Proces verbal din 15.05.2015

PROCES VERBAL incheiat pe data de 15 mai 2015 in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Iasi

Centrul de Informații pentru Cetățeni

Nr. 45731 / 19.05.2015


ANUNȚ

Aducem la cunoștința publicului

PROCESUL VERBAL

al ședinței extraordinare din 15.05.2015

A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IAȘI

MUNICIPIUL IASI

CONSILIUL LOCAL

PROCES - VERBAL

încheiat astazi, 15 mai 2015 in cadrul sedintei extraordinare a

Consiliului Local al Municipiului Iasi

Sunt prezenti urmatorii consilieri:

1.    ANTIPA GABRIELA

2.    AUR MARIUS CATALIN

3.    AXINIA CONSTANTIN

4.    BEJAN VICTOR

5.    BIRHALA CONSTANTIN

6.    BOCA ADRIAN FLORIN

7. BOISTEANU PAUL CORNELIU

8.    BULGARIU CATALIN

9.    CHIRICA MIHAI

10.    CRISTIAN CATALIN

11.    DANGA MARIUS SORIN

12.    GAVRILA CAMELIA

13.    HARABAGIU GABRIEL

14.    MATASARU PETRE DANIEL

15.    MELENCIUC GEORGIANA

16.    NAVODARU LAURENTIU

17.    NEDELCU VLAD NICOLAE

18.    RUDNIC ERICA

19.    SCRIPCARU CALIN

20. TRANDAFIRESCU SORIN ALEXANDRU

21. VRANCEANU SIMONA ELENA

Participa la sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Iasi: domnul Mihai Chirica - viceprimarul Municipiului Iasi, doamna Denisa Liliana Ionascu - secretarul Municipiului Iasi, directorii si sefii de serviciu din cadrul Primariei Municipiului Iasi, presa locala.

Lucrarile sedintei incep la orele 10,00, sunt conduse de domnul Aur Marius Catalin si sunt inregistrate audio si video.

Sedinta a fost convocata de Primarul Municipiului Iasi, prin Dispozitia nr. 435 din data de 13 mai 2015, avand urmatoarele proiecte inscrise pe ordinea de zi:

1.    Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Iași nr. 314/29.10.2014 privind aprobarea D.A.L.I.-ului, a noilor valori ale indicatorilor tehnico - economici si a bugetului aferent proiectului „Modernizarea legaturii rutiere Centrul Intermodal de Transport - Gara Iasi;

2.    Proiect de hotărâre privind organizarea Festivalului Internațional al Educației (FIE) 2015;

3.    Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării structurii de economie socială Hecuba Catering S.R.L. de către Fundația Hecuba;

4.    Proiect de hotărâre privind aprobarea Organigramei aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Iași;

5.    Proiect de hotărâre privind desemnarea persoanelor împuternicite să reprezinte interesele

Municipiului Iași în cadrul Adunării Generale a Acționarilor de la S.C. Citadin S.A. la care Municipiul Iași este unic acționar;    2/i2

6. Proiect de hotărâre privind înființarea Comisiei speciale de analiză și verificare a activității Poliției Locale Iași;

Doamna Denisa Liliana Ionascu - Secretar Municipiul Iasi

Buna dimineata doamnelor si domnilor. Deschidem sedinta extraordinara a Consiliului Local la care ati fost convocati prin dispozitia Primarului muncipiului Iasi nr. 435 din 13 mai 2015. Sedinta se desfasoara legal. Absenteaza motivat urmatorii consilieri locali: domnul Anghel Ficu. Bine ati venit doamna Antipa. Domnul Ostaficiuc Marius Eugen, doamna Preda Anca, domnul Sandu Vasile, domnul Surdu Gabriel Mihai, domnul Trandafirescu Sorin Alexandru, doamna Vrancenu Simona Elena. Domnule presedinte, va rog.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Buna dimineata doamnelor si domnilor, va spun si eu. Va supun spre aprobare ordinea de zi a acestei sedinte extraordinare cu retragerea proiectului de hotarare privind aprobarea organigramei aparatului de specialitate a primarului municipiului Iasi, care nu are inca avizul ANFP.

Cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva?

Ordinea de zi a fost votata in unanimitate.

Proiect nr. 1

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Iași nr. 314/29.10.2014 privind aprobarea D.A.L.I.-ului, a noilor valori ale indicatorilor tehnico - economici si a bugetului aferent proiectului „Modernizarea legaturii rutiere Centrul Intermodal de Transport -Gara Iasi;

Daca sunt discutii?

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Tinand cont ca nu am avut sedinta de comisii, daca domnul Coman ar vrea sa ne spuna putin de ce trebuie sa facem lucrul asta, ar fi excelent.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va rog domnul director.

Domnul director Coman Cosmin

Buna ziua. Asa cum stim ultimele doua proiecte propuse spre finantare de catre noi catre Autoritatea de Management a Programului Operational Regional, au fost malul drept si malul stang. Malul drept a fost semnat acum doua zile, deci putem spune ca e un contract semnat. Pentru semnarea malului stang, acest proiect pe care il aveti pe ordinea de zi, suma ramasa disponibila la acest moment calculata de Autoritatea de Management, este de 6359000. Motivul pentru care e nevoie de aceasta hotarare este ca atunci cand s-a votat in prima faza acest proiect, s-a votat de catre dumneavoastra cu o contributie a municipalitatii doar de 600 mii de lei, nu de 25 de milioane cat e acum. Discutand in schimb la nivelul Autoritatii de Management, am convenit cu ei urmatoarele: pentru ca toate proiectele trebuie semnate pana cel tarziu pe 29 mai, sa mergem intr-o prima faza cu o sustinere nerambursabila din partea lor de 6.300.000 lei si pe masura ce aceasta suma va putea fi completata cu altele aferente polului de crestere Iasi, rezultate din economiile de la alte licitatii sau din eventualele corectii financiare pe care le-am putea primi, suma pentru malul stang sa creasca proportional. De altfel, aceasta prevedere ca suma poate creste de la 6 milioane pana la maxim 29 de milioane, va fi introdusa si in contractul standard care va fi semnat cu Autoritatea de Management. Asta e motivul pentru care aceasta hotarare a aparut astazi la dumneavoastra si urgenta ei este data de faptul ca in adresa pe care am primit-o de la AM POR, termenul pentru a transmite aceasta hotarare de consiliu, este luni 18 mai, altfel acest proiect nu va mai fi finantat. Multumesc.

Doamna consilier Vranceanu Simona a intrat in sala de sedinta.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Multumim, domnul director. Daca mai sunt discutii?

Cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva?

Multumim, proiectul de hotarare a fost adoptat.

Proiect nr. 2

Proiect de hotărâre privind organizarea Festivalului Internațional al Educației (FIE) 2015;

Unde avem si amendamentul de diminuare a bugetului de la 1.500.000 lei la 1.250.000 lei. Daca sunt discutii? Va rog domnul consilier.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Mai intai vreau sa va spun ca ceea ce urmeaza sa va spun as fi preferat sa o spun in comisia de specialitate, in comisia de cultura, dar cum doamna presedinte nu a convocat aceasta comisie, sunt nevoit sa fac urmatoarele consideratii aici. As fi vrut sa stiu cine este managerul festivalului, managerul acestui proiect, pentru ca in principal domniei sale, doamnei sau domnului respectiv, as vrea sa ii adresez ceea ce urmeaza. Mi se pare jignitor la adresa Consiliului Local si a noastra a consilierilor, ca programul acestui festival sa fie lansat inainte de dezbaterea si aprobarea de catre noi sau macar inainte de prezentarea in cadrul unei sedinte de specialitate, comisia de cultura. Asta inseamna ca executivul considera ca noi suntem o masinarie de vot aici si votul nostru se prezuma a fi pozitiv, se prezuma ca noi nu avem observatii, nu avem completari si nu cred ca este cazul. Mai apoi, mie, studiind ceea ce a fost lansat public si apoi proiectul de hotarare, nu imi este clar care este viziunea acestui festival. Practic, de ce il organizam? Care este exceptionalul sau? Am senzatia unui amalgam de evenimente, a unui puzzle care nu se inchide si poate ar fi trebuit mai intai sa adoptam aici o strategie culturala, poate ar fi trebuit mai intai sa aprobam agenda culturala, sa dezbatem impreuna ce vrem de la acest festival. Alocam astazi niste bani, niste sute de mii de euro din bugetul nostru pe langa cele 500 de mii de euro pe care i-am alocat la inceput anului Fundatiei Iasi Capitala Culturala, prin buget, fara o stragie culturala aprobata.

Oportunitatea acestor alocari mie astazi nu mi se mai pare justificata, poate mai degraba luam acesti

bani, ii dam domnului Surdu sa cumpere 5 - 8 autobuze noi si s-ar putea sa fie utilitate mai mare, oportunitate mai mare. Nu vad festivalul Perform, nu vad gala Operelor Nationale, care erau lucruri exceptionale in festivalurile anterioare, nu vad o zona in care universitatile din Iasi, din Moldova sa isi prezinte oferta educationala si slava Domnului am fi avut un aflux de tineri care sa vina in capitala Moldovei si sa afle despre educatie. Am fi adus mai multa lume la festival si ar fi fost mai mult al educatiei. Cum s-au ales performerii la acest festival? Repet, erau intrebari pe care le-as fi adresat in comisia de cultura. Ce il recomanda astazi pe Goran Bregovic sa se intoarca la Iasi? A mai fost. Chiar sau terminat toate optiunile noastre internationale? Va invit si pe site-ul lui Bregovic si pe site-ul lui Chris Norman, sa vedeti ca ei nu stiu sau nu anunta fanii ca vin la Iasi in luna mai. De asemenea, vad pe retelele de socializare firme care se lauda ca ei organizeaza deja, ceea ce inseamna ca cheltuielile au fost antamate, contracte de nu stiu de consultanta, ceva, sunt deja in derulare. Cum se intampla lucrul asta? Iarasi, oamenii prezuma ca acest Consiliul Local nu are nimic de adaugat, nu are de propus si cred ca, repet, nu este cazul. Puteam sa facem o extraodinara luni pe acest subiect, il dezbateam, modificam ce era de modificat, dar mie cel putin nu mi se pare inregula. Multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Daca mai sunt discutii? Domnul director, va rog.

Domnul director Coman Cosmin

O sa incerc eu sa dau cateva raspunsuri asupra problemelor ridicate de domnul consilier, dar cel putin din punct de vedere administrativ si am sa va rog apoi ca din punctul de vedere al viziunii asupra festivalului, sa va cer permisiunea sa raspunda domnul Dan Dobos, care este de altfel managerul acestui festival. Din punctul de vedere al programului propus, domnul consilier, acest program este asa cum spune si titlul unul propus si nu unul realizat. Este propus spre aprobare astazi, dumneavoastra. A fost lansat public odata cu ordinea de zi care v-a fost trimisa si dumneavoastra. Nu este un program clar stabilit, ci este un program propus. Din punctul de vedere al firmelor care se lauda deja ca fac diverse actiuni, nu stiu sa raspund, este efectiv, probabil, e la latitudinea lor sa spuna ce vor. Ceea ce eu pot sa va garantez in acest moment, este ca niciun contract nu a fost incheiat cu asemenea firme pentru a face ceva din actiunile FIE. Bineinteles ca asteptam intai aprobarea dumneavoastra si apoi derulam toate contractele. La momentul acesta nu avem contracte in derulare. Referitor la strategia culturala, am spus si in sedinta anterioara intr-o interpelare cred ca facuta tot de dumneavoastra, ea se afla in dezbatere publica. Strategia culturala a municipiului Iasi este in dezbatere publica, este o strategie foarte importanta pentu noi, pentru statutul de capitala culturala europeana pe care ni-l dorim in 2021 si este o strategie care supusa dezbaterii publice nu poate fi aprobata in doua saptamani sau intr-o luna. Asa cum spuneam si in anterioara mea interventie la sedinta anterioara, de altfel, dadeam exemplu strategiei

Bucurestiului care este pana la 30 iunie in dezbatere publica. Prin urmare nu avem astazi cum sa avem o stragie culturala adoptata la nivelul municipiului Iasi, o avem si noi propusa, e in dezbatere si o vom avea in cel mai scurt timp. In ceea ce priveste oportunitatea festivalului, cred ca nici nu e nimic de discutat, acest lucru s-a stabilit acum doi ani, festivalul este la a treia editie, acest lucru s-a stabilit acum doi ani, e un festival care s-a stabilit ca e oportun pentru Iasi. Nu cred ca in fiecare an ar trebui sa vedem daca acest festival mai este sau nu oportun. In continuare asa cum spuneam despre partea de viziune si celelalte lucruri artistice, am sa rog pe domnul Dan Dobos sa raspunda.

Domnul director Dobos Dan

In primul rand trebuie explicat care a fost rolul si mandatul meu. Bord-ul Fundatiei Iasi Capitala Culturala Europeana m-a mandatat sa gandesc o stragie de organizare a festivalului menita a ameliora una dintre cele mai problematice chestiuni legate de candidatura Iasiului pentru titlul de capitala europeana a culturii si anume aspectul participativ. Mozaicul pe care il cititi dumneavoastra, domnule Danga, in programul festivalului, este de fapt dorinta noastra de a incuraja cat mai multe asociatii, cat mai multi ieseni, comunitatea in general sa se implice in ceea ce va fi in urmatoarele 10 zile. Aici trebuie sa fac o precizare foarte importanta, una care stiu ca framanta si e foarte discutata, ma rog pe retelele de socializare cum spuneti dumneavoastra, eu nu am referinte din zona aia, dar daca spuneti spuneti dumneavoastra, si anume ce facem cu banii din subventie, ii intoarcem catre comunitate si dam o larga dimensiune participativa actiunilor culturale sau preferam sa aducem personalitati pe zeci de mii, uneori stiti bine cat costa asemenea onorarii, care sa fie plimbate prin Iasi, sa ia contact, eventual, cu cativa oameni de aici al caror orgoliu sa fie, nu-i asa, bine stimulat si apoi sa plece. Mandatul pe care l-am avut a fost acela al organizarii unui festival care sa stimuleze dimensiunea participativa, de aceea avem atat de multe si atat de variate, ma rog, actiuni. In ceea ce priveste festivalul Perform, explicatia este foarte simpla, noi am cerut proiecte pana pe data de 31 martie, aplicatia de la Perform a fost depusa dupa jumatatea lunii aprilie si aveam buget dublu fata de cel de anul trecut. In privinta galei operelor nationale, devansarea perioadei de desfasurare a festivalului care a fost cauzata de dorinta noastra de a avea o participare mai consistenta a studentilor, a facut imposibila premierea spectacolelor de opera pentru ca stagiunile la operele nationale inca se desfasoara. Din informatiile mele aceasta gala se va desfasura in toamna acestui an, dar desigur luati asta cu titlu de informatie, nu cu titlu de certitudine. In rest, daca vreti sa ma mai intrebati ceva?

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Va multumim, domnule director. Domnul viceprimar.

Domnul viceprimar Chirica Mihai

Desigur nu as vrea sa amplific si mai mult disputa intre Festivalul International al Educatiei si FILIT. Ambele sunt necesare pentru Iasi, domnul consilier. Ambele pot veni in sprijinul educatiei si a culturii iesene si desigur putem contribui intr-un mod activ fata de timpul “suficient” de scurt (daca pot folosi cu ghilimele termenul de suficient). Este intr-adevar o deficienta in ceea ce priveste abordarea acestui proiect, poate necesita o mai larga abordare din punctul de vedere al consilierilor. Lucrul acesta va fi facut, dar toti actorii implicati in programul festivalului de educatie nu au fost la indemana noastra privind prezentarea programelor pe care sa le expuna in cadrul acestui festival, motiv pentru care stiu ca au fost intarzieri. De altfel, au mai fost discutii cu universitatile si in cursul zilei de ieri, cu o parte dintre ele si a unor asociatii culturale privind integrarea in acest program. Sunt convins ca colegii nostri au preluat toate cele expuse de catre dumneavoastra si de altfel suntem intr-un consens in ceea ce priveste termenul de expunere a acestui program si pe viitor va fi din ce in ce mai bine, dar nu ar trebui sa politizam pentru ca totusi Iasiul ramane oras al culturii in care munca venita in sprijinul acestui deziderat de Iasi Capitala Culturii Europene, chiar daca se petrece intr-un termen scurt, poate sprijini. Multumim tare mult.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va rog, doamna inspector general.

Doamna consilier Gavrila Camelia

Daca raspunsurile legate de chestiunile administrative pe care le-a semnalat domnul consilier trebuie date de reprezentantii primariei, eu vreau sa apar o idee si sa incercam, ma rog, prin ceea ce facem aici sa, daca e discurs politic il luam ca discurs politic, daca suntem totusi oamenii ai Iasiului si ne asumam toti vocatia culturala a Iasiului, atunci cred ca ar trebui sa abondonam pentru cateva clipe macar si macar cand vorbim de chestiuni de cultura si de educatie, sa abandonam rolul politic pe care il joaca fiecare intr-un moment sau altul. Asa cum am aparat in interiorul primariei si in cadrul bord-ului fundatiei, valorile pe care FILIT le reprezinta, asa cum sigur exista o anumita rivalalitate fireasca intre FIE si FILIT, intre organizatorii unui festival si ai celuilalt, asa cum am considerat ca in strategia Iasiului trebuie sa se regaseasca argumentatia legata de reusitele festivalului de literatura, la fel mi se pare firesc sa avem decenta si respect pentru un proiect frumos, pentru un proiect generos si care creste de la an la an. Vreau sa va reamintesc ca destinul tuturor scolilor de cultura, de arta de a construi traditiile in timp, nu totdeauna marchezi cu o prima editie, cum nici FILIT- ul nu a marcat cu prima editie, cum si anularile Hertei Muller au aruncat in aer la momentul respectiv conceptul esential si atractivitatea momentului rescpectiv. Deci sunt intamplari, sunt contexte, sunt imperfectiuni firesti, dar trebuie sa ne referim la ceea ce se intampla pozitiv. Festivalul de Literatura este mai focalizat pe un concept mai bine definit, restrans si care sigur poate sa scape de etichetarea de amalgam. Festivalul International de Educatie si am cerut chiar de la inceputul lui si cand a fost un fel de editie anterioara primei editii, de lansare a conceptului, sa aratam ca prin conceptul de educatie de fapt, folosim un concept largit semantic, intr-o sinonimie cu ideea de educatie prin si intr-un cultura, motiv pentru care avem si arta, si teatru, si expozitii, si muzica simfonica, si muzica moderna, si evenimente ale scolilor, ale nu stiu universitatile nu am fost atat de atenta in ce masura se regasesc, dar cred ca se regasc si acestea. Deci e un moment de respiratie sub semnul culturii si educatia se realizeaza implicit. Faptul ca orasul vibreaza timp de 10 zile cu asemenea valori, unele intr-adevar de varf, altele manifestari ale amatorilor, ale tinerilor, incercari de a gasi un drum in arta, arta conventionala sau neconventionala, toatea acestea inseamna niste deschideri ale Iasiului pe care trebuie sa le salutam. Daca esuam tot timpul mai ales in zona asta administrativa care are o amprenta politica dar mi-as dori sa fie mai mult o amprenta a cetatii, daca esuam mereu in asemenea discutii, sigur ca nu o iasa nimic bun si va fi o inclestare de orgolii si permanent vom face deliciul presei in detrimentul evenimentelor respective. Voi apara cu aceeasi fervoare si festivalul de literatura, asa cum evident tot ce inseamna cred ca intelectualitatea Iasiului apara si festivalul de educatie.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Va multumim. Va rog, domnule consilier Matasaru.

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel

Ca sa extragem totusi si o concluzie din toate aceste lucru, sigur ca toate lucrurile pot fi imbunatatite. Poate anul viitor o sa incercam sa avem totusi o propunere putin mai devreme. Sunt convins ca cei din executiv in momentul de fata isi noteaza sa spunem, in agenda faptul ca vor trebui sa vina cu o propunere in fata Consiliului Local putin mai devreme anul viitor si sigur ca de aici incolo dialogul acesta inclusiv in cadrul comisiei de cultura si in cadrul, ma rog sa zicem, dezbaterii publice vor fi mai aproape de ceea ce poate si cetatenii isi doresc. De ce nu, putem stabili trupa care va canta anul viitor printr-un, nu stiu, un sondaj de opinie, un vot din acesta in mediul online, unde sa poata vota mai multe categorii de cetateni. Cred ca s-au mai facut lucrurile acestea. Cred ca lucrurile pot fi imbunatatite si de aici inainte cine a avut de tras invataminte a tras si sper ca si editia din acest an a FIE sa fie una succes.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Multumesc. Va rog domnul consilier Danga.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Eu imi exprim parerea de rau ca si domnul viceprimar si doamna inspector general, mi-au raspuns la lucruri pe care eu nu le-am spus si nici macar nu le-am gandit. Nu am spus aici ca exista o disputa intre cele doua festivaluri. Evident ca trebuie sa aiba loc amandoua, nu am gandit asta nicio clipa si nici macar nu am gandit aceasta interventie ca fiind una politica. Strict pe respectul pe care il are executivul fata de institutia Consiliului Local mai intai si apoi daca tot ar fi ajuns aici poate s-ar fi gasit in urma dezbaterilor o alta forma a festivalului. Si mie mi se pare ca el e mai mult un festival international al culturii decat al educatiei si atunci ii schimbam denumirea, nu? Repet, disputa dintre FIE si FILIT, eu nu am spus-o, nu am gandit-o, este strict optiunea PSD sa o exprime.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Mulțumim domnul consilier. Daca nu mai sunt discuții, propun... Va rog, domnule consilier Bulgariu.

Domnul consilier Bulgariu Catalin

Daca tot incercam sa vedem cum si unde aruncam pisica, atunci ar trebui sa vedem ce a spus

domnul Danga. Prima întrebare a fost - oportunitatea acestui festival. Mi se pare un pic deplasat sa intrebam daca Iasiul doreste sa faca un astfel de festival dupa tot ce a fost in acesti ani. E adevarat ca dezbaterea in comisia de cultura ar fi trebuit sa existe, e adevarat ca aceste pregatiri ar fi trebuit un pic facute mai devreme astfel incat fiecare dintre noi sa participe. A pune la indoiala oportunitatea sau mai mult, a face o comparatie intre cultura si 5 autobuze mi se pare total deplasat.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Daca mai sunt discutii? Doamna consilier Rudnic, va rog.

Doamna consilier Rudnic Erica

Cred ca stie si domnul Danga la fel de bine ca mine si ca toti ceilalti care suntem in sala, ca educatia se face prin ....

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va rog mai aproape de microfon.

Doamna consilier Rudnic Erica

. si este nota bene pentru acest oras si o spun cetatenii si nu eu ,ca acest festival se organizeaza in Iasi nu in alta parte din tara si va rog sa tineti cont de ce am spus. Multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va multumesc si eu. Daca nu mai sunt discutii, propun sa trecem la vot.

Cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva?

Proiectul de hotarare a fost adoptat.

Proiect nr. 3

Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării structurii de economie socială Hecuba Catering S.R.L. de către Fundația Hecuba;

Cu amendamentul depus la mapa. Daca sunt discutii? Daca nu propun sa trecem la vot.

Cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva? O abtinere domnul Danga.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Va rog sa consemnati abtinerea mea.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Proiectul de hotarare a fost adoptat.

Proiect nr. 5

Proiect de hotărâre privind desemnarea persoanelor împuternicite să reprezinte interesele Municipiului Iași în cadrul Adunării Generale a Acționarilor de la S.C. Citadin S.A. la care Municipiul Iași este unic acționar;

Aici vrem sa propunem prelungirea mandatelor actualilor membri din AGA, daca sunteti de acord. Va rog domnul viceprimar.

Domnul viceprimar Chirica Mihai

As vrea sa intervin un pic. Daca de la Citadin este domnul director? Intrebare - au fost sau sunt probleme in derularea activitatii societatii fata de implicarea Adunarii Generale in destinul societatii?

Domnul director Ionescu Marius

Nu vorbeste la microfon.

Domnul viceprimar Chirica Mihai

Multumesc. Atunci as veni si eu cu aceeasi propunere ca sa prelungim mandatul celor nominalizati deja prin vechea hotarare de consiliu in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de la Citadin S.A.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Daca mai sunt discutii? Daca nu propun sa trecem la vot cu acest amendament.

Cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva?

Proiectul de hotarare a fost adoptat.

Proiect nr. 6

Proiect de hotărâre privind înființarea Comisiei speciale de analiză și verificare a activității Poliției Locale Iași;

Pentru a delimita cadrul discutiilor la care va invit as dori sa citesc un articol din regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Local, de la capitolul, in care spune articolul nr. 4: “in plenul sedintei nu pot fi formulate intrebari care privesc probleme de interes personal sau particular, sau care pot afecta solutionarea unor cauze aflate in curs de judecata.”. Multumesc. Daca sunt discutii? Va rog

domnul consilier Danga.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Discutam despre ce sedinta? Sedinta de plen?

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Despre sedinta extraordinara.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

In sedintele de plen nu pot fi intrebate chestii, dar in cadrul unei sedinte de analiza si verificare, pot fi facute lucrurile astea. Nu vad de ce...dezbatem

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Vorbeam de sedinta de plen.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Repet, eu inteleg de ce ati spus acel articol.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

L-am citit, nu l-am spus.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

L-ati citit, ok.

Domnul viceprimar Chirica Mihai

Il aveti ca si motivare ca nu poate face obiectul discutiei intr-o sedinta de plen orice situatie pe marginea la cea a intervenit in Politia Locala in momentul de fata, dar nu exclude discutia despre proiectul de hotarare.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Dar scripta imanent... proiectul exista, eu pot sa nu il citesc sau pot sa nu dau citire la nimic din motivare. Daca s-ar intelege ca prin faptul ca eu imi citesc motivarea aduc in discutiei o speta aflata pe rolul organului de cercetare, dar modul in care o institutie din subordinea noastra functioneaza sau nu, da rateuri sau nu, este de competenta noastra si suntem datori ca atunci cand apar situatii exceptionale, relevate intr-un fel sau altul, sa luam atitudine. Asta au vrut consilierii liberali prin proiectul initiat. Exista astazi si trebuie sa recunoastem cu totii in urbe o neincredere in aceasta institutie denumita Politia Locala, ea fiind decredibilizata poate de a lungul timpului, dar accentuat in ultima perioada ca sa nu pronunt nimic, uitati, vedeti. Cred ca o astfel de solutie poate fi un prim pas pentru a da startul unui proces de recredibilizare. Avem nevoie de aceasta institutie, ea are in atributie o seama de activitati importante pentru urbe si toate trebuie sa se desfasoare avand la baza increderea in competenta si in respectarea legii de catre angajatul Politiei Locale. Este de competenta Consiliului Local ca in situatii exceptionale sa infiinteze astfel de comisii si propunerea noastra a fost sa o facem.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va multumesc. Domnul consilier Nedelcu, va rog.

Domnul consilier Nedelcu Vlad Nicolae

As vrea sa justific adeziunea mea la acest proiect de hotarare de Consiliu Local si sa readuc in atentia dumneavoastra un caz macabru care a avut loc in Parcul Copou si consider ca este cumva, are legatura cu ceea ce se intampla la aceasta institutie publica unde dupa parerea mea, in opinia mea lucrurile nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze. As vrea totodata sa propun pentru fata care fost eleva olimpica, care a fost ucisa in parcul Copou, Diana, sa ridicam un monument, un inger in parcul Copou in memoria dansei, pentru ca eu personal am remuscari, eu chiar vreau sa imi cer iertare de la familia si de la prietenii Dianei pentru ca poate am tacut in anumite momente, poate nu am fost suficient de profund in a urmari activitatea unor institutii ca si consilier local si sa semnalez lucrurile care nu functioneaza. Va multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Multumim si noi. Va rog, domnul viceprimar.

Domnul viceprimar Chirica Mihai

Multumesc foarte mult. Nu cred ca este momentul sa rascolim intr-o maniera brutala, sa-i spunem, amintirea parintilor despre un eveniment care cu siguranta le creeaza de fiecare data o mare tristete. Familia insasi a venit cu asemenea propunere, chiar si Asociatia Studentilor Crestini Ordotoxi din Romania, ASCOR-ul, am trimis aceasta adresa catre comisia locala privind urbanismul si catre comisia noastra privind analiza in cadrul acestui proiect, ca monument. O sa vedem in ce maniera si probabil pe baza unui concurs de solutii putem sa alegem exact ceea ce se poate face acolo. Dar revenind la problemele noastre, nu a adus colegul nostru in discutie acest articol din regulamentul Consiliului Local decat ca o maniera de a atrage atentia asupra faptului ca nu putem intra pe o dezbatere in continutul cazului penal despre care discuta procuratura in momentul de fata, dar referitor la proiectul de hotarare niciunul dintre consilierii nostri indiferent de culoarea politica, nu cred ca nu intelege necesitatea pentru a face o analiza asupra activitatii oricareia dintre structurile subordonate Consiliului Local. Maniera de prezentare a proiectului de hotarare vine oarecum intr-un mod excesiv fata de atributiile pe care ni le putem crea in cadrul unei asemenea comisii si am sa dau citire, de exemplu la articolul 8 “comisia poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana angajata a municipiului Iasi sau a directiilor institutiilor din subordine, functionar public sau personal contractual care poate avea cunostinta despre o activitate, fapta ori imprejurare de natura sa serveasca activitatii de analiza si de verificare a domeniului care formeaza obiectul activitatii comisiei”. Orice persoana angajata a municipiului Iasi, repet. La aliniatul 5 din acelasi articol: “presedintele atrage atentia persoanei audiate ca are obligatia de a spune adevarul, de a nu ascunde nimic din ceea ce stie si ca nerespectarea acestei obligatii atrage raspundere legala”. Din ceea ce citesc cred ca sunt pasaje copiate din codul de procedura penala si din mandatul pe care cetatenii ni l-au dat in calitate de consilier local, prin pregatirea profesionala pe care o am, respectiv juridica pentru unii dintre noi si de alta natura pentru altii, nu cred ca ne putem erija intr-un organ de ancheta penala, motiv pentru care nu necesitatea existentei unei comisii de analiza este problema noastra, ci faptul ca imputernicirea acestei comisii excede din punctul meu de vedere, sa spunem, atributiilor pe care un consilier si le poate lua, motiv pentru care eu ma voi abtine la acest proiect de hotarare, urmand sa ii gasim o formula astfel incat ea sa poata deveni si lucrativa. Multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Daca mai sunt discutii? Va rog, domnul Matasaru.

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel

As vrea sa atrag atentia la un aspect, sa spunem din punct de vedere economic, pentru ca eu sunt cel putin si in comisia economica. Aici se vorbeste despre prezenta unui expert pentru lamurirea unor aspecte verificate, iar comisia poate dispune efectuarea de expertize. Ar trebui identificate si sursa acestor cheltuieli, eu m-am uitat in nota de fundamentare, nu vreau sa comentez mai mult, ca idee nu este indicat. In momentul in care se face o propunere si se fac anumite sa zicem sugestii de acord, trebuie vazut si studiul de impact sau in nota de fundamentare ar trebui spus, ar trebui acoperite aceste cheltuieli dintr-o anumita varianta. Tocmai in ideea asta, deci nu sunt impotriva, analiza trebuie facuta, activitatea trebuie imbunatatita cu siguranta, dar din diferite moduri in care acest proiect de hotarare este prezentat, eu cred ca este necesar abtinerea. Modul in care este prezentat nu este unul care sa fie conform.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Daca mai sunt discutii. Va rog, domnul Axinia, va rog.

Domnul consilier Axinia Constantin

Vin si completez. Noi in momentul de fata dam nastere unei comisii care va analiza o institutie care este in subordinea municipalitatii, a Consiliului Local. Asa cum am fost invatat si educat, orice comisie trebuie sa isi desfasoare activitatea pe baza unui regulament pentru ca ea la sfarsit va trage o concluzie care va ramane scrisa si concluziile rezultate din analiza comisiei vor trebui sa fie puse in aplicare. De aceea era si este necesar sa ne intrunim in comisia juridica asa cum spunea domnul viceprimar, care sa analizeze modul cum isi va desfasura aceasta comisie activitatea si rezultatele sau concluziile din comisia juridica, daca mai e nevoie si de altfel de comisii, vor fi trecute intr-un act care sa constituie actul de nastere a comisiei de analiza. Iata ca a ne pune la treaba inseamna ca aceasta comisie va trebui sa aiba un secretariat, va trebui sa mai aiba niste organisme laterale, colaterale sau complementare pentru ca aceasta comisie sa isi desfasoare activitatea in baza legala. De aceea eu supun analizei dumneavoastra, da zicem facem o comisie sa analizam activitatea nu numai a institutiei pe care se doreste in punctul 6, dar si a altor institutii, poate e primul pas, sa analizam foarte bine si sa ne intrunim in comisia juridica consilierii nostri, sa facem acel regulament de care are nevoie orice comisie de specialitate pentru a functiona. Va multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Multumim si noi. Doamna inspector general, va rog.

Doamna consilier Gavrila Camelia

Inainte de, probabil va mai avea si propunatorul acestei comisii va avea o concluzie dupa interventie, dar pentru ca sigur a semnalat, trebuie sa ne pastram o anumita obiectivitate dincolo de parti-pris-uri si de atitudini de un tip sau altul. Domnul consilier a semnalat o raritate, o institutie importanta a primariei parcurge un moment de decredibilizare si cred ca o analiza nu ar fi de neglijat. Atat timp cat exista, asta ne-am si consultat aici, exista totusi o comisie de ordine publica din care face parte si domnul consilier si care poate analiza, care si exista deja, poate lua in discutie situatia creata. Cred ca poate invita, nu stiu termenul de audiere deja suna destul de incarcat, conotat, mai grav, poate invita la discutie reprezentati si poate gandi o strategie serioasa sau liniile unei strategii pentru recredibilizarea Politiei Locale. Este o realitate ca ea trebuie analizata cu toata serioziotatea si cred ca aflandu-se in subordinea dumneavoastra, domnule viceprimar, puteti acorda atentie propunerii, pentru ca nu as vrea sa se creada cumva ca unii consilieri doresc sa ingroape anumite initiative sau sa ignore situatiile neplacute cu care ne confruntam vrand nevrand in istoria recenta a orasului si judetului nostru.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Va multumim. Domnul consilier Bulgariu.

Domnul consilier Bulgariu Catalin

Uitandu-ma la tonul hotararii si la semnatari ei, cred ca unii dintre semnatari care au studii juridice si fiind un pic mai tineri isi doresc sa ajunga procurori si s-au gandit ca o comisie la Primaria Municipiului Iasi, i-ar ajuta sa faca putina practica. De aceea eu sunt total impotriva acestui mod de a gandi activitatea Consiliului Local si voi vota impotriva acestui proiect de hotarare.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va rog domnul consilier Scripcaru.

Domnul consilier Scripcaru Calin

M-as referi o secunda la o problema de aspect tehnic legata de termenul de expertiza. Deci expertizele sunt niste acte care sunt elaborate la cererea unor anumite institutii bine definite prin lege, organe de urmarire penala, de cercetare penala, instante judecatoresti. Deci cred ca si aici mai trebuie discutat putin termenul pentru ca nu suntem o institutie care sa fie abilitata sa solicite expertize. Va multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va multumim. Domnul consilier Danga, va rog.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Bun, OK. Sunt o serie de motive care ne fac sa gasim o solutie sa ingropam subiectul, inteleg dorinta asta nicio problema. Voiam sa va spun ca m-am consultat in tot ceea ce priveste cuprinsul hotararii cu colegii nostri parlamentari de USL care au infiintat comisia NANA, va rog sa verificati hotararea Parlamentului Romaniei, in modul in care a fost infiintata acea comisie, da? Despre buget, va propun sa alocam din fondul de rezerva aflat la dispozitia primarului, o suma de 10.000 de lei pentru functionarea acestei comisii, secretariatul este precizat in cadrul proiectului cum se va desfasura. Despre comisia de ordine publica vad ca s-a adus aici discutia, intr-adevar fac parte din ea, nu am avut onoarea sa fiu invitat niciodata la vreo sedinta, probabil s-a intamplat, dar nu am avut onoarea sa particip. Intr-adevar in corpul proiectului, art. 7, alin. 2, asta neinsemnand ca planul de ordine publica nu e semnat, e semnat si de mine, dar sedinta in sensul hai sa ne vedem toti 7, 9 cat suntem acolo sa dezbatem nu a avut loc. Art. 7, alin. 2 “ in activitatea sa de analiza, comisia va conlucra cu comisia locala de ordine publica”, practic oricum este o obligatie in legea de functionare a Politiei Comunitare ca analiza sa fie facuta de Consiliul Local impreuna cu comisia locala de ordine publica. Dragi colegi, eu cred ca trebuie sa trecem de obstacolele astea pe care le gasiti fiecare si sa decidem infiintarea acestei comisii si va rog sa supuneti la vot infiintarea ei.

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel

Si punctul de vedere al domnului consilier Scripcaru? Cu expertiza? Daca ati fost atent.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Iarasi, vedeti ca dumneavoastra spuneti de ce nu, dar haideti avem ocazia aici sa facem amendamente, bun. Putem retrage acel aliniat de pe proiect. Daca retragem aliniatul respectiv din proiect, il votati? Eu propun sa retragem acel aliniat. E in regula?

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

Va rog domnul viceprimar.

Domnul viceprimar Chirica Mihai

As veni in completare cu cateva precizari. Problema este ca riscam sa carpim o chestiune care si asa a plecat oarecum carpita de la inceput. Nu a pus nimeni in discutie, domnul consilier, necesitatea abordarii activitatii Politiei Locale, poate intr-o maniera mai aplecata fata de ceea s-a facut pana acum in conditiile in care toate documentele care stau la baza organizarii Politiei Locale si pentru anul in curs si pentru anii precedenti, au trecut prin decizia Consiliului Local. Asta este si un motiv pentru care Consiliul Local poate decide analizarea acestei activitati. Nuantarea acestui proiect de hotarare se face in contextul actual despre care nu vreau sa insistam foarte mult chiar si din motive de legalitate. Aspectele introduse in proiectul de hotarare pe care l-ati avansat sunt de natura cercetarii penale, asta am vrut sa aduc in disutie, care excede cadrului legal de functionare al consilierilor. Faptul ca putem infiinta o comisie care teoretic se suprapune peste comisia de ordine publica este un aspect, faptul ca introducem in atributiile acestei comisii atributii care vin din codul de procedura penala este alt aspect, faptul ca asa cum a nuantat si domnul, colegul nostru, domnul Scripcaru, elaborarea unor expertize dintr-un anumit punct de vedere privind analiza Politiei Locale, nu ati nuantat-o dar gandul duce de fiecare data la o fapta de natura penala sau la o fapta care poate fi transformata intr-o fapta de natura penala. Dar lucru acesta nu vine ca sa contrazica necesitatea de a avea o aplecare mai apropiata fata de activitatea Politie Locale in sensul cresterii credibilizarii acesteia fata de locuitorii municipiului Iasi si faptul ca nu reusim sa punctam exact ceea ce ar trebui sa faca un consilier local, asta este motivul pentru care ma voi abtine si propunerea mea este ca in cadrul comisiei de ordine publica unde si domnul general Birhala face parte, sa analizam necesitatea... ba da... nu mai face parte... atunci dumneavoatra, sa facem o analiza daca este nevoie sau nu este nevoie si ce atributii sa aiba aceasta comisie. Multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va multumim. Daca nu mai sunt discutii propun sa ... Va rog domnul Axinia.

Domnul consilier Axinia Constantin

Eu zic ca totusi pastrez punctul meu de vedere ca orice, in baza regulamentului care exista la Consiliul Local, orice hotarare, proiect de hotarare trebuie neaparat trecut prin comisie, de exemplu comisia juridica, sa nu facem abstractie de lucrul asta. Haideti sa intram in comisia juridica, o analizam, va trage o concluzie si atunci o punem pe tapet sau nu.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va multumim domnul consilier. Daca nu mai sunt discutii, va rog...

Doamna consilier Gavrila Camelia

Nu stiu cum veti aborda votul, dar daca nu trece propunerea domnului consilier Danga, atunci va rog sa supuneti la vot ideea de a se discuta subiectul Politiei Locale in comisia existenta, ca totusi sa nu para ca nu dorim sa discutam subiectul.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Deci supunem la vot proiectul numarul 6 in forma lui initiala, conform propunerii domnului consilier Danga.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Cu amendamentele pe care le-am facut ca raspuns la ... va rog.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Cu amendamentele facute de dumnevoastra.

Va rog, cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva?

Proiectul de hotarare a fost respins.

Va supun din nou votului acest proiect de hotarare cu ... proiectul de hotarare a fost respins si

propun din nou la vot acest proiect conform amendamentului propus de doamna inspector general.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Ce e asta? Doamna secretar, ce e asta? E alt proiect sau ce?

Domnul consilier Aur Marius Catalin - președinte de sedinta

In forma propusa de doamna inspector general ...

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Nu poate fi un proiect supus de doua ori la vot cu forme diferite, ce e asta?

Domnul viceprimar Chirica Mihai

Nu, a inteles foarte bine colegul nostru consilier. Propunerea dumnealui este ca amendamentul doamnei consilier Gavrila privind analiza mai intai in comisia de ordine publica si apoi cu aceste concluzii sa venim in plenul Consiliului Local si prin comisia juridica, sa fie adus in discutia noastra acum.

Domnul consilier Danga Marius Sorin

Asta o vom face, dar nu supuneti la vot aici. Nu aveti ce supune la vot. Comisia de ordine

publica ar fi trebuit sa se intruneasca, domnul viceprimar, a doua zi, nu sa astepte ...

Domnul viceprimar Chirica Mihai

Domnul consilier, este o cerere a doamnei consilier. Multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Va rog, cine este pentru?

Impotriva?

Se abtine cineva?

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel

Deci cu nuanta ca nu este un proiect de hotarare, este un punct de vedere al Consiliului Local si trebuie sa transmitem foarte clar lucrurile colegului nostru dincolo de toate dezbaterile pe seama acestui subiect, este faptul ca ne dorim sa fie un proiect de hotarare corect care sa parcurga pasii necesari stabiliti prin regulament. Multumesc.

Domnul consilier Aur Marius Catalin - presedinte de sedinta

Este o trimitere catre comisia de specialitate si de ordine publica.

Va multumim si va dorim o zi buna.

PRESEDINTE DE SEDINTA, AUR MARIUS CATALIN

SECRETAR MUNCIPIUL IASI, DENISA LILIANA IONASCU

12/12

FM.14.CIC.01/27.07.2009