Proces verbal din 25.11.2016

PROCESUL VERBAL AL SEDINTEI EXTRAORDINARE DIN DATA DE 25.11.2016 A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IASI

Centrul de Informații pentru Cetățeni

Nr. 120843 / 29.11.2016

ANUNȚ

Aducem la cunoștința publicului

PROCESUL VERBAL

AL ȘEDINȚEI EXTRAORDINARE DIN DATA DE 25.11.2016

A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IAȘI

MUNICIPIUL IASI

CONSILIUL LOCAL

PROCES - VERBAL

încheiat astazi, 25 noiembrie 2016 in cadrul sedintei extraordinare a

Consiliului Local al Municipiului Iasi

Sunt prezenti urmatorii consilieri:

1.    ALDEA CATALINA

2.    AUR MARIUS - CATALIN

3.    BOISTEANU PAUL CORNELIU

4.    BOSTAN MANUEL CIPRIAN

5.    BOTEZ RADU

6.    BOZ PETRU EDUARD

7.    BOCA ADRIAN FLORIN

8.    CIOBOTARU FLORENTIN TRAIA

9.    COROZAL DANIEL CRISTINEL

10.    COȚOFAN ALEXANDRU CRISTINEL

11.    DORNEAN TUDOR

12.    GAVRILA CAMELIA

13.    GABURICI VIOLETA ADRIANA

14.    GHIZDOVAT VLAD

15.    HARABAGIU GABRIEL VASILE

16.    IGNAT ETIENNE

17.    ISTRATE DUMITRU MARCEL

18.    JUGRIN LUCIAN

19.    NEDELCU VLAD NICOLAE

20.    PIFTOR DANIEL

21.    POSTOLACHE ANDREI

22.    SANDU VASILE

23.    SCRIPCARU CALIN

24.    SURDU GABRIEL MIHAI

25.    TAUTU IULIANA DANIELA

26.    TIMOFCIUC RAZVAN

Participa la sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Iasi: domnul Mihai Chirica -Primarul Municipiului Iasi, domnul Harabagiu Vasile Gabriel - viceprimarul Municipiului Iasi, domnul Botez Radu - viceprimarul Municipiului Iasi, doamna Denisa Liliana Ionascu - secretarul Municipiului Iasi, directorii si sefii de serviciu din cadrul Primariei Municipiului Iasi, presa locala si alti invitati. Lipseste motivat domnul consilier Pintilei Mihail.

Lucrarile sedintei incep la orele 16,00, sunt conduse de domnul Boisteanu Paul Corneliu si sunt inregistrate audio si video.

Sedinta a fost convocata de Primarul Municipiului Iasi, prin Dispozitia nr. 2150 din data de 23 noiembrie 2016, avand urmatoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind transmiterea terenului in suprafața de 120.000 mp, situat in Zona Moara de Vant, din domeniul public al Municipiului Iasi si administrarea Consiliului Local Iasi in domeniul public al Statului si administrarea Ministerului Sanatatii, in vederea construirii Spitalului Regional de Urgente Iasi.

Doamna lonascu Denisa Liliana - Secretar Municipiul Iasi

Buna ziua doamelor si domnilor. Va rog sa luati loc in sala pentru a putea incepe sedinta. Bine ati venit la sedinta extraordinara a Consiliului Local la care ati fost convocati prin Dispozitia Primarului Municipiului Iasi nr. 2150 din 23 noiembrie 2016. Sedinta se desfasoara legal. Absenteaza motivat domnul Pintilei Mihail. Domnule presedinte aveti cuvantul.

Domnul conislier Boisteanu Paul Corneliu-presedinte de sedinta

Multumesc. Buna ziua, doamnelor si domnilor. Fiind vorba de o sedinta extraordinara avem un

singur punct pe ordinea de zi. Supun aprobarii dumneavoastra ordinea de zi. Cine este pentru? Impotriva? Abtineri? In unanimitate sunteti de acord cu ordinea de zi. Domnule primar, va rog aveti cuvantul.

Domnul primar Chirica Mihai

Multumesc foarte mult si in primul rand va multumesc ca ati raspuns invitatiei de a participa la aceasta sedinta extraordinara. Extraordinar este si momentul pentru ca, dupa o lupta foarte grea, dar in cele din urma cu posibilitati de salvare a unui proiect important pentru Iasi si Regiunea de Nord Est suntem astazi prezenti aici.

Avem o sansa, din punctul meu de vedere, istorica, sa demonstram comunitatii iesene si Regiunii de Nord Est ca ne pasa, ca suntem alaturi de Iasi si ca putem sa le ducem gandurile si sperantele la bun sfarsit. Intamplarea face, sau soarta sau Dumnezeu a vrut ca azi sa fi avut in Primaria Municipiului Iasi un proiect european care se desfasoara, l-am lansat in februarie 2016 si se va incheia in martie 2017, se numeste “Decidem pentru tineri”.

Astazi avem sansa sa decidem pentru acei tineri care-si pot gasi peste patru sau cinci ani de zile, cand Spitalul va fi gata un loc de munca care-si pot gasi sansele in tara noastra si care-si pot duce destinul alaturi de toti romanii pe teritoriul Romaniei.

Este un lucru de care trebuie sa profitam, o oportunitate de care aveam nevoie mai demult, dar iata ca Dumnezeu ne-a inzestrat pe noi cu aceasta grija ca in mandatul nostru, la inceput de mandat as putea spune, sa avem sansa sa decidem pentru tineri. N-am sa amintesc foarte mult despre traseul acestui proiect. Am avut ocazia unica sa particip de la primele luari de pozitie fata de Spitalul Regional de Urgenta in anul 2006, 2007, 2008, ulterior a fost o perioada de tacere. Proiectul s-a reluat in discutie in 2011 si tot asa. In 2015 am avut ocazia sa semnam un acord cu Comisia Europeana, iar in 2016 avem ocazia unica sa demaram in sfarsit constructia acestui Spital Regional la Iasi.

De ce la Iasi? E un lucru cat se poate de usor de intuit. Aici este cea mai mare densitate de profesionisti din domeniul sanatatii din Regiunea de Nord Est. Aici este cea mai mare atractivitate pentru serviciile medicale pentru toata Regiunea de Nord Est si aici putem gasi sansa din Iasi sa facem un pol al sanatatii Regiunii de Nord Est iar noi vom avea o contributie decisiva.

Este un act pe care Iasul il face pentru Regiunea de Nord Est. Pentru ca de data aceasta nu luam, ci din nou, dam. 12 hectare din bogatia, si asa sumara de terenuri a Municipiului Iasi, o vom da catre Statul Roman in vederea construirii Spitalului Regional de Urgente, dar merita. Merita cu prisosinta pentru ca acolo se vor salva vieti, acolo se vor construi destine de profesionisti in sanatate, acolo se vor petrece lucruri care vor duce faima orasului nostru mai departe, deci merita. Este putin peste ceea ce putem obtine pe termen lung. Trebuie sa credem in acest proiect, in destinul nostru, al generatiei noastre de a continua sa facem lucruri importante pentru regiune si pentru tara.

Peste cateva zile vom sarbatori Ziua Nationala a Romaniei. Un moment important, de asemenea, in istoria acestei tari, in conditiile in care, tot peste cateva zile, inainte de 1 decembrie, saptamana viitoare vom sarbatori 100 de ani de cand Iasul devenea capitala Romaniei, salvand destinul acestei tari. Iata ca istoria s-a repetat. Dupa 100 de ani avem din nou aceasta ocazie si cred ca o vom exploata cum se cuvine. Salut prezenta aici si a domnului presedinte, excelentei sale domnul Constantin Simirad, fost primar de Iasi, fost ambasador al Romaniei in Cuba, consilier personal al meu, pe care il respect pentru ceea ce a facut in acest oras si pentru ceea ce a reusit sa lase in urma si pentru ceea ce m-a invatat. Pentru ca m-a invatat un singur lucru sau cel mai important lucru de fapt care m-a invatat este de a-mi respecta cetatenii care m-au votat. Plecand de la aceasta formula de respect pentru cei care te-au adus pe o functie de demnitate, asa cum este cea de primar al Municipiului Iasi, toate celelalte lucruri par o joaca, par un lucru care poate fi foarte usor de facut, pentru care orice sacrificiu isi gaseste masura.

Asa incat, stimati colegi, avem sansa sa intrebam, sa vorbim despre proiect, l-am adus si l-am expus pe plansa in maniera informatiilor pe care le putem avea la aceasta ocazie, avand in vedere faptul ca proiectul apartine Ministerului Sanatatii in derularea sa, si avem desigur posibilitatea sa ne intarim in informatii pe masura ce el va fi aprobat prin Hotarare de Guvern. De ce astazi? De ce nu saptamana viitoare, cand era sedinta ordinara? Pentru ca abia in cursul zilei de alaltaieri am reusit sa obtinem avizul de la Autoritatea Aeronautica Romana si suntem sunati de cel putin de doua trei ori pe zi de Ministerul Sanatatii sa facem acest transfer de terenuri, a fost nevoie si de dezmembrarea suprafetei de teren, de obtinerea cartii funciare pentru suprafata dezmembrata, de obtinere a tuturor masuratorilor avizate de catre topometristi specializati in domeniul aeronautic, si in cele din urma, se solicita ca pana marti, la sedinta de Guvern, documentatia sa fie transmisa catre Guvernul Romaniei pentru a initia Hotararea de Guvern.

N-as vrea sa il coloram in vreo culoare politica. Uitati-va, desenul este alb. Alb trebuie sa ramana. Este simbolul sanatatii si alb trebuie sa ramana pana cand el va fi in masura sa foloseasca cetatenilor acestei regiuni. Dar chiar daca vorbim de sanatate, sa nu-i punem cruce. Sa incercam ca astazi, intr-o zi de vineri sa lansam acest proiect pentru binele comunitatii iesene si pentru demnitatea cu care iesenii ne-au inzestrat pe noi astazi, in 1916.

Multumesc pentru ca ati avut rabdare sa ma ascultati si-l rog pe domnul presedinte sa preia fraiele acestei sedinte.

Domnul conislier Boisteanu Paul Corneliu-presedinte de sedinta

Mulțumesc, domnule primar. La punctul prevăzut pe ordinea de zi. Proiectul de hotarare pe care il avem astazi pe ordinea de zi

1.    Proiect de hotărâre privind transmiterea terenului in suprafața de 120.000 mp, situat in Zona

Moara de Vant, din domeniul public al Municipiului Iasi si administrarea Consiliului Local Iasi in domeniul public al Statului si administrarea Ministerului Sanatatii, in vederea construirii Spitalului Regional de Urgente Iasi.

Daca sunt interventii pe marginea subiectului? Va rog domnule consilier Boz.

Domnul conislier Boz Petru Eduard

Buna ziua. Buna seara de fapt de acum, domnule primar, stimati colegi. Avand in vedere ca este prima dezbatere pe care o facem totusi pe toate locatiile pe care dumneavoastra le-ati propus, domnule primar, vreau sa va intreb un lucru: am in fata o adresa 87811 a Ministerului Sanatatii, prin care domnul ministru Vlad Voiculescu transmitea in luna septembrie ca doreste sa vizioneze toate locatiile propuse de catre municipalitate pentru constructia acestui spital si enunta aici o serie de criterii. Va rog sa ne spuneti, deoarece in documentatia aferenta acestui proiect noi nu am primit, sa ne precizati si sa ne prezentati, un document din partea Ministerului Sanatatii care sa ateste ca aceasta locatie pe care o propunem astazi se preteaza, este potrivita pentru constructia acestui spital.

Domnul primar Chirica Mihai

V-am pus la mapa toate documentele pe care le-am derulat cu Ministerul Sanatatii, pana in clipa de fata. Ministrul Sanatatii a fost Iasi, stiti foarte bine, si a fost chiar si pe amplasamentul despre care vorbim, a vizitat tot ce s-a propus de-a lungul timpului si a cumulat nivelul de cunostinte necesar pentru a putea sa faca acest lucru. Tot planul contructiei acestui proiect s-a facut doar impreuna cu Ministerul

Sanatatii, inclusiv vizita domnului premier, a punctat exact necesitatea de a face mai repede transferul acestei suprafete de teren. Ministerul Sanatatii si in cursul acestei dimineti a solicitat in continuare punerea la dispozitie a suprafetei de teren de pe Moara de Vant in vederea construirii edificiului in conditiile in care au primit in original si avizul de la Autoritarea Aeronautica. Nu stiu la care document mai vreti sa faceti trimitere in situatia in care l-am propus si am si semnat ca fiind suprafata de teren

pentru construirea acestui spital. Fiti convinsi ca asa este.

Domnul conislier Boz Petru Eduard

Permiteți, va pot da exemplul Clujului unde lucrurile s-au derulat in alta maniera si de asta nu stiu ... daca va intreb daca sunteti sigur pe aceste informatii sau.

Domnul primar Chirica Mihai

Nu, eu va pot face un alt lucru. Va pot pune pe speaker direct cu ministrul secretar de stat, doamna Corina Pop, care este coordonatoarea acestui proiect din interiorul Ministerului Sanatatii. Daca va este de folos?

Domnul conislier Boz Petru Eduard

Sincer nu cred ca este cadrul acum ca sa vorbesc pe speaker cu un ministru secretar de stat.

Domnul primar Chirica Mihai

Sigur. Eu v-am inteles intrebarea si v-am dat si raspunsul in conditiile in care.

Domnul conislier Boz Petru Eduard

Domnule primar, dar ca sa ma fac inteles pentru toti colegii, din punct de vedere tehnic la Cluj cum s-au petrecut lucrurile. Tot ceea ce solicita Ministerul Sanatatii este propunerea de locatie cu statutul juridic al acesteia, respectiv in extras din care sa rezulte ca suprafata pe care noi o propunem este libera de sarcini. Dupa ce la Cluj a fost analizata locatia, guvernul, in speta Ministerul Sanatatii, a aprobat un memorandum prin care a solicitat Consiliului Judetean Cluj transmiterea in proprietatea a acelui teren si in acest mod Consiliul Judetean a facut transferul de proprietate. Dumneavoastra veniti si ne propuneti noua trasferul de proprietate si vreau sa inteleg de ce faceti acest lcuru. Noi, consilierii liberali, contrar celor afirmate in presa de dumneavoastra, acest proiect s-a nascut dintr-o initiativa liberala, constructia a opt spitale regionale in tara. Sustinem, ar fi absurd sa nu sustinem constructia unui spital regional in judetul nostru, dar evident ca vrem sa avem o dezbatere reala in privinta locatiei, sa o identificam pe cea mai potrivita si sa urmam pasii corectii, pasi legali pentru a lua decizia cea mai buna.

Domnul primar Chirica Mihai

Foarte bine, aproape ca v-as lasa sa vorbiti in continuare, dar pe cuvant cred ca nu am fost deloc inteles. Deci acest amplasament nu provine din dorinta mea personala, ci provine dintr-o suma de ampasamente studiate chiar de Ministerul Sanatatii. Stiti foarte bine ca amplasamentul de pe strada Viticultori nu a fost promis de Primaria Iasi. Ei impreuna cu ADS-ul s-au dus au verificat ce ar mai putea fi valabil pe raza municipiului Iasi pentru un astfel de proiect, ajungand pana aici. Referitor la memorandul despre care discutati dumneavoastra, noi suntem in masura acum, nu mai vrem sa mai facem exact aceeasi pasi pe care i-a facut Clujul, nu mai avem timp. Memorandumul va fi lansat odata cu hotararea de consiliu de transfer pe baza caruia se face imediat si hotararea de guvern. Ei vor sa faca in trei zile ceea ce Clujul a facut in trei luni. Nu mai avem timpul pentru ca nu se poate depune aplicatia de finantare pentru un singur spital, ci pentru trei spitale la nivel national pentru ca asa suna conventia semnata cu Conventia Europeana, construirea a trei spitale de urgenta in Cluj, in Iasi si respectiv in Craiova. Plecand de la aceasta formula au ajuns la concluzia ca partea de memorandum, memorandumul va avea la baza si detinerea in proprietate a suprafetei de teren necesara construirii si desigur eliberarea hotararii de guvern privind decizia construirii acestui edificiu. Guvernul trebuie sa si-l accepte intai in proprietate ca nu este obligat sa isi ia in proprietate o suprafata de teren. Discutiile pe care le-am avut cu sefa serviciului patrimoniu de la Ministerul Sanatatii, au fost cat se poate de corecte pentru ca tot dumnealor au sugerat sa introducem si articolul numarul 3, alin. 2 pe care il aveti, in situatia in care Ministerul Sanatatii nu demareaza lucrarile cel putin 10 ani de la data transferarii, toate lucrurile revin in starea actuala, redevenind proprietari fara niciun fel de alt document prealabil, fara punere in intarziere. Prin urmare, lucrurile sunt discutate, analizate si asteapta pasul facut de catre noi. Multumesc.

Domnul conislier Boz Petru Eduard

Daca imi permiteti sa conclutionez pozitia noastra. Deci noi sustinem cu tarie acest proiect, insa avem rezerve in privinta informatiilor prezentate de dumneavoastra. Chair si avizul care a fost pus in aceasta mapa, nu este un aviz pentru PUZ, nu este un aviz pentru constructie, este un aviz pe care doar dumneavoastra stiti cum ati obtinut acest acord, dar veniti si ne prezentati aspecte care nu sunt conforme cu ceea ce s-a intamplat in restul locatiilor din tara. Noi vom sustine acest proiect si il vom vota oricand ne chemati, si sambata si duminica si de Craciun si de Revelion, oricand doriti, dar in momentul in care aveti un raspuns de la Ministerul Sanatatii ca aceasta locatie este potrivita pentru constructie. Si de ce am rezerve in ceea ce spuneti? Pentru ca inclusiv Ministerul Sanatatii prin adresa citata, a spus ca locatia trebuie sa fie aproape de drumurile nationale de interes regional, drumurile nationale care vor deservi regiunea in care spitalul se construieste, ori aceste drumuri nationale sunt E 583 si respectiv drumul catre judetul Vaslui. Din punctul nostru de vedere a propune aceasta locatie si a forta mana ministerului sa o si primeasca in proprietate, este un demers fortat si electoral din partea dumneavoastra si atunci tot ceea ce solicitam noi este sa avem un raspuns ferm. Ati afirmat ca ministerul a analizat mai multe locatii si v-a cerut-o expres pe aceasta. Daca aveti un inscris, un document sa ni-l prezentati in acest sens, vom vota pentru. Pana atunci ne exprimam rezervele in privinta acestui proiect.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Va rog domnul consilier.

Domnul viceprimar Botez Radu

In primul rand vreau sa mulțumesc colegilor si prietenilor liberali pentru modul constructiv de a pune problema in sensul in care noi suntem cei care dorim Spitalul de Urgenta dar de votat il vom vota daca va fi pus la Miroslava dupa deal. Pe langa aceasta vreau sa va spun foarte clar criteriile pentru acest spital. Un criteriu este cel enuntat si de domnul consilier Boz, si anume ca acest spital trebuie sa fie accesibil pacientilor dintr-o zona cat mai larga.

O zona cat mai larga inseamna o parte pacientii din oras si in acest motiv in nici intr-un caz nu putea fi pus la Miroslava dupa deal si pacientii din restul judetelor din Moldova. Daca vedem numarul populatiei, marimea populatiei orasului fata de celelalte orase ale Moldovei din vest, vedem ca Iasul este cat toate celelalte orase la un loc. Deci este clar ca acest spital trebuie, nu as zice in primul rand, dar trebuie sa deserveasca intr- un procent cat mai mare orasul Iasi.

In al doilea rand in acest spital vor lucra probabil in jur de 2200 de medici, asta inseamna peste 4 mii de cadre medicale, care trebuie sa locuiasca undeva. Deci o a doua conditie pentru acest spital este sa fie in apropierea unei zone in care se poate locui. O a treia conditie, sigur tine cont de calitatea terenului, de tipul de argila din zona respectiva si intr-adevar daca in partea de langa Metro Carrefour aveam un sol care necesita niste costuri suplimentare, nu colosale, in aceasta zona terenul este cat se poate de proprice acestei constructii.

In al patrulea rand avem in ajutor Aeroportul. Facand acest spital langa Aeroport, probabil vom reusi mai usor sa fortam realizarea pe latura de nord a unei centuri a orasului. Si avand acest spital langa Aeroport probabil intr- un viiitor mai mult sau mai putin important, acest spital va devein important si din punct de vedere strategic. Strategic, insemnand chiar cu o componenta militara, avand in vedere ca la ora actuala tot ceea ce se intampla in teatrele de razboi din Asia, cei raniti de acolo merg la spitalele de langa Stuttdart si din nordul Italiei, deci am putea eventual intr-un viitor. Este numai poate mai mult o dorinta decat o realitate, dar este sigur un avantaj ca este asezat langa aeroport. Eu cred ca locatia respectiva care intr-adevar daca o privim dinspre Podu Iloaiei,Targu Frumos, pare cumva peste mana, cred ca indeplineste in proportii mari toate aceste doleante de pozitionare atat geografica cat si din punct de vedere a costurilor constructiei.

Multumesc!

Domnul Paul Corneliu Boisteanu - președinte de sedinta

Da, va multumesc. Domnul deputat Movila !

Domnul Petru Eduard Boz - consilier local

Permiteti-mi va rog. Vreau sa aduc cateva argumenete, pentru ca este prima dezbatere pe acesta locatie.. permite-ti va rog mai multe..

Domnul Paul Corneliu Boisteanu - președinte de sedinta

Imi dati voie, e nepoliticos. Sigur ca avem .. dar nu am spus, dar am apucat sa-i spun domnului deputat ca poate sa ia cuvantul.

Da, va multumesc.

Domnul Petru Movila -deputat

Sarut mana! Buna seara! Nu sunt un politician foarte comod, dar primul lucru proiectul Spitalul Regional de Urgenta este o obligatie pe care Romania si- a asumat-o la intrarea in Uniunea Europeana. Nu este nici proiect liberal, PNL, PSD, pentru ca acest proiect inceput in 2007 in anul in care Romania a intrat in Uniunea Europeana a fost initiat, era ministrul Sanatatii obligat sa o faca, Nicolaescu, l-a mentinut Bazac, Cseke Atilla si toti ceilalti ministri, pentru ca este obligatia Romaniei.

Din acest punct de vedere nu este proiectul nimanui, este proiectul Romaniei. Al doilea lucru important, Iasul este singurul centru universitar medical din Moldova, care asigura coordonare metodologica si urgenta pentru o populatie de peste 4 milioane de locuitori, argumentul pentru care este la Iasi si nu la Bacau, Suceava sau in alta parte. Un alt lucru important pe care eu l-am sustinut din 2007. Am sustinut ca locatia Spitalului Regional de Urgenta trebuie sa fie undeva intre Iasi si Letcani si atunci ministrul Nicolaescu l-a fixat in Aurel Vlaicu, in Dancu, am contestat acest lucru, al doilea lucru am spus tuturor din 2009 incoace cine vorbeste de spitalul regional din bugetul de stat este o minciuna politica pentru ca nu se poate. Suntem la bugetul 2014-2020 in care Romania are prins un capitol pe sanatate 3 spitale regionale ca prioritate si sunt cele doua zone sarace Oltenia, Moldova si Clujul si suntem obligati ca pana in anul 2023 Romania sa finalizeze aceste 3 spitale. Coordonatorii spitalelor sunt Ministerul sanatatii pe partea profesionala si Ministerul Dezvoltarii pe partea de finantare si infrastructura. Un lucru care vreau sa-l repet si l- am afirmat public. Indiferent care va fi locatia pe care o ve-ti stabili, eu ca membru in Comisia de sanatate o voi sustine in conditiile in care Primaria si Consiliul Judetean ...

Domnul Mihai Chirica -Primarul Municipiului lasi

Este stabilita domnul deputat.

Domnul Petru Movila -deputat

Domnul primar , cand o sa vad hotararea o voi sustine si dumneavoastra v-o asumati, insa va spun doar ca este timpul sa luam o decizie. Colegii mei de pe scaun auzind discutia au spus, este si explicabil de ce noi ne aflam in situatia asta si o informatie sigur foarte inginereasca. La baza hotararii de guvern sta un memorandum care se constituie pe hotarare de consiliu local. Este un lucru simplu, logic, in progrese, cum vreti, dar luati o data aceasta decizie. Suntem codasii proiectului Spitalul Regional de Urgente la Ministerul Sanatatii. Pentru mine Primaria si Consiliul Judetean si-au asumat ca vor crea o cale de acces corecta, facila, problema mea s-a incheiat si voi sustine acest proiect. Va multumesc!

Domnul Paul Corneliu Boisteanu - presedinte de sedinta

Multumesc domnule deputat, o bine venita precizare. Va rog, domnule consilier.

Domnul Mihai Gabriel Surdu - consilier local

Buna seara! Am ascultat argumenetele pro si cred ca cumulate, faptul ca ne aflam aproape de aeroport, faptul ca se va contrui o cale principala de acces, faptul ca toate organele competente ale judetului au deschiderea pentru a sprijini acest proiect consider ca ar trebui sa privim si din unghiul de vedere al dezvoltarii orasului. O data cu aparitia acestui obiectiv, strategic pentru ca este vorba despre un spital regional de urgenta, zona respectiva va inflori. Zona respectiva va avea ceea ce nu are astazi un nivel de dezvoltare superior, acolo se vor canaliza printre altele un mare numar de constructii care sa asigure locuintele pentru cei care vor lucra in acest spital, vom avea acolo tot ceea ce presupune acest spital ca si servicii, vom avea de fapt aceasta zona care este un pic umbrita a Iasului, intr-o continua dezvoltare si intr-o continua transformare spre ceeea ce ne dorim, un oras modern, un oras care sa aiba intrarile principale in oras cu ceea ce presupune. Industrie intr-o parte, stiu eu, locuinte pe alta parte, dezvoltare a ceea ce inseamna fondul de comert, iar in zona respectiva avand in vedere ca este destul teren liber in jur vor avea posibilitatea toti cei care doresc sa investeasca si sa vina in completarea a ceea ce presupune acest spital de urgenta, o dezvoltare a zonei respective. Multumesc! Domnul Paul Corneliu Boisteanu - președinte de sedinta

Multumesc domnule consilier. Domnul consilier Postolache.

Domnul Andrei Postolache - consilier local

Buna seara tuturor! Eu vreau sa separ doua lucruri care din punctul meu de vedere trebuie separate. Pe de o parte avem istoricul, cum am ajuns aici, din punctul asta de vedere eu am avut multe de reprosat si voi avea de reprosat de maine incolo domnului Chirica si altora ce s -a intamplat pana azi. Dar acum nu asta ma intereseaza, nu ma intereseaza istoricul, nu ma intereseaza a cui este vina, de maine o sa ma intereseze din nou lucrurile astea. In momentul asta cum vad eu situatia este urmatoarea. Nu avem alta alternativa . Eu nu stiu sa existe o alta locatie si nu ma refer asa conceptual, conceptual stiim cu totii multe locatii, dar o locatie cu toate actele pregatite cu studiile de fezabilitate si tot ce este necesar care sa o dam astazi, luni, marti, Ministerului Sanatatii. Cu atat mai mult, dar nu exista sigur documentata, procesata, analizata si atunci neavand alternativa, despre ce discutam. Iar din nou, putem sa ne certam de luni incolo cat vrem, de ce am ajuns in situatia aceasta si cine a gresit si cum a gresit si cum se putea face altfel treaba, e foarte constructiva din punctul meu de vedere discutia asta , haideti sa o avem de luni incolo. Acum insa asta este singura varianta pe care o avem la indemana, daca nu alegem varianta asta riscam sa pierdem proiectul. Intrand in detalii la locatia din Moara de Vant, eu nu ma tem nici ca vom ucide aeroportul dezvoltand dealul de langa dealul aeroportului, adica haideti sa fim seriosi. Nu ma tem ca ne vom sufoca in trafic, spitalul Sfantul Spiridon care este in centrul orasului are o mie doua sute si ceva de paturi, spitalul acesta va avea vreo 800 si ceva de paturi si totusi inca nu murim cumva. Sigur ca situatia nu-i buna dar daca in 5 ani nu reusim sa facem o banda rezervata mijloacelor de urgenta pe Independentei si pe Pacurari inseamna ca de ce mai vorbim. Nu vad niciun scenariu cataclismic sau alarmist ca vom sufoca ceva sau ca vom distruge ceva, e un deal acolo care oricum s-ar fi dezvoltat cu ceva cu locuinte, cu hoteluri, cu cladiri de birouri, nu avea cum sa ramana gol, oricum ar fi avut problema traficului, oricum ar fi avut problema accesibilitatii, oricum ar fi avut problema proximitatii cu aeroportul, haideti sa facem spital acolo si de luni incolo o sa-i reprosez in continuare domnului Chirica ca de ce ne-a adus in situatia aceasta, de ce nu a gasit o varianta mai buna si sa avem discutia asta politica inca 4 ani de acum incolo. Dar astazi nu e momentul pentru ea, parerea mea personala.

Domnul Mihai Chirica -Primarul Municipiului lasi

Multumesc. Trebuia sa ma alegeti primar mai devreme.

Domnul Paul Corneliu Boisteanu - presedinte de sedinta

Domnul profesor Scripcaru, va rog.

Domnul Calin Scripcaru - consilier local

Buna seara! Chiar daca discutia nu este strict medicala, as vrea sa va retin 2 minute cu inca un argument la cele 5 prezentate de domnul viceprimar Radu Botez. Am avut sansa sa obtin niste date statistice de la Directia de Sanatate Publica pe anul 2015 in care se arata ca in cursul acestui an serviciile de primire de urgente din Iasi au tratat 216 mii de pacienti. Este o cifra mare zic eu, luand in considerare ca sunt doar 3 servicii de primire urgente si anume, Spitalul Spiridon, Spitalul de copii si Spitalul de Neurochirurgie. Acest numar de servicii inseamna 593 de servicii pe zi. CalitateA actului medical este evident ca lasa de dorit la asa un numar mare de servicii medicale pe zi, si trebuie sa nu uitam faptul ca fiecare zi de intarziere in luarea acestei decizii reprezinta inca 593 de cetateni ai Iasului care din pacate nu au posiblitattea sa beneficieze de niste servicii medicale la performante europene. Deci cred ca necesitatea respectarii unei calitati al actului medical este foarte importanta. Va multumec! Domnul Paul Corneliu Boisteanu - presedinte de sedinta

Multumesc domnul consilier. Domnul consilier Nedelcu, va rog.

Domnul Vlad Nicolae Ndelcu - consilier local

Buna ziua! As vrea sa va spun stimati consilieri ca pentru mine este o zi foarte speciala. Acum zece ani am avut un accident foarte grav, nu din vina mea, a dat o masina peste mine si pana sa vina salvarea, dupa mult timp, m-au purtat pe la toate spitalele din Iasi ca pe domnul Lazarescu. Am fost foarte grav, am fost o perioada in scaun cu rotile, am avut tija in mana, in picior si vreau sa va spun ca acum 10 ani mi-am promis ca daca voi ajunge vreodata sa pot sa imi spun punctul de vedere sau sa ajut la crearea unui astfel de centru, unui astfel de spital pentru toata regiunea, am sa o fac. Eu vreau sa va spun ca viata este foarte fragila si este esential ca noi sa votam acest proiect de pe ordinea de zi. Vreau sa va spun ca acum cateva zile, chiar ma uitam la stiri, un panou publicitar a lovit un cetatean al Municipiului Iasi si l-a ucis. S-a intamplat. Foarte trist. Vreau sa va spun ca daca mergem sus la Urgente, putem sa vedem cate cazuri sunt in fiecare zi si vin din toata regiunea. Vreau sa va spun in felul urmator cand veti merge cu masina proprie, cu autovehiculul sau veti merge pur si simplu pe strada, poate sa cada un turture sau o bucata de tencuiala dintr-o casa, sa va fereasca Dumnezeu sa ajungeti intr-o stare de a fi pus in postura de a merge pe la toate spitalele, de a fi purtati de o salvare si va spun ca atunci veti considera este esential sa fi votat acest proiect de pe ordinea de zi. Deci, domnilor si doamnelor consilier, va rog sa votati acest proiect de pe ordinea de zi si ma bucur ca domnul primar Mihai Chirica a venit cu o astfel de initiativa, dupa o perioada de tranzitie, dupa o perioada in care nu s-a facut atat de multe lucruri si este un nou inceput. Va invit domnilor consilieri sa votati un asemenea proiect. Domnul Paul Corneliu Boisteanu - președinte de sedinta

Mulțumesc domnule consilier. Va rog, domnule consilier Istrate.

Domnul consilier Istrate Marcel

Buna ziua! Am convingerea ca suntem cu totii de acord ca proiectul este foarte important. Din cate inteleg discutia este asupra locatiei. Domnul consilier Postolache a punctat foarte bine. Nu exista decat o locatie. Relativ la adresa la care face referire domnul consilier Boz, 87.811 pe care o avem in mapa, eu doar as vrea sa subliniez atata: “Solicitare catre Consiliul Judetean si catre Primaria Municipiului Iasi de la Ministerul Sanatatii - Deoarece suntem in intarziere cu stabilirea locatiei va rugam de urgenta sa”... dupa care urmeaza o enumerare de cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca aceasta locatie si asa avea rugamintea daca vreti sa discutam constructiv, care dintre aceste cerinte nu este indeplinita de catre locatia propusa astazi. Toate sunt indeplinite. Deasemenea nu ar trebui sa scoatem din context nimic din ce este scris in solicitarea Ministerului Educatiei.Ministerului Sanatatii, imi cer scuze eu sunt profesor si imediat la Ministerul Educatiei. Deci aici este Ministerul Sanatatii. Este vorba de cai de acces rapid, catre cai de circulatie importante, autostrazi, imi pare rau dar in moldova eu inca nu am vazut, drumuri nationale etcetera. Dar "etcetera" de ce nu il luam in considerare. "Etcetera" sunt alte categorii de drumuri catre care noi va trebui sa facem aceste cai de acces rapid. Nu este trecut nicaieri ca trebuie sa fie aceasta locatie langa un drum national.

Domnul primar Mihai Chirica

Este, ca tot spun asta si nu se aude!

Domnul consilier Istrate Marcel

Nu, domnule primar, nu!

Domnul primar Mihai Chirica

Este Drumul European E85, care el racordeaza amplasamentul la Spitalul Regional.

Domnul consilier Istrate Marcel

Perfect de acord, dar eu asta voiam sa spun ca nu cere nimeni aici macar sa fie pe trotuarul drumului national, sa fie o cale de acces rapid.

Multumesc foarte mult!

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc! Va rog doamna consilier Tautu Adriana.

Doamna consilier Tautu Adriana

Construirea Spitalului Regional de Urgenta are ca rezultat salvarea de vieti si asta spune tot. Nu are rost sa ne cramponam de motive fara temei in conditiile in care Ministerul Sanatatii cu siguranta nu ar dori sa construiasca un spital intr-o locatie care nu indeplineste conditiile pentru asta.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc! Doamna consilier Gavrila, va rog!

Doamna consilier Gavrila Camelia

E un timp al discursurilor, dupa cum vad, dar eu am sa fiu mai mult, asa, un cronicar ce isi permite un moment de reflectie spre ceea ce a fost in trecutul recent, nu foarte indepartat. Am senzatia ca tot ceea ce s-a facut in orasul asta bun a trebuit sa treaca prin niste “furci caudine” ale contestatiilor, ale tensiunilor ingrozitoare, daca ne amintim povestea “Palas”, daca ne amintim povestea “Proiectelor Europene”, daca ne amintim povestea “Pasajului de la Fundatie”. Toate au avut contestari, amanari, chestiuni tehnice discutate si iata ca acum dupa ce multe s-au finalizat devin puncte de reper, devin regrete chiar ale unor jurnalisti celebri care s-au pozitionat intr-un anume fel fata de un proiect care au intrat in acest joc al polemicii si este firesc sa fie polemic este firesc sa fie dezbatere mai ales intr-un timp electoral, dar dupa cum este firesc si ca administratia sa primeasca recomandarile sugestiile si sa aibe puterea unor dezvoltari ale proiectului in sensul criticilor sau recomandarilor facute. Deci in sens constructiv si nu intr-o inchistare in proiect sau intr-un fel de autoritate morala care preia cu totul proiectul respectiv. Chiar daca s-au intamplat aceste lucruri bune, ele s-au intamplat in istorie in toate marile orase si tot ce este frumos si tot ce e Catedrala si tot ce inseamna cladire care a dainuit in secole a avut candva un strop de tensiune. Chiar daca se intampla acest lucru cred ca ar fi frumos ca la un spital a carui importanta nu mai are sens sa discutam acum, poate ca ar fi frumos sa fim partasi toti si sa nu transformam Moldova de la lentoarea si stilul molcom ce ne caracterizeaza poate temperamental in aceiasi lentoare in privinta proiectelor, a deciziilor, a relatiilor inter-umane sau inter-partide, chiar in momente vitale. Adica de fapt e o invitatie sa invatam lectia, nu a trecutului indepartat, sa invatam lectia trecutului recent si sa incercam ca macar pentru o idee dupa ce am epuizat calea dezbaterii sa gasim si spatiul comun in care ne putem intalni.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc doamna consilier, va rog domnulte consilier Timofciuc.

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Buna seara! Deci noi am venit la aceasta sedinta cu gandul sa votam acest proiect de hotarare daca avem din partea Ministerului Sanatatii acceptabilitatea terenului. Pentru ca domnule primar ati mai venit cu doua amplasamente si permiteti-ne sa nu avem incredere in cuvantul dumneavoastra.

Domnul primar Mihai Chirica

Care sunt cele doua?

Domnul consilier Timofciuc Razvan

La Carrefour ERA si la... si celalalt de la...

Domnul primar Mihai Chirica

Ati mai fost chemat sa votati alt amplasament?

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Dar dumneavoastra sunteti primar si ati iesit public si ati spus ca avem locatia stabilita in acele momente.

Domnul primar Mihai Chirica

Deci repet este prima data pentru dumneavoastra si a doua oara pentru mine in ultimii zece ani de zile cand discutam despre acest subiect in Consiliul Local. Multumesc!

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Ati mai iesit public de doua ori si ati anuntat ca sigur doua amplasamente?

Domnul primar Mihai Chirica

Am mai facut cateva lecturari transversale a unor posibile locatii, este adevarat, dar in momentul de fata discutam despre un proiect pe care il aveti pe masa.

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Noi votam proiectul de hotarare atunci cand Ministerul Sanatatii trimite o hartie oficiala ca acest amplasament este ca sigur.

Domnul primar Mihai Chirica

Si oare domnul premier Ciolos care l-ati pus pe afise nu ar putea sa va dea un raspuns personal, ca tot lucrati pentru dumnealui.

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Domnule primar, acesta este unu, in primul rand dumneavoatra trebuia sa veniti cu proiectul de hotarare fundamentat, nu puteti da vina pe o pozitie din consiliul local ca nu a facut treaba pe care dumneavoastra trebuia sa o faceti. Aceasta este un aspect. Noi votam proiectul de hotarare cand primim o instiintare oficiala de la Ministerul Sanatatii ca amplasamentul propus este cel final si a doua chestiune referitor la ceea ce spunea domnul viceprimar Radu Botez care a intrat in detaliile tehnice ale proiectului. Da, noi avem o problema si cu acel amplasament din punct de vedere tehnic, pentru ca Iasul se confrunta cu problema traficului in oras si daca se va construi acolo spitalul toata partea de est si sud a orasului si respectiv punctele de acces de intrare in oras prin Bucium, Bulevardul Tudor Vladimirescu si Nicolina vor fi puncte fierbinti care la fel se vor aglomera si partea de nord a orasului adica prin drumul Bogonos-Vanatori este un drum nemodernizat si el nu este printre prioritatile din master planul de transport. Deci daca vorbim de problema accesibilitatii, da, este o problema majora. O alta problema este si aici, ma surprinde domnul Postolache, ca trateaza riscul in care se afla potentiala dezvoltare a Aeroportului International Iasi. Viitorul Spital Regional in acest amplasament s-ar afla la un km distanta maxim un km. Adica intr-o zona de risc B. Asta inseamna ca se vor impune restrictii pe operarea Aeroportului Iasi. Iar restrictii inseamna mai putine curse si inseamna blocarea dezvoltarii Aeroportului International Iasi. Si exista legislatie internationala in acest sens si va pot citi ca am venit pregatit.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Nu, nu, nu, va rog, nu. Nu va evnervati acum.

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Deci este problema adresei de la Ministerul sanatatii care nu exista si proiectul nu este bine fundamentat, problema traficului care va avea de suferit daca va fi amplasamentul acolo si problema dezvoltarii viitoare a Aeroportului International Iasi. Multumesc!

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc! Va rog domnule primar.

Domnul primar Mihai Chirica

Multumesc, domnule Bostan, vreti sa spuneti ceva? Nu. Multumesc, ma gandeam ca doriti sa spuneti ceva din partea Partidului National Liberal.

Domnul consiler Boz Petru Eduard

Ma incrisesem si eu la cuvant, mi-ati...

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Adica nu puteti vorbi dumneavoastra, va reiterati o idee inainte de a da cuvantul celorlalti consilieri. Sigur. Va rog domnule Ignat.

Domnul Consilier Ignat Etienne

Buna seara! Legat de cate locatii a propus Municipiul lasi, intradevar avem un proiect de hotarare in care propunem o singura locatie. Ceea ce nu se vorbeste este de o alta locatie nu propusa de Municipiul Iasi ci de Comuna Miroslava, unde domnule primar dumneavoastra ati reiterat de mai multe ori ca am avea o problema cu un litigiu. Azi dimineata impreuna cu colegul meu Razvan Timofciuc, am fost si am solicitat public domnului primar Nita sa ne spuna care este situatia de acolo. Avem si o adresa care a fost facuta la OCPI. Putem sa vedem ca nu exista nici o suprafata.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Domnule consilier, ma iertati ca va intrerup, numai o clipa, suntem in Consiliul Local al municipiului Iasi, va rog sa va limitati la documentele care privesc activitatea Consiliului Local Iasi. Vreti la Miroslava, va inscrieti dincolo.

Domnul Consilier Ignat Etienne

Nu. E problema...dumneavoastră puneti.si daca va.trebuia sa ii spuneți si domnului Postolache. Nu, sunt doua locatii propuse in judetul Iasi. Ok. Stim ca s-a inaintat o adresa si la comuna Miroslava, dar ca sa facem un tablou mai intregit al situatiei, de fapt colegul meu a incercat sa va prezinte mai multe, Razvan Timofciuc a incercat sa va prezinte mai multe detalii, dar vad ca ducem asta in deradere ca de fiecare data. Legat de ce spunea doamna Gavrila, intradevar au existat multe situatii tensionate in special cea cu fonduri europene, in care si adresa primita si de la ADR Nord Est si de la dumneavoastra de la Primarie, ne arata ca avem un procent de 72% accesare fonduri europene. Adica 80 de milioane euro din 110 milioane, minus 30 milioane de euro pe care i-a suport.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Va rog ca toti consilierii care se inscriu la cuvant sa se limiteze la proiectul de hotarare pe care il aveti in fata, cand o sa vreti sa faceti conferinta de presa e un alt cadru. Aici suntem sa discutam proiectul de hotarare pe care il avem in fata. Daca sunteti la subiect da, daca nu. Deci, domnule consilier, va rog sa...

(se vorbeste fara microfon)

Domnul consilier Timofciuc Razvan

Domnul primar are parte de o galerie aici care in anumite momente suntem ca la stadion.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Domnule consilier, nu stiu unde sunteti dumneavoastra obisnuit, dar aici suntem intr-o sedinta a Consiliului Local. Nu suntem nici la stadion nici cu galerie. Discutam un subiect serios daca aveti argumente. Va rog domnule consilier.

Domnul Consilier Ignat Etienne

Am terminat. Am terminat cu toate, imi dati cuvantul sau.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Da, da, va rog am apasat eu gresit.

Domnul Consilier Ignat Etienne

Am terminat cu toate celelalte lucruri pe care le-au afirmat ceilalti colegi consilieri, la fel va spun cu sinceritate ca voi vota acest proiect doar daca Ministerul Sanatatii isi va da acceptul si ma voi supune proiectului initiat de Primarie.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Va multumesc, domnule consilier. Domnule consilier Postolache, va rog.

Domnul consilier Postolache Andrei

Doar sa spun scurt, ca eu chiar as fi interesat sa aflu daca propunerea comunei Miroslava a fost facuta pana la capat, adica stiu ca a fost facuta ca intentie, a fost o declaratie in presa. Eu nu stiu sa existe un studiu de fezabilitate sau comunicare cu Ministerul Sanatatii. As fi foarte curios sa aflu in ce stadiu se afla propunerea si daca e viabila. Putem merge cu ea luni la Bucuresti, sau nu?

Domnul primar Mihai Chirica

Domnule Postolache, va raspund eu aici. Si imi asum in totalitate raspunsul. Aceasta discutie legat de amplasamentul pe zona Miroslava, daca va aminteti foarte bine cand a fost si ministrul sanatatii a adus in discutie din nou, daca stiti cand a fost dat interviul la Spitalul Parhon. A iesit si a spus impreuna cu doamna comisar European ca “stati un pic, nu va grabiti ca astazi nu luam nici o decizie, ca trebuie sa mai vedem si amplasamentul de la Valea Ursului din comnuna Miroslava". A avut in vedere acest lucru. A reiterat discutiile acolo, a fost din nou Ministerul Sanatatii, din nou a fost la Iasi cu arhitecta Raluca Shaitan, ei stiu foarte bine locatia, doar nu va imaginati ca toata corespomndenta pe care am facut-o in acest sens s-a facut pentru a ne afla in treaba si la Autoritatea Aeronautica neam prezentat noi, ca altceva nu aveam de facut acolo.

Deci eu raman oarecum surprins de un singur lucru, nu credeam ca ne putem trada cu atat de multa usurinta locuitorii care ne-au votat, domnule consilier Ignat Etienne. Suntem in Consiliul Local al Municipiului Iasi votat pe strada la urna de cei care v-au adus aici si carora trebuie sa le multumiti pentru restul vietii dumneavoastra ca v-au facut o asemenea onoare. Nu mi-as putea permite sa ma duc undeva intr-o intalnire oriunde ar fi ea si sa lupt pentru alta localitate impotriva cetatenilor care mau pus pe acest scaun. Nu vreau sa pronunt nici un cuvant la adresa domniei voastre referitor la respect, dar respectul il datorati lor, nici macar mie ca eu nu v-am votat.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc, va rog domnule vice-primar.

Domnul vice-primar Botez Radu

Eu nu stiu cum puteti sa va ganditi ca acest spital sa fie construit in alta parte, la patru mii de salariati cat probabil va avea spitalul, venitul anual al acestora, probabil o medie de o mie de euro de salariat, este aproape o treime din Bugetul Iasului. La numarul de paturi probabil in jur de opt sute daca le inmultim cu 365 de zile ne iese vreo 350 mii de zile pat as putea spune, pentru care se primesc bani, speram noi de la Ministerul Sanatatii, de la Stat. cum putem noi ca ieseni sa spunem ca acest spital sa se faca undeva intr-o locatie unde nici un medic nu vrea sa stea, intr-o locatie fara circulatie, intr-o locatie care doar conjunctural a ajuns la o anumita dezvoltare rurala, deci nu la o dezvoltare urbana. Este dupa parerea mea inadmisibil macar sa discutam. Poate daca ar fi existat o alta locatie in oras. Dar nicaieri in oras nu exista un teren asa compact cum avem aici de o 120 de Ha, dintre care 12 Ha le putem folosi pentru acest spital si tot ceea ce inseamna lucrurile anexe. Celelalte hectare vor fi folosite pentru zona de cercetare, pentru zona rezidentiala, pentru pacienti si pentru medici. Deci avem o cantitate mare de teren. Este in Iasi si dupa parerea mea in Consiliul Local nu putem discuta nici macar o secunda ca acest spital sa fie in alta parte decat in Iasi.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc domnule vice-primar. Va rog domnule consilier.

Domnul consilier Ciobotariu Florentin Traian

Mulțumesc frumos. Buna seara domnule primar, sarut mana doamnelor consilierti, buna seara stimati colegi. Chiar nu as fi vrut sa intervin pentru ca cel putin cand a inceput aceasta sedinta extraordinara am avut sentimentul ca intram intr-o normalitate in sensul ca domnul primar, prin eleganta pe care il caracterizeaza a invocat Ziua Nationala a Romaniei si tot ceea ce face comunitatea ieseana pentru locuitorii acestui oras. Insa vreau sa atrag atentia asupra unui lucru. Spitalul Regional de Urgenta nu este spitalul domnului Mihai Chirica nu este spitalul consilierilor in functie, ci este spitalul care va deservi cateva milioane de romani. Stimati colegi, nu este proiectul partidului X, Y sau Z, este proiectul nostru, proiectul romanilor. Haideti sa nu ducem discutia in derizoriu. Acum o suta de ani cand Bratienii au avut sansa sa edifice Romania Mare, Romania “Dodoloata”, nu s-au cramponat de supterfugii tehnice. Oare vice-primarul Radu Botez nu a fost suficient de clar atunci cand a spus aproape cu lux de amanunte, lucrurile care trebuiau auzite, oare chiar suntem copii? Am pretentia ca in fata noastra se afla asa cum spunea domnul primar, oamenii cei mai reprezentativi ai orasului. Haideti sa nu ii dezamagim pe ieseni. Si nu in ultimul rand, haideti sa asteptam Ziua Nationala a tuturor romanilor asa cum se cuvine si sa oferim romanilor, cel putin din aceasta parte vitregita a tarii si acest Spital de Urgenta care este realizat asa cum spunea si deputatul Movila, printr-o contributie destul de consistenta a Uniunii Europene. Va multumesc frumos.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Mulțumesc domnule consilier. Domnule consilier Bostan, va rog!

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Multumesc, domnule consilier. Domnule consilier Bostan, va rog.

Domnul consilier Bostan Ciprian Manuel

Buna seara domnule primar si domnilor consilieri. Pentru ca m-ati intrebat daca am ceva de spus, nu aveam ceva de spus in mod special. Vreau doar sa intervin pentru ca pana la urma v-ati convins prin interventiile mele ca nu am niciun interes meschin, nici populist, chiar sunt un tip vertical. Cum au spus si colegii mei, intr-adevar credem in proiectul Spitalului Regional de Urgenta, dar daca vreti cu adevarat ca nici dumneavoastra sa nu incarcam de un festivism exagerat sedinta asta, nici noi consilierii liberali sa nu avem senzatia evidenta ca nu suntem bagati in seama si suntem oarecum ironizati, propunerea mea ar fi ca daca tot e un proiect atat de important pentru comunitate, el nu arde. Daca am stat un an de zile sa il votam neaparat astazi, putem sa asteptam sa treaca campania electorala astfel incat niciunul dintre noi, nici Partidul Social Democrat, nici Partidul National Liberal sa poata specula sau poate nu aveti in intentie lucrul asta, dar pur si simplu sa fie evident pentru toata lumea ca scopul este altul si sa stam din nou la o discutie, la o alta sedinta de consiliu local, extradordinara, peste doua saptamani. In felul asta...

Domnul primar Chirica Mihai

Nu vorbește la microfon.

Domnul consilier Bostan Ciprian Manuel

De acord, dar pana atunci puteti obtine si acea adresa de la Ministerul Snatatii care pe noi ne-ar satisface si care ne-ar face sa votam pentru acest proiect, astfel incat nici sa nu fim aratati cu degetul in mod nejustificat, nici sa nu va dam ocazia poate sa creem aceasta situatie tensionata pe un proiect intr-adevar major pentru comunitate. Atat am avut de spus, multumesc.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc, domnule consilier. Domnule consilier Boca, va rog.

Domnul consilier Boca Adrian Florin

Buna seara, stimati colegi. Am constatat dupa ceea ce au discutat toti antevorbitorii ca vis-a-vis de falsa asta problema, unii ne tot ameninta ca vor vota, vor vota. Eu cred si invit sa voteze atunci cand e momentul. Degeaba spunem - ca domnule, in situatia in care nu stiu ce se intampla noi vor vota. Cetatenii trebuie sa vada cine e responsabil si cine nu. Daca in fata unui astfel de proiect atat de important pentru toata regiunea si pentru tara noastra Romania, noi ne cramponam de detalii tehnice si de proceduri si incercam sa spunem si sa aducem argumente din toate colturile tarii, ca trebuie sa se intample la fel, eu nu vad aici absolut nimic constructiv, dimpotriva vad lucruri pline de rautate, lucruri care au de-a face doar cum au spus unii colegi, cu campania electorala, ceea ce nu e cazul. Deci din punctul meu de vedere nu cred si nici nu vad absolut nicio problema tehnica si nu vad niciun contraargument adus de colegii mei din celelalte partide pentru a vota un astfel de proiect astazi. Multumesc.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Multumesc. Va rog, domnule primar.

Domnul primar Chirica Mihai

Sa ii raspuns domnului Bostan tocmai pentru respectul pe care il port. Sigur, ...(neinteligibil) satisface mai mult decat ceea ce aveti la masa in momentul de fata si cu siguranta intr-o alta sedinta ar trebui sa reluam acelasi discurs. Ati pus punctul pe i. Da, s-a intamplat sa fie si alegeri, dar pentru asta nu trebuie sa ii pepdesim pe romani. Nu e de vina cine are accident acum grav care ar trebui sa beneficieze de niste servicii medicale de urgenta competente si la nivel european pentru faptul ca sunt alegeri pe 11 decembrie. Nu trebuie sa ii pedepsim pe romani pentru asta. Nu avem voie, nu avem dreptul. A doua chestiune, daca nu se depun documentatiile pentru cele trei spitale regionale de urgenta in acest mandat al acestui guvern, s-a mai ratat un an. Au targhet, au data limita de depunere, nu se mai pot juca cu chestiunile astea. Prin urmare este, nu ultimul tren, ultimul vagon de la ultimul tren prin care ei pot depune aceste documentatii. Orice argumentatie de orice fel ati vrea dumneavoastra: sa ma sune Papa, sa ma sune domnul presedinte Iohannis, sa ne trimita scrisoare de la Washington noul presedinte, nu poate fi decat un motiv subiectiv, irelevant si lispit de respect pentru cei care ne-au votat. Nu as putea sa accept orice argument pe care domniile voastre mi-l aduceti pozitiv in afara faptului ca sa se faca la Miroslava si sa cautam o adresa semnata olograf de oricare ministru v-ar veni in minte la ora actuala. Prin urmare, haideti sa ne pastram cat se poate de rezonabil decenta fata de un proiect al comunitatii iesene. Multumesc foarte mult.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Mulțumesc, domnule primar. Va rog, domnule consilier.

Domnul consilier Cotofan Alexandru loan

Buna seara tuturor. Mulțumesc frumos ca mi-ati dat cuvântul. Am o singura intrebare de cinci secunde care este pur tehnica. Cate zile dureaza ca sa obtinem o astfel de adresa de la minister?

Domnul primar Chirica Mihai

O vesnicie.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Va rog, domnule consilier Boz.

Domnul consilier Boz Petru Eduard

Am sa analizez si argumentele expuse de domnul viceprimar Radu Botez...

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

... pe subiect. Nu facem ...

Domnul consilier Boz Petru Eduard

Pe subiect, pe subiect, domnule presedinte de sedinta. In primul rand, domnule primar, nu aveti sub nicio forma caderea morala sa criticati pe colegii mei astazi. Noi nu am venit in Consiliul Local Iasi sa sustinem o alta locatie, aceasta locatie a fost adusa in discutie de catre domnul viceprimar, in schimb ceea ce trebuia sa avem noi pana acum, era sa avem o dezbatere reala. Vad ca va erijazati si discutati si in numele rectorilor si in numele medicilor, in conditiile in care eu nu ii vad la masa, iar discutiile pe care eu personal le am cu ei, toti considera ca aceasta propunere este una aberanta si la fel cum dumneavoastra va puneti intrebarea cum putem noi sa sustinem o alta locatie, la fel va intreb si eu: cum puteti sa sustineti un spital regional de urgenta cu oameni care vor sta in suferinta, la un km de avioanele care le decoleaza si le aterizeaza pe deasupra capului, unu la mana. Doi, daca discutam de dezvoltarea orasului si discutam de faptul ca acest oras trebuie sa fie atractiv si pentru investitori si pentru turisti, nu stiu cum va puteti imagina acest oras peste 5ani, peste 10 ani cand vom reusi si vom avea acest spital, sa fie strabatut zilnic de zeci de ambulante si care efectiv sa creeze o poluare fonica extraodinar de puternica pentru cetateni. Nu mai vorbim de problema traficului, noi nu mai incapem noi deja in acest oras si dumneavoastra construiti un spital care raportat la celelalte judete din restul Moldovei, este intr-o fundatura, iar toti cei care au nevoie de acces catre acest spital vor trebui sa strabata tot orasul. Caile de acces deja sunt insuficiente, chiar daca mai construiti inca una, nu credem ca va fi suficient. Pentru ca domnul Botez a adus in discutie chiar si argumentul strategic, dati-mi voie sa va spun ca in partidul nostru sunt oameni care stiu sa faca o analiza din punct de vedere militar, strategic si punctul lor de vedere este acelasi: ca acest spital este intr-o zona de risc din punct de vedere militar, este intr-o zona infundata si ca acest spital ar trebui sa aiba acces la celelalte cai, la drumul european 583 si nu sa fie atat de aproape de vama. A fost adus argumentul ca este aproape de aeroport si in felul acesta ar putea sa fie facilitate, sa fie facilitat accesul aerian catre spital. Din contra, este mult prea aproape de aeroport. Sa faci spitalul la un km de pista, asta inseamna restrictii de trafic aerian, asta inseamna ca in momentul in care va veni un elicopter si va trebui sa aterizeze pe heliportul acestui spital, va trebui sa se coordoneze cu liniile aeriene de pe aeroport si fie, vom restrictiona pe aeroport, fie vom tine elicopterele in aer pana vor ateriza avioanele. Deci, locatia din punctul nostru de vedere este una care va aduce grave prejudicii dezvoltarii orasului nostru, iar ceea ce s-a afirmat si de catre doamna consilier Gavrila, ca toate proiectele din cadrul municipalitatii au avut de suferit si au avut critici, de data aceasta ceea ce riscam noi, este ca incercand sa dezvoltam un proiect sa blocam un altul. Si ganditi-va, va rog, la aeroportul Baneasa, unde si acolo, in Bucuresti, in momentul in care s-au emis autorizatii de constructii in aproprierea aeroportului, cu totii s-au gandit - este suficient, din contra, uite se dezvolta o anumita parte a Bucurestiului care este in jurul aeroportului, pana cand nu au mai putut, pana cand s-au intervenit cu aceste restrictii de trafic aerian in privinta aeroportului si aeroportul a fost sufocat. Deci noi vom bloca o investitie de 60 milioane de auro incarcand sa dezvoltam o alta. Daca filosofia de dezvoltare a domnului primar, in acest mandat, este un pas inainte, doi inapoi, poate ar trebui sa isi ia alti consultati, daca nu sa lase pe altii sa conduca mai bine.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Da, va rog.

Domnul primar Chirica Mihai

Stimati colegi, sigur, ar fi de dat replici de nu mai terminam si va multumesc domnule Surdu, ca ati venit de la Sovata, multumesc domnule Corozal, ca v-ati amanat zborul cu o zi ca sa raspundem. Nu este adevarat, nu vorbim nici de o mie de metri, nu ati citit proiectul de hotarare, ne pare foarte rau. Cititi-l. Asta ma uitam sa vad daca sunt puse toate caracteristicile. Nu merita sa ne continuam aceasta discutie interminabila. I-as oferi din secundele ce mi se cuvin domnului Simirad, a ridicat mana si vrea sa spuna cateva cuvinte.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Va rog, domnule.

Domnul Simirad Constantin

Am avut un sentiment de intoarcere in timp pentru ca lucrurile s-au desfasurat dintotdeauna asa la Consiliul Local. Dar aici am fost suprins, am fost surprins de pozitia pe care au luat-o Partidul National Liberal, nu pentru ca as fi impotriva lor, dar trebuia Partidul National Liberal sa insface aceasta problema, sa o dea ca o problema rezolvata de guvernul actual si sa mearga in campanie electorala cu, sa spunem, un rezultat exceptional de important pentru cele trei localitati pe care le-ati enuntat. Deci dumneavoastra trebuia sa exploatati aceasta, pentru ca guvernul actual se straduieste sa obtina finantare pentru cele trei spitale de urgenta. Deci cum puteti crede ca se poate lauda Partidul Social Democrat ca aduce banii de la Uniunea Europeana sa faca acest spital cand guvernul pe care il sustineti dumneavoastra face acest lucru? Deci dumneavoatra ar fi trebuit sa luati din zbor problema si spuneati ca domnul primar s-a asociat la ceea ce a cerut guvernul nostru si bineinteles ca realizam pentru Iasi un obiectiv extraordinar de important. Sa stiti ca cat va fi Romania o astfel de legislatie, lucrurile nu vor merge bine pentru ca eu nu consider opozitia ca vrea cu orice pret sa faca opozitie. Trebuie sa gasim alt sistem electoral care sa permita dezvoltarea comunitatilor. Deci ar trebui ca un partid cu primarul, cu viceprimarii si cu consilierii in grup, sa participe la alegeri si asta sa le asigure o majoritate calificata, o majoritate suficient pentru a lua decizii si probleme de patrimoniu. In felul asta un oras s-ar conduce exceptional de bine pentru ca opozitia ar avea rolul de a striga la dansii ho si hotiilor si tot ce se striga de obicei de catre opozitie la cei de la putere. Parerea mea este ca nu stim sa facem opozitie si bineinteles ca asta duce la suferinta comunitatilor locale pe care le dirijam, asa am patit la Consiliul Judetean. Aici tot mai sunt consilieri macar pentru majoritatea simpla, dar la mine acolo nu aveam niciunul si bineinteles ca s-au sabotat toate initiativele desi aveam o tasulca de bani sa fac de toate, nu am putut face absolut nimic pentru ca s-a pus bete in roate peste tot. Si asta ce inseamna o intarziere de patru ani, ori in competitia actuala in Europa, o intarziere cu un an este o adevarata catastrofa. De aceea eu zic si va propun la cei din opozitie ca, slava Domnului, am facut opozitie multi ani de zile, va propun sa incercati sa speculati in interesul dumneavoastra initiativele acestea si asta era exact interesul liberarilor. Un partid caruia i se spune mereu zero, acum a venit cu un proiect exceptional de reusita. Parerea mea este ca deciziile se iau la un anumit nivel, dar nu la nivel superior. Cred ca e bine sa mai calcati peste aceste decizii luate de o capetenie la nivel local care nu are anvergura necesara sa vada lucrurile in mare. Multumesc.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Va mulțumesc. Va rog, domnule primar.

Domnul primar Chirica Mihai

Se pare ca am participat la un mic curs de politica. Vroiam sa nu lasam lucrurile totusi asa, dupa care o sa cedez si nu o sa mai raspund, s-au adus foarte multe argumente. Deci acesta a fost motivul, si raspund domnului Postolache, pentru care am scos avizul de principiu de la Autoritatea Aeronautica, tocmai pentru a demonstra prin documente ca nu intentionam sa prejudiciem cu absolut nimic bunul mers al aeroportului. Aeroportul nu este un obiectiv care are nume de persoana politica, asa cum nu va avea nici spitalul, deci este un obiectiv pe care noi Partidul Social Democrat il sustinem in dezvoltare, pe care vrem sa il vedem crescand, pentru care vom face investitii in continuare privind caile de acces. Este un obiectiv la care tinem foarte mult. Vremea politicii a trecut atunci cand vorbim despre aeroport. S-au terminat alegerile in vara. Prin urmare acest proiect conteaza pentru comunitatea ieseana, motiv pentru care toate restrictiile de constructie pe care le vedeti puse pe plansa tin cont ca acest spital sa se poata face fara a prejudicia in vreun fel dezvoltarea ulterioara a aeroportului si in felul acesta daca ati fi citit avizul de principiu al Autoritatii Aeronouticii, ati vazut ca am tratat cu maxima seriozitate posibilitatea dezvoltarii ulterioare a Aeroportului Iasi. Iar acolo traiesc oameni pe Moara de Vant, domnule consilier, ar fi bine sa aflati si acest lucru, traiesc oameni, traiesc oameni de mult timp, langa aeroport, si nu si-a propus nimeni sa isi paraseasca inca locuinta. Multumim foarte mult, domnule presedinte.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - președinte de sedinta

Multumesc. Consider ca luarile de " cuvant au fost atat de diverse si atat de complete incat va rog sa imi permiteti sa sistam luarea de cuvant si sa trecem la vot. Supun votului dumneavoastra proiectul de hotarare.

Cine este pentru?

Impotriva?

Abtineri?

Cu 8 abtineri si 18 voturi pentru, proiectul de hotarare este adoptat. Va multumesc.

Domnul primar Chirica Mihai

Vrau sa ii multumesc in mod personal celui care a contribuit la acest proiect ...(neinteligibil) si anume domnului Postolache.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Si eu as vrea sa spun cateva cuvinte. As vrea sa ne amintim cu placere de acest moment in care lasul face un pas inainte chiar daca el este controversat din partea colegilor nostri liberali care, sigur, nu se opun, dar nicioadata nu sunt de acord. Va rog, domnule primar.

Domnul primar Chirica Mihai

O sa imi permit sa fac niste pliante saptamana aceasta in care am sa scot de pe facebookul, domnilor colegi liberali pozele pe care le-ati facut astazi la Miroslava si sa o sa le postam sa stie toti iesenii pe cine au votat in vara.

Domnul consilier Boisteanu Paul Corneliu - presedinte de sedinta

Va multumesc. Declar sedinta inchisa. O seara placuta!

PRESEDINTE DE SEDINTA,

BOIȘTEANU PAUL CORNELIU

SECRETAR MUNCIPIUL IASI, DENISA LILIANA IONASCU

CIC PO 03/F3