Proces verbal din 15.01.2010

51.proces verbal sedinta din data 15.01.2010

ROMÂNIA


PROCES-VERBAL

Încheiat astăzi, 15.01.2010, orele 12,00, în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Constanța.

La ședință participă: 23 de consilieri (absenți: dl.Cupșa Ovidiu, dl.Imbraim Temur și dl.Șandru Nicolae), dl.primar Radu Ștefan Mazăre, d-na secretar Marcela Enache, funcționari publici din aparatul propriu de specialitate al Primarului, invitați și reprezentanți ai mass-mediei.

Ședința este publică și va fi condusă, conform Hotărârii Consiliului Local nr.495/2009, de domnul consilier Vișan George.

Dl.George Vi șan

Bună ziua, stimați colegi! Pe ordinea de zi avem un singur punct, prin care stabilim tariful la care se va factura gigacaloria de către RADET. O să-i invit pe colegi să ne facă expunerea de motive... Pe dl.primar.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Bună ziua! Înainte de a discuta prețul gigacaloriei cu care va fi...care va fi vândută către populație, sunt convins că toată lumea este interesată să vă fac o expunere despre bugetul municipalității pe anul 2010. Deoarece dumneavoastră știți că prețul gigacaloriei este subvenționat în proporție de 55% de către municipalitate și, teoretic, 45% de către Guvern; spun teoretic, întrucât acești bani de la Guvern când vin, când nu vin, când vin pe culori politice sau se duc pe culori politice.Ca să aveți un ordin de mărimi, anul trecut subvenția a costat, pentru a menține prețul gigacoloriei la valoarea de 119 lei/gcal, subvenția acordată, totală, a fost de 1000 de miliarde. Repet, de o mie de miliarde, ceea ce înseamnă aproximativ douăzeci și ceva de milioane de Euro, ca să înțelegem efortul făcut. Și atunci, întâi, am să vă fac o scurtă prezentare a felului în care se estimează a fi bugetul municipalității pentru ca, ulterior, să discutăm în cunoștință de cauză despre prețul gigacaloriei, despre posibilitatea de a subvenționa diferența de preț care a apărut ca urmare a creșterii prețului de la București, așa cum bine știți, în urmă cu două săptămâni. Cu, aproximativ, 10% a crescut, pentru orașul Constanța, prețul gigacaloriei furnizat de Electrocentrale București. Pentru a ști dacă noi putem subvenționa această creștere, trebuie să știm cum se estimează bugetul. Această creștere, în conformitate cu legea, ar fi trebuit să fie subvenționată 45% de către Guvern și 55% de Primărie, după posibilități, dacă dumneavoastră decideți acest lucru. De la Guvern nu s-a propus niciun ban pentru subvenționarea acestei creșteri, iar de la Primărie.Pentru Primărie, ca să punem cota ei, ar însemna 120 de miliarde în plus. O să le primim...Înainte de asta însă, vreau să vă explic, pe scurt și pe înțelesul tuturor, care este situația bugetară a anului 2010. Acesta este și motivul pentru care mi-am permis ca alături de mine să fie doamna director financiar și domnul director de la RADET. Și o să trecem la o scurtă prezentare. Bugetul este, în această formă, afișat pe site-ul Primăriei, în conformitate cu legea. Vă rog și pe dumneavoastră, îi rog și pe ziariști, îi rog pe toți constănțenii să-l studieze, să ne facă propuneri, să ne spună unde să mai punem și de unde mai tăiem. Vă reamintesc, este o optică acum ca bugetul să se-nchidă zero pe zero, conform legii. La venituri: Am avut anul trecut, în 2009, venituri total încasate 5799 de miliarde de lei vechi, iar prognoza veniturilor totale pentru 2010 este de 5498 miliarde de lei vechi. Veniturile proprii, prognozate pentru 2010, sunt mai mici decât încasările din 2009 cu suma de 409 miliarde de lei vechi...

Dl. Victor Manea

Care venituri?

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Veniturilor proprii.

D-na Marcela Frigioiu

Proprii. Deci, venituri proprii, care reprezintă impozite și taxe locale, cote defalcate din impozitul pe venit și.

Se fac comentarii în sală.

D-na Marcela Frigioiu

Și taxele speciale.

Se fac comentarii în sală.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Păi, vă explic eu, imediat. Întâi vă spun și după aia, dacă aveți neclarități, mă întrebați.

D-na Marcela Frigioiu

Răspundem, punctual, la întrebările dumneavoastră.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Cotele defalcate din impozitul pe venit, care reprezintă grosul, ținând cont de sumele încasate în anul 2009 față de anul 2008, atenție! respectiv ultimele 4 luni din anul 2009 comparativ cu ultimele luni din anul 2008, aceste cote au avut o scădere de 45 de miliarde pe 4 luni.

Dl.Constantin Matei

Procentual, cât e? 30?

D-na Marcela Frigioiu

Douăzeci și.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Peste 20%. Luând în calcul acest trend de scădere și ținând cont că încasările din trim.IV sunt cele mai mari încasări, prognoza pentru 2010 este cu 336 de miliarde mai jos. Pe bani încasați. Deci, ultimele 4 luni din 2009, ultimele 4 luni din 2008.

D-na Marcela Frigioiu

Aici aș vrea să fac.. ..De fiecare dată, de câte ori m-a întrebat fie presa, fie dl.primar, am spus că în anul 2009 nu avem nicio problemă vizavi de încasare. Toate încasările din impozitul pe venitul global s-au încasat în bugetul prognozat. Ele au fost încasări bune. Dacă vă aduceți aminte, eu v-am spus că mi-e teamă de începutul trim.IV, ceea ce s-a și adeverit. Adică, începând cu trim.IV al anului 2009 încasările au început să scadă, comparativ cu anul 2008. Dacă până la 30 septembrie ele erau în creștere față de 2008, începând cu septembrie ele au început să scadă. Din acest motiv, având un trend de scădere începând cu octombrie și în continuare cu o situație economico-financiară care se prognozează, de aceea am mers și am scăzut veniturile în anul 2010 cu suma aceea de 336 de miliarde.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Ca să nu intrăm în incapacitate de plată, să blocăm orașul. Doi - veniturile din vânzarea de terenuri de la Primărie către agenți economici: am estimat că încasările vor fi mai mici cu 93 de miliarde în 2010 față de 2009. Nu mai cumpără nimeni! N-are sens să mai dau explicații, piața imobiliară a scăzut, nimeni nu mai cumpără. Oricum, evaluările, pentru terenurile pe care le scoate Primăria la vânzare, sunt peste valoarea reală a pieței. Toți evaluatorii sunt speriați de eventualele anchetări din partea DNA-ului, și acuzați de subevaluare, și toate evaluările sunt peste piață. În condițiile unei piețe la pământ, nu mai cumpără nimeni. Singurele venituri care au crescut sunt veniturile din impozite și taxe locale, care au fost majorate cu 20% prin hotărârea guvernului, și toate impozitele, așa cum le aveam, au crescut cu acești 20%, unde, am estimat o creștere de 20 de miliarde de lei vechi, insignifiantă față de valoarea scăderii. În plus, fondul de rulment, în 2009, a fost de 1300, vă dau cifrele rotunde, miliarde de lei vechi, iar în anul 2010 este 860 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă o diminuare de 440 de miliarde. La fondul de rulment, dacă doriți explicații, vi le poate da doamna Frigioiu. Vreți explicații?

În concluzie, avem o diminuare de venituri, în total, pe 2010 față de 2009, de 858 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă vreo 20 de milioane de Euro. Așa pornim în construcția bugetului! Deci, 20 de milioane de Euro, noi trebuie să facem. să strângem, din toate domeniile, punga, în așa fel încât să avem cheltuielile cu 20 de milioane de Euro mai mici decât anul trecut, ca să fie bugetul zero pe zero. Altfel, ne trezim în septembrie: incapacitate de plată, blocat tot orașul. În faliment. Dacă vreți, pot să vă fac o detaliere a reducerilor de cheltuieli, așa cum am propus-o noi în buget și pe care o s-o discutăm peste două săptămâni și jumătate, pentru că bugetul știți că trebuie să stea o lună, după care discutăm prețul giogacaloriei. Dacă nu, trecem direct la discuția prețului gigacaloriei. Cum doriți! Prețul gigacaloriei.

În structurarea bugetului, care este pus pe site și care trebuie să-l discutăm peste două săptămâni și jumătate, cu toate reducerile pe care le-am făcut, el a picat zero pe zero întrucât la subvenția pe care trebuia s-o acordăm ca să păstrăm tariful, înainte, nemajorat de București, oricum, erau trecute cu 100 de miliarde mai puțin, în speranța că vor crește încasările și că le vom pune ulterior. Deci, atenție, pornim în construcția bugetului cu o gaură de 100 de miliarde la subvenția pentru gigacalorie în condițiile prețului nemajorat de București. Acuma, ca să fie limpede pentru toată lumea pe ce prețuri a gigacaloriei discutăm în România, prețul de facturare către populație, pentru că, dumneavoastră știți, noi luăm cu un preț de la CET, se adaugă consturile de distribuție și de transport și se face prețul total, aici intervenim cu o subvenție și ajunge prețul către populație. Până în momentul în care noi discutăm, prețul nostru de vânzare către populație era de 119 lei gigacaloria. Lei noi, care înseamnă un million o sută nouăzeci. Același preț de vânzare îl avea și Bucureștiul, cel mai jos din România; Aradul - 207 lei/gcal; Pitești - 190 lei/gcal; Brașov - 184 lei/gcal; Botoșani - 183 lei/gcal; București 119 lei/gcal, v-am spus; Cluj Napoca - 165 lei/gcal; Mangalia - 165 lei/gcal; Năvodari - 178; Târgoviște -200; Craiova - 186 lei/gcal; Iași - 175; Timișoara - 162; Vaslui - 180. Constanța - 119. Având în vedere că pentru a putea menține prețul de 119, care este aproape 60% din media prețului de pe țară, repet, subvenția acordată, cea care vine de la guvern și este zero și ceea ce ar trebui să punem noi în plus, înseamnă 120 de miliarde și deja suntem cu o sută în limită... Eu vă spun că nu putem acorda această subvenție și că creșterea, din păcate, făcută de București, trebuie suportată de populație. Asta înseamnă un preț nou al gigacaloriei, de 137 de lei.

Se fac comentarii în sală.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Creșterea, de la București, se reflectă într-un preț de 137 de lei. Dacă vă veți uita, în afara Bucureștiului, oricum, este cel mai mic preț din România. Întrebări, dacă aveți.

Dl. Victor Manea

Cât era subvenția anul trecut, acordată de Primărie, în valoare absolută? Acum văd 97,..

D-na Marcela Frigioiu

97,28.

Dl. Victor Manea

97,06. Cât era anul trecut?

D-na Marcela Frigioiu

Da.

Se fac comentarii în sală.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

40 de bani.i-am rotunjit, că ieșea.

D-na Marcela Frigioiu

137,49 ieșea majorat, exact, cu majorarea de la CET.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Conform legilor de finanțe, am rotunjit-o, ca să fie mai ușor de facturat. Deci, e aceeași subvenție. Asta vă explic, aceeași subvenție, aceeași bani, numai că noi, ca sumă totală în buget, deja intrăm în anul viitor cu 100 de miliarde lipsă, pe care, la un moment dat, va trebui să-i acoperim. Fie ne cresc încasările, fie diminuăm, în continuare, cheltuielile și mutăm din alte capitole ca să acoperim aici suta de miliarde. Alte întrebări, dacă aveți. Dacă n-aveți, atunci, supuneți-o votului.

Dl. Victor Manea

Dacă ne cresc veniturile, mărim subvenția?

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Dacă ne cresc veniturile.. .Pentru că, noi n-am discutat ce cheltuieli vor mai fi reduse... Atenție! Că aici, la subvenție, intrăm.. ..Noi avem de acoperit 858 de miliarde, încasări mai mici anul viitor. O sută de miliarde sunt, i-am acoperit pentru că n-am trecut suma la subvenție, dar mai avem 750 de miliarde, care sunt reflectați pe această hârtie și în buget. Nu se mai fac investiții colo, nu se mai subvenționează aia, nu se mai face aialaltă. Dacă ne cresc veniturile, ne întâlnim cu toții aici și discutăm ce vom face: majorăm subvenția sau revenim la 12 pachete pe lună sau, revenim la aia sau revenim la aialaltă. Sau, intrăm în investiții, că și investițiile sunt blocate. Și-așa nu mai am ce să .

Dl.George Vi șan

Stimați colegi, urmează să vă supun votului tariful nou pe gigacalorie de 137 de roni.

Domnu' coleg Felix Stroe, aveți cuvântul.

Dl.Felix Stroe

Domnule primar, stimați colegi, aș vrea să nu trecem cu ușurință peste un principiu care a fost permanent.s-a manifestat constant în activitatea primarului municipiului Constanța. și anume, atenția față de cei care au o putere de cumpărare mai mică, față de cetățenii municipiului pe care-l administrează. La aceasta. subliniez, ceea ce s-a discutat foarte atent în comisia de buget-finanțe, că prețul real, impus Primăriei de la București, este de 305,63 lei. Și aș ruga colegii din mass-media să prezinte aceste probleme. În acest preț de 305,63 lei, vă rog să observați, dați-mi voie să subliniez, sunt convins că ați observat, că numai 137,39, adică 44% suportă populația. Faptul că noi, Consiliul Local, executivul au avut în atenția lor această problemă este și cel că.. de la.. din noiembrie 2007, ultima mărire de preț a gigacaloriei a fost în noiembrie 2007; deci, nu a fost nici în 2008, nu a fost nici în 2009, n-ar fi crescut nici acuma dacă nu se impunea această creștere de la București. este omul care atrage clientul. În același timp, dacă și la nivel central s-ar avea în vedere problema ajutorării populației, cu mai multă grijă și mai multă răbdare.Vă rog frumos să observați că 48,81 de lei, aproape 50 de lei, sunt TVA. Nu s-ar putea ca guvernul să dea o ordonanță de urgență în care să spună că prețul gigacaloriei către populație este scutit de TVA, cel puțin în anul 2010 care este an de criză ? Cred că s-ar putea. Și poate. sunteți de acord cu mine să fac un amendament: să facem o propunere, scrisă, către Guvernul României, ca TVA-ul, aferent gigacaloriei pentru încălzirea populației, să fie anul ăsta eliminat. Vă mulțumesc!

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Da.Aș vrea să mai fac o precizare. Deci, în 2009 noi primeam prețul, de la CET, de 151 de lei/gcal. Cu atâta îl cumpăra Primăria, la care se adăugau costurile de transport, și vindeam către populație cu 119. Atenție ! Deci, noi vindem cetățenilor mai ieftin decât cumpărăm de la CET. Și în 2010 situația este similară: cumpărăm de la CET cu 166 lei/gcal și vindem cu 137 lei/gcal. Deci, vindem mai ieftin decât luăm, în condițiile în care avem și RADET-ul, care e distribuitor, cu cheltuielile aferente.

Vreau să vă spun așa. Eu am început să lucrez, și o să vă prezint, pentru că-i o decizie pe care o s-o luăm în Consiliul local nu o s-o ia primarul de capul lui, mă gândesc la un sistem de subvenție diferențiată, pentru că, la ora actuală, există în România sau, în Constanța și România două subvenții. Una, aceasta despre care discutăm noi, care subvenționează gigacaloria indifferent dacă omul e bogat/sărac și, în plus, mai vin niște bani de la București care ajută familiile sărace, pe tranșe. Probabil că știți. Dacă venitul, pe membru de familie, este de sub un million jumate', mi se pare, omul nu.. ..cetățeanul nu plătește nimic. Nimic. Bun. Și sunt zece mii de familii, și de locuințe, în această situație, care primesc subvenție dublă. Odată, prețul uniformizat și scăzut și după aia, în plus, pe tranșe. Mă gândesc dacă nu care cumva este bine să aplicăm această subvenție, uriașă, repet, de o mie și ceva de miliarde, tot diferențiat, în funcție de venit. Stau și mă întreb dacă este corect să subvenționăm și pe cel care are venituri de.nu știu.40 de milioane pe membru de familie, 30 de milioane pe membru de familie, la fel ca cel care are 5 milioane pe membru de familie. Noi o să facem o aplicație despre ce ar însemna acest lucru și o să vreau s-o discutăm, să vedem, poate schimbăm modul de subvenționare. Adică sunt destui de mulți oameni cu bani cărora nu știu dacă este cazul să le subvenționăm energia termică. Spre exemplu, cei care stau la case și se încălzesc cu gaz, nu le subvenționează nimeni gazul.

Se fac comentarii în sală. (E o diferență.)

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Ba nu, gazul vândut către populație are același preț cu gazul vândut către societățile comerciale.

Se fac comentarii în sală.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

S-ar putea să-i subvenționeze.Ce ar putea să subvenționeze? Pe cei care au venituri mici. Pe tipul doi de subvenție, da!? Dar, un cetățean care are, spre exemplu, 7 milioane de lei pe membru de familie și care nu intră în tipul doi de subvenție și care cumpără gazul de la stat, cumpără gazul nesubvenționat, iar gigacaloria o cumpără subvenționată de primărie, cel care stă la bloc. Cred că am fost suficient de explicit. Și ne gândim. Poate cumpără, subvenționat, la 7 milioane pe membru de familie, da' mai puțin. Poate la 15 milioane de lei pe membru pe familie, cumpără și mai puțin. Dacă, apreciați dumneavoastră. Dacă nu, o subvenționăm otova.

Dl. Victor Manea

Da, da' în momentul acela, s-ar putea, RADET-ul să aibă o surpriză și foarte mulți să ceară debranșarea, să meargă în sistemul de care spuneți dumneavoastră, și, atunci, cresc cheltuielile.

Se fac comentarii în sală.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

O să studiem. Vă pun la dispoziție.. .vedem toate alternativele...

Dl.Felix Stroe

Domnu' primar, vorbesc în cunoștință de cauză, în toate marile orașe sunt dispuși să renunțe la centralele de apartament și să revină la încălzirea centralizată. S-a dovedit că este mult mai scump acest sistem cu centrale de apartament.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Da, în regulă, supuneți la vot și terminăm discuția...

Dl. Victor Manea

Domnu' primar, eu mai am rugămintea ca în următoarele două săptămâni să discutăm bugetul în fiecare comisie, ca în momentul în care ajungem în plen să fie discuții mai puține.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Nu este absolut nicio problemă, eu l-am încheiat, de discutat, ieri, cu doamna director financiar. Vi-l pune la dispoziție și-l discutați. Că el e, de fapt. Exact în formula în care l-am încheiat, apare de astăzi sau de mâine..

D-na Marcela Frigioiu

El e, deja, pe site.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

El este, deja.

D-na Marcela Frigioiu

Am mai mutat de colo, colo.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Au mai fost niște ajustări, pentru că între timp a intervenit și creșterea prețului la gigacalorie. Vi-l dăm pe comisii.Peste două săptămâni și ceva să știm ce propuneri aveți dumneavoastră, cetățenii...vă spunem ce ne-au propus, de unde mai tăiem, unde mai punem.

Dl.George Vi șan

Supun la vot amendamentul domnului Stroe. Sunteți de acord cu ce ne-a propus domnul consilier?

Se fac comentarii în sală.

D-na Marcela Enache

O supuneți la vot, ca propunere, dar nu ca amendament la hotărâre.

Dl.George Vi șan

Supun la vot propunerea făcută de dl.Stroe Felix.

Cine este pentru? Este cineva împotrivă?

D-na Marcela Enache

Avem 24 de voturi pentru.

Dl.George Vi șan

Vă supun votului noul tarif pe gigacalorie în sumă de 137 de roni, plus și TVA.

Dl.Radu Ștefan Mazăre

Cu TVA.

Dl.George Vi șan

Cine este pentru? Se abține cineva? E cineva împotrivă? Mulțumesc!

D-na Marcela Enache

Avem 24 de voturi pentru.

Dl.George Vi șan

Cu aceasta, declar închisă ședința extraordinară de astăzi, 15 ianuarie 2010. Mulțumesc mult !

PREȘEDINTELE ȘEDINȚEI,

George Vișan

SECRETAR,

Marcela Enache

8