa se puna in practica Planul Urbanistic de Detaliu privind construirea benzinariei pe amplasamentul propus data trecuta, din cauza faptului ca o parte din terenurile de pe acel amplasament sunt terenuri private, si nu s-a reusit achizitionarea lor. A trebuit sa se vina cu un alt Plan Urbanistic de Detaliu care sa stranga zona de amplasarea in forma propusa spre aprobare astazi.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca nu mai sunt alte observatii, supunem la vot proiectul de hotarare :

Cine este pentru?             - 19 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -   9 voturi

Cu 19 voturi “pentru” si 9 “abtineri” si anume acelea ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe, Grigorescu Maria, Oneata Nastase, Vasilescu Adrian, Iancu Simina, Rusu Ioan, Popescu Catalin, Marinescu Mariana si Trican Elena proiectul de hotarare nu a fost adoptat.

 

 

***

Trecem la punctul nr. 27 “Proiect de hotarare privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu Cladire de birouri P+5, str. Logofat Tautu nr. 5, Ploiesti – initiat de domnul consilier Nemes Constantin”.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 28 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu Amplasare Supermarket, str. Marasesti,  Ploiesti – initiat de domnul consilier Nemes Constantin”.

 

Dl Lupu Cristian

Inainte sa votam acest proiect de hotarare, vreau sa intreb daca prin acest PUD se rezolva situatia accesului intre cele doua zone. La ora actuala nu mai exista acces nici de pe strada Maresesti nici de pe Aleea Pajurei. As vrea sa stiu daca acest lucru va fi rezolvat, ca si spatiile de parcare aferente acestor blocuri.

 

Dra Munteanu Simona

Pentru acest magazin se rezolva si se propune un acces din strada Marasesti, in vecinatatea amplasamentului pe care se va realiza constructia. Acest acces va rezolva inclusiv posibilitatea accesarii unei parcari aflate in spatele blocului nr. 19. In schimb realizarea accesului dinspre Aleea Pajurei spre strada Maresesti nu se poate realiza datorita faptului ca intre cele doua zone distanta este foarte mare, si nu se poate realiza in acest moment. Din punct de vedere al numarului de parcaje aferent acestui magazin, numarul minim admisibil pe care il si prevede Regulamentul General de Urbanism este rezolvat. Din punct de vedere al vecinatatilor, si anume a celor doua blocuri care sunt limitrofe si care ar putea sa fie afectate in mod direct, numarul de locuri de parcare este cel putin mentinut. In cazul in care dupa realizarea obiectivului pot aparea variatii a numarului de locuri de parcare solicitate de catre magazin, se pot realiza locuri de parcare in schimb in lungul strazii Marasesti. Alta solutie de parcare nu poate exista, pentru ca dimensiunile spatiilor in zona respectiva sunt foarte reduse, si de altfel si reperele existente in amplasament conduc la imposibilitatea amenajarii in totalitate a spatiului.

 

Dl Lupu Cristian

Eu ma refeream la locuri de parcare pentru locatarii din zona.

In al doilea rand, stiu ca acolo este un fel de spatiu verde. Ma refeream la acesul masinilor de salvare, pompieri, care la acest moment nu mai au pe unde intra nici dinspre Marasesti nici dinspre Prislop.

 

Dra Munteanu Simona

Accesul care este propus pentru magazin, poate sa deserveasca intr-adevar zona. Cat despre spatiul verde de care spuneti dumneavoastra, la ora actuala nu exista. Este un maidan  pe care locatarii din zona parcheaza autovehiculele. Mai mult decat atat, accesul acestor autovehicule care se parcheaza intre cele doua blocuri se face traversand trotuarul si spatiul verde amenajat paralel cu strada Marasesti. Acest Plan Urbanistic de Detaliu, mobileaza zona intr-un mod superior fata de ceea ce exista in acest moment.

 

Dl Teodorescu Iulian

Daca nu mai sunt alte luari de cuvant, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 29 “Proiect de hotarare privind solutionarea cererilor de acordare a unor inlesniri la plata impozitelor, taxelor si a altor venituri ale bugetului local solicitate de Scurtu Alexandru, Nicolae Marian, Poliacic Iulian, Andrei (Lazeanu) Georgeta, Carlan Alexandru, Dumitru Ion, Petre Camelia, Vasile Gheorghe, Nicolov Steluta, Godin Gabor, Cernat Maria – initiat de domnii consilieri Dinu Savu, Rusu Ioan, Dinu Ion, Oneata Nastase si Mitu Augustin”.

Daca nu aveti observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 27 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -   1 vot

Cu 27 de voturi “pentru” si o “abtinere” aceea a domnului consilier Gheorghe Ioan, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la punctul nr. 30 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare cu privire la solutionarea cererilor formulate de S.C. CDR Interex S.A. Ploiesti, S.C.  Grafica Prahoveana S.A. Ploiesti, S.C. UPETROM S.A. Ploiesti, S.C. Park Industrie Dacia  S.R.L. Ploiesti, S.C. Comcereal S.A. Ploiesti, S.C. Anteco S.A. Ploiesti, Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti, Regionala C.F.R. Bucuresti – Centrul IFTE  pentru avizarea in vederea scutirii de la plata impozitului pe cladiri a constructiilor de natura similara cu cele prevazute in Anexa nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale – initiat de domnilor consilieri Dinu Savu, Rusu Ioan, Dinu Ioan, Oneata Nastase si Mitu Augustin”.

 

Dna Grigorescu Maria

As dori sa ramana numai Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti.

 

Dna Trican Elena

Pentru a beneficia de aceasta activitate, agentii economici trebuie sa indeplineasca doua conditii, si anume. In cursul lunii noiembrie Consiliul Local trebuie sa analizeze cererea respectiva, iar a doua conditie, pana la 31 octombrie agentul economic trebuie sa depuna cererea.

Noi ne aflam intr-o situatie destul de delicata. Este pacat ca tocmai colegul nostru de la Regia Autonoma de Transport Public trebuie sa suporte consecintele necunoasterii legii, pentru ca a depus cerere in data de 14.11.2003.

In legatura cu CDR Interex, legea defineste ce este constructie speciala, si anume acele constructii care nu sunt realizate sub forma de incinta, sau care sunt realizate sub forma de incinta dar nu sunt destinate desfasurarii unei activitati.

Deci in cazul nostru sunt realizate sub forma de incinta, pentru ca legea defineste ce inseamna incinta, si sunt destinate desfasurarii activitatii Interex.

Concluzia este ca nici unul nici altul nu poate beneficia de aceasta hotarare.

 

Dl Teodorescu Iulian

Propunerea dumneavoastra este ca Upetromul sa dispara si cele doua societati sa fie incadrate la art. 2.

 

Dl Dinu Savu

Regia Autonoma de Transport Public, intr-adevar nu a depus cererea la timp. Sa mai consultam legea.

La CDR Interex este platforma betonata, nu este nici o incinta, nu vad nici o imprejmuire si nu foloseste pentru uzul personal al magazinului. Sunt clientii care au acces gratuit la parcare, si pentru acest lucru magazinul plateste o taxa de folosinta  a terenului. Noi acum mai venim cu inca o taxa. Nu-i nimic poate opozitia mai infiinteaza inca o taxa.

 

Dna Trican Elena

Incinta inseamna spatiu mare inchis in interiorul unei cladiri, sau suprafata de teren imprejmuita sau conventionat delimitata afectata unei anume activitati.

 

Dl Nemes Constantin

Eu pot sa specific sau sa subliniez ca doamna Trican nu are dreptate, deoarece am participat la stabilirea suprafetei de teren care va fi afectata parcarii, la modul in care se va constitui ea si cum se va realiza, si pot sa va spun ca aceasta suprafata de teren nu este aferenta realizarii activitatii Interexeului, este o suprafata de teren mult mai mare, pe care noi am cerut-o in scopul satisfacerii si necesitatilor locurilor de parcare din zona. Foarte multi oameni parcheaza acolo. Pe parcarea din curtea Interexului nu se percep taxe. Eu pot sa va spun ca acea parcare nu este destinata desfasurarii unei activitati economice. Parcarea Interexului necesara pentru a-si desfasura activitatea economica, este in spatele complexului. Noi am impus acele parcari tocmai in scopul satisfacerii si asigurarii confortului in zona respectiva.

 

Dna Trican Elena

Indiferent ca spatiul este in spate sau lateral, este o prevedere de lege pe care trebuie sa o avem in vedere. Este o incinta care deserveste activitatea Interexului. Fara aceasta incinta nu si-ar putea desfasura activitatea.

 

Dl Marina Ion

As vrea sa va informez ca in legatura cu aceste constructii speciale pe Legea nr. 27 au fost foarte multe intrebari, neclaritati, probleme. A venit Legea nr. 36 si inclusiv 1278 care extinde constructiile speciale de la 14 la 19 pozitii.

Problema care se ridica aici ar fi de fapt al treilea impozit. Se plateste o data redeventa de catre CDR Interex, se plateste o data impozit pe teren pe aceasta suprafata betonata, si ii mai luam o data impozit pe platforma betonata.

 Legiuitorul a zis, constructii speciale platforma betonata se scuteste, pentru ca se plateste impozit pe teren. Acolo este clar ca este platforma betonata. Nu putem sa avansam acum al treilea impozit.

Referitor la problema Regiei Autonome de Transport Public, eu deja am primit sanctiune de la domnul Primar. Am venit cu hotararea foarte tarziu la comisie, pentru ca acea cerere s-a depus foarte tarziu si am asteptat R.A.T.P.-ul.

Domnul director Vulcan va lua masuri, eu am luat sanctiunea.

 

Dl Teodorescu Iulian

Am sa supun la vot primul amendament, si anume ca hotararea sa cuprinda la articolul nr. 1 numai referirile la R.A.T.P. si  CDR Interex sa treaca la art. 2:

Cine este pentru?             - 2 voturi

Cine este impotriva?        - 26 voturi

Daca se abtine cineva?     -

Cu 2 voturi “pentru” acelea ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe si Grigorescu Maria amendamentul nu a fost aprobat.

 

*

Supunem la vot cel de-al doilea amendament, cel al doamnei Trican, sa includem cele doua societati, Regia Autonoma de Transport Public si CDR Interex la articolul 2:

Cine este pentru?             - 4 voturi

Cine este impotriva?        - 24 voturi

Daca se abtine cineva?     -

Cu 4 voturi “pentru” si 4 voturi “impotriva” amendamentul nu a fost aprobat.

 

*

Supunem la vot proiectul de hotarare asa cum a fost formulat initial:

Cine este pentru?             - 22 voturi

Cine este impotriva?        - 1 vot

Daca se abtine cineva?     - 5 voturi

Cu 22 voturi “pentru”, 1 vot “impotriva” al doamnei consilier Trican Elena  si 5 “abtineri” si anume acelea ale domnilor consilieri Rusu Ioan, Moraru Gheorghe, Grigorescu Maria, Oneata Nastase si Gheorghe Ioan proiectul de hotarare a fost aprobat.

 

***

Trecem la proiectul de hotarare cu care ati fost de acord sa-l introducem pe ordinea de zi a sedintei, si anume: “Proiect de hotarare privind Conferirea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti dirijorului Ovidiu Balan”, pentru activitatea deosebita de promovare a valorilor muzicii culte in viata comunitatii, ca si pentru contributia majora la afirmarea Orchestrei Simfonice ploiestene, in plan national si international.

Daca nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotarare:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -       

In unanimitate de voturi, proiectul de hotarare a fost adoptat.

 

***

Trecem la ultimul punct de pe ordinea de zi “Diverse”.

 

Dna Marinescu Mariana

Va rog sa supuneti la vot posibilitatea ca domnul Panait Robert sa ia cuvantul in cadrul sedintei, pentru ca are o problema pe care vrea sa ne-o aduca la cunostina.

 

Dl Teodorescu Iulian

Supunem la vot propunerea doamnei consilier Marinescu Mariana:

Cine este pentru?             - 25 voturi

Cine este impotriva?        -   3 voturi

Daca se abtine cineva?     -       

Cu 25 de voturi “pentru” si 3 voturi “impotriva” a fost aprobata propunerea de a-i acorda cuvantul domnului Panait Robert.

 

Dl Panait Robert

Va multumesc pentru bunavointa de care ati dat dovada.

Problema mea este urmatoarea. In februarie 2002 am depus o cerere pentru acordarea unei locuinte pentru tinerii pana in 35 de ani. Dosarul a fost luat in considerare, la sfarsitul anului a aparut o lista in care figuram pe pozitia 89 la un apartament cu 2 camere. Brusc, aceasta lista dispare pe motiv ca a fost provizorie, si nu vad de ce a mai fost afisata, iar pe noua lista apar la pozitia 111. La demersurile pe care le-am facut pe parcursul acestui an, catre A.D.P.P., catre domnul Primar Emil Calota, catre Ministrul Transporturilor si Lucrarilor Publice, am primit aceleasi raspusuri care ma intorceau de unde am plecat. Eu nu pot sa stiu de unde au aparut acele dosare intr-un termen atat de scurt, cum au putut fi analizate atat de repede aceste dosare, si intr-un termen atat de scurt sa apara aceasta noua lista.

O alta problema, vazand ca aceasta problema nu poate fi rezolvata, am incercat pe calea presei,  si un articol din Monitorul de ieri spune despre problema mea, iar la postul de televiziune ALPHA a fost o emisiune pe aceasta tema. Vreau sa va spun ca am primit un telefon care m-a uimit si mi s-a spus ca am o repartitie pentru un apartament cu doua camere, si ca in prima sedinta de consiliu acest dosar va fi rezolvat.

 

Dl Primar

De la cine ati primit acest telefon?

 

Dl Panait Robert

De la sediul Partidului Democrat. Cand am fost la domnul director Bratosin l-am rugat personal sa-mi spuna daca este adevarat, iar dumnealui mi-a spus ca dosarul este rezolvat si ca am aceasta repartitie.

 

Dna Trican Elena

Domnul Panait a fost in audienta la mine. Eu am verificat ceea ce mi-a spus dumnealui, am discutat la A.D.P.P. cu domnul Bratosin, intr-adevar dansul este pe pozitia nr. 111 si nu inteleg de ce ridica problema aici. Beneficiaza de apartament cu doua camere, problema este rezolvata. Ca au aparut intre timp alte cereri, am discutat cu domnul director Bratosin, am verificat, erau persoane care detineu conditii suplimentare fata de domnul Panait, si acesta este motivul pentru care s-a decalat ordinea. Am verificat si nu trebuie sa existe nici o suspiciune, pentru ca domnul director Bratosin s-a ocupat personal de aceasta problema si va aratat documentele care au avut in vedere aceasta  prioritate.

 

Dl Bratosin Gheorghe

Trebuie sa vorbesc putin mai mult, pentru ca este o istorie mai lunga si eu cu domnul Panait am stat de vorba pana acum de 15 ori in legatura cu aceasta problema.

Anul trecut in luna noiembrie s-au facut propuneri de stabilire a ordinii de prioritati pentru tinerii sub 35 de ani, propuneri care au venit in Consiliul Local iar la solicitarea domnilor consilieri s-a stabilit sa se dea un termen pana pe data de 15 decembrie pentru a fi reanalizate si alte solicitari care au fost facute din 1997 pana in 2002 si care nu au avut cunostinta si nu au procedat la reactualizarea dosarelor.

Ca urmare a acestei actiuni, din luna noiembrie pana pe 15 decembrie, au mai fost actualizate aproximativ 400 de dosare, dosare care au intrat pe ordinea e prioritati pentru anul 2003. In luna decembrie s-a aprobat ordinea de prioritati pentru anul 2003, si ca urmare acestei aprobari, domnul Panait de la pozitia 89 a ajuns la pozitia 111. Am explicat aceste lucruri de multe ori domnului Panait.

Mai mult decat atat, ieri am inteles ca a fost o emisiune la radio sau la televiziune si am fost acuzat de anumite lucruri. Eu imi rezerv dreptul de a putea asa cum si legea ma apara, sa rezolv aceasta problema pentru care am fost invinuit.

 

Dl Primar

Am o rugaminte catre dumneavoastra si catre doamna consilier Marinescu. Daca incercam sa cream un climat de suspiciune la nivelul executivului primariei, faceti o mare greseala.

          In conditiile de transparenta si legalitate in care functioneaza atribuirea de locuinte in municipiul Ploiesti de circa 2 ani de zile, eu credeam ca aparam impreuna procedurile pe care le-am stabilit. In Consiliul Local s-a cerut amanarea de care vorbeste domnul director Bratosin, in Consiliul Local s-a revenit si s-a spus care au fost modificarile dupa care lista s-a tiparit si a fost afisata.

          Tocmai pentru a evita astfel de discutii am dat repartitii inainte de a se receptiona niste apartamente. Nici in astfel de conditii intre noi nu pot exista relatii serioase, de incredere?

Nu am nimic cu tanarul respectiv, dar el probabil este indus de diversi, presa de regula cauta niste subiecte care sa se vanda bine, dar daca noi ne stimulam si ne acuzam reciproc si cream un climat de suspiciune vizavi de coruptie, etc, dati-mi voie sa va spun ca este foarte greu de lucrat in formula in care noi toti, oameni alesi in Consiliul Local, primar si executiv pe de alta parte, trebuie sa formam o echipa in slujba cetatenilor. Cu atat mai mult cu cat eu cred ca el este lamurit desi este foarte posibil ca in sedinta urmatoare sa vina din nou in consiliu.

Rugamintea mea este,  totusi in momentul in care invitam pe cineva sa ridice o problema, aceasta sa fie cu adevarat de interes public, pentru ca altfel avem sistemul de audiente la nivel de consiliu, la nivel de directie, la nivel de primar, viceprimar, secretar. Sistemul de audiente este o institutie si in momentul in care se incalca legea intervenim.

 

Dna Marinescu Mariana

Dansul am inteles ca a apelat la toate parghiile posibile. Nu considerati ca ar fi fost normal inainte sa-l ascultam noi si dupa asta sa apara la televizor? A aparut un articol in ziar care spune ca, comisia 5 imparte locuinte. Eu ma asteptam sa fi inceput sedinta raspunzand ziaristilor.

Vreau sa-l intrebam pe domnul Panait daca a lamurit situatia? Daca mai apare pe undeva?

Dl Dinu Dragos

I-am ruga pe colegii din presa scrisa sa incerce sa se informeze mult mai bine inainte de a aparea un articol. Aceasta comisie nu are nici o competenta vizavi de repartizarea locuintelor. Este o comisie tehnica formata din specialisti din aparatul propriu al primariei. Se arunca cu noroi in 5 consilieri care nu au nici o vina pentru situatia dumneavoastra.

 

***

Dl Teodorescu Iulian

Pentru sedinta de luna viiotoare v-as ruga sa veniti cu o propunere pentru presedinte de sedinta avand in vedere ca nu voi fi in tara.

 

Dl Eparu Ion

Eu propun ca presedinte de sedinta pe domnul consilier Dinu Ion.

 

Dl Teodorescu Iulian

Avand in vedere ca nu mai exista alte propuneri, supun la vot aceasta propunere:

Cine este pentru?             - 28 voturi

Cine este impotriva?        -

Daca se abtine cineva?     -

In unanimitate de voturi domnul consilier Dinu Ion a fost ales presedinte de sedinta pentru luna viitoare.

 

***

 

Acestea fiind problemele de la ordinea de zi, declar sedinta inchisa, multumindu-va pentru colaborare.

 

* * *

Epuizandu-se problemele de la ordinea de zi, sedinta a luat sfarsit, drept pentru care s-a intocmit prezentul proces - verbal intr-un singur exemplar.

 

 

 

 

     PRESEDINTE DE SEDINTA,                      S E C R E T A R,

              Teodorescu Iulian                           Maria Magdalena Mazalu