Hotărârea nr. 86/2003

Hotãrârea nr. 86 privind conferirea titlului de cetatean de onoare al municipiului Ploiesti actorului, regizorului si profesor universitar doctor Eusebiu Stefanescu

 

 

ROMÂNIA

JUDEŢUL PRAHOVA

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEŞTI

 

 

HOTĂRÂREA NR. 86

PRIVIND CONFERIREA TITLULUI DE CETĂŢEAN DE ONOARE

AL MUNICIPIULUI PLOIEŞTI

ACTORULUI, REGIZORULUI SI PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR 

EUSEBIU STEFANESCU

 

 

Consiliul Local al Municipiului Ploiesti

          Văzând Expunerea de Motive a Primarului Municipiului Ploieşti - domnul Emil Calota şi Raportul de Specialitate al Direcţiei Şcoli-Cultură-Culte, în vederea susţinerii propunerii de atribuire a Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti Domnului prof. univ. dr. Eusebiu Stefanescu, actor si regizor,

Având în vedere prevederile Hotărârii nr. 28/2003, privind aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de "Cetatean de Onoare" al municipiului Ploiesti, precum si constituirea “Consiliului de Onoare” al municipiului Ploiesti;

          În temeiul art. 38, lit.v din Legea nr. 215/2001 privind Administraţia Publică Locală

HOTĂRĂŞTE:

 

Articol unic: Se conferă Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti actorului si regizorului Eusebiu Stefanescu, profesor universitar doctor, pentru deosebita activitate teatrala si cinematografica, de promovare a valorilor morale si spirituale in viata comunitatii, ca si pentru contributia la formarea si afirmarea  tinerelor talente interpretative.        

 

          Dată în Ploieşti, astazi 24 aprilie 2003

 

 

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,          CONTRASEMNEAZĂ   SECRETAR,     

                                                           

Gheorghe Ioan                                                 Maria-Magdalena Mazâlu

 

 

 

 

 

 

 

R o m a n i a

Judetul prahova

primaria municipiului ploiesti

 

RAPORT DE SPECIALITATE

LA PROIECTULUI DE HOTARARE

PENTRU CONFERIREA  TITLULUI DE CETATEAN DE ONOARE

AL MUNICIPIULUI PLOIESTI

 

Domnul Eusebiu Stefanescu se aseamana, pana la identificare, cu personalitatile remarcabile din sfera artelor spectacolului, care dau sens si consistenta nevoii omului de a visa sau de a-si proiecta propriile fictiuni.

Desfasurat, deopotriva, in teatru, ca si in viata, actorul Eusebiu Stefanescu poarta, cu superbie, pecetea inzestrarii sale, lasand, totdeauna, o impresie vie asupra privitorului, prin stiinta de a fi spectaculos si fermecator, totodata, oferind, in toate, masura unui bun cunoscator al gustului public, fara       a-si pierde calitatea esentiala de bon-viveur.

Desi nascut la tara, in urma cu 59 de ani, in comuna Cricovul Dulce, judetul Dambovita, dl. Eusebiu Stefanescu nu are, nici pe departe, constitutia si comportamentul unui taran. Inalt si voinic, cu priviri vulturesti, care se prelungesc, parca, prin trasaturile nasului sau, usor acvilin, el lasa, imediat, impresia unui om sociabil, obisnuit cu lumea si cu ispitele sale. Emanciparea i se citeste pe chip, dar se distinge prin echilibru vestimentar si gestica. Se vede limpede ca, in familie, cineva a avut grija de educatia sa.

Face liceul la Campina, apoi, un an, la Facultatea de Filologie din Bucuresti, dupa care renunta si devine student al Institutului de Arta Teatrala si Cinematogrfica, clasa prof. Al. Finti – Sanda Manu. Isi incepe cariera ca actor la Teatrul National din Timisoara. Joaca in trei piese, diferite ca structura, si realizeaza, din punct de vedere regizoral, un spectacol de poezie, pe un scenariu scris de Sorin Titel. Este suficient, insa, pentru a capata ceva experienta, in vederea sustinerii si castigarii concursului de la Ploiesti. Ramane la Teatrul Municipal de aici, timp de 17 ani, parcurgand etapele formarii depline. Are roluri multe si importante, detasandu-se prin profunzimea intelegerii partiturilor, dar fiind recunoscut ca junele-prim al scenei ploiestene. Ca si la Timisoara, face si regie, punand in scena cinci piese – trei dintre ele prezentate in premiera absoluta (“Concediu nelimitat” de Mihai Ispirescu, “Micii farisei” si “Se cauta un mincinos” de Dimitrie Psatos) si cateva spectacole de poezie, intre acestea din urma, remarcabil fiind “Frunza verde de albastru”, conceput in 1985, impreuna cu Nichita Stanescu, dupa versurile acestuia.

Devenit stapan pe mijloacele sale de exprimare, actorul Eusebiu Stefanescu ia calea Bucurestilor, adica a competitiei acerbe in domeniu. Se opreste, mai intai, pentru 10 ani, la Teatrul Mic, dupa care, din 1996 trece la Teatrul National, unde lucreaza si in prezent. Colaboreaza cu regizori importanti, de la care are ce invata: Dinu Cernescu, Horea Popescu, Petre Bokor, Catalina Buzoianu, Grigore Gonta, Dan Micu, etc. Majoritatea rolurilor sale poarta amprenta talentului sau viguros si a inteleptei mobilitati si efervescente a spiritului sau prolific. Nu renunta, insa, la practica obisnuita a punerii in scena. Face, mai ales, recitaluri de poezie – el insusi fiind un foarte bun recitator – dar realizeaza si un spectacol-experiment la Teatrul Evreiesc de Stat, dupa piesa “Cameristele” a lui Jean Gennet. Concomitent cu cariera scenica, dl. Eusebiu


 

 

 Stefanescu se dedica, in toti acesti ani, si filmului, avand la activ peste 20 de roluri, in productii cinematografice realizate in tara, dar si in Germania sau Franta. Detine, chiar, roluri principale, cu predilectie in filme de actiune sau de inspiratie istorica, regizorii preferati fiind Malvina Ursianu si Mircea Muresan, care il si distribuie la scurte intervale.

Micul ecran reprezinta, si el, o tentatie si, totodata, o sursa de desfasurare si dezvoltare profesionala, ca si publicistica, dealtfel, in care, de asemenea, n-a incetat sa se exercite, preferand genul eseistic, care i-a adus, ca recompensa editoriala, doua culegeri ce n-au trecut neobservate: “Cinema 2000”, “Teatrul – incotro?”. Finetea observatiilor, asociatiile de idei si, mai ales, verva cu care si le argumenteaza, fac din el un interpret credibil al fenomenului artistic, in general.

Diversitatea preocuparilor sale este intregita, la modul fertil si, cu atat mai elogios, de prezenta sa in sfera didactica. Primele contacte cu catedra dateaza inca din 1986 – cand il gasim ca profesor-asociat la catedra profesorilor Ion Cojar, Sanda Manu si Dem Radulescu, din cadrul IATC Bucuresti. Ani buni isi face, in compania acestor maestri,o buna ucenicie. Din 1993 poate sa ia, astfel, pe cont propriu, aceasta activitate, devenind seful catedrei de Arta Spectacolului la Universitatea “Hyperion”. La putin timp, obtine si doctoratul in specialitatea Teoria si Estetica Teatrului, teza sa fiind “o contributie valoroasa la elucidarea aspectelor esentiale ale retoricii limbajului scenic, atestand o experienta artistica de necontestat”, dupa cum apreciaza prof. univ. dr. Ion Tobosaru de la UNATC Bucuresti.

Pasionat si prob, actorul Eusebiu Stefanescu conduce, firesc, ateliere de arta actorului, cu inteligenta, cu cultura si pricepere, iar spectacolele de licenta ale studentilor actori pe care-i coordoneaza, pun in valoare plurivalenta atributelor spirituale ale inzestratului actor-pedagog. Fara indoiala ca, acest segment al preocuparilor sale, este un adevarat corolar, certificand faptul ca activitatea creatiei sale scenice primordiale, consoneaza excelent cu virtutile pedagogiei in formarea generatiilor de actori.

Intr-o cariera consacrata artei spectacolului, desfasurata pe mai bine de 35 de ani, perioada ploiesteana, dintre 1969-1986 reprezinta, poate, intervalul cel mai important si mai bogat al formarii si devenirii sale. A avut, aici, parte de roluri mari, in piese de referinta, dar s-a exersat atent si in practica punerii in scena, a relatiei cu comunitatea, colaborarile sale, mai ales pentru spectacolele de poezie cu institutiile culturale din municipiu ori cu unele unitati scolare, incurajandu-l si fiind decisive pentru viitorul ce l-a urmat. Pornit in lume cu emblema orasului Campina, unde a locuit, o vreme, a devenit, treptat, prin forta imprejurarilor, un veritabil ploiestean, incat chiar dupa plecarea sa de la Teatrul “Toma Caragiu” cu o carte de vizita impresionanta, n-a incetat sa vina in contact cu spatiul spiritual care i-a validat talentul si personalitatea. Indatorindu-se sincer acestei comunitati, el i-a pastrat, necontenit, efigia in suflet, oferindu-i, in dar, cand a putut, ce a fost mai bun. Pentru daruirea cu care i s-a consacrat, Ploiestiul si oamenii sai pot fi mandri. Ramane ca acest mare si generos artist sa culeaga, si el, roadele infocatei sale iubiri, printr-un gest care sa-l aseze, definitiv, in galeria personalitatilor de seama ale orasului. Gestul acesta s-ar adauga altor recunoasteri de substanta, obtinute in timp, ca si pozitionarii sale in postura demembru al Uniunii Cineastilor, Asociatiei Ziaristilor din Romania si de secretar-general al Ligii Culturale Romano-Elene pentru arta, stiinte,religie si filosofie.

 

DIRECTOR,

PROF. DUMITRU CONSTANTINESCU

 

 

 

 

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

PRIVIND SUSTINEREA PROIECTULUI DE HOTARARE

REFERITOR LA ATRIBUIREA  TITLULUI

DE CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI PLOIESTI

DOMNULUI EUSEBIU STEFANESCU,

ACTOR, REGIZOR SI PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR

 

 

Avand o institutie teatrala profesionista, atat de bine consolidata in constiinta publicului ploiestean, este, de la sine inteleasa necesitatea de a completa galeria Cetatenilor de Onoare ai Municipiului nostru si cu nume semnificative din acest domeniu, orientarea catre actorul Eusebiu Stefanescu de a fi propus pentru o asemenea investitura neavand, insa, nimic formal. Ea reprezinta, doar, o oportunitate creata de pregatirile pentru organizarea celei de a XV-a editii a Festivalului National de Poezie “Nichita Stanescu”, care se desfasoara, anul acesta, in contextul marcarii a 70 de ani de la nasterea marelui poet, si care, il va avea, din nou, intre protagonisti, pe plurivalentul artist ploiestean, in prezent actor al Teatrului National Bucuresti si prof. dr. la Universitatea “Hyperion”.

Dincolo de aspectul strict conjunctural, solicitarea aceasta, adresata Consiliului Local, are in vedere si alte justificate temeiuri, si anume:

-         actorul Eusebiu Stefanescu este, dupa Toma Caragiu si Margareta Pogonat, cel care, prin activitatea desfasurata, a adus scenei ploiestene o faima reala, fiind unanim recunoscut ca o autentica personalitate a teatrului romanesc contemporan;

-         acesta s-a ilustrat nu doar ca actor inzestrat de teatru, ci, deopotriva, si ca valoros interpret de film, detinand importante si numeroase roluri, in productii cinematografice de referinta;

-         totodata, dl. Eusebiu Stefanescu este unul dintre foarte putinii artisti ai scenei, care au facut, cu succes, trecerea de la actorie la regie, realizand, in aceasta calitate, reusite spectacole, atat in Ploiesti si judetul Prahova, cat si pe scenele Teatrului Mic sau Nationalului bucurestean;

-         pe de alta parte, dl. Eusebiu Stefanescu este cotat ca unul dintre cei mai mari interpreti de poezie ai tarii, fiind, alaturi de Ovidiu Iuliu Moldovan si Ion Caramitru, un recitator innascut;

-         nu in ultmul rand, este de relevat faptul ca actorul Eusebiu Stefanescu s-a dedicat, cu aplicatie, si pedagogiei, prin studiu permanent ajungand sa oficieze, cu succes, ca sef al catedrei de arta din cadrul unei cunoscute institutii de invatamant superior, fiind, printre putinii actori romani, care a obtinut titlul de Doctor in domeniul teatrului, specialitatea Teoria si Estetica Teatrului;

-         ca o ilustrare a recunoasterii prezentei sale remarcabile in viata cultural-artistica a tarii, a fost incununat cu diverse diplome si medalii, fiind, totodata, membru al Uniunii Cineastilor din Romania, sectia actorie si secretar general al Ligii Culturale Romano-Elene pentru arte, stiinte, religie si filosofie.

 

 

 

In contextul unor asemenea incontestabile preocupari si confirmari, dl. Eusebiu Stefanescu are meritul de a fi ramas alaturi de comunitatea ploiesteana si atunci cand, dupa 17 ani de activitate pe scena teatrului “Toma Caragiu” s-a transferat la Bucuresti. In plan strict profesional, dincolo de prestatiile actoricesti de notorietate, sunt de relevat si spectacolele de poezie si teatru, realizate la principalele institutii de cultura ploiestene, ori la unele unitati de invatamant. In acelasi sens, merita a fi mentionate, totodata, participarile sale la lansarea pe ecran a celor mai multe dintre filmele in care a fost distribuit. Pe de alta parte, este singurul care a fost legat de o prietenie constanta de poetul Nichita Stanescu, caruia i-a valorificat creatia intr-un spectacol memorabil, intitulat “Fruza verde de albastru”, ramas ani de zile pe afisul teatrului ploiestean.

In toate ipostazele in care s-a aflat, dl. Eusebiu Stefanescu a dovedit ca este o constiinta civica inaintata, un artist cu un profund atasament fata de valorile morale si spirituale, care, prin conduita sa, a putut contribui la formarea si educarea noilor generatii. Apreciindu-i deschis contributiile, consideram ca atribuirea Titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Ploiesti reprezinta o recompensa fireasca si, cu atat mai bine, meritata.

 

 

Primar,

Emil Calota