Hotărârea nr. 12/2010
HOTARARE DE CONSILIU PRIVIND COMPLETAREA HCLM NR. 85/27.02.2008 PRIVIND APROBAREA REGULAMENTULUI DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE AL R.A.E.D.P.P. CONSTANTA, PRECUM SI A ORGANIGRAMEI SI STATULUI DE PERSONAL AL ACESTEIAR0MAN1A
JUDEȚUL CONSTANTA Ml MCI PIU L CONSTANTA CONSILIUL LOCAL
HOTARARE
privi nd comp k l ar ea H C L M n r. 85/27*02*2008 p rlv ind u pro burca Regulamentului de Organizare si Funcționare al R.A.E.D.F. P. Constanta, precum si a
organigramei si numărului de personal al acesteia
Consiliul Local al Municipiului Constanta, întrunit in ședința ordinara din data de
05.02.2010
Luând in dezbatere ! spunerea de motive prezentata de Domnul Primar Radu Ștefan Mazare nr.l24J'l/2 01.0 Referatul R.A.E.D.F.F. Constanta, nr. 540/26.01.2010, Avizul comisiei administrație publica locala, juridica, a para rea ordinii publice, respectarea drepturilor si libertăților ceia leneșii nr. 5:
Având în vedere prevederile Legii nr. 15/1990 cu modificările si completările ulterioare. Legea nr, 135/1994, OG nr. 119/31.09,1999 si HCLM nr. 332/02.08.1996 privind înființarea Regiei Autonome «Exploatarea Dotnenltd'uî Public si Privat» Constanta si a capitolului II al Regulamentului de organizare si funcționare fti R.A.E-D.P.P, Constanta aprobat prin HCLM nr. 85/27*02.2008, prin care este descris obiceiul de activitate al RAEDPP Constanta,
In temeiul prevederilor art. 36. alin 3 lit. c". si art.l 15 alini* iii. “b” din Legea nr. 215/2001 privind administrația publica locala, republicata:
HOTĂRĂȘTE
Art.l. Se aproba completarea HCLM nr. 8? 27.02.2008 privind aprobarea Regulamentului de Organizare si Funcționare al R.A.E.D.P P. Constanta, precum si a (Irganigramei si numărului de personal ol acesteia, in sensul introducerii in atribuțiile generale ale RA.E.D.P.P. Constanta si pe cele privind organizarea si exercitarea controlului financiar preventiv propriu la nivelul regiei, conform anexei ni. I ce face parte integranta din prezenta hotărâre.
Art,2.Cclelaltedispoziții ale llt I.M nr. 85/27.02,2008 ramau neschimbate.
Art.3. Serviciul Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local va comunica prezenta hotărâre R.A.E.D.F.P, Constanta iu vederea aducerii ei la îndeplinire, precum si Instituției Prefectului Județului Constanta, spre stiinta.
Adoptata de un nr.de 25 consilieri din 27 membrii.
PREȘEDINTELE ȘEDINȚEI
CONTRASEMNEAZĂ
SECRETAR,
MARCELA ENACHE
Constanta,
\,-.12 ■ 2010
ROMANIA
JUDEȚUL CONSTANTA
MUNICIPIUL CONSTANTA
CONSILIUL LOCAL
Anexa nr. 1 la HCLM nr........Z..............
privind completarea HCLM nr. 85/27.02.2008
REGULAMENT
de organizare si funcționare a Regiei Autonome « Exploatarea Domeniului Public si Privat »
-completare-
Art.1.1. Controlul financiar preventiv propriu consta in verificarea sistematica a proiectelor de operațiuni care fac obiectul acestuia, potrivit tabelului anexa, din punct dc vedere al:
a) legalității - operațiunea trebuie sa respecte toate procedurile legale care ii sunt aplicabile, in vigoare la data efectuării sale;
b) regularității - operațiunea trebuie sa respecte sub toate aspectele ansamblul principiilor si regulilor procedurale si metodologice care sunt aplicabile categoriei de operațiuni din care fac parte;
c) indicații in limitele angajamentelor stabilite conform legii.
Art.1.2. Obiectivele ce se urmăresc pentru fiecare operație si document in
parte sunt:
- angajamentele legale si angajamentele bugetare;
- modificarea repartizării pe trimestre si pe subdiviziuni a clasificatiei bugetare a creditelor aprobate;
ordonantarea cheltuielilor;
- inchirierea de bunuri apartinand domeniului public al statului sau al unităților administrativ teritoriale;
- vanzarea, gajarea sau inchirierea de bunuri apartinand domeniului privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale;
- alte categorii de operațiuni.
Art.2. Organizarea controlului financiar preventiv propriu Art. 2 L. Controlul financiar preventiv propriu se organizează in cadrul
regiei astfel:
- Direcția Economica :
- serviciul financiar-contabilitate
- Direcția Administrare Imobile :
- biroul urmărire contracte, vanzari-rate
- biroul financiar-contabilitate
- Direcția Piețe, Târguri si Oboare :
- serviciul urmărire si evidenta contracte
- Direcția Invatamant:
- birou financiar-contabilitate.
Art. 2.2. Controlul financiar preventiv propriu se executa de către angajatii desemnați, prin dispoziția Directorului General al R.A.E.D.P.P. Constanta.
Art.2.3. Viza de control financiar preventiv se exercita prin semnătură persoanei împuternicite in acest sens sau a înlocuitorului desemnat, precum si prin aplicarea sigiliului personal. Termenul de acordare sau refuz de viza pentru CFPP este de maximum 3 zile lucratoare.
Art 3 Procedura de control
Art.3.1. In vederea acordării vizei de CFPP pentru operațiuni, compartimentele de specialitate transmit documentele justificative corespunzătoare către personalul abilitat pentru CFPP.
Art. 3.2. Proiectele de operațiuni vor fi prezentate la viza insotite de note justificative (de fundamentare sau de oportunitate) care vor cuprinde in mod obligatoriu următoarele mențiuni :
- sintagma “certificat in privința realitatii, regularității si legalității” (conform ștampilei);
- numele in clar;
- data si semnătură conducătorilor de specialitate;
In acest sens, șefii compartimentelor de specialitate (Direcția Administrare Imobile, Direcția Piețe Târguri si Oboare, Direcția Juridica, Direcția Invatamant, Direcția 1 ehnica), ori de cate ori întocmesc proiecte de operațiuni ce prevăd plăti, vor prezenta note justificative (de fundamentare sau de oportunitate). Concomitent, se va aplica stampila “certificat in privința
realitatii, regularității si legalității”, cu numele in clar, semnătură si data.
Art. 3.3. Proiectele de operațiuni supuse vizei CFPP vor fi înregistrate in Registrul privind operațiunile prezentate la viza de control financiar preventiv.
Art. 3.4. Persoana împuternicita cu executarea CFPP va prelua documentele si le va verifica formal cu privire la :
- completarea documentelor in stricta concordanta cu rubricile acestora;
- existenta semnaturilor persoanelor autorizate din compartimentele de specialitate;
- existenta actelor justificative specifice operațiunii prezentate la viza.
Art.3.5. Daca nu sunt respectate cerințele de la punctul 4.4., documentele se restituie emitentului, iar coloana 8 din Registrul pentru vize se va menționa “Restituit”, urmat de masurile returnarii.
Art. 3.6. După efectuarea controlului formal, persoana împuternicita sa execute CFPP trece la verificarea de fond prin parcurgerea condițiilor de verificare stabilite in tabelul anexat.
Art. 3.7. In cazuri deosebite, pentru edificare, se poate solicita si avizul compartimentului juridic.
Art.3.8. Daca in urma verificării, documentele prezentate corespund CFPP, persoana imputernicita acorda viza prin aplicarea sigiliului personal si al semnării pe exemplarul documentului care va fi arhivat.
Art.3.9. După acordarea vizei sau a refuzului la viza, se vor lua masuri pentru completarea coloanelor corespunzătoare din Registrul privind operațiunile prezentate la viza de control financiar preventiv.
Art.3.10. Conducătorii compartimentelor de specialitate răspund pentru realitatea si legalitatea operațiunilor ale căror documente justificative le-au certificat. Obținerea vizei de CFPP pe documente care cuprind date nereale si/sau care ulterior se dovedesc a fi nelegale, nu ii exonerează de răspundere pe șefii compartimentelor de specialitate care le-au întocmit. In cazul in care dispozițiile legale prevăd avizarea operațiunilor de către jurist, documentele respective vor fi supuse CFPP împreuna cu avizul acestuia. Persoanele împuternicite cu exercitarea CFPP, vor solicita avizul direcției juridice ori de cate ori considera ca necesitățile o impun.
Art. 3.11. Operațiunile privind mișcările valorilor materiale in cadrul Direcției Tehnice se fac pe propria răspundere a șefilor de compartimente, depozit sau a înlocuitorilor acestora. Prin semnarea documentelor pentru aceste operațiuni șefii de compartimente răspund pentru realitatea si legalitatea acestora.
Art. 3.12. Angajatii împuterniciți cu exercitarea controlului financiar preventiv, vor informa directorul economic asupra deficientelor privind întocmirea unor documente nelegale, neeconomicoase, nereale sau ncoportune. Termenul de informare este de 24 orc de la constatare.
Art 4. Regimul refuzului la viza
Art.4.1. Angajatii desemnați sa acorde viza controlului financiar preventiv
au obligația sa refuze motivat, in scris, vizarea documentelor sau operațiile inscrise daca acestea sunt nelegale sau daca se constata ca sunt ncoportune, neeconomicoase sau nereale.Rezolvarea refuzurilor se va face exclusiv de catrc directorul economic, coordonatorul controlului financiar preventiv.
Art.4.2. Refuzul la viza va fi consemnat in Registrul privind operațiunile prezentate la viza de control financiar preventiv, pe coloana corespunzătoare.
Art.4.3. Refuzul la viza, insotit de actele justificative semnificative, va fi adus la cunoștința conducătorului regiei, iar celelalte documente se vor restitui, sub semnătură, compartimentelor de specialitate care au initiat operațiunea.
Art.4.4. Cu excepția cazurilor in care refuzul de viza sc datorcaza depășirii creditelor bugetare si/sau de angajament, operațiunile refuzate la viza se pot efectua pe propria răspundere a conducătorului regiei.
Art.4.5. Efectuarea pe propria răspundere a operațiunii refuzate la viza dc control financiar preventiv se face printr-un act de decizie interna emis de conducătorul regiei. O copie de pe actul de decizie interna va fi transmisa persoanei care a refuzat viza, compartimentului de audit public intern din cadrul organului ierarhic superior.
Art.4.6. Persoanele desemnate cu exercitarea controlului financiar preventiv vor informa Curtea de Conturi, Ministerul Finanțelor Publice si, după caz, organul ierarhic superior al regiei asupra operațiunilor refuzate la viza si efectuate pe propria răspundere.
Art. 4.7.. Informarea organului ierarhic superior se va face dc indata ce efectuarea operațiunii a fost dispusa, prin transmiterea unei copii dc pc actul de decizie interna si de pc motivarea refuzului la viza. Conducătorul ierarhic superior are obligația dc a lua masurile legale pentru restabilirea situației de drept.
Art. 4.8. Daca prin operațiunea refuzata la viza, dar efectuata pe propria răspundere de către conducătorul regiei, se prejudiciază patrimonial entitatea si daca conducătorul organului ierarhic superior (după caz) nu a dispus masurile legale, atunci vor fi sesizate inspecția centrala si/sau inspecțiile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Informarea Curții de Conturi se va face cu ocazia efectuării controalelor de descărcare de gestiune sau a altor controale ce intra in competenta sa.
TABEL
cuprinzând operațiunile care se supun in mod obligatoriu controlului financiar preventiv si la care in 3 zile lucratoare de la prezentarea se acorda sau se refuza, după caz, vizele controlului financiar preventiv
Nr. Crt |
Documentul ce se supune controlului financiar |
Cadrul legal |
Compartimentul de specialitate care elaborează documentele si le prezintă la viza C.F.P. |
Cine acorda viza C.F.P. |
1 |
Contractele si emiterea comenzilor pentru aprovizionări, achiziții, executări de lucrări si prestări servicii |
HCLM 332/1996 - privind înființarea regiei Regulament de funcționare 85/2008 - OUG 34/2006 cu modificările si completările ulterioare Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare |
Direcția Administrare Imobile Direcția Piețe, Târguri si Oboare Direcția Tehnica - Direcția Juridica |
Sef serv.financiar-contabilitatc sau înlocuitorul acestuia |
Compart. intern achiz.publice Dir.Juridica | ||||
- Direcția Invatamant | ||||
2 |
Contract de închiriere in care entitatea publica este chiriaș |
Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare - Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare |
Direcția Invatamant |
Compart.intem achiz.publice Dir.Juridica |
3 |
Ordinul/actul intern de decizie privind : - angajarea sau avansarea personalului; - numirea cu caracter temporar a personalului |
Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare - OUG 79/2008 cu modificările si completările ulterioare - Codul Muncii Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare |
- Birou personal |
Sef serv.fînanciar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
de execuție pe funcții dc conducere; - acordarea altor drepturi salariate | ||||
4 |
Plata sumelor pentru munca prestata si a altor drepturi cuvenite personalului salariat ale societății |
- Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare - OUG 79/2008 cu modificările si completările ulterioare Codul Muncii Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare |
Birou personal |
Sef serv.financiar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
5 |
Contractul de comodat in care entitatea publica are calitatea de comodatar |
Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare |
- Direcția Administrare Imobile Direcția Pictc, Târguri si Oboare Direcția Tehnica Direcția Juridica |
Sef serv.fmanciar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
Corn part. intern achiz.publice Dir.Juridica | ||||
Direcția Invatamant | ||||
6 |
Plăti către furnizori privind aprovizionarea tehnico- materiala, executarea de lucrări si prestări servicii |
Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare - OG 15/1996 republicata cu modificările si completările ulterioare |
- Direcția Administrare Imobile - Direcția Piețe, Târguri si Oboare - Direcția I clinica Direcția Juridica |
Sef serv.financiar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
Birou contabilitate | ||||
- Direcția Invatamant | ||||
7 |
Contract de închiriere, asociere, colaborare |
- HCl.M 33271996 - privind înființarea regiei - Regulament de funcționare 85/2008 I1CLM 370/2001 - privind stabilirea chiriilor pt.SAD-uri - HG 310/2007 - rivind stabilirea chiriilor pt. Locuințe - Lg 114/1996 cu modificările si completările ulterioare Lg 152/1998 republicata cu modificările si completările ulterioare Lg 571/2003 cu modificările si |
- Direcția Administrare Imobile |
Birou contabilitate |
Compart. intern achiz.publice Dir.Juridica | ||||
- Direcția Invatamant | ||||
Serv. urmărire si evidenta contracte | ||||
- Direcția Piețe, Târguri si Oboare |
completările ulterioare Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare | ||||
8 |
Proces verbal de predare-primire avand ca obiect transferul bunului fara plata |
HCLM 332/1996 - privind înființarea regiei Regulament de funcționare 85/200 HCLM 710/2005 - privind întocmirea protocoalelor de predare-primire Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare |
Direcția Juridica |
Sef serv.financiar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
9 |
Contract de vanzare- cumparare a bunurilor disponibilizatc |
HCLM 332/1996 - privind înființarea regiei Regulament de funcționare 85/200 HCLM 471/2007 - privind întocmirea cvc Lg 152/1998 republicata cu modificările si completările ulterioare Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare |
Direcția Juridica |
Scf serv.financiar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
10 |
Proces verbal de scoatere din funcțiune a mijlocului fix |
Lg 15/1994 republicata cu modificările si completările ulterioare - Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare - Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare OMFP 2861/2009 actualizata |
Direcția Tehnica |
Sef serv.financiar-contabilitatc sau inlocuitorul acestuia |
Direcția Invatamant |
Compart. intern achiz.publice Dir.Juridica | |||
11 |
Decontul de cheltuieli privind justificarea avansului acordat pentru deplasări in tara si/sau pentru achiziții prin cumpărare directa |
- HG 518/2005 cu modificările si completările ulterioare HG 1860/2006 cu modificările si completările ulterioare - Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare |
Direcția Administrare Imobile Direcția Piețe, Târguri si Oboare Direcția Tehnica Direcția Juridica |
Sef serv.financiar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
Compart.intern achiz.publice Dir.Juridica | ||||
- Direcția Invatamant | ||||
12 |
Dispoziția de încasare sau plata către casierie |
Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare - Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare OG 15/1996 cu modificările si completările ulterioare |
Direcția Economica |
Sef serv.financiar-contabilitate sau inlocuitorul acestuia |
Biroul Vanzari |
Serviciul urmărire si evidenta contracte |
13 Registrul de casa
Lg 571/2003 cu modificările si completările ulterioare
- Lg 82/1991 republicata cu modificările si completările ulterioare OG 15/1996 actualizata
Direcția Piețe, Târguri si Oboare |
Birou Contabilitate |
Sef serv. financiar-contabilitate sau înlocuitorul acestuia | |
- Direcția Economica | |
Serviciul urmărire si evidenta contracte | |
- Biroul Vanzari | |
Birou contabilitate | |
- Direcția Administrare Imobile |
PREȘEDINTE ȘEDINȚA
CONTRASEMNEAZĂ,
SECRETAR
MARCELA ENACHE