Proces verbal din 27.09.2012

Sedinta Consiliului Local al municipiului Galati din data 27/09/2012

PROCES - VERBAL

AL SEDINTEI EXTRAORDINARE A CONSILIULUI LOCAL DIN DATA DE 27 SEPTEMBRIE 2012

Convocarea Consiliului Local a fost facuta cu 3 zile inaintea sedintei in baza Dispozitiei Primarului nr.530/24.09.2012, intrucat sedinta este extraordinara .

Ordinea de zi a fost adusa la cunostinta locuitorilor prin intermediul ziarului “Viata Libera”, in data de 24.09.2012.

Sedinta Consiliului Local din data de 27.09.2012 este publica, avand ca presedinte de sedinta pe dl. MIHAI MANOLIU

ORDINEA DE ZI A ȘEDINȚEI EXTRAORDINARE A CONSILIULUI LOCAL GALAȚI DIN 27 09 2012

  • 1. Proiect de hotarare privind participarea municipiului Galati, împreuna cu actionarii municipiului Tecuci si ai comunei Sendreni, la constituirea operatorului regional Societatea CALORGAL SA si delegarea gestiunii serviciului de producere, transport, distributie si furnizare de energie termica în sistem centralizat în municipiul Galati;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

  • 2. Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului general de venituri si cheltuieli al municipiului Galati pe anul 2012;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

  • 3. Proiect de hotarare privind aprobarea instituirii dreptului de uz si servitute de trecere subterana, cu titlu gratuit pe durata existentei capacitatilor energetice, in favoarea S.C. FDEE ELECTRICA DISTRIBUTIE MUNTENIA NORD SDEE GALATI, pe terenul proprietatea privata a municipiului Galati;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

  • 4. Interpelari, interventii, cereri;

  • 5. Diverse.

Proiect de hotarare privind alegerea președintelui de ședință;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Buna ziua, haideti sa incepem. De fapt ar trebui sa fie o sedinta foarte scurta. Domnul Primar vrea sa ne demonstreze ca respecta ceea ce a vrut, chiar daca este extraordinara, a vrut s-o facem in plen, nu cum se proceda inainte si stim cu totii cum, asa ca, sa incercam si noi sa fim la fel de corecti.

In momentul de fata, din 27 de consilieri, avem prezenti 24 de consileri. Lipsesc motivat : dl. Rainea N., dl. Ilie Z. si dl. Bugeag Ghe. Pentru ca tot vorbim de corectitudine, dl. Rainea si-a depus si cerere de invoire, pentru ca este plecat.

Inainte de a intra in ordinea de zi, domnul Primar ar vrea sa ne faca o informare. Va rog, domnul Primar

DL. PRIMAR

Buna ziua. Ma simt dator sa va fac o informare scurta, pentru ca vreau sa fie cat mai concisa, legat de deplasarea de la Viena si subiectul “Dimitrie Cantemir”, pe care am vrut sa-l punctez si de fata cu dumneavoastra, l-am punctat o data cu presa. Incep cu el discutia.

Va spun direct. Am fost neplacut surprins, pentru ca, au aparut niste comentarii deviate de la subiectul de baza. Subiectul de baza si esential, a fost acela ca, am reusit intr-un timp record, doua saptamani, cum am promis, sa le permitem oamenilor din “Dimitrie Cantemir”, care au fost batjocoriti, cum au fost batjocoriti, sa intre in locuintele acelea si sa le poata folosi. Asa se intampla pe la noi. In loc sa vedem partea frumoasa, s-a vazut nu stiu ce mare afacere facuta de dl. consilier Savel Rotaru, chipurile cu firma “Criomec”, unde era patron, era de toate pe acolo. Daca a lucrat odata pe acolo, nu inseamna ca era patron. Am facut-o si in conferinta de presa de la fata locului si o fac si acuma, il felicit si ii multumesc, pentru ingeniozitatea de care a dat dovada. Datorita ideii pe care a avut-o, datorita rapiditatii cu care am executat acea lucrare, oamenii de acolo pot trai in conditii cat de cat normale. Profit si il felicit inca o data si asa sa ramana, restul e “can-can”

Subiectul numarul doi, legat de Consiliul Oraselor Dunarene. Vreau sa punctez un lucru care pe mine, ca galatean, m-a facut sa ma simt nu tocmai confortabil la acel consiliu, unde au fost prezenti primarii de la Budapesta, Belgrad, primarul Vienei, dl. Hoippel, care are peste 30 de ani in functie, primarul de la Ulm, care are peste 20 de ani de cand este in functie, oameni extraordinari, dar spre rusinea noastra, am constatat ca pe harta care reprezenta strategia Dunarii, Galati-ul nu exista, sa stiti. Insa, pot sa va anunt de acuma, ca suntem si nu numai ca suntem, facem parte, prin persoana mea, din Comitetul Executiv al Consiliului Oraselor de la Dunare. Asta trebuia sa se intample de mult si nu neaparat pentru ca este vorba de persoana mea. Era un lucru absolut normal sa fim acolo, sa fim prezenti in lumea civilizata. Pot sa va informez ca in discutiile care s-au purtat acolo, sunt bani. Sunt bani si intrebarea tuturor celor de acolo era urmatoarea, de ce nu reusim sa-i accesam. Eu am fost destul de franc si am spus, pentru simplu motiv, pentru ca nu avem proiecte. Si asa si este. Daca aveam un proiect serios puteam sa mergem cu el si sa-l discutam si eventual, sa-l supunem spre aprobare pentru o eventuala finantare. Lucrurile pozitive care au reiesit pe scurt: U.E. este extrem de interesata de acest proiect, al strategiei Dunarii, ca dovada, finanteaza deja un curs de manegeri pentru strategia Dunarii si vom fi prinsi si noi, trei - cinci persoane, trebuie sa le alegem foarte bine. Cinci persoane pe care suntem obligati sa-i tinem cel putin 6 ani pe putin in functie, pentru a nu da bir cu fugitii, pentru ca se investeste in ei. Sunt cursuri care se vor face la Bruxelles, Viena, locatiile se vor stabili din timp, lucru care demonstreaza ca U.E. este mai interesata decat sunt autoritatile de la noi si aici include si autoritatile centrale. A fost si d-na Predescu, Ambasador al Romaniei pe probleme ale strategiei Dunarii, a fost si dl. Oprescu, printre altele, care a reiterat proiectul “Canal Dunare - Marea Neagra”, asa incat lucririle, cred eu, incep sa se miste, ceea ce este foarte important si pentru noi. Important, in sensul in care ne obliga sa venim cu proiecte, pentru a ne integra cat mai rapid in ceea ce altii fac de foarte mult timp. Va multumesc.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Va multumesc, dl. Primar. Sper sa ne obisnuim si noi cu astfel de informari. De fapt, ce ne-ati spus, in primul caz, cel cu “D. Cantemir” si acesta, cu Viena, vedem ca de fapt, noi am trait intr-o stare de anormalitate. Acum, eu zic si prin aceste solutii, incercam sa ajungem si sa intram intr-o stare de normalitate. Si pentru ca ati facut referire la primarii de acolo, sper ca si dumneavoastra, peste vreo trei mandate, o sa ne povestiti la fel si o sa aveti vechime si o sa ajungeti chiar presedinte acolo.

DL. PRIMAR

Daca-mi permiteti, m-am adresat d-lui Hoippel si i-am spus ca, desi am trei luni de mandat, dar i-am spus ca vreau sa ajung si eu la numarul de ani de mandat pe care ii are dumnealui, daca ma tine Dumnezeu.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Inainte de a da citire ordinei de zi, as vrea sa supun atentiei dvs.si sa votam procesul-verbal al sedintei ordinare a C.L. din data de 9.08.2012. Daca sunt observatii, interpelari ? Daca nu, supun la vot.

Cine este pentru ? 24 voturi Cine este impotriva ? 0 voturi Cine se abtine ? 0 voturi Cu 24 de voturi a fost aprobat procesul-verbal al sedintei C.L. din 9.08.2012. In continuare va prezint ordinea de zi a sedintei extraordinare din 27.09.2012. Daca mai sunt si alte propuneri, alte puncte pentru ordinea de zi ? Daca nu, supun la vot.

Cine este pentru ? 24 voturi Cine este impotriva ? 0 voturi Cine se abtine ? 0 voturi Cu 24 de voturi a trecut ordinea de zi a sedintei.

  • 1. Proiect de hotarare privind participarea municipiului Galati, împreuna cu actionarii municipiului Tecuci si ai comunei Sendreni, la constituirea operatorului regional Societatea CALORGAL SA si delegarea gestiunii serviciului de producere, transport, distributie si furnizare de energie termica în sistem centralizat în municipiul Galati;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

Daca sunt interpelari ?

DL. MIHAI A.

Ma rog, infiintarea Calorgal era una fireasca, dupa ce s-a intamplat cu Apaterm-ul, dupa dezastrul de acolo, dar totusi as avea un amendament. As prefera sa se faca o licitatie, in ceea ce priveste delegarea gestiunii, la care sa participe si Calorgal-ul. Poate mai sunt si alte societati din tara interesate sa preia acest serviciu in municipiul Galati.

DL. PRIMAR

Daca-mi permiteti sa raspund. O data, nu face obiectul sedintei de astazi, dar, din punct de vedere tehnic, acesta a fost si motivul pentru care am optat pentru aceasta solutie, de a infiinta o noua societate, o asociere cu Tecuci-ul si Sendreni-ul, tocmai pentru a putea atribui in mod direct acestei societati serviciul de distributie, pentru ca am vrut sa evitam o licitatie. O licitatie, stiti ce inseamna la noi. De regula, pana se face caietul de sarcini, trece un timp, vine ziua licitatiei si in mod sigur, apar contestatii. Contestatii care, de regula se duc dincolo de CNSC, ajung pe la Curtea de Apel si atunci ne prinde iarna, fara a avea solutie de a distribui caldura in locuintele oamenilor. Vreau sa intelegeti, ca este o situatie de compromis. Nu este solutia ideala pe care ne-am fi propus-o, dar datorita faptului ca, falimentul Apaterm-ului , este unul de care nu trebuie sa ne mai indoim, indiferent de faptul ca, s-a amanat pronuntarea falimentului pentru data de 7 noiembrie. Probabil ca va mai fi un termen de amanare si atunci, incercam sa iesim, avem un termen de gratie, 15 ianuarie, cand preconizam ca pe noua societate, Calorgal, sa putem trece toate utilitatile de la Apaterm la Primarie si mai departe, la Calorgal. De asemenea, sa putem sa incheiem contractele cu cetatenii sau cu Asociatiile de proprietari, lucru care realizati ca inseamna extrem, extrem de mult timp. Ne-am luat o marja de timp pana in ianuarie. Pana atunci, sunt convins ca vom reusi sa facem toate aceste lucruri si vom functiona pe aceasta noua structura , pe Calorgal, si profit de aceasta ocazie, pentru ca este si d-na Stratulat, este si dl. Ispas si este si liderul de sindicat, trebuie sa inteleaga un lucru toti si vorbesc fara a incerca sa-mi incarc discursul cu cea mai mica doza de populism, este foarte rau. Este foarte greu, cand, in plina iarna, vor ramane oameni pe drum, fara serviciu, dar nu avem incotro. Pentru ca, trecerea de la defunctul Apaterm, la noua structura, Calorgal, se va face dupa un studiu extrem de amanuntit si nu cred ca jumatate din actuala schema vor intra in noua schema. Dar, prefer sa-mi asum toate riscurile, din punctul acesta de vedere, prefer sa multumim 200.000 de oameni, creind necazuri si probleme la 3-4oo de oameni. Asta este realitatea. Trebuie sa inteleaga oamenii ca alta solutie nu exista si nu putem sa incarcam la infinit nota de plata catre oameni, numai pentru a tine o schema care este extrem de stufoasa. E si o promisiune, ceea ce spun acum.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M. Daca mai sunt si alte interventii ? Daca nu, supun la vot.

Cine este pentru ? 21 voturi Cine este impotriva ? 0 voturi

Cine se abtine ? 3 voturi{grupul PDL, dl. Cristache C.,dl.Dobrea V., dl. Mihai A.}

  • 2. Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului general de venituri si cheltuieli al municipiului Galati pe anul 2012;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

Inainte de a fi interventii sau interpelari, o rog pe d-na director Stamate Doina sa ne spuna cateva cuvinte despre aceasta rectificare.

D-NA STAMATE D. Rectificarea de astazi a fost necesara pentru punerea in aplicare a O.G. nr.13, care reprezinta rectificarea bugetului de stat care ne-a fost repartizat si noua, 2.250.000 milioane, banii din cota defalcata din TVA pentru plata asistentilor sociali pentru persoanele cu handicap si pentru asigurarea cheltuielilor materiale la invatamant si de asemenea a fost necesara redistribuirea unor bani de la bugetul de dezvoltarea pentru anumite prioritati la bugetul local. In primul rand, 3 milioane pentru asigurarea primei rate la imprumutul pe care l-am luat pentru strazi, rata care se plateste in prima parte a lunii octombrie la

BRD. Apoi, pentru a asigura cheltuielile materiale, reparatiile, la invatamant, unitati pe care le-am preluat la municipiu si cu ocazia caruia s-a descoperit a fi necesare suplimentarea anumitor reparatii si deschiderea anului scolar in mod corect. De asemenea, datorita cursului valutar, dobanzile la celelalte imprumuturi pe care le avem si pe care le stiti, fiind in valuta, cursul sarind de media pe care am avut-o in bugetul initial, a trebuit sa suplimentam cu valoarea cursului. De asemenea, cei 900 de mii pe care tocmai i-am aprobat pentru noua societate, Calorgal, ca si capital social si doua sume care sunt mai mici, dar foarte importante, Politia Locala, pentru asigurarea normei de hrana si suplimentarea pentru deszapezire, pentru activitatea de deszapezire de anul acesta, erau 500 mii prinsi in bugetul initial si acum am suplimentat cu inca pe atat.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M. Multumesc, daca sunt intrebari ?

DL. DOBREA V.

Vreau s-o intreb pe d-na director care este gradul de colectare, in momentul de fata, la buget ?

D-NA STAMATE D.

Gradul de colectare la aceasta data este in jur de 80% , dar a doua etapa de colectare, dupa cum stiti, la impozite si taxe, termenul sem. 2, este30 septembrie. Deci, la acest moment el este influentat de acest termen. De asemenea, termenul pentru celelalte impozite, contracte si venituri, ultimul termen este 15 decembrie, deci, este influentat de cele doua termene de plata. DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Multumesc. Daca mai sunt alte interventii, solicitari ? Daca nu, supun votului dvs. Acest proiect.

Cine este pentru ? 24 voturi Cine este impotriva ? 0 voturi Cine se abtine ? 0 voturi Cu 24 de voturi, a trecut acest proiect de hotarare.

  • 3. Proiect de hotarare privind aprobarea instituirii dreptului de uz si servitute de trecere subterana, cu titlu gratuit pe durata existentei capacitatilor energetice, in favoarea S.C. FDEE ELECTRICA DISTRIBUTIE MUNTENIA NORD SDEE GALATI, pe terenul proprietatea privata a municipiului Galati;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

Daca sunt observatii, interventii, interpelari ?

Cine este pentru ? 24 voturi Cine este impotriva ? 0 voturi Cine se abtine ? 0 voturi

Cu 24 de voturi, a trecut acest proiect de hotarare.

  • 4. Proiect de hotarare privind alegerea președintelui de ședință;

Inițiator: Primarul municipiului Galați - Marius Stan

Aici, il rog pe dl. Popa Florin sa faca propunere, ca lider al PSD-ului.

DL. ENACHE

Daca-mi permiteti, voi face eu propunerea. Il propun ca presedinte de sedinta pentru urmatoarele trei luni pe dl. Viceprimar Popa Florin.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Daca mai sunt si alte propuneri ? Daca nu, va rog sa votati pe buletinele de vot. Pana strange comisia de numarare, buletinele de vot, dl. Primar vrea sa ne mai informeze cu cate ceva.

DL. PRIMAR

Vroiam sa va informez ca astazi am fost la Ministerul Administratiei si avem prevazuti pentru 10 puncte termice si pentru investitii in modernizarea retelelor, 34 miliarde de lei vechi. A-pro-pos, de ce spunea dl. Mihai Alin, despre licitatii. Avem caietul de sarcini la NRMAP, este de doua luni de zile, nici acuma nu a venit raspunsul final, ceea ce demonstreaza inca o data, ca lucrurile treneaza in situatiile de genul acesta si putem risca sa pierdem banii acestia, care sunt alocati pentru anul bugetar 2012, iar pentru cine nu stie, trebuie sa inteleaga ca acesti bani nu vor veni pe Apaterm, care este in faliment, vor veni pe primarie, licitatia se face de la primarie, lucrarile se vor face de cei care vor castiga licitatia.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Multumesc. Cat numara colegii nostri, daca sunt la interpelari, interventii, cereri, diverse, daca mai sunt alti colegi care vor sa intervina ?

DL. BUCATANSCHI M.

Chiar inainte de a veni la sedinta, un cetatean de pe str. Domneasca, in zona Purilor, m-a rugat sa intervin in C.L., pentru ca in acea zona, dupa ora stingerii, ora 9-10, exista grupuri de tineri foarte agitati, care deranjeaza pe locatarii din acea zona. Imi fac datoria sa ii port cuvintele in aceasta sedinta si sa rog Politia Locala sau cine se ocupa de ordinea si linistea din jur sa faca ceea ce considera necesar. Va multumesc.

DL. PRIMAR

Despre politie, dl. doctor, pot sa va spun doar ca, deocamdata, calca apa. Nu stiu de ce. Probabil ca asteapta schimbari si vor fi.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M. Daca mai sunt alte interventii ?

DL. ROTARU S.

Pentru ca s-a discutat aici de Apaterm si de incalzirea de la iarna, parerea mea este ca ar trebuie facuta o analiza foarte serioasa la Electrocentrale. Noi suntem, spre deosebire de alte orase din tara, cu o singura bara de alimentare, ceea ce nu se prea intampla in orasele moderne si nu se prea intampla nicaieri in lume. Pentru ca, a cadea Electrocentrale, inseamna ca, cade bara de alimentare si respectiv, distributia si putem ramane in plina iarna, intr-o situatie foarte grea. Eu cred ca ar fi necesar, mai ales ca, cunosc destul de bine ce inseamna Electrocentrale, am facut niste reparatii capitale, de-a lungul anilor pe acolo, sunt utilaje vechi, cazanele sunt intr-o situatie deosebit de afectate de timp. Reparatiile nu s-au facut asa cum ar fi trebuit sa se faca, dupa un program de reparatii curente. Ar trebui facuta o analiza la Electrocentrale, sub aspectul greutatilor pe care le au ei, privind alimentarea, privind piesele de schimb, astfel incat sa putem interveni si noi, la nivelul primariei, la nivelul C.L., la Ministerul Economiei, pentru ca sa fim siguri ca la iarna nu vom avea probleme cu aceasta unitate, fiind unica pe alimentarea cu caldura. Eu vreau sa va spun ca la Electrocentrale, cand a fost dimensionata aceasta centrala , ea a fost dimensionata pentru a functiona 50% pe gaz metan, 25% pa gaz de cocs si 25% pe gaz de furnal. Situatia in combinat o stiti, gaz de furnal si gaz de cocs nu mai exista pentru Electrocentrale. Ei merg acum numai pe gaz metan. Au facut si niste modificari pe pacura, dar superficial, dupa parerea mea. Deci, ar trebui facuta o analiza cu ei, sa avem garantia, o discutie, o masa rotunda, ca sa vedem , sa avem siguranta ca nu vom avea probleme cu ei, ca singurul furnizor de energie termica a orasului la iarna, in conditiile unor temperaturi scazute, sub 20 de grade.

DL. PRIMAR

Dl. Rotaru, va informez ca, acesta a fost si scopul intalnirii de astazi, de la minister. Am avut si acum, cred ca 10 zile, o intalnire si la Ministerul Economiei, impreuna cu dl. Tudor, cu dl. Ministru Secretar de Stat, dl. Traicu, care pe mine m-a surprins placut, chiar era pe domeniu, pe meserie. Avem asigurari ca nu vom intampina probleme. Am avut discutii si cu cei de la Romgaz, in ciuda datoriei imense pe care o au, 140-145 milioane de roni, la Romgaz, in ciuda acestui fapt, vor primi gaz metan, cu anumite promisiuni si din partea Electrocentrale, conditionati, evident, dar cred ca vom avea caldura. Acum, important e sa vedem si pretul la care o vom avea.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Multumesc, Mai sunt si alte interventii ? Daca nu, dl. Dima, va rog frumos sa dati citire rezultatului buletinelor de vot.

DL. DIMA C.

Din 24 de voturi valabil exprimate, 21 sunt “pentru”, 2 voturi “impotriva” si 1 vot “abtinere”.

DL. PRESEDINTE MANOLIU M.

Va multumesc. Supun votului in plen propunerea ca pentru urmatoarele 3 luni, dl. Popa Florin sa fie presedinte de sedinta.

Cine este pentru ?

Cine este impotriva ?

Cine se abtine ?

24 voturi

0 voturi

0 voturi

Nu-mi ramane decat sa-l felicit pe dl. Popa Florin, sa-i urez sedinte usoare, iar dumneavoastra sa va multumesc foarte mult de colaborarea pe care am avut-o si de sprijinul acordat de dumneavoastra, pe care l-am avut in calitatea mea de presedinte de sedinta.

Va doresc o zi buna.

PRESEDINTE DE SEDINTA, Mihai MANOLIU

AVIZAT SECRETAR,

Grigore MATEI

INTOCMIT,

Mariana CARAUSU