Proces verbal din 23.01.2012

PROCES VERBAL încheiat pe data de 23 ianuarie 2012 în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Iaşi

MUNICIPIUL IASI

CONSILIUL LOCAL

PROCES - VERBAL

încheiat astăzi, 23 ianuarie 2012 în cadrul ședinței extraordinare a

Consiliului Local al Municipiului Iași

Sunt prezenți următorii consilieri:

1.    Agrigoroaei Ionel

2.    Anghel Ficu

3.    Balaniscu Bogdan

4.    Balanovici Elena Laura

5.    Bîrhală Constantin

6.    Botez Radu

7.    Carp Petra

8.    Ciobotaru Florentin Traian

9.    Cristian Cătălin

10.    Gavrilă Camelia

11.    Gradinariu Gică

12.    Grigoraș Laurențiu

13.    Harabagiu Gabriel Vasile

14.    Iacoban Sorin Avram

15.    Ionescu Ioan Sorin

16.    Olaru Ecaterina

17.    Ostaficiuc Marius Eugen

18.    Negrescu Radu Florentin

19.    Poroch Vladimir

20.    Surdu Mihai Gabriel

21.    Turliuc Cătălin

Participă la ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Iași: domnul Gheorghe Nichita -primarul Municipiului Iași, domnul Romeo Olteanu - viceprimarul Municipiului Iași, domnul Vasile Munteanu - viceprimarul Municipiului Iași, doamna Denisa Liliana lonașcu - secretarul Municipiului Iași, directorii și șefii de serviciu din cadrul Primăriei Municipiului Iași, presa locală.

Lucrarile sedintei incep la orele 10,00, sunt conduse de domnul consilier Sorin Avram Iacoban si sunt inregistrate audio si video.

Ședința a fost convocată de Primarul Municipiului Iași, pentru data de 23 ianuarie 2012 ora 10,00 prin Dispoziția nr. 35 din data de 19 ianuarie 2012, având următoarele proiecte înscrise pe ordinea de zi:

1.    Proiect de hotărâre privind completarea inventarului domeniului privat al Municipiului Iași, însușit prin H.C.L. 547/2009, cu terenurile cuprinse în Anexa 1, în vederea punerii în aplicare a proiectului „Modernizarea si reabilitarea parcului public al Teatrului Național Vasile Alecsandri”;

2.    Proiect de hotărâre privind stabilirea apartenenței la domeniul privat al Municipiului Iași a unor bunuri imobile ;

3.    Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 558/2011 privind realizarea proiectului “Reabilitarea Mănăstirii Golia - etapa II”;

4.    Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 540/2011 privind realizarea proiectului „Modernizarea rețelei de tramvai în polul de creștere”;

5.    Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 541/2011 privind realizarea proiectului „Reabilitare Linie de Tramvai Iași-Dancu”;

Doamna Denisa Liliana lonascu - Secretar al Municipiului Iași

Deschidem sedinta extraordinara a Consiliului Local la care ati fost convocati prin Dispoziția Primarului Municipiului Iasi nr. 35 din 19 ianuarie 2012.

Absenteaza domnii consilieri Toma Catalin, Talpalaru Seryl, Chiruta Ciprian si domnul Ciuca Valentin.

Sedinta se desfasoara legal. Dau cuvantul presedintelui de sedinta.

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - președinte de sedinta

Buna dimineata si bine ati venit la o noua sedinta a Consiliului Local, o sedinta extraordinara, am sa va propun pentru inceput, sa aprobam Ordinea de zi de astazi, cu 5 puncte pe ordinea de zi.

Cine este pentru Ordinea de zi a sedintei extraordinare?

Voturi impotriva? Nu sunt.

Abtineri? Nu sunt.

Deci ordinea de zi a fost aprobata.

Sa trecem la punct 1 de pe ordinea de zi.

Prima propunere, proiect de hotărâre privind completarea inventarului domeniului privat al Municipiului Iași, însușit prin H.C.L. 547/2009, cu terenurile cuprinse în Anexa 1, în vederea punerii în aplicare a proiectului „Modernizarea si reabilitarea parcului public al Teatrului Național Vasile Alecsandri”.

Discutii, domnul Negrescu , va rog.

Domnul consilier Radu Negrescu

Asa cum ne aducem aminte exact motivul discutarii acestui proiect a fost amanat in sedinta de data trecuta, intre timp, studiind problema avand informatii suplementare furnizate de catre domnul director Coman, am depus la Consiliul Local, am pus si la mapa la toti consilierii un amendament la primul punct al proiectului de hotarare, amendament justificat printr-o adresa catre Consiliul Local, pe care toata lumea o are la mapa si o poate consulta.

Nu as vrea sa pierdem vremea citindu-va acest material, il puteti consulta si noi grupul de consilieri PDL sustinem acest amendament.

In acelasi timp as dori si o declaratie publica din partea domnului Coman daca acest amendament este acceptat precum ca se va si transpune in practica adica aceasta parcare subterana va fi scoasa din proiectul depus mai departe.

Multumesc!

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - presedinte de sedinta

Da altcineva, domnul Coman va rog.

Domnul Cosmin Coman - Director Executiv

Referitor la necesitatea unei declaratii din punctul meu de vedere nu cred ca este nevoie pentru ca atata vreme cat este o hotarare de consiliul noi trebuie sa o ducem la indeplinire si atuncea nu trebuie sa vin eu sa spun, da o ducem la indeplinire.

Asa cum dumneavoastra veti hotara astazi asa se va duce la indeplinire acest proiect.

Cu amendamentul dumneavoastra fara amendament, asa cum veti hotara asa se va duce la indeplinire proiectul.

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - presedinte de sedinta

Domnul Coman Faceti amendamentul pe care l-ati propus, modificarea de suprafata .

Domnul Cosmin Coman - Director Executiv

La punctul 1 de pe ordinea de zi nu este nici un amendament al nostru, este la punctul 2 referitor la o suprafata, la punctul 2.

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - presedinte de sedinta

Da? La mine scria ceva modificat 1.

Multumesc.

Domnul viceprimar, va rog.

Domnul Romeo Olteanu - viceprimar

Intodeauna cand vrei sa faci ceva se gaseste cineva care sa puna bete in roate. Eu citez din ceea ce ati scris dumneavoastra acici, grupul de consilieri PDL “ Transformarea parcului din fata Teatrului National intr-un santier perpetuum”. Nu stiu daca dumneavoastra intelegeti cuvantul perpetuum, dar asta are o durata determinata de determinare a acestui proiect, unu, doi , acum cativa ani in urma dumneavoastra ati fost cei care in momentul in care din spatele Primariei unde este parcarea s-a dorit

realizarea unei parcari supraterane, ati fost pentru parcare subterarna. Probabil atunci nu erau ape freatice

cum sunt acuma, care este aceeași zona. Deci, de la o perioada la alta de timp va schimbați poziția vis-a-vis de proiectele Primaria asa cum va dicteaza anumite interese politice. Nu vreau sa continui pe acest subiect. Multumesc!

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - președinte de sedinta

Altcineva daca doreste.

Domnul consilier, va rugam.

Domnul consilier Agrigoroaei Ionel

Stimati colegi.

As vrea sa, eu am alt punct de vedere fata de grupul meu. In acelasi timp vreau sa va spun ca 90% din colegii mei sunt convins, sunt foarte bine intentionati, sunt oameni rezonabili si sunt dezinformati.

Nu cunosc toate datele problemei cum poate nici eu nu le cunosc pe toate, dare eu la ce cunosc eu, nu pot trata pentru viitorul Iasului, nu o fac nici pentru primarul Nichita nici pentru grupul de la PSD sau PNL fac pentru mine ca sa am un loc de parcare cand vin la Primaria Iasi, sau la Mitropolie sau cand vin in weekend este intrerupta circulatia sa am unde sa parchez masina sa nu ma plimb 5, 6 , sa fac 5, 6 ocoluri in jurul Primariei, pana ce gasesc un loc de parcare sau sa platesc o amenda ca am parcat pe interzis.

Daca am lua in calcul descoperiri arheologice nu s-ar mai construi nimic, ne blocam si nu mai construim pentru ca s-ar putea sa apara de acolo ceva, o pestera si atunci nu putem sa mai construim. Daca am lua in calcul pinza freeatica, deci Palasul care este la un nivel, proiectul Palas la un nivel de 20 de m cel putin vizual, deci nu am datele tehnice, dar vizual daca analizam proiectul Palas este cu cel putin 20 de m mai jos decat Esplanada Primariei, atunci Palatul Culturii deja este scufundat in acest moment si proiectul Palas tot complexul Palas pluteste pe ape si acolo discutam de un proiect mult mai vast. Nu am experienta sunt textilist fac confectii, am dat de 3 ori faliment, imi reprosez ca nu am fost decat la nivelul colegilor mei cu activitatea in Consiliul Local pentru ca ocupandu-ma de faliment sa supravietuiesc nu am putut face mai mult si as fi vrut si as fi fost capabil sa fac mai mult dar nu am putut. Nu vreau sa raman daca este un mandat care imi reprosez ca nu am facut suficient de mult si sunt sincer daca cineva nu crede este cu problema dumnealui dar eu sunt sincer in fata dumneavoastra. As vrea sa nu ramana in istoria Iasului ca am trecut si eu odata prin Consiliul Local si o oportunitatea de a face o parcare in centrul Iasului, sa respingem asa pur si simplu pentru ca este o persoana si as vrea sa-i reprosez ceva domnului primar Nechita.

Domnului primar chiar nu se putea vota Cimitirulul domnului Ionescu.

Doi, deci domnul primar nu ...

Domnul consilier Sorin Avram Iacoban - presedinte de sedinta

Da va rog sa-l lasam sat termine pe colegul nostrum.

Domnul consilier Agrigoroaei Ionel

Va rog frumos domnul lonescu daca v-ar fi votat cimitirul sigur ati fi fost obiectiv dupa ce v-ar fi votat. Intelegeti, chiar va rog eu frumos haideti sa analizam cu mare atentie pierdem o oportunitate stiti dece insist sa se faca, este vorba de 20 de milioane de euro ce am inteles eu. Daca ii fac un joc domnului primar Nichita, pentru ca domnul primar Nichita cu ajutorul PDL —istilor acuma, cu amendamentul acesta, face tot un proiect tot de 20 de mil de euro, ca sunt fondurile astea europene, dar va face numai o gradina, pentru ca ii da posibilitatea PDL sa faca lucru asta. Deci sunt responsabil si va rog frumos luati in serios lucrurile astea pentru ca oportunitatile in viata unui om si-n viata unei urbe, unei localitati nu sunt permanent. Acuma sunt, 2, 3 ani sunt fonduri europene pina in 200 de milioane de euro. Daca noi venim la orice stopam, ca vrem noi sa ne incapatinam, ca nu stim, ca suntem fraieri sau suntem prea destepti atunci meritam nu sa stam in Iasi, haideti sa ne mutam undeva sa stam in pestera sa stam daca nu intelegem anumite lucruri asa cum ar fi trebuit sa fie, nu mai putin pentru ca vreau sa recopar ce nu am vorbit ultimii 3 ani.

Deci a fost la Primaria Budapestei si am avut o intalnire cu institutiile din mai multe institutii ale statului ministere, din partea presedintiei a prefecturii, cu primarul Budapestei acum vreo 6,7 ani. Budapesta era un santier, erau numai blocaje se mergea numai pe cate un singur sens, se adusese cel putin 3 mii de politisti din toata tara si-i localizase in Budapesta sa faca fata, l-am intrebat, si cineva din grup, l-am intrebat, domnul primar cum mai luati urmatorul mandat daca Primaria este plina de santiere si a spus domnule, locuitori din Budapesta gandesc pe termen lung si ei stiu , vad ce va fi peste 15 ani, 20 de ani si l-au ales pe acel primar ca am fost interesat inca 3 mandate, pe primarul Budapestei. Deci domnul Ionescu acuma faceti jocul sa iasa domnul primar Nichita inca odata la sigur. Deci sunt oameni care vad pana in perdea, sunt oameni care vad si dupa perdea. Eu prefer si ma straduiesc nu defiecare data vad si dupa peredea, dar ma straduiecs de cele mai multe ori sa incerc sa vad asa.

Va multumesc!

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - președinte de sedinta

Mulțumim domnului consilier.

Domnul deputat mai vreti sa luati cuvantul , va rog.

Domnul Marius Spinu - deputat

Domnilor consilieri domnule primar, dragi jurnaliști ma adresez in special presei pentru a putea duce un mesaj corect celor din afara acestei incaperi.

Nu vreau sa intru intr-o dezbatere cu colegul Agrigoroaie legat de ceea ce a spus pentru ca l-am asteptat sambata la sedinta extraordinara a consilierilor locali unde am dezbatut acest proiect extrem de serios si profesionist si nu vrem sa blocam nici un fel de activitate a Primariei din contra, sa va ajutam sa va realizati toate proiectele.

Din nefericire asa cum se arata extrem de corect zic eu in acest material care va fi pus la dispozitia presei pentru ca grupul de consilieri dupa aceasta sedinta va face o conferinta de presa, probabil in jurul orei 1.00.

Domnul consilier Sorin Avram Iacoban - presedinte de sedinta

La subiect domnul deputat, va rog

Domnul Marius Spinu - deputat

Va rog, am voie sa discut. Noi nu vrem sa blocam acest proiect. Am stat de vorba cu toti specialistii din Iasi legat de dificultatile care le are , propune realizare acestui proiect. Si vreau sa reamintesc tuturor colegilor de aici, un lucru care nu a fost prinsa in materialul care justifica completarea art. 1 din proiectul de hotarare pe care noi sustinem realizarea acestui proiect cu finantare europena reabilitarea imprejmuirii Teatrului National langa Primarie pentru a o transforma intr-o zona intradevar necesara Iasului, nu vrem sal blocam, consideram ca acest punct adaugat realizarea unei parcari subterane, el insasi va bloca acest proiect. Este un proiect cu fonduri europene. Ultimul termen pentru a putea prelua acesti bani , este ca pina la data de 31 decembrie 2013, licitatia absolut toate formalitatile totul, totul trebuie termint.

Cel tarziu la data de 31 decembrie 2013, trebuie semnat proiectul cu rezolvat contestatii si eventual firma respectiva care va castiga sa faca ceva.

Mai exista posibilitatea maxim de 2 ani de zile in care se pot face platile catre UE pina in 2015, 31 decembrie. Ultima factura a firmei va trebui pe acesta lucrare sa fie livrata in cel tirziu data de 31 decembrie 2015. Doi ani de zile. Se angajeaza cumva in expunere ca se va termina acest proiect in 2 ani ,2 ani jumate depinde de formalitatile pregatitoare. Avem un exemplu aici lasand la o parte chestiunea tehnica care am vorbit in aceste ultime zile cu mari specialisti, nu i-am spus de ce, i-am intrebat doar tehnic ce se poate intimpla, toti ne-au spus da ar fi posibil numai ca costurile ar fi uriase, nu stim niciodata ce se intampla nimeni nu a mai facut din 90 cand sa facut un studiu geotehnic, nimeni nu am mai facut nici un fel de studiu legat de zona centrala a Iasului si stim foarte bine din trecut ce probleme au fost cu reabilitarea Teatrului National. Deci avem un exemplu la 500 de m de noi, cu acest proiect de realizare din fata Halei Centrale nu s-a asteptat nimeni ca din cauza descarcarii arheologice sa fie blocat acest proiect de atat de mult timp. Din nefericire pentru noi iesenii, pentru domnul primar, pentru dumneavoastra Consiliul Local. Cu alte cuvinte daca pe 31 decembrie 2015 acest proiect care include inclusiv parcarea nu va putea fi terminat si dati-ne voie din tot ce am discutat noi in Consiliul Local in special cu specialistii nu va putea fi terminat UE va spune nu ne-am pus la indeplinire proiectul, va trebui sa dam banii inapoi, va trebui sa continuam lucrarile cu banii Primariei, vom ramane cu un proiect foarte mare pe cap care nu va putea fi dus pina la capat. Deci motivul nostru pentru a realiza aceasta zona care sa lege inclusiv de celelalte proiecte votate, legate de axa culturala a Iasului cu Stefan cel Mare si zona veche a Iasului de la fundatie a fost acesta. Haideti sa votam acest proiect sa-l realizam sa facem acest ansamblu architectonic in fata teatrului si linga primariei aici in centrul Iasului fara sa intram intr-o dezbatere aveti foarte multe argumente si puteam aduce invitati aici profesori universitari de la Constructie, geotehnisti, v-ar fi spus realitatile, apropo de faptul ca nu cunoastem realitatile acestui proiect. Nimeni nu vrea sa blocheze acest proiect. Va rog sa ma lasati, nu am luat de multe ori cuvantul, chiar termin si nu vreau sa intru intr-o dezbatere ...si politica. Vreau sa spun ca punctual opozitia noastra este extrem de buna credinta, stimati colegi, vrem sa se realizeze proiectul stiim ca introducerea in proiect a parcarii asa cum se arata din toate documentele s-a facut cumva pe ultima suta de metri, nimeni nu a avut nici macar executivul Primariei, nici domnul Coman la inceput intentia pentru ca nu rezulta din actele care au fost depuse pentru introducerea acestui proiect, ca o paranteza totusi sa spunem, ceea ce s-a facut, contractul a fost semnat pe 12.12.2011 si a fost predat undeva in jur de 10.01.2012. Deci in termen de 20 si ceva de zile sa spunem ca sa finalizat un fel de preproiect a acestui ansamblu ceea ce

mi se pare foarte...

Domnul consilier Sorin Avram lacoban - președinte de sedinta

Mulțumim domnului deputat

Domnul Marius Spinu - deputat

Deci inca odata pentru toata lumea noi vom vota acest proiect, in condițiile in care veți accepta

Domnul consilier Sorin Avram Iacoban - presedinte de sedinta

Dumneavoastra nu votati , votati la Parlament

Domnul Marius Spinu - deputat

Noi, vorbesc de consilierii PDL, va rog sa nu ma intrerupeti chiar am avut bun simt nu am venit de multe ori la sedinta , nu am luat cuvantul

Domnul consilier Sorin Avram Iacoban - presedinte de sedinta

Ati depasit cele 3 minute care deobicei le pastram pentru un anumit subiect.

Domnul Marius Spinu - deputat

OK nu stiam ca sunt 3 minute fixate in Regulamentul Consiliului Local, am vrut sa fie acesta problema foarte clara ca sa nu dezinformam nu suntem impotriva proiectului. Suntem impotriva preluarii in acest proiect a parcarii subterane si daca veti accepta amendamentul la punctul 1, avand toata justificarea din fata, de buna credinta, vom vota fara nici un fel de problema asa cum am votat 99% din proiectele propuse de catre Primarie. Va multumesc pentru rabdarea cu care m-ati ascultat.

Domnul consilier Sorin Avram Iacoban - presedinte de sedinta

Eterna poveste cu drobul de sare. Cine mai vrea sa ia cuvantul.

Domnul Botez, va rog.

Domnul Consilier Radu Botez:

As vrea sa spun si eu aici doua cuvinte pentru ca vad ca lucrurile putin se inflameaza, sigur este vorba de o decizie politica luata si pe considerente tehnice, dupa cum stiti acest proiect de hotarare trebuie sa intruneasca doua treimi asta inseamna ca fara voturile celor din PDL proiectul nu va putea trece si eu cred ca poate ar fi mai normal intradevar sa impartim acest proiect in doua daca se poate in sensul in care sa obtinem aceasta finantare si sa avem voturile PDL ului pentru partea de suprafata si intr-o perioada determinata de timp , o luna sa spunem, sa stabilim criteriile tehnice sau sa vedem tehnic unde se poate realize o parcare in zona centrala a orasului, va spun unde pentru ca sigur acest loc este cat se poate de amplu in fata teatrului si s-ar putea, poate, realiza acolo o parcare dar cred ca mai exista un loc poate nu la fel de mare dar totusi un loc in care s-ar putea realiza o parcare in spatele primariei cu tot cu zona, chiar din spatele primariei, parcarea primariei plus parcarea publica, deci ar trebui sa gasim o varianta in care sa realizam si parcarea sis a nu ne oprim cu acest proiect pentru ca altfel discutiile sigur ar putea continua la infinit si peste o saptamana si peste o luna si toata lumea ar avea numai de pierdut, multumesc.

Domnul Consilier Catalin Turliuc:

Eu vreau sa va spun urmatoarea chestiune, atunci cand avem astfel de oportunitati si sunt perfect de acord cu domnul consiler Agrigoroaiei pe care il si felicitam pentru pozitia curajoasa care a avut-o astazi cand avem astfel de oportunitati trebuie sa le folosim ca le vom fructifica 100 % sau le vom fructifica 90%, ca acest lucru va fi realizat sub administratia Primarului Nichita sau oricarui alt primar cred ca acest lucru este mai putin relevant, tot ce vreau sa va spun este mirarea pa care o vad de fiecare data in ochii prietenilor si a oamenilor, a majoritatii oamenilor care se ocupa cu chestiuni culturale in orasul asta cand vedem initiative care vor sa propulseze Iasul sa-l puna acolo unde e locul lui incep sa fie blocate de fel de fel de mecanisme si spun acest lucru pentru ca mi se pare extrem de grav ca cineva sa aiba ceva impotriva bunaoara si imi cer scuze ca fac o mica paranteza pe care il avem acum de discutat impotriva muzeului munipal , eu marturisesc ca afost initiativa mea am tacut din gura am acceptat, pe vremea respectiva nu eram aliati cu Psd, acest lucru s-a intamplat, primarul a inteles noi toti trebuie sa intelegem ca avem niste obiective care transced mizeria vietii politice pe care o traim si politica asta a partidului franarilor care ne duce mereu in derizoriu si ne scoate in strada, cred ca acest lucru trebuie sa inceteze spre binele acestui comunitati, nu toate proiectele trebuie sa fie neaparat pragmatice nu toate proiectele trebuie sa aduca neaparat bani, pentru ca altfel am fi ramas vorba consilierului Agrigoaroaiei in glod, din pacate au unii o mentalitate de grota si intalnim mereu astfel de lucruri care obstructioneaza vocatia, singura vocatie certificata adevarata, cu care ne hranim e adevarat ca e o iluzie ca e un mit ca iasul este o capitala culturala dar care este singurul lucru care ne poate motiva si daca nu suntem capabili sa intelegem ca aceasta comunitate si aces oras nu se pot dezvolta doar asteptand si stand cu mana intinsa dupa bani de nu stiu unde si ca noi nu suntem capabili sa facem proiecte si aceste proiecte sa le trecem prin consens pentru ca eu transced inca o data lupta politica vom avea mereu pareri diferite, eu sunt istoric nu vreau sa vi le dau, pentru ca sunt foarte multe in istorie atunci cand cineva vede pe termen scurt plateste, nu vreau sa fim in situatia in care avand astfel de oportunitati, repet poate nu vor fi realizabile 100% va cineva sa raspunda, cineva semneaza pentru aceste proiecte noi trebuie doar sa deschidem aceasta fereastra nimeni dintre noi nu este specialist nimeni dintre noi nu poate anticipa ce se poate intampla dar cu toate acestea noi am fost trimisi aici sa oferim acestui oras o viziune si sansa unei dezvoltari in viitor cred ca acest lucru trebuie sa ne defineasca in primul rand in calitate de ieseni, in calitate de membri ai acestei comunitati mai apoi in calitate de membri ai unui partid politic pe care il servim sau interesele caruia ii servim la un

moment dat sau altuia din existenta noastra, sper ca vom avea toti de invatat din aceste discutii.

Domnul Mihai Chirica Director Direcția Tehnica si de Investiții

Mulțumesc, foarte scurt voi fi, cateva din argumentele care au stat la baza amendamentului privind oportunitatea construirii unui parcaj sunt nefondate din mai multe motive. Zona centrala si consiliul local stie pentru ca a trecut prin aprobarea acestui an a fost studiat in amanunt privind stabilitatea prezenta sau nu a apelor freatice printr-un studiu care l-am prefinantat in 2009 si care practic sta la baza tuturor programelor de dezvoltare pe zona centrala, referitor la prezenta apelor freatice continui sa va spun faptul ca atat mitropolia are sapaturi la peste 12 metri si chiar pentru cladirea primariei prin studiul de fezabilitate si ulterior prin proiectul tehnic privind consolidarea si aducerea unor solutii moderne privind stabilitatea la seism sau acut sapaturi de jur imprejurul primariei privind determinarea determinarea panzei freatice care era primul raspuns pe care trebuia sa-l aducem proiectantului, deci din aceste considerente parcarea subterana nu va putea fi afectata panzei freatice, mai mult se stie foarte bine si solutiile tehnlogice si posibilitatile de a le implementa ne permit de a scoate apele subterane din orice incinta indiferent daca ea se face aici sau in albia Bahluiului, despre oportunitatea construirii unei parcari pentru cele doua obiective majore in special Teatrul National si Filarmornica care vor fi puse in functiune analiza facuta cu domnul arhitect Visan este, spunem noi, orice arhitect care ar veni cu o astfel de solutie a fost ca sa spunem asa salvatoare pentru cele doua obiective importante alaturi de mitropolie si primarie.Din punct de vedere tehnic nu putem spune acum ce se va intampla pana la ce adancime si unde vor planta fundatia noii constructii dar cu siguranta solutii sunt si nu cred ca privim lucrurile dupa teoria drobului de sare amintit de domnului consilier inainte de a da sansa acestui proiect.

Doamna Consilier Camelia Gavrila:

........simt nevoia pentru ca m-au provocat mai multe aspecte si din cele spuse de domnul Catalin

Turliuc care as fi asteptat pozitia nuantata cel putin a unui consumator de cultura frecvent, deci uneori stau si ma intreb daca disputele acestea dintre noi cu argumente care mi-as dori sa fie pertinente si de buna credinta daca au substanta sau sunt chiar asa cum spuneti dumneavoastra cei care sunteti mai legati de executivul primariei simple reglari de conturi politice ca atunci sigur nu mai poti crede nici un argument pe care le aduce opozitia din consiliu local dupa cum nici dumnealor nu cred in argumentele pe care Usl le aduce, eu mai am inca inocenta ca politica se face cu argumente corecte si ca din discutiile noastre pot iesi si niste idei valoroase sau lucrurile se pot concilia, asta ar fi asa ca stare de spirit a doua problema, este absolut necesar o parcare, este absolut necesar ca un oras modern are nevoie de parcari subterane stau si ma intreb daca dupa ce am asteptat cu neliniste cu emotie sa se termine reparatiile la teatrul national cand ai in sfarsit perspectiva o data sa mergi la piese de calitate doi sa-ti aduci musafirii oaspetii partenerii de pe proiecte intr-o institutie emblematica a iasului sa trebuiasca sa mai asteptam inca nu stiu cati ani sa ne gandim ca mai pot aparea ruine care sa impinga termenul si mai departe ma rog sigur luand ca model ceea ce s-a mai intamplat in alte parti ale orasului ma intreb de ce nu se poate face aceasta parcare in alta parte parca este o predestinare fatala a iasului de a fi mereu de a se impiedica de lucruri care genereaza discutii si de a nu se gasi solutii alternative , de dorim ca banii sa-i atragem, ne dorim proiectul sa-l finalizam, a existat acest proiect fara ideea de parcare subterana brusc a aparut parcare subterana dar de ce acolo in fata teatrului prin spate sau iar nu mergem 2 ani la teatru si ne ducem in monstruozitatea de alaturi eventual daca se poate si poate mergem pe la casa de cultura ca sa vedem piese improzivate in spatii nepotrivite deci sigur ca voi vota ca om politic asta este, dar dilemele interioare sunt cu sentimentul de nemultumire si cu dorinta, la un moment dat sa ajungem si la compromisuri ca in fond politica este si o arta o compromisului.

Domnul Gheorghe Nichita- primarul Municipiului Iași:

Cu nervi nu reusim sa convingem pe nimeni cu nimic, intai si intai doamna profesor vreau sa va spun ca vom face pasajul de langa Biblioteca Mihai Eminescu si au fost oameni inclusiv cei care conduc aceasta institutie care au spus cum vom putea sa construim acel pasaj subteran care se lucreaza la o adancime destul de mare chiar langa biblioteca si cei care au studiat documentatia si au facut proiectul au convins inclusiv si pe cei de la monumente si pe toata lumea ca se poate executa pasajul subteran langa biblioteca Mihai Eminescu care este monument istoric si care este o institutie emblematica pentru Iasi, daca este sa facem paralela cu ceea ce s-ar dori o parcare de la esplanada si nu sub teatrul national atunci am vedea ca distanta e mult mai mare si e mai usor intradevar sa construim aceasta parcare, mai dam un exemplu ca sa va raspundeti la temerile astea a dumneavoastra concludent si evident s-au executat parcare in spatele Palatului Culturii o diferenta de nivel mult mai mare fata de cea de la Teatrul national pe 5 nivele s-a executat acum de cativa ani de zile si nu este afectat Palatul Culturii care este mult mai aproape decat Teatrul National si de parcare care nu ar avea 5 nivele de adancime, deci temerile astea ca nu mai putem sa construim nimic in oras pentru ca este zona de panza freatica de monumente si asa mai departe, profesorii care lucreaza la documentatie ei dau si raspunsurile iar restul este doar politica ne speriem doar pentru ca cineva a lansat treaba asta, de ce a lansat aceasta chestiune ca da bine la populatie si dam exemple in Iasi am stat cu lucrarea aia de la hala centrala ani de zile, dar pe undeva pentru viitor efortul celor care au stat si au suportat santierul de acolo si al nostru al primariei care am cheltuit de 3 ori mai mult decat suma proposa initial, va fi benefic pentru oras, vom avea o ruina care va vorbi inca o data despre ce insemna iasul la 1600 si ceva si va fi un punct de vizita sa vada efectiv ce inseamna trecutul si istoria iasului pe care altii poate o contesta care nu sunt ieseni si nu ferim de lucrul asta , s-a tipat foarte multa lume din Iasi inclusiv arhitectii au stat ore si zile in sir intepati de unii si altii influentati de unii si de altii ca distrugem relicvele si tot ce avem noi in curtea domneasca ori curtea domneasca acum este lucrare de studiu pentru cercetatorii arheologi care se lauda ca o pun in evidenta si au scos-o la iveala era conservata in subteran nu stia nimeni de ea si eu am temerea ca e posbil ca in orice zona centrala sa gasim o ruina de acest gen sa intarzie lucrarea daca stam asa si eu ca primar in functie ar trebui sa ma gandesc de ce sa-mi convina mie sa stau in functie sa ma duc nu stiu unde alte birouri si nu in acest Palat Roznovanu dar pentru avem oportunitatea banilor pe care ii aducem gratuit pentru consolidarea si refacerea acestui monument istoric prefer sa ma duc si sa stau la casa casatoriile sau in alta parte intr-un birou inghesuit doar ca sa facem acest obiectiv important deci nu am temerea asta ca pot locui in alta parte ca primar decat in palatul Roznovanu un numar de ani astfel incat acest palat sa fie pus in evindenta, luati Mitropolia Moldovei si Bucovinei de cati ani se lucreaza ? ati visat sau ati avut indrazneala sa concepeti cand s-a aprobat proiectul ca se va sapa in subteran si se va face subsolul sub Mitropolia Moldovei si Bucovinei ? si se face un subsol chiar sub mitropolie care e monument istoric care a avut antecedente cand s-a prabusit cupola...avem ingineri si profesionisti care stiu sa argumenteze tehnic si sa si asume raspunderea pe proiect, nu ar fi nimeni tampit si nici Uniunea Europeana care are consultanti ...care ar spune ca nu se fac proiecte pentru ca sunt suspiciuni din partea unuia sau altuia si aici as vrea sa ma intorc la altceva ca totul este o manipulare , scrie in proiectul acesta de hotarare parcare subterana ? aici dumneavoastra pe ordinea de zi astazi aveti aprobarea unei parcari subterane ?exista asa ceva pe proiectul de hotarare scrie foarte clar aici trece in inventarul primariei a terenului cutare si cutare .nu scrie parcare.nu scrie nimic altceva aprobati dumneavostra astazi parcare subterana ? de ce acest amendament ? pentru ca sa nu putem eventual avea aceasta perspectiva .azi aveti de aprobat doar trecerea terenului din domeniul care nu e a nimanui in domeniul primariei deci avem acolo zece mii si ceva de metri patrati e diferenta de vreo doua mii si ceva de metri patrati care trebuie sa fie in inventarul nostru si nu sunt si trebuie sa trecem la cadastru in cartea noastra funciara asta facem noi astazi si trebuie sa trecem curtea care este a teatrului national, care este a primariei municipiului Iasi in domeniul nostru ca sa putem sa o gestionam, nu sa facem investitia asta la curtea teatrului si la esplanada teatrului national inseamna ca va trebui in viitor ani de zile la presiunea unora sau altora sa spune ce nu puteti sa faceti investitiile din banii iesenilor, acum am sa va spun si altceva daca votam proiectul in felul acesta nu facem decat sa gestionam sa stabilim foarte clar situatia juridica a terenului, pasul 2 este documentatia , documentatia nu o face Chirica , Coman ,Nichita ,Olteanu sau altcineva tot profesori , tot proiectantii o fac si daca v-as spune ca la documentatie lucreaza profesori de cel mai bun renume din oras inclusiv arhitectii, arhitectul care lucreaza este domnul Visan , a fost seful Ordinului arhitectilor este un om de prestigiu nu putem discuta ca arhitectul Visan care a condus ordinul arhitectilor nu-l intereaseaza ce se intampla in fata teatrului national nu-l intereseaza ce se intampla in jurul teatrului national dar sa-i dam sansa, cu oameni de rezistenta cu ingineri cu profesori sa ne spuna daca se poate sau nu ceva , noi de la inceput spunem ca nu se poate, lasati-i pe ei sa spuna daca se poate sau nu se poate, studiul legat de panza freatica este facut avem profesori care stiu subsolul acestui oras fata de oricare dintre noi si ei spun da sau nu, ce ne vor propune dansii venim in consiliul local, ca ne vor propune sa nu facem parcare ca ne vor propune sa facem parcare ca ne vor propune sa facem nu stiu ce fel de arbusti nu stiu ce fel de plante nu stiu ce fel de fantani arteziene sa schimbam acolo, ei vor veni si noi astea le vom aproba in consiliul local atunci da subiect de discutie si intrebari catre dansii daca se poate se face in timp util daca nu se poate care ar fi durata care ar fi lucrarile care ar duce la respectarea unei durate de executie si asa mai departe , atunci am avea tot motivul sa discutam , atunci daca este oportun sau nu parcarea dar noi astazi nu le dam voie sa studieze, nici macar nu le dam voie prin acest lucru sa studieze si mi se pare aberant pentru ca proiectul pe care dansii il fac trebuie sa fie aprobat de catre consiliu local, indicatorii trebuie aprobati de catre consiliul local, ca sa putem depune documentatia la Agentia de Dezvoltare Nord Est, ideea unei parcari in zona de la ei vine nu de la noi stiti de ce vine de la ei pentru ca spun ...vrem sa modernizam parcul asta inseamna sa dai afara fantanile arteziene, sa inlocuiesti conductele de apa sa inluciesti cablurile daca tot lucrezi in subteranul parcului nu e normal sa folosesti acea oportunitate pentru ca sa faci si o parcare ei s-au gandit nu noi si am zis ca daca asa gandesc ei hai sa-i ajutam sa-i lasam sa gandeasca asa.am dat de cativa ani buni de zile parcul de la independentei in licitatie pentru un privat sa faca parcare, unde ? ..sub statuia independentei..se studiaza in clipa de fata si exista o perspectiva pentru viitor o parcare subterana foarte mare sub parcul independentei si sub parcul de la Mitocul Maicii Domnului sunt doua parcuri nu inseamna ca nu le refacem inapoi dar alta solutie ca sa facem parcari in centrul iasului nu sunt, alte terenuri mari, in afara de palasul care o sa ne ajute foarte tare si acum ma intorc la domnul deputat care a spus ca noi vrem sa fim de buna credinta, exemplu cu temerea dumneavoastra ca nu vom putem cheltui banii europeni in termen si se va intampla nu stiu ce minune este o chestiune pentru cineva care nu a lucrat niciodata in acest domeniu, eu am adus bani 52 de milioane de la Uniunea Europeana pentru Apavital Rajac cum se chema atunci, pe programul Ispa, programul de preaderare la Uniunea Europeana, programul avea termen limita, proiectul pus in functiune ultimul proiect pus in functiune a fost acum o luna de zile in 2011, nu a dat Rajac-ul nici un leu inapoi nici o penalitate alte proiecte Ispa inca sunt in executie din 2007 termenul se intinde spre 2012 nu s-a terminat inca deci ideea e ca ne vor lua banii ne vor face .drobul de sare nu functioneaza aici, avem experienta necesara, mai mult depunerea proiectelor pe aceste fonduri europene a fost inca un an de zile amanata de cine ? tocmai de expertii Uniunii Europene consultantii lor si Guvernul nostru.ultimul termen a fost in decembrie anul trecut, ne-a dat pana in februarie anul asta pana pe 15 inca doua luni de zile si cine a propus treaba asta comisarul care vine de la Bruxelles si spune ca aveti proiecte le-am vazut treaba incepe sa functioneze va amanam inca doua luni de zile deci nu va fie frica ca o sa platim banii astia noi sau nu o sa-i cheltuim important e sa putem intradevar sa-i aducem si sa-i investim in proiectele care avem nevoie astazi deci eu propun sa lasati amendamentul pentru momentul in care vine documentatia sa aprobam astazi doar transferul, doar trecerea terenului, doar terenul, iar cand cei care fac documentatia si o sa-i cerem si noi lucrul asta foarte clar sa studieze cu parcare si fara parcare.daca gasesc ceva in subteran daca au cum sa faca analiza subteranului daca apar suspiciuni legate ca nu se poate executa atunci sa se faca doua variante cu parcare si fara parcare, atunci de abia putem sa discutam in consiliu local daca este oportun o varianta sau alta pentru ca documentatia respectiva trebuie aprobata in consiliu fara aprobarea in consiliu nu pleaca la Agentia de Dezvoltare Nord Est si noi nu facem altceva decat sa aprobam doar terenul.

Doamna consilier Camelia Gavrilă

Poate mai raspundeti la o intrebare, domnul Primar. Dacă proiectantii si arhitectii care au propus ideea aceasta, s-au gandit daca se va folosi cladirea teatrului in aceasta perioada? Pentru ca, teatrul probabil se va inagura din ceea ce spune in jumatate de an. Se va putea intra pe undeva sau ce facem il inchidem, asta vreau un raspuns, asta e ceea ce ma framanta?

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Va spun eu de pe acum, fara sa discut cu dansii.

Doamna consilier Camelia Gavrilă

Mergem sau la nu la teatru?

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Teatru nu are nici o legatura cu acest proiect. Pentru ca in curtea teatrului se lucreaza numai la partea de peisagistica, la partea de spatiu verde, o data. Doi, avem proiecte care le am aprobat in Consiliul Local si incepem sa executam pavajele si trotuarele. Deci toata zona teatrului, inclusiv parcarea teatrului, inclusiv cea din spate de aicea, intra in celelalte proiecte care la anul o sa le executam.

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Nu are nici o treaba una cu alta.

Aia o studieaza ei tehnic.

Doamna consilier Camelia Gavrilă

Pe unde se excaveaza? Pe unde se va excava daca se face parcare subterana?

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Daca ar fi , pe amplasamentul parcului, cu incinta inchisa complet, trotuarele din jurul parcului vor fi modernizate pe alt proiect, nu sunt pe proiectul asta.

Raman functionale

Deci toata zona Bratianu, vine cu granit in clipa de fata, si o facem incepand de anul asta, suntem in alt proiect. Zona Stefan cel mare se face de anul asta. Deci nici o treaba nu are una cu alta, iar varianta in care dansii vin si spun: da, putem face parcarea, atunci vin si explica, nu se poate face parcare si explica.

Domnul consilier lacoban Sorin - președinte de sedinta

Domnul consilier Surdu, va rog.

Cereti-o la microfon.

Domnul consilier Surdu Gabriel

Pauză de trei minute.

Da, multumim. O pauza de trei minute.

Dupa pauză.

Doamna consilier Camelia Gavrilă

Lasati-l sa zica.

Domnul consilier lacoban Sorin - presedinte de sedinta

Hai, spuneti domnul consilier.

Domnul consilier Cristian Catalin

Mai este un aspect tehnic pe care se pare ca l-am scapat din vedere. In primul rand am primit de la domnul Cosmin Coman, ma rog o schita, in care sunt prevazute deja accesele in parcari subterane, inclusiv accesele in parcararile peitonale subterane, adica scari rulante. Intrebarea era: in proiectul care s-a depus pentru Agentia, pentru proiectare, cand s-a depus la Agentia Nord Est si cand s-a facut caiet de licitatie, in acel caiet de licitatie era prevazuta parcare? De ce a aparut deja in plansele care ni s-au aratat, aceea parcare subterana?

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Explica Cosmin!

Domnul consilier lacoban Sorin - presedinte de sedinta

Domnul Coman, va rog.

Domnul Cosmin Coman- Director Executiv

Exact asa cum a spus si domnul Primar mai devreme, initial proiectul era doar pentru refacerea peisagistica a zonei. Discutând cu domnul arhitect Visan, de la dumnealui a aparut propunerea de a face aceasta parcare acolo, asta este motivul pentru care apare acum pe aceasta plansa pe care o am la mine, apar acele casute care inseamna intrare in parcaj, pentru ca dumnealui a propus si a propus acesta plansa de amenajare.

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Domnul consilier, noi am gandit de la bun inceput, reamenajarea parcului si de la teatru si de pe esplanada unde sunt fantanile arteziene, el a cerut in clipa de fata sa analizeze si sa studieze si posibilitatea unei parcari. Faptul ca Primăria este deschisa la aceasta solutie sa o gandeasca el, nu ma impiedica sa votez proiectul de astazi. Proiectul de astazi tine de terenuri, proiectul legat de cum va fi amenajarea facuta acolo tine dupa ce avem documentatia emisa de catre proiectant, in care inca o data v-am repetat poate sa fie cu parcare, o sa fie fara parcare. Eu o sa ii cer dansului sa imi faca doua variante cu parcare si fara parcare, astfel incat dupa aceea sa puteti analiza.

Domnul consilier lacoban Sorin - președinte de sedinta

Da, la cererea domnului Surdu, liderul consilierilor PDL, trei minute pauza, dupa trei minute de revedem in sala de sedinta. Multumesc.

Pauza.

Domnul consilier lacoban Sorin - președinte de sedinta

Daca mai e de discutat pe proiectul acesta? Domnul Surdu, va rog.

Domnul consilier Surdu Gabriel

Pentru primul proiect care il avem pe ordinea de zi de astazi, grupul de consilieri PDL, il va vota cu acel amendament, de a nu se face parcare in parcul public.

Domnul consilier lacoban Sorin - presedinte de sedinta

Da, supun la vot atunci prima varianta, proiectul asa cum a fost el pus la mapa in ordinea de zi, dupa care o sa supunem la vot si propunerea dumneavostra cu amendament.

Deci, cine este pentru propunerea de proiect asa cum a fost trecuta in ordinea de zi?

15 voturi

Cine se abtine?

Cine este impotriva? Patru, cinci, sase, sapte, opt, noua

Noua voturi impotriva.

Deci proiectul de hotarare nu a trecut in varianta initiala.

Domnul Primar, va rog.

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

Nu v-ar conveni sa punem amendamentul acesta care l-ati vrut dumneavoastra, ca sa studiem si varianta parcarii, ca documentatie, nu ca aprobare, adica sa votam proiectul cu un amendament in care sa spunem se va studia doua variante, una cu parcare, una fara parcare, si atuncea amendamentul respectiv poate fi prins in proiectul de hotarare pentru ca sa putem face documentatia. Tot nu? Atunci proiectul a fost respins.

Domnul consilier lacoban Sorin - presedinte de sedinta

Da, proiectul a fost respins. Trecem la proiectul de hotarare nr. 2.

Proiectul nr. 2

Proiect de hotărâre privind stabilirea apartenenței la domeniul privat al Municipiului Iași a unor bunuri imobile.

Daca sunt discutii aici? Domnul Coman, va rog.

Domnul Cosmin Coman - Director Executiv

Cu o rugaminte, exista la mapa o anexa modificata, la punctul 3, in loc de 363,16 mp sunt doar 63,13 mp, dintr-o eroare de redactare a aparut altfel. Deci am sa va rog sa supuneti la vot cu anexa modificata.

Domnul consilier lacoban Sorin - presedinte de sedinta

Sunt discutii?

Nu sunt discutii.

Supun la vot cu amendament facut de domnul Cosmin Coman.

Cine este pentru?

Abtineri? Nu sunt.

Voturi impotriva? Nu sunt.

In unanimitate proiectul de hotarare nr. 2 a trecut.

Proiectul nr. 3

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 558/2011 privind realizarea proiectului “Reabilitarea Mănăstirii Golia - etapa II”;

Daca sunt discutii aici la proiectul acesta? Nu sunt. Trecem la vot.

Cine este pentru?

Abtineri? Nu sunt.

Voturi impotriva? De asemenea nu sunt.

Proiectul de hotarare a trecut in unanimitate.

Proiectul nr. 4

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 540/2011 privind realizarea proiectului „Modernizarea rețelei de tramvai în polul de creștere”;

Domnul Coman, va rog faceti amendamentul.

Domnul Cosmin Coman- Director Executiv

Da, si aicea am un amendament. Anexa 2 la proiectul de hotarare o gasiti in forma reactualizata propusa astazi, si am sa va rog sa supuneti la vot cu anexa doi modificata. Multumesc.

Domnul consilier lacoban Sorin - președinte de sedinta

Daca nu mai sunt discuții, cu amendamentele aduse de domnul Cosmin Coman, supun votului dumneavoastra proiectul de hotarare nr. 4.

Cine este pentru? Multumesc.

Voturi impotriva? Nu sunt.

Abtineri? Nu sunt.

In unanimitate proiectul de hotarare nr. 4 a trecut.

Trecem la proiectul de hotarare nr. 5

Proiectul nr. 5

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 541/2011 privind realizarea

proiectului „Reabilitare Linie de Tramvai lași-Dancu”;

Domnul Coman.

Domnul Cosmin Coman- Director Executiv

Aceeasi propunere ca si la proiectul de hotarare anterior, ca sa supuneți la vot anexa doi modificata pentru astazi. Multumesc.

Domnul consilier lacoban Sorin - președinte de sedinta

Deci cu amendamentul propus de domnul Coman, supun votului dumenavostra proiectul de hotarare nr. 5.

Cine este pentru?

Abtineri? Nu sunt?

Voturi impotriva? De asemenea nu sunt.

Domnul Primar, va rog.

Domnul Primar - Gheorghe Nichita

O sa facem o sedinta ordinara la sfarsitul acestei luni, si o sa propunem ca in zona respectiva poate facem un cimitir privat. Atunci o sa votam.

Domnul consilier lacoban Sorin - presedinte de sedinta

Da va multumesc. O zi buna!

PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ, Sorin Avram Iacoban

SECRETAR Denisa Liliana Ionascu