Proces verbal din 10.06.2020

PROCESUL VERBAL AL SEDINTEI EXTRAORDINARE A CONSILIULUI LOCAL IASI DIN DATA DE 10.06.2020

MUNICIPIUL IAȘI

DIRECȚIA RELAȚII PUBLICE ȘI TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ CENTRUL DE INFORMAȚII PENTRU CETĂȚENI


Nr. 65247 / 02.07.2020

ANUNȚ

Aducem la cunoștința cetățenilor

PROCESUL VERBAL

AL SEDINTEI EXTRAORDINARE DIN DATA DE 10.06.2020

A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IAȘI

www.primaria-iasi.ro

/ PrimariaMunicipiuluiIasi

MUNICIPIUL IASI

CONSILIUL LOCAL

PROCES - VERBAL încheiat astazi, 10.06.2020 in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Iași, desfasurata prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare la distanta, respectiv prin platforma online de videoconferinta

Sunt prezenti urmatorii consilieri:

 • 1. BOCA ADRIAN FLORIN

 • 2. BOISTEANU PAUL CORNELIU

 • 3. BOSTAN MANUEL CIPRIAN

 • 4. BOTEZ RADU

 • 5. CALIMAN ADRIAN CONSTANTIN

 • 6. CIOBOTARU FLORENTIN TRAIAN

 • 7. CRUCIANU TEODOR BOGDAN

 • 8. DORNEAN TUDOR

 • 9. GAVRIL MIHAI LIVIU

 • 10. GABURICI VIOLETA ADRIANA

 • 11. GHIZDOVAT VLAD

 • 12. HARABAGIU GABRIEL VASILE

 • 13. IGNAT ETIENNE

 • 14. NEDELCU VLAD NICOLAE

 • 15. PINTILEI MIHAIL

 • 16. SCRIPCARU CALIN

 • 17. SURDU GABRIEL MIHAI

 • 18. TIMOFCIUC RAZVAN

 • 19. VINTILA IORDAN

Participa la sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Iasi: domnul Chirica Mihai - primarul Municipiului Iași, domnul Harabagiu Vasile Gabriel - viceprimarul Municipiului Iași, domnul Botez Radu - viceprimarul Municipiului Iasi doamna Denisa Liliana Ionascu - secretarul Municipiului Iași.

Lucrarile ședintei incep la orele 10,00, șunt condușe de domnul conșilier local Surdu Gabriel Mihai și șunt inregiștrate audio și video.

Sedinta a fost convocata prin Dispozitia Primarului Municipiului Iasi nr. 749 din data de 05 iunie 2020, avand urmatoarele proiecte inscrise pe ordinea de zi:

 • 1. Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului general al Municipiului Iași pe anul 2020 ;

 • 2. Proiect de hotarare privind sustinerea structurilor sportive, definite conform Legii nr. 69/2000, cu modificarile și completarile ulterioare, pe durata ștarii de alerta, printr-

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro o serie de masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, masuri instituite in baza Legii nr. 55/2020;

 • 3. Proiect de hotarare privind aprobarea Raportului pentru Trimestrul I aferent anului 2020 privind stadiul realizarii masurilor din Planul de calitate a aerului in Municipiul Iasi;

 • 4. Proiect de hotarare privind aprobarea revizuirii / actualizarii proiectului “Eficientizare Energetica Spital Clinic de Recuperare Iasi”, cod SMIS: 117817 si aprobarea finantarii de la bugetul local a cheltuielilor neeligibile rezultate.

Se intoneaza imnul de stat al Romaniei.

Doamna lonascu Denisa Liliana - secretar general municipiul Iasi'

Buna dimineata. Ne bucuram ca ati raspuns invitatiei primarului Municipiului Iasi de a participa la sedinta extraordinara de astazi. Dispozitia de convocare are numarul 749 din 5 iunie 2020. Sedinta se desfasoara legal. Absenteaza motivat urmatorii consilieri locali: Cojocaru Aldea Catalina, Aur Marius Catalin, Boz Petru Eduard, Cotofan Alexandru Ioan, Nedelcu Vlad Nicolae, desi cred ca a aparut si domnul Nedelcu, conexiunea s-a stabilit, poate apare si pe video domnul Nedelcu, va mai asteptam inca. Domnul Piftor Daniel absenteaza motivat, domnul Postolache Andrei, motivat, Sandu Vasile absent motivat si doamna Tautu Iuliana Daniela absent motivat.

Domnule presedinte, aveti cuvantul.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumesc. Buna dimineata stimati ieseni, buna dimineata stimati colegi. Avem astazi o sedinta extraordinara a Consiliului Local si intrucat ne desfasuram sedinta in conditii legale de participare, cu permisiunea dumneavoastra as da citire primului punct din ordinea de zi... Se supune la vot ordinea de zi, cu scuzele de rigoare ca nu am inceput cu acest lucru, care are in componenta sase articole.

Cine este pentru? Multumesc.

Daca este cineva impotriva?

Daca se abtine cineva?

Multumesc. Ordinea de zi a fost adoptata.

Doamna lonascu Denisa Liliana - secretar general municipiul lasi'

O observatie, domnule Timofciuc, nu va vedem, nu v-am vazut votul. Puteti sa ne spuneti in ce sens ati votat.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Pentru.

Doamna lonascu Denisa Liliana - secretar general municipiul lasi'

Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

In unanimitatea celor prezenti ordinea de zi a fost votata.

Cu permisiunea dumneavoastra am sa dau citire acum primului articol din ordinea de zi, primului proiect.

Proiect nr. 1

Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului general al Municipiului Iasi pe anul 2020 ; Daca sunt discutii? Va rog, stimati colegi. Va rog, domnule consilier Boca.

Domnul consilier local Boca Adrian Florin

Buna dimineata. Multumesc, domnule presedinte. Ar trebui facuta o sinteza, daca se poate, vizavi de ce consta rectificarea bugetului. Multumesc, domnule presedinte.

Domnul primar Chirica Mihai

Buna dimineata spus si eu. Asa cum de altfel se si vede in continutul proiectului de hotarare, rectificarea se refera la transferul sumei de 1.680 mii lei din capitolul 67.02.20 -cultura, recreere si religie, de la bunuri si servicii la alte cheltuieli, avand in vedere faptul ca aceasta categorie de cheltuiala propusa prin Legea 50 se incadreaza la aceasta categorie de cheltuieli. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Daca mai sunt intrebari de la colegi, daca mai sunt probleme de ridicat? Daca nu, supun votului dumneavoastra.

Cine este pentru aprobarea primului proiect de pe ordinea de zi?

Din nou, domnule Timofciuc, va rog sa va exprimati votul.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Pentru. Imi cer scuze, nu reusesc sa deschid camera.

Doamna lonascu Denisa Liliana - secretar general municipiul Iași'

Inca o rugaminte, domnul Pintilei si domnul Nedelcu va rog sa ridicati mana in dreptul camerei. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta Multumim.

Daca se abtine cineva?

Daca este cineva impotriva?

Multumesc. Proiectul fost votat in unanimitate celor prezenti.

Proiect nr. 2

Proiect de hotarare privind sustinerea structurilor sportive, definite conform Legii nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pe durata starii de alerta, printr-o serie de masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, masuri instituite in baza Legii nr. 55/2020;

Daca sunt interventii? Va rog, domnule consilier Gavril.

Domnul consilier local Gavril Mihai Liviu

Multumesc, domnule presedinte, pentru cuvantul acordat. Nu am sa insist mai mult decat am facut-o ieri in cadrul comisiilor. Imi mentin amendamentul in ceea ce priveste exceptarea de la finantarea a Clubului sportiv Politehnica Iasi in baza dispozitiilor Ordinului 664/2018 privind finantarea din fonduri publice a proiectelor si a programelor sportive. Ordin care de fapt este o prelungire in extenso a dispozitiilor Legii 69 per 2000 si a Hotararii de Guvern 884 per 2001, unde la anexa 2.1. litera f se precizeaza ca structura sportiva care solicita contractul de finantare nu trebuie sa se afle in litigiu cu institutia publica caruia ii solicita un astfel de contract de finantare. Am vazut ca am primit si suplimentul de raport solicitat de secretarul general al unitati administrative teritoriale prin care se confirma faptul ca structura sportiva desi a pierdut in prima instanta a inaintat un recurs, ceea ce confirma faptul inca ne aflam in litigiu cu structura respectiva.

Asadar, amendamentul meu devine foarte clar si il mentin, consider ca nu indeplinite conditiile de eligibilitate pentru sustinerea financiara din partea autoritatii publice a clubului sportiv Politehnica Iasi.

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Inca o chestiune, domnule presedinte, daca imi mai permiteti. As dori sa ii intind si o mana de ajutor domnului presedinte Manole, de la care m-as fi asteptat sincer sa gandeasca aceasta situatie sau sa isi gandeasca strategia exact ca in sportul de unde domnia sa provine, adica cu cinci, sase mutari inainte si nu m-as asteptat sa inainteze un recurs la o hotarare la care doar daca ar fi avut curiozitatea sa citeasca considerentele si-ar fi dat seama ca nu are absolut nici o sansa impotriva nici a Consiliului Local, nici a institutiei primarului si nici a celorlalte persoane care figureaza ca si parati. Vreau sa ii spun ca noi in luna martie 2020 prin sedinta de consiliul local am adoptat un Regulament de finantare a activitatilor sportive, regulament gandit foarte, foarte bine de executiv si tin pe aceasta cale sa ii multumesc doamnei Dorina Ticu, un regulament in care la un moment dat se prevede ca se pot face, da, se pot acorda de catre municipalitate premii individuale pentru sportivi in baza rezultatelor bune obtinute de catre acestia.

Asadar, domnule Manole, daca tot ati depus recurs desi nu v-ati sfatuit cu absolut nimeni, v-as sfatui sa parcurgeti Regulamentul acesta de organizare si functionare, pentru ca la documentatie am vazut ca ati pus acolo necesitatea platirii indemnizatiilor unor sportivi care au avut rezultate exceptionale, cum sunt titlurile de campioni nationali sau calificarea la Olimpiada si asa mai departe, inclusiv echipa de rugby feminin la care eu tin foarte mult, vreau sa vedeti dumneavoastra acolo ca puteti face o solicitare de finantare, adica puteti lucra la o solicitate de finantare intuitu persoane catre fiecare sportiv in parte care a obtinut medalie de aur, argint sau bronz la competitii nationale si cu atat mai mult la Campionatele europene sau mondiale. In acest caz finantarea va avea un caracter intuitu persoane catre sportivi, aceasta finantare nu se va mai afla sub incidenta Ordinului 664/2018, asa ca dumneavoastra va veti putea completa veniturile respective care sa ajunga la destinatarul final sportiv pe aceasta procedura. Considerati ca v-am dat un indemn pro bono si pe viitor sa aveti incredere in bunavointa executivului si a deliberativului si sa ganditi cu cinci - sase mutari inainte strategia pe care o aveti si nu cu cinci - sase mutari in urma, asa cum probabil ati preluat modelul de la presedintele dumneavoastra de Federatie, un anume ins Iacoban. Va multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Daca mai sunt interventii? Domnule Cruceanu, va rog.

Domnul consilier local Crucianu Teodor Bogdan

Multumesc, domnul presedinte. Eu ceea ce as dori sa subliniez, stimati colegi, dupa cum bine stiti de-a lungul perioadei de pandemie si nu numai am fost un sustinator al sportului iesean venind in fata dumneavoastra cu proiecte de hotarare care au avut ca subiect sprijinirea acestui sector sau fiind alaturi de aceia dintre dumneavoastra car ati avut initiative similare. As dori doar sa subliniez sustinerea amendamentului colegului meu Mihai Liviu Gavril intrucat cred ca este important sa imbracam si forma legala a fiecarui proiect in parte, nu spun ca acest proiect nu este legal, doar ca aici la ceea ce inseamna Clubul Sportiv Politehnica Iasi avem aceasta problema, si anume acest proces pe rol si atunci cred ca ar fi bine sa ne aplecam mai mult asupra acestei situatii intrucat ne dorim cu totii sa fim alaturi de sportul, dar sa fim siguri ca aceste proiecte, aceste initiative au si baza legala. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Domnule primar, va rog.

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Domnul primar Chirica Mihai

Multumesc si eu. Sigur interventia domnului Gavril a fost foarte bine punctata chiar daca ea nu trebuie sa rascoleasca diverse amintiri. Pana la urma sportul indiferent de cine il conduce trebuie sa mearga mai departe. Eu as face doar un singur comentariu, a lasat o foarte mare marja de interpretare relatia dintre Legea Sportului, Ordinul ministrului Tineretului si Sportului si Legea 55 pe 2020, care este o exceptie in finantare. Daca facem o judecata pe exceptie, atunci inseamna ca nu mai intervenim in continutul Ordinului. Dar, daca nu a ramas niciuna dintre ele la fel de explicite ce se intampla in aceasta formula a Legii 55, atunci si eu consider ca amendamentul este oportun, urmand ca pe masura ce reusim sa lamurim aceasta problema sa intervenim si asupra clubului sportiv Politehnica Iasi, care sigur face parte din structura sportiva municipiului si nu trebuie sa o abandonam. Multumesc foarte mult.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim, domnule primar. Daca mai sunt colegi care au interventii de facut pe marginea acestui proiect? Va rog, domnule Timofciuc.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

O scurta observatie la interventia colegului Gavril. Daca tot vorbim despre sport, in spiritul fair play-ul ar fi bine sa nu linsam, pentru ca asta ati facut cu persoane care nu sunt de fata, demersurile celor de la Politehnica de a deschide proces Primariei si pentru a incerca sa mentina pe linie de plutire ramurile sportive de acolo, au venit in urma mai multor, sa spun asa, neonorari de promisiuni de catre primarie in relatia cu ei. Deci sa fim cumva corecti si sa nu incercam acum sa gasim vinovatii in alta parte, asa cred ca este cel mai corect. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Domnule consilier Gavril, am rugamintea la dumneavoastra sa faceti o sinteza pe scurt a continutului amendamentului pe care il propuneti.

Domnul consilier local Gavril Mihai Liviu

Multumesc, domnule presedinte. Dar trebuie sa ii explic si colegului meu despre linsari cu privire la anumite promisiuni care nu au fost duse la indeplinire. Daca, stimate coleg, veti avea doar curiozitatea sa cititi sentinta civila numarul 177 din 2020, din anul 2020, publicata in sedinta publica din 17 mai 2020, o sa vedeti ca instanta de judecata spune nici mai mult, nici mai putin ca, citesc, domnule presedinte, ca domnul coleg Timofciuc are probleme la citit, din inscrisurile mentionate anterior rezulta ca municipiul Iasi si-a indeplinit obligatiile asumate prin art. 4 din contractul de finantare 12189 din 2.02.2017, modificat prin 7 acte adiționale in perioada 13.04.2017 - 30.10.2017. Mai mult decat atat, din aceleasi inscrisuri rezulta ca suma de doua milioane de lei la care se refera reclamantul reprezinta o suma suplimentara ce exceda obligatiei contractuale de catre unitatea administrativ teritoriala prin contractul de finantare. Deci municipiul Iasi, nu ca sunt avocatul municipiului, dar municipiul Iasi, spune aici un magistrat in functie, si-a indeplinit absolut toate conditiile stabilite prin contractul de finantare. Deci promisiunile despre care vorbiti dumneavoastra sunt probabil niste secvente din scrierile scrise de Fratii Grimm.

Amendamentul...

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Nu va aud. Un pic sa aveti rabdare.

Doamna lonascu Denisa Liliana - secretar general municipiul Iasi'

Domnule Gavril, nu va mai auzim.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Acum va ascultam.

Domnul consilier local Gavril Mihai Liviu

Deci amendamentul era simplu, exceptarea de la propunerea de finantare a clubului sportiv Politehnica Iasi, exact in forma actuala, doar Asociatia Clubul Sportiv Politehnica Iasi sa ramana pe tabloul de finantare.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim. Domnul consilier Pintilei.

Domnul consilier local Pintilei Mihail

Il rog pe colegul nostru Mihai Liviu Gavril sa nu ne mai consume timpul sa dea explicatii suplimentare la persoane care tot nu inteleg. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim. Domnule primar, va rog.

Domnul primar Chirica Mihai

Eu as vrea sa completez ce a spus domnul Gavril cu urmatoarele lucruri, Primaria ca institutie nu poate sa promita, nu exista aceasta modalitate de expresie juridica la o institutie publica, mai ales in administratia locala, nu se poate promite, totul se incadreaza intr-un cadru de legalitate pe care trebuie sa il respecti. Promisiuni faci la tine acasa cu familia ta, pe banii tai castigati de tine pe care ii iei, ii arunci, faci ce vrei cu ei, dar nu poti sa promiti chestiuni care nu stau in cadrul de legalitate. Cred ca lucrurile sunt clare din punctul meu de vedere.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim. Domnule Ciobotaru, va rog.

Domnul consilier local Ciobotaru Florentin Traian

Multumesc, domnule presedinte. Buna dimineata stimati colegi, buna dimineata, domnule primar. Sper sa nu se supere domnul Pintilei pe mine, am o intrebare sa ii adresez domnului Mihai Liviu Gavril. I-ati invocat pe Fratii Grimm, la care basm v-ati referit? la Alba ca Zapada, la Croitorasul cel Viteaz, la Cenusareasa? Vreau sa iau si eu cateva...

Domnul consilier local Pintilei Mihail

Pe oamenii cerebrali nu ma supar niciodata.

Domnul consilier local Ciobotaru Florentin Traian

Multumesc. Domnule Gavril, despre cine este vorba, despre Croitorasul cel viteaz sau Scufita rosie?

Domnul consilier local Gavril Mihai Liviu

De Omul tau din primarie.

Domnul consilier local Ciobotaru Florentin Traian

Multumesc frumos.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Revenim la proiectul care este supus dezbaterii colegilor. Va rog, daca cineva pe marginea proiectului mai are intervenții de facut. Daca nu mai are, conform procedurii... Da, va rog, domnule Timofciuc.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

O scurta interventie. Vorbim despre cateva echipe care au fost retrase din prima liga, de echipe de handbal, de rugby sau de baschet, in urma unor promisiuni, acesta este cuvantul, pe care le-ati facut, domnule primar, catre clubul Politehnica si pe care nu le-ati mai onorat si de asta s-a ajuns in aceasta situatie de litigiu cu C.S. Politehnica. Acum, foarte probabil in termini legali aveti dreptate, dar in termini, daca vreti morali, cred ca lucrurile sunt putin mai nuantate. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Domnule primar, va rog.

Domnul primar Chirica Mihai

Asta denota faptul ca, sincer sunt foarte putine lucruri pe care le-ati inteles. Noi niciodata nu am finantat Clubul sportiv Politehnica Iasi. A fost o structura infiintata de catre sau in alta perioada de timp, ca sa nu mai amintim de nume aici, care a fost la fel desfiintata tot prin lege, nu din dorinta cuiva. Cred ca din punct de vedere sportiv sunt mai iubitor de sport ca dumneavoastra si din punctul de vedere al practicantului si mai mult suflet am pus in crearea acestor echipe care in anul 2016 ajunsese Iasul sa aiba peste 8 echipe de prima liga printr-un efort comun facut si facut consecvent, fara patos si fara subiectivisme, dar lucrurile se fac in temeiul legii. Daca nu s-a mai gasit formula legala de a continua si nu puteam sa intru in Consiliul Local sa va supun unui pericol, sa ramaneti cate 10 - 15 ani intr-o ancheta penala de lucruri pentru care nu ati fost niciodata vinovati, dar din pacate stiti foarte bine cam cum decurg aceste lucruri. Eu cred ca am procedat corect, fiind foarte atent la respectarea cadrului de legalitate, sa nu trec prin Consiliul Local la rectificari bugetare sume de bani care nu ar fi fost platite in mod legal si cu siguranta ati fi fost intrebati si dumneavoastra despre acest lucru. Trebuie sa stie lucrurile acestea toata lumea pentru ca scopul nostru aici nu este decat sa sprijinim, dar atat cat ne ofera legea, cadrul de legalitate de care avem nevoie. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Daca din colegi mai doresc sa intervina pe marginea acestui proiect. Daca nu, cine este de acord cu amendamentul propus de colegul nostru Mihai Gavril? Multumim.

Daca este cineva impotriva?

Daca se abtine cineva? Multumesc.

Amendament a fost votat in unanimitate.

Doamna lonascu Denisa Liliana - secretar general municipiul Iasi'

O abtinere la domnul Timofciuc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Domnule Timofciuc, va rog ridicati mana in timp util ca sa va observam, sa nu dezinformam cu privire la vot. Exista o singura abtinere, in rest toti colegii au votat acest amendament al colegului Mihai Gavril.

Supun la vot proiectul numarul 2.

Cine este pentru? Multumesc.

Daca se abtine cineva? Colegul nostru Timofciuc se abtine. Mai este vreo abtinere.

Cu o abtinere proiectul a fost votat...

Pai, nu mai sunt colegi pentru impotriva.

Este cineva impotriva? Nu. Nu mai erau colegi care sa fie impotriva, de asta.

Proiect nr. 3

Proiect de hotarare privind aprobarea Raportului pentru Trimestrul I aferent anului 2020 privind stadiul realizarii masurilor din Planul de calitate a aerului in Municipiul Iasi;

Va rog discutii, stimati colegi. Va rog, domnule Timofciuc.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

O scurta intrebare, cate dintre masurile Planului de calitate al aerului pe care l-am aprobat, cred in Consiliul local acum doi ani, sper sa nu gresesc, au fost implementate de catre executiv. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Va rog, domnule primar.

Domnul primar Chirica Mihai

Imi sufla domnul viceprimar. Mai mult decat cele pe care le-ati aprobat, uitati-va si la masurile suplimentare, exceptie fac acele masuri care nu tin de autoritatea locala, cum ar fi sosele de centura care sunt in subordinea directa a Ministerului Transporturilor, restul toate au facut obiectul analizei noastre si a implementarii lor. Speranta noastra este chiar sa ne depasim productia din acest punct de vedere. Asa cum vedeti la pagina 12 aveti masurile suplimentare peste Planul de masuri aprobat atunci, am ajuns la numarul 8 si vestea buna este ca intre timp s-a aprobat tot ca o masura suplimentara de stimulare a transportului public de calatori si reducerea poluarii in acest sens si proiectul de e-ticketing a ajuns astazi la semnat. Speram sa il implementam pana in 24 de luni asa cum prevede contractul de finantare. Multumim foarte mult.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Vedeti, domnule primar, sa nu spuneti ca nu sunt colegul bun, v-am ridicat mingea la fileu.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Nu am inteles. Va rog sa repetati.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Prin interventia mea s-ar putea interpreta ca i-am ridicat mingea la fileu domnului primar.

Domnul primar Chirica Mihai

De regula colegii stau de aceeasi parte a fileului.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Va rog, domnule consilier Boca.

Domnul consilier local Boca Adrian Florin

Multumesc, domnule presedinte. Daca tot e vorba de fileu ii ridic eu mingea colegului...

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

V-ati intrerupt, nu va mai auzim.

Domnul consilier local Boca Adrian Florin

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Ma auziti acum?

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Da, va rog.

Domnul consilier local Boca Adrian Florin

Daca era vorba de fileu vreau sa ii ridic si eu mingea colegului nostru liberal Timofciuc si sa il intreb in calitate de fost presedinte al Comisiei de Mediu, comisie de specialitate din Consiliul Local, ce initiative a avut in acest sens. Multumesc, domnule presedinte.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Va rog domnul.

Domnul consilier local Nedelcu Vlad Nicolae

Buna ziua. As vrea sa fac o remarca, banuiesc ca domnul Timofciuc isi doreste a fi coleg cu domnul primar in primarie, omul tau din primarie. Nu mai ca diferenta este ca primarul vorbeste putin si face multe lucruri bune si consilierul local Timofciuc, dupa parerea mea, vorbeste foarte mult si nu face nimic. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim. Daca mai este vreun coleg care doreste sa ia cuvantul. Domnule Timofciuc, va rog.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Trimit colegului Boca linkul de pe blogul meu, Omul tau din primarie, cu toate initiativele pe zona de mediu pe care le-am avut, sunt in numar de 47. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta Multumim.

Domnul consilier local Pintilei Mihail

Din care 99% sunt aberatii.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Va rog, domnule Boca, va rog.

Domnul consilier local Boca Adrian Florin

Multumesc, domnule presedinte. Ii reamintesc colegului si iesenii stiu foarte bine ca toate proiectele realizate de catre executiv in actualul mandat de deliberativ au fost posibile in primul rand cu votul si sprijinul consilierilor Partidului Social Democrat. Noi intotdeauna bineinteles... Lucrurile sunt perfectibile, am avut initiative, am votat ceea ce am considerat ca este bine pentru cetateni si eu o vom facem in continuare spre deosebire de unii care se autointituleaza oameni din primarie, oamenii tai din primarie si care de fapt nu fac altceva decat sa circ. Noi preferam sa fim in continuare cu painea, stiti cum e, si incercam asa cum putem noi sa votam initiative bune pentru cetatenii Municipiului Iasi si sa amendam atunci cand va fi cazul anumite, eu stiu, inadvertente, dar la fel o vom face constructiv si nu in maniera in care unii prefera sa isi faca pur si simplu doar imagine si nu vor sa inteleaga ca rolul lor esential este de a aduce contributia la dezvoltarea Municipiului Iasi. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Mulțumim. Daca mai sunt...

Domnul consilier local Ignat Etienne

Hai, domnule presedinte, va rog la ordinea de zi, m-am plictisit de discutiile astea.

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Domnule consilier, v-ati plictisit prea devreme, de abia am inceput sedinta si avem rabdare si cu dumneavoastră...

Domnul consilier local Ignat Etienne

încercați sa mențineți un.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

. si cu dumneavoastra daca vreti sa luati cuvantul.

Domnul consilier local Ignat Etienne

. cadrul in care sa vorbim despre proiecțele Iasului si nu despre țoațe lucrurile care țrec la unii prin cap.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Mulțumesc pențru ca mi-ați ațras ațenția. Daca aveți ceva de spus pe marginea proiecțului, sunțem ochi si urechi.

Domnul consilier local Boca Adrian Florin

Domnule consilier, sa mai țreaca si lucruri, asa-i, țrebuie sa aveți cap ca sa mai țreaca si lucruri, ințr-adevar.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Va asculțam daca mai aveți ințervenții pe marginea proiecțului. Daca nu, supun voțului dumneavoasțra proiecțul numarul 3.

Cine esțe pențru?

Daca se abține cineva?

Daca esțe cineva impoțriva?

Mulțumesc.

Dau cițire proiecțului numarul 4.

Proiect nr. 4

Proiect de hotarare privind aprobarea revizuirii / actualizarii proiectului “Eficientizare Energetica Spital Clinic de Recuperare Iasi”, cod SMIS: 117817 si aprobarea finantarii de la bugetul local a cheltuielilor neeligibile rezultate.

Discuții pe marginea proiecțului, va rog. Va rog, domnule primar.

Domnul primar Chirica Mihai

Daca doriți v-as aduce doar in memorie fapțul ca Spițalul de Recuperare a mai țrecuț prințr-o procedura de avizare, am avuț si un conțracț semnaț cu o companie ițaliana care in cele din urma a abandonaț proiecțul, am fosț nevoiți, am facuț si o revizuirile de proiecț, acesț lucru s-a ințamplaț, acum am reacțualizaț si indicațorii țehnico-economici. In linii mari nu s-au adus modificari țehnice deosebițe, doar s-au acțualizaț cațeva dințre soluțiile propuse de proiecțanț si v-a fi scos imediaț in zilele urmațoare la licițație publica pențru lucrari. Mulțumim foarțe mulț.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Mulțumim, domnule primar. Daca sunț colegi care doresc sa ințervina? Daca nu sunț, supun proiecțul voțului dumneavoasțra.

Cine esțe pențru? Domnule Nedelcu, sunțeți pențru? Mulțumesc.

Daca esțe cineva impoțriva?

Daca se abține cineva?

Mulțumesc. Proiecțul a fosț adopțaț in unanimițațe.

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Daca mai sunt interventii pe care doresc colegii sa le faca. Va rog, domnule Ciobotaru.

Domnul consilier local Ciobotaru Florentin Traian

Pentru ca mi-ati permis, vreau sa va informez si pe dumneavoastra si pe domnul primar, suntem in plin proces de pregatire a examenelor nationale. Ministerul Educatiei a transmis pentru judetul Iasi pana la momentul vorbirii 241 de mii de masti ori 2, adica 482 de mii de masti. Ne ajung aceste masti, domnule primar. Stiu ca v-ati manifestat dorinta sa ne intindeti o mana de ajutor, insa dupa calculele noastre suntem din acest punct de vedere pregatiti.

In rest, sa dea bunul Dumnezeu sa trecem cu bine peste examenele nationale. Multumim pentru sprijinul pe care ni l-ati acordat. De asemenea, va informez ca in scoli au ajuns si cele 74 de termometre si pe aceasta cale va multumesc in numele directorilor unitatilor de invatamant preuniversitar din municipiul Iasi. Multumesc, domnule presedinte. Va salut cu respect pe toti.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Daca mai sunt colegi care doresc sa ia cuvantul? Va rog, domnule Timofciuc.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Am putea face o sectiune in sedintele de Consiliu Local, cele cinci minute de oda pentru primar. Ce parere aveti?

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Nu am inteles.

Domnul consilier local Timofciuc Razvan

Am puteam face o sectiune in sedintele noastre, cele cinci minute de oda pentru primar.

Domnul primar Chirica Mihai

Asa, atat ati inteles dumneavoastra...

Domnul consilier local Nedelcu Vlad Nicolae

Eu sunt de acord cu un singur amendament, si ode pentru angajatii primariei Municipiului Iasi, pentru tot aparatul administrativ, care cu adevarat lucreaza alaturi de primar, pentru ca primarul lucreaza in echipa.

Domnul consilier local Ciobotaru Florentin Traian

Numai putin, domnule presedinte.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Numai un pic. As vrea sa ii multumesc domnului consilier pentru faptul ca avem rabdarea sa il ascultam. Domnule consilier Etienne, sa stiti ca ascultam si aberatii. Deci sa nu va faceti griji ca cumva, in timp ce voi conduce sedintele, nu o sa am aceasta rabdare sa ascult si aberatii. Colegul dumneavoastra bantuie prin Consiliul Local de cand a intrat si banuiesc ca va bantui pana va iesi. Va rog, domnul, in ordine, domnul consilier Mihai Gavril.

Domnul consilier local Gavril Mihai Liviu

Nu este vorba despre ode, este vorba despre faptul ca eu, de exemplu, doresc sa multumesc foarte mult Biroului pentru relatia cu societatea civila cu care lucrez in domeniul sportului, sunt niste oameni profesionisti. Aceasta nu este o oda, ci este o judecata de valoare.

Vizavi de remarca domnului Timofciuc ca ne-am afla la lectia de ode aduse primarului, eu vreau sa spun ca imi duc aminte cu deosebita placere, sa spunem de una din lecturile obligatorii, domnul Florentin Ciobotaru poate sa imi confirme, una dintre lecturile obligatorie din clasa a V-a, care se intitula Fetita care l-a luat pe nu in brate. Cred ca zilele noastre aceasta lectura se potriveste exact domnului coleg Razvan Timofciuc. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumesc si eu. Domnule Ciobotaru.

Domnul consilier local Ciobotaru Florentin Traian

Sa ii raspund domnului Gavril. Are perfecta dreptate, insa sunt realmente mahnit de remarca facuta de colegul meu de breasla, consilierul Timofticiuc. Pana la urma nu este un secret pentru nimeni ca a existat o preocupare constanta pentru ceea ce inseamna sanatatea elevilor si in acest context atat noi, consilierii, cat si executivul din primarie, cat si domnul primar in persoana, am facut, zicem noi, eforturi si ne-am dat concursul ca in Iasi sa nu fie absolut nicio problema cu privire la derularea in bune conditii a pregatirilor elevilor.

Stimate domn, daca ati fi imbratisat alt domeniu de activitate, va intelegeam, sa spunem, aceasta pornire, insa dati-mi voie sa va dau un sfat, nu este foarte tarziu sa apelati la o reconversie profesionala, poate aparati mai bine interesele breslei in care o sa considerati ca puteti activa ca un adevarat profesionist. Deocamdata pentru invatamantul iesean sunteti o mare dezamagire. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar nu va pot recunoaste aceasta calitate de cadru didactic. Atat am avut de spus. Multumesc tare mult.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Si eu multumesc. Domnule Pintilei, va rog.

Domnul consilier local Pintilei Mihail

Vreau sa ii spun domnului consilier Gica contra ca putem vorbi de o oda, dar despre o oda a tampeniei timofticiene. Eu m-am saturat, in toate sedintele de consiliu numai tampenii a enuntat. Multumesc.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Si eu multumesc. Consider ca am epuizat acest subiect pentru ca colegii cred ca l-ar prelungi, nemultumirea lor, mult timp de acum inainte, dar sunt sigur ca si domnul consilier Timofciuc va trage incet, incet niste concluzii favorabile comportamentului dumnealui si atitudinii pe care o are fata de colegi si fata de proiectele care sunt expuse in Consiliul Local. Proiectele acestea sunt pentru ieseni, nu pentru consilieri, ci pentru ieseni, si noi facem parte din ieseni si noi am fost trimisi aici pentru a le vota, pentru a le sustine atata timp cat ele isi gasesc aplicabilitatea si sunt in folosul comunitatii in care traim.

Deci analizele pertinente sa le facem in comisii, iar cand venim in Consiliul Local, in plenul Consiliului Local sa aratam iesenilor educatia pe care o avem, sistemul in care am fost crescuti si profesia pe care o executam, asa cum spunea colegul nostru Ciohodaru, este o profesie nobila, de profesor si sa ne situam in aceasta, stiu eu, esalonare a claselor care se ocupa intr-o societate de pregatirea copiilor. Nu cred ca este un lucru care este de colo, sa ne dam copiii sa ii educe oameni care au respect pentru noi si noi pentru ei. Multumesc. Domnule primar, va rog.

Domnul primar Chirica Mihai

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro

Eu vreau sa va multumesc pentru prezenta. Ne-ar fi facut foarte mare bucurie sa fi fost cu totii impreuna in aceasta sala. Sa nu uitam faptul ca astazi nu am mai fost probabil in aceeasi echipa daca nu ar fi fost pandemia. Vreau sa le multumesc tuturor celor care ati avut interventii. Sunt multe de spus si pe marginea odelor si pe toate celelalte subiecte care s-au dezbatut astazi. In primul rand vreau sa va multumesc pentru vot. Ne vedem cu bine in saptamana finala a lunii iunie pentru sedinta ordinara, cea curenta. Sa ne vedem cu bine. Multumim tare mult.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim. Sa aveti sanatate, bucurie in familii si ne vedem la sedinta ordinara. O zi placuta!

PRESEDINTE DE SEDINTA, Consilier Local

GABRIEL MIHAI SURDU


SECRETAR GENERAL MUNCIPIUL IASI,

DENISA LILIANA IONASCU

0232 267 582

Ld informatii@primaria-iasi.ro